BETA

Υπάρχουν συσκευές με "Ανοιχτού Κώδικα" Hardware;

Εικόνα constantinos

osr1

Σάπιες νομοθεσίες, με σάπιους ανθρώπους που τις προτείνουν και εφαρμόζουν είναι η επιτομή ενός σάπιου συστήματος, χωρίς καμία κοινωνική σκέψη και πιστό μόνο στα συμφέροντα των ελαχίστων οι οποίοι παρακρατούν το χρήμα και την δύναμη.
Μέσα όπως η τεχνολογία, τα οποία υπάρχουν με σκοπό να προσφέρουν ευκολία και ελευθερία κινήσεων στους ανθρώπους χρησιμοποιούνται από κυβερνήσεις και πολυεθνικές, με σκοπό να παρακολουθούν την καθημερινότητα του κάθε ανθρώπου. Με ποιους μιλάει, τι λέει, πού βρίσκεται και κάθε του κίνηση, παραβιάζοντας το κάθε προσωπικό απόρρητο και το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα.

Θέλουμε τα γκάτζετ μας να γνωρίζουν τις πιο μύχιες ανάγκες μας, οι θερμοστάτες μας να γνωρίζουν πότε κρυώνουμε, οι φρυγανιέρες μας πόσο ακριβώς ψημένο θέλουμε το ψωμί μας, οι μηχανές αναζήτησής μας τι ακριβώς ψάχνουμε, ακόμη και αν το έχουμε πληκτρολογήσει ανορθόγραφα. Μέχρι στιγμής, εμφανιζόμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε για αυτήν την οικειότητα εκχωρώντας την ιδιωτικότητά μας.

Οι άνθρωποι, έχουμε εκτιμήσει τις δυνατότητες που μας δίνει η επικοινωνία όπου και αν βρισκόμαστε, μέσω των κινητών μας τηλεφώνων, τα οποία έχουν πλέον εξελιχτεί σε φορητούς υπολογιστές τσέπης.
Υποκύπτουμε στο life-style, αγοράζοντας, ακόμα και αν είναι έξω από τις δυνατότητές μας, συσκευές οι οποίες είναι μπάνικες και η αλήθεια είναι πως η συντριπτική πλειοψηφία δεν θα εκμεταλλευτεί ποτέ τις πλήρεις δυνατότητες αυτών των συσκευών, τις οποίες και πλήρωσε αδρά στις περισσότερες περιπτώσεις.
Φορτώνουμε τις συσκευές μας, με κάθε είδους λογισμικό, στο οποίο ποτέ δεν ελέγχουμε τα δικαιώματα που έχει, καταφέρνοντας με αυτό τον τρόπο, να δίνουμε οικειοθελώς πρόσβαση σε τρίτους στα προσωπικά δεδομένα που βρίσκονται στην συσκευή μας. Είτε είναι οι επαφές μας, είτε τα sms/mms, είτε προσωπικά αρχεία, είτε τα bookmarks μας και οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα πραγματοποιούμε μέσω των συσκευών μας.
Αποδεχόμαστε software και hardware/firmware, τα οποία δρουν ως καταδότες της ιδιωτικής μας ζωής. Συσκευές που αντιλαμβάνονται την κάθε μας δραστηριότητα (ακόμα και αν κοιμόμαστε, αν περπατάμε, οδηγούμε, κλπ). Λογισμικά τρέντυ, τα οποία εγκαθίστανται από εκατομμύρια ανθρώπους έχοντας όμως backdoors, με αποτέλεσμα η φωνή μας, οι συνομιλίες μας, τα μηνύματά μας, η γεωγραφική μας θέση και κάθε άλλο στοιχείο, να παρακολουθούνται και αποθηκεύονται σε severs τρίτων, με άγνωστες μελλοντικές επιπτώσεις.

Κάθε νέο κινητό τηλέφωνο (smart-phone) περιλαμβάνει μια εγκατάσταση GPS στο εσωτερικό του, η οποία μπορεί να εντοπίσει τη γεωγραφική θέση και το υψόμετρο στο οποίο βρίσκεται το κινητό τηλέφωνο οπουδήποτε στον κόσμο. Τα κινητά τηλέφωνα επικοινωνούν συνεχώς με κεραίες ώστε να βεβαιώσουν ότι έχουν τη σωστή ώρα, να ελέγξουν για εισερχόμενα μηνύματα κλπ, πράγμα που σημαίνει ότι η ακριβής τοποθεσία των περισσότερων κινητών τηλεφώνων είναι γνωστή όλη την ώρα.
Αυτό, συνεπάγεται αυτομάτως πως το κάθε κινητό τηλέφωνο είναι μια απόλυτη συσκευή εντοπισμού και με τα όσα προαναφέραμε με τρίτους (δυνάμεις καταστολής και πολυεθνικές) να μπορούν να έχουν και ευαίσθητα δεδομένα μας, όπως μηνύματα, μα και τις συνομιλίες μας, είτε καταγράφοντάς τις, είτε συνακροάζοντας σε πραγματικό χρόνο.
Ιδιοκτησιακά πρόσθετα όπως το Carrier IQ κατασκοπεύουν τους χρήστες των έξυπνων κινητών χωρίς εκείνοι να το γνωρίζουν. Πολλές εφαρμογές από την αγορά περιέχουν κακόβουλα χαρακτηριστικά. Διαβάζουν τα προσωπικά σας δεδομένα, όπως το βιβλίο διευθύνσεων και την «αρχική σελίδα», ή χρησιμοποιούν τα Google Analytics για την αποστολή δεδομένων στη Google. Αυτά είναι μικρά παραδείγματα που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι τώρα. Η απουσία ελευθερίας εμποδίζει την ανεξάρτητη έρευνα και οι μυστικές λειτουργίες κατασκοπείας γίνονται μόνο γνωστές τυχαία.
Η NSA και η κάθε κρατική ΕΥΠ, βρίσκονται ανάμεσά μας, σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας, ακόμα και αν δεν τους αντιλαμβανόμαστε άμεσα. Οι λέξεις: "προσωπικά δεδομένα" είναι ευφημισμός (τα έχουμε ήδη αναφέρει και αναλυτικότατα, οπότε ας μην επανέλθουμε).

Τελικά, έχοντας υποκύψει στις κονσερβαρισμένες ιδέες και λύσεις, οι οποίες πωλούνται στην αγορά, αναζητούμε αυτές και ψάχνουμε (βάση αυτών) απαντήσεις, αποφεύγοντας να κάνουμε το αυτονόητο: Ερωτήσεις, οι οποίες θα μας οδηγήσουν σε απαντήσεις.
Και στην περίπτωσή μας, μια καλή ερώτηση, θα ήταν:

Ποιος πραγματικά, ελέγχει όλες αυτές τις μικρές συσκευές που έχουμε καθημερινά μαζί μας και οι οποίες κατέχουν τόσες ευαίσθητες πληροφορίες για εμάς;

Εμείς;
Είναι προφανές πως όχι. Αυτό είναι απλά μια ψευδαίσθηση. Οι λέξεις:

Ελευθερία, Επιλογή, Δικαίωμα

που κατά κόρον χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές, μα οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, είναι αναληθείς και 100% ψευδείς.
Τον έλεγχο τον έχουν αυτοί, μαζί με τους παροχείς δικτυακών υπηρεσιών, μέσω του software μα ΚΑΙ μέσω του ίδιου του hardware της συσκευής.
Με όλα αυτά, το αμέσως προφανές ερώτημα, θα ήταν:

gta04

Υπάρχει τρόπος απαλλαγής από όλη αυτή την επιτήρηση, μπορώντας συγχρόνως να έχω τα ευεργετήματα της τεχνολογίας και στη προκειμένη της κινητής τηλεφωνίας, με όλα τα παράγωγά της;

Εδώ, για μια ακόμα φορά, ερχόμαστε αντιμέτωποι με την σκληρή πραγματικότητα, την οποία έχει επιφέρει, το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα που στο όνομα του κέρδους των λίγων, γίνονται τα χείριστα στις κοινωνίες, με σκοπό το ακόμα περισσότερο κέρδος των λίγων, ελέγχοντας και χειραγωγώντας τις μάζες, μέσω εκφοβισμών, νομοθετημάτων και ισχυρών δυνάμεων καταστολής.
Να, εδώ ερχόμαστε στην πραγματικότητα, όπου η τεχνολογία, συναντά την καθημερινότητα, το σύστημα και που είναι όλα εμφανώς αλληλένδετα. Αυτό που υποστηρίζουμε εμείς και άλλοι, σε όσους τα διαχωρίζουν και κρατούν αποστασιοποιημένες θέσεις και στην ουσία, μη ενημερώνοντας σωστά τους ανθρώπους.
Σε μια ιδεατή κοινωνία, η τεχνολογία, η πρόοδος, η εξέλιξη, η παιδεία, η αξιοπρεπής διαβίωση, η αυτοδιοίκηση και αυτοδιαχείριση, η αλληλεγγύη, θα έδιναν στους ανθρώπους την ελευθερία να απολαμβάνουν τα πάντα, με σεβασμό στην ίδια την ατομικότητα, στην ζωή μα και στη φύση.

Μα αυτό είναι ουτοπία. Είναι αδύνατο να αλλάξουν αυτά.

θα πουν αρκετοί.
Θα διαφωνήσω. Ουτοπία είναι να πιστεύεις πως δε μπορούν ν' αλλάξουν τα πράγματα.
Η ιστορία του ανθρώπου και της εξέλιξης, έχει δώσει αδιάψευστα στοιχεία για την εφαρμογή όλων αυτών. Εμείς, έχουμε χάσει την επαφή με την αλήθεια, από την προπαγάνδα και μας είναι αδιανόητο να το διανοηθούμε και επομένως να το διεκδικήσουμε.
Έτσι, άλλοι αποφασίζουν για εμάς, άλλοι ελέγχουν τα πάντα, από την πρώτη ύλη, μέχρι τον τρόπο ζωής μας. Άλλοι ελέγχουν τον ίδιο μας τον νου, για να το πούμε ρεαλιστικά.
Στο χέρι μας είναι να τα ανατρέψουμε όλα, μα δεν είμαι αυτός που θα δώσει οδηγιες για κοινωνική επανάσταση (sic), ούτε αυτός είναι ο σκοπός της σελίδας και πόσο μάλλον του άρθρου.
Αυτό όμως που μπορούμε να πούμε, αντιμετωπίζοντας την πραγματικότητα, είναι πως οι τρόποι προστασίας μας στερεύουν. Κεκτημένα και ανθρώπινα δικαιώματα χάνονται. Ανάμεσα στα υπόλοιπα, είναι και θέμα χρόνου, καθώς ήδη συμβαίνει (με λογισμικό κυρίως, πχ τα Windows), όπου όχι μόνο θα είμαστε υποχρεωμένοι να καταναλώνουμε, όσα προστάζει η εμπορευματοποίηση και το τρέντυ, μα και με τα προϊόντα αυτά να μην ανήκουν στους αγοραστές, μα στην ίδια την εταιρεία, έχοντας στην ουσία ο καταναλωτής, καταβάλλει ενοίκιο για αυτό το προϊόν (ήδη η Sony, προσπαθεί να το εφαρμόσει).
Πιστεύω, πως οι ιστορικοί του μέλλοντος, μιας ελεύθερης κοινωνίας, θα ισοδυναμούσαν την λέξη καταναλωτής με αυτή του σκλάβου.
Ρεαλιστικά λοιπόν, μέχρι να έρθει η στιγμη που είτε θα μας ισοπεδώσουν, είτε θα τα ανατρέψουμε όλα, το μόνο που μπορούμε να κανουμε, είναι να τους δυσκολεύουμε την ζωή. Με κρυπτογραφήσεις, με λογισμικά Ανωνυμίας και άλλα τέτοια εργαλεία, φροντίζοντας πάντα να έχουμε την πιο ενημερωμένη τους έκδοση.
Το ερώτημα, είναι τι γίνεται από θέμα Hardware, καθώς και εκεί το πρόβλημα είναι μεγάλο. Άνθρωποι με διάθεση και ανοιχτά μυαλά, έχουν αποδείξει πως αυτό είναι εφικτό, παρέχοντας στους ανθρώπους εναλλακτικές, φθηνότερες, μα και ανώτερες λύσεις, εξασφαλίζοντας τους ελευθερία και συγχρόνως δικαιώματα στην ζωή.
Η Open-Source λογική, υπάρχει σε κάθε τομέα, ειδίκευση, τεχνολογία, κουλτούρα, σε ο,τιδήποτε τέλος πάντων έχει να κάνει με κάθε πτυχή της ζωής του ανθρώπου. Ακόμα και για Ανοιχτού Κώδικα οικονομίες, μπορούμε να μιλήσουμε, για Open-Source οριζόντια διακυβέρνηση, μέχρι ό,τι μπορείτε να φανταστείτε (ως και διατροφή, μόδα, υγεία, τα πάντα!). Κάντε μια αναζήτηση στο osarena, για:

ανοιχτό κώδικα παντού

και θα δείτε πολλούς από αυτούς τομείς.
Το ίδιο έχει συμβεί και με το Open-Hardware, σε κάθε τομέα. Από γεωργικά μηχανήματα, μέχρι ένα σωρό άλλες λύσεις.
Βέβαια στη περίπτωση αυτή, τα πράγματα χωλαίνουν, όχι από έλλειψη ιδεών και δημιουργίας, μα επειδή είναι θέμα υλών. Αν λάβουμε υπόψη πως οι βασικές πρώτες ύλες, σε παγκόσμια κλίμακα ανήκουν (!!) σε ένα ποσοστό σχεδόν 2% του παγκοσμίου πληθυσμού, αντιλαμβανόμαστε αφ' ενός το γιατί όλα είναι αλληλένδετα στο καπιταλιστικό/καταναλωτικό σύστημα και αφ' ετέρου την δυσκολία μαζικής παραγωγής, μα και της δημιουργίας φτηνών συσκευών και μηχανημάτων Ανοιχτού Κώδικα.
Κάποιες, ελάχιστες (από τις πολλές υπάρχουσες) και ενδεικτικές, τέτοιες λύσεις, μπορείτε να δείτε και στο αντίστοιχο tag: #openHardware.
Ανάμεσα σε αυτά λοιπόν, έχουν παρουσιαστεί και κάποια smart-phones, τα οποία είναι Ανοιχτού Hardware, με τη δυνατότητα να εγκαταστήσει ο χρήστης, οποιοδήποτε Linux (μα και κάποια Unix-based) λειτουργικό σύστημα (διανομή) επιθυμεί, έχοντας τον απόλυτο έλεγχο συσκευής και δεδομένων (συνεπώς της ιδιωτικότητάς του), ο ίδιος, μα και πιο ολοκληρωμένες έτοιμες λύσεις.

NeoFreeRunner

Open Sousce κινητές συσκευές:

Τα περισσότερα έξυπνα κινητά σάς ζητούν να συνδεθείτε και να ταυτοποιηθείτε σε έναν κεντρικό εξυπηρετητή πριν να τα χρησιμοποιήσετε κανονικά. Οι χρήστες πρέπει να εμπιστευτούν τον εξυπηρετητή χωρίς να γνωρίζουν τι πληροφορίες έχουν αποθηκευθεί και πώς γίνονται αντικείμενο επεξεργασίας ή πώς συσχετίζονται με άλλα δεδομένα. Ένα τηλέφωνο που εκτελεί μόνο Ελεύθερο Λογισμικό δεν απαιτεί από εσάς να παρέχετε δεδομένα σε μια αναξιόπιστη εταιρεία ή να σάς πιέσει να το κάνετε – τουλάχιστο αυτό είναι εξαιρετικά απίθανο, καθώς οι ενέργειες του λογισμικού θα ήταν προφανείς και η κοινότητα θα μπορούσε να αναπτύξει μια εναλλακτική έκδοση. Η βολικότητα των υπηρεσιών «προστιθέμενης αξίας» που συνήθως ταιριάζουν με παρόμοιες συνδέσεις είναι δυνατό να προσφερθεί και με τη χρήση Ελεύθερου Λογισμικού. Αυτό σας εξασφαλίζει τον έλεγχο των προσωπικών σας δεδομένων, το ημερολόγιό σας παραμένει στην κατοχή σας. Μπορείτε και να έχετε την τούρτα και να την απολαμβάνετε.

odΟι πρωτοβουλίες Maemo/MeeGo ανέπτυξαν συστήματα για κινητά τηλέφωνα με βάση το GNU/Linux, με πολλά μη-ελεύθερα συστατικά. Τώρα έχουν μεταφερθεί στα Mer και Tizen. Ενώ το Mer είναι μια κοινοτική προσπάθεια για να συνεχιστεί η εργασία με τη βάση κώδικα του MeeGo με χρήση Qt, το Tizen είναι μια εταιρική πρωτοβουλία που χρησιμοποιεί μόνο τμήματα του MeeGo συν Enlightenment και HTML5.

Η Mozilla εργάζεται πάνω στο λειτουργικό σύστημα FirefoxOS η σύλληψη του οποίου είναι η παροχή μόνο ενός περιηγητή που να εκτελεί εφαρμογές ιστού. Έτσι τίθενται τα συνήθη ζητήματα για το Λογισμικό ως υπηρεσία (Software as a Service), με βάση πιθανούς μη-ελεύθερους οδηγούς. Επίσης για το WebOS ανακοινώθηκε ότι θα κυκλοφορήσει ως Ελεύθερο Λογισμικό. Θα φανεί αν όλα τα μέρη θα είναι ελεύθερα και αν θα υπάρχουν νέες συσκευές στην αγορά που θα λειτουργούν με WebOS.
Έχουμε δει στο παρελθόν, κάποιες προσπάθειες, οι οποίες στοχεύουν σε αποκλειστικά ελεύθερα λειτουργικά συστήματα, για φορητές συσκευές, εναλλακτικά του Android και όλων των άλλων ιδιόκτητων (και κλειστών) λειτουργικών που δημιουργούν οι πολυεθνικές, όπου έχοντας την εύνοια του (καπιταλιστικού) συστήματος, επιβάλλουν στην αγορά και στους ανθρώπους, με τα όσα συνεπαγόμενα που ήδη αναφέραμε [δείτε σχετικά: Εναλλακτικά του Android υπάρχουν;].
Ίσως το δημοφιλέστερο όλων αυτών, να είναι το OpenMoko, τ' οποίο μάλιστα το είδαμε και με μια custom συσκευή ανοιχτού hardware (αν θέλετε να πάρετε γευση του OpenMoko, μπορείτε στον υπολογιστή σας, μέσω εικονικής μηχανής (δείτε πως).

FreeRunner:

Μια συσκευή, η οποία κυκλοφορεί και είναι διαθέσιμη για όποιον ενδιαφέρεται είναι και το FreeRunner.
Το τηλέφωνο αυτό τ’ αναπτύσσει η εταιρεία Openmoko και η δημιουργία του έχει ξεκινήσει εδώ και σχεδόν μια τετραετία και ήδη έχει συγκεντρώσει γύρω του μια κοινότητα η οποία έχει εξελίξει αφάνταστα το λειτουργικό του, τόσο σε χαρακτηριστικά, όσο και σε αισθητική.
Η τιμή του ανέρχεται στα 250 δολάρια (έως και 400 με τα έξτρα -μην με ρωτήσετε τι είναι τα έξτρα).
Το λειτουργικό σύστημα που τρέχει είναι μια εκδοχή Linux και οι δημιουργοί του στοχεύουν στην ανάπτυξη μιας κοινότητας η οποία θα δουλεύει πάνω σε διαφορετικά λογισμικά αυτού του κινητού τα οποία με το καιρό θα περιλαμβάνουν σωρεία από εφαρμογές και gadgets κατά τα πρότυπα του iphone αλλά επίσης και στην δημιουργία του πρώτου custom-made και user adjusted κινητού τηλεφώνου.

>>> Δείτε παρουσίασή του, χαρακτηριστικά και τρόπους απόκτησής του.

GTA04 phone:

Μια ακόμα συσκευή, πιο νέα που εμφανίστηκε, είναι το: GTA04 phone, συνέχεια του Openmoko GTA02 και σχεδιάστηκε έτσι ώστε να μην απαιτούνται ιδιωτικοί οδηγοί. Λειτουργεί με GNU/Linux, αλλά απαιτεί μη-ελεύθερο firmware για τη χρήση WiFi. Τόσο κοντά, αλλά και τόσο μακριά. Στην ουσία είναι η επόμενη γενιά του FreeRuner που είδαμε πριν.

GTA04 phone
Screenshot-1

-H συσκευή έρχεται από την Γερμανία (Βαυαρία) και τα βασικά της χαρακτηριστικά, είναι τα εξής:

 • 800 MHz / 1 GHz TI OMAP3 (ARM Cortex A8)
 • 3D Graphics Accelerator και DSP
 • 512 MB RAM, 512 MB / 1 GB Flash, Micro-SD ως 32 GB
 • HSPA UMTS με ως και 400h χρόνο αναμονής
 • GPS, Navigation Sensors, WLAN, Bluetooth, OTG2.0

Τρέχει QtMoko, SHR, Debian, με πλήρη υποστήριξη. Διαθέτει, υποστηρικτικά, πλήρη τεκμηρίωση με σχηματικές αναπαραστάσεις, με διαθέσιμα τα 3D CAD δεδομένα που χρειάστηκαν για το σχεδιασμό του και 3D εκτύπωση αυτών. Πλήρως ανοιχτούς bootloader, kernel, χωρίς μυστικά και χωρίς overprotection replaceable battery.
-Ακόμα, διαθέτει:

 • FM δέκτη / πομπό επιλογή με RDS (που είναι σπάνιο)
 • πλήρες σετ από αισθητήρες -sensors- (βαρόμετρο, πυξίδα, επιταχυνσιόμετρο, γυροσκόπιο, GPS)
 • B2B βύσμα για να το χρησιμοποιήσετε ως ένα System on Module
 • πολύ υψηλή ανάλυση οθόνης (282 ppi)
 • Δεν χρειαζόσαστε online λογαριασμούς και δεν απαιτείται καμία εγγραφή (registration)
 • offline πλοήγηση GPS και λεξικά
 • όλες οι εφαρμογές είναι δωρεάν και open source
 • γρήγορος επεξεργαστής και μεγάλη μνήμη RAM, δεν απαιτείται, καθώς οι εφαρμογές δεν είναι ξεχειλωμένες με άχρηστο (bloated) υλικό
 • διαχωρισμός μεταξύ modem processor και application processor, έχοντας στην ουσία, τον έλεγχο για το τι κάνει (ή δε κάνει) το modem σας
 • εξαιρετικά καλό gta04 kernel, οι περισσότεροι από τους οδηγούς είναι στον mainline kernel και οι gta04 πυρήνες ενημερώνονται με κάθε νέα έκδοση του Linux
 • μακροπρόθεσμη υποστήριξη που φτάνει τα 4 χρόνια
 • μια φιλική κοινότητα όπου μπορείτε να έχετε απευθείας συνομιλίες με τους προγραμματιστές του.

Ωστόσο, μπορεί, αν κάποιος βρει μια προηγούμενης γενιάς συσκευή FreeRuner, να πάρει μόνο την motherboard του.

>>> Περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες απόκτησής του, στην ιστοσελίδα του.

ch1

Φυσικά, οι συσκευές δε σταματούν εκεί, μα τα FreeRuner, είναι, με τα υπάρχοντα δεδομένα, τα πιο φιλικά, προσιτά και με σχετικά καλό χρόνο παράδοσης.
Σύμφωνα, με μια λίστα της Wikipedia, περιλαμβάνονται οι εξής συσκευές:

Screenshot-1

Σε όλα αυτά όμως, δεν αναφέρεται και μια πολύ αξιοσημείωτη προσπάθεια, η οποία άρχισε το 2011 και πρόκειται για το PaperPhone, ένα smartphone που o χρήστης μπορεί να ελέγχει το Interface του λυγίζοντας την εύκαμπτη οθόνη του ώστε να ελέγχει την συσκευή του. Tο PaperPhone είναι project του Human Media Lab της σχολής Πληροφορικής του Queen’s University του Τoronto.

Δε ξέρω τι ανάπτυξη υπάρχει αυτή την στιγμή στην εν' λόγω συσκευή, μα είναι ένα εξαίρετο δείγμα των υψηλών δυνατοτήτων που μπορεί να επιτύχει ο Ανοιχτός Κώδικας σε κάθε τομέα.
Για σκεφτείτε λίγο, πλέον τα κορυφαία ΟS, για φορητές συσκευές είναι Linux-based, συνεπώς Ανοιχτού/Ελεύθερου Κώδικα, δεν είναι οξύμωρο, οι συσκευές και το λογισμικό τρίτων (είτε το θέλουμε, είτε όχι), να έρχονται πατενταρισμένα;
Το ζητούμενο, είναι να βρεθεί ο τρόπος για άμεση πρόσβαση στα πρωτογενή υλικά κατασκευής και αυτά να μην αποτελούν δικαίωμα ορισμένων.
Ωστόσο, αυτό είναι πολύ πιο σύνθετο και απαιτούνται πολύ περισσότερα, όπως κοινωνική συνοχή, αλληλεγγύη και πίστη στο καλύτερο.

 • Σχόλια

2 Comments:

 1. Εικόνα artivision
  artivision (χωρίς επαλήθευση)Οκτ 12, 2013 08:16 ΠΜ

  Κανένα με μεταβαλλόμενο IMEI, OpenRisc CPU και Coreboot?

 2. Εικόνα geodoo

  Υπάρχει και αυτό εδώ από τον συνιδρυτή του Arduino.

  http://web.media.mit.edu/~mellis/cellphone/index.html

Scroll to Top