BETA

HandyLinux: Το εύκολο [#βάλε_linux]

Εικόνα Evi

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που θέλουμε να προτείνουμε κάτι εύκολο σε ανθρώπους που έχουν μηδαμινή ή ελάχιστη εμπειρία με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Γνωρίζουμε καλά, πως άσχετα αν λόγω των δεσμεύσεων με τις οποίες η Microsoft κρατάει πολλούς κατασκευαστές ηλεκτρονικών υπολογιστών και συνεπώς στην αγορά έρχονται με προεγκατεστημένα τα Windows, αυτά δεν είναι το ενδεδειγμένο λειτουργικό σύστημα για αρχάριους/ες. Και πόσο μάλλον όταν αυτά πλέον καταγράφουν τα πάντα (κυριολεκτικά και απόλυτα).

Ακόμα και κάποιος φανατικός των Windows, θα μπορούσε να παραδεχτεί πως σε τέτοιες περιπτώσεις αρχαρίων, η επιλογή μιας Linux διανομής, θα ήταν η καλύτερη και ασφαλέστερη επιλογή. Μα και εδώ, μπορεί να προκύψουν πολλά ερωτηματικά, αφού στο οικοσύστημα Linux οι διανομές αφθονούν και οι προτάσεις που συνήθως κάνουμε είναι σύμφωνα με τα δικά μας μέτρα και σταθμά, κάτι που αρκετές φορές αποδεικνύεται λάθος. Εδώ, χρειάζεται κάτι πραγματικά προσαρμοσμένο για ανθρώπους χωρίς εμπειρία.
Έτσι, στα πλαίσια της καμπάνιας #βάλε_linux, θα κάνουμε μια τέτοια πρόταση την όποια την έχουμε δοκιμάσει σε επιτυχία κυρίως σε πιο μεγάλες ηλικίες, μα και σε παιδιά των τελευταίων τάξεων του δημοτικού και πρώτων του γυμνασίου με 100% επιτυχία.

Αυτή είναι η διανομή HandyLinux και επικεντρώνεται σε δυο πράγματα:

1. Στο να είναι απλή, τόσο για ανθρώπους χωρίς εμπειρία με υπολογιστές, μα και για όσους/ες έρχονται από τα Windows. Βασίζεται στο Debian και έχει το σχετικά ελαφρύ γραφικό περιβάλλον του ΧFCE. Είναι πλήρως διαμορφωμένο και οι εφαρμογές όλες ταξινομημένες μέσα σε ένα πλαίσιο και κατηγοριοποιημένες, συμπεριλαμβανομένων και web υπηρεσιών (Gmail, Facebook, κλπ). Ωστόσο, αυτό το περιβάλλον το έχει διαμορφώσει και ανάλογα, ώστε να είναι ακόμα πιο φιλικό. Για παράδειγμα, στο μενού και στην λίστα του εγκατεστημένου λογισμικού:

 

2. Στο να είναι αρκετά ελαφριά προκειμένου να μπορεί να τρέξει χωρίς κολλήματα και σε μηχανήματα με πιο χαμηλό hardware.

Υπάρχει προεγκατεστημένο όλο εκείνο το λογισμικό που θα περίμενε ο/η καθένας/μια για αυτό που λέγεται καθημερινή χρήση, όπως browser, σουίτα γραφείου, media-player κλπ. Η πρόσβαση και εγκατάσταση επιπλέον λογισμικού μπορεί εύκολα να γίνει από τον Διαχειριστή Λογισμικού, έχοντας πρόσβαση στα απέραντα αποθετήρια του Debian.
Σημαντική θέση έχουν και τα εργαλεία προσβασιμότητας και έτσι το HandyLinux ενσωματώνει εγγενώς εργαλεία για ανθρώπους με προβλήματα, όπως μεγεθυντικό φακό οθόνης, ένα εικονικό πληκτρολόγιο και φωνητική σύνθεση διαθέσιμα στον Firefox.
Με ένα προσεγμένο art-work και ελκυστική εμφάνιση σε συνδυασμό με την ευκολία εγκατάστασης, δεν υπάρχει αμφιβολία πως το HandyLinux αποτελεί μια θαυμάσια επιλογή για την κατηγορία των αρχαρίων χρηστών/ριών, ώστε να μπουν με περισσότερη ασφάλεια, χωρίς πονοκεφαλιάσματα στο διαδίκτυο, μα και με πρόσβαση σε ένα σωρό ακόμα εφαρμογές με μεγάλη ευκολία και φυσικά χωρίς κάποιος να καταγράφει τα πάντα στον σκληρό τους δίσκο.

Κατεβάστε το HandyLinux

Την παρούσα στιγμή (Ιούνιος 2016), διαθέσιμη είναι η έκδοση 2.5.
Μάλιστα, εκτός της κύριας version, διαθέτει μια ακόμα πιο ελαφριά έκδοση, την HandyLinuxLight και μάλιστα δίνει και μια ακόμα εκδοχή της για off-line εγκατάσταση.

Aν και αυτή η έκδοση έχει ένα αυτοματοποιημένο script εγκατάστασης, ίσως δεν είναι και τόσο οικεία σε αρχάριους/ες.
Επομένως, η κανονική έκδοση θα ήταν η καλύτερη λύση:

[DOWNLOAD HandyLinux]

Αφού την κατεβάσετε, μπορείτε είτε να την τρέξετε live, είτε να την εγκαταστήσετε σε κάποιον δίσκο ή σε usb-stick. Μπορείτε λοιπόν, να την “κάψετε” σε κάποιο cd δισκάκι ή σε ένα usb στικ.

>>> η ιστοσελίδα του HandyLinux.

  • Σχόλια

1 Comments:

  1. Εικόνα Αχαρνεύς
    Αχαρνεύς (χωρίς επαλήθευση)Ιουν 16, 2016 03:07 ΠΜ

    Μιά χαρά το βλέπω .
    Ελληνικό μενού διαθέτει το κατάστημα ;

Scroll to Top