BETA

Steam Machine (Steam Box) Τι ακριβώς είναι; Πότε θα έρθει;

Εικόνα Haris

SteamBox

Η Steam Machine, που μερικές φορές αναφέρεται σαν Steam Box, είναι ένας υπολογιστής “γραμμής παραγωγής” για παιχνίδια. Ξεκίνησε να κατασκευάζεται και να διανέμεται από αριθμό πωλητών, χρησιμοποιώντας μια ποικιλία σχεδίων και χαρακτηριστικών (specifications), από την Valve Corporation. Όλες οι Steam μηχανές θα τρέχουν το SteamOS, ένα λειτουργικό σύστημα ανοικτού κώδικα βασισμένο σε Linux, αναπτυγμένο ειδικά για συμβατά linux Steam παιχνίδια, καθώς και για άλλους σκοπούς ψυχαγωγίας. Οι πιο πολλές προκατασκευασμένες μηχανές Steam θα είναι αναβαθμίσιμες και τμηματικά κατασκευασμένες, (modular), με εξαρτήματα, όπως τα παραδοσιακά Pcs.

Το SteamOS θα είναι επίσης διαθέσιμο για τον καθένα, να το κατεβάσει και να το εγκαταστήσει στον υπολογιστή του, χωρίς κόστος. Η γραμμή παραγωγής μηχανών Steam θα έχει επιλογές στο υλικό, που θα ποικίλλουν ανάλογα με τις επιδόσεις, το μέγεθος, και την τιμή. Η Valve, αναπτύσσει επίσης ένα touchpad, Steam βασισμένο ελεγκτή αφής (χειριστήριο παιχνιδιών), για να προσδώσει στους παίκτες την λειτουργικότητα ενός χειριστηρίου κονσόλας. Παρόλο που τα σχέδια για έκδοση της μηχανής ήταν για το 2014, η εταιρία επανεκτίμησε το πρόγραμμα της, έτσι ώστε να φέρει στην αγορά τις συσκευές στο 2015.

Η ιστορία του μηχανήματος

Το Steam, ένα μεγάλο ψηφιακό κατάστημα, που υποστηρίζει πολλούς τρίτους κατασκευαστές και εκδότες, αναπτύχθηκε από την εταιρία Valve αρχικά για τα Windows, και υπολόγιζε σε ένα 75% των ψηφιακών αγορών για την πλατφόρμα αυτήν. Η Valve αντιλήφθηκε μια δυσαρμονία σχετικά με τις προσεγγίσεις της MS και της Apple σχετικά με τα Λ/Σ τους. Περιόριζαν το ποιες από τις εφαρμογές τους θα μπορούσαν να τρέχουν. Γύρω στα 2012 με την έκδοση των Windows 8, ο Gabe Newell, CEO της Valve θεώρησε το παραπάνω σαν μια καταστροφή για όλους στον χώρο του PC. Τότε, συζήτησε την πιθανότητα της προώθησης του Λ/Σ Linux που θα διατηρούσε τον ανοικτό χαρακτήρα της πλατφόρμας. Ο Newell αναγνώρισε πως τα παιχνίδια θα έδιναν μια σημαντική ώθηση στο Linux. Ένας επίσημος linux client για Steam, εκδόθηκε τον Ιούλιο του 2012, μαζί με εργαλεία ανάπτυξης, για να βοηθήσει στο να γίνουν port διάφορα παιχνίδια στην πλατφόρμα.

H Valve από τότε ξεκίνησε να εργάζεται για να σιγουρέψει πως, οι βιβλιοθήκες των παιχνιδιών θα είχαν μεταφερσιμότητα και φορητότητα, συμπεριλαμβανόμενης της προσφοράς Steam Play, όπου η αγορά ενός τίτλου για την μία πλατφόρμα, αυτόματα θα επέτρεπε στον χρήστη να παίξει τον τίτλο και σε άλλες υποστηριζόμενες πλατφόρμες, και θα έδινε χαρακτηριστικά cross-platform multiplayer.

Πριν από την επίσημη ανακοίνωση της Valve για τα Steam Machines, διάφορες φήμες υπήρξαν πως η εταιρία σχεδίαζε να μπει στην αγορά υλικού, που είχε αναπτύξει στον χώρο της βιομηχανίας μέσα στο 2012, βασισμένη πάνω στο Linux, και σε παρουσίαση χαρακτηριστικών όπως το 10 foot user interface, Big picture mode για Steam, που θα ήταν μια αναγκαία δυνατότητα για την κονσόλα παιχνιδιών.
Η Valve ανακοίνωσε τυπικά πως είχε στο νου να αναπτύξει μια παιχνιδο κονσόλα κοντά στα τέλη του 2012. Οι δημοσιογράφοι στον βιομηχανικό χώρο ονόμασαν αυτή την μηχανή “Steam Box”.
Θα λειτουργούσε σαν ένα μηχάνημα που θα έτρεχε SteamOS, και θα επέτρεπε στους παίκτες να φέρνουν και να εκτελούν παιχνίδια, πολυμέσα, και άλλα, που ο συγκεκριμένος client προσφέρει ήδη. Το υλικό της μηχανής αναμενόταν να χειρίζεται ανάλογα με τον τρόπο που χειριζόντουσαν άλλες παιχνιδο μηχανές. Η πλευρά του λογισμικού θα έπρεπε να παραμένει ανοικτή.
Η μονάδα θα ερχόταν με Λ/Σ Linux, αλλά ο χρήστης αν το επιθυμούσε, μπορούσε να εγκαταστήσει να άλλο Λ/Σ.

Ο Gabe Newell εξήγησε πως η στρατηγική της Valve ήταν να αναπτύξει το υλικό και την μονάδα μόνη της, σαν το default μοντέλο, που εσωτερικά θα ονομαζόταν Bigfoot, και θα συνεργαζόταν με άλλους κατασκευαστές υλικού υπολογιστών που προσέφεραν την εμπειρία τους, αλλά με διαφορετικά hardware configurations που δεν περιλαμβάνονταν στο μοντέλο της Valve. Για παράδειγμα, η Valve δεν αναμενόταν να συμπεριλάβει ένα οπτικό drive, εξ' αιτίας του μεγέθους και του κόστους του, αλλά αυτό θα μπορούσε να προσφερθεί από έναν εργοστασιακό συνεργάτη της. Επίσης, ήθελε το λογισμικό αυτό να έχει screencast δυνατότητες, έτσι ώστε να επιτρέπει στο μηχάνημα να δουλεύει με ένα monitor ή τηλεόραση στο σπίτι.

Ο Newell είπε πως μπορεί ακόμα να αναπτύξει χειριστήρια για την μονάδα που θα ενσωμάτωναν βιομετρικά δεδομένα από τον παίκτη, και επιλογές για gaze tracking, τονίζοντας πως οι ακούσιες αντιδράσεις του παίκτη είναι επίσης χρήσιμες, πιο πολύ ακόμα από άλλο input όπως το motion control. Συνέχισε λέγοντας πως η Valve υπολογίζει την αγορά φορητών συσκευών, ανάλογα με εκείνη των συσκευών κονσολών σπιτιού. Ανέφερε τους φορητούς και τις ταμπλέτες, με έμφαση. Αυτά έχουν το δικό τους υλικό που ονομάζεται Littlefoot. Κατά την διάρκεια του Steam Dev Days, τον Ιανουάριο του 2014, η εταιρία εξήγησε περισσότερο πως η αγορά στόχος για τις Steam μηχανές είναι το σαλόνι, και ξεκίνησε να δημιουργεί απαιτήσεις για linux βερσιόν των παιχνιδιών τα οποία θα μπορούν να συνεχίζουν την πορεία τους και εκτός πλατφορμών Windows και OSX στο μέλλον.

Το 2013, στο Consumer electronics show, η εταιρία τμημάτων υλικού για υπολογιστές Xi3, παρουσίασε ένα πρωτότυπο που ονομαζόταν Πιστόνι (Piston). Η μονάδα είναι μια από τα πιθανά σχέδια που η Valve κοιτάζει σαν το μοντέλο για το υλικό Steam Box. Είναι ειδικά φτιαγμένο να τρέχει Steam για Linux και να υποστηρίζει Big Picture Mode. Το μηχάνημα είναι βασισμένο στο επίπεδο επιδόσεων X7A, της Xi3 και είναι λίγο μεγαλύτερο από ένα ανθρώπινο χέρι, περιλαμβάνει διάφορα I/O ports, εσοχή για σύνδεση ρεύματος, video και data.

Η Xi3 ξεκίνησε να παίρνει παραγγελίες για την κονσόλα Piston τον Μάρτιο του 2013 στο Southwest festival. Υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον για το υλικό, και σχέδια για μια έκδοση της μονάδας για αγορά στο 2013. Η Valve όμως κατέστησε σαφές πως παρόλο τη συνεργασία της με την Xi3, δεν είχε άμεση εμπλοκή με την ανάπτυξη της κονσόλας Piston, και η τελευταία δεν εκπροσωπούσε απαραίτητα το τελικό design για το Steam Box. H Valve, εξέδωσε επίσημα Steam μηχανές, που περιελάμβαναν το SteamOS, και το χειριστήριο Steam, την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου 2013. Στις 13 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους 300 μηχανήματα beta φάσης, κατέφθασαν σε επιλεγμένους beta testers για δοκιμές. Επιπρόσθετα, 2000 μονάδες προσφέρθηκαν στους προγραμματιστές μηχανικούς λογισμικού, που παρακολούθησαν το Steam Dev Days τον Ιανουάριο του 2014. H εταιρία, έδωσε και ένα περιορισμένο download link του SteamOS σε linux χακεράδες για να το δοκιμάσουν. Βασισμένη πλέον στο feedback από τους δοκιμαστές beta, η Valve ανακοίνωσε τον Μάιο του 2014 πως αναβάλλει την έκδοση της μηχανής για το έτος 2015.

Το υλικό

Σε αντίθεση με άλλες παιχνιδο κονσόλες, το Steam Machine δεν θα έχει μια συγκεκριμένη σύνθεση υλικού, αλλά ένα μίνιμουμ δυνατοτήτων όσον αφορά τα εξαρτήματα. Αυτά όλα θα είναι ικανά να υποστηρίζουν το SteamOS, και παιχνίδια που αναπτύσσονται γι αυτό. Η Valve σχεδιάζει να έχει διάφορες εκδόσεις της μηχανής σε retail, μέσω διαφόρων κατασκευαστών, αλλά και θα επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν τις δικές τους μηχανές από εξαρτήματα, και να παραλλάσσουν τα προϊόντα retail με εξαρτήματα της επιλογής τους όπως επιθυμούν. Οι μονάδες αναμένονται να ξεκινήσουν να εκδίδονται στα 2015, και η Valve αναμένεται να το ανακοινώσει στους συνεργάτες της στο Consumer electronics show τον Ιανουάριο.

Η εταιρία ξεκίνησε να κάνει ένα πρόγραμμα beta testing στα 2013, επιλέγοντας 300 χρήστες Steam, για να δοκιμάσουν τα optimized δικά τους πρωτότυπα και τις ανάλογες βερσιόν του χειριστηρίου Steam. Οι πρωτότυπες μηχανές είχαν διάφορες συνθέσεις και ίσως δεν αντιπροσωπεύουν αυτές της τελικής μηχανής Steam. Οι συνθέσεις αυτές περιελάμβαναν:

  • Επεξεργαστής: Core i7, i5 και i3
  • Κάρτα γραφικών: Nvidia GeForce GTX Titan, GTX 780, GTX 760, GTX 660
  • Μνήμη κάρτας γραφικών: 3 GB μνήμης GDDR5
  • Κύρια μνήμη: 16 GB DDR3 στα 1600 Mhz
  • Σκληρός δίσκος: 1 ΤΒ χωρητικότητας 8 ΜΒ cache, και SSD υβριδικό drive
  • Τροφοδοτικό: 450 Watt
  • Διαστάσεις σε ίντσες: 12 Χ 12,4 Χ 2,9 (σε cm 30,5 X 31,5 X 7,4)

Ένα σημαντικό μέρος της σχεδίασης ήταν η μέθοδος ψύξης και εξαερισμού. Η ψύξη της CPU, GPU, και του τροφοδοτικού. Η Valve σχεδίασε σε αυτά τα beta testings κάθε μια μονάδα να έχει ξεχωριστές διόδους για τον εξαερισμό.

Το χειριστήριο Steam

Μαζί με τις προδιαγραφές για το υλικό της μηχανής Steam, η Valve ανέπτυξε ένα χειριστήριο παιχνιδιών που ονομάζεται Steam Controller. Το χειριστήριο αυτό δεν προορίζεται μόνο για τα παιχνίδια που αναπτύχθηκαν ειδικά για χειριστήρια, αλλά και για εκείνα που παίζονται παραδοσιακά με πληκτρολόγιο και ποντίκι. Θα μπορούν να παίζονται πλέον και μέσω του χειριστηρίου. Παρουσιάζει δύο υψηλής ευαισθησίας ανάλυσης clickable trackpads. Aυτά αντικαθιστούν τα παραδοσιακά μοχλάκια των μοντέρνων χειριστηρίων. Ακόμα δεκαέξι κουμπιά, που περιλαμβάνουν κουμπιά προσώπου, ώμου, και κάτω λαβής. Τα trackpads περιλαμβάνουν feedback αφής, και μπορούν να στέλνουν σήματα στον παίκτη και αναδράσεις, ανάλογα με τα συμβάντα του παιχνιδιού. Ο Chris Kohler απο το Wired, είπε πως καθώς χρησιμοποιούσε το χειριστήριο στο Civilization V σε μια press confenrance της Valve, διάφοροι ηλεκτρομαγνήτες μέσα στο χειριστήριο δημιουργούσαν audio και tactical feedback, σαν ο ίδιος να χρησιμοποιούσε trackball. Το χειριστήριο είναι σχεδιασμένο για Steam Machine, αλλά μπορεί να χρησιμοποιείται και στο PC σε Steam παιχνίδια.

Ο αρχικός σχεδιασμός του χειριστηρίου ήταν να περιελάμβανε ένα touchscreen στο κέντρο. Αυτό θα λειτουργούσε σαν ένα mousepad και θα επέτρεπε στους παίκτες να εκτελούν πράξεις που τυπικά δεν είναι για χειριστήρια. Θα αλληλεπιδρούσε άμεσα με το Steam και SteamOS overlays στην οθόνη του χειριστή, έτσι ώστε να επέτρεπε χειρισμό του παιχνιδιού χωρίς να χρειάζεται να εκτρέπεται η προσοχή του από την οθόνη. Όμως τον Ιανουάριο του 2014, σε ένα event η Valve ανακοίνωσε πως η ιστορία αυτή με το touchscreen απορρίφθηκε. Θα ανασχεδιάζονταν στα υπόλοιπα κουμπιά όψεως έτσι ώστε να ήταν συμβατά με τα υπάρχοντα παιχνίδια.

3

Η Valve πέρασε από διάφορες φάσεις όσον αφορά αυτό το χειριστήριο, θα έπρεπε να μιμείται το πληκτρολόγιο και το ποντίκι. Χρησιμοποίησε πρωτότυπα από εκτύπωση 3d για να δοκιμάσει την εργονομία. Οι πρώτες εκδόσεις της συσκευής συμπεριελάμβαναν trackball ενσωματωμένο στο χειριστήριο για να προσομοιώνει δυνατότητες ποντικιού, άλλαξε γνώμη μετά και πέρασε στα trackpads για να δώσει περισσότερη παραμετροποίηση στους προγραμματιστές όπως την δυνατότητα προσομοίωσης ενός trackball με την μίμηση κίνησης του δακτύλου σε trackpad. Τα trackpads και ο σχεδιασμός του χειριστηρίου θα προσπαθούσαν να ελαχιστοποιήσουν την προσπάθεια διεπαφής καθώς ο χρήστης θα κρατούσε τη συσκευή.

Σε αντίθεση με τα τωρινά τους σχέδια να είχαν τρίτους κατασκευαστές για τις μηχανές Steam, η Valve σκέφτεται να μείνει ο κυριότερος κατασκευαστής του χειριστηρίου όταν τα Steam Machines θα βγουν στην αγορά. Ο Greg Coomer της Valve λέει πως αυτές οι αποφάσεις βασίστηκαν στο να κάνουμε την καλύτερη υλοποίηση του χειριστηρίου, και δεν θα θέλαμε τρίτοι κατασκευαστές να πάρουν από εμάς την ιδέα ενός σχεδιασμού αναφοράς, και να το ρίξουν στην αγορά. Η Valve ξεκαθάρισε πως θα καταστήσει μελλοντικά ανοικτό το πρότυπο στους μηχανικούς για να αναπτύξουν χειριστήρια τρίτων κατασκευαστών.

Υποστήριξη πωλητών

Επιλεγμένοι κατασκευαστές παρουσίασαν πρωτότυπες μηχανές πριν από το CES show στα 2014.
H iBuyPower ανακοίνωσε ένα πρωτότυπο μοντέλο που τροφοδοτείται από επεξεργαστή AMD και 500 GB σκληρό δίσκο, στην τιμή των 499 δολαρίων. Η Digital Storm επίσης έδειξε τα high end cooling parts της σε μηχανή retail στα 1500 δολάρια. Άλλοι πωλητές με πρωτότυπες Steam μηχανές περιλαμβάνουν τις Alienware, Falcon, Northwest, CyberPowerPC, OriginPC, Gigabyte, MaterialNet, Webhallen, Alternate, Next, Zotac, Scan Computers και Maingear, αυτές όλες επέδειξαν τα πρωτότυπα τους το 2014 στο CES show. Οι τιμές ξεκινούσαν από 499 δολάρια και έφταναν τις 6.000 δολάρια βασισμένες στις προδιαγραφές και στους κατασκευαστές.

To SteamOS

Οι μηχανές Steam θα τρέχουν SteamOS, ένα λειτουργικό σύστημα με βάση το Debian που επεκτείνεται σε ένα παρόν Steam client, θα προσθέτει έξτρα λειτουργικότητα όπως διαμοιρασμό πολυμέσων, υπηρεσίες πολυμέσων, οικογενειακό διαμοιρασμό και γονεϊκό έλεγχο. Το λειτουργικό σύστημα θα είναι ελεύθερο για τον οποιονδήποτε χρήστη να το εγκαταστήσει και στο δικό του hardware, αρκεί να τηρούνται τα system hardware requirements.
>>> δείτε περισσότερα σχετικά με το SteamOS, καθώς μπορείτε να το δοκιμάσετε από τώρα, στον υπολογιστή σας: #steam-os.

Παιχνίδια και εφαρμογές

Τα παιχνίδια που θα χρησιμοποιούνται θα τρέχουν natively σε Linux και SteamOS, γενικά η linux συμβατότητα εξασφαλίζεται διαμέσου της εφαρμογής Steamworks Programming Interface, και σύμφωνα με την Paradox Interactive όλα τα παιχνίδια τους που είναι σχεδιασμένα για linux μέσω Steam, θα τρέχουν κανονικά σε SteamOS χωρίς άλλες αλλαγές. Η Valve δεν θα φτιάχνει παιχνίδια αποκλειστικά για την πλατφόρμα του SteamOS / Steam Machine. Όμως δεν θα εμποδίσει τους προγραμματιστές από το να φτιάχνουν αποκλειστικά παιχνίδια για την πλατφόρμα αυτήν.
Οι παιχνιδάδες θα μπορούν να παίζουν τα παιχνίδια και στα δικά τους PC όπου έχουν εγκατεστημένο Steam / SteamOS. Έτσι θα μπορούν και να παίζουν παιχνίδια για άλλες πλατφόρμες όπως OSX και Windows. Διαμέσου του SteamPlay, χρήστες που αγόρασαν τίτλους για άλλες πλατφόρμες, δεν θα ξανα χρειαστεί να αγοράσουν τον ίδιο τίτλο για διαφορετική πλατφόρμα.

Δύο ενημερωτικά videos

Στο πρώτο, το ξεπακετάρισμα μιας Steam Machine σε beta testing από beta tester:

Στο δεύτερο, ένας Ρώσος linux παιχνιδάς, εξάρει τα πλεονεκτήματα του Steam σε Linux:

>>> δείτε περισσότερα, σχετικά με το Steam: #steam.

Πηγή

  • Σχόλια

0 Comments:

Scroll to Top