BETA

Κάποια πρόσθετα χαρακτηριστικά για το Ubuntu 11.10. Τα θέλεις!

Εικόνα constantinos

Ubuntu 11.10 συνεχεια των οδηγών που έχουμε ξεκινήσει να παρουσιάζουμε στο osarena και με χαρά διαπιστώνουμε πως και αυτή τη φορά, όπως και στο 11.04, έχουμε τους καλύτερους οδηγούς από αυτούς που κυκλοφορούν στο web.

 1. -Δείτε το πρώτο μέρος των οδηγών
 2. -Δείτε το δεύτερο μέρος με κάποιες χρήσιμες συμβουλές.
 3. -Δείτε ακομα πως θα σταματήστε το ενοχλητικό κρασαρισμα του Ναυτίλου File Manager.

Πάμε τώρα να προσθεσουμε κάποιες ακομα λειτουργιες που λείπουν από το Ubuntu 11.10 η για να είμαστε πιο ακριβείς, από το Gnome 3.
1. Ένα Sushi παρακαλώ:
Όπως είδαμε στο δεύτερο μέρος των οδηγών, το Sushi είναι ένα σούπερ χαρακτηριστικό τ' οποίο απλά ακουμπώντας τον κέρσορα μας σε καποιο αρχείο μας, αυτοματα αυτό αναπαράγεται χωρίς να χρειαζεται ν' ανοίξουμε καποιο άλλο πρόγραμμα (μας το εξηγεί επισης και ο Cosimo Ceshi, της RedHat).
Αυτό υπάρχει ήδη στα αποθετήρια του Ubuntu και το μόνο που έχετε να κάνετε είναι ν' ανοίξετε το Κέντρο Λογισμικου Ubuntu και στο πεδίο αναζήτησης του, να γράψετε: gnome-sushi.
Επιλέξτε το για εγκατάσταση και δώστε τον κωδικό σας που θα σας τον ζητησει:

-Αν θέλετε μπορειτε να το εγκαταστησετε και μέσω τερματικού, με την εντολη:

 • sudo apt-get install gnome-sushi

πατήστε Enter, δώστε τον κωδικό σας που θα ζητηθεί και αμέσως θα εγκατασταθεί. Το πιο πιθανό είναι να μην δουλέψει αμέσως, μα με την επόμενη σύνδεση σας.
2. Που είναι ο screen-saver?
Όπως θα εξακριβώσατε ήδη, το Gnome 3, δεν έχει κάποιον screen saver, μα μια μαύρη οθονη.Εμείς θα επαναφέρουμε το screen-saver που είχαμε συνηθίσει:
Ανοίξτε το Κέντρο Λογισμικου Ubuntu και βρείτε τον υπάρχοντα screen-saver του Gnome 3, τον οποίο και πρέπει να απεγκαταστήσουμε.
Γράψτε στο πεδίο αναζήτησης: gnome-screensaver και επιλεξτε τον για απεγκατάσταση (θα σας ζητησει και τον κωδικό σας).
Αν θέλετε μπορειτε να τον διαγράψετε και με την παρακατω εντολη σ' ένα τερματικό, πατώντας μετά Enter και δίνοντας τον κωδικό σας που θα ζητηθεί:

 • sudo apt-get remove gnome-screensaver

-Για να εγκαταστήσουμε τα κλασικά screen saver, αναζητήστε τα στο Κέντρο Λογισμικου Ubuntu, γράφοντας στο πεδίο αναζήτησης:
xscreensaver και εγκαταστήστε το μαζί με ότι έξτρα έχει (θα σας ζητησει και τον κωδικό σας).
Μπορείτε στα γρήγορα να τα εγκαταστησετε και με την παρακατω εντολη σ' ένα τερματικό, πατώντας μετά Enter και δίνοντας τον κωδικό σας που θα ζητηθεί:

 • sudo apt-get install xscreensaver xscreensaver-gl-extra xscreensaver-data-extra

-Για να δουλεύουν πλέον αυτοματα, πρέπει να το προσθέσετε στις εφαρμογές εκκίνησης (Startup Applications).
Στο πεδίο που λεει Εντολή, προσθέστε το: xscreensaver -nosplash.
Έτσι δηλαδη:

-Για όσους επιθυμείτε να έχετε καποιο σύνθετο screensaver, όπως πχ ένα βιντεο, απλά προσθέστε τον Caffeine.
(για χάρη συντομίας του άρθρου σας το δίνω με εντολές τερματικού):

 • sudo add-apt-repository ppa:caffeine-developers/ppa
 • sudo apt-get update
 • sudo apt-get install caffeine python-glade2

-Βέβαια, μπορειτε να εγκαταστησετε απλά, το αποθετήριο του: ppa:caffeine-developers/ppa, στο Κέντρο Λογισμικου Ubuntu (δείτε πως, αν δεν ξέρετε).
3. Αι χάσου Oracle-Java:
Η Oracle είναι η πιο μισητή εταιρεία και ο μεγαλύτερος εχθρός του Ανοιχτου Λογισμικου. Δεν έχουμε λοιπόν, κανένα λόγο να χρησιμοποιούμε το προιόν της (με εξαγορά της Sun το απέκτησε), καθώς το αντίστοιχο και Ανοιχτου Κώδικα προιόν(Open JDK), κάνει την ίδια και σε πολλές περιπτώσεις, καλύτερη δουλειά. Βέβαια το αποθετήριο της Oracle, βρίσκεται στα τρίτα αποθετήρια (ppa) του Ubuntu (συνεργάτες της Canonical), μα όπως ειπαμε δεν μας χρειαζεται.
Έτσι, για να εγκαταστησετε το Open JDK, απλά ανοίξτε το Κέντρο Λογισμικου Ubuntu και στο πεδίο αναζήτησης του, γράψτε: openjdk-7-jre και επιλεξτε το για εγκατάσταση. Δώστε τον κωδικό σας που θα εγκατασταθεί και έτσι θα έχετε και την Java, στο σύστημα σας.
4. Φέρτε πίσω το Synaptic:
Εδώ και καιρό η Canonical, έχει αποφασίσει να μην έχει πλέον προεγκατεστημένο το Synaptic, προσπαθώντας να προωθήσει το Κέντρο Λογισμικου Ubuntu, τ' οποίο βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο και με πιο πολλά νέα χαρακτηριστικά σε αυτή την έκδοση του Ubuntu. Ακομα όμως δεν έχει την ικανότητα, να προσφέρει όλα εκείνα που έχει το Synaptic, τ' οποίο αν και παλαιωμένο σ' εμφάνιση, δεν παύει να είναι ένα παντοδύναμο εργαλείο.
Καλό θα ήταν λοιπόν να το εγκαταστησετε, απλά ανοίγοντας το Κέντρο Λογισμικου και στο πεδίο αναζήτησης, γράψτε: synaptic. Επιλέξτε το για εγκατάσταση, δίνοντας φυσικά και τον κωδικό σας που θα ζητηθεί.
Εναλλακτικά μπορειτε να το εγκαταστησετε και μέσω τερματικού, με την παρακατω εντολη, πατώντας μετά Enter και δίνοντας τον κωδικό σας που έτσι κι' αλλιώς θα σας τον ζητησει:

 • sudo apt-get install synaptic

-Για να μην βαρύνουμε το άρθρο, σταματάμε εδώ και σύντομα θα επανέλθουμε μ' ένα ακομα για καποια πραγματάκια θα σας βοηθήσουν να έχετε ένα ακομα πιο χρηστικό Ubuntu.

 • Σχόλια

5 Comments:

 1. Εικόνα Salih Emin
  Salih EminΟκτ 24, 2011 04:41 ΠΜ

   Πράγματι αυτό είναι ένα πρόβλημα γενικά της αρχιτεκτονικής PC και σε συνδυασμό με το Linux. Έχουν γίνει βέβαια τρομερές αλλαγές σε θέματα συμβατότητας με λογισμικό ή hardware τα οποία ήταν πραγματικός πονοκέφαλος με το Linux πριν 7-8 χρόνια.

 2. Εικόνα Sidismasou
  Sidismasou (χωρίς επαλήθευση)Οκτ 24, 2011 05:34 ΠΜ

  Όλες οι εταιρείες κοιτάν τα προϊόντα τους (software - hardware) να δουλεύουν καλά με τα windows. Η apple πουλάει λειτουργικό - υπολογιστή αδιαίρετα, για να αποφύγει τα προβλήματα. Φανταστείτε mac os στα pc μας, χαμός θα γινόταν. Είναι άδικο για  το Linux να πρέπει να δουλεύει τέλεια με μηχανήματα που είναι φτιαγμένα για άλλο λειτουργικό, και ξαναλέω όχι μόνο Ubuntu friendly αλλά και Fedora friendly και Open suse friendly.

 3. Εικόνα digital
  digital (χωρίς επαλήθευση)Οκτ 24, 2011 00:53 ΠΜ

  Ρε παιδιά σόρρυ κιόλας αλλά το flash στο linux γιατί είναι πονοκέφαλος ;
  Μου δείχνει στο gnome-system-monitor ότι καταλαμβάνει πάνω από 100% cpu άσε που αν μπώ σε sites που έχουν flash video εκτός του youtube και ανοίξω κανα δυο tabs παθαίνει φρίκη και τρώει frames.
  Και γενικότερα μου δίνει την εντύπωση οτι δεν εκμεταλλεύεται το hardware που έχω.

 4. Εικόνα Sidismasou
  Sidismasou (χωρίς επαλήθευση)Οκτ 24, 2011 04:01 ΠΜ

  Πιστεύω ότι είναι θέμα ''ματσαρίσματος'' hardware και λειτουργικού. Ο ένας υπολογιστής έχει πρόβλημα με το flash ο άλλος δεν έχει, το ένα το laptop υπερθερμαίνετε στο άλλο δεν δουλεύουν οι drivers... Φτιάχνει το ένα χαλάει το άλλο! Αυτό με το Ubuntu friendly μου δίνει κάποιες ελπίδες, τουλάχιστον να ξέρουμε ότι 5 -10 μηχανήματα είναι απροβλημάτιστα να πάμε να πάρουμε ένα απ' αυτά και μετά να πετάξουμε επιτέλους και τα windows και τα mac os και το...

 5. Εικόνα Spiros_G
  Spiros_GΟκτ 16, 2011 07:08 ΠΜ

  Έλα ντε... και γω έψαχνα το sun-java6-jre που έβαζα τόσο καιρό. Καλύτερα με το OpenJDK.
  +1 για το Synaptic... είναι must!

Scroll to Top