BETA

Πάμε Diaspora; Ανοιχτή πρόσκληση σε όλους!

Εικόνα constantinos

diaspora

Είναι κουραστικό να επαναλάβουμε τα ίδια για το Facebook και για τις τακτικές του, τις συνεργασίες του με υπηρεσίες ασφαλείας και καταστολής και το πλήρες φακέλωμα των ανθρώπων που γίνεται εκεί μέσα. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει πλέον και στο Twitter, όπου οι εκεί υπεύθυνοι δίνουν στοιχεία σε κρατικές υπηρεσίες καταστολής, των χρηστών οι οποίοι θεωρούνται αντικαθεστωτικοί από τις κυβερνήσεις.
Και όχι, αυτό δεν συμβαίνει μόνο αλλού, μα και εδώ (4.000 προφίλ χθες 5/6/13 και πολλά ακόμα σήμερα και το μόνο βέβαιο πως θα υπάρξει συνέχεια).
Σε κάθε περίπτωση, μην δίνετε τα προσωπικά σας στοιχεία στο facebook αν έχετε σκοπό να κάνετε πολιτικές συζητήσεις και δημοσιεύσεις (εκτός κι αν είστε φασίστες ή συντηρητικοί οπότε δεν κινδυνεύει κανένα σύστημα εξουσίας από εσάς και τις παπαριές σας). Επίσης, οι σελίδες στο facebook έχουν περιορίσει τις δυνατότητες των διαχειριστών να βλέπουν τα σχόλια ή τα νέα Likes της σελίδας, καθώς το κοντρόλ πάνελ της σελίδας έχει γεμίσει αιτήσεις του facebook για να το χρηματοδοτήσουμε (κάτι που φυσικά δεν πρόκειται ποτέ να κάνουμε).
Σύντομα θα ρίξουν και άλλα προφίλ, επειδή θέλουν πλήρες φακέλωμα. Για να ανεβάσουν ξανά το προφίλ σου, η εταιρεία Facebok, ζητά να φωτογραφίσεις την αστυνομική σου ταυτότητα και να την ανεβάσεις σε μια ειδική φόρμα τους. ΜΗ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ. Στείλτε ξεχαρβαλωμένα παλιά πάσο λεωφορείων ή κάρτες νεότητας τις οποίες μάλιστα μπορείτε να πειράξετε στο με το Gimp,  έτσι ώστε να φαίνονται ελάχιστα το όνομα και λίγο η φώτο. Ό,τι έχετε στο facebook δηλαδή. Μετά από αυτό θα σας το ξανανεβάσουν. Πολλοί θα μπουν στον πειρασμό να ανεβάσουν ταυτότητα, μα αυτό ΔΕΝ πρέπει να γίνει. Ενημερώστε φίλους και γνωστούς σας εκεί. Μπορούμε να τους ξεγελάσουμε. Το διαδίκτυο δεν φιμώνεται.

Πολύ πρόσφατα, σε μια τηλεδιάσκεψη της συλλογικότητας του osarena, μας απασχόλησε αυτό το ζήτημα και η από κοινού απόφαση, ήταν η αποχώρηση του osarena, τόσο από το Facebook, όσο και από το Twitter. Αυτό θα γίνει σταδιακά μετά το καλοκαίρι, χρησιμοποιώντας αυτά τα social media (αν δεν μας έχουν ως τότε διαγράψει, βέβαια), ως rss για τις αναρτήσεις μας και αυτό για κάποιο χρονικό διάστημα, ως ηθική υποχρέωση απέναντι σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που στηρίζουν την σελίδα σε αυτά τα μέσα. Μετά από κάποιο διάστημα όμως, θα γίνει και η ολική διαγραφή μας από εκεί.
Αποφασίσαμε πλέον, να κινηθούμε στο Ανοιχτού Κώδικα Diaspora, τ' οποίο έχει διαφορετική τακτική και φιλοσοφία, δεν ελέγχεται από κάπου και ο τελικός έλεγχος έγκειται στον χρήστη και μόνο.
Αν πάμε εκεί πολλοί και μαζικά, θα ακολουθήσουν και άλλοι. Στο χέρι μας είναι να ενημερώσουμε όλους τους φίλους μας να έρθουν εκεί και σιγά-σιγά να δημιουργήσουμε έναν κύκλο με ανθρώπους που μοιράζονται τα ίδια ενδιαφέροντα, πέρα από καταστολές, ελέγχους και παρακολουθήσεις.

To diaspora είναι ένα κοινωνικό δίκτυο το οποίο θα χαρακτήριζα, με την μέχρι στιγμής επαφή μου, ως ένα ανοιχτό twitterOfacebook, στο οποίο ο χρήστης έχει τον έλεγχο σε ό,τι ανεβάζει. Το diaspora είναι distributed δηλαδή μπορεί όποιος θέλει να το πάρει και να το στήσει σε έναν δικό του server, είναι γραμμένο σε ruby από τους Daniel Grippi, Maxwell Salzberg, Raphael Sofaer, Ilya Zhitomirskiy και διανέμεται υπό την άδεια AGPL. Μπορώ με βεβαιότητα να πω πως το UI του είναι πολύ πιο βολικό και όμορφο από αυτό του facebook

Δείτε σχετικά με το Diaspora:

(με μια αναζήτηση, με λέξη κλειδί: diaspora, θα βρείτε αρκετό ακόμα σχετικό υλικό στο osarena).

-Για να σας διευκολύνουμε, αρκεί ν' ακολουθήσετε τον παρακάτω σύνδεσμο και άπλα να κάνετε login. Δεν χρειάζεται τίποτε άλλο, ούτε κάποια επιβεβαίωση.
Κάντε με add εκεί και μετά και τους υπόλοιπους από την ομάδα του osarena που είναι στις επαφές μου. Σταδιακά θα δημιουργήσουμε μια δυνατή παρέα και θα ρίξουμε μαύρη πέτρα στο ρουφιάνο-facebook και τις υπηρεσίες ασφαλείας:

https://joindiaspora.com/i/ca3769c92981

Και για να μη σας κουράζω, υλικό για το Facebook και Twitter και τις τακτικές τους, μπορείτε να βρείτε αν περιηγηθείτε στα σχετικά tags του osarena:
#facebook και #twitter.

Προς διευκόλυνση και καλύτερο συντονισμό όλου αυτού, δημιουργήθηκε και ένα thread στο forum μας, απ' όπου μπορείτε να ρωτήσετε ότι θέλετε και ν ανταλλάσσουμε προφίλ:

 • Σχόλια

24 Comments:

 1. Εικόνα mobinmob
  mobinmob (χωρίς επαλήθευση)Ιουν 09, 2013 18:33 ΜΜ

  Μπορείτε να δείτε κάποια από τα διαθέσιμα "pods" εδώ: http://podupti.me/

 2. Εικόνα psyxroskianapodos
  psyxroskianapodos (χωρίς επαλήθευση)Ιουν 07, 2013 01:29 ΠΜ

  γραφικότητες

 3. Εικόνα constantinos
  constantinosΙουν 14, 2013 04:16 ΠΜ

  Tα πάντα, τσεκαρισμένο. Έχει μάλιστα και πολύ εμφανή αυτή την επιλογή, δίνοντας σου ακόμα το δικαίωμα να κατεβάσεις τα πάντα που έχεις εκεί και στον υπολογιστή σου.
  ΚΑΜΙΑ σχέση με FB, GooglePlus και Twitter.

 4. Εικόνα anto
  anto (χωρίς επαλήθευση)Ιουν 14, 2013 04:07 ΠΜ

  Να ρωτήσω. Στο θέμα αποθήκευσης πως τα πάει? Δηλαδή αν ανεβάσω φωτό ή στειλω διάφορα μηνύματα και αποφασίσω κάποια μέρα πως θέλω να διαγράψω το προφίλ μου, τι πολιτική κρατάει? Σβήνονται τα πάντα ή όπως στο fb υπάρχουν όλα εκεί?

 5. Εικόνα Ηλίας
  Ηλίας (χωρίς επαλήθευση)Ιουν 07, 2013 01:21 ΠΜ

  Μέσα! Μπήκα!

 6. Εικόνα blowfish08
  blowfish08 (χωρίς επαλήθευση)Ιουν 07, 2013 02:15 ΠΜ

  Αν ειμαι σε αλλο δικτυο (π.χ. diaspora.net.gr) δε μπορω να σε εχω στις επαφες μου να υποθεσω...

 7. Εικόνα constantinos
  constantinosΙουν 07, 2013 02:26 ΠΜ

  Nαι φυσικά μπορείς. Θα κάνουν και τα παιδιά στο φόρουμ, έναν σχετικό οδηγό, ώστε να λυθούν όλες οι απορίες.

 8. Εικόνα NiKTh
  NiKTh (χωρίς επαλήθευση)Ιουν 07, 2013 07:34 ΠΜ

  Το link για να κάνουμε login κάνει λάθος redirecting στο φόρουμ.

 9. Εικόνα Maria
  MariaΙουν 07, 2013 16:12 ΜΜ

  Πώς κι έτσι?
  Εγώ, με το που βγήκε το άρθρο, έκανα κατευθείαν εγγραφή στο Diaspora με το λινκ που έδινε:
  https://joindiaspora.com/i/ca3769c92981

  Το λινκ που παραπέμπει στο φέρουμ για απορίες μας, έτσι ώστε να έχουμε έναν πλήρη οδηγό για τη λειτουργία του:
  http://forum.osarena.net/threads/diaspora-%CE%95%CF%81%CF%89%CF%84%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CF%83%CF%87%CE%B5%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%BF-%CE%91%CE%BD%CE%BF%CE%B9%CF%87%CF%84%CE%BF%CF%8D-%CE%9A%CF%8E%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1-social-media.2485/

 10. Εικόνα NiKTh
  NiKTh (χωρίς επαλήθευση)Ιουν 08, 2013 08:57 ΠΜ

  Τώρα είναι εντάξει. Μια χαρά.

 11. Εικόνα Maria
  MariaΙουν 08, 2013 09:00 ΠΜ

  Τέλεια. :D

 12. Εικόνα Opanos
  Opanos (χωρίς επαλήθευση)Ιουν 07, 2013 16:26 ΜΜ

  Ωραία, ας κάνουμε γνωστό και τον λογαριασμό του osarena, και μπορούμε ΟΛΟΙ να βρεθούμε μέσω αυτού..
  Απλά, ας αναφέρουμε κάπου και το nick μας που έχουμε εδώ, να ξέρουμε με ποιον μιλάμε....

 13. Εικόνα constantinos
  constantinosΙουν 07, 2013 17:52 ΜΜ

  Σωστό, το account του osarena: https://joindiaspora.com/u/osarena_net

 14. Εικόνα NiKTh
  NiKTh (χωρίς επαλήθευση)Ιουν 08, 2013 09:05 ΠΜ

  Σας βρήκα όλους.. νομίζω.. αχαχα :-)

 15. Εικόνα Eldiabolo
  Eldiabolo (χωρίς επαλήθευση)Ιουν 07, 2013 21:12 ΜΜ

  done,ty :)

 16. Εικόνα arktika
  arktika (χωρίς επαλήθευση)Ιουν 08, 2013 00:55 ΠΜ

  ρε παιδια ξερετε πως φτιαχνεις μια ομαδα? και γενικα πως μπορεις να δεις προφιλ και ατομα ωστε να τους κανεις add? μονο απο την ροη βλεπεις ποιοι υπαρχουν και με την αναζητηση ατομων?

 17. Εικόνα Maria
  MariaΙουν 08, 2013 03:29 ΠΜ

  arktika, για να βρεις άτομα, θα ψάξεις στο πεδίο "Αναζήτηση".
  Είναι στο δεξί πάνω μέρος της σελίδας, ακριβώς δίπλα και πιο συγκεκριμένα αριστερά από το όνομά σου ή το nick σου. Δεν φαίνεται πολύ καθαρά, προφανώς γιατί είναι πάνω στη μαύρη μπάρα και το "συννεφάκι" / πεδίο αναζήτησης είναι απλά στο πιο γκρίζο του.
  Κλικ, λοιπόν, εκεί που λέει αναζήτηση, γράφεις το όνομα αυτού που ψάχνεις και πατάς enter.
  Μόλις κάνεις κλικ στο πεδίο Αναζήτησης, γίνεται άσπρο, οπότε και βλέπεις καθαρά τι πληκτρολογείς.

  ΥΓ: Μην ξεχνάς πως και στο φόρουμ έχει δημιουργηθεί ένα thread όπου μπορεί να βρεις απαντήσεις σε κάποια ερωτήματα και να λύσεις και εσύ τυχόν απορίες άλλων.
  http://forum.osarena.net/threads/diaspora-%CE%95%CF%81%CF%89%CF%84%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CF%83%CF%87%CE%B5%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%BF-%CE%91%CE%BD%CE%BF%CE%B9%CF%87%CF%84%CE%BF%CF%8D-%CE%9A%CF%8E%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1-social-media.2485/

 18. Εικόνα arktika
  arktika (χωρίς επαλήθευση)Ιουν 08, 2013 04:46 ΠΜ

  ναι αυτο ειπα!!! οποτε ετσι οπως το υποψιαζομουν γινεται! αλλα με ενδιαφερει πιο πολυ η δημιουργια ομαδας! οποτε αν κατι δεις η οποιος αλλος ας βοηθησει! θα κοιταξω και στο φορουμ εννοειτε! ευχαριστω!

 19. Εικόνα Maria
  MariaΙουν 08, 2013 04:51 ΠΜ

  Απλά κι εγώ, εκτός ότι είμαι άσχετη από socials, μόλις χθες έκανα το ... ντεμπούτο μου στο Diaspora, οποτε μόλις ανακαλύψω (ή κάποιος άλλος) πώς γίνεται η δημιουργία ομάδας, θα σου πω.

 20. Εικόνα Maria
  MariaΙουν 08, 2013 06:30 ΠΜ

  Ανακάλυψα κάτι. Αν πας κλικ πάνω στο όνομά σου, και κλικ στο επαφές, σου ανοίγει μια σελίδα με τις επαφές σου.

  Αν επιλέξεις (κλικ πάνω στο) "Προσθέστε μια πτυχή", (είναι κάτω πό "Γνωριμίες") σου ανοίγει ένα παραθυράκι που σου εμφανίζει:
  -------------------------------------------------------------------------------------------
  Προσθέστε μια νέα πτυχή

  Όνομα (εμφανίζετε μόνο σε εσάς)

  θέλετε οι επαφές αυτής της πτυχής να είναι ορατές μεταξύ τους;
  ------------------------------------------------------------------------------------------

  Κάτω από το "όνομα" εμφανίζεται ένα πεδίο. Υποθέτω πως αν γράψεις εκεί το όνομα της ομάδας που θες να δημιουργήσεις,
  Λογικά, αυτό πρέπει να είναι.

  ΥΓ: Παρακάτω σου κάνω σχεδιάγραμμα για το πώς ακριβώς θα τα βρεις αυτά.

  -----------------------------------------------------------------------------------------
  Οι
  Επαφές μου

  Οικογένεια

  Φίλοι

  Εργασία

  Γνωριμίες

  + Προσθέστε μια πτυχή

  Όλες
  οι Επαφές

 21. Εικόνα Euthymios
  Euthymios (χωρίς επαλήθευση)Ιουν 08, 2013 14:47 ΜΜ

  "εκτός κι αν είστε φασίστες ή συντηρητικοί οπότε δεν κινδυνεύει κανένα σύστημα εξουσίας από εσάς και τις παπαριές σας" !!!

 22. Εικόνα Antifa
  Antifa (χωρίς επαλήθευση)Ιουν 08, 2013 15:10 ΜΜ

  Γιατί το τονίζεις; Βλέπεις κάτι μη σωστό σε αυτό; Κανε μια βόλτα στα socials να το εξακριβώσεις. Κανε μια βόλτα στο διαδίκτυο να το δεις. Κανε μια βόλτα στα δικαστήρια να δεις ποιοι κάθονται στα έδρανα του κατηγορουμένου. Κανε μια βόλτα στην ΓΑΔΑ...

 23. Εικόνα Euthymios
  Euthymios (χωρίς επαλήθευση)Ιουν 08, 2013 20:40 ΜΜ

  Το τονίζω διότι μου αρέσει πάντα ο τρόπος με τον οποίο ο Κωνσταντίνος χέζει το political correctness στα μούτρα.
  Το μόνο μη σωστό πού βλέπω εδώ είναι το ύφος σου.

 24. Εικόνα antfa
  antfa (χωρίς επαλήθευση)Ιουν 08, 2013 23:07 ΜΜ

  Σου ζητώ συγγνώμη, το παρεξήγησα. Ο δικτυακός λόγος βλέπεις εύκολα μπορεί να παρεξηγηθεί.

Scroll to Top