BETA

A Good American: Ντοκιμαντέρ για τον ρόλο της NSA στην 9/11

Εικόνα Maria

Θα μπορούσε να αποφευχθεί η τραγωδία της 11ης Σεπτεμβρίου 2001;

Ναι

υποστηρίζει ο ευφυέστατος προγραμματιστής Μπιλ Μπίνεϊ, που επινόησε το ThinThread, ένα πρωτοποριακό σύστημα παρακολούθησης βασισμένο σε νόμιμους τρόπους συλλογής στοιχείων, προβλέποντας επικείμενες τρομοκρατικές επιθέσεις.

Ο λόγος για το αποκαλυπτικό και φρικιαστικό το αυστριακό ντοκιμαντέρ του 2015, A Good American, του Φρίντριχ Μόζερ (Friedrich Moser) το οποίο αφορά όχι μόνο το πρόσωπο και τις πράξεις που θα μπορούσαν να έχουν αποτρέψει τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, αλλά και το ζήτημα της μαζικής παρακολούθησης των πολιτών.
Ένα συναρπαστικό ντοκιμαντέρ-θρίλερ που αφηγείται την ιστορία ενός πρωτοποριακού συστήματος παρακολούθησης, την ιστορία του καλύτερου πληροφοριακού αναλυτή της Αμερικής που βρισκόταν πίσω από αυτό και του πώς η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, εάν δεν είχε σταματήσει αυτό το πρόγραμμα, θα μπορούσε να είχε αποφύγει τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου.
Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει μία από τις σημαντικότερες ιστορίες της κοινωνίας της πληροφορίας που αποκαλύπτει τους εσωτερικούς μηχανισμούς ενός πολιτικοοικονομικού δικτύου η εμβέλεια του οποίου υπερβαίνει κατά πολύ την Αμερική.

Διάρκεια: 1:40:25'
Κατηγορία: Ντοκιμαντέρ, Θρίλερ, Βιογραφία, Ιστορία
Σκηνοθεσία: Friedrich Moser (Φρίντριχ Μόζερ)
Σενάριο: Friedrich Moser

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Friedrich Moser
Μοντάζ: Jesper Osmund, Kirk von Heflin
Ήχος: Michael Schreiber
Μουσική: Christopher Slaski, Guy Farley
Παραγωγός: Friedrich Moser
Πρωταγωνιστούν: William Binney, Thomas Drake, Edward Loomis
Χώρα Παραγωγής: Αυστρία
Έτος Παραγωγής: 2015

>>> TRAILER:

Μπορείτε:
- είτε να το δείτε με αγγλικούς υπότιτλους, πηγαίνοντας:
κλικ στο «κουμπάκι» με τις οριζόντιες γραμμούλες, που βρίσκεται αριστερά από το Ρυθμίσεις και είναι το δεύτερο εικονίδιο κάτω δεξιά

- είτε με Μετάφραση υποτίτλων, πηγαίνοντας:
Ρυθμίσεις > Υπότιτλοι (Subtitles/CC) ή κλικάροντας το «κουμπάκι» με τις οριζόντιες γραμμούλες, που βρίσκεται αριστερά από το Ρυθμίσεις (το «κουμπάκι» με την ροδέλα) > Αγγλικά (English) > Μετάφραση υπότιτλων (Auto-translate) > Ελληνικά (Greek). [Θα πρέπει πρώτα να κλικάρετε το «Αγγλικά» για να ενεργοποιηθεί η επιλογή Μετάφραση].

Η ταινία προβλήθηκε, με ελληνικούς υπότιτλους, σε συνεργασία με το inside story και την Διεθνή Αμνηστία. Στην Αθήνα θα προβληθεί την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016, στις 19.30, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, και την Κυριακή 27 Νοεμβρίου στις 16.00 στον κινηματογράφο «Δαναός».
Στην Θεσσαλονίκη, την Τετάρτη 5 Απριλίου 2017, στις 21.00, στην Αίθουσα Σταύρος Τορνές, στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης.
Αλλά και στον Βόλο το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016, στις 20:00, στο Κινηματοθέατρο «Αχίλλειον».
Μετά την προβολή στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, θα ακολουθήσει συζήτηση με τον ερευνητικό δημοσιογράφο Τάσο Τέλλογλου από το inside story και τον διευθυντή της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ελλάδα, Ηρακλή Ακτύπη, γύρω από τις δυνατότητες παρακολούθησης ηλεκτρονικών επικοινωνιών πολιτών στην Ελλάδα. Την συζήτηση θα συντονίσει η σκηνοθέτιδα, δημοσιογράφος και παραγωγός με εμπειρία σε ντοκιμαντέρ, Νίνα Μαρία Πασχαλίδου, εκ μέρους του inside story.

 

Το πρόγραμμα ήταν τέλειο εκτός από μια λεπτομέρεια: ήταν φθηνό

Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου o Μπιλ Μπίνεϊ (William Binney, για τους φίλους του Bill), ο καλύτερος Αμερικάνος κρυπτολόγος, μαζί με μια μικρή ομάδα της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (γνωστή και ως NSA), αρχίζει να αναπτύσσει ένα επαναστατικό πρόγραμμα παρακολούθησης. Το πρόγραμμα αυτό μπορεί να ανιχνεύσει οποιοδήποτε ηλεκτρονικό σήμα εκπέμπεται από την γη, να το «φιλτράρει» για στόχους, να βγάζει αποτελέσματα σε πραγματικό χρόνο και όλα αυτά χωρίς να εισβάλλει στην ιδιωτική ζωή και να αντίκειται στο Σύνταγμα των ΗΠΑ.

Ο Μπίνεϊ είναι γνωστός ως πληροφοριοδότης υψηλού κύρους της NSA ο οποίος, όπως και ο Σνόουντεν, έχει ταχθεί κατά της μαζικής επιτήρησης από την NSA και των παραβιάσεων της ιδιωτικής ζωής. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που οδήγησε στην παραίτησή του τον Οκτώβριο του 2001. Αλλά δεν είναι τυχαίο ότι έφυγε τόσο σύντομα μετά την 9 / 11· και η ταινία επικεντρώνεται στα επιτεύγματα και στις απογοητεύσεις του, κατά τα έτη έως και αμέσως μετά την τρομοκρατική επίθεση.

Το πρόγραμμα ήταν τέλειο εκτός από μια λεπτομέρεια: είναι πάρα πολύ φθηνό· και, έτσι, η φιλάργυρη διοίκηση της NSA το διέκοψε απότομα μόλις τρεις βδομάδες πριν το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 που άλλαξε τον κόσμο.

Στον απόηχο της επίθεσης, η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας ξεκινάει την μαζική παρακολούθηση των Αμερικανών. Ο Μπιλ Μπίνεϊ φεύγει από την Υπηρεσία. Αναλαμβάνει τότε ένας φίλος την δουλειά και καταφέρνει να αναβιώσει το πρόγραμμα στις αρχές του 2002, για μια δοκιμαστική λειτουργία με βάση τα δεδομένα που ήταν γνωστά πριν από την 11η Σεπτεμβρίου. Με το που ξεκινάει να τρέχει το πρόγραμμα, αρχίζουν να εμφανίζονται οι τρομοκράτες. Η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας αντιδράει και καταστρέφει το πρόγραμμα εντελώς.

Ένα αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ του Friedrich Moser που εκθέτει τα στελέχη της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, η οποία προτίμησε τα χρήματα από την τέλεια εναλλακτική λύση στην μαζική παρακολούθηση.

 

Υπό συνεχή παρακολούθηση

Το θέμα της παρακολούθησης, το οποίο κάποιοι αγνοούσαν ή/και άλλοι εθελοτυφλούσαν, οι περισσότεροι το έμαθαν σχετικά πρόσφατα, έπειτα από την δημόσια αποκάλυψη, περί της παρακολούθησης κάθε ηλεκτρονικής και δικτυακής κίνησης στον πλανήτη από την NSA, την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ, τον Ιούνιο (2013), από τον Edward Snowden.

Η Διεθνής Αμνηστία, με την συνεργασία της οποίας πραγματοποιείται η προβολή, καλεί, μέσα από την εκστρατεία Unfollow Me (Σταμάτα Να Με Παρακολουθείς), όλους τους πολίτες να αγωνιστούν για τα διαδικτυακά τους δικαιώματα. Σκοπός της είναι να ασκήσει πίεση στους ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς επίσης και στους στενούς συμμάχους τους, την Αυστραλία, τον Καναδά και την Νέα Ζηλανδία (μέλη της Συμμαχίας «Five Eyes»), ώστε να απαγορεύσουν την άκριτη μαζική επιτήρηση διαδικτυακών δεδομένων και την παράνομη δημοσίευση πληροφοριών.

Το σύστημα παρακολούθησης των Αμερικανών είναι πολύ καλά κατασκευασμένο, έχοντας υμμάχους σε όλο τον κόσμο. Μαζί με την Αυστραλία, τον Καναδά, την Νέα Ζηλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο σχηματίζουν την «Five Eyes Alliance», με τις οποίες η Αμερική μοιράζεται τα αποτελέσματα των παρακολουθήσεων αυτών. Το σύστημα αυτό που (επί της ουσίας) κάνει την ιδιωτική ζωή όλων μας, δημόσια και βορά στις επιδιώξεις μυστικών υπηρεσιών, συλλέγει καθημερινά πέντε δισεκατομμύρια αρχεία με στόχο τον εντοπισμό της θέσης ενός ατόμου με βάση το κινητό και 42 δισεκατομμύρια αρχεία διαδικτύου το μήνα, μεταξύ των οποίων και e-mail και ιστορικά αναζήτησης. Ο όγκος αυτός των δεδομένων εξαπλώνεται σε ένα δίχτυ που παρακολουθεί 193 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Εξειδικευμένο προσωπικό ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ηνωμένου Βασιλείου είναι σε θέση να ενεργοποιήσει το μικρόφωνο στο κινητό μας και να ακούσει τις συζητήσεις μας, ακόμη και αν το κινητό μας είναι απενεργοποιημένο. Έχουν επίσης αποθηκεύσει, μέσω web cam, εικόνες εκατομμυρίων χρηστών του Ιντερνέτ, χωρίς να είναι ύποπτοι για κάποια παρατυπία ή παρανομία.

Παρακολουθώντας τους πολίτες με αυτόν τον τρόπο, οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν όλους τους πολίτες ως εν δυνάμει ύποπτους για παράνομη συμπεριφορά και, ταυτόχρονα, αγνοούν μακροχρόνιες δικαιϊκές αρχές, παραβιάζοντας το δικαίωμα όλων μας στην ιδιωτική ζωή, ενώ, ταυτόχρονα, περιορίζουν και την ελευθερία του λόγου.

Οι κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ηνωμένου Βασιλείου φαίνεται να απαιτούν από τους πολίτες να αποδεχτούν ότι, όταν είναι συνδεδεμένοι στο Ιντερνέτ, δεν έχουν δικαιώματα. Να αποδεχτούν ότι δεν είναι καθαρά ιδιωτικό ό,τι λένε ή ό,τι κάνουν στο κινητό ή στο e-mail τους. Μια τέτοιου είδους εισβολή είναι ανεπίτρεπτη, τόσο στην ζωή μας εκτός του διαδικτύου, όσο και εντός.

Από την ίδρυσή του, το Ιντερνέτ αντιμετωπιζόταν ως χώρος άνθισης της ελευθερίας του λόγου και της δημόσιας συζήτησης. Σήμερα, αυτό το όραμα δέχεται επίθεση.

>>> Η ιστοσελίδα του ντοκιμαντέρ A Good American.

- ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ:

Αυτήν την στιγμή, μπορείτε να το δείτε (ή να το κατεβάσετε από) εδώ, μα ζητάει εγγραφή και έχει κάμποσα ads.


 

Μετά από όλα αυτά, χρήσιμη θα σας φανεί Μια επιστολή για τους: "Δεν έχω Τίποτα να κρύψω" [περί Ιδιωτικότητας].

 • Σχόλια

2 Comments:

 1. Εικόνα gothi linuks
  gothi linuks (χωρίς επαλήθευση)Δεκ 01, 2016 04:12 ΠΜ

  αρχικα ζηταει ενα μειλ και εναν κωδικο, για εγγραφη (οκ, ολα καλα μεχρι εδω. τιποτα το περιεργο). μετα ομως εχει ενα ακομα βημα που ζηταει για «επαληθευση»... αυτο το καθολου υποπτο:...

  https://s18.postimg.org/3rlu132jt/Screenshot_from_2016_12_01_02_07_54.png

  ...να δωσω τετοια στοιχεια σε μια τετοια τυχαρπαστη σελιδα;... ουτε με σφαιρες... απο τη μια να λεμε για ιδιωτικοτητα, και απο την αλλη να δινουμε τετοια στοιχεια στον καθε τυχαρπαστο;

 2. Εικόνα Ανώνυμος
  Ανώνυμος (χωρίς επαλήθευση)Ιαν 11, 2017 12:25 ΜΜ

  πάντως υπάρχουν κάποιοι τρόπο που σου προσφέρουν ανωνυμία.
  https://www.youtube.com/watch?v=xrI15AFBE98

Scroll to Top