BETA

Πώς μπορείτε ν' αξιοποιήσετε παλιές SD κάρτες

Εικόνα Helen

sd card

Οι sd καρτούλες είναι πλέον διαδεδομένες και ο κύριος αποθηκευτικός χώρος σε smat-phone/tablets, ψηφιακές μηχανές, GPS και σε πολλές ακόμα συσκευές. Φτηνές και με πολλά giga διαθέσιμες, σίγουρα έχουμε περισσότερες από μια παρατημένες σε κάποιο συρτάρι μας.
Λαμβάνοντας ως δεδομένο πως οι sd κάρτες, έχουν την ίδια χρηστικότητα με αυτή που έχουν οι σκληροί δίσκοι/usb-sticks και πως οι περισσότεροι υπολογιστές έχουν ενσωματωμένο sd card reader, είτε μπορεί να προστεθεί κάποιο εξωτερικό, γιατί μα μη τις αξιοποιήσουμε έξυπνα και πρακτικά;
Πιο κάτω ακολουθούν ορισμένες ιδέες γι' αυτό:

1. Σαν εργαλείο

Υπάρχουν διάφορες επιλογές γι' αυτό:

1. Δημιουργήστε ένα λειτουργικό σύστημα διόρθωσης και αποκατάστασης

Είναι στην ουσία "σκληροί δίσκοι" και αυτό σημαίνει πως ο υπολογιστής σας θα μπορεί να boot-αρει και από αυτές.
Χρησιμοποιήστε λοιπόν, μια από αυτές ως ένα σύστημα διάσωσης και αποκατάστασης για το εγκατεστημένο λειτουργικό σας σύστημα, ιδιαίτερα αν αυτό είναι τα Windows.
Δεν θα χρειαστείτε μεγάλη κάρτα γι' αυτά μα μια του 1Giga (ακόμα και μικρότερη), είναι υπεραρκετή.
Κάποιες διανομές που κάνουν αυτή την δουλειά:

και άλλα που υπάρχουν και έχουμε παρουσιάσει.

2. Δημιουργήστε ένα σύστημα για Penetration Testing

Μπορείτε να έχετε μια διανομή εργαλείο, σαν ελβετικό σουγιά, για ελέγχους ασφαλείας, για σπασίματα δικτύων, streching ελεγχους σε συστήματα και άλλα.
Εδώ μάλλον θα χρειαστείτε κάτι πιο μεγάλο σε μέγεθος και ποικίλει ανάλογα τη διανομή που θα επιλέξετε. Σε γενικές γραμμές από 1 μέχρι 4Giga.
Ορισμένα τυχαία δείγματα τέτοιων διανομών, είναι:

και άλλες που υπάρχουν και έχουμε παρουσιάσει.

3. Σαν Firewall στο δίκτυο

Είτε το δικό σας, είτε κάποιο άλλο δίκτυο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια μικρού μεγέθους sd κάρτα και μέσα από ένα απλό περιβάλλον να κάνετε όλες εκείνες τις ρυθμισεις για περαιτέρω ασφάλεια ή να ορίσετε δικούς σας κανόνες.
Κάποιες τέτοιες διανομές, είναι:

υπάρχουν και άλλες, μα οι δυο πιο πάνω είναι απολύτως φιλικές και απλές.

2. Για Ανωνυμία - Ακτιβισμό

Για διασφάλιση της ιδιωτικότητάς σας, για πρόσβαση στο Deep/DarkWeb καθώς και για ακτιβιστικούς σκοπούς.
Υπάρχουν κάποιες καλές διανομές γι' αυτό και μπορείτε να επιλέξετε από το σχετικό tag (εκτός της Whonix που είναι για εικονικές μηχανές):

3. Για Βrowing

O browser είναι η εφαρμογή που χρησιμοποιούμε περισσότερο, άρα μπορείτε σε μια μικρή sd κάρτα, να έχετε μια live διανομή για web browsing, μην αφήνοντας κανένα ίχνος στον υπολογιστή που έτρεξε.
Κάποιες τέτοιες διανομές είναι:

4. Για παιδιά

Μπορείτε σε μια πιο μεγαλη (4G και πάνω) sd κάρτα να έχετε μια διανομή ειδικά για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, χωρίς τον φόβο πως μπορεί να κάνουν κάποια ζημιά στο βασικό λειτουργικό σας σύστημα.
Ορισμένες τέτοιες διανομές είναι:

5. Ένα Multimedia σύστημα

Μπορείτε άνετα να τις χρησιμοποιήσετε με κάποια μικρή και ειδικευμένη διανομή για multimedia.
Δοκιμάστε, ανάλογα τις απαιτήσεις σας, με κάποια από τις ακόλουθες διανομές:

6. Ένα πλήρες εναλλακτικό λειτουργικό σύστημα


Στην ουσία μπορείτε να εγκαταστήσετε ένα πλήρες λειτουργικό σύστημα (μιλάμε για κάρτες των 8G και πάνω), όπου θα μπορείτε να το τρέχετε σε σχεδόν οποιοδήποτε υπολογιστή.
Μπορείτε να εγκαταστήσετε μια οποιαδήποτε διανομή διανομή Linux, μα γιατί όχι κάποιο εναλλακτικό λειτουργικό σύστημα, ώστε να πειραματιζόσαστε;
Για παράδειγμα:

Από την άλλη, αν θέλετε Linux, είναι μάλλον άσκοπο να εγκαταστήσετε σε μια sd κάρτα μια μεγάλη διανομή.
Προτιμήστε κάποια μικρή και ευέλικτη διανομή η οποία θα μπορεί να τρέξει σε κάθε hardware. Υπάρχουν αρκετές και για όλα τα γούστα:

Ή κάποιο λειτουργικό σύστημα των smart-phones/φορητών συσκευών:


Όπως μπορούν να τρέξουν σε usb/σκληρό, έτσι μπορούν και σε sd κάρτα. Θα μπορείτε να έχετε ένα διαφορετικό λειτουργικό σύστημα (βέβαια, δεν είναι για όλα τα hardware αυτά).
Κάποια τέτοια είναι:

7. Για portable εφαρμογές

Screenshot

Όλα τα λειτουργικά συστήματα έχουν εφαρμογές, οι οποίες μπορούν να τρέξουν χωρίς εγκατάσταση. Μπορείτε να έχετε τέτοιες εφαρμογές σε μια sd κάρτα, ώστε να τις τρέχετε σε άλλους υπολογιστές.
Για παράδειγμα:

και πολλές ακόμα που υπάρχουν και έχουμε παρουσιάσει.

8. Για Super-Portable USB Drive

Super-Portable USB Drive
Ακόμα και να μην έχει αναγνώστη καρτών κάποιος υπολογιστής με αυτά τα usb-drives που έχουν και υποδοχή για sd cards, μπορείτε να έχετε πρόσβαση στο περιεχόμενό τους, εξασφαλίζοντας επιπλέον αποθηκευτικό χώρο, μπορώντας και αυτό να το συνδέσετε σε οποιαδήποτε συσκευή με usb θύρα. Δεν είναι ακριβά και συμφέρουν πιο πολύ από τα συμβατικά.
[box color=blue]Τις εικόνες (iso και img) των διανομών, αφού τις κατεβάσετε “κάψετε” σε κάποιο cd δισκάκι ή σε ένα usb στικ/sd card (η ίδια διαδικασία). Από εκεί και πέρα, ανάλογα τις ανάγκες και την χωρητικότητα της κάρτας σας, μπορείτε είτε να την τρέχετε live, είτε με κανονική εγκατάσταση.
Ακόμα, να λάβετε υπόψη πως η ταχύτητα απόδοσης από μια εξωτερική συσκευή διαφέρει από κανονική εγκατάσταση σε εσωτερικό σκληρό και σε κάθε περίπτωση συν τ' άλλα έχει να κάνει και με την ποιότητα της κάρτας αρκετές φορές.[/box]

9. Σαν αποθηκευτικό χώρο:

Σίγουρα όχι σαν έναν χώρο μόνιμων backups, μα μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε ποικιλοτρόπως.
Ορισμένα παραδείγματα:

1. Ψηφιακή κορνίζα

Digital Picture Frame

Δε ξέρω πόσο καλόγουστες ή κακόγουστες τις βρίσκει κάποιος, όμως είναι διαδεδομένες και τις έχω δει σε πολλά σπίτια και επαγγελματικούς χώρους και πωλούνται παντού. Μπορείτε να δημιουργήσετε μια συλλογή με εικόνες/φωτογραφίες τις όποιες επιθυμείτε να βλέπετε να εναλλάσσονται σε αυτή την ψηφιακή κορνίζα.

2. Αποθήκευση Multimedia αρχείων

sd card2

Μπορείτε να έχετε έναν χώρο, όπου θ' αποθηκεύετε βίντεο, ταινίες, μουσική, ανάλογα και το μέγεθος της κάρτας, ώστε να τις ακούτε σε όποια συσκευή διαβάζει sd κάρτες. Από τηλέφωνα/tablets, ηχοσυστήματα αυτοκινήτου, ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, σύγχρονες τηλεοράσεις, άλλους υπολογιστές και αλλού.

3. Αποθήκευση Χαρτών

Μπορείτε ανάλογα τις ανάγκες σας, να έχετε μια sd κάρτα (δε χρειάζεται μεγάλη), ώστε ν' αποθηκεύετε χάρτες ανάλογα τις ανάγκες σας, τόσο σε ταξίδια, όσο και στη πόλη. Μπορείτε να την χρησιμοποιείτε ακόμα και με κάποια συσκευή GPS.
Ένα μέρος, ώστε να βρίσκετε αξιόπιστους και ενημερωμένους χάρτες, είναι το Open Street Map.

4. Ρυθμίσεις υπολογιστή

Αν κάνετε αναβαθμίσεις σε νέες εκδόσεις των διανομών σας, είτε format στα windows, υπάρχουν κάποιες μικρορυθμίσεις που έχετε και που μπορείτε ν' αποθηκεύσετε σε κάποια κάρτα, προκειμένου να τις ανακτάτε αμέσως.

5. Ψηφιακά κλειδιά και Passwords

Μπορείτε να κρυπτογραφήσετε μια τέτοια καρτούλα, ώστε να την έχετε ως έναν έξτρα χώρο ασφαλείας, όπου θ' αποθηκεύσετε τους κωδικούς σας και τα ψηφιακά κλειδιά που χρησιμοποιείτε για κρυπτογραφημενα mails, κλπ.
Φυσικά, μπορείτε να έχετε και έξτρα backup ευαίσθητων δεδομένων σας, κάθε είδους αρχείου.

ch1

Σίγουρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και με πολλούς ακόμα πιο ειδικευμένους τρόπους, ανάλογα τις ανάγκες και την φαντασία. Τα παραπάνω, δεν ήταν παρά μονάχα ορισμενες ιδέες.

  • Σχόλια

1 Comments:

  1. Εικόνα George
    George (χωρίς επαλήθευση)Δεκ 16, 2013 20:27 ΜΜ

    9.5. συμφωνώ ..για το extra-αρχείο-κλειδί του KeePass

Scroll to Top