BETA

To Linux, Tα Linux, Ωωωω Linux!!

Εικόνα constantinos
Screenshot-1

Διαβάζω πολυ συχνά αναφορές στο Linux, όπου τις περισσότερες φορές αναφέρεται:

«TΑ LINUX»

Η ακόμα έχω/έχετε διαβάσει: τα Ubuntu, τα Suse, κλπ.... Η αλήθεια είναι ότι το Linux είναι ΕΝΑ και μοναδικό και πιο συγκεκριμένα: Κάτω από τα στολίδια και τα γραφικά περιβάλλοντα του κάθε λειτουργικού συστήματος. υπάρχει η καρδιά του και αυτό ονομάζεται: Πυρήνας (kernel).

Το Linux λοιπόν είναι ΕΝΑ, αφού είναι στην ουσία αυτός ο πυρήνας. Χωρίς αυτόν δε θα μπορούσε να υπάρχει κάποιο γραφικό περιβάλλον η εφαρμογές που θα μπορούσαμε να τρέξουμε. Πάνω σε αυτό το πυρήνα «κουμπώνουν» όλα τα υπόλοιπα.

Τα Windows και αυτά ένα πυρήνα έχουν, μα η εταιρεία που τα δημιούργησε προτίμησε τ' όνομα Windows (πληθυντικό) για να τονίσει τότε τη διαφορά του παραθυρικού περιβάλλοντος από το κονσολοειδές που υπήρχε εκείνη την εποχή.
Άσχετα βέβαια αν η γραφική MS προσπάθησε να κατοχυρώσει και τ' όνομα windows (παράθυρα), σαν δική της λέξη / ιδέα / πατέντα. Φυσικά αυτό δεν έγινε ποτέ αποδεκτό καθ' ότι εντελώς παράλογο και αν μη τι άλλο ανόητο!

- Όπως και να έχει η σωστή ονομασία των πιο δημοφιλών λειτουργικών είναι:

TO Linux

ΤΑ Windows

TO OSX

TO BSD

 

To ίδιο ισχύει και με τις διανομές:

ΕΝΑ Ubuntu υπάρχει, ένα Fedoraένα openSUSE, κλπ...

Oι διανομές είναι πολλές. Οι εκδόσεις ανανεώνονται πολύ συχνά (κάθε 6 με 8  μήνες) ώστε οι χρήστες να είναι πάντα ενημερωμένοι με τη τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Σε αντίθεση με τα Windows, που αφήσανε στον υπολογιστικό μεσαίωνα τους χρήστες τους για 7 χρόνια (ΧΡ).

Screenshot-2

Άρα την επομένη φορά, θα ξέρετε πως το σωστό, όσο αφορά το Linux έστω, είναι ο ενικός και θα το πείτε η θα το γράψετε σωστά. Ακόμα υπάρχει μια σύγχυση όσο αφορά τη συγγένεια του Linux με το OSX. Η σύγκριση αυτή ταιριάζει όσο το να συγκρινεις το φεγγάρι με το γιαούρτι!

Το Linux είναι ΕΝΑ ελεύθερο και ανοιχτό λειτουργικό, σε αντίθεση με το OSX, που είναι το πιο κλειδωμένο λειτουργικό του πλανήτη.

Απολαύστε το Linux σας, όποια διανομή κι' αν έχετε και μη το συγχέετε ούτε λεκτικά, ούτε με άλλο τρόπο με οποιοδήποτε λειτουργικό!

ΤΟ LINUX ΕΙΝΑΙ.... ΤΟ LINUX!!

 • Σχόλια

12 Comments:

 1. Εικόνα Konstantinos Togias

  Ωραίο άρθρο.  Επιχειρεί να λύσει μια συχνή "διαμάχη" μεταξύ νέων και παλαιών χρηστών linux σχετικά με το άρθρο  (το ή τα). Συμφωνώ ότι το σωστό είναι βεβαίως TO Linux (όπως λέμε ΤΟ FreeBSD, ΤΟ OpenSolaris, TO HPUX, TO DOS, TO AmigaOS, TO BeOS, ΤΟ MacOS κλπ κλπ). Ο λόγος είναι γιατί σε όλες τις παραπάνω ονομασίες υπονοείται το διευκρινιστικό "λειτουργικό σύστημα" που είναι ουδέτερο (π.χ. ΤΟ λειτουργικό σύστημα LINUX, TO λειτουργικό σύστημα HPUX, κλπ). Φαίνεται ότι ΤΑ windows είναι η μόνη εξαίρεση γιατί το όνομα είναι στον πληθυντικό. Έτσι ενώ η φράση "ΤΟ λειτουργικό σύστημα WINDOWS" ακούγεται μια χαρά, αν προσπαθήσεις να παραλήψεις το προσδιοριστικό και πεις "ΤΟ WINDOWS" ακούγεται περίεργα. Ο πληθυντικός των WINDOWS απαιτεί αλλαγή και στο άρθρο.

  Παρά ταύτα, λόγω της μεγάλης δημοτικότητας των WINDOWS έχω συναντήσει πολλούς νέους χρήστες που με κάποιο τρόπο έχουν συνδέσει το όνομα λειτουργικού συστήματος γενικά με τον πληθυντικό αριθμό και από συνήθεια μάλλον τους βγαίνει να πουν ΤΑ WINDOWS και ΤΑ LINUX αντί για TA WINDOWS και ΤΟ LINUX. Από αρκετούς που έχουν τη συνήθεια να αναφέρονται στον πληθυντικό για το Linux, έχω ακούσει κατά καιρούς διάφορες προσπάθειες δικαιολόγησης, όπως ότι "επειδή είναι πολλές οι διανομές ή τα λειτουργικά συστήματα που βασίζονται στον πυρήνα LINUX, γι' αυτό λέω τα (πολλά) LINUX". Τελικά πιο σημαντικό από το πως μας αρέσει να το λέμε, είναι το πόσο αγαπάμε και στηρίζουμε ΤΟ Ελευθερο Λογισμικό, ΤΑ προγράμματα ανοικτού κώδικα, ΤΙΣ διανομές GNU/LINUX και το ίδιο ΤΟ LINUX. (Ας μην επεκταθούμε προς το παρόν στην άλλη μεγάλη διαμάχη, αν πρέπει να λέμε το Linux ή το GNU/Linux :P )

  Σχετικά με κάτι άλλο που αναφέρεται στο άρθρο, τη σχέση μεταξύ Linux και MacOSX: Αντίθετα με τον ισχυρισμό του άρθρου, πιστεύω ότι υπάρχουν κάποιες ομοιότητες μεταξύ των δύο διαφορετικών μεταξύ τους λειτουργικών συστημάτων: 1) Ο πυρήνας του MacOSX ακολουθεί την αρχιτεκτονική Unix, την ίδια αρχιτεκτονική που ακολουθούν τα Linux, *BSD, solaris, hpux και σχεδόν όλα τα λειτουργικά εκτός από αυτά της MS. 2) O πυρίνας του MacOSX βασίζεται σε ελεύθερη έκδοση του BSD η οποία αποτελλεί Ελεύθερο λογισμικό, αλλά δεν προστατεύεται από την παραγωγή από αυτή κλειστών προϊόντων λογισμικού, αντίθετα με το Linux που προστατεύεται από την άδεια GPL. Έτσι βαθιά στην καρδιά του MacOSX χτυπά ελεύθερο λογισμικό που η Apple έχει χρησιμοποιήσει, κλειδώσει και επεκτείνει νόμιμα. Στο ότι το MacOSX ως τελικό προϊόν είναι ότι πιο ανελεύθερο και κλειδωμένο υπάρχει συμφωνώ απολύτως.

 2. Εικόνα Chris K
  Chris K (χωρίς επαλήθευση)Ιουν 17, 2011 17:31 ΜΜ

  Καταπληκτική τοποθέτηση!

 3. Εικόνα Χάρης
  Χάρης (χωρίς επαλήθευση)Νοε 27, 2013 20:55 ΜΜ

  Το πιο απολαυστικό video που έχω δεί πάνω στο θέμα το έχει φτιάξει ένας μικρός, ένα παιδί, που λέει "Τα Ubuntu είναι ένα λειτουργικό σύστημα που έχει βγάλει η Linux. Δεν είναι σαν τα Mac ή σαν τα Windows, είναι διαφορετικά". Όποιος το παρακολουθήσει θα χαμογελάσει, εμένα μου άρεσε πολύ που το έχει κάνει μπόμπιρας αυτό :-)

  http://www.youtube.com/watch?v=gLPOyo_G3Bk

 4. Εικόνα Haris Tzivanopoulos

  Αυτό θα παραμείνει τόσο άλυτο όσο και η περίφημη απορία σχετικά με το αυγό και την κότα.
  Κατ εμέ είναι ΤΟ Linux όταν αναφερόμαστε γενικά στον πυρήνα, αλλά TA linux όταν αναφερόμαστε στις διαφορετικές διανομές. Δεν λέω πως είναι και το ορθόν αλλά έτσι μου κάθεται καλύτερα :)

 5. Εικόνα constantinos
  constantinosΑπρ 25, 2013 01:19 ΠΜ

  Κι' όμως, αν θέλαμε να το θέσουμε σωστά, είναι ΤΟ Linux και ΟΙ Linux διανομές.

 6. Εικόνα gurukos
  gurukos (χωρίς επαλήθευση)Νοε 26, 2013 10:34 ΠΜ

  Ακριβώς! Πολύ σωστά Κωνσταντίνε!

 7. Εικόνα Έλενα

  Σωστή η παρατήρηση για το γλωσσικό συναίσθημα που αναφέρεις και πράγματι ισχύει.
  Από την άλλη πάλι, υπάρχουν και κάποιοι ορισμοί που είναι πάγιοι.
  Είναι βέβαιο, πως αν τα Windows, κυκλοφορούσαν τώρα, δεν θα είχαν αυτό το όνομα.
  Αυτό συνέβη δεκαετίες πριν, όταν ο Gates με το Balmer, αντέγραψαν την Xerox και την Apple, ώστε να τονίσουν την τότε διαφορετικότητα του λειτουργικού τους συστήματος (που δεν ήταν καν δικό τους, μα το είχαν διορθώσει με προσθήκες και κώδικα, από όσα προανέφερα. ο αρχικός δημιουργός ήταν άλλος).
  Το Linux, θεωρείται ένα, καθώς είναι ο πυρήνας.
  Φυσικά και έχεις δίκο στα όσα σημειώνεις, καθώς στη πορεία εμπλέκονται οι διανομές που είναι πολλές.
  Τελικά στο 2013 δε νομίζω να έχει σημασία το πως το (η τα) αναφέρει κάποιος.

 8. Εικόνα Αρης
  Αρης (χωρίς επαλήθευση)Ιουν 27, 2013 18:47 ΜΜ

  Γεια και χαρά. Στην εξέλιξη της γλώσσας χρησιμοποιείται πολύ η αναλογία (http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/glossology/show.html?id=361), δηλαδή τύποι αλλάζουν (π.χ. το Λίνουξ) για να μοιάσουν σε ισχυρότερους τύπους ( π.χ τα Γουίντοους). Όσο και αν κάποιοι γραμματικοί μπορεί να λένε ότι ο τάδε τύπος είναι σωστός, το γλωσσικό αίσθημα του λαού ειναι που επιλέγει και διαμορφώνει τους τύπους που θα επιζήσουν. Έτσι άλλωστε εξελίχθηκε και η γλώσσα μας ανά τους αιώνες, με τύπους που κάποτε θεωρούνταν λάθος.

  Και πάλι γεια!

 9. Εικόνα Χάρης
  Χάρης (χωρίς επαλήθευση)Νοε 25, 2013 23:45 ΜΜ

  Συμφωνώ, είναι ότι καθιερωθεί. Αυτό είπε και ο Μπαμπινιώτης για τη γενική "η τρόικα" "της τρόικας", αφού καθιερώθηκε είναι αποδεκτό. Άλλο ένα θέμα που τίθεται είναι με το X που για μένα δεν μπορεί να προφέρεται Ζ. Δηλαδή το Xubuntu για μένα είναι "ξουμπούντου" και όχι "ζουμπούντου", ή το Xandros για μένα είναι "ξάντρος" όχι "ζάντρος" :-)

 10. Εικόνα Χάρης
  Χάρης (χωρίς επαλήθευση)Νοε 25, 2013 23:37 ΜΜ

  Όντως υπάρχουν αυτές οι εκφράσεις και εγώ τις έχω ακούσει, αλλά δεν λέω τίποτα γιατί μου φαίνονται χιουμοριστικές και ευχάριστες, το πιο πρόσφατο είναι ένας μικρός που έχει βγάλει videos στο YT, πώς να εγκαταστήσετε τα Ubuntu, και μάλιστα το προφέρει "τα γιουμπιντού", και απο αλλού το διάβασα "έβαλα τα linux", ή απο μια τύπισσα που είχα ακούσει "τώρα μαθαίνω τη γλώσσα DOS".

 11. Εικόνα tarnalx
  tarnalx (χωρίς επαλήθευση)Νοε 25, 2013 22:42 ΜΜ

  Βασικά είναι και ΤΟ windows μιας και πρόκεται για ονομασία λειτουργικού. Γιαυτό εξάλλου και στα αγγλικά αποδίδεται ως "windows is loading".

  http://i.stack.imgur.com/XJfXr.gif

 12. Εικόνα anna
  anna (χωρίς επαλήθευση)Ιουλ 21, 2014 16:56 ΜΜ

  Το πιστευεις αυτο γτ προφανος εσυ εχεις λογισμικο linux. Και οπως εχεις λογισμικο ειτε linux, ειτε windows ειτε καποιο αλλο, θα το υποστιριζει.

Scroll to Top