BETA

Αργό internet; Κλείστε το IPv6

Εικόνα administratoras
Tags: 

"Τι είναι το IPv6;"

θα ήταν μία ερώτηση αρκετών από εσάς που διαβάζετε αυτό το άρθρο, ο σκοπός του οποίου δεν είναι η ανάλυση του Internet και των πρωτοκόλλων του, αλλά να σας προβληματίσει με κάτι που ίσως δεν είχε περάσει από το μυαλό σας μέχρι σήμερα. Μη θέλοντας να μπούμε σε δύσκολες τεχνικές/δικτυακές έννοιες, με πολύ απλά λόγια θα λέγαμε ότι το IPv6 είναι το πρωτόκολλο της νέας γενιάς του Internet, το οποίο έρχεται να δώσει λύσεις στο σημερινό πρωτόκολλο IPv4. Πρακτικά, το IPv4 μας λέει ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μέχρι 4.294.967.296 διευθύνσεις -- νούμερο τεράστιο μα ... αργά ή γρήγορα, φαίνεται ότι θα το φτάσουμε.

Συνεπώς, οι επιστήμονες σκέφτηκαν, μελέτησαν, έφτιαξαν και δημιούργησαν ένα νέο πρωτόκολλο Internet -- το IPv6 -- του οποίου οι διευθύνσεις θα τελειώσουν μαζί με το τέλος του κόσμου (ελπίζω όχι το 2012). Μιλώντας με αριθμούς, οι διευθύνσεις που παρέχει το IPv6 είναι 34, 000, 000, 000, 000, 000, 000, 000, 000, 000, 000, 000 , 000 ή αλλιώς 340-ενδεκάκις εκατομμύρια!
Το πρόβλημα είναι ότι βρισκόμαστε σε περίοδο μετάβασης από το IPv4 στο IPv6, με αποτέλεσμα αρκετοί πάροχοι Internet (βλ OTE, Forthnet, Cyta, HOL κλπ) να μην έχουν ακόμα τον απαιτούμενο εξοπλισμό για να υποστηρίξουν σωστά το IPv6. Τα περισσότερα modem/routers που πωλούνται στην αγορά λειτουργούν με βάση το IPv4, ενώ λίγα και ακριβά υιοθετούν την υλοποίηση IPv6.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην παίζει κανένας (Ελληνας) σωστά το IPv6. Συνεπώς αλλοι έχουν προβλήματα και άλλοι όχι... (μπορείτε να το δοκιμάσετε εδώ).

Το Linux έρχεται πλέον με προ εγκατεστημένα modules για IPv6, τα οποία φορτώνουν από το πρώτο κι ολας boot από default. Το συνήθης πρόβλημα είναι πώς αρκετοί χρήστες διαπιστώνουν αργό browsing και έτσι καταφεύγουν στο να κλείσουν το IPv6 του Firefox (about:config).

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχουν κλείσει την υποστήριξη IPv6 για το υπόλοιπο σύστημα, με αποτέλεσμα να διορθώνουν το browsing του Firefox, αλλά οποιοδήποτε άλλο TCP/IP handshake -πλην του Firefox- να παραμένει αργό.

Ψάχνοντας στο Google θα βρείτε διάφορους οδηγούς που σας προτρέπουν να κλείσετε εντελώς το IPv6 από το σύστημά σας.
Αν λοιπόν κλείσατε το IPv6 στον Firefox και η ταχύτητά σας αυξήθηκε αισθητά, τότε ΝΑΙ, εσείς έχετε πρόβλημα με το IPv6 και σας καθυστερεί στο Internet. Όσοι πάλι δεν είδατε σημαντική διαφορά, δεν έχει νόημα να συνεχίσετε την ανάγνωση του παρόντος άρθρου, αφού είστε οι τυχεροί της υπόθεσης :)
Αν λοιπόν αρχίσατε ήδη το safari αναζήτησης στο google για το "πώς να απενεργοποιήσω το IPv6" τότε είστε σε καλό δρόμο. Δυστυχώς υπάρχει αστάθεια στην Δύναμη, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι guides/how-to να δίνουν συμβουλές που σχετίζονται με το blacklisting των ipv6 modules στο /etc/modprobe.d/ directory κάτι το οποίο δεν βοηθάει ιδιαίτερα αφού με ένα απλό request το module επαν-ενεργοποιείται. Αν πάλι βάλετε alias τότε τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα αλλά και πάλι δεν σώνετε την κατάσταση.

Ο πιο "ας πούμε" καλός τρόπος που θα βρείτε είναι να ξεγελάσετε το σύστημα, δηλαδή όταν γίνει request για ipv6, αντί να ενεργοποιηθεί το module, να εκτελεσθεί στην θέση του η εντολή /bin/true -- που δεν κάνει τίποτα. Και πάλι όμως, αν τα κάνετε όλα αυτά σήμερα με τα Ubuntu 11.04, Fedora 15 και OpenSuSE 11.4, αμφιβάλλω αν καταφέρετε να πάρετε μηδενική απάντηση δίνοντας την εντολή "lsmod | grep ipv6".

Δυστυχώς δεν υπάρχει πλέον καθολική ρύθμιση απενεργοποίησης του IPv6 (ενώ παλαιότερα υπήρχε και λειτουργούσαν οι παραπάνω τρόποι), συνεπώς όσο σας επιστρέφει αποτέλεσμα η εντολή "lsmod | grep ipv6" τότε δεν έχετε καταφέρει απολύτως ΤΙΠΟΤΑ. Για παράδειγμα, έστω ότι έχετε απενεργοποιήσει κάποια από τα modules του ipv6, τα οποία δεν τα βλέπετε πλέον ενεργά δίνοντας lsmod. Δοκιμάστε να τρέξετε τον Firefox χωρίς να του απενεργοποιήσετε το IPv6.

Τι παρατηρείτε; Ότι έγινε ξανά αργός όπως το πρώτο boot.

Αν είχατε όντως απενεργοποιήσει το IPv6 καθολικά, τότε ο Firefox είτε τον ρυθμίζατε να χρησιμοποιεί IPv4 είτε IPv6, αυτός θα χρησιμοποιούσε εν τέλη IPv4. Ο μόνος τρόπος που είναι αποτελεσματικός 100% και δουλεύει, είναι να πείτε στον πυρήνα kernel να μην φορτώσει εξαρχής το IPv6 module.
Για να το κάνετε αυτό θα πρέπει να πειράξετε το αρχείο εκκίνησης του GRUB που βρίσκεται στο /boot/grub/menu.lst. Εκεί βρίσκετε την γραμμή που ξεκινάει με την λέξη kernel, και προσθέτετε στο τέλος την παράμετρο ipv6.disable=1.
Κάντε επανεκκίνηση και τότε θα δείτε διαφορά τόσο στον Firefox όσο και στον Software Manager της διανομής σας (apt-get, yum, pacman κλπ).

Πλέον έχετε απενεργοποιήσει το IPv6 !!!

ΥΣ: Προσωπικά είχα πρόβλημα με το ipv6 σε τέτοιο βαθμό όπου νόμιζα πως δεν δουλεύει ο Software Update Manager του OpenSUSE. Μάλιστα έχουν γραφτεί κι άλλα threads στο forum της κοινότητάς του. Μετά την απενεργοποίηση του, η διαφορά ήταν μέρα - νύχτα.

 

 • Σχόλια

25 Comments:

 1. Εικόνα Nikos342
  Nikos342 (χωρίς επαλήθευση)Αυγ 23, 2011 15:21 ΜΜ

  εκανα το τεστ και βγαζει αυτο:No IPv6 address detected

 2. Εικόνα Panos Georgiadis

  Αρα δεν υποστηριζει IPv6 ο ISP σου. Συνεπως κλειστο ipv6 module.

 3. Εικόνα Kostas M
  Kostas M (χωρίς επαλήθευση)Αυγ 23, 2011 15:44 ΜΜ

  Το αρχειο /boot/grub/menu.lst υπαρχει σε διανομες που χρησιμοποιουν τον grub-legacy. Οι καινουριες διανομες χρησιμοποιουν τον grub2 και δεν υπαρχει τετοιο αρχειο. Μηπως θα μπορουσες να μας πεις ποιa ειναι η αντιστοιχη παραμετρος προς επεμβαση στις διανομες με grub2?

 4. Εικόνα Panos Georgiadis

  Δυστυχως δεν γνωριζω κατι φιλε μου. Ισως καποιο παλικαρι με grub2 να μας πει πως περναμε παραμετρους.

 5. Εικόνα Γιώργος
  Γιώργος (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 19, 2011 02:46 ΠΜ

  Σε Debian/Ubuntu και ίσως άλλες διανομές υπάρχει το αρχείο /etc/default/grub. Εκεί βρίσκεις τη γραμμή

  GRUB_CMDLINE_LINUX=""

  και εντός των εισαγωγικών βάζεις τις παραμέτρους σου. Μετά update-grub και είσαι έτοιμος.

 6. Εικόνα harp
  harp (χωρίς επαλήθευση)Αυγ 23, 2011 22:27 ΜΜ

  όλα δουλεύουν μια χαρά με τον firefox φίλε μου, αυτός ήταν και ο λόγος που τον είχα αλλάξει με chromium, πράγματι τεράστια διαφορά!!!Μόνο που το πρόβλημα με τον update manager παραμένει, εδώ μάλλον φταίει το ping του provider μου με τους suse servers(hol):(

 7. Εικόνα :)
  :) (χωρίς επαλήθευση)Αυγ 24, 2011 03:33 ΠΜ

  Το συνήθης πρόβλημα :)

 8. Εικόνα Γιώργος
  Γιώργος (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 19, 2011 03:17 ΠΜ

  Ή, ακόμα καλύτερα, αφήστε το IPv6 όπως είναι και προσπαθήστε να καταλάβετε ποιά είναι η ρίζα του προβλήματος. Μήπως π.χ. το router σας διαφημίζει αυτόματα κάποιο tunnel 6to4 (το οποίο όμως δεν λειτουργεί) και η διανομή σας για κάποιο λόγο προτιμά να συνδέεται μέσω αυτού, κάτι που δεν είναι σωστό; Μήπως ο DNS server του παρόχου σας ή του router σας είναι προβληματικός και δεν αποκρίνεται σωστά όταν ο υπολογιστής του ζητά διευθύνσεις IPv6;

  Η εντολή "ip -6 route" και το εργαλείο Wireshark μπορούν να φανούν χρήσιμα.

  Αν τελικά επιμένετε να απενεργοποιήσετε το IPv6, σημειώστε τον ακριβή τρόπο με τον οποίο κάνατε την αλλαγή. Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να το ενεργοποιήσετε πάλι.

 9. Εικόνα pol
  pol (χωρίς επαλήθευση)Mar 29, 2016 18:50 ΜΜ

  Απο την αναζητηση στο google εφτασα εδω αν και καθημερινος αναγνωστης.
  Εχω κανει εγκατασταση το apricity που για μενα ειναι πρωτη φορα με arch και εχω ακριβως το παραπανω προβλημα.Δεν δουλευει ο software update manager, ενω εχω κανονικα ιντερνετ.Και τι δεν εχω δοκιμασει.Απο οσα ξερω και μπορω.Με τα ubuntu-ειδη ποτε μα ποτε δεν ειχα τετοια προβληματα.
  Πως μπορω να απενεργοποιησω την ipv6 μεσα στον kernel για να δω αν ειναι απο αυτο το προβλημα?
  Να πω οτι εχω δοκιμασει πολλα mirror list και σε ολα περναει το οριο συνδεσης και δεν συνδεεται.
  Μου αρεσε πολυ η διανομη αυτη και θα ηθελα να το λυσω αυτο το προβλημα με τη βοηθεια σας.
  Ευχαριστω.

 10. Εικόνα constantinos
  constantinosMar 29, 2016 20:40 ΜΜ

  δώσε μου πρώτα το αποτέλεσμα της εντολής:

  lsmod | grep ipv6

  δες τι σου βγάζει και το τεστ εδώ και θα σου πω: http://test-ipv6.com

 11. Εικόνα pol
  pol (χωρίς επαλήθευση)Mar 29, 2016 21:46 ΜΜ

  Δοκιμή με IPv4 DNS εγγραφή
  ok (0.575s) χρησιμοποιώντας ipv4
  Δοκιμή με IPv6 DNS εγγραφή
  Κακό (1.636s)
  Δοκιμή με Dual Stack DNS εγγραφή
  ok (0.652s) χρησιμοποιώντας ipv4
  Δοκιμή για Dual Stack DNS και μεγάλο πακέτο
  ok (0.585s) χρησιμοποιώντας ipv4
  Δοκιμή IPv4 χωρίς DNS
  ok (0.443s) χρησιμοποιώντας ipv4
  Δοκιμή IPv6 χωρίς DNS
  Κακό (0.013s)
  Δοκιμή μεγάλου πακέτου IPv6
  Κακό (1.554s)
  Δοκιμή αν ο DNS server του ISP σας χρησιμοποιεί IPv6
  ok (1.479s) χρησιμοποιώντας ipv4
  Βρείτε Πάροχο Υπηρεσιών IPv4
  ok (0.850s) χρησιμοποιώντας ipv4 ASN 6866
  Βρείτε Πάροχο Υπηρεσιών IPv6
  Κακό (1.695s)

  Αν δεν το καταλαβαινεις Κωνσταντινε να βαλω ενα screenshoot.

 12. Εικόνα constantinos
  constantinosMar 29, 2016 22:53 ΜΜ

  ok. Δωσε:

  vi /etc/modprobe.d/modprobe.conf

  πρόσθεσε την ακόλουθη γραμμή:

  alias net-pf-10 off

  Αποθήκευσε και κλείσε το αρχείο. Προφανώς, θα χρειαστείς επανεκκίνηση.

  Εδώ πάντως, το τερματίζουν: https://wiki.archlinux.org/index.php?title=IPv6&redirect=no#Disable_IPv6

 13. Εικόνα pol
  pol (χωρίς επαλήθευση)Mar 30, 2016 11:54 ΠΜ

  Κωνσταντινε ευχαριστω για την απαντηση.Τετοια διαδρομη δεν υπαρχει στο apricity.
  Παντος σημερα το πρωι πηρα το λαπτοπ που κανω τις δοκιμες σε αλλο σπιτι με ΟΤΕ και ξαναεκανα ολη την εγκατασταση απο την αρχη.
  Και με την επανεκινηση αμεσω το apricity συνδεθηκε στον manager και μου βρηκε οτι υπαρχουν 81 αναβαθμισεις.Ενιωσα αγαλιαση διοτι εχω μερες που παιδεύομαι
  με την εν λογω διανομη χωρις επιτυχια.Στο σπιτι εγω εχω Cyta παροχο και δεν συνδεεται με τιποτε στα reposities και στον manager λογω ipv6 προφανως..Θα τους παρω τηλεφωνο και θα τους ρωτησω αν μπορει να γινει κατι.

 14. Εικόνα constantinos
  constantinosMar 30, 2016 15:31 ΜΜ

  Η εντολή:

  ifconfig

  τι σου δίνει;

  Αν σε αυτό έχει κάτι του στυλ:

  inet6 addr: μπλα-μπλα-μπλα Scope Link

  δώσε:

  sudo sh -c 'echo 1 > /proc/sys/net/ipv6/conf/<εδώ θα βάλεις το όνομα του interface σου>/disable_ipv6'

  τ' όνομα θα το ειδες με την πρώτη εντολή, λογικά, θα φανεί και με την ip addr

  και μετά:

  sudo sh -c 'echo 1 > /proc/sys/net/ipv6/conf/eth0/disable_ipv6'

  Με αυτό απενεργοποίησες το ethernet. Δες αν πιάσει και αν ναι, θα σου πω, τι κάνεις για ολική απενεργοποίηση.

 15. Εικόνα pol
  pol (χωρίς επαλήθευση)Mar 30, 2016 16:27 ΜΜ

  ifconfig
  ens5: flags=4099 mtu 1500
  ether 00:22:64:83:c4:59 txqueuelen 1000 (Ethernet)
  RX packets 0 bytes 0 (0.0 B)
  RX errors 0 dropped 0 overruns 0 frame 0
  TX packets 0 bytes 0 (0.0 B)
  TX errors 0 dropped 0 overruns 0 carrier 0 collisions 0
  device interrupt 17

  lo: flags=73 mtu 65536
  inet 127.0.0.1 netmask 255.0.0.0
  inet6 ::1 prefixlen 128 scopeid 0x10
  loop txqueuelen 1 (Local Loopback)
  RX packets 4 bytes 240 (240.0 B)
  RX errors 0 dropped 0 overruns 0 frame 0
  TX packets 4 bytes 240 (240.0 B)
  TX errors 0 dropped 0 overruns 0 carrier 0 collisions 0

  wls1: flags=4163 mtu 1500
  inet 192.168.1.6 netmask 255.255.255.0 broadcast 192.168.1.255
  inet6 fe80::221:ff:fea2:4fcc prefixlen 64 scopeid 0x20
  ether 00:21:00:a2:4f:cc txqueuelen 1000 (Ethernet)
  RX packets 66748 bytes 84775048 (80.8 MiB)
  RX errors 0 dropped 0 overruns 0 frame 101288
  TX packets 29250 bytes 4103922 (3.9 MiB)
  TX errors 0 dropped 0 overruns 0 carrier 0 collisions 0
  device interrupt 17

 16. Εικόνα pol
  pol (χωρίς επαλήθευση)Mar 30, 2016 16:34 ΜΜ

  Στις ρυθμισεις του ασυρματου δικτιου μου εμφανιζει σαν ipv6 fe80::221:ff:fea2:4fcc αυτο.
  Τωρα που ηρθα σπιτι και συνδεθηκα ασυρματα στο ιντερνετ με την Cyta παλι τα ιδια.

 17. Εικόνα Χάρης
  Χάρης (χωρίς επαλήθευση)Mar 30, 2016 17:58 ΜΜ

  Ρε παιδιά δεν γίνεται να το κόψεις από τον router σου; Δηλαδή μέσα δεν έχει μενουδάκια που μπορείς να πας και να πεις IPv6 disable; Και επίσης, μπαίνοντας στο ρούτερ να δεις την ταχύτητα που ουσιαστικά κατεβάζει από τα statistics, εμένα ο προηγούμενος ο Zyxel τα είχε αυτά, μου έδειχνε και την ταχύτητα που περίπου ήταν 8 Μbps στην DSL. Αυτόν τον CYTA που έχω τώρα δεν τον έχω ψάξει ακόμα, αλλά δε νομίζω να μην τα έχει αυτά. Μπας και δεν έχεις καλά configure τα Port exceptions στον router; Γιατί για torrents, όπως Deluge ορίζουμε port exception τάδε.

 18. Εικόνα akounadis
  akounadisMar 31, 2016 15:29 ΜΜ

  pol
  Έχω μπερδευτεί λίγο.
  Αν ο ISP σου έχει δικό του δίκτυο αλλά δεν υποστηρίζει dual-stack τότε το πιθανότερο είναι να χρησιμοποιεί πρωτόκολλο tunneling για προσωρινή λύση μέχρι να μεταβεί πλήρως σε ipv6.
  Πχ το δίκτυο του οτε είναι σε dual-stack οπότε δεν μπερδεύονται οι ipv4 με ipv6 αφού δεν μπορούν να επικοινωνήσουν να το πω απλά και όλα αυτά μέχρι να το ξεχάσουμε το ipv4 για πάντα.
  Εγώ έχω router sagem 2404 (ότι πρέπει για τις παλιογραμμές) όπου δεν έχει στο μενού όπως ανέφερε ο χάρης για απενεργοποίηση του ipv6. Να το πω καλύτερα ο συγκεκριμένος router δεν υποστηρίζει ipv6 όπως και στο τεστ μου αναφέρει την μη υποστηρίξη του.

  Αυτά τα αναφέρω γιατί αυτή είναι η αρχή οποιουδήποτε προβλήματος σχετικά με το νέο αυτό πρωτόκολλο.

  Οι λύσεις που σου δίνει ο constantinos θεωρώ πως έρχονται σε δεύτερο επίπεδο (software) όπου είναι και σωστές.

  Καλό είναι να επικοινωνήσεις και με τον πάροχό σου.

 19. Εικόνα Χάρης
  Χάρης (χωρίς επαλήθευση)Mar 31, 2016 20:25 ΜΜ

  Μισό λεπτό, το τι κάνει ο ISP, αφορά το WAN interface του router. Στo WAN interface θα πρέπει να θέσουμε τα σωστά settings για αυτόν τον provider, PPPoE, MUX, PVC και τέτοια. Αν το SAGEM σου προέρχεται από άλλον provider, θα πρέπει να ρωτήσεις τον νέο provider για τα settings, και θα τα βάλεις για το WAN. Υπ' όψιν πως οι providers και το κέντρο υποστήριξης έχουν μαύρα μεσάνυχτα, διότι δίνουν το ρουτεράκι με ενσωματωμένα settings και δεν τα βάζουν ούτε στη σελίδα τους. Βάζουν ζώδια, μόδα, και ότι άλλο θέλεις.

  Εμάς τώρα μας ενδιαφέρει τι γίνεται στο LAN interface, και στην κεραία. Στο LAN υπάρχει λόγος να υλοποιούμε IPv6 εμείς;
  Δε νομίζω. Η κάνω λάθος;; Κατ' αρχήν υπάρχει και το NAT, διότι εμείς παίζουμε με διευθύνσεις τύπου 192.168.1.χ του IPv4.
  Αν ο ρούτερ στο LAN δεν διαφημίζει IPv6, δεν θα το αγνοήσει το PC με το Linux και θα το θέσει disable;;

  Εγώ ξέρεις τι θα έκανα; Πρωτίστως θα τους έπαιρνα τηλ. για να σετάρω σωστά το WAN. Στη συνέχεια θα έβλεπα ΜΕΣΑ στο ρούτερ τι ταχύτητα έχω. Αν έχω ταχύτητα στον router και δεν έχω στο PC, τότε κάτι συμβαίνει. Μπήκα στο CYTA μου πχ. και έχω 12-13 Mbps (τα 25 που σου λένε είναι παραμύθα). Τα settings του CYTA router είναι αρκετά. Δεν τα γράφουνε καν στο συνοδευτικό manual, τόση ανευθυνότητα και προχειρότητα μιλάμε. Αν κάνεις κάτι και τα χάσεις δηλαδή, τι κάνεις, τραβιέσαι;

  Μετά, θα κοίταγα αν είναι εντάξει τα LAN settings μου όπως NAT, και ports (γιατί εφαρμογές όπως το Deluge σου λένε μέσα να κάνεις εξαίρεση κάποια ports, από το τάδε μέχρι το τάδε, σου λέει ποια θέλει να κάνεις, η εφαρμογή torrent). Πας και τα εξαιρείς μέσα στο router. Αν δεν το κάνεις, στα torrents πας σαν τον κάβουρα.

  Μετά, θα έκανα τα εξής: Θα έβαζα το καλώδιο LAN, να δω αν με LAN παίρνω καλή ταχύτητα στο Laptop. Αν ναι, και δεν παίρνω καλή μέσω ασυρμάτου, πλέον πάω στα settings της κεραίας να τα φτιάξω. Και τέλος πάω στο Linux μου. Θέλω να πω στο troubleshooting πάμε από τα πιο πίσω προς τα εμάς.

  (σημείωση πως τα SAGEM είναι από τις μάπες συσκευές έτσι; Ο ΟΤΕ τα έδινε στην αρχή αυτά. )

 20. Εικόνα Χάρης
  Χάρης (χωρίς επαλήθευση)Απρ 01, 2016 07:34 ΠΜ

  Όλα τα έχει το ρουτεράκι της CYTA, το ΖΤΕ ΖΧΗΝ Η208Ν, ορίστε, όπως τα είπα είναι, κάνεις 192.168.1.1 στον φυλλομετρητή, η telnet 192.168.1.1 στο τέρμιναλ. Δίνεις username και password και σετάρεις.

  Δηλαδή στο LAN λες IPv6 DHCP Server disabled. Και έτσι κόβεις την υπηρεσία DHCP στο IPv6.

  Η (πιο συγκεκριμένα) στο μενού DHCP adressing port service, σταματάς το IPv6 διευθυνσιοδότηση σε όποιο interface θέλεις (LAN1, 2, 3, 4 κ.ο.κ).

  Οπότε στο Linux σου, δεν θα δει IPv6 διεύθυνση στο LAN port, και τι θα πει; ignored.

  Στα ports δουλεύει το UPNP (Universal Plug and Play), και με το που ανοίγεις την εφαρμογή torrent σου εξαιρεί αυτόματα τα ports, δεν χρειάζεται να το κάνεις καν χειροκίνητα όπως έκανα στο Zyxel.

  Και γενικώς, το LAN το διαμορφώνουμε όπως θέλουμε εμείς, εμείς υλοποιούμε ότι θέλουμε, το LAN είναι δικό μας. O ISP σταματά όπως είπαμε στο WAN interface μας.

  Βάζω και τρεις φώτο από το shutter:

 21. Εικόνα akounadis
  akounadisΑπρ 01, 2016 12:49 ΜΜ

  Χάρης
  Δες λίγο σχετικά για ipv6
  Βλέπω ότι επιμένεις στο interface του router. :)

  Καταρχάς να πω κάτι για router. Καλός είναι αυτός που κάνει για τη δική μας γραμμή. Έχω cisco rv320, fritzbox 7140, draytek 2710ne, zte h108l, το sagem που ανέφερα και άλλα και τέλος το θρυλικό Thomson 585v7-8 όπου ερχόντουσαν οι τεχνικοί του οτε και μέτραγαν μ' αυτό. Αυτή τη φράση δε θα την ξεχάσω ποτέ..."Το καλύτερο π.χ. μόντεμ- ρουτερ που είναι βράχος χωρίς αποσυνδέσεις κατά μέσο όρο στις κακές Ελληνικές γραμμές χαλκού και κλειδώνει καλά είναι το θρυλικό Thomson 585v7-8 , όμως σαν ασύρματο είναι για κλάματα κυριολεκτικά" Αυτό είναι ένα παράδειγμα. Ένα routeraki φθηνό και "ταπεινό"

  Τώρα σχετικά με το interface.
  Καλά έκανες και ανέφερες για τις δυνατότητες ρυθμίσεων γενικά. Όμως, το Sagem 2404 δεν έχει τις επιλογές αυτές και θα ήθελα πολύ να το δούμε μαζί αλλά το έχω flasari με ξένο firmware και δε γίνεται.
  Όσο θυμάμαι, δεν έχει την επιλογή στο LAN για IPv6 DHCP Server disabled.
  Η vpi 8/35 θυμάμαι ήταν στο κλασικό πρωτόκολλο PPPoE και μάλιστα έχει και IPTV σε πρωτόκολλο Bridge. (καλά μιλάμε για το εργαλείο ! :p)
  Στο LAN είχε ενεργοποιημένο το UPnP και το DHCP σε start ip και end και θυμάμαι έκανα mac filtering μπλοκάροντας όποια συσκευή ήθελα που της είχα δώσει το wifi key.

  Εδώ είναι ένα καλό παράδειγμα απ τον οτε σε ρυθμίσεις wan & lan.
  http://ipv6.ote.gr/?page_id=137
  Βλέπουμε την αλλαγή που κάνει ο χρήστης στο PPP το usrname από @otenet.gr σε @ipv6ote.gr
  Βλέπουμε το dual-stack του οτε και αυτό που ανέφερες, την λειτουργικότητα του ipv6, enable or disable.
  Το Sagem δεν μπορεί να υποστηρίξει dual stack. Οι υπόλοιποι ρουτερς που έχω τα κάνουν όλα πλην του fritzbox για ipv6 και συμφέρουν.

  Σχεδόν μηδενικά HEC Errors και ανεπίλυτα OCD Errors μετά από 24 ώρες ανοιχτό χωρίς καμία αποσύνδεση και με ταχύτητα όσο αναφέρει το box έξω απ το σπίτι ανάθεμα όλα τα άλλα που δεν τρέχουν έτσι. Το Sagem το κάνει και γι αυτό έχω κολλήσει 7 χρόνια μαζί του. Λυπάμαι τα άλλα. (το thomson "πέθανε" :( )

  Σημασία έχει να πει ο pol ποιον router έχει. Τα υπόλοιπα γίνονται.

 22. Εικόνα Χάρης
  Χάρης (χωρίς επαλήθευση)Απρ 01, 2016 19:43 ΜΜ

  Έκανα το πείραμα στο δικό μου, αλλά διαφορά δεν είδα. Βέβαια δεν έχω πρόβλημα με το throughput, σε μένα φυσιολογική είναι η κατάσταση. Για να βεβαιωθώ με την απενεργοποίηση, έκανα και reboot το ρουτεράκι. Όμως, όταν ξαναέδωσα ifconfig στο τέρμιναλ, μου έδειξε πως υπήρχε και μια διεύθυνση IPv6 πέρα από την IPv4. Αναρωτιέμαι αν αυτή η IPv6 διεύθυνση είναι απλώς η IPv4 διεύθυνση σε μετάφραση, δηλαδή σαν να σου λέει, η αντίστοιχη στο IPv6 αυτής που έχεις, είναι τούτη εδώ, η τι άλλο έκανα λάθος.

  Τώρα δεν μπορώ να πω με σιγουριά. Ξέρεις κάτι, όταν είχα κάνει τα δικτυακά μαθήματα στην HAU, το IPv6 ήταν απλώς μια αναφορά, δεν είχε δώσει κανένας σημασία τότε, ούτε και η διδακτέα ύλη. Ένα σημείο που μπέρδευε τους μαθητές ήταν η υπόθεση του tunneling που αναφέρεις, δηλαδή ποιο θα γινόταν tunnel σε ποιο.

  Ναι, το πιστεύω αυτό που λες για τις μάρκες και τις γραμμές. Απο την εποχή των αναλογικών modems, ήξερα σαν καλά brand names τα Zyxel, και US Robotics. Σίγουρα οι γραμμές παίζουν ρόλο, αφού είναι DSL η τεχνολογία.

  Η μόνη διαφορά που είδα, και όχι πειραματικά, εμπειρικά έτσι, ήταν στον φυλλομετρητή, ανάμεσα σε Win 7 και Linux, όπου στο Linux αργοπορώ (λίγο) στο να μου κάνει render τη σελίδα, θεωρώ πως στο flash οφείλεται αυτό. Γιατί σε όλα τα άλλα, downloads, κλπ. διαφορά δεν βλέπω καμία.

  Αν τα πειραματιστείς εσύ, όλα αυτά και βγάλεις συμπέρασμα, πες τελικά τι έγινε.

 23. Εικόνα akounadis
  akounadisΑπρ 02, 2016 16:11 ΜΜ

  Όχι Χάρη δεν έκανες λάθος. Απενεργοποίησες την ipv6.
  Για να καταλάβεις, εγώ που δεν έχω ipv6 ο kernel φορτώνει κανονικά το ipv6 module. Είναι αυτό που αναφέρεται στο άρθρο.
  Έτσι απλά να σου πω, με ένα κλικ στο connection information του lxde μου δείχνει την ip adress του ipv6 αλλά μόνο αυτό χωρίς broadcast adress, subnet mask & primary dns. Κάνε και μια δοκιμή στο test του ipv6 για επιβεβαίωση.
  Ανέφερες "Αναρωτιέμαι αν αυτή η IPv6 διεύθυνση είναι απλώς η IPv4 διεύθυνση σε μετάφραση, δηλαδή σαν να σου λέει, η αντίστοιχη στο IPv6 αυτής που έχεις, είναι τούτη εδώ, η τι άλλο έκανα λάθος."
  Σωστά, δεν έκανες λάθος. Οι providers εδώ και καιρό χρησιμοποιούν την μέθοδο - πρωτόκολλο tunneling πλην οτε. Το tunneling είναι σημείο εξυπηρέτησης ώστε να κάνει αυτό που ανέφερες και με ωραία λέξη, "μετάφραση". Να εξυπηρετηθεί η ipv6 μέσω της ipv4. Γενικότερα είναι μια μέθοδος προσωρινή μέχρι την πλήρη μετάβαση και παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα κάτι που να αφορά ίσως και τον pol. Ο οτε χρησιμοποιεί dual stack που υποστηρίζει ταυτόχρονα τα πρωτόκολλα ipv4 και ipv6 από τα ίδια στοιχεία δικτύου. Τώρα δεν ξέρω αν έχει προχωρήσει και κάποιος άλλος πάροχος σ' αυτή τη τεχνική.

  Ναι, μάρκες router και γραμμές. Εκεί όρεξη να έχεις και λεφτά να δοκιμάζεις. Εγώ έχω κρατήσει 2-3 από providers (ας πρόσεχαν και να φρόντιζαν σωστά τον πελάτη τους :p ) και κατά διαστήματα αγόραζα (στις καλές εποχές).
  Πχ Cisco & Fritzbox κλειδώνουν στα 10Mbps και το sagem 12030Kbps ούτε 12029Kbps στην ίδια πρίζα με δεκάδες αλλαγές στις ρυθμίσεις των πρώτων και πολλές φορές σε επικοινωνία με τεχνικούς που πετύχαινα στο dslam. Όλα "νοικοκυρεμένα". Από καφάο, μούφες στη γωνία των τετραγώνων αλλαγμένες από οτε λόγω υγρασίας, ραγκλέτα και νέα καλωδίωση οικίας. Το fritzbox το πήρε τεχνικός που μένει 500 μέτρα από dslam και κλείδωνε στα 19Mbps ενώ με ένα draytec που είχε κλείδωνε στα 16Mbps.

  Για το φυλλομετρητή πιστεύω και εγώ ότι οφείλεται στον flash. Τώρα για download δε ξέρω. Βασικά το ipv6 πρωτόκολλο φτιάχτηκε για την μεγαλύτερη χωρητικότητά του σε διευθύνσεις.
  Υπηρεσίες dns. Αν το ipv6 dns του provider ή κάποιας εταιρείας "σέρνεται" ή το ip shorting αυτό είναι άλλο θέμα.

  Θα βάλω router και θα σου πω συμπεράσματα και εμπειρία, γιατί μόνο με μπλα μπλα δε γίνεται δουλειά :)

 24. Εικόνα akounadis
  akounadisΣεπ 06, 2016 02:58 ΠΜ

  Επανέρχομαι - Παρακολουθώντας τους τελευταίους μήνες τον "εκτοπισμό" των pstn & isdn από voip. Είδα την μετάβαση των παρόχων και κυρίως του κύριου "Άρχοντα" του εθνικού δικτύου από βδομάδα σε βδομάδα να κατακλύζει ολόκληρες περιοχές.

  Τη 2η ημέρα του μήνα που διανύουμε έγινα "κάτοχος" της υπηρεσίας voip (ΦεΔΠ - φωνή επί διαδικτυακού πρωτοκόλλου){πάρε το αυγό-αβγό στο διάστημα-σε όποιο ηλιακό σύστημα θέλεις και κούρευτω}
  Όλα πήγαν καλά. Για τη γραμμή που ανέφερα τον Απρίλη (από πάνω). Bandwidth το ίδιο, hd voice όπου είναι και διακριτό. Μόνο αυτά σε βασικές γραμμές της όλης πορείας - προσπάθειας των παρόχων (βασικά του Άρχοντα). Ακόμα δεν παρέχονται οι γνωστές υπηρεσίες voip. Πχ "να πάρω το τηλέφωνό μου σε χώρα εκτός ελλάδος (και να φύγω μια για πάντα).". Σε ερώτησή μου σε τεχνικό, μου ανέφερε πως θα γίνει αφού ολοκληρωθεί η μετάβαση όπου και θα ξεκινήσει το εμπορικό κομμάτι.

  Οι κάτοχοι εμπορικών και κυρίως ακριβών *dsl-router θα βρεθούν σε λίγο δύσκολη θέση και γι αυτούς που ήδη έχουν βρεθεί.
  Το μηχανάκι που παρέχει ο isp (συμπανοτέ) είναι το speedport entry 2i. Σεταρισμένο και έτοιμο ώστε να μην ταλαιπωρήσει το customer service και κυρίως τους δύσμοιρους τεχνικούς του οτε. Usrname & pass του voip κλειδωμένο για το λόγο της μη εμπορικότητας ακόμα και είναι λογικό. Τα ζήτησα και μου "απαγόρευσαν δια ροπάλου" :) :o

  Οπότε καταλαβαίνεις φίλτατε @Χάρης ότι για παράδειγμα, το fritz 7140 & ένα draytek που έχω και έχουν phone port δεν μπορούν να κάνουν κλήση εάν δεν έχουν usr & pass και γίνονται μόνο router και με αφήνουν χωρίς τηλέφωνο.
  Δε γίνεται είπα. Άφησα το Sagem 2404 στην άκρη και ασχολήθηκα με το draytek όπου και θυμήθηκα τις όμορφες στιγμές εποχής bridge mode και pppoe passthrough.

  Έβαλα πρώτο στη σειρά το speedport και από μια lan του, σύνδεσα στην wan που έφτιαξα τον router μου (draytek).
  Ένα βασικό πλεονέκτημα του speedport είναι ότι έχει από default on το pppoe passthrough (ή σε άλλο router relay).
  Έδωσα στο draytek και του κωδικούς της σύνδεσης internet και έκανα εν ολίγοις router/modem το speedport και router το draytek. Τώρα γίνεται κλήση ppp και διαχείριση δυο ξεχωριστών - διαφορετικών δικτύων - υποδικτύων με αυτή την μικρή διαφορά ψηφίου στην ip τους και τα υπόλοιπα στοιχεία του σεταρίσματος που χρειάζεται.

  Η διαδικασία bridge mode στα ίδια adsl router που προανέφερα πέτυχε αλλά δε λειτουργεί το voip (λογικό γιατί δεν έπαιρνε ip)

  Τώρα.
  Γιατί όλο αυτό το "εκτός θέματος"
  Χωρίς να υποτιμήσω το εξαιρετικό άρθρο και τον αρθρογράφο, με όλα αυτά χάρη που "τρέχουν" και συμβαίνουν τι να κάνει αυτό "το μικρό γατάκι" που λέγεται ipv6. Τα ξέχασα όλα.
  Παρεμπιπτόντως, το ipv6 μια χαρά πηγαίνει, με δυνατότητα disable/enable όπως είχες πει. Για τον flash όπως τον ήξερες και τον ξέρεις. Εκεί με τα τερτίπια του. Όταν δεν το χρειάζεσαι τον απενεργοποιείς

  Το voip για τις ανάγκες του χρειάζεται bandwidth από 100 μέχρι 300 kbps περίπου. Δύσκολα θα το εντοπίσουν οι κακές γραμμές.

  Μετά απ αυτό θα πετύχει σημαντική μείωση ο πάροχος (οτε) στις δαπάνες του.
  Προωθείται μια υπηρεσία όχι πλέον καινοτόμα αλλά θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στον τρόπο τεχνικής - ψηφιακής επικοινωνίας σε όλα τα επίπεδα.

 25. Εικόνα Χάρης
  Χάρης (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 06, 2016 05:09 ΠΜ

  Άμα είσαι ευχαριστημένος, αυτό μετράει.

Scroll to Top