BETA

Εγκατάσταση του Linux Mint βήμα-βήμα

Εικόνα constantinos

desktop1

To Linux Mint είναι η διανομή που έχει ως σκοπό να δημιουργήσει ένα απολύτως φιλικό και εύχρηστο λειτουργικό σύστημα, έτοιμο για τα πάντα (που αφορούν καθημερινή χρήση) αμέσως μετά την εγκατάστασή του. Χρησιμοποιεί τα αποθετήρια του Ubuntu για το λογισμικό, μα από εκεί και πέρα έχει χαράξει μια δική του πορεία, διαφοροποιημένη σε αρκετά σημεία από το Ubuntu, έχοντας έτσι μια σημαντική παρουσία στα Linux desktops ανά τον κόσμο, ενώ είναι μια από τις πρώτες επιλογές ανθρώπων που έρχονται στον κόσμο του Linux.

Έχει δημιουργήσει όμως ένα δικό της περιβάλλον εργασίας, το Cinnamon που βασίζεται στο Gnome 3, μα μετέχει ενεργά στην ανάπτυξη του Mate, του παλιού Gnome (2x) που θυμίζει αρκετά τα Windows (πριν τα 8), βγάζοντας όμως εκδόσεις και με άλλα γραφικά περιβάλλοντα (KDE, XFCE, κλπ) που ως επί το πλείστον αποτελούν κοινοτική δουλειά, ενώ έστω και με αργούς ρυθμούς αναπτύσσει μια έκδοση (LMDE), βασισμένη απ' ευθείας στο Debian. Αυτή την στιγμή, διαθέσιμη είναι η έκδοση 17, με το κωδικό όνομα Qiana, η οποία είναι LTS, δηλαδή θα έχει υποστήριξη μακράς διαρκείας και συγκεκριμένα μέχρι και τον Απρίλιο του 2019, βασιζόμενη στην αντίστοιχη έκδοση 14.04 του Ubuntu-Trusty Tahr [δείτε από που το κατεβάζετε].

Σαν βασικά απαιτούμενα σε hardware, είναι τα εξής:

Επεξεργαστή x86 (Linux Mint 64-bit απαιτεί έναν επεξεργαστή 64-bit. το Linux Mint 32-bit λειτουργεί και στους δύο 32-bit και 64-bit επεξεργαστές).

 • 512 MB RAM (προτείνεται 1GB για άνετη χρήση).
 • 5 GB χώρου στο δίσκο (προτιμήστε πάνω από 10 Giga)
 • Κάρτα γραφικών με δυνατότητα ανάλυσης 800 × 600
 • CD / DVD ή USB

Εγκατάσταση του Linux Mint:

Η εγκατάσταση του Linux Mint είναι πολύ απλή, απολύτως φιλική και δεν κρατάει πολύ ώρα, ούτε σας ζητάει συνεχείς επανεκκινήσεις.

Υποθέτουμε λοιπόν πως έχετε κατεβάσει την desktop έκδοση του Linux Mint που προτιμάτε και την έχετε την «κάψει»  σε κάποιο δισκάκι (dvd) ή σε usb-stick εκκινώντας τον υπολογιστή σας από αυτό.
Η διάρκεια της εγκατάστασης εξαρτάται από ορισμένους καθοριστικούς παράγοντες:

 • Tην ταχύτητα της σύνδεσής σας στο διαδίκτυο
 • Το hardware του υπολογιστή σας
 • Αν το έχετε γράψει σε usb-stick ή dvd

Να προτιμήσετε την εγκατάσταση να την κάνετε έχοντας συνδεδεμένο τον υπολογιστή σας με καλώδιο ethernet, ενώ αν κάνετε την εγκατάσταση από usb-stick, θα έχετε καλύτερους χρόνους φόρτωσης και απόδοσης.

Αφού φορτώσει από το live usb/dvd το Mint, θα δείτε το default desktop του που είναι κάπως έτσι (το Mate στην προκειμένη):

desktop2

Διπλό κλικ ή δεξί κλικ επάνω του > Open, το εικονίδιο που λέει:

Install Linux Mint

Screenshot

Μέρος 1 -προετοιμασία εγκατάστασης:

Και αμέσως θα ξεκινήσει η διαδικασία εγκατάστασής του, ζητώντας να επιλέξετε πρώτα γλώσσα εγκατάστασης:

Screenshot-Εγκατάσταση

Στην επόμενη οθόνη θα σας πει τα βασικά αναγκαία για να ξεκινήσει και επιτευχθεί η εγκατάσταση:

Screenshot-Εγκατάσταση-1

Αμέσως μετά θα σας ζητήσει να επιλέξετε το πού θέλετε να εγκατασταθεί.
Αν έχετε αποφασίσει να το βάλετε σε ολόκληρο τον δίσκο, είναι παιχνιδάκι.
Αν έχετε και κάποιο άλλο λειτουργικό σύστημα εγκατεστημένο, θα πρέπει να ορίσετε το μέγεθος της κατάτμησης για να εγκαταστήσετε το Mint (σε αυτό θα σας βοηθήσει αποτελεσματικά ένας βίντεο-οδηγός βήμα-βήμα στα ελληνικά):

Screenshot-Εγκατάσταση-2

Εδώ θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας, πως αν επιλέξετε το πρώτο:

Παράλληλη εγκατάσταση με άλλο/α λειτουργικό/α

Θα χρησιμοποιήσει όλον τον ελεύθερο χώρο του δίσκου, χωρίς να σας αφήσει κενό χώρο για όποιο άλλο λειτουργικό/α έχετε εγκατεστημένο/α, οπότε είναι μονόδρομος η τελευταία επιλογή:

Κάτι άλλο

Στην περίπτωσή μου επέλεξα να το βάλω επάνω σε μια πιο παλιά εγκατάσταση του Mint (15):

Screenshot-Εγκατάσταση-3Screenshot-Εγκατάσταση-4

Αφού ολοκληρωθεί αυτό, θα σας ζητήσει να επιλέξετε τοποθεσία που βρισκόσαστε για την ρύθμιση του ρολογιού. Ο εγκαταστάτης εντοπίζει σε ποια χώρα βρίσκεσαι από τη λειτουργία GeoIP. Βλέπει δηλαδή την IP σου και καταλήγει στη σωστή ζώνη ώρας:

Screenshot-Εγκατάσταση-8

Και, αμέσως μετά την διάταξη πληκτρολογίου που, καθορίζει και την γλώσσα του συστήματός σας:

Screenshot-Εγκατάσταση-9

Στο επόμενο βήμα, θα σας ζητήσει να επιλέξετε όνομα χρήστη, υπολογιστή (πώς θα φαίνεται δηλαδή μέσα σε ένα τοπικό δίκτυο), κωδικό (αυτόν που θα χρησιμοποιείτε και ως root) και αν θέλετε αυτόματο login ή με εισαγωγή ονόματος χρήστη και κωδικό:

Screenshot-Εγκατάσταση-10

Μέρος 2 - βασική εγκατάσταση:

Ολοκληρώνοντας και αυτό, θα ξεκινήσει η βασική εγκατάσταση του λειτουργικού:

Screenshot-Εγκατάσταση-11

Από εδώ και πέρα δεν έχετε να κάνετε τίποτα καθώς θα ξεκινήσει η αυτοματοποιημένη εγκατάσταση, παρουσιάζοντας διαδοχικά κάποιες διαφάνειες με το βασικό λογισμικό και προτεινόμενες εφαρμογές.

Μέρος 3 -ολοκλήρωση εγκατάστασης:

Και σύντομα θα σας ειδοποιήσει πως η εγκατάσταση ολοκληρώθηκε, ρωτώντας αν θέλετε να συνεχίσετε με το live dvd/usb ή να κάνει επανεκκίνηση:

Screenshot-Η εγκατάσταση ολοκληρώθηκε

Εδώ ΜΗΝ επιλέξετε επανεκκίνηση, αλλά:

Συνέχεια δοκιμής

και επιλέξτε να κλείσετε κανονικά τον υπολογιστή σας (όχι restart), επειδή πολλές φορές κολλάει μετά σε αυτή την διαδικασία και θα αναγκαστείτε να κάνετε βίαιο κλείσιμο από το on/off κουμπί του υπολογιστή σας.
Φυσικά με το άνοιγμα θα πρέπει να αφαιρέσετε το usb ή dvd, ώστε να εκκινήσει κανονικά από το εγκατεστημένο πλέον Linux Mint και όχι από το live.

Αμέσως μετά την εγκατάσταση:

Αυτό ήταν, όπως βλέπετε δεν είναι κάτι δύσκολο ούτε χρονοβόρο. Μπαίνοντας πλέον στο φρέσκο-εγκατεστημένο desktop σας, μπορείτε εύκολα να το διαμορφώσετε και μέσω του Software Manager, να εγκαταστήσετε όποιο τρίτο λογισμικό χρειαζόσαστε. Από εκεί και πέρα, το 99,9% του λογισμικού, tips και επιλύσεις προβλημάτων που υπάρχουν για το Ubuntu ισχύουν και για το Linux Mint.

Κάποια στάνταρ που πρέπει να κάνετε όμως, ΜΟΛΙΣ μπείτε για πρώτη φορά, είναι τα εξής: Το μόνο που θα χρειαστεί να κάνετε, αμέσως μετά την εγκατάσταση, είναι ν' ανοίξετε το τερματικό (Μενού > Εργαλεία Συστήματος > Τερματικό) και να δώσετε μια-μια τις ακόλουθες εντολές, ακολουθούμενες από Enter και φυσικά τον κωδικό σας που έχετε ορίσει κατά την εγκατάσταση (δεν θα φαίνεται τίποτα όταν τον πληκτρολογείτε):

sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade

Στη συνέχεια, κάντε και τ' updates του λογισμικού, απλά κάνοντας κλικ στον Διαχειριστή Ενημερώσεων, στο σχετικό εικονίδιό του στο πάνελ σας:

Screenshot-1 Screenshot-Διαχειριστής Ενημερώσεων

Αν θέλετε να περάσετε ιδιοταγείς drivers, είναι εξίσου απλό:

Μενού > Σύστημα > Προτιμήσεις > Driver Manager

Για την παραμετροποίηση του Mint με Cinnamon desktop θα σας βοηθήσει αυτό εδώ το άρθρο, αν και για προηγούμενη έκδοση, τα ίδια ισχύουν.

>>> η ιστοσελίδα του Linux Mint.

 • Σχόλια

34 Comments:

 1. Εικόνα constantinos
  constantinosΙουλ 27, 2014 22:09 ΜΜ

  Kάτι θα έχεις προσθέσει ή την πρώτη φορά το αποδέχτηκες, γι' αυτό. Για να σταματήσει αυτή η συμπεριφορά, θα πρέπει να ρυθμίσεις το NetworkManager για να αποθηκεύει κωδικούς πρόσβασης/φράσεις χωρίς κρυπτογράφηση στο αρχείο ρυθμίσεων. Για να απενεργοποιήσεις το KWallet:

  Systemsettings > Account details > Wallet

  και ξετσεκάρισε την επιλογή χρήσης του wallet.
  Μετά λογικά, θα σου ξαναζητήσει μια φορά τον κωδικό για να τον βάλει στο αρχείο ρυθμίσεων (config) και αυτό ήταν.

 2. Εικόνα tom
  tom (χωρίς επαλήθευση)Ιουλ 27, 2014 10:34 ΠΜ

  Δημητρη προφανως εισαι νεαρος στην ηλικια και σου αρεσουν οι αλλαγες στα χρωματα, εγω που πενηνταριζω ομως σε πληροφορω πως το βρισκω τρομερα υπεροχο που παραμενουν σταθεροι στην εμφανιση του λειτουργικου και δινουν βαρος σε πιο ουσιωδη.
  Το Μιντ ειναι απο την πρωτη στιγμη που μπηκα στον κοσμο του Λινουξ το σταθερο λειτουργικο μου, οσες διανομες και αν δοκιμασα (πααααρα πολλες) δεν μπορεσε καμμια να με κανει να το αφησω.
  Εχει πιο ομορφες, πιο γρηγορες, πιο φινετσατες, πιο ...ουάο διανομες αλλα οπως λεμε και εδω στην Β.Ελλαδα σαν το ...Μιντ καμμια!

 3. Εικόνα Haris
  HarisΙουλ 27, 2014 15:00 ΜΜ

  Θα συμφωνήσω.

 4. Εικόνα Kostas M
  Kostas M (χωρίς επαλήθευση)Ιουλ 26, 2014 22:41 ΜΜ

  Πολυ καλος ο οδηγος σου και αναλυτικος μεχρι το τελευταιο βημα!
  Εχεις δυο λαθακια στο αρθρο. Το πρωτο ειναι οτι η διαθεσιμη εκδοση ειναι η 17 και οχι η 14 και το 2ο στις απαιτησεις συστηματος, 12 Mb ram? Μαλλον ειναι 512Mb ram και σου ξεφυγε.

 5. Εικόνα constantinos
  constantinosΙουλ 26, 2014 22:44 ΜΜ

  Ευχαριστώ παιδιά, ο δαίμων της γρήγορης πληκτρολόγησης. Διορθώθηκαν.

 6. Εικόνα Δημητρης
  Δημητρης (χωρίς επαλήθευση)Ιουλ 26, 2014 23:27 ΜΜ

  Καλο το Mint αλλα κατι ωρες μου εβγαζε μηνυματα πανικου στον κερνελ κτλ.. απ το πουθενα.
  Τελικα,οσο ευκολο και αν ειναι,δεν μου κανει.
  Επισης,για μια διανομη τετοιου βεληνεκους,καλο θα ηταν να εκαναν καποιο facelift καποια στιγμη.
  Εστω να αλλαζαν τα βαρετα χρωματα...
  Θυμιζει εποχες 90..
  Και καπως βαρυ το Cinnamon και αργο.

 7. Εικόνα matthew
  matthew (χωρίς επαλήθευση)Ιουλ 27, 2014 19:21 ΜΜ

  Πραγματικά, το unity είναι λες & σχεδιάστηκε ειδικά ώστε οι χρήστες να μην μπορούν να κάνουν εύκολα ζημιά στα συστατικά του πχ καταλάθος αφαίρεση εικονιδίων από το dash ή την πάνω μπάρα, καταλάθος αφαίρεση της πάνω μπάρας ή του launcher κλπ. Την αναζήτηση στο dash δεν την χρησιμοποιώ καθόλου, γι' αυτό & ξήλωσα όλα σχεδόν τα scopes & lens εκτός από αυτό με τις εφαρμογές εννοείται. Σαν περιβάλλον εργασίας μου αρέσει γιατί είναι απλό & λιτό. Το μοναδικό του μειονέκτημα προς το παρόν είναι ότι πατάει επάνω στο compiz γι' αυτό & είναι ελαφρώς βαρύτερο σχετικά με άλλα γραφικά περιβάλλοντα.

 8. Εικόνα George
  George (χωρίς επαλήθευση)Ιουλ 28, 2014 00:31 ΠΜ

  To Linux Mint Debian einai i epilogi mou, kai exontas dokimasei, ubuntu, Fedora, kai Suse, emeina sto Mint mias kai doulevei eirinika me olla mou ta pc kai laptops.
  to Mint einai polu filikh kai epagelmatikh dianomi.
  go Debian!

  PS: to Arch based, Manjaro aksizei episeis mia dokimi

 9. Εικόνα Σάκης
  Σάκης (χωρίς επαλήθευση)Ιουλ 28, 2014 00:24 ΠΜ

  Ευχαριστώ . Πραγματικά έτσι έγινε , αλλά ήταν η πρώτη φορά που ασχολήθηκα με το KDE , γιατί ήθελα λειτουργικό για πιο δυνατό υπολογιστή .

 10. Εικόνα psyxroskianapodos
  psyxroskianapodos (χωρίς επαλήθευση)Ιουλ 28, 2014 02:34 ΠΜ

  Καλά θα κάνεις να ξεφορτωθείς ή τουλάχιστον να απενεργοποιήσεις όλα τα PIM και indexing services του KDE, ήτοι strigi, akonadi και nepomuk.
  Ρίξε ένα γκούγκλισμα για να δείς τί είναι το καθένα και πώς να τα βουλώσεις μιά για πάντα.

 11. Εικόνα astanapane
  astanapane (χωρίς επαλήθευση)Ιουλ 26, 2014 22:26 ΜΜ

  επειδής όλοι κάνετε λάθη, εντόπισα δύο

  Αυτή την στιγμή, διαθέσιμη είναι η έκδοση 17, με το κωδικό όνομα Qiana

  System requirements:
  x86 processor (Linux Mint 64-bit requires a 64-bit processor. Linux Mint 32-bit works on both 32-bit and 64-bit processors).
  512 MB RAM (1GB recommended for a comfortable usage).
  5 GB of disk space (20GB recommended).
  Graphics card capable of 800×600 resolution (1024×768 recommended).
  DVD drive or USB port

 12. Εικόνα Σάκης
  Σάκης (χωρίς επαλήθευση)Ιουλ 27, 2014 20:51 ΜΜ

  Έχω εγκαταστήσει το KDE . Μου βγάζει συνεχώς το wallet και μου ζητάει κωδικό . Μπορώ να το απενεργποιήσω ώστε να μη μου τον ζητάει κάθε φορά .

 13. Εικόνα Haris
  HarisΙουλ 27, 2014 14:59 ΜΜ

  Για τα ανάποδα πήραν την ιδέα από το Mac OSX. Και εμένα με ξένισε, συνηθίζεται όμως. Αυτά που δεν μου άρεσαν είναι οι προτάσεις της Canonical στο Dash και στο Software Center. Ενοχλητικές και μπερδευτικές. Επίσης η έλλειψη δυνατότητας για προσθήκες εφαρμογίδιων στην μπάρα. Το να κάνω ξεχωριστή εγκατάσταση για να έχω ένα applet μέτρησης δικτύου, ή καιρού, τη στιγμή που στο Mint είναι όλα εκεί, είναι αποτρεπτικό. Το Dash δεν κάνει ολοκληρωμένες αναζητήσεις όπως θα ήθελα, στην επιφάνεια εργασίας θα ήθελα μεγαλύτερη ελαστικότητα, είναι solid. Έχω μια αίσθηση πως το Ubuntu ταιριάζει σε εντελώς απλούς χρήστες, που οι ίδιοι φοβούνται μην κάνουν κάτι λάθος και τα κάνουν μαντάρα. Θέλω να πω, οι περιορισμοί του λειτουργούν προστατευτικά και αποτρεπτικά στον χρήστη γραφείου που δεν ενδιαφέρεται για το Λ/Σ αλλά για Office, browsing και λοιπά.

 14. Εικόνα astanapane
  astanapane (χωρίς επαλήθευση)Ιουλ 31, 2014 18:16 ΜΜ

  στο linux βρίσκεσαι, υπάρχει κοινότητα:http://linuxmint.gr/ & http://forums.linuxmint.com/

 15. Εικόνα LOL
  LOL (χωρίς επαλήθευση)Ιουλ 31, 2014 19:19 ΜΜ

  Πλάκα κάνεις, δίνοντάς του το link του gr έτσι;
  @Sakis, έχεις ήδη ορισμένες πολύ καλές απαντήσεις, αν θες πιο πολλές διευκρινήσεις ρώτα, μα για πιο πολλά, αν τα αγγλικά σου είναι καλά απευθύνσου στην αγγλόφωνη κοινότητα, επειδή η ελληνική είναι για τα πανηγύρια και δεν υπάρχει περίπτωση να σε βοηθήσουν σε κάτι τέτοιο.

 16. Εικόνα bobos15
  bobos15 (χωρίς επαλήθευση)Ιουλ 27, 2014 12:54 ΜΜ

  Παντως απο το Ubuntu ειναι καλυτερο που ειναι λες και το εφτιαξαν για εξωγηινους. Ολα τα κουμπια τα εχει αναποδα. Μια φορα μονο το δοκιμασα και το εβγαλα αμεσως.

 17. Εικόνα Sakis
  Sakis (χωρίς επαλήθευση)Ιουλ 30, 2014 23:36 ΜΜ

  Παιδιά έχω το mint KDE και ξαφνικά χάθηκε ο ήχος .

 18. Εικόνα lol, κγολ, ρεκορ
  lol, κγολ, ρεκορ (χωρίς επαλήθευση)Ιουλ 31, 2014 19:43 ΜΜ

  Πλάκα με το πρόβλημα του άλλου κάνουν οι ανέυθηνοι και μωροί,
  Sakis, η δικιά μου προτροπή είναι, αφού υπάρχουν και οι δύο χώροι, να τους επισκεφθείς και να ζητήσεις βοήθεια, σίγουρα θα βρεθεί κάποιος να σε βοηθήσει, είτε στον ένα χώρο είτε στον άλλον.
  Η στενομυαλιά μας δεν θα μας πάει μακριά, ας αφήσουμε τα προσωπικά μας, και ας γίνουμε κοινότητα.
  Τι κακό θα είναι αν υπάρχει ένας χώρος στα Ελληνικά, αρκετά ισχυρός για εμάς που δεν τα πάμε καλά με τα βαρβαρικά;
  Χαλαρώστε μικρά μου "εγώ", σε αυτόν τον πλανήτη υπάρχουν κι άλλα "εγώ" και είναι... δισεκατομύρια

 19. Εικόνα ΕΛΛΗΝ-1821
  ΕΛΛΗΝ-1821 (χωρίς επαλήθευση)Ιουλ 28, 2014 20:22 ΜΜ

  εβαλα petra 16. Απο τοτε καταργησα τελειως τα χαωδη win7 και γενικα win.

 20. Εικόνα madvinegar
  madvinegar (χωρίς επαλήθευση)Ιουλ 30, 2014 12:21 ΜΜ

  Καλυτερα βαλε το 17 qiana που ειναι Long term Support (υποστηριξη μεχρι το 2019). Για το 16 η υποστηριξη λήγει οπου να 'ναι.

 21. Εικόνα sts
  sts (χωρίς επαλήθευση)Αυγ 03, 2014 15:45 ΜΜ

  τα Updates επιπεδου 4&5 να τα ενεργοποιήσω..?
  διαβαζω οτι προτεινεται για λογους ασφαλειας αλλα οτι ενεχει καποιο ρισκο....
  γενικα καινουριος στα Linux

 22. Εικόνα constantinos
  constantinosΑυγ 03, 2014 15:47 ΜΜ

  Όχι, μην τα ενεργοποιήσεις.

 23. Εικόνα vriaeros
  vriaerosΦεβ 14, 2015 08:09 ΠΜ

  ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΝΑ ΒΓΕΙ ΟΔΗΓΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ MINT DEBIAN.

 24. Εικόνα Κωστας
  Κωστας (χωρίς επαλήθευση)Ιουν 25, 2015 17:25 ΜΜ

  Καλησπερα παιδια...Εχω ενα λαπτοπ που προσπαθω να του περασω linux mint...Βαζω κανονικα το dvd που εχει μεσα τα Linux το ανοιγω ξεκιναει μια χαρα βγαζει εκεινο το μενου που μπουταρει αυτοματα και συνεχιζει και μετα απο λιγο βγαζει μια μαυρη οθονη και στο κεντρο το συμβολο του linux mint...και εκει...το αφησα τουλαχιστον ενα μισαωρο και αυτο εκει...τι να κανω? Συμβαινει κατι?

 25. Εικόνα constantinos
  constantinosΙουν 25, 2015 19:28 ΜΜ

  Το πιο πιθανό είναι πως προσπαθείς να τρέξεις 64b έκδοση σε μηχάνημα που δεν υποστηρίζει, οπότε θα πρέπει να κατεβάσεις την 32b.

  Υπάρχει και η πιθανότητα να μην έχει γίνει καλή εγγραφή, άρα θα πρέπει να "κάψεις" ξανά το iso στην πιο χαμηλή ταχύτητα.

 26. Εικόνα manos
  manos (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 09, 2018 02:00 ΠΜ

  γεια σας παιδια .η ερωτηση μου ειναι αν ειναι συμβατο το ποντικι Logitech MX MASTER 2S σε linux mint. ευχαριστω

 27. Εικόνα Maria
  MariaΦεβ 11, 2018 19:56 ΜΜ

  manos,
  έχει κάποια θεματάκια, μα θα δουλέψει μάλλον έτσι: https://pwr.github.io/Solaar/

 28. Εικόνα aio
  aio (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 19, 2018 21:27 ΜΜ

  Καλησπέρα,

  έχω ένα παλιό λαπτοπ (intel core 2 duo 1.83 GHz, 2 GB RAM DDR2, 120 GB σκληρό σε 2 partitions) και με live cd δοκίμασα τα linux mint mate. Μια χάρα, θα τα βάλω να γλυτώσω από τα windows xp. Θέλω να ρωτήσω τα εξής, πριν την εγκατάσταση

  1) Πόσα partitions να φτιάξω? Από αυτά που έχω διαβάσει μέχρι στιγμής

  root / 30 GB
  swap 2x2= 4 GB
  home το υπόλοιπο

  έχω κάνει backup δεδομένα και θέλω να τα έχω στη νέα εγκατάσταση. Να φτιάξω ακόμη ένα partition με το όνομα data?

  2) Με βάση τα χαρακτηριστικά του λαπτοπ, η έκδοση mate δεν είναι η καλύτερη? Παρακαλώ για την απόψη σας

  Να είστε καλά!

 29. Εικόνα Nik0laus
  Nik0laus (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 22, 2018 19:28 ΜΜ

  Μια χαρά είσαι με το Mate .

 30. Εικόνα DarkGoth
  DarkGothΦεβ 22, 2018 23:56 ΜΜ

  swap 4GB δεν προκειται να χρησιμοποιηθει, οποτε δεν σε χρειαζεται τοσο γκουμουτσα. 2GB ειναι υπεραρκετο για την βασικη καθημερινη χρηση (αν ο σκληρος ειναι ssd, ΜΗΝ βαλεις swap). τα υπαρχοντα partitions θα διαγραφουν κατα την εγκατασταση, οποτε δεν εχει σημασια ποσα ειναι. το ποσα θα ειναι μετα, και ποσο μεγαλα θα ειναι, αυτο εσυ θα το κανονισεις, αναλογα τη χρηση. δεν υπαρχει καποιος «χρυσος κανονας». εγω π.χ. εχω τα παντα (home, root, swap) σε εναν σκληρο των 40GB, σε ενα partition που τον πιανει ολοκληρο, (ειναι πολυ πιο ευκολο στη διαχειριση και στην κλωνοποιηση), γιατι βλεπω οτι χωρανε και περισσευει και αλλο τοσο. εσενα ομως μπορει να μην σε φτανουν ουτε για δειγμα τα 40 GB

 31. Εικόνα ο γνωστός
  ο γνωστός (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 23, 2018 09:36 ΠΜ

  aio όσο swap μπορείς, βάλτου! Με τη μνήμη που ζητάνε οι σύγχρονοι browsers (βλ. Chrome, Firefox), θα σου χρειαστεί. 4 gb είναι καλά.
  Απλά ελπίζω ο δίσκος σου να είναι καλός και γρήγορος, γιατί θα κάνει πολύ caching.
  Τώρα για την διάταξη των partitions, καλό είναι να βάλεις το home σε δικό του, γιατί αν πάει κάτι στραβά πχ σε μια εγκατάσταση, επανεγκαθιστάς κρατώντας το home και έχεις έτοιμες τις ρυθμίσεις των εφαρμογών σου, δεν κάθεσαι να ρυθμίσεις από την αρχή.
  Data δεν χρειάζεσαι απαραίτητα, μπορείς όλα τα δεδομένα σου να τα έχεις στο home.

 32. Εικόνα Το όνομά σας

  υπαρχει και αυτο!
  https://wiki.archlinux.org/index.php/swap#Swap_file
  As an alternative to creating an entire partition, a swap file offers the ability to vary its size on-the-fly, and is more easily removed altogether. This may be especially desirable if disk space is at a premium (e.g. a modestly-sized SSD).

 33. Εικόνα DarkGoth
  DarkGothMar 07, 2018 13:42 ΜΜ

  υπαρχει και αυτο, και εγω ετσι το εχω κανει εδω και χρονια. ειναι οντως πολυ πιο ευελικτο και προσαρμοσιμο. αλλα οταν ρωταει ποσα partition να βαλει, και τι μεγεθος, κλπ, μαλλον δεν εχει ακομα την εμπειρια να φτιαξει χειροκινητο swap file. θα πρεπει να «μπλεξει» με dd (για να φτιαξει το loopdev αρχειακι που θα χρησιμοποιηθει για swap file), mkfs (για να το κανει swap filesystem), fstab (για να το βαλει να φορτωνει με την εκκινηση αυτοματα), κλπ, και θα μπερδευτει χειροτερα στο τελος (η dd, αν δεν εχεις απολυτη γνωση το τι κανεις, μπορει να γινει καταστροφικη). ας το βαλει αρχικα αυτοματα σαν partition, και μετα οταν ψαχτει λιγο, μπορει ευκολα να αφαιρεσει το patrition, και να το βαλει σε swap file. βεβαια σε ssd απαγορευεται δια ροπαλου να βαλεις swap, γιατι θα τον σακατεψεις πολυ γρηγορα. οι ssd εχουν περιορισμενο αριθμο εγγραφων, δεν ειναι σαν τους κλασσικους platter, που δεν νιωθουν καστανο

 34. Εικόνα aio
  aio (χωρίς επαλήθευση)Mar 10, 2018 20:02 ΜΜ

  Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας. Ένα απλό SATA Hitachi HTS541612J9SA00 έχει το λαπτοπ. Θα κάνω τη διαμόρφωση όπως ανέφερα παραπάνω: root / 30 GB , swap 2x2= 4 GB και home το υπόλοιπο. Να είστε καλά

Scroll to Top