BETA

Πώς να έχετε πιο ασφάλεια και υψηλή ανωνυμία στο FreeNet

Εικόνα constantinos

Screenshot-4

Σε πιο παλιό μας, άρθρο, είχαμε κάνει μια παρουσίαση στο FreeNet και την χρήση του. Ωστόσο συνάντησα ορισμένες περιπτώσεις, κατά τις οποίες δεν γινόταν καθόλου σωστά η χρήση του, με συνέπεια να καταστρατηγείται η ανωνυμία και ιδιωτικότητα, βάση της οποίας κινείται το FreeNet.

Το Freenet, είναι λογισμικό το οποίο επιτρέπει σε κάποιον να περιηγηθεί στο διαδίκτυο, να διανέμει αρχεία, καθώς επίσης να μιλά σε forum αλλά και να επισκέπτεται ιστοτόπους μέσω του προγράμματος αυτού, ανώνυμα. Είναι σχεδιασμένο ούτως ώστε να αποκεντρώνει το δίκτυο των υπολογιστών κάνοντας τον χρήστη ανώνυμο αλλά και λιγότερο ευάλωτο σε επιθέσεις. Η επικοινωνία μεταξύ των υπολογιστών είναι κρυπτογραφημένη και το δίκτυο δεν περιλαμβάνει εξυπηρετητές. [...]
Το πρόγραμμα δημιουργεί ένα δίκτυο “ανεξάρτητο” ανώνυμης επικοινωνίας, γιατί χωρίς ανωνυμία δεν μπορεί να υπάρξει Ελευθερία του Λόγου.
Επιπλέον, με την “ανεξαρτησία” που το χαρακτηρίζει το προστατεύει περισσότερο από εξωτερικούς κινδύνους.
Μπορεί να θεωρηθεί σαν ένα δίκτυο peer-to-peer,αλλά με μια θεμελιώδη διαφορά: στο FREENET οι πληροφορίες είναι κωδικοποιημένες και έτσι είναι πολύ δύσκολο να ανακαλύψει κάποιος, ποιος ζητάει ένα είδος πληροφοριών και για τι είδος πληροφοριών πρόκειται. [...]
Θα το χαρακτηρίζαμε ως ένα μεγάλης κλίμακας διανεμημένο data-store, σχεδιασμένο ώστε να ελαχιστοποιείται η λογοκρισία. Η εισαγωγή και η ανάκτηση δεδομένων από το freenet είναι σχεδιασμένες με σκοπό την ανωνυμία. Η ιδέα είναι να να καταστεί όσο το δυνατόν δυσκολότερη η ανίχνευση της επικοινωνίας μέσα στο freenet και ουσιαστικά αδύνατο να αποδειχθεί. [...]
Το Freenet, είναι δημιουργημένο με Java και αυτό σημαίνει πως μπορεί να τρέξει σε οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα την υποστηρίζει (Linux, Windows, OSX, κλπ).

>>> δείτε το σχετικό άρθρο που περιλαμβάνει επίσης οδηγίες εγκατάστασης και πρώτων ρυθμίσεων: Τι είναι το FreeNet και πως μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε.

Πιο κάτω θα δούμε κάποια λάθη, τα οποία κάνουν οι περισσότεροι και πώς να τα διορθώσετε, προκειμένου να έχετε τη σωστή χρήση του Freenet η οποία επικεντρώνεται στην Ανωνυμία.

Browser για το FreeNet:

Ένα σύνηθες λάθος είναι πως οι περισσότεροι χρησιμοποιούν και για το FreeNet, τον ίδιο browser, τον οποίο χρησιμοποιούν και για την κανονική τους περιήγηση και άλλες δραστηρίοτητες στο διαδίκτυο (το FreeNet, τρέχει μέσα από τον browser).
Αυτό μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο καθώς άνετα μπορεί να σας φορτωθεί κάποιο κακόβουλο script (τα οποία υπάρχουν σε αφθονία στο web), με αποτέλεσμα να σπάσει με την ανωνυμία σας και να μάθει τι Freenet sites έχετε επισκεφθεί.
Το FreeNet, μπορεί να τρέξει απροβλημάτιστα, μέσα από τον οιονδήποτε browser, εκτός (φυσικά) του Internet Explorer.
Έτσι, καλό είναι ειδικά για το FreeNet, να χρησιμοποιείτε κάποιον άλλον browser.
Συνιστούμε τους πιο κάτω που είναι ελαφρείς και έχουν από default κάποιες επιλογές ιδιωτικότητας (τυχαία σειρά):

Φυσικά, μπορείτε και οποιοδήποτε άλλον από τους γνωστούς, όπως Firefox, Chrome/Chromiuim, Opera, κλπ.
Για ακόμα περισσότερη ιδιωτικότητα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κάποιον Proxy στον browser σας, όλοι έχουν τις απαραίτητες ρυθμίσεις και αρκεί να ενεργοποιήσετε τις σχετικές ρυθμίσεις και να κάνετε copy-paste τη διεύθυνση ενός proxy server (δείτε πώς, με ελάχιστες διαφορές, ίδια είναι παντού).

Εκτός αυτών όμως, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κάποιον πιο ειδικευμένο browser, όπου έχει όλες τις επιλογές για ανωνυμία εξ' ορισμού. Τέτοιοι είναι:

Πρώτη είσοδος στο Freenet:

Aν χρησιμοποιείτε για πρώτη φορά το FreeNet και κατά την πρώτη είσοδό σας, θα επιλέξετε αν θέλετε ένα “δημόσιο” Freenet ή περιορισμένο με ανθρώπους της επιλογής σας. Προφανώς επειδή στην αρχή δεν θα έχετε κάποιον άλλον θα επιλέξετε το πρώτο (Choose low security):

Στη συνέχεια, το καλό θα ήταν, να κάνετε όσο το δυνατόν πιο σύντομα πέντε (5) φίλους στο FreeNet προκειμένου να επιλέξετε τις ρυθμίσεις υψηλής ασφάλειας (Οnly connect to friends). Χρειάζεται τουλάχιστον 5 φίλους για να λειτουργήσει αυτό κάνοντας τον εντοπισμό των δεδομένων σας να είναι εξαιρετικά δύσκολος.

Plugins του FreeNet:

Το FreeNet, διαθέτει κάποιες επεκτάσεις οι οποίες αυξάνουν την χρηστικότητα του και εξαρτάται από τις ανάγκες του καθενός, αν και ποιες από αυτές θα ενεργοποιήσει.
Κάποια εξ' αυτών, είναι δημιουργημένα από την ομάδα ή την κοινότητα του FreeNet και έχουν εγκριθεί από το Project και άλλα τρίτα, τα οποία μπορεί να έχουν κάποια έγκριση από το πρότζεκτ, ενώ άλλα όχι.
Για παράδειγμα, μια δημοφιλής εγκεκριμένη και θαυμάσια τέτοια υπηρεσία η οποία ενεργοποιείται μετά την εγκατάσταση του σχετικού plugin (2-3 κλικ δουλειά είναι), αποτελεί και το FreeMail, μια κρυπτογραφημένη υπηρεσία ανταλλαγής και λήψης e-mail, κάνοντας ακόμα πιο αδύνατο, τον όποιο εντοπισμό σας.
Υπάρχουν και άλλα Plugins, τα οποία άρουν την λογοκρισία του διαδικτύου η οποία έχει επιβληθεί από καθεστώτα (και εκλεγμένες κυβερνήσεις, το ίδιο είναι), όπως για παράδειγμα στη Κίνα, όπου ξεγελά τον ISP.

Παρ' ολ' αυτά, καλό θα ήταν να είσαστε προσεκτικοί, ιδιαίτερα με τα τρίτα Plugins, καθώς μπορεί να θέσουν σε σοβαρό κίνδυνο την p2p ανωνυμία σας. Να το ψάχνετε πιο πριν και να διαβάζετε τις σχετικές κριτικές.

FreeNet και VPN:

Από έναν μόνο υπολογιστή που χρησιμοποιώ το FreeNet, έχω προσπαθήσει να το τρέξω μέσω VPN σύνδεσης. Παρ' όλ' αυτά σε κάποιο σημείο, άλλοτε νωρίς, άλλοτε ελάχιστα πιο μετά, το FreeNet μου παγώνει εντελώς και είναι αδύνατη πλέον η χρήση του (και με κάμποσους τρόπους, ανά καιρούς: [-1-], [-2-], κλπ).
Όσο κατάλαβα, το θέμα πρέπει να έχει να κάνει με κάποιους οδηγούς TUN/TAP και τις άδειες χρήσης του FreeNet. Προφανώς είναι κάποιο μεμονωμένο πρόβλημα, το Freenet FAQ δεν λέει τίποτα γι 'αυτό, συνεπώς, μπορείτε χωρίς κανένα πρόβλημα να χρησιμοποιήσετε και VPN σύνδεση.

freenet

Συνοπτικά αυτά, χωρίς να εμπλακούμε σε τίποτε πιο δύσκολο, θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην υψίστη ανωνυμία σας, με το FreeNet. Μη ξεχνάτε πως είναι καθήκον, κάθε κλειδωμένη πληροφορία από τις εταιρείες, να την κανουμε κοινόχρηστη. Η γνώση ανήκει σε όλους και πρέπει να αγωνιστούμε σε αντάρτικο για την ανοιχτή πρόσβαση. Το FreeNet, είναι ένα ιδανικό μέρος, προκειμένου να ανθίσει η πληροφορία.

Η πληροφορία είναι δύναμη. Όμως, όπως κάθε δύναμη, υπάρχουν εκείνοι που θέλουν να την κρατήσουν για τον εαυτό τους. Ολόκληρη η παγκόσμια επιστημονική και πολιτιστική κληρονομιά, η οποία δημοσιεύθηκε στη διάρκεια των αιώνων σε βιβλία και περιοδικά, ολοένα ψηφιοποιείται και κλειδώνεται από μια χούφτα ιδιωτικές εταιρείες.

Καλούς διαμοιρασμούς.

  • Σχόλια

0 Comments:

Scroll to Top