BETA

Δεύτερος τρόπος εγκατάστασης του SteamOS [Debian way]

Εικόνα constantinos

Screenshot-4

Tην 14η Δεκέμβρη (2013) η Valve παρουσίασε την δοκιμαστική έκδοση του λειτουργικού της συστήματος SteamOS, τ’ οποίο βασίζεται στο Debian και ήδη είδαμε έναν εύκολο τρόπο προκειμένου να την εγκαταστήσετε ασχέτως του λειτουργικού συστήματος που τρέχει ο υπολογιστής σας.

Εάν αισθάνεστε πιο τολμηροί ή θέλετε να ελαχιστοποιήσετε το πόσα θα κατεβάσετε από το Steam, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη δεύτερη μέθοδο που παρουσιάζουμε εδώ. Υπάρχουν δύο βασικές διαφορές μεταξύ αυτής της μεθόδου και της προηγούμενης. Για τους αρχάριους, η λήψη (download) είναι σημαντικά μικρότερη. Εν μέρει, αυτό συμβαίνει επειδή από τη στιγμή που θα εγκαταστήσετε το βασικό λειτουργικό σύστημα, θα πρέπει εν συνεχεία να κατεβάσετε και το Steam. Στην ουσία, αυτό που εγκαθιστάτε είναι απλά μια προσαρμοσμένη έκδοση του Debian.
Το πιο σημαντικό, όμως, είναι πως η μέθοδος αυτή έχει και μία λειτουργία Expert Install (ειδικής εγκατάστασης). Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτήν τη μέθοδο για να έχετε κάμποσες ρυθμίσεις. Τούτου λεχθέντος, αν δεν είστε πολύ έμπειρος με τις διανομές Linux και την εγκατάστασή τους, καλό θα ήταν να μην τη δοκιμάσετε.
Να υπενθυμίσουμε πως για να δοκιμάσει κάποιος αυτή τη διανομή, θα πρέπει να διαθέσει τουλάχιστον έναν δίσκο με 500Giga, θα πρέπει ο υπολογιστής του (motherboard) να έχει υποστήριξη για secure-boot (UEFI) και συγχρόνως να αποδεχθεί τους αρκετά περιοριστικούς όρους χρήσης που έχει ορίσει η Valve.

-INFO: Οι απαιτήσεις συστήματος που δίνει η Valve, είναι οι εξής:

 • 64-bit processor
 • 4GB μνήμης ή περισσότερη
 • 500GB σκληρό δίσκο
 • NVIDIA κάρτα γραφικών (AMD και Intel σύντομα)
 • UEFI boot support

[box type=info color=yellow]ΠΡΟΣΟΧΗ: Αυτή η διαδικασία, αν δεν ξέρετε τι να κάνετε, θα διαγράψει τα πάντα που έχετε μέσα σε αυτόν τον σκληρό δίσκο. Μπορείτε να το εγκαταστήσετε σε έναν δεύτερο δίσκο, ώστε να μην επηρεάσει τα υπόλοιπα λειτουργικά σας συστήματα που έχετε και αυτό μάλλον είναι το πιο καλό. Να λάβετε ακόμα υπόψη, πως σε αυτή την φάση, το SteamOS, υποστηρίζει μόνο κάρτες Nvidia, όποτε αν δεν έχετε τέτοια κάρτα γραφικών, δεν έχει κανένα νόημα να το δοκιμάσετε.[/box]
1. Θα χρειαστείτε ένα USB stick που να είναι σε format FAT32 (το default δηλαδή που έχουν, όταν τ’ αγοράζετε).

2. Κατεβάστε την αντίστοιχη έκδοση του SteamOS:
DOWNLOAD
Λογικά θα το βρείτε και σε αυτή τη σελιδα της Valve, όπου περιλαμβάνει και τους δυο Installers). Αν δείτε πως αργεί πολύ, μπορείτε να δοκιμάστε από κάποιο ανεπίσημο Torrent.

3. Μόλις κατέβει το αποσυμπιέζετε και θα μετακινήσετε όλα τα περιεχόμενά του, μέσα στη μονάδα του usb-stck.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ανάλογα το download link, αν έχει μέσα δυο πακέτα, επιλέγετε το μικρότερο σε μέγεθος SteamOSInstaller.zip.

4. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, κάντε επανεκκίνηση τον υπολογιστή σας, ώστε να boot-αρει από το usb-stcik που μόλις δημιουργήσατε.
Κατά την εκκίνηση, από το μενού εκκίνησης (boot menu), επιλέξτε το:

UEFI

5. Στη συνέχεια επιλέξτε:

Automated Install

Screenshot
6. Μόλις ολοκληρωθεί η εγκατάσταση, boot-αρετε στο λειτουργικό σύστημα και θα δείτε την οθόνη σύνεσης (lοgin screen). Υπάρχει ένας προεπιλεγμένος λογαριασμός, ο οποίος ως όνομα χρήστη (user name) και password, είναι:

steam

Κάντε login σε αυτόν.

7. Κάντε διπλό κλικ στο εικονίδιο του Steam για την επιφάνεια εργασίας για να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε το Steam.

8. Μετά από αυτό, μπορείτε να συνδεθείτε στο SteamOS μέσω της login screen (επιλέξτε SteamOS μέσω του αναπτυσσόμενου πλαισίου) και ως όνομα χρήστη και κωδικό, βάζετε αυτά που είπαμε πιο πάνω. Το πρώτο που θα σας βγάλει είναι το EULA του, τ' οποίο και πρέπει ν' αποδεχτείτε ώστε να συνεχίσετε.

Screenshot-2Screenshot-3

Αν θέλετε να κρατήσετε και την εγκατάσταση του Debian και να συνδέεστε στο SteamOS μόνο όταν το χρειάζεστε, η διαδικασία για εσάς έχει τελειώσει εδώ. Ωστόσο, αν θέλετε να έχετε όλο το πακέτο έτσι ώστε το partition (η κατάτμηση) να είναι 100% Steam, υπάρχουν κάποια βήματα ακόμα. Κατά τη γνωμη μου το καλύτερο θα ήταν να σταματήσετε εδώ. Αν όμως επιμένετε θα πρέπει να κάνετε τα εξής:

9. Κάντε logout από το Steam desktop και μπείτε στην επιφάνεια εργασίας του Debian. Ως όνομα χρήστη (user name) και password, είναι:

desktop

Κάντε login σε αυτόν.

10. Ανοίξτε ένα τερματικό και δώστε την ακόλουθη εντολή, πατώντας στη συνέχεια Enter:

~/post_logon.sh

Αυτό θα σας ζητήσει έναν κωδικό πρόσβασης - πληκτρολογήστε:

desktop

και πατήστε Enter.
Αυτό το script θα εκτελέσει όλες τις προσαρμογές εγκατάστασης και θα διαγράψει τον εαυτό του.

11. Στη συνέχεια reboot στο recovery partition capture utility ( βοηθητικό πρόγραμμα καταγραφής διαμερίσματος ανάκτησης). Επιβεβαιώστε πατώντας το πλήκτρο:

y

για να συνεχίσετε και να δημιουργηθεί το διαμέρισμα ανάκτησης. Όταν ολοκληρωθεί, κάντε επανεκκίνηση στο φρέσκο-εγκατεστημένο SteamOS σας.

Screenshot-5
[box type=info color=red]Οι οδηγιες που δίνονται είναι βήμα-βήμα, δοκιμασμένες και προτεινόμενες. Αν κάτι σας πάει στραβά, το osarena δε φέρνει την παραμικρή ευθύνη και θα πρέπει ν' απευθυνθείτε στην Valve.[/box]
Σαν osarena, δεν μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα η κίνηση της Valve και ούτε πρόκειται να κάνουμε εκτενείς παρουσιάσεις σε αυτή τη διανομή, όμως δίνουμε τις οδηγίες για όσους επιθυμούν να την εγκαταστήσουν και δε διαθέτουν την ανάλογη εμπειρία. Μάλλον το πιο ενδιαφέρον κομμάτι στην όλη υπόθεση θα είναι τα διάφορα hacks τα οποία θα κυκλοφορήσουν (ήδη άρχισαν), παρακάμπτοντας αρκετά πράγματα και προσθέτοντας χαρακτηριστικά και βελτιώσεις. Σίγουρα όμως, δε μπορούμε να παραβλέψουμε πως αυτό θα φέρει σε επαφή πιο πολύ κόσμο με το Linux αν και νομίζω, όπως συμβαίνει πάντα, οι περισσότεροι δεν θα έχουν ιδέα τι είναι αυτό που τρέχουν...

 • Σχόλια

2 Comments:

 1. Εικόνα Blackfox
  BlackfoxΔεκ 19, 2013 15:02 ΜΜ

  Άποψή μου -που πατά σε γεγονός- είναι πως η Valve δεν φέρνει κόσμο σε επαφή με το Linux εν γένει, αλλά με μια “ιδιοταγής” διανομή, δικής της κατασκευής.
  Άλλωστε, επίσημα το Steam υποστηρίζει το Ubuntu -και όχι… το Linux.
  [Πρόσεξτε, δεν μιλάω για ανεπίσημα hacks ή προσπάθειες χρηστών]
  Για μένα, κακό κάνει στο Linux [γιατί, αν το gaming είναι ο στόχος θα στραφούν όλοι προς την διανομή της Valve και όχι προς το Linux].
  Άρα, γιατί να υπάρχουν οι υπόλοιπες -τουλάχιστον στον τομέα του gaming-;

 2. Εικόνα constantinos
  constantinosΔεκ 19, 2013 15:17 ΜΜ

  Και να συμπληρώσω και κάτι ακόμα στα όσα λες που δεν διαφωνούμε στο ελάχιστο, πως τα free παιχνίδια που πάντα υπήρχαν τελειώνουν. Στο άμεσο μέλλον τα πάντα σχεδόν, θα είναι στη πλατφόρμα της.

Scroll to Top