BETA

Blackphone: Μια συσκευή αντι-παρακολούθησης δημιουργημένη για ιδιωτικότητα

Εικόνα Helen

Screenshot

Oι αποκαλύψεις του Snowden για την επιτήρηση της NSA, τα όσα επακολουθήσαν και αποκαλύφθηκαν αλλάξανε πολλά δεδομένα στον τρόπο χρήσης του διαδικτύου και των ηλεκτρονικών συσκευών. Συγχρόνως, έδωσαν την ευκαιρία και σε πολλούς να εκμεταλλευτούν τον φόβο των ανθρώπων και να τον εμπορευτούν. Αν το δούμε καθαρά, αυτό που συμβαίνει είναι πως το στοιχειώδες ανθρώπινο δικαίωμα της ιδιωτικότητας και του προσωπικού απορρήτου, έχει αφαιρεθεί ανεπιστρεπτί και πως για να το αποκτήσεις σε κάποιους τομείς και μέχρι ενός ορισμένου σημείου θα πρέπει να το πληρώσεις.
Δε μπορώ να ξέρω αν με αυτό το σκεπτικό ενέργησε και η ομάδα η οποία δημιούργησε το Blackphone, μια high-end συσκευή με μια ειδικά διαμορφωμένη έκδοση του Android η οποία θα έχει ως στόχο την προστασία του απορρήτου.

ς.img03

Το promo video που κυκλοφορεί προσπαθεί να το τονίσει αυτό έντονα, με μια κοπέλα η οποία κρύβεται κάτω από μια κουκούλα σε μια πόλη γεμάτη κάμερες και συσκευές παρακολούθησης και την ελευθερία που νοιώθει, όταν πιάνει στα χέρια της την συγκεκριμένη συσκευή:

Δεν υπάρχουν περισσότερα στοιχεία για την συσκευή, καθώς η πρώτη της επίσημη και πλήρης παρουσίαση θα γίνει στο Mobile World Congress που διεξάγεται στην Βαρκελώνη από την 24 Φεβρουαρίου (2014).

>>> η ιστοσελίδα του Blackphone.

Το μόνο βέβαιο είναι πως είναι εντελώς λανθασμένο αυτό το σκεπτικό. Η αποδοχή δηλαδή, της παρακολούθησης και καταστρατήγησης της ιδιωτικής μας ζωής και ενώ, αντί να αντισταθούμε με κάθε τρόπο σθεναρά σε αυτό, να κοιτάμε πώς θα αποκτήσουμε ένα ακόμα καταναλωτικό προϊόν που υπόσχεται διάφορα και στην ουσία κάτι που εκμεταλλεύεται τον φόβο και την άγνοια των ανθρώπων.
Αν μπορούσαμε να προβλέψουμε, σύμφωνα με τα όσα βλέπουμε, παρακολουθούμε και διαβάζουμε το μέλλον του διαδικτύου και της τεχνολογίας. Το μόνο βέβαιο είναι πως μέσα στα επόμενα 5 με 10 χρονια η λέξη προσωπικό απόρρητο δεν θα υφίσταται και αυτό φυσικά δεν θα περιοριστεί μόνο στο διαδίκτυο. Το μόνο βέβαιο πως τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα δεν θα ξέρουν τι σημαίνει ιδιωτικότητα...

 • Σχόλια

4 Comments:

 1. Εικόνα Haris
  HarisΙαν 16, 2014 23:50 ΜΜ

  Διάβασα πρόσφατα ένα άρθρο με έναν τύπο που είχε αγοράσει μια από αυτές τις λεγόμενες έξυπνες τηλεοράσεις. Παρακολουθούσε λοιπόν κάποια προγράμματα, και σε μια στιγμή παρατήρησε ότι η τηλεόραση του πρότεινε προς παρακολούθηση ανάλογες σειρές. Τότε κατάλαβε ότι αυτά που έβλεπε με κάποιον τρόπο καταγράφονταν, και στέλνονταν κάπου.

  Επίσης, αυτή η ιστορία με τα έξυπνα ψυγεία, συσκευές και κολοκύθια, δεν μου αρέσει καθόλου. Όπως επίσης δεν μου αρέσει η ιστορία με την αντικατάσταση των passwords απο ίριδες και αποτυπώματα. Στην τελική το σκέφτομαι που πήρα και smartphone. Στα κλασσικά πόσο καλά διαρκούσε και η μπαταρία.

 2. Εικόνα cryptalex
  cryptalex (χωρίς επαλήθευση)Ιαν 17, 2014 19:41 ΜΜ

  Συν...το ότι θα έχουν και κάμερα, για χρήση με Skype! Κοινώς...μπάντε σκύλοι αλέστε!!!

 3. Εικόνα Constantine
  Constantine (χωρίς επαλήθευση)Ιαν 16, 2014 20:08 ΜΜ

  Οταν ειχα διαβασει για το συγκεκριμενο smartphoneειναι η αληθεια χαρηκα με αυτα που παει να προσφερει, αλλα δν σκεφτηκα οτι πανε να πουλησουν και να εμπορευματοποιησουν τον φοβο με τις παρακολουθησεις, ειναι μια ενδιαφερουσα αποψη.
  Πιστευω θα αποδειχτει ο κανονικος τους σκοπος στο μελλον, αν δωσουν τη δυνατοτητα και σε αλλους που εχουν αλλες συσκευες να εγκαταστησουν και τη δικια τους εκδοση δωρεαν παντα.

 4. Εικόνα cryptalex
  cryptalex (χωρίς επαλήθευση)Ιαν 16, 2014 23:31 ΜΜ

  Συμφωνώ και εγώ με αυτή την άποψη Constantine!
  Απόλυτη εμπορευματοποίηση! Χτίζεις όνομα, με μια φήμη...κερδίζοντας την εμπιστοσύνη του κόσμου, οπου και αυτή ειναι η ουσία...και μετά χτυπάς. Π.χ εδώ έχουμε geeksphone και Silent Circle! Λες και αν η NSA θέλει δεν θα μπορεί να σε hackαρει! Εξάλλου σε Android θα βασίζεται...δεν πάνε να χτίσουν απο την αρχή- προφανώς. Το μόνο που κάπως σου ρίχνει στάχτη στα μάτια είναι ότι το όλο project θα έχει βάση την Ελβετία!
  Απο την άλλη, είναι θετικό το ότι ο κόσμος αρχίζει σιγά σιγα και αντιδρά...και τέτοιες εμπορικές λύσεις...που όσο πάνε και αυξάνονται, μόνο θετικό πρόσημο μπορούν να έχουν...κυρίως στην αφύπνιση.

Scroll to Top