BETA

Χρησιμοποιώντας το Unetbootin για να έχουμε διανομές σε usb στικάκια (Linux-Windows-MacOSX)

Εικόνα constantinos

Η αλήθεια είναι οι θέμα "καψίματος" μιας Linux διανομής, σε usb στικακι, έχει απασχολήσει αρκετούς αναγνώστες μας ανά καιρούς και κάμποσοι έχουν συναντήσει πρόβλημα στη χρήση του unetbootin που μας επιτρέπει να έχουμε μια διανομη σε καποιο usb στικακι.

Σήμερα θα δούμε αναλυτικά την χρήση του αρχίζοντας από το μηδέν και προχωρώντας βήμα-βήμα. Τα υπέρ μιας διανομής σε καποιο usb στικακι ειναι ευνόητα. Μπορούμε να το έχουμε συνέχεια μαζί μας και να τρέχουμε το δικό μας λειτουργικό σύστημα, μια οποιαδήποτε Linux διανομη στη προκείμενη, σε οποιοδήποτε υπολογιστή.

Αρκεί απλά να βάλουμε το στικακι μας σε μια usb θύρα και να εκκινήσουμε τον υπολογιστή από αυτό. Από την άλλη μας επιτρέπει να εγκαταστήσουμε μια διανομη σε καποιο notebook που δεν διαθέτει dvd drive. Το μέγεθος του.... στικακιου, εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τη διανομη που θελουμε να έχουμε. Αν είναι δηλαδη καποια μικρή η άλλη πιο μεγάλη.
Ένας άλλος βασικός παράγοντας που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπ' όψι είναι αν αυτή τη διανομη την θελουμε να την έχουμε σαν μια κανονική εγκατάσταση, προσαρμόζοντας την και προσθαφαιρώντας της εφαρμογές, ανάλογα με το τι θελουμε. Και βέβαια να κάνει και τα update της. Εδώ λαμβάνοντας υπόψη μια μέση διανομη (Ubuntu, openSUSE, fedora, Mint κλπ) το μικρότερο μέγεθος σε στικακι θα πρέπει να είναι τα 8 Giga.
Η αν απλά θελουμε μια διανομη με μικρορυθμισεις εμφάνισης, ίσως και κάποιες προσθαφαιρέσεις προγραμμάτων, χωρίς όμως να κάνει update και χωρίς να έχει βέβαια και κάποιον αποθηκευτικό χώρο. Να έχουμε δηλαδη μια live διανομη, ελαφρώς προσαρμοσμένη στο οπτικό της μέρος η τέλος πάντων, έτσι όπως ακριβώς έρχεται.
Σε αυτή τη περίπτωση αν θελουμε μια διανομη του στυλ Ubuntu, openSUSE, fedora, Mint κλπ, τότε θα χρειαστούμε ενα usb στικακι σε καμία περίπτωση μικρότερο από 4 Giga. Να πούμε ακομα πως την ίδια ακριβώς διαδικασια θ' ακολουθήσετε, αν θέλετε να έχετε τη διανομη σας σε κάποιον εξωτερικό σκληρό δίσκο η ακομα και σε μια απλή sd καρτουλα (σαν αυτές των κινητών, κλπ).

To εργαλείο μας, όπως ειπαμε θα είναι η εφαρμογή Unetbootin η οποία είναι διαθέσιμη για Linux, Windows και MacOSX. Πρώτα λοιπόν πρέπει να το εγκαταστήσουμε. Να πούμε ότι το Unetbootin υπάρχει στους διαχειριστές πακέτων (synaptic, yum, yast, κεντρο λογισμικου, κλπ). Αρκεί να γράψουμε τ' όνομα του στο πεδίο αναζήτησης του διαχειριστή πακέτων της διανομής μας και να το επιλέξουμε για εγκατάσταση μόλις εμφανιστει:

-Εναλλακτικά μπορουμε να το κατεβάσουμε: DOWNLOAD UNETBOOTIN
Εκεί θα βρείτε και τα download links για Windows και OSX. Έχει έτοιμα πακετα για πολλές διανομές, μα έχει και ένα εκτελέσιμο αρχείο που τρέχει παντού, αρκεί να το κατεβασετε και με δεξί κλικ επανω του, να επιλεξετε: Ιδιότητες>Δικαιώματα και να το κάνετε Εκτελέσιμο:

- Μετά, αρκεί διπλό κλικ επανω του για να τρέξει. Στην ουσία είναι μια portable έκδοση του που τρέχει παντού.

ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ UNETBOOTIN Είτε έτσι, είτε με κανονική εγκατάσταση, μόλις το καλέσετε, το πρώτο που θα κάνει είναι να σας ζητησει τον κωδικό σας, καθώς απαιτεί δικαιώματα υπέρ-χρήστη για να τρέξει:

-Μόλις τον δώσετε πατήστε το κουμπακι: Εντάξει και αμέσως θα έχετε το unetbootin μπροστά σας:

-Τώρα είμαστε έτοιμοι να "κάψουμε" τη διανομη που θελουμε στο στικακι μας, το οποίο σε αυτό το βήμα, θα πρέπει να το προσθέσετε σε μια usb θύρα του υπολογιστή σας. Υποθέτουμε λοιπόν, ότι έχουμε κατεβάσει την διανομη που θελουμε (iso αρχείο), κάπου στον υπολογιστή μας (πχ: Επιφάνεια Εργασίας η στον φάκελο Λήψεις). -Σε αυτή τη περίπτωση τικάρουμε την πρώτη επιλογή: Εικόνα δίσκου (Disc image) και πατάμε το κουμπακι δεξιά-δεξιά, ώστε να περιηγηθούμε στον φάκελο που έχουμε κατεβάσει το iso image της διανομής μας:

-Θα μας ανοιξει το γνωστό παράθυρο περιήγησης στο σύστημα μας, με τη διάφορα όμως, ότι καθώς έχουμε δικαιώματα υπερχρήστη, θα μας ανοιξει και στο φάκελο του root (διαχειριστή). (Ίσως  δείτε να έχει διαφορετική και μάλλον πιο άσχημη εμφάνιση το παράθυρο):

-Εμείς αρκεί να πατήσουμε το "κουμπακι" Root από αριστερά, στη side-bar  και στο δεξί κεντρικό παράθυρο, θα μας ανοίξουν όλοι οι φάκελοι του συστήματος μας (σαν root έχουμε πρόσβαση παντού):

-Εμείς πρέπει να πάμε στον φάκελο: /home, όπου αν κανουμε κλικ επανω του, θα δούμε και τον προσωπικό μας φάκελο (τ' όνομά του χρήστη μας δηλαδη):

-Από εκεί και πέρα τα πράγματα είναι εύκολα, κάνοντας κλικ στον προσωπικό σας φάκελο, ανοίγουν και οι υποφάκελοι σας, οποτε αρκεί να επιλεξετε αυτό όπου έχετε το .iso αρχείο της διανομής που θέλετε να βάλετε στο στικακι (η εξωτερικό δίσκο η sd καρτα):

-Στο παράδειγμα μας, είναι η Επιφάνεια Εργασίας και εχω ένα iso από μια διανομή κράμα των projects του osarena που εχω δημιουργήσει, ώστε να μπορέσω πιο εύκολα να προτείνω καποια μεμoνομενα στοιχεία που μπορούν όμως να συνυπάρξουν και στη συνέχεια να προτείνω την άποψη μου στους κεντρικούς δημιουργούς των projects (iQunix, Cinux, Elemental).

-Επιλέγοντας το, θα βγει στην πρώτη επιλογή, στο κουτάκι του unetbootin:

-ΛΙΓΟ ΠΡΟΣΟΧΗ ΕΔΩ: Αν θέλουμε να το βάλουμε μονάχα σ' ένα usb, όπως θα δείτε ήδη υπάρχει η επιλογή κάτω, κάτω αριστερά, εκεί που λέει: Type (Είδος):

-Αρκεί να πατήσετε το κουμπακι: Εντάξει και αμέσως η διαδικασια θα ξεκινήσει. -Στην περίπτωση που θέλετε να το γράψετε σε κάποιον (ήδη συνδεδεμένο) εξωτερικό δίσκο η καποια sd κάρτα η αν τυχόν και έχετε περισσότερα από ένα usb στικακια (η δίσκους η καρτουλες) συνδεδεμένα στον υπολογιστή σας, θα πρέπει από την παραπάνω επιλογή, να επιλέξετε αυτό που λέει: Show All Drives (Εμφάνιση Όλων των Δίσκων) και αμέσως από κάτω από τις επιλογές Type και Drive (Είδος και Δίσκος), να επιλέξετε το συγκεκριμένο (δίσκο, καρτα, usb στικακι) που θέλετε. Να προσέξετε να είσαστε 100% βέβαιοι για το όνομα της εξωτερικής πηγής που θέλετε να εισάγετε το iso image της διανομής.
Μη ξεχνάτε πως είσαστε root και βλέπετε ακομα και τους δίσκους (partitions) του συστήματος σας (εκεί που λέει Δίσκος, είναι τ' όνομα του δίσκου η κάρτας sd η usb)

-Αφού λοιπόν επιλέξετε που θέλετε να είναι η διανομή σας, πατήστε το κουμπακι: Εντάξει, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασια, Αυτό μπορεί να διαρκέσει καποια λεπτά, ανάλογα το μέγεθος της διανομής. Σε γενικές γραμμές δεν αργεί.
Μόλις τελειώσει, θα σας δώσει την σχετική ειδοποίηση, όπου θα σας έχει την επιλογή να κάνετε Επανεκκίνηση του υπολογιστή που βρισκόσαστε ώστε να μπείτε στη  διανομή που γράψατε η να βγείτε από την εφαρμογή και στην συνέχεια να εξάγετε το usb στικακι και να το βάλετε σε όποιο μηχάνημα επιθυμείτε:

>>>Βέβαια το Unetbootin έχει ένα ακόμα πολύ καλό χαρακτηριστικό, όπως να επιλεξετε καποια διανομη (έκδοση της, kernel) και να την εγκαταστησετε στο usb στικακι σας (ή sd κάρτα ή εξωτερικό δίσκο).
Δεν έχει καποια ιδιαίτερη δυσκολία, επιλογή και κλικ είναι, όμως να λάβετε υπόψη, ότι αυτή η διαδικασια αργεί αρκετά περισσότερο.

-H ιστοσελίδα του Unetbootin.

 • Σχόλια

6 Comments:

 1. Εικόνα Pol
  Pol (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 06, 2012 18:23 ΜΜ

  Γεια σας.Ειμαι νεος αναγνωστης του OSarena και εχω μεινει καταπλτικτος απο το επιπεδο γνωσεων και βοηθειας που προσφερει.
  Αυτο τον τροπο με το Unebootin δεν το ηξερα και αμεσως μολις το διαβασα εδω το δοκιμασα.Εβαλα να κατεβαινουν μερικες διανομες και ακολουθησα τα βηματα και τις δοκιμασα στο λαπτοπ.Και σε usb stick 4 gb αλλα και σε sd 8gb.Τα αποτελεσματα τι να πω.Εμεινα καταπλικτος.Τετοια ταχυτητα,και χωρις να ζεσταινεται το λαπτοπ.Δηλαδη καμια σχεση με τα vista που εχω επανω.Εχω ομως ενα προβλημα.Δεν μου βρηκε την ασυρματη καρτα δυκτιου καμια απο τις διανομες που δοκιμασα.Οποτε κολησα.Δοκιμασα επισης να κανω εγκατασταση αλλα στο στικακι η στην sd καρτουλα δεν με αφηνει.
  Οποτε τα ερωτηματα μου ειναι.
  Πως μπορω να ενεργοποιησω την ασυρματη καρτα δυκτιου ετσι ωστε να μπορω να σερφαρω στο ιντερνετ μιας και ειναι το μονο που με ενδιαφερει στο λαπτοπ.
  Μπορει να γινει εγκατασταση ολου του λειτουργικου στο στικακι η στην sd καρτα?Θα με βολευαι παρα πολυ.
  Ευχαριστω.
  Να πω οτι μου αρεσει να ασχολουμε με το Linux οταν εχω χρονο.
  Χρονης

 2. Εικόνα Spiros_G
  Spiros_GΣεπ 07, 2012 00:40 ΠΜ

  Για το άλλο που ρώτησες...
  Ναι είναι εφικτό να κάνεις εγκατάσταση (όχι απλά Live) σε μια συσκευή τύπου flash (φλασάκια, κάρτες), αλλά δεν προτείνεται γιατί μειώνεται γρηγορότερα ο χρόνος ζωής τους λόγω των πολλών εγγραφών που κάνει ένα λειτουργικό σύστημα. Εντάξει, δεν θα καεί την πρώτη βδομάδα... Μπορείς να το κάνεις δοκιμαστικά.
  Αν θέλεις να εγκαταστήσεις μόνιμα κάποια διανομή Linux, καλύτερα σε σκληρό δίσκο (εσωτερικό ή εξωτερικό). Η διαδικασία είναι να συρρικνώσεις το/α υπάρχοντα partitions και να φτιάξεις ένα ή περισσότερα για να μπει το Linux. Αυτή η διαδικασία γίνεται συνήθως με το πρόγραμμα Gparted που συνήθως υπάρχει μέσα στα Live CD/USB.
  Και αν έχεις και γουιν στον Η/Υ θα μπορείς να επιλέξεις (από μια λίστα) με ποιο σύστημα θες να συνδεθείς κάθε φορά που εκκινεί το μηχάνημα.
  Ένα βίντεο που πραγματεύεται την «παράλληλη» εγκατάσταση -dual boot- του Ubuntu 12.04 με προεγκατεστημένα τα γουιν, είναι το: http://www.youtube.com/watch?v=BbMr_0QObf0 Τα βήματα είναι περίπου τα ίδια για όποια διανομή και να δοκιμάσεις.
  Αφού το έχεις εγκατεστημένο θα μπορεί ευκολότερα να ενεργοποιηθεί το ασύρματο.

  Αν κολλήσεις κάπου με τη διαδικασία ή έχει κάποια απορία, μπορείς να κάνεις μια ερώτηση και στο φόρουμ που είπε ο Κωνσταντίνος.

 3. Εικόνα constantinos
  constantinosΣεπ 06, 2012 18:46 ΜΜ

  Mε ποια διανομη δοκίμασες?
  Συνηθως έχουν ένα εικονίδιο στο πανελ. Κλικαρε το να δεις αν ειναι ενεργοποιημένη η ασύρματη.
  Αν συνεχίζει, δες και αυτά:
  http://osarena.net/logismiko/applications/provlima-sto-wi-fi-dokimaste-to-wicd.html
  http://osarena.net/hacks-guides/50433.html

  Για καλυτερες απαντήσεις, αυτές τις ερωτήσεις, μπορείς να τις υποβάλεις στο Forum: http://forum.osarena.net.
  Ίσως και εκεί να υπάρχει ήδη απάντηση, αν κάποιος άλλος έχει υποβάλλει ξανά σχετικό ερώτημα.

  Κανε αυτό που σου είπα πρώτα & αν δεν δουλέψει ρώτα στο Forum (εδώ θα χαθεί), αν ξέρεις και τον τύπο της κάρτας σου, ακομα καλύτερα.

 4. Εικόνα Stef
  Stef (χωρίς επαλήθευση)Αυγ 06, 2013 22:28 ΜΜ

  ok,το κανα το ive usb, αλλά πώς γίνεται να κάνει boot από το usb? Αυτό δεν μπορώ να το καταφέρω ακόμα...

 5. Εικόνα s.m.
  s.m. (χωρίς επαλήθευση)Ιαν 23, 2016 18:31 ΜΜ

  Να σας ρωτησω παιδια... εβαλα και εκαψα στικακι με τα ubuntu 14.04.3 τα τελευταια τελοσπαντων... χρησιμοποιησα ομως τον εγγραφεα εικονας usb που εχει ετοιμο το linux mint... υστερα απο αυτο ουτε με το gparted μπορω να διαγραψω το περιεχομενο απο το στικακι... υπαρχει τροπος να διαγραψω το περιεχομενο και να εχω το στικακι καθαρο οπως πριν;;;

 6. Εικόνα DarkGoth
  DarkGothΙαν 23, 2016 19:36 ΜΜ

  με την dd... θα συνδεσεις το στικακι, θα δωσεις αρχικα σε terminal "fdisk -l" για να δεις πως ακριβως αναφερεται το φλασακι. αυτο ειναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ, γιατι αν δωσεις τη dd σε λαθος σκληρο τα εχεις χασει ολα, χωρις καμια δυνατοτητα ανακτησης.

  αφου βρεις την ονομασια του απο την fdisk -l, θα δωσεις "sudo dd if=//dev/zero of=//dev/sdx bs=1G" . το sdx ειναι η ονομασια του στικακιου οπως θα φαινεται στην fdisk -l. αφου τελειωσει μπαινεις στον gparted και το φτιαχνεις οπως θελεις.

Scroll to Top