BETA

Η μέρα που το GitHub γονάτισε την Google, την Microsoft και όλο το σινάφι

Εικόνα constantinos


άποψη από τα γραφεία του GitHub (cafe)

Οι βάσεις, οι προϋποθέσεις και η ανάγκη προϋπήρχαν, όμως εκείνο το πρωί της 25ης Αυγούστου του 1991, η εμφάνιση ενός mail στα Newsgroups του: comp.os.inix, ήταν η αφετηρία που σηματοδότησε τα επόμενα άλματα.
Το Linux γεννήθηκε και τράβηξε το ενδιαφέρον πολλών προγραμματιστών και geeks από ολόκληρο τον κόσμο. Οι ιδέες που είχαν ήταν πολλές για την εξέλιξη αυτού του ελεύθερου λειτουργικού συστήματος και το μόνο που έλειπε ήταν ο προγραμματισμός με την ατομική και συνεργατική συνεισφορά επάνω στο εγχείρημα.
Και η απάντηση εδόθη από τον ίδιο τον Linus με το Git.

Τι είναι το Git;

Εντελώς απλοϊκά, φανταστείτε το σαν μια πλατφόρμα που ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να παίρνει τον κώδικα του πρότζεκτ από ένα σημείο, να τον διαμορφώνει/συμπληρώνει/τροποποιεί και να τον ανεβάζει εκ' νέου, μπορώντας έτσι στη συνέχεια να γίνει μια κοινή ομαδική εργασία ως προς το τελικό αποτέλεσμα.
Όχι άδικα γι' αυτούς τους λόγους ο Linus μπορεί να χαρακτηριστεί σαν τον κορυφαίο hacker που αξιοποίησε 100% την δύναμη του διαδικτύου και της συνεργατικότητας. Τους καρπούς όλου αυτού τους ζούμε και τους βιώνουμε σήμερα.

Με όλ' αυτά όμως σύντομα δημιουργήθηκε και ένα νέο πρόβλημα, καθώς το Linux και το ελεύθερο/ανοιχτό λογισμικό γιγαντώνονταν έχοντας πλέον αμέτρητες γραμμές κώδικα με κάθε είδους λογισμικό:
Πού θ' αποθηκευόταν όλος αυτός ο κώδικας, όλα αυτά τα λογισμικά, ώστε να συνεχίζει να δουλεύει η εξέλιξή τους;

Μετά από κάποιες πρώιμες και όχι αξιόλογες προσπάθειες, ξεπρόβαλαν δυο λύσεις: Το GoogleCode και το SurceForge. Ωστόσο, δικαιολογημένα ο DiBona, ο μακρυμάλλης γκουρού του ανοιχτού κώδικα, ανησυχούσε -και όχι άδικα- πως όλος αυτός ο κώδικας θα καταλήξει σ' ένα καλάθι που θα ελέγχεται από την Google και έτσι η λύση του SourceForge έμοιαζε να είναι η πιο αποτελεσματική. Παρ' ολ' αυτά η Google είχε ήδη καταφέρει και συγκεντρώσει μια κολοσσιαία ποσότητα τέτοιου λογισμικού, με μια ιστοσελίδα που κυριάρχησε για περισσότερα από δέκα (10) χρόνια.
Όλ' αυτά όμως μέχρι την 12η Μαρτίου του παρόντος έτους (2015) που η Google ανακοίνωσε τον τερματισμό λειτουργίας του GoogleCode. Και φυσικά δίκαια θα αναρωτηθεί κάποιος το γιατί η Google τερμάτισε μια υπηρεσία της από την οποία είχε μεγάλο όφελος; (ιδιοτελείς λόγους πιο απλά)


άποψη από τα γραφεία του GitHub

Η απάντηση "ακούει" σε δυο μόλις λέξεις: GitHub. Ελάχιστα χρόνια πριν, μια ιστοσελίδα με έδρα το San Francisco (ΗΠΑ), έκανε την εμφάνισή της, φτάνοντας στο σημείο αυτή την στιγμή να φιλοξενεί τον μεγαλύτερο όγκο των έργων ανοιχτού λογισμικού. Μετά από μόλις επτά χρόνια στο διαδίκτυο, το GitHub διαθέτει πλέον σχεδόν 9 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες. Κάθε μήνα, περίπου 20 εκατομμύρια άλλοι επισκέπτονται χωρίς εγγραφή. Μιλάμε για μια ιστοσελίδα που βρίσκεται στις 100 πιο δημοφιλείς του παγκόσμιου διαδικτύου και που δεν περιλαμβάνει ειδήσεις, βίντεο και άλλα τέτοια που κατά κύριο λόγο αναζητούν οι χρήστες στο διαδίκτυο, αλλά για μια ιστοσελίδα που χρησιμοποιείται συνήθως από προγραμματιστές λογισμικού. Είναι σίγουρα πολύ σπουδαίο και αδύνατο να περάσει απαρατήρητο. Μια ματιά σε άρθρα του osarena και άλλων ιστοσελίδων του χώρου, βρίθει από παραπομπές στο GitHub, λίγο πολύ σχεδόν όλοι έχετε περάσει από εκεί. Το να υπάρχει δηλαδή κάποιος κώδικας στο GitHub, αποτελεί κατά κάποιον τρόπο και μια εγγύηση φερεγγυότητας.
Μοιάζει ειρωνικό γα εταιρείες σαν αυτές που σήμερα έχουν το μονοπώλιο στο διαδίκτυο και στην τεχνολογία πως το GitHub έγινε αυτό που είναι, χάρη στον ανοιχτό κώδικα. Άλλη μια αλήθεια που είναι αδύνατο να την κρύψεις κάτω από χαλί και που σηματοδοτεί μια διαφορετική πραγματικότητα. Όλοι πλέον έχουν ανεβασμένο τον κώδικα εκεί -σε μια κεντρική τοποθεσία- επιτρέποντας στους ανθρώπους να συνεργάζονται πιο εύκολα. Ο όλος σχεδιασμός του είναι εντελώς διαφορετικός και από του SourceForge, πιο ελεύθερος και χρηστικός και αυτή είναι μια ακόμα αιτία για την "μετανάστευση" του όγκου του λογισμικού εκεί (στο GitHub).
Το καλύτερο όλων όμως είναι πως στο GitHub υπέκυψε και η Microsoft, βλέποντας και την αντίστοιχη δική της υπηρεσία CodePlex να γίνεται ένας χώρος που έκοβε βόλτες ο Casper το φαντασματάκι. Ναι, στο GitHub, θα βρείτε ανεβασμένο κώδικα, από την Microsoft (το Microsoft .NET), το Facebook, ακόμα και από την Google. Ο S. “Soma” Somasegar άλλωστε της Microsoft, αφού διαβεβαίωσε πως το CodePlex θα συνεχίσει να υπάρχει (όπως άλλωστε το SourceForge ή το BitBucket), είπε ότι:

Θέλουμε να ανταποκριθούμε εκεί που βρίσκονται οι προγραμματιστές και η κοινότητα του ανοικτού λογισμικού και που, ως επί το πλείστον, είναι στο GitHub.

 

Μάλλον ο DiBona, αυτός ο σκληρός καργιόλης, θα πρέπει να είναι ευχαριστημένος με την εξέλιξη και την δυναμικότητα του GitHub. Και σίγουρα μαζί του και όλοι αυτοί που έχουν επενδύσει στον ανοιχτό κώδικα. Μια άλλη πραγματικότητα είναι πλέον εδώ και σηματοδοτεί το άμεσο μέλλον. Thug life για κάποιους προφανώς...

 • Σχόλια

2 Comments:

 1. Εικόνα Soulrain
  SoulrainMar 15, 2015 17:55 ΜΜ

  Το ελεύθερο λογισμικό, πέραν της ιδεολογίας του θέματος, την οποία άλλοι ενστερνίζονται κι άλλοι όχι, όντας κάτι πρωτοποριακό, "αναγκάστηκε" από τη φύση του να δημιουργήσει νέες συνθήκες συνεργασίας και νέα δεδομένα ανάπτυξης. Από αυτά επωφελείται όλο το εύρος της τεχνολογίας και πιστεύω στο μέλλον όλο και περισσότεροι θα υιοθετούν παρόμοιες πρακτικές. Ταχύτητα+ευελιξία+αυτοδιόρθωση=μεγαλύτερο κέρδος. Αυτό βλέπουν οι "μεγάλοι" του χώρου και κάνουν "στροφή στην ποιότητα".

  Η MS κυριαρχούσε κάποτε γιατί ουσιαστικά δεν είχε αντίπαλο. Το Linux από το μηδέν κατέκτησε τον κόσμο γιατί απλά αναπτύσσεται καλύτερα και μπορεί να γίνει ό,τι το κάνεις. Όσο κι αν εμείς, οι απλοί χρήστες, μιλάμε για το desktop, στην πραγματικότητα αυτό είναι ασήμαντο. Τα πάντα τρέχουν ή θα τρέχουν κάποια εκδοχή του Linux κι αυτό είναι αναπόφευκτο. Όταν κάτι είναι καλό, αργά ή γρήγορα θα φανεί. Οι γίγαντες αργοπεθαίνουν. Τα παιδιά μας ή τα εγγόνια μας θα τους ξέρουν απλά σαν παλιές ιστορίες.

 2. Εικόνα AndreasV
  AndreasVMar 15, 2015 23:17 ΜΜ

  Θα παραθέσω κι εγώ ένα email που μου ήρθε από την Google. Αρκετά απρόσωπο αν και ειλικρινές. Με λίγα λόγια επαληθεύει τα λεγόμενα του Constantine.

  Hello,

  Earlier today, Google announced we will be turning down Google Code Project Hosting. The service started in 2006 with the goal of providing a scalable and reliable way of hosting open source projects. Since that time, millions of people have contributed to open source projects hosted on the site.

  But a lot has changed since 2006. In the past nine years, many other options for hosting open source projects have popped up, along with vibrant communities of developers. It’s time to recognize that Google Code’s mission to provide open source projects a home has been accomplished by others, such as GitHub and Bitbucket.

  We will be shutting down Google Code over the coming months. Starting today, the site will no longer accept new projects, but will remain functionally unchanged until August 2015. After that, project data will be read-only. Early next year, the site will shut down, but project data will be available for download in an archive format.

  As the owner of the following projects, you have several options for migrating your data.

  owasp-hackademic-challenges
  The simplest option would be to use the Google Code Exporter, a new tool that will allow you to export your projects directly to GitHub. Alternatively, we have documentation on how to migrate to other services — GitHub, Bitbucket, and SourceForge — manually.

  For more information, please see the Google Open Source blog or contact [email protected].

  -The Google Code team

  Google Inc. 1600 Amphitheatre Parkway, Mountain View, CA 94043
  You have received this mandatory email service announcement to update you about important changes to Google Code Project Hosting

Scroll to Top