BETA

Πώς μπορείτε να έχετε μόνο Android ή μαζί με άλλα λειτουργικά συστήματα στον ίδιο υπολογιστή

Εικόνα constantinos

android_on_pc

Όπως ξέρουμε και έχουμε δει, υπάρχει η δυνατότητα να έχουμε εγκατεστημένο ένα πλήρες σύστημα με Android και κάποια Linux διανομή ή με Windows ή ακόμα και τα τρία μαζί σε έναν φορητό υπολογιστή (laptop/notebook). Στην αγορά άλλωστε, κυκλοφορούν αρκετά τέτοια notebooks με Αndroid και Windows μαζί. Γιατί όμως να μην το κάνετε μόνοι σας σε κάποιο παλιό ή ακόμα και νέο μηχάνημα που έχετε; Φυσικά, αν έχετε ένα παλιό notebook/laptop ή ένα χαμηλών δυνατοτήτων, μπορείτε να του εγκαταστήσετε απλά και μόνο το Android και να έχετε ένα πολύ πιο γρήγορο πλέον μηχάνημα, το οποίο θα είναι και πολύ εύκολο στην μεταφορά του, όπως ένα tablet για παράδειγμα.

info: Το Android-x86 Project είναι ένα πρότζεκτ που ασχολείται, ώστε να μεταφέρει επιτυχώς το Ανοιχτού Κώδικα Android, προκειμένου να παρέχει μια πλήρη έκδοση του λειτουργικού Android για κοινούς υπολογιστές (x86).
Παλιότερα αυτό ήταν απλά ένα patch (patch hosting for android x86 support), όπου χάρη στη προσφορά της κοινότητας, κάποια στιγμή έγινε αντιληπτό, πως μπορεί να προχωρήσει πιο πέρα, από μερικά patch και να παρέχει μια πιο ολοκληρωμένη υποστήριξη σε διαφορετικές πλατφόρμες x86.

-Δείτε τα σχετικά άρθρα:

Βλέποντας πρόσφατα ένα σχετικό άρθρο του Χρήστου, είπα να το επεκτείνω λίγο περισσότερο και να δούμε πώς μπορούμε να τα έχουμε αυτά, σε έναν φορητό υπολογιστή μας, θεωρητικά και σε σταθερό αν έχει το ανάλογο hardware, μα κάπως πιο δύσκολο αυτό. Οι δυνατότητες που θα εξετάσουμε είναι οι εξής:

 1. Το Android σε live cd/usb-stick/sd-card, χωρίς εγκατάσταση
 2. Εγκατάσταση μόνο του Android
 3. Εγκατάσταση Android με Linux ή Windows
 4. Εγκατάσταση Android και με Linux και με Windows
 5. Εγκατάσταση του Android σε εικονική μηχανή (virtual machine)

Tι χρειαζόσαστε:

1. Προφανώς το μηχάνημα που θα το εγκαταστήσετε. Προτιμήστε να το έχετε στην πρίζα να φορτίζει.

2. Να κατεβάσετε την iso εικόνα του Android:
DOWNLOAD
>>> Εδώ όμως να κάνουμε ορισμένες διευκρινίσεις:
Υπάρχουν διαθέσιμες διάφορες εκδόσεις του Android, από την 2.2, μέχρι και την πιο πρόσφατη 4.4. Συνεπώς αν έχετε κάποιο μηχάνημα πολύ χαμηλών επιδόσεων και πολύ παλιό (πάνω από 8ετία), προτιμήστε μια πιο παλιά έκδοση. Ίσως χρειαστεί να δοκιμάσετε δυο-τρεις, ώστε να βρείτε την κατάλληλη για το μηχάνημά σας. Κατεβαίνουν πολύ γρήγορα και δεν είναι πρόβλημα αυτό.
Αν έχετε κάποιο μηχάνημα Asus/eeepc, προτιμήστε την εικόνα (iso) που έχει ειδικά γι' αυτό. Στις περισσότερες περιπτωσεις των μηχανημάτων θα δουλέψει η Generic εικόνα του [είναι συμπιεσμένη σε zip, αποσυμπιέστε μόλις κατέβει (με δεξί κλικ επάνω του, έχετε την επιλογή) και θα δείτε το iso (android-x86-desktop-generic.iso)].

3. Αν το μηχάνημα που θα το εγκαταστήσετε δεν έχει cd drive, μα μόνο usb θύρα/ες, θα χρειαστείτε το Unetbootin, μια εφαρμογή η οποία είναι διαθέσιμη για όλα τα λειτουργικά συστήματα και θα σας επιτρέψει να "κάψετε" την εικόνα του Android σε κάποιο usb-στικάκι. Αν έχει drive, μπορείτε να την "κάψετε" και σε κάποιο cd. Ειναι πανεύκολο στην εγκατάσταση, με διπλό κλικ επάνω του, ενώ αρκετές linux διανομές, όπως το Linux Mint έχουν προεγκατεστημένο το σχετικό εργαλείο (USB Image Writer), μα επίσης και το Unetbootin, έχει περάσει στα αποθετήρια αρκετών διανομών και θα το βρείτε στους διαχειριστές πακέτων σας (Κέντρο Λογισμικού, Yum, Yast, Software Manager, Packman, Synaptic, κλπ). Σε κάθε περίπτωση, τόσο τα download links του, όπως και βήμα-βήμα οδηγό για το πώς μπορείτε να κάψετε" ένα iso με αυτό θα τα δείτε στο άρθρο:

Αν είναι να το "κάψετε" σε cd, δείτε τα σχετικά εργαλεία:

σε Windows, μπορείτε με το Nero ή όποιο άλλο χρησιμοποιείτε.

Σημείωση: Αν δεν έχετε usb-stick, είτε απλά έχετε μια παλιά sd-card και θέλετε να την αξιοποιήσετε, η διαδικασία είναι ακριβώς η ίδια.
Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία είναι πανεύκολη και σε δυο λεπτά θα έχετε τελειώσει, έχοντας το Android σε cd ή σε στικάκι, οπότε μπορείτε να συνεχίσετε στην εγκατάστασή του, στον υπολογιστή που επιλέξατε:

Προϋποθέσεις:

Εκτός βεβαίως της συμβατότητας του harware υπάρχουν και ορισμένες ακόμα προϋποθέσεις όπως ο απαιτούμενος χώρος. Να διευκρινίσουμε πως μπορεί να εγκατασταθεί τόσο σε σκληρό δίσκο, όσο σε sd card ή usb-stick. Η ομάδα του πρότζεκτ δίνει τους παρακατω ελάχιστους χώρους, ανάλογα την έκδοση,μα καλό θα ήταν να δώσετε έστω 2giga ακομα, καθώς μπορεί να θελήσετε να το τιγκάρετε στις εφαρμογές, Προσωπική επιλογή είναι αυτό, μα σε κάθε περίπτωση, πρέπει να τηρηθεί το ελάχιστο όριο ανά έκδοση:

 • 2 GB για Froyo - ICS
 • 8 GB για JellyBean 4.2 και JellyBean 4.3
 • 10 GB για KitKat 4.4.2

Θεωρητικά θα μπορούσε να εγκατασταθεί και σε μικρότερο χώρο, μα δεν συνιστάται.

4

Αndroid σαν live cd ή usb-stick ή sd-card:

Αν δεν πληρείτε αυτό το όριο, είτε δεν σας ενδιαφέρει η εγκατάσταση, μα σας αρκεί να το έχετε και να το τρέχετε ως live-cd/usb, μπορείτε να σταματήσετε εδώ. Αυτό σημαίνει πως δεν θα αποθηκεύει τίποτε από ό,τι κάνατε. Θα μπορείτε να εκκινείτε τον υπολογιστή σας από αυτό το cd/usb/sd και μόλις φορτώνει το πρώτο μενού του να επιλέγετε:

Run Android without installation

Μπορείτε να το έχετε, να τρέχει (χωρίς εγκατάσταση) live και στον δίσκο σας, μα θέλει μια σχετική διαδικασία και προσοχή (και το Android ουσιαστικά, για μια Linux διανομή πρόκειται):

Εγκατάσταση του Android:

[box color=red]Σε κάθε περίπτωση, θα ήταν καλό να πάρετε ένα backup σε τυχόν δεδομένα που μπορεί να έχετε στον υπολογιστή που θα κάνετε την εγκατάσταση, καθώς πολλά μπορεί να πάνε στραβά. Από ανθρώπινο λάθος, μέχρι διακοπή ρεύματος.[/box]
Θα εξετάσουμε μια-μια, τις επιλογές που μπορεί να θέλει ο καθένας:

1. Εγκατάσταση μόνο του Android:

Εδώ τα πράγματα είναι πανεύκολα και πολύ πιο σύντομα:
Βάζετε το cd ή στικάκι, στο cd-rom ή θύρα usb αντίστοιχα και εκκινείτε τον υπολογιστή σας από αυτό.
Θα δείτε αυτή την οθόνη:


και προφανώς πατάτε:

Ιnstallation

Στη συνέχεια, τα βήματα είναι παρόμοια, όπως στην εγκατάσταση μιας Linux διανομής. Θα σας ζητήσει να επιλέξετε τον δίσκο (κατάτμηση) που θέλετε να εγκατασταθεί. Αφήστε το ως έχει (sda1, συνήθως):

Αμέσως μετά θα σας ρωτήσει, αν θέλετε να κάνει format στον δίσκο σας. Επιλέξτε:

yes και σαν format το ext3

Το fat32, δεν συνιστάται, καθώς δεν μπορεί να αποθηκεύσει ό,τι αλλαγές και προσθήκες κάνετε.

Αμέσως μετά θα σας ρωτήσει, αν θέλετε να εγκαταστήσετε τον boot-loader Grub. Θα πρέπει να επιλέξετε:

yes

Και στην επόμενη ερώτηση που θα σας κάνει επιλέξτε Yes και θα ξεκινήσει η διαδικασία εγκατάστασης:

Πολύ γρήγορα θα τελειώσει και θα σας ειδοποιήσει σχετικά. Επιλέξτε reboot, ώστε να δείτε αν όλα έχουν πάει καλά (μην ξεχάσετε να αφαιρέσετε το δισκάκι ή usb-stick, προκειμένου να ξεκινήσει κανονικά από τον δίσκο σας:

Έχοντας πλέον ολοκληρωθεί η εγκατάσταση, το Android θα φορτώσει κανονικά στον υπολογιστή σας και θα μπορείτε να το χειριζόσαστε κανονικά με το mouse και το πληκτρολόγιό σας, μα αν έχετε οθόνη αφής, θα μπορείτε να το χειριζόσαστε και έτσι.

2. Εγκατάσταση παράλληλα με άλλο λειτουργικό σύστημα:

Α) LINUX:

Εδώ οι πιθανότητες είναι περισσότερες από μια, οπότε ας τις δούμε αναλυτικότερα, αρχίζοντας από τα πιο εύκολα:

Περίπτωση 1η:

Αν έχετε μια διανομή Linux ήδη εγκατεστημένη, μα κανένα αρχείο και ούτε έχετε κάνει κάτι ιδιαίτερο στην διανομή και δεν έχετε εμπειρία (προφανώς για να διαβάζετε αυτές τις γραμμές) η πιο εύκολη λύση για εσάς, θα ήταν να κάνετε μια εγκατάσταση του Android, όπως είπαμε πιο πάνω, διαγράφοντας ολόκληρη την κατάτμηση και στην συνέχεια να εγκαταστήσετε την διανομή Linux, διαμορφών0ντας τις κατατμήσεις και η οποία θα δει αυτόματα το Android και θα σας το εμφανίζει στην boot οθόνη, μόλις ανοίγετε τον υπολογιστή σας, προκειμένου να επιλέξετε το λειτουργικό σύστημα που θέλετε να μπείτε.

Περίπτωση 2η:

Αν δεν επιθυμείτε να διαγράψετε την διανομή και να εγκαταστήσετε το Android παράλληλα, θεωρητικά, μπορείτε να δημιουργήσετε partition με την επιλογή:

Create/Modify partitions

Πρακτικά δεν ξέρω αν θα δουλέψει σε όλους και απαιτεί μια κάποια εμπειρία και για όσους το κάνουν πρώτη φορά τεράστια προσοχή και σε καμία περίπτωση να μην συνεχίσουν σε format κάποιας κατάτμησης αν δεν είναι σίγουροι. Ο χώρος της κατάτμησης (partition), θα οριστεί όπως λέμε πιο πάνω, στην παράγραφο: Προϋποθέσεις.
Από εκεί και πέρα η διαδικασία εγκατάστασης είναι ίδια όπως περιγράφεται πιο πάνω, με την διαφορά πως όταν σας ρωτήσει για εγκατάσταση του Grub, να επιλέξετε:

Skip

Android-x862

και αυτό επειδή δεν θα δει την Linux διανομή σας, ώστε να έχετε επιλογή να boot-άρετε σε αυτήν και μετά θέλει κάμποσο και εμπειρία, προκειμένου να δημιουργήσετε τον σωστό Grub-bootloader και με τα δυο συστήματα.
Έτσι, για να προσθέσετε και το Android στις επιλογές εκκίνησης του boot μενού σας, θα πρέπει να μπείτε στην διανομή σας και να κάνετε τα ακόλουθα:
- Θα πρέπει να εγκαταστήσετε τον Grub Customizer.

info: Το Grub Customizer είναι ένα γραφικό περιβάλλον, που μπορούμε να επεξεργαστούμε τις ρυθμίσεις του Grub 2.
Δηλαδή τα λειτουργικά που θα επιλέγουμε, τι θέλουμε να είναι ορατό και τι όχι μα το ουσιαστικό είναι ότι μπορούμε εύκολα να έχουμε πρόσβαση αν κάτι πάει στραβά και χρειάζεται να επέμβουμε. Είναι ένα πολύ νέο εργαλείο και έχει μόνο τις βασικές ρυθμίσεις, χωρίς πολλές επιλογές και μενού για να μπερδεύει.

Πλέον ο Grub Customizer, διαθέτει πακέτα για πολλές διανομές, όπως Fedora, openSUSE, Mageia/Mandriva, Slackware, Mint, Ubuntu και παράγωγες διανομές, καθώς και το source αρχείο του για πέρασμα με το χέρι. Tις σχετικές οδηγίες εγκατάστασης και τα download links, θα τα βρείτε στο άρθρο:

Μετά την εγκατάσταση, μπορείτε να τον καλέσετε, από το dash ή το μενού σας, θα σας ζητήσει τον κωδικό σας μόλις τρέξει και από εκεί και πέρα οι επιλογές είναι παιχνιδάκι. Από το κεντρικό του παράθυρο, έχετε τις σχετικές επιλογές, ώστε να μπείτε στις ανάλογες ρυθμίσεις. Επιλέξτε την καρτέλα:

Sources (Πήγες)

προσθέστε την αντίστοιχη εγγραφή και αποθηκεύστε:

set root='(hd0,4)'
search --no-floppy --fs-uuid --set=root e1f9de05-8d18-48aa-8f08-f0377f663de3
linux androidx86/kernel root=UUID=e1f9de05-8d18-48aa-8f08-f0377f663de3 quiet androidboot.hardware=generic_x86 SRC=/androidx86 acpi_sleep=s3_bios,s3_mode
initrd androidx86/initrd.img

24
>>> Με τα μπλε γράμματα, είναι οι αλλαγές που θα πρέπει να κάνετε στο παραπάνω ΠΡΙΝ το αποθηκεύσετε, καθώς θα είναι διαφορετικά σε κάθε περίπτωση:

1. set root='(hd0,4) : Αλλάξτε το (hd0,4) με το αντίστοιχο όνομα της κατάτμησης (partiton) που εγκαταστήσατε το Android x86. Θα το είδατε πριν, κατά την διαδικασία εγκατάστασής του.
Το hd0 σημαίνει sda, οπότε αν το έχετε εγκαταστήσει σε sdb, θα είναι hd1 και ούτω καθεξής.
To hd0,4 σημαίνει τον αριθμό του διαμερίσματος (partition) (hd0,4 στην περίπτωση του παραδείγματος). hd0,4 σημαίνει sda4. Έτσι, αν το εγκαταστήσετε στο sda6, θα είναι hd0,6 και ούτω καθεξής.

2. Ο τυχαίος αριθμός εδώ θα είναι το UUID της κατάτμησης που είναι εγκατεστημένο το Android x86.
Θα πρέπει να το αλλάξετε με το σωστό UUID. Για να το κάνετε αυτό, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα νέο menu-entry για τον Grub σας. Για να το κάνετε αυτό, από το μενού του Grub Customizer, ανοίξτε την καρτέλα:

Options (Επιλογές)

και από εκεί, στο αναπτυσσόμενο μενού, επιλέξτε την επιλογή:

Linux

από το partition dropdown, επιλέξτε το partition σας όπου βρίσκεται το Android. Ανοίξτε ξανά την καρτέλα Sources και θα δείτε το UUID εκεί.

3. androidx86 /: Ο ριζικός κατάλογος του Android x86.
Αυτό θα πρέπει να το αλλάξετε. Για να βρείτε το Android x86 root σας, ανοίξτε τον File Manager σας και πλοηγηθείτε στην κατάτμηση του Android x86 και βρείτε έναν φάκελο που αρχίζει με τ' όνομα:

android

αυτό είναι το root του Android x86 που έχετε εγκαταστήσει.

4. androidboot.hardware: Η συσκευή σας που το έχετε εγκατεστημένο, φυσικά.
Σημείωση: Αν χρησιμοποιείτε Android 2.3 - 4.0.3, το αλλάξετε σε androidboot_hardware
Επιλέγετε ανάλογα από την λίστα με του hardware:

- generic_x86 : If your hardware isn't listed, use this
- eeepc : EEEPC laptops
- asus_laptop : ASUS laptops (υποστηρίζει ASUS laptops μόνο)

Αυτές είναι και οι ρυθμίσεις που πρέπει να κάνετε. Μόλις τελειώσετε κάντε επανεκκίνηση στον υπολογιστή σας και στην πρώτη οθόνη εισόδου, στο boot-menu, θα δείτε και την επιλογή για Android, παράλληλα με αυτήν της διανομής σας.

Σημείωση: Η ίδια διαδικασία είναι ακόμα και αν τυχόν έχετε περισσότερες από μια διανομές εγκατεστημένες στον υπολογιστή σας ή duall (μα και triple) boot με Windows.

Β) WINDOWS:

Αν έχετε μόνο Windows σε αυτό το μηχάνημα, τα πράγματα είναι "ένα κλικ" πιο χρονοβόρα απ' ό,τι με Linux. Θα πρέπει να προετοιμάσετε τον δίσκο σας, δημιουργώντας το σχετικό διαμέρισμα (partition). Την διαδικασία αυτή, μπορείτε να την δείτε βήμα-βήμα, στoν παρακάτω οδηγό (βίντεο στα ελληνικά), αντίστοιχη είναι σε Windows 7 και 8 (και το Android, Linux είναι):

Στην συνέχεια. εκκινώντας τον υπολογιστή σας από το το iso του Android, θα επιλέξετε αυτήν την κατάτμηση για να εγκατασταθεί.
Στα υπόλοιπα είναι η ίδια διαδικασία που περιγράφουμε και στην αρχή, για την μονή εγκατάσταση. Θα επιλέξετε το format στην συγκεκριμένη κατάτμηση

yes και σαν format το ext3


και την εγκατάσταση του Grub:

Μόλις τελειώσετε, κάνετε επανεκκίνηση τον υπολογιστή σας και μόλις ανοίξει θα σας εμφανιστεί μια νέα οθόνη, ένα boot-menu, απ' όπου μπορείτε να επιλέγετε (με τα βελάκια και πατώντας Enter), το λειτουργικό σύστημα που θέλετε να μπείτε (Windows ή Android).

Εναλλακτικός τρόπος δημιουργίας κατάτμησης για την εγκατάσταση του Android (Linux/Windows):

Ασχέτως του ποιου και πόσων λειτουργικών συστημάτων έχετε εγκατεστημένα στον υπολογιστή σας, μπορείτε να δημιουργήσετε από πριν μια κατάτμηση για να εγκατασταθεί το Android, χωρίς να χρειαστεί καν να μπείτε στο σύστημά σας (Linux ή Windows). Αυτό μπορεί να γίνει εύκολα, τρέχοντας live την μικρή διανομή/εργαλείο Parted Magic, απ' όπου χωρίς δυσκολία, με μεγάλη προσοχή, μπορείτε να δημιουργήστε το διαμέρισμα που θα υποδεχθεί το Android. Αν και πολλές διανομές έχουν προεγκατεστημένο το εργαλείο για την διαχείριση δίσκων, προτιμήστε αυτόν τον τρόπο αν έχετε ελάχιστη ή μηδενική εμπειρία.

Μόλις δημιουργήσετε την κατάτμηση με το live cd/usb του Parted Magic, επανεκκινείτε και πάλι τον υπολογιστή σας από το μέσον που έχετε "κάψει" το Android και κάνετε την παραπάνω διαδικασία ανάλογα την περίπτωσή σας. Σε Linux θα πρέπει να κάνετε τα όσα λέμε με τον Grub Customizer. Τελειώνοντας την εγκατάσταση, αφαιρείτε το εξωτερικό μέσον και επανεκκινείτε (reboot) τον υπολογιστή σας, όπου θα σας υποδεχτεί το boot-meu, όπου θα περιλαμβάνει τόσο το Android, όσο και όποιο/α άλλο/α λειτουργικό/α σύστημα/τα, έχετε εγκατεστημένα.

info: Σε περίπτωση που αποφασίσετε να κάνετε καθαρή εγκατάσταση σε όλα, η σωστή σειρά θα πρέπει να είναι:
πρώτα τα Windows, μετά το Android, στην συνέχεια το Linux. Καλό θα ήταν να δημιουργήσετε εκ των πρότερων την κατάτμηση για το κάθε λειτουργικό ώστε να τα περάσετε πιο σύντομα και με πιο ασφάλεια.

Μέσω εικονικής μηχανής:

Μπορείτε αν θέλετε, να το τρέξετε απλά μέσω μιας virtual machine σε οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα και αν έχετε. Προτεινόμενο είναι το Virtual Box, τ' οποίο είναι διαθέσιμο για όλα τα μεγάλα λειτουργικά συστήματα και πιο απλό στην χρήση από τα υπόλοιπα.

info: Το Virtualbox είναι ένα πρόγραμμα virtualization, το οποίο μας δίνει την δυνατότητα να δοκιμάσουμε διάφορα λειτουργικά συστήματα χωρίς να κάνουμε κάποια αλλαγή στο τρέχων λειτουργικό μας σύστημα.Στην έκδοση 4 έχουμε ανανεωμένη εμφάνιση, ευκολότερη διαχείριση των λειτουργικών συστημάτων, βελτιωμένη συμβατότητα σε hardware και υποστήριξη επεκτάσεων. Επίσης, διευκολύνει πλέον την μεταφορά και τη διαγραφή των εγκατεστημένων λειτουργικών, ενώ έχουν γίνει αρκετές λειτουργικές βελτιώσεις. Είναι ήδη διαθέσιμη προς λήψη για όλες τις πλατφόρμες (Windows, Linux, ΟSX).

Δείτε έναν οδηγό χρήσης του Virtualbox βημα-βημα (βίντεο, στα ελληνικά).
Οδηγίες εγκατάστασης και download links, θα βρείτε στο ανάλογο tag: #virtualbox, αν και στις περισσότερες Linux διανομές, θα το βρείτε στους διαχειριστές πακέτων σας (δεν πειράζει και αν δεν είναι στην τελευταία του έκδοση).

Μπορείτε και με δεξί κλικ επάνω στο iso, να επιλέξετε να ανοίξει μέσω του Virtual Box:

Screenshot-1Screenshot

Σαν ελάχιστη RAM, θα βάλετε 512 MB, μα όσο πιο ισχυρό μηχάνημα έχετε, μπορείτε να δώσετε περισσότερη.
Και εδώ μόλις φορτώσει το iso, επιλέγετε:

Installation - Install Android x86 to hard disk

Δημιουργήστε ένα partition ώστε να εγκατασταθεί το Android x86, με διαμόρφωση (format) αυτού του διαμερίσματος σε ext4. Επιλέγετε yes για την εγκατάσταση του Grub και σε όλα τα υπόλοιπα, έτσι ακριβώς όπως λέμε παραπάνω.
Στην ερώτηση:

Make system r/w

επίσης επιλέγετε yes.
Αν σας ζητηθεί να ορίσετε μέγεθος για την sd-card, βάλτε 2GB.
Κάντε επανεκκίνηση (reboot) στο εικονικό σύστημα και η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί.

Πρώτη είσοδος στο Android:

Η διαδικασία είναι ακριβώς η ίδια όπως την πρώτη φορά που τρέξατε το Android στο smartphone/tablet σας:
[η ποιότητα των εικόνων είναι άσχημη, λόγω κακού φωτισμού, χαμηλής κάμερας και του γάτου μου που βόλταρε στο γραφείο, μα είναι σαφείς]

Ασχέτως του πώς το εγκαταστήσατε, μόλις το ανοίξετε πρώτη φορά, αυτό θα φορτώσει (μπορεί να φανεί σαν να κολλάει λίγο, ή μπορεί να βγάλει ένα warning, μα αφήστε το):

IMAG0033
Θα σας βγάλει (την πρώτη φορά) μια οθόνη όπου θα σας δίνει δυο επιλογές, σε ένα παράθυρο με τον τίτλο:

Complete action using

όπου, όπως είπαμε, θα δίνει δυο επιλογές. Επιλέξτε την δεύτερη που λέει:

Setup wizzard

1

προκειμένου να το διαμορφώσετε στις προσωπικές επιλογές.

1. Πρώτα σας δίνει την επιλογή γλώσσας, με κλικ στο σχετικό βελάκι θα βγει ένα αναπτυσσόμενο πλαίσιο, απ' όπου αν σκρολάρετε προς τα κάτω θα βρείτε και τα ελληνικά τα οποία μπορείτε και να επιλέξετε (αν κάνετε λάθος, στο κάτω αριστερό μέρος έχει ένα βελάκι, πατήστε το και θα επιστρέψει πίσω):

IMAG0030

2. Πατήστε, στο δεξί μέρος το κουμπί που λέει: Start και αμέσως μετά, ημερομηνία και ώρα. Συνήθως η ώρα είναι εντάξει, οπότε αν χρειαστεί ρυθμίζετε την ημερομηνία μόνο:

IMAG0031

3. Πατώντας Next, θα πάτε στην τρίτη οθόνη, απ' όπου θα σας δίνει τις επιλογές για να ρυθμίσετε τον Google λογαριασμό σας. Δηλαδή είτε να συνδεθείτε με τον υπάρχοντα, είτε να δημιουργήσετε, είτε να προσπεράσετε αυτό βήμα. Η επιλογή εδώ είναι δική σας, ανάλογα την χρήση που θέλετε να κάνετε. Με κλικ στο Next (Επόμενο) θα σας πάει στην τετάρτη οθόνη, απ' όπου θα σας λέει να επιλέξετε αν επιθυμείτε η Google να κάνει χρήση της γεωγραφικής σας θέσης, ωστε να να σας προσφέρει αποτελέσματα.
Προσωπική επιλογή αυτά όλα, αν θα κάνετε login με τον λογαριασμό σας και αν θα αφήσετε ενεργά τα κουτάκια εντοπισμού:

IMAG0035IMAG0036

4. Στη νέα οθόνη θα σας πει να δώσετε ένα όνομα στο "τηλέφωνό" σας. Δώστε κάτι καλύτερα και πατήστε Next (Επόμενο) για να συνεχίσετε:

IMAG0037

5. Η επόμενη οθόνη είναι αυτή που θέλετε δεν θέλετε, προκειμένου να κάνετε χρήση του Android, θα πρέπει να αποδεχτείτε τους όρους χρήσης, καθώς και τις ενημερώσεις της Google. Απλά, πατάτε Next (Επόμενο) για να συνεχίσετε:

IMAG0038

Και αυτό ήταν, τελειώσατε, όπως θα δείτε και στην επόμενη οθόνη. Πατήστε το Finish (Τέλος):

Screenshot-2
ώστε να μπείτε στο Android desktop σας:

IMAG0041

Το πρώτο που προφανώς θα θελήσετε, θα είναι να ρυθμίσετε την σύνδεσή σας στο διαδίκτυο. Αν θέλετε μέσω του καλωδίου Ethernet, στην περίπτωση που δεν το εντοπίσει αυτόματα, κλικάρετε την σχετική επιλογή και συμπληρώστε τα ανάλογα πεδία, βλέποντάς τα από τον Network Manager κάποιου άλλου υπολογιστή σας (είτε σημειώστε τα κάπου από πριν από το άλλο σας εγκαταστημένο λειτουργικό σύστημα) ή επιλέγετε το WiFi σας, βάζοντας τον αντίστοιχο κωδικό του, αν το έχετε κλειδωμένο:

IMAG0042
IMAG0043IMAG0044

Καλό θα ήταν να επιλέξετε να μην κάνει αυτόματη περιστροφή η οθόνη, αν και ορισμένες apps/παιχνίδια μπορεί να κάνουν του κεφαλιού τους.
Αυτό ήταν, μπορείτε πλέον να το χρησιμοποιήσετε όπως επιθυμείτε:

IMAG0045

Συμπληρωματικά:

 • Δεν θα συναντήσετε πρόβλημα αναγνώρισης hardware, καθώς το Android έχει τον Linux kernel. Θα δει αμέσως mouse, πληκτρολόγιο (ενσύρματο ή ασύρματο), κλπ (ο κέρσορας του mouse είναι σκούρος και ίσως δεν τον βλέπετε καλά, επιλέξτε φουλ φωτεινότητα της οθόνης, από τις Ρυθμίσεις).
 • Όταν η οθόνη κλειδώνει, απλά κάντε κλικ στην κλειδαριά και σπρώξτε με το mouse προς τα δεξιά ώστε να ξεκλειδώσει.
 • Όταν η οθόνη μαυρίζει (κλείνει, όπως και στην συσκευή σας), πατήστε απαλά μια φορά το on/off κουμπί του υπολογιστή σας ώστε να ανοίξει και μετά ξεκλειδώστε την.
 • Μπορείτε να εγκαταστήσετε κανονικά Android εφαρμογές και παιχνίδια που είναι συμβατά με την έκδοση Android που εγκαταστήσατε από το Google Play ή όποιο άλλο Market θέλετε, μα και apk αρχεία. Δεν είναι απόλυτο πως όλες οι εφαρμογές/παιχνίδια θα τρέξουν σωστά, μα στις περισσότερες περιπτώσεις δεν θα έχετε πρόβλημα.
 • Σε ορισμένες εφαρμογές μπορείτε να ορίσετε το rotation (περιστροφή οθόνης).
 • Μπορείτε να δημιουργήσετε bluetooth συνδέσεις με οποιαδήποτε άλλη συσκευή/υπολογιστή.
 • Για να το κλείσετε εντελώς, πατάτε παρατεταμένα το on/off κουμπί του υπολογιστή σας.

Αυτή ήταν η διαδικασία, προσπαθώντας να καλύψουμε όλες τις περιπτώσεις. Το AndroidX86, είναι ένα πρότζεκτ τ' οποίο συνεχώς εξελίσσεται και βελτιώνεται και κάθε φορά οι δυνατότητές του αυξάνονται.
Καλή επιτυχία...
[box color=red]Όλα τα παραπάνω γίνονται με προσωπική ευθύνη του καθενός. Οι οδηγίες είναι αυτές και όσες φορές το έχω κάνει (πάνω από πέντε) μα και όσες περιπτώσεις ξέρω και με όσους το έχουν δοκιμάσει, καθώς και από δημοσιεύματα στο διαδίκτυο, πήγε καλά. Σε περίπτωση που κάτι δεν σας πάει καλά, το οsarena δεν έχει την παραμικρή ευθύνη.[/box]
>>> η σχετική δημοσίευση στο XDA-Forum.
>>> η σελίδα του στο Google-code.
>>> η ιστοσελίδα του AndroidX86 Project.

 • Σχόλια

24 Comments:

 1. Εικόνα constantinos
  constantinosΑπρ 13, 2014 01:53 ΠΜ

  Το συνδέεις στην usb.

 2. Εικόνα samantas5855
  samantas5855 (χωρίς επαλήθευση)Απρ 13, 2014 02:01 ΠΜ

  to belaki den blepo

 3. Εικόνα atias
  atias (χωρίς επαλήθευση)Απρ 13, 2014 02:49 ΠΜ

  ναι ειναι γεγονος οτι παιζει αλλα πολλες εφαρμογες ενω κατεβαινουν απλα δεν τρεχουν. Το ειχα σε ενα παρτισιον παραλληλα με windows 7 & ubuntu και περισσοτερο για να παιζει παιχνιδακια η ανηψια μου. Η οθονη οντως σε μερικα παιχνιδια γυριζει και μαζι γυριζα και το λαπτοπ.Μερικα που δουλεψανε σε εμενα skype, k9, cut the rope. Ενα προβλημα που ειχα ηταν οτι αν η οθονη εσβηνε μετα το λαπτοπ επρεπε να επανεκινησει.

 4. Εικόνα .
  . (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 18, 2014 06:28 ΠΜ

  πατάς esc νομίζω.
  Είναι στην ουσία lock screen

 5. Εικόνα samantas5855
  samantas5855 (χωρίς επαλήθευση)Απρ 13, 2014 01:50 ΠΜ

  pontiki pos vazo?

 6. Εικόνα Jason
  Jason (χωρίς επαλήθευση)Απρ 13, 2014 03:43 ΠΜ

  Είναι να μην κάνει howto το Οsarena. Thanks man, έβγαλα από την ντουλάπα ένα παλιό aser laptop και έτρεξε μια χαρά το 4.4. Ως τώρα με 2 apps και 3 παιχνίδια που του πέρασα όλα καλά.
  Πολύ πιο γρήγορο από τα ΧΡ που είχε και ένα Bodhi Linux που είχα δοκιμάσει.

 7. Εικόνα Ματινα
  Ματινα (χωρίς επαλήθευση)Απρ 13, 2014 03:56 ΠΜ

  Ευχαριστώ πολύ, το έβαλα σε έναν φορητό h/p που είχε windοws xp και που θα έμπαινε στην άκρη λόγω της κατάργησης τους.
  Για browsing, μουσική, λίγο chat και ίσως κάνα παιχνιδάκι που το θέλω μια χαρά είναι. Πολύ γρήγορο πραγματικά. Μου έτρεξε η έκδοση 4.3.

 8. Εικόνα samantas
  samantas (χωρίς επαλήθευση)Απρ 13, 2014 04:06 ΠΜ

  root pos kano?

 9. Εικόνα Manos T.
  Manos T. (χωρίς επαλήθευση)Απρ 13, 2014 04:15 ΠΜ

  @samantas, root δεν χρειαζεται να κάνεις root σε αυτό, μα μπορείς να δοκιμάσεις με το SuperOneClick.
  Για τον κέρσορα, το λέει στο άρθρο:
  "ο κέρσορας του mouse είναι σκούρος και ίσως δεν τον βλέπετε καλά, επιλέξτε φουλ φωτεινότητα της οθόνης, από τις Ρυθμίσεις"

  Όντως πολύ καλό και πολύ πιο βελτιωμένο από τις προηγούμενες εκδόσεις.

 10. Εικόνα samantas
  samantas (χωρίς επαλήθευση)Απρ 13, 2014 04:09 ΠΜ

  opios theli flash iparxi o puffin browser

 11. Εικόνα Alex
  Alex (χωρίς επαλήθευση)Απρ 13, 2014 04:43 ΠΜ

  φοβερος οδηγος, το επομενο καλυτερο θα ηταν να ερθεις να μας το εγκατατσησεις :P
  και σε μενα πολυ καλ ετρεξε, δεν εχω προλαβει να βαλω αλλη app, μα οσες εχει και ολα τα παιχνδια που εχει μεσα μου τρεξαν μια χαρα, εκτος απο ενα που λεει πως εληξε η κατι τετοιο.
  Ευχαριστω Constantinos και γω το εβαλα σε ενα notebook που ειχα στην ακρη. Πιο καλα android με μικρη οθονη παρα windowz η linux.

 12. Εικόνα constantinos
  constantinosΑπρ 13, 2014 15:48 ΜΜ

  Θεωρητικά ανάλογα την έκδοση. Σε πιο παλιές ίσως και με 512 έχεις μια συμπαθητική απόδοση. Χοντρικά με 1g, είναι μια χαρά.
  Το γεγονός είναι πως έχει βελτιωθεί πολύ και συνεχίζει να αναπτύσσεται και λαμβανομένου πως δεν έχει δημιουργηθεί για τέτοια συστήματα, μια χαρά τα πάει.
  ιδιαίτερα σε eeepc είναι λουλούδι. 512 έχει και πάει σφαίρα.

 13. Εικόνα Θοδωρής Κουλέρης

  Την Πέμπτη είχα μια συζήτηση σχετικά με το αν το Android μπορεί ή όχι να εγκατασταθεί σε PC. Είχα διαβάσει σχετικά άρθρα, είχα δει και video αλλά ο "αντίπαλος" του debate φαινόταν κάπως επιφυλακτικός.

  Τι απαιτήσεις έχει σε CPU και μνήμη;

 14. Εικόνα JohnRip
  JohnRip (χωρίς επαλήθευση)Απρ 13, 2014 22:22 ΜΜ

  Πολυ καλο ειναι αν και μερικες φορες η οθονη κανει τα δικα της με την περιστροφη και αυτο πιο πολυ ειναι προβλημα σε παιχνιδια.
  Παντως για browsing, μουσικη και απλα πραγματα μια χαρα ειναι και ιδιαιτερα αν εχετε κανα notebook με sd card αντι για δισκο ειναι καλυτερο απο κατι διανομες Linpus και αντιστοιχες που χωνουν εκει (τα eeepc με αυτη την διανομη πρωτοκυκλοφορησανε αν θυμαστε).

 15. Εικόνα madvinegar
  madvinegar (χωρίς επαλήθευση)Απρ 15, 2014 13:34 ΜΜ

  Απλά απενεργοποιησε την περιστροφη οθονης. Ειναι το πρωτο πραγμα που εκανα οταν το εγκατεστησα.

 16. Εικόνα constantinos
  constantinosΑπρ 28, 2014 03:28 ΠΜ

  Όπως και στο τηλέφωνο με Android. Με την εμφάνιση του virtual keyboard στο κάτω αριστερό μέρος έχει το κουμπακι για αλλαγή γλώσσας (ΕΝ/ΕL).

 17. Εικόνα samantas5855
  samantas5855 (χωρίς επαλήθευση)Απρ 27, 2014 18:14 ΜΜ

  exo epiliksi gia gloses pliktrologiou elinika kai aglika.Graphi mono agglika pos alazo glosa?

 18. Εικόνα geo minas
  geo minas (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 15, 2014 13:40 ΜΜ

  Καταπληκτικός οδηγός!
  Σ' εμένα δεν ενεργοποιείται το wifi! 'Εχετε κάτι να προτείνετε;

 19. Εικόνα geo pol
  geo pol (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 18, 2014 03:18 ΠΜ

  Σ΄ εμένα μπουτάρει κανονικά,
  αλλά δεν μπαίνει στο γραφικό περιβάλλον.
  Τι να κάνω ?

 20. Εικόνα kostascbr
  kostascbrΙαν 27, 2015 20:31 ΜΜ

  παιδια εχω μερικα προβληματακια 1 μερικα προγράμματα ενω εχω επενεργοποιηση την περιστροφή περιστρεφονται και δεν ξερω να τα φερω στα ισια
  2 η αναλυση φενεται λιγο μικρη περνει καποια ρύθμιση και 3 δεν δουλευει η καμερα
  εχω το asus Eee PC 1101HA ευχαριστώ

 21. Εικόνα DarkGoth
  DarkGothΙαν 27, 2015 22:24 ΜΜ

  δοκιμασε να το ριξεις σε terminal πατωντας control-alt-F1 και ξανα control-alt-F7 για να ξαναμπεις στο γραφικο. εχω και εγω το ιδιο ηλιθιο προβλημα με την περιστροφη, στο android που τρεχω στον εξομοιωτη, και με αυτον τον τροπο ισιωνει. για την αναλυση και την καμερα, ψαχνομαι και εγω αρκετο καιρο τωρα, και δεν εχω βρει κατι.

 22. Εικόνα kostascbr
  kostascbrΙαν 28, 2015 22:20 ΜΜ

  φιλε το δοκιμασα τον συνδυασμό κουμπιων αλλα δεν κανει τιποτα σβήνει στιγμιαία η οθονη και βγαγει τον κελσορα να γραψω κατι πρεπει να κανω κατι ευχαριστω

 23. Εικόνα constantinos
  constantinosΙαν 27, 2015 22:46 ΜΜ

  H περιστροφή δεν δουλεύει σωστά. Απλά κλείνεις την εφαρμογή.
  Η ανάλυση είναι ράντομ.
  Δεν με εκπλήσσει για την κάμερα και εδώ είναι ράντομ τι θα αναγνωριστεί σε κάθε μηχάνημα. Σε άλλο σου pc, μπορεί να αναγνωρίσει τα πάντα, για παράδειγμα.
  Όλα αυτά βέβαια, καλό είναι να αναφέρονται και στην σελίδα του, ώστε να λαμβάνονται υπόψη και να διορθώνονται σιγά-σιγά.

 24. Εικόνα kostascbr
  kostascbrΙαν 28, 2015 22:21 ΜΜ

  σε ευχαριστω φιλε

Scroll to Top