BETA

Glyphr Studio: Δημιουργήστε τις δικές σας γραμματοσειρές

Εικόνα Helen

Μέχρι το 1985 οι σχεδιαστές γραμματοσειρών ήταν υπάλληλοι των επιχειρήσεων που παράγουν τις μηχανές στοιχειοθεσίας ή τις μηχανές εκτύπωσης είτε, παλαιότερα, οι ίδιοι οι τυπογράφοι. Με την ψηφιοποίηση, όμως η όλη διαδικασία της εκτύπωσης άλλαξε. Σήμερα οι επιχειρήσεις όπως η Linotype και η Monotype μόνο εμπορεύονται γραμματοσειρές και οι σχεδιαστές εργάζονται ελεύθερα. Στην αγορά υπάρχει, επίσης, λογισμικό που επιτρέπει την δημιουργία γραμματοσειρών. Η τυπογραφία είναι η οπτικοποίηση του προφορικού λόγου, που προέκυψε κυρίως μέσα από την ανάγκη επικοινωνίας των ανθρώπων όταν τους χώριζε η απόσταση. Διαπερνώντας δεκάδες αιώνες αντιλαμβανόμαστε ότι η ιστορία της αρχίζει από την εποχή της Μεσοποταμίας, όπου στην Αίγυπτο το 3100 π.Χ. εμφανίστηκε η Ιερογλυφική γραφή (σύμβολα που αντιστοιχούσαν σ’ ένα ή περισσότερα γράμματα).
Με την κυριαρχία της ηλεκτρονικής τυπογραφίας στον εκδοτικό χώρο, ο παραδοσιακός τρόπος δημιουργίας γραμματοσειρών αντικαταστάθηκε από τον σχεδιασμό τους σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Οι σύγχρονες γραμματοσειρές δεν είναι πλέον απτά αντικείμενα, όπως τα μεταλλικά τυπογραφικά στοιχεία, αλλά ένας συνδυασμός γραφικού σχεδίου και προγραμματισμού.
Μια γραμματοσειρά (font) είναι σύνολο τυπογραφικών χαρακτήρων (ή γλυφών), σχεδιασμένων με γνώμονα την μεταξύ τους αρμονία και ομοιομορφία για να αναπαραστήσουν ένα αλφάβητο. Συνήθως περιλαμβάνει τα γράμματα του αλφαβήτου, αλλά και μια σειρά αριθμών, σημεία στίξης και κάποια σύμβολα.
Μπορεί, επίσης, να αποτελείται εξ ολοκλήρου από ιδεογράμματα και σύμβολα, π.χ. μαθηματικά σύμβολα ή σύμβολα χαρτογράφησης. Υπάρχουν γραμματοσειρές οι οποίες ξεκίνησαν από την αρχαιότητα και συνεχίζουν να εξελίσσονται στο πέρασμα του χρόνου. Είναι σαν ζωντανοί οργανισμοί που μεταλλάσσονται συνεχώς. Στην πορεία των ετών πάντοτε υπήρχαν καλλιγράφοι ή τυπογράφοι οι οποίοι δούλευαν επάνω στις υπάρχουσες γραμματοσειρές και δημιουργούσαν, με ορισμένες παραλλαγές, νέες. Είναι πλέον, αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας και ένα από τα πιο σημαντικά για πολλές περιπτώσεις, καθώς μια σωστή γραμματοσειρά, κατάλληλα τονισμένη (πχ bold) εκεί που πρέπει κάνει την διαφορά.
Δεν είναι τυχαίο, πως αρκετές εταιρείες και οργανισμοί, έχουν αναπτύξει έρευνες για γραμματοσειρές, οι οποίες είναι πλήρως ευανάγνωστες σχεδόν σε κάθε γλώσσα. Χάρη σε αυτές δημιουργήθηκαν τα βιβλία και επήλθε η γνώση στον άνθρωπο και ο διαμοιρασμός ιδεών που συνέβαλε στην εξέλιξη. Από την τυπογραφία ως την ηλεκτρονική εποχή, έχουν ειδικευτεί πλήρως ακόμα και με ανθρώπους με διάφορα προβλήματα (πχ, δυσλεξία) και είναι κάτι που προσέχουν οι περισσότερες σοβαρές ιστοσελίδες, προκειμένου να παρέχουν καθαρή ανάγνωση.

>>> περισσότερα: #fonts.

Αν και οι διαθέσιμες γραμματοσειρές πλέον είναι αναρίθμητες, μπορεί να προκύψουν ορισμένες περιπτώσεις που τόσο επαγγελματικά, όσο και ερασιτεχνικά, να θέλουμε μια custom προσαρμοσμένη γραμματοσειρά.
Όμως σχεδόν όλα τα προγράμματα για την δουλειά αυτή είναι εμπορικά και συνήθως πανάκριβα, μα υπάρχουν και κάμποσες λύσεις που είναι ανοιχτού κώδικα και δωρεάν που δίνουν την δυνατότητα αυτή, όπως για παράδειγμα το BirdFont ή το FontForge. Σε αυτά τα πλαίσια κινείται και τo πιο νέο Glyphr Studio.

Τι είναι το Glyphr Studio:

Είναι ένα λογισμικό ανοιχτού κώδικα, δημιουργημένο με την τεχνολογία Electron που πρόκειται για έναν web-based font designer, δημιουργημένο για χομπίστες και ίσως κάποιες πιο «ελαφριές» επαγγελματικές απαιτήσεις, επιτρέποντας τον σχεδιασμό γραμματοσειρών.

 

Βασικά χαρακτηριστικά του Glyphr Studio:

Όπως θα εξακριβώσετε, πρόκειται για ένα πλούσιο λογισμικό με πολλά χαρακτηριστικά,σαν τα εξής:

- Editing Tools: Στυλό και Pointer για όλες τις ανάγκες σχεδιασμού του έργου σας (πχ: κατευθυντήριες γραμμές, συντομεύσεις πληκτρολογίου, αναίρεση ιστορικού και πολλά άλλα).
- Components: Ορίστε ένα σχήμα μία φορά, σαν ένα «o», μπορώντας να το χρησιμοποιήσετε σε πολλά glyphs και, με την χρήση του «Root Component», όλους τους χαρακτήρες που συνδέονται με αυτό.
- Test Drive: Δοκιμάστε την γραμματοσειρά σας καθώς πληκτρολογείτε.
- Εισαγωγή SVG γραμματοσειρών ή outlines, χρησιμοποιώντας κάποιο λογισμικό δημιουργίας διανυσματικών για να δημιουργήσετε διανυσματικά περιγράμματα, στην συνέχεια, να τα εισάγετε μέσω SVG. Ή να ανοίξετε ένα ολόκληρο SVG γραμματοσειράς ταυτόχρονα.
-  Unicode-a-Palooza: Επιλέξτε κάποιον κοινό Unicode χαρακτήρα για επεξεργασία.
- Two Screen Mode: Υποστήριξη για λειτουργία δυο οθονών ταυτόχρονα.

και αρκετά ακόμα.

Εγκατάσταση του Glyphr-Studio-Desktop:

Να αναφέρουμε καταρχάς πως διαθέτει και μια web-app, μπορώντας δηλαδή να το δουλέψετε online μέσα από τον browser σας, μα και για να το δοκιμάσετε: [Glyphr Studio -online].

Διαθέτει όμως και desktop-apps για Linux, Windows, OSX. Έτσι, ανάλογα το λειτουργικό σας σύστημα, μπορείτε να το κατεβάσετε από την download-page του (προς την μέση τα links):

[Glyphr Studio Desktop]

Σε Linux, αφού το κατεβάσετε και το αποσυμπιέσετε, διπλό κλικ στο ομώνυμο αρχείο του (Glyphr Studio) που θα βρείτε μέσα στον αποσυμπιεσμένο φάκελο για να τρέξει (δεν χρειάζεται εγκατάσταση δηλαδή).
Επειδή δεν θα βγάλει συντόμευση στο Κεντρικό Μενού σας, ανάλογα το γραφικό περιβάλλον που χρησιμοποιείτε, κάντε το με αυτόν τον τρόπο.

Αφού το τρέξετε, αρκεί να δώσετε ένα όνομα στο νέο πρότζεκτ σας:

Κατόπιν μπορείτε να πειραματιστείτε με τα εργαλεία του, τα οποία είναι κατηγοριοποιημένα στην αριστερή στήλη:

 

Εν' ολίγοις, το Glyphr Studio είναι μια αξιόλογη εφαρμογή δημιουργίας προσαρμοσμένων γραμματοσειρών και στην ουσία η καμπύλη εκμάθησης είναι σχετικά μικρή, καθώς με λίγο πειραματισμό και δοκιμές θα αντιληφθείτε την λειτουργία του.

>>> η ιστοσελίδα του Glyphr Studio.

  • Σχόλια

0 Comments:

Scroll to Top