BETA

Πώς να χρησιμοποιήστε κάποιον Proxy στον browser σας

Εικόνα constantinos

proxy

Έχουμε μιλήσει σε αρκετά προηγούμενα άρθρα μας, σχετικά με το Proxy και την χρήση του.
H χρήση ενός proxy server σας βοηθάει ώστε να έχετε μια στοιχειώδη ανωνυμία στο διαδίκτυο, κρύβοντας την IP διεύθυνσή σας η οποία φυσικά δίνει όλα τα στοιχεία για εσάς.
Φυσικά το να έχετε κάποιον proxy, κάνοντας χρήση στον ονοματεπώνυμο λογαριασμό σας στο Facebook, στις διάφορες υπηρεσίες της Google και αντίστοιχες σελίδες, δεν έχει κανένα νόημα.
Proxy server, είναι ένας διακομιστής μεσολάβησης στα ελληνικά που έχει στόχο να βελτιώσει την ταχύτητα πλοήγησης στο διαδίκτυο και παράλληλα να μειώσει την κίνηση του δικτύου προς το διαδίκτυο. Τοποθετείται ενδιάμεσα των χρηστών και του διαδικτύου. Λαμβάνει τα αιτήματα ιστοσελίδων από έναν χρήστη, προσκομίζει τη σελίδα από το Διαδίκτυο, και έπειτα την δίνει στον υπολογιστή που την ζήτησε. Ο proxy server μπορεί να είναι και μέρος ενός firewall και μπορεί να αποτρέπει τους διάφορους επιτήδειους από το να χρησιμοποιήσουν το διαδίκτυο για να αποκτήσουν πρόσβαση σε υπολογιστές ενός ιδιωτικού δικτύου.
Σε ένα εσωτερικό δίκτυο ένας υπολογιστής (proxy server) συνδέεται στο Internet και παρέχει πρόσβαση στο web σε όλους τους υπόλοιπους υπολογιστές του δικτύου. Αυτό κατά βάση εξυπηρετεί τον σκοπό της κεντρικής διαχείρισης της πρόσβασης στο web. Συνεπώς μέσω του proxy server μπορούμε να επιτρέψουμε ή να απαγορεύσουμε την πρόσβαση στο web σε κάθε έναν υπολογιστή του δικτύου ξεχωριστά, κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο σε εταιρικά περιβάλλοντα. Το σύστημα αυτό συνοπτικά λειτουργεί με τον ακόλουθο τρόπο:
Ο υπολογιστής (client) που θέλει να συνδεθεί με μία δικτυακή τοποθεσία προωθεί την διεύθυνσή της (URL) στον proxy server. Αυτός συνδέεται στην διεύθυνση που ζητήθηκε, παίρνει το περιεχόμενό της και το προωθεί στον client. Έτσι ο client, παρότι ο ίδιος δεν έχει άμεση πρόσβαση στο Internet μπορεί να βλέπει ιστοσελίδες μέσω του proxy server.
Ο proxy είναι στην ουσία, μια μεγάλη cache και οι servers που παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες είναι πολύ ισχυρά μηχανήματα, με μεγάλο και γρήγορο σκληρό δίσκο. Όταν ο χρήστης ζητάει μια σελίδα από το Internet, αυτό το αίτημα, διαβιβάζεται στον proxy.
Αν την σελίδα την έχει αποθηκευμένη στην μνήμη του ο proxy, την δίνει απευθείας στον browser και δεν χρειάζεται να την ζητήσει από τον Web server με όλη την καθυστέρηση που συνεπάγεται αυτό για τον χρήστη (στην περίπτωση αυτή, η μόνη επικοινωνία του proxy με τον Web server που φυλάει την πρωτότυπη σελίδα, είναι μια σύντομη σύνδεση για να ελέγξει αν το αντίγραφο που έχει ο proxy στην μνήμη του είναι το ίδιο με το πρωτότυπο).
Μάλιστα, οι proxy servers έχουν ανεπτυγμένες τεχνικές πρόβλεψης ζήτησης μίας σελίδας με αποτέλεσμα οι πιο συχνά χρησιμοποιούμενη πληροφορία να υπάρχει στην μνήμη του proxy server εκτός από τον δίσκο του, με αποτέλεσμα να έχουμε ακόμα γρηγορότερες αποκρίσεις. Επιπλέον, όταν ο χώρος που είναι διαθέσιμος για αποθήκευση γεμίσει και πρέπει να διαγραφούν από τον δίσκο κάποια αρχεία ώστε να δημιουργηθεί χώρος για νέα δεδομένα τότε, οι proxy servers ακολουθούν ανεπτυγμένες πολιτικές (flash policies) για την διαγραφή της λιγότερο πιθανής για ζήτηση πληροφορίας.
Τελικά, η χρήση ενός caching proxy server, παρόλο που προορίζεται κυρίως για εταιρικά περιβάλλοντα με πολλούς υπολογιστές που χρειάζονται πρόσβαση στο web, μπορούν να επιταχύνουν σημαντικά την περιήγησή μας στο Internet ακόμα και όταν πρόκειται για τον ένα και μοναδικό υπολογιστή του σπιτιού μας.
Να προσθέσουμε πως κάποιος ακόμα λόγος για να χρησιμοποιήσετε έναν Proxy είναι προκείμενου να παρακάμψετε το Firewall και να μπείτε σε κάποιες ιστοσελίδες που έχουν αποκλειστεί ή αν έκαναν ban την IP σας σε κάποιο φόρουμ και θέλετε να ξαναμπείτε.

[κάποιες info από: eeei.gr και foss.ntua.gr]

proxy1
Υπάρχουν πολλές υπηρεσίες για παροχή ενός proxy server, άλλες επί πληρωμή και άλλες δωρεάν. Με αναζήτηση στο διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε αρκετούς.
Χωρίς να αναλαμβάνω την ευθύνη να εγγυηθώ για κάποιους, κάποιους free proxy servers, μπορείτε να βρείτε στις ακόλουθες διευθύνσεις:

Ωραία, βρήκαμε κάποιον Proxy Server.Πώς θα τον χρησιμοποιήσουμε;

-Αν έχετε ως browser τον Firefox:

Ανοίξτε τις Προτιμήσεις του browser σας και μεταβείτε στην καρτέλα: Για Προχωρημένους (Advanced):

Screenshot

Από εκεί, επιλέξτε από το κάτω μέρος, το tab: Δίκτυο (Network):

Screenshot

Από την επιλογή: Σύνδεση, επιλέξτε Ρυθμίσεις:

Screenshot

Θα σας ανοίξει ένα νέο παραθυράκι, όπου θα επιλέξετε την επιλογή: Χειροκίνητη Ρύθμιση διαμεσολαβητή (Manual proxy configuration):

Screenshot

Εκεί, στα σχετικά πεδία, θα βάλετε την διεύθυνση του Proxy που επιλέξατε και την αντίστοιχη θύρα.
Στο παράδειγμά μας, χρησιμοποιούμε σαν Proxy address τη διεύθυνση: 195.175.37.6 και σαν Port το: 8080.
και μετά θα τικάρετε το: Χρήση αυτού του διαμεσολαβητή για όλα τα πρωτόκολλα (Use this proxy server for all protocols):

Screenshot
Μόλις το κάνετε, πατήστε το κουμπάκι: ΟΚ, στο κάτω μέρος, κλείστε ολες τις καρτέλες και κάντε επανεκκίνηση στον browser σας.

- Για Chrome/Chromium browser δείτε το αντίστοιχο άρθρο.

Και επειδή πολλοί στην δουλειά ή αλλού, μπορεί να χρησιμοποιείτε κατ' ανάγκη Windows και Internet Explorer θα πούμε και γι' αυτόν, αν και το συνιστώμενο είναι αυτό το πράγμα, επειδή πράγμα είναι και όχι browser, να το αποφεύγετε δια ροπάλου.

Θα πάτε:
Εργαλεία > Επιλογές Internet > Συνδέσεις> Ρυθμίσεις LAN και τσεκάρετε στο κουτάκι: Χρησιμοποιήστε διακομιστή μεσολάβησης (ή κάπως έτσι):

ddast
Βάζουμε την IP και το port του proxy και πατάμε OK.

Πλέον και σε κάθε περίπτωση, με τον όποιον browser χρησιμοποιείτε κάθε φορά που θα μπαίνετε στο διαδίκτυο, θα έχετε μία άλλη IP από αυτήν σας έχει δώσει ο παροχέας σας.
Οι πιο έμπειροι, μπορείτε να παίξετε και με το Squid.

Σημείωση:Για να τσεκάρετε αν όντως έχει αλλάξει η IP σας, αν δεν γνωρίζετε άλλo τρόπο, χρησιμοποιήστε τις ιστοσελίδες:

whatismyip.com ή: checkmyip.com

Στο πιο πάνω άρθρο έγινε προσπάθεια ώστε να δοθεί όσο το δυνατόν πιο απλά, προκειμένου να έχουν την στοιχειώδη χρήση ενός proxy server όλοι.
Θα επανέλθουμε με περισσότερα και πιο ειδικευμένα και αναλυτικά άρθρα στο θέμα αυτό.

 • Σχόλια

9 Comments:

 1. Εικόνα george
  george (χωρίς επαλήθευση)Οκτ 03, 2013 17:41 ΜΜ

  Καλησπέρα Κωνσταντίνε,

  ήθελα απλά να μου πεις πόσο safe είναι η χρησιμοποίηση του proxy. Δηλαδή μπαινοντας στο proxy που μου έχει δώσει ενα site για να μπαίνω κατευθείαν σε αυτό δεν μπορεί κανείς μα κανείς να με δει, περα από εμας του δυο; ο παροχος με βλέπει ή όχι; Εαν δεν είναι safe υπάρχει κάτι άλλο πιο safe;
  Σε ευχαριστώ εκ των προτερων
  Γιώργος

 2. Εικόνα constantinos
  constantinosΟκτ 03, 2013 18:32 ΜΜ

  Safe 100% δεν υπάρχει στην ζωή και σίγουρα ούτε και στο web.
  Το proxy, φαντάσου το, ως εξής:
  Είσαι σε μια κεντρική λεωφόρο και όλοι μπορουν να σε δουν κανονικά από τα παράθυρα των τριγύρω κτιρίων.
  Ξαφνικά στρίβεις σε ένα μικρο στενό (όλοι έχουν δει την στροφή σου αυτή). Εκεί τα κτίρια δεν έχουν παράθυρα (ίσως κάτι πολύ μικρά σε στυλ φωταγωγού), μα μόνο πόρτες. Μπαίνοντας σε αυτές, πας σε άλλα αντίστοιχα και παρόμοια σκοτεινά στενάκια με τέτοια κτίρια. Ούτε και εσύ ξέρεις που βρίσκεσαι, ωστόσο αυτό που αναζητάς το βρίσκεις.
  Μαζί με εσένα, όπως άλλωστε και στην καθημερινότητα σου, αυτό το κάνουν αμέτρητοι άλλοι πολίτες (του web). Άλλοι είναι καλοί, άλλοι κακοί, άλλοι μπάτσοι. Ποιος μπορεί να ξέρει, άλλωστε; Μπορεί και κάποιος να σε παρακολουθεί στοχευμενα, ούτε αυτό το ξέρεις.

  Θεωρητικά ο παροχος σου, κάπου σε χάνει, κάπου μετά την πρώτη πόρτα που θα μπεις, πρακτικά, δε ξέρω αν είναι πανάκεια με όλα τα προξυ αυτό.
  Ούτε και κάνεις μας ξέρει τι μπορεί αυτή τη στιγμή να κάνει η NSA.

  Προσωπικά χρησιμοποιώ proxy, εμπειρικά ξέρω που πάω επιλέγοντας τους.
  Αν θέλω κάτι ακομα πιο αυξημένο χρησιμοποιώ πολλαπλά μέσα και σε αυτά θα σε βοηθήσουν τα tags: privacy, security, encrypt στο osarena, μα και ένα σχετικό άρθρο στα FAQs.

 3. Εικόνα antonis sfakianakis

  Καλησπέρα Κωνσταντίνε
  Θα ήθελα να κάνω αυτόματα μερικά χτυπήματα σε κάποια site μέσω proxy. Αν θέλεις
  στείλε μου τηλέφωνό σου μέσω mail να σε πάρω να μιλήσουμε, ευχαριστώ.

 4. Εικόνα constantinos
  constantinosΙουλ 31, 2015 20:16 ΜΜ

  Λυπάμαι, αλλά αυτό είναι προφανώς αδύνατο, από την άλλη δεν έχουμε γνώσεις σε επιθέσεις, παρά μόνο όσα χρειάζεται για να προστατεύουμε την σελίδα μας.

 5. Εικόνα bobos
  bobos (χωρίς επαλήθευση)Ιουλ 31, 2015 20:57 ΜΜ

  Proxyham Raspberry Pi για ανώνυμο surfing από κλεμμένο Wi-Fi
  http://iguru.gr/2015/07/03/48812/proxyham-raspberry-pi-anonymous-wifi/

 6. Εικόνα αμυ
  αμυ (χωρίς επαλήθευση)Mar 18, 2016 00:22 ΠΜ

  μια ερωτηση

 7. Εικόνα amaryllis
  amaryllis (χωρίς επαλήθευση)Mar 18, 2016 00:26 ΠΜ

  Προσπαθώ να συνδεθώ αφού έχω ενεργοποιήσει τον σερβερ αλλά μου λέει πως είναι αδύνατο κλπ. Υποθέτω έχει σχέση με κάποια ρύθμιση που πρέπει να αλλάξω;

 8. Εικόνα constantinos
  constantinosMar 18, 2016 15:34 ΜΜ

  Οι ρυθμίσεις είναι αυτές που βλεπεις βήμα - βήμα στις εικόνες. Ίσως να μην έχεις βάλει κάποιον ενεργό proxy.

 9. Εικόνα Τακης
  Τακης (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 02, 2016 20:26 ΜΜ

  Θα χρειαστει να παρω τηλεφωνο τον παροχο για να αλλαξουμε κατι αλλο;Επισης,θα χρειαστει να επεμβω καπου αλλου οπως στις ρυθμισεις του δικτυου μου στη συσκευη μου;Με τη βοηθεια του παροχου η ρυθμιζοντας τις ρυθμισεις του δικτυου μου;Με δικο μου τροπο η κατι αλλο;

Scroll to Top