BETA

Συνδέσου καλό μου Android 4 με το Ubuntu

Εικόνα constantinos

Αν έχετε αποκτήσει κάποια συσκευή που τρέχει έκδοση Android 4.0 και πάνω, θα έχετε παρατηρήσει πως υπάρχει ένα ζόρι με το Ubuntu, όχι ακριβώς στη σύνδεση, μα στο να δείξει την συσκευή και φυσικά τ' αρχεία της στον File Manager, τον Ναυτίλο στη προκειμένη.
Το θέμα έγινε γνωστό από κάποιους χρήστες με Nexus 7 και τελικά όπως φαίνεται ισχύει για όλες τις εκδόσεις Android 4 και πάνω.
Αυτό οφείλεται πως το Android 4.0 και άνω χρησιμοποιεί το πρωτόκολλο MTP ως γέφυρα σύνδεσης και MTP δεν υποστηρίζεται πλήρως σε Linux (ναι και το Android, θεωρητικά Linux είναι, μα άστο μην το ψάχνετε, ζαλάδα είναι).

Κάποιοι προτείνουν τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για το Kindle Fire η το Galaxy Nexus, μα αυτά είναι κάποια tweaks και τίποτε παραπάνω, τα οποία σε κάποιους μπορεί να κάνουν τα πράγματα ακόμα χειρότερα.
Μια μέθοδος που φαίνεται πως λειτουργεί χωρίς προβλήματα, είναι το Go-mtpfs.
Αυτό πρόκειται για ένα απλό σύστημα αρχείων FUSE που είναι χτισμένο πάνω στη βιβλιοθήκη MTP. Μόλις μεταγλωττίσετε εγκαταστήσετε αυτό, θα είστε σε θέση να προσαρτήσετε και να αποπροσαρτήσετε την Android συσκευή σας εύκολα και αξιόπιστα.

Για να το κάνετε, έχετε δυο τρόπους και ο πρώτος είναι που συνιστάται για μη έμπειρους χρήστες:

1. Να προσθέσετε το αποθετηριο του στο σύστημα σας, ώστε να το έχετε: ppa:webupd8team/unstable (δείτε πως, αν δεν ξέρετε).
-Εναλλακτικά μπορούμε να το εγκαταστήσουμε και μέσω τερματικού (μπορείτε να το καλέσετε είτε μέσω dash, αρχίζοντας να γράφετε την λέξη terminal, είτε πατώντας συγχρόνως τα πλήκτρα: Ctrl-Alt-T), δίνοντας μια-μια τις παρακάτω εντολές, πατώντας Enter μετά την κάθε μια και δίνοντας τον κωδικό μας, μόλις ζητηθεί:

sudo add-apt-repository ppa:webupd8team/unstable
sudo apt-get update
sudo apt-get install go-mtpfs

2. Οι πιο έμπειροι, να πάρουν τον κώδικα και το κάνουν compiling "με το χέρι":

sudo apt-get install golang fuse git-core libmtp-dev libfuse-dev
sudo adduser $USER fuse
mkdir /tmp/go
GOPATH=/tmp/go go get github.com/hanwen/go-mtpfs
sudo mv /tmp/go/bin/go-mtpfs /usr/bin/
mkdir ~/Android

Μετά την εγκατάσταση:

1. Μόλις εγκατασταθεί, συνδέστε το Android τηλέφωνο σας που το πρωτόκολλο MTP, με τον υπολογιστή.

2. ΑΝ δεν έχει δημιουργηθεί, φτιάξτε έναν φάκελο με τ' όνομα: Android στον προσωπικό σας φάκελο (/home).

3. Ξεκλειδώστε (unlock. Για Nexus 7, δείτε και αυτό) την Android συσκευή σας. (Δεν θα λειτουργήσει εάν η συσκευή σας είναι κλειδωμένη).

4.Στο τερματικό σας, δώστε την παρακάτω εντολή:

go-mtpfs ~/Android

5. Ανοίξτε τον Ναυτίλο File Manager και θα δείτε την συσκευή σας προσαρτημένη:

6. Πλέον θα είστε σε θέση να έχετε πρόσβαση στην εσωτερική κάρτα SD της Android συσκευής σας και θα μπορείτε να κάνετε αντιγραφή/μετακίνηση αρχείων από και προς τον υπολογιστή σας.
[box color=red]Σημείωση: Είναι σημαντικό να μην τραβάτε το καλώδιο και αποσυνδέστε τη συσκευή ενώ είναι τοποθετημένο. Για να κάνετε unmount σωστά τη συσκευή, χρησιμοποιήστε αυτήν την εντολή:

fusermount -u ~/Android

[/box]

Για Unity

Αν έχετε σαν desktop, το Ubuntu Unity, τότε μπορείτε να κάνετε μια συντόμευση, με το εικονίδιο της συσκευής στον launcher σας και απλά με δεξί κλικ, να κάνετε προσάρτηση/αποπροσάρτηση (mount/unmount) της συσκευής σας με ασφάλεια.
Για να το κάνετε αυτό στα γρήγορα, δώστε την παρακάτω εντολή στο τερματικό σας:

sudo apt-get install go-mtpfs-unity

Ανοίξτε τώρα τον Ναυτίλο File Manager, περιηγηθείτε στον παρακάτω φάκελο και απλά κάντε drag & drop το: Mount Android Device εικονίδιο που θα βρείτε εκεί, στο launcher του Unity:

/usr > /share > /applications

Πλέον, με δεξί κλικ θα μπορείτε να κάνετε mount/unmout την συσκευή σας:

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αν θελήσετε να το απεγκαταστήσετε, δώστε την παρακάτω εντολή:

fusermount -u ~/MyAndroid

Πηγές: Atareo, WebUp8, Itsbilal.

Δείτε το στη πράξη, από βίντεο του WebUp8:

 • Σχόλια

3 Comments:

 1. Εικόνα tr3quart1sta
  tr3quart1sta (χωρίς επαλήθευση)Ιαν 02, 2013 04:01 ΠΜ

  "(ναι και το inux, θεωρητικά Linux είναι," android?

 2. Εικόνα MeymiGrou Mey

  Τέλεια! Γιατί έπρεπε να ανοίγω το laptop μου για να μεταφέρω αρχεία..

 3. Εικόνα vriareos
  vriareos (χωρίς επαλήθευση)Ιαν 02, 2013 13:36 ΜΜ

  ενας ακομη λογος να μην εμπιστευεται κανεις ποτε τις εταιρειες.....παιρνουν τον πυρηνα,παιρνουν το android και τον κωδικα τους ανοιχτο,ανταγωνιζονται στα ισια την κλειστη apple,και ποιο το αποτελεσμα???να μας βγει η ψυχη για να συνδεσουμε το κινητο μας για να δουμε-μεταφερουμε κλπ αρχεια,αφου κανουμε το απαραιτητο χακινγκ...δεν μιλαω για αναβαθμιση του λειτουργικου -android μεσω προγρματος απο τον υπολογιστη γιατι εκει γινεται το ελα να δεις....ενταξει οι χρηστες android σε ποσοστο 85-90% εχουν υπολογιστες με win και εναι λογικο να φτιαχνονται σουιτες εφαρμογων απο τις εταιρειες που να τρεχουν σε win...λογικο....αλλα δεν εχεις τσιπα να δωσεις και κατι-τιμης ενεκεν -σ αυτον που απο τη δουλεια του στηριζεται ολη η εταιρεια σου? να το παρακαμψω και αυτο,αλλα να μου κανεις και τη ζωη πατινι για να δω -μεταφερω -αντιγραψω αρχεια στην sd του κινητου μου??ακομα και στο ipod της της θεοκλειστης apple το κανω με συνοπτικες διαδικασιες......και μην πει κανενας ας ειχε υποστηριξη το linux γιατι αυτα τα προβληματα ουτε τα δημιουργει ουτε τα λυνει η microsoft,αντιθετα τα δημιουργουν αυτοι που εκμεταλλευονται τον ανοικτο κωδικα=τη δουλεια αλλων και κερδιζουν δισεκατομμυρια απ αυτον....Κωνσταντινε πολυ καλο το αρθρο,να σαι καλα,και καλη χρονια

Scroll to Top