BETA

Gunpoint ένα 2d platform αορατότητας για Linux [Steam]

Εικόνα Haris

Το Gunpoint είναι ένα puzzle platform παιχνίδι αορατότητας που δημιουργήθηκε από τον indie προγραμματιστή Tom Francis. Τον Ιούνιο του 2013 βγήκε για Windows, και ακολούθησαν οι εκδόσεις για Mac και Linux.

Το στόρι του παιχνιδιού μας πηγαίνει στο κοντινό μέλλον, όπου ο παίκτης παίρνει τον ρόλο ενός ανεξάρτητου κατασκόπου, του Richard Conway. Σε αυτόν ανατίθενται διάφορες υποθέσεις από πελάτες του, να μπαίνει κρυφά σε κάποια κτίρια και να εκπληρώνει αποστολές. Για να το πετύχει αυτό, θα πρέπει να αποφεύγει τους φρουρούς ασφαλείας, και τα συστήματα συναγερμού χρησιμοποιώντας ορισμένα εργαλεία υψηλής τεχνολογίας. Ένα τέτοιο εργαλείο είναι το crosslink tool, που μπορεί να ανασυνδέει ηλεκτρικά κυκλώματα. Κατά την διάρκεια του παιχνιδιού, ο Conway προσπαθεί να ξεπλύνει το όνομα του από τη ρετσινιά της δολοφονίας ενός βιομηχάνου όπλων, έτσι φτάνει στα ίχνη ενός μυστηρίου που θα ψάχνει για τον πραγματικό δολοφόνο.

Το gameplay

Το Gunpoint διαιρείται σε έναν αριθμό αποστολών, μέσα σε αυτές ο Richard Conway αλληλεπιδρά με άλλους χρησιμοποιώντας το PDA του. Με αυτό δέχεται τις αποστολές, ψωνίζει νέο εξοπλισμό και προσδιορίζει πόντους και πόρους. Κάθε αποστολή συνήθως έχει σαν σκοπό να μπαίνει σε ένα κτίριο, να χακεύει τον υπολογιστή, και στη συνέχεια να βρίσκει την έξοδο. Τα επίπεδα στο παιχνίδι έρχονται με σειρά ακολουθίας, αλλά υπάρχουν και άλλα προαιρετικά επίπεδα αργότερα.

Κάθε κτίριο παρουσιάζεται σε μορφή δύο διαστάσεων, στην οθόνη, και δείχνει τις θέσεις των φρουρών, τις πόρτες, τους διακόπτες, τα φώτα, τις κάμερες ασφαλείας, και άλλα, συμπεριλαμβανόμενων των αντικειμένων στόχων. Ο παίκτης μπορεί να ανεβαίνει σκάλες, να σκαρφαλώνει σε τοίχους, να πηδάει, να μπαίνει στα ασανσέρ, και να χρησιμοποιεί ακόμα τα σούπερ παντελόνια που του προσδίδουν ιδιότητες πηδήματος από μεγάλα ύψη, υπερπήδηση των φρουρών, ή να περνάει μέσα από γυάλινους τοίχους. Ο Conway μπορεί να επιζεί ύστερα από μεγάλες πτώσεις, αλλά μπορεί να σκοτωθεί από μια πιστολιά. Αυτό υπενθυμίζει στον παίκτη πως πρέπει να κρατιέται μακριά από την ακτίνα βολής των φρουρών.

Μετά από μερικές αποστολές, ο παίκτης έχει πρόσβαση στη συσκευή crosslink. Αυτή του επιτρέπει να αλλάζει την θέαση, και να βλέπει όλες τις δυνατότητες ασφαλείας που έχει το κτίριο, και να αλλάζει την καλωδίωση. Να μπορεί να συνδέει λάμπες φωτισμού σε ορισμένους διακόπτες και να τις ανάβει η να τις σβήνει, η να συνδέει έναν διακόπτη με μια πόρτα ασφαλείας. Τέλος να μπορεί να απενεργοποιεί μια δυνατότητα security.
Η δυνατότητα το ποιοι διακόπτες μπορούν να αλλάξουν, φαίνεται στην αρχή του επιπέδου. Καθώς ο παίκτης προχωρεί και κερδίζει πόντους και χρήματα, μπορεί να αυξάνει τις ιδιότητες του, μπορεί έτσι να ελέγχει κρυπτογραφημένα σημεία ή να επηρεάζει ακόμα και τα όπλα των φρουρών.

Μπορεί να δημιουργεί καταστάσεις όπου του επιτρέπουν να διέρχεται χωρίς να γίνεται αντιληπτός, να παρασύρει τους φρουρούς σε περιοχές όπου απενεργοποιούνται, ή απλώς να έχει πρόσβαση σε ασφαλισμένα μέρη των εγκαταστάσεων. Άλλα εργαλεία για να αποφεύγει τους security γίνονται διαθέσιμα για αγορά αργότερα στο παιχνίδι. Ο παίκτης βαθμολογείται στο τέλος κάθε επιπέδου, με πόντους βασισμένους στον χρόνο που έκανε, τον αριθμό φρουρών που χτύπησε, πόσες φορές έγινε αντιληπτός, και πόσο θόρυβο  έκανε. Στο παιχνίδι περιλαμβάνεται ένας level editor που επιτρέπει στους παίκτες να δημιουργούν τα δικά τους επίπεδα.

Η ανάπτυξη του παιχνιδιού

To Gunpoint αναπτύχθηκε από τον Tom Francis στον ελεύθερο χρόνο του όταν δούλευε για το περιοδικό PC Gamer. O ίδιος δεν είχε εμπειρία στον προγραμματισμό, αλλά έμαθε πως ένα παιχνίδι, το "Spelunky" δημιουργήθηκε από ένα άτομο με την χρήση του λογισμικού Game Maker. Αποφάσισε λοιπόν να ασχοληθεί με την ανάπτυξη παιχνιδιών. Ξεκίνησε λοιπόν την δουλειά του στο πρώτο του σχέδιο που το ονόμασε "Private Dick". Τον Μάιο του 2010 μετά από ένα μήνα είχε δημιουργήσει ένα πρωτότυπο, και το δημοσίευσε στο blog του για να δει τις αντιδράσεις και κάποιο fededback από τους παιχνιδάδες.

Στη συνέχεια εργάστηκε πάνω στον πυρήνα του παιχνιδιού και στα μηχανική του. Ζήτησε από το blog ορισμένους καλλιτέχνες για να του κάνουν τα σχέδια του χαρακτήρα και τα παρασκήνια, για να αντικαταστήσει τα δικά του πρώιμα σκίτσα. Η ανταπόκριση ήταν μεγαλύτερη από ότι περίμενε, και επέλεξε τελικά να εργαστεί με τους John Roberts και Fabian Van Dommelen. Επανέλαβε μετά το κάλεσμα του για μουσικούς, και βρήκε τον Francisco Cerda και John Robert Matz, αυτοί θα δημιουργούσαν την μουσική για το παιχνίδι.

Ο σκοπός για το Gunpoint ήταν να δείξει πως ο παίκτης δεν πρέπει να είναι χαζός. Ο Francis είχε αυξημένη κριτική διάθεση από το περιοδικό, και στα άρθρα του έλεγε για το πως θα έπρεπε να ήταν τα εκάστοτε παιχνίδια. Μερικές φορές θεώρησε τον εαυτό του πολύ αυστηρό στις κριτικές όσον αφορά το θέμα. Τον ενδιέφερε η εξυπνάδα του παίκτη. Η ιδέα του Crosslink tool αποτελούσε κατά κάποιον τρόπο έναν περιορισμένο level editor, όπου ο παίκτης θα καθόριζε ο ίδιος το πως ήθελε να βγάλει το επίπεδο.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα, ο Francis ήθελε το στοιχείο του κρυψίματος να είναι εκεί περισσότερο για να αποφεύγεις τους σεκιούριτυ, γιατί σε άλλα παιχνίδια οι παίκτες απλώς θέλουν να τους κάνουν ζημιά, αντίθετα εδώ το ζητούμενο ήταν να δεις τα όπλα των φρουρών σαν σοβαρή απειλή και να τα αποφύγεις. Το Crosslink μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο να έχεις να κάνεις με τους security χωρίς καν να βρίσκεσαι στο ίδιο δωμάτιο μαζί τους. Επιτρέπει να ενεργοποιήσεις μια συσκευή ή να κάνεις ένα κύκλωμα προσβάσιμο και να βρίσκεις έτσι λύσεις.

Αποδοχή και κριτικές

To Gunpoint έγινε θετικά αποδεκτό από τους κριτικούς, και πήρε ένα σκορ 83/100 στο Metacritic. Πολύ καλά λόγια πήρε για τον τρόπο παιξίματος, το αρτιστικό μέρος, την μουσική, αλλά το αρνητικό ήταν το μικρό μήκος των επιπέδων. Το Eurogamer έδωσε βαθμολογία 8/10 λέγοντας πως "σε κάνει να θέλεις και άλλο, όπως τα παιχνίδια παλιάς σχολής". To GameSpot έδωσε βάρος και εκείνο στον λίγο χρόνο παιξίματος και έδωσε 7,5/10. Είπε πως "πρόκειται για μια καλή αρχή αλλά με το λίγο περιεχόμενο είναι σαν ορεκτικό όπου περιμένεις το κυρίως γεύμα". Το Destructoid βαθμολόγησε με 9,5/10 χαρακτηρίζοντας το εξαιρετικό. Σημείωσε πως "είναι θέμα το μικρό μήκος παιξίματος,  αλλά ο σταθερός level editor λύνει το πρόβλημα". Το PC Gamer όπου ο Francis δούλευσε σαν υπάλληλος, αρνήθηκε να το κάνει review για να μην δημιουργηθούν παρεξηγήσεις. Η IGN έδωσε 9/10 και η Joystiq 4,5/5. H Polygon βαθμολόγησε με 9/10.

Ο Francis σημείωσε πως το βασικό του έξοδο ήταν τα 30 δολάρια που έδωσε για να αγοράσει το Game Maker. Πήρε πίσω τα χρήματα του στα πρώτα 64 δευτερόλεπτα ύστερα από την έκδοση του παιχνιδιού. Φυσικά κέρδισε πολλά περισσότερα και ανακάλυψε πως θα μπορούσε να γίνει πλέον ένας game developer. Μετά την επιτυχία του παιχνιδιού, εγκατέλειψε την θέση του στο PC Gamer, και έγινε προγραμματιστής πλήρους απασχόλησης σε ανεξάρτητο studio ανάπτυξης παιχνιδιών. Με το περιοδικό ασχολείται περιστασιακά, γράφοντας.

Η σελίδα του παιχνιδιού στο Steam

http://store.steampowered.com/video/206190?snr=1_5_9__400

'Ένα video από το παιχνίδι

Από το Linux κανάλι παιχνιδιών Jakejw93 

Καλό παίξιμο.

Πηγή
 

  • Σχόλια

0 Comments:

Scroll to Top