BETA

Η ελευθερία έκφρασης του μίσους της αστικής δημοκρατίας

Εικόνα Helen

Κατά την γνώμη μας είναι εντελώς παράλογο το να υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν σε συντεταγμένο κράτος και στη νομιμότητα που απορρέει από αυτό. Πρακτικά, είναι αδύνατο να μιλάμε για αυτά όταν τα πάντα προκύπτουν από μια συγκεκριμένη ολιγαρχία των 300 ανθρώπων που με αποδείξεις χρόνων δεν εκπροσωπεί κανέναν άλλον εκτός του εαυτού της και συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα. Ο όρος "δημοκρατία" δεν απέχει ριζικά μόνο από την αρχαία Αθηναϊκή δημοκρατία που επικαλούνται οι πολιτικοί, αλλά και από την ίδια την λέξη που είναι σύνθετη: δήμος + κρατώ. Δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος πολίτης που να μετέχει στα κοινά και να επηρεάζει τις αποφάσεις της βουλής προς όφελος της κοινωνίας. Η απλή εξήγηση σε αυτό είναι πως η εξουσία είναι γλυκειά σαν μέλι και, προκειμένου να την ασκείς, θα πρέπει να υποκύπτεις σε συμφέροντα στα οποία η λέξη "ανθρωπισμός" δεν έχει λόγο ύπαρξης. Νομίζω πως αυτό είναι κάτι που το βιώνουμε αυτήν την στιγμή, βλέποντας πως μια εξουσία ακόμα και αν προέρχεται από την αριστερή πλευρά του πολιτικού φάσματος, δεν διαφέρει στο ελάχιστο από οποιαδήποτε άλλη, ακόμα και από δηλωμένες φασιστικές κυβερνήσεις του παρελθόντος. Η κάθε εξουσία κινείται σε ένα συγκεκριμένο μοτίβο, έχοντας ως προμετωπίδα τους νόμους που δημιουργεί ή έχουν δημιουργήσει άλλες εξουσίες παλαιότερα, τους οποίους και επιβάλλει βιαίως στην κοινωνία. Είτε μέσω μιας συντεχνιακής δικαστικής ελίτ, είτε μέσω των μπάτσων, είτε και με τα δυο μαζί. Και προφανώς είναι ανόητο το να μιλάμε για ευνομία όταν αυτή επιβάλλεται υπό καθεστώς φόβου στην κοινωνία.
Στην ηλεκτρονική εποχή του διαδικτύου υπήρξε μια αλλαγή στην διάδοση της πληροφορίας και στην ενημέρωση και μπορούμε να μιλάμε για έναν πλουραλισμό της ελεύθερης διακίνησής της, καθώς και της άποψης. Παρ' όλ' αυτά και σε αυτήν την περίπτωση, η ηλεκτρονική ενημέρωση υπακούει σε ορισμένους κανόνες που υπόκεινται από τα πολιτεύματα, έχοντας ως βάση και πάλι τον φόβο μέσω των νόμων και των e-μπάτσων.

Η ηθική και η κρίση πάνε χέρι-χέρι. Η κριτική - ακόμα και η άγρια, σκληρή κριτική - είναι ουσιαστική για να ακονίσουμε την εξεγερσιακή μας ανάλυση και πρακτική, αλλά η κρίση πρέπει να εξαφανιστεί τελείως. Η κρίση κατηγοριοποιεί τους ανθρώπους σε ένοχους και αθώους· και η ενοχή είναι ένα από τα πιο σοβαρά όπλα της καταστολής. Όταν κρίνουμε και καταδικάζουμε τους εαυτούς μας ή κάποιον άλλον, καταστέλλουμε την εξέγερση· αυτός είναι ο σκοπός της ενοχής. (Αυτό δεν σημαίνει ότι “δεν θα έπρεπε να μισούμε” ή να θέλουμε να σκοτώσουμε κάποιον· θα ήταν παράλογο να δημιουργήσουμε μια “ανήθικη” ηθική, αλλά το μίσος μας πρέπει να αναγνωρίζεται σαν προσωπικό πάθος και όχι να ορίζεται από ηθικούς όρους).
Η ριζοσπαστική κριτική προβάλλει από αληθινές εμπειρίες, πράξεις, πάθη και επιθυμίες και στοχεύει την απελευθερωτική εξεγερσιακή κατάσταση. Η κρίση πηγάζει από αρχές και ιδανικά που βρίσκονται πάνω από εμάς
· στοχεύει να μας σκλαβώσει σε αυτά τα ιδανικά.

Εν' τάχει θα λέγαμε πως η "λογική" της κάθε εξουσίας, όποιο όνομα και χρώμα και αν έχει, βασίζεται στην εξής αντίληψη, την οποία και θα πρέπει να δεχτούν άπαντες, προκειμένου να μην υποστούν της συνέπειες των νόμων:

Δούλευε πολύ, ζήσε με λίγο, πλήρωνε το κράτος και κατανάλωνε πολυεθνικά προϊόντα. Μην σκέφτεσαι, μην μιλάς, μην πας κόντρα. Ενέργησε μόνο, ως φορολογούμενος καταναλωτής. Σταμάτα να έχεις ιδέες. Σου δίνουμε εμείς, για εσένα. Άνοιξε την τηλεόραση σου και δες. Αν δείξεις ανυπακοή, θα τιμωρηθείς παραδειγματικά. Εμείς φτιάχνουμε τους νόμους, εμείς έχουμε τις δυνάμεις καταστολής που θα σε βασανίσουν αν σηκώσεις κεφάλι. Το γέλιο σου, τα όνειρά σου, οι ελπίδες σου, η ίδια η ζωή σου είναι στα χέρια μας. Μια υπογραφή αρκεί. Μείνετε διχασμένοι και χωρισμένοι. Μιλάτε για πατριωτισμό και φυλές. Προσκυνάτε είδωλα και έχετε μαυροφορεμένους μάγους ως ταγούς. Κανιβαλίστε τον πλησίον σας. Κάθε παραβίαση των ανωτέρω, θα τιμωρείται παραδειγματικά. Εμείς είμαστε ο Νόμος, οι Τραπεζίτες, είναι τα αφεντικά μας και θεοί σας. Είσαστε οι δούλοι, μην το ξεχάσετε ποτέ, επειδή θα σας το θυμίζουμε βάναυσα.

Πολλές δεκαετίες πριν τα ναζιστικά κόμματα στην Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένου και αυτό του Μεταξά), έκαιγαν βιβλία και κατέστρεφαν οτιδήποτε δεν υπόκειτο στην δική τους αντίληψη περί νομιμότητας. Αυτό στην ουσία δεν σταμάτησε ποτέ. Στην εποχή μας, στον 21ο αιώνα, είδαμε να καίγονται βιβλία, να παρεμποδίζονται θεατρικές παραστάσεις και να συλλαμβάνονται άνθρωποι επειδή λοιδόρησαν αναχρονιστικές θρησκευτικές και κοινωνικές πραγματικότητες και βέβαια να διώκονται αρθρογράφοι και ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι. Και όλα αυτά διεπράχθησαν υπό την ομπρέλα του κράτους "δικαίου" και της νομιμότητας.

Όταν οι κοινωνίες γίνονται φασιστικές και ολοκληρωτικές, τα γεγονότα εκτυλίσσονται με μια ορισμένη σειρά. Το πρώτο βήμα είναι πως δίνονται διεισδυτικές, σαρωτικές και ασαφείς εξουσίες στην αστυνομία και στις δυνάμεις ασφαλείας, χρησιμοποιώντας κάποια ηλίθια δικαιολογία.
Στον Δυτικό κόσμο, αυτές οι δικαιολογίες είναι η παιδική πορνογραφία και η τρομοκρατία. Οι δημοσιογράφοι κάνουν άθλια την δουλειά τους στο να αναδείξουν πως αυτοί οι νόμοι εν τέλει προωθούν την κακοποίηση ανηλίκων, και πως είναι γελοιωδώς κακώς προτεραιοτητοδοτημένοι. (100πλάσιοι άνθρωποι πεθαίνουν πέφτοντας από σκάλες, παρά απο τρομοκρατικές ενέργειες).
[Αντιτρομοκρατικοί νόμοι - Ολοκληρωτισμός και Δημοσιογραφία].

Όπως αναφέραμε και όλοι γνωρίζουμε, με την έλευση του διαδικτύου και, ιδιαίτερα, των εργαλείων έκφρασης του web 2.0 (λ.χ. ιστολόγια) οι δυνατότητες για την ελεύθερη έκφραση και διάδοση των ιδεών διευρύνθηκαν σε απόλυτο βαθμό και οδήγησαν σε μία ενδυνάμωση του πλουραλισμού των πηγών πληροφόρησης και του δημοσίου διαλόγου.
Εντούτοις, η διεύρυνση της ελεύθερης έκφρασης μέσω του διαδικτύου γίνεται αντιληπτή από πολλούς όχι ως ενίσχυση της δημοκρατίας, αλλά ως απειλή για την δημόσια τάξη εξαιτίας του τύποις ανώνυμου χαρακτήρα της.

Η ελευθερία της έκφρασης αποτελεί βασικό θεμέλιο μίας δημοκρατικής κοινωνίας (βλ. και ΕΔΔΑ, απόφαση της 7.12.1976, Handyside v. UK, A – 24, παρ. 49).

Παρ' όλ' αυτά και παρ' όλο τον πόλεμο στην ανωνυμία και στην ιδιωτικότητα και τα διλήμματα του αν η δικτυακή ανωνυμία αποτελεί δικαίωμα ή κατάχρηση, τα τελευταία χρόνια η επώνυμη αρθρογραφία κερδίζει έδαφος. Οι λόγοι γι' αυτό μπορεί να ποικίλουν, αλλά ένας σημαντικός παράγοντας είναι η μονομερής και επιλεκτική άσκηση της κρατικής νομιμότητας, χωρίς να λείπουν και άλλοι παράγοντες όπως η ατομική προβολή και οι συντεταγμένες σκοπιμότητες. Δεν ξέρω πόσοι θα το βρουν παράξενο, αλλά ένας από τους λόγους που η επώνυμη δικτυακή αρθογράφηση αυξήθηκε, οφείλεται στην έλευση της ακροδεξιάς στο διαδίκτυο. Η ακροδεξιά, περιφραγμένη από πατριωτικά και εθνικιστικά, χριστιανικά συνθήματα, προβάλλεται ως μια κατάσταση που βρισκεται κάτω από το πρίσμα της ηθικής και της κρατικής νομιμότητας. Αναμφίβολα σημαντικό παράγοντα για την αύξηση του ακροδεξιού λόγου στο διαδίκτυο, έπαιξαν και οι κοινωνικές καταστάσεις και οι μετακινήσεις πληθυσμών στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου που φυσικά είναι αποτελέσματα μιας ιμπεριαλιστικής και οικονομικής τακτικής του καπιταλισμού.
Βέβαια όλα αυτά διαστρεβλώθηκαν από τον ακροδεξιό λόγο και χρησιμοποιήθηκαν κατά το δοκούν με μια ρητορική μίσους και τα πατριωτικά προσχήματα, τα οποία εν μέρει υπάρχουν και στο σύνταγμα του κράτους, τα οποία θες δεν θες, οφείλεις να τα δεχτείς, αλλιώς παραμονεύουν οι μπάτσοι και οι νόμοι.
Αυτοί οι λόγοι και αιτίες έδωσαν το έναυσμα για επώνυμη αρθρογραφία από αυτήν την μερίδα των ανθρώπων, γνωρίζοντας πως θα έχουν ατιμωρησία στο ό,τι πουν και γράψουν, καθώς καλύπτονται από τα νομοθετικά παράθυρα.

Η πρώτη παρατήρηση που μπορεί να γίνει αφορά το μέγεθος της ακροδεξιάς κοινότητας στο εσωτερικό της ελληνικής μπλογκοσφαίρας. Μεγάλος αριθμός ιστολογίων με ακροδεξιά πολιτική κατεύθυνση και με πλούσια δραστηριότητα και περιεχόμενο βρέθηκαν με ένα απλό crawling. Μπορούμε λοιπόν να υποθέσουμε με ασφάλεια ότι ο πραγματικός αριθμός τους είναι πολύ μεγαλύτερος. Το συμπέρασμα είναι ότι μια τέτοια παρουσία δεν μπορεί να είναι παρά το αποτέλεσμα, τουλάχιστον εν μέρει, μιας συνειδητής στρατηγικής υποκινούμενης από πολιτικές οργανώσεις. Αυτό βέβαια είναι αρκετά δύσκολο να αποδειχθεί αφού τα περισσότερα από αυτά τα ιστολόγια είναι απολύτως ανώνυμα.
Επίσης το μέγεθος της κοινότητας επιβεβαιώνει την όλο και μεγαλύτερη επιρροή της ακροδεξιάς στην χώρα αλλά και ενός είδους απενοχοποίηση της δημόσιας έκφρασής της. Το φαινόμενο αυτό είναι ιδιαίτερα έντονο και στα κοινωνικά δίκτυα όπου η διάχυση του ακροδεξιού λόγου βρίσκει πρόσφορο έδαφος ακόμη και σε ομάδες που μπορούν να χαρακτηριστούν απολιτικές.

Και προφανώς η αποθράσυνση γιγαντώθηκε όταν της ίδιας ατιμωρησίας χαίρουν και τα διάφορα πολιτικά κόμματα, τα οποία διαρρέουν στην κοινή γνώμη ψευδείς ειδήσεις, προκειμένου να διασπείρουν φόβο και να καρπωθούν τα οφέλη της προπαγάνδας τους (θα θυμάστε προφανώς, το 2013, το παραποιημένο βίντεο από τη Νέα Δημοκρατία).
Και εδώ, για όσους δεν το έχουν ακόμα καταλάβει, προκύπτει η ανισότητα του νόμου και η επιλεκτική χρήση του εναντίον των αδυνάτων και όσων δεν συντρέχουν με τα εξουσιαστικά προστάγματα. Στην περίπτωση αυτή, μιλάμε για το άρθρο 191 του ΠΚ που αναφέρει τα εξής:

1. Σε φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών και σε χρηματική ποινή καταδικάζεται όποιος διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις ή φήμες ικανές να επιφέρουν ανησυχίες ή φόβο στους πολίτες ή να ταράξουν τη δημόσια πίστη ή να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στο εθνικό νόμισμα ή στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας ή να επιφέρουν διαταραχή στις διεθνείς σχέσεις της χώρας. Αν η πράξη τελέστηκε επανειλημμένα μέσω του τύπου, ο υπαίτιος καταδικάζεται τουλάχιστον* σε φυλάκιση έξι μηνών και σε χρηματική ποινή τουλάχιστον “πεντακοσίων ενενήντα (590) ΕΥΡΩ”.
2. Όποιος από αμέλεια γίνεται υπαίτιος κάποιας από τις πράξεις της προηγούμενης παραγράφου τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους ή με χρηματική ποινή.

Σε αυτό, θα μπορούσε βέβαια να προστεθεί και η διάταξη περί «πρόκλησης των πολιτών σε διχόνοια» (192 ΠΚ) η οποία τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών, αν σύμφωνα με άλλη διάταξη δεν επιβάλλεται αυστηρότερη ποινή.

Διότι όπως αναφέρει και το άρθρο 187:

Όποιος δημόσια ή μέσω του διαδικτύου διαδίδει ή όποιος διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις με αποτέλεσμα να προκαλέσει φόβο σε αόριστο αριθμό ανθρώπων ή σε ορισμένο κύκλο ή κατηγορία προσώπων, που αναγκάζονται έτσι να προβούν σε μη προγραμματισμένες πράξεις ή σε ματαίωσή τους, με κίνδυνο να προκληθεί ζημία στην οικονομία, στον τουρισμό ή στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή να διαταραχθούν οι διεθνείς της σχέσεις.

Λέγοντας λοιπόν όλα αυτά, αρκεί να ανατρέξουμε σε διάφορα σημεία του διαδικτύου και στα social media προκειμένου να δούμε την καταπάτηση όλων των πιο πάνω, από ανθρώπους που εκφράζουν ρητορικές μίσους και εμμέσως πλην σαφώς κινούνται στον χώρο της ακροδεξιάς. Εμείς πιο κάτω θα αναφέρουμε ορισμένα παραδείγματα που αυτό γίνεται καθ' επανάληψη από διάφορα τέτοια ιστολόγια και blogs, με επωνύμους αρθρογράφους, οι οποίοι τρομοκρατούν, διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις και όχι λίγες φορές τα αποτελέσματα αυτών που γράφουν επηρεάζουν μεγάλη μερίδα ανεγκέφαλων συμπολιτών μας, δημιουργώντας καταστάσεις γεμάτες βία εις βάρος άλλων:

1. Περίπτωση Volcano και Μαρκέλλας Τουφεξή

Εδώ έχουμε μια από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις, κατασκευασμένων "ειδήσεων' και ακραίας τρομοκράτησης, με ρητορική μίσους. Προσπερνώντας το γεγονός πως η σελίδα αυτή είναι γεμάτη malware και spyware και άκρως επικίνδυνη για όσους την επισκέπτονται με Windows (πάνω από 75 tracking και malwares/spywares), τα όσα γράφονται εκεί μέσα κάνουν έναν οιοδήποτε λογικό άνθρωπο να του σηκώνεται η τρίχα και να απορεί πώς είναι δυνατό όχι μόνο να υπάρχει αυτή η σελίδα ελεύθερη στο διαδίκτυο, αλλά και όσοι την στελεχώνουν να κυκλοφορούν ελεύθεροι/ες (βάσει των προαναφερθέντων νόμων και της κοινής λογικής).
Σαν αρθρογράφοι του εν' λόγω κατασκευάσματος αναγράφονται οι εξής:

Η αρχισυντάκτρια είναι γνωστή και με μια γρήγορη έρευνα μπορεί να βρει κάποιος τα εξής:

friend with Harilaos Mexas (Πρόεδρος ΧΑ Αλίμου)
Αρχισυντάκτρια at Volcano Times Magazine
Studied Κοινωνιολογία-Δημοσιογραφία at Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Lives in Thessaloniki
Married to Christos Nikolakoulis Since October 11, 2006
    Manager Commercial at Volcano Management since April 22, 2006 to present
    Studied at ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
    Lives in Thessaloniki
    Married to Μαρία Τουφεξή Since October 11, 2006
    From Larissa, Larisa, Greece
From Thessaloniki
    Born on January 24

Και όπως η ίδια παρουσιάζει τον εαυτό της στην facebook page της (όπως τα γράφει η ίδια, με την δική της ορθογραφία και την μονοκοπανιά πρόταση):

H Μαρκέλλα Τουφεξή γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, Eλλάς. Το πραγματικό όνομα της Μαρκέλλας είναι Μαρία Τουφεξή. Σπούδασε δημοσιογραφία, δημόσιες σχέσεις, μάρκετινγκ και κοινωνιολογία ενω εργάστηκε ως δημοσιογράφος για την εφημερίδα "Μακεδονία".Ο τομέας του ρεπορτάζ που ασχολείται στην δημοσιογραφία είναι το δικαστικό-αστυνομικό και κοινωνικό.Είναι αθλήτρια πολεμικών τεχνών και ΄μελος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρατε Ελλάδας.Δάσκαλος της στο Καράτε και στην εκπαίδευση μάχης με Ιαπωνικα σπαθιά είναι ο τρείς φορες παγκόσμιος πρωταθλητής Χαράλαμπος Ωραιόπουλος.Επιπλέον, έχει σπουδάσει βυζαντινή μουσική και έχει συμμετάσχει ως ηθοποιός στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδα. Είναι επίσης συγγραφέας, έχοντας φτιάξει το σενάριο της ταινίας, "Η θεά της Μακεδονίας", η οποία έχει ήδη υποβληθεί στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και το Υπουργείο Πολιτισμού. Πέραν τουτου, είναι τραγουδιστρια, συνθέτης και στιχουργός. Το αγαπημένο της χόμπυ είναι η ζωγραφική και πιο συγκεκριμένα η εικονογραφία, η θαλασσογραφια και η προσωπογραφία. Ένα μεγάλο βήμα στην καριέρα της στο τραγούδι ήταν το τραγούδι "Tαξιδιαρικο Πουλί", το οποίο έχει ψηφιστεί ως ένα από τα δέκα καλύτερα «ζεϊμπέκικα» τραγούδια, καθώς επίσης και το τραγούδι "Χαμένες Πατρίδες", που υποβλήθηκε επίσης στο ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού , μαζί με το βιντεοκλίπ του τραγουδιου, η διεύθυνση του οποίου πραγματοποιήθηκε από την ίδια. Λίγο αργότερα, έρχεται ο δίσκος "Θύελλα Ψυχής", που παράγεται και διανέμεται από την MINOS EMI και στον οποίο υπογράφει για τους στίχους, τη σύνθεση και το τραγούδι. Σήμερα, η Μαρκέλλα κάνει συχνά ζωντανές εμφανίσεις σε συναυλιες και διοργανώνει μουσικές βραδιές. Επιπροσθέτως, η κ. Τουφεξή έχει συνεργαστεί με αναγνωρισμένους καλλιτέχνες, όπως ο Aντώνης Βαρδής, ο Δημήτρης Μητροπάνος, η Δήμητρα Γαλάνη, η Πίτσα Παπαδοπούλου, η Ελευθερία Αρβανιτάκη και άλλοι, τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη. Ακομη έχει τραγουδήσει στο πλευρό του μεγάλου συνθέτη Μίμη Πλέσσα σε κονσέρτο στο Θέατρο Βράχων - Μελίνα Μερκούρη. Επίσης η κ. Τουφεξή διοργανώνει φιλανθρωπικές δραστηριοτήτες που αφορούν κυρίως τα κακοποιημένα και εγκατελελειμένα παιδιά και τις κακοποιημένες ή ανύπαντρες μητέρες. Οι δραστηριότητες της περιλαμβάνουν την έκδοση του διεθνούς περιοδικού "Volcano Τimes" το οποίο χωρίζεται σε δύο κύριες κατηγορίες ενδιαφέροντος: α) Δημοσιογραφική έρευνα δικαστικό-αστυνομικό ρεπορτάζ και κοινωνικών θεμάτων και β) διάφορα θέματα ενδιαφέροντος, όπως αθλητικά, υγεία, μόδα, τεχνολογία αυτοκινήτων, εκδηλώσεις , παρουσίαση διασημοτήτων (celebrities), κλπ. Την ίδια στιγμή, έχει μεταφερθεί το σενάριο της σε βιβλίο με τον τίτλο " Η θεά της Μακεδονίας ". Το βιβλίο έχει να κάνει με μια σύγχρονη ιστορία αγάπης μέσα από ενα πλασματικό - ρεαλιστικό - μεταφυσικό πρίσμα, γεγονός που αποδεικνύει την ελληνική ταυτότητα της Μακεδονίας. Το βιβλίο κυκλοφορεί και διανέμεται σε πρώτη συλλεκτική έκδοση του από την εταιρεία Εκδόσεις Volcano myspace.com/markellatoufexi  youtube.com/markellatoufexi

Ορισμένα "αθώα' παραδείγματα όπως τα έχει καταγράψει η ιστοσελίδα "Ελληνικά Hoaxes":

ΦΡΙΚΗ – ΑΓΡΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ 17ΧΡΟΝΗΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ!!!!ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΟΥ ΣΕΙΧ ΣΟΥ ΣΦΑΓΜΕΝΗ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ!!!ΕΛΕΙΠΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΗΣ!!! [http://goo.gl/TXa2TX]
ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΚΑΡΧΑΡΙΕΣ ΤΙΓΡΗΣ ΚΑΙ ΛΕΥΚΟΣ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ!!! [http://goo.gl/2XeglM]
ΦΡΙΚΗ!!!ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΜΩΡΕ ΕΛΛΗΝΕΣ !!!ΝΑ ΜΗΝ ΑΓΟΡΑΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΝΙΒΑΛΟΥΣ!!! (σχετικά με Κινέζους που τρώνε... μωρά!) [http://goo.gl/b60Fvf]
και φυσικά το γνωστό με τα Botox που φέρνει θάνατο: BOTOX. ΕΝΑΣ ΔΙΑΓΡΑΦΕΑΣ ΡΥΤΙΔΩΝ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΔΙΑΓΡΑΨΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΩΗ!!! [http://www.donotlink.com/gdxj]

Όμως, υπάρχουν και ακόμα χειρότερα τα οποία υποσκάπτουν την κοινωνία και δημιουργούν άσβεστο μίσος. Για παράδειγμα:

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ:
Η συγκεκριμένη χρησμοποιεί το εξής κόλπο:

1. Διασπείρει ψευδείς ειδήσεις και hoaxes με στόχο να ανέβει στις μηχανές αναζήτησης τόσο το όνομά της όσο και οι σελίδες που αρθρογραφεί.
2. Αγαπημένα της θέματα είναι η απειλή της δημόσιας υγείας, ο θρησκευτικός φανατισμός, τα σενάρια συνωμοσίας, η ακροδεξιά προπαγάνδα καθώς και η προωθήση των προσωπικών της φιλοδοξιών (http://www.donotlink.com/gdy7)
3. Γενικά αρθρογραφεί σε sites πολύ χαμηλής ποιότητας ή χαμηλής επισκεψιμότητας ή / και χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να υλοποιήσει τα (1) και (2).

 

2. Περίπτωση Μακελειό και Στέφανου Χίου

Εδώ τα πράγματα είναι ακόμα πιο σοβαρά, καθώς ο συγκεκριμένος έχει επίσημη δημοσιογραφική ιδιότητα και ταυτότητα από τον δημοσιογραφικό σύλλογο και εκτός αυτού, δεν έχει μόνο ηλεκτρονική έκδοση, αλλά απολαμβάνει και όλων αυτών των ευεργετημάτων του τύπου περί ατέλειας, ελάχιστης ως μηδενικής φορολογίας (τα οποία φυσικά βαρύνουν τους φορολογούμενους πολίτες) εκδίδοντας και έντυπο.
Μέσα από άναρθρες κραυγές και λόγο, δημιουργεί εντελώς πλαστές ειδήσεις, στοχοποιώντας κοινωνικές ομάδες, όπως πρόσφυγες πολέμου, ομοφυλόφιλους και όσους δεν ανήκουν στην δική του κάστα. Και εδώ δεν ξέρεις από πού ν' αρχίσεις και πού να τελειώσεις, μα ένα πολύ χαρακτηριστικό και πρόσφατο παράδειγμα, αποτελεί αυτό εδώ και τα συμπεράσματα ελεύθερα:

Στα περισσότερα μέρη του κόσμου, έστω και για τα προσχήματα, αυτό το δίποδο που είναι γεμάτο μίσος, θα ήταν είτε σε φυλακή (όπως ορίζουν τα πιο πάνω άρθρα του νόμου), είτε σε ψυχιατρική πτέρυγα και πολύ καλά φρουρούμενος.

Και για να μην τα πιάνουμε ένα-ένα και τ' αναλύουμε καθώς δεν υπάρχει λόγος, στην ίδια ακριβώς κατηγορία ανήκουν τόσο οι ηλεκτρονικές, όσο και οι έντυπες εκδόσεις του "Στόχου" και της "Ελεύθερης Ώρας".
Που όμως η ασυλία τους είναι εγγυημένη λόγω της δεδομένης σχέσης τους με τα εξουσιαστικά γρανάζια.

 

3. Περιπτώσεις "χριστιανικών" ιστολογιών

Εδώ είναι μια ακόμα πολύ σημαντική περίπτωση, καθώς καλυμμένα πίσω από τον θρησκευτικό μανδύα (που ούτως ή άλλως, και αντίθετα στην θέληση μιας μεγάλης μερίδας των πολιτών, έχει νομική ασυλία), διαδίδουν ανυπόστατες ιστορίες, προκατασκευασμένες φωτογραφίες με αγγέλους, χριστούς και παναγίες, φανταστικούς γέροντες και γερόντισσες με "οράματα", επηρεάζοντας τον μη εγκέφαλο πνευματικά ανάπηρων ανθρώπων που επηρεάζονται και συν τ' άλλα με τον έμμεσο πολιτικό τους λόγο, καθοδηγούν προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις αυτούς τους ανθρώπους που σαφώς απέχουν από κάθε χριστιανικό λόγο. Εκτός αυτού όμως, σχεδόν όλα αυτά τα blogs είναι καθαρές επιχειρήσεις που προωθούν βιβλία, cd και άλλο περιεχόμενο, φυσικά δίχως καμία φορολογία και έλεγχο. Ορισμένα ενδεικτικά παραδείγματα:

agioskosmas.gr
agioritikovima.gr
pentapostagma.gr
panagiamegalohari.gr
archangelosmichail.gr
και πολλά ακόμα από αυτά που προβάλλονται εδώ: orthodoxa-istologia.blogspot.gr

Βέβαια αυτά όπως είπαμε, έχουν το απόλυτο καθεστώς ασυλίας και πώς όχι άλλωστε, όταν πολιτικοί και πρώην πρωθυπουργοί δηλώνουν δημόσια ότι συνομιλούν με τον θεό ή ότι βλέπουν οράματα με γέροντες που τους λένε τι να ψηφίσουν στην βουλή (!!).

Τα πιο πάνω, είναι απλά ορισμένες ενδεικτικές περιπτώσεις που είναι κραυγαλέες. Και αν νομίζετε πως το θέμα εξαντλείται σε πολιτικά, κοινωνικά και θρησκευτικά θέματα, κάνετε λάθος. Ψευδείς ειδήσεις, δημιουργούνται και με άλλη θεματολογία, φυσικά όπως πάντα, χωρίς καμία απολύτως απόδειξη που όμως έχουν σαν στόχο αφ' ενός τα hits για τα blogs και αφ' ετέρου τον εκφοβισμό με διασπορά ψευδών στοιχείων. Ορίστε ένα πρόσφατο παράδειγμα (mag24.gr) που σίγουρα αντίστοιχά του θα έχετε δει δεκάδες φορές και αλλού, με άλλη πόλη:

Αλλά και σε άλλες κατηγορίες, όπως η μετεωρολογία και οι καιρικές προβλέψεις (μα και τα τεχνολογικά -πχ). Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι επίσης από μια ακροδεξιά ιστοσελίδα γεμάτη malwares που δημοσιεύει εντελώς ανυπόστατες καιρικές προβλέψεις με παραπλανητικούς τίτλους και φυσικά χωρίς το παραμικρό ίχνος πραγματικότητας. Αναφερόμαστε στο GreekWeather που ήδη έχουμε κάνει αναλυτικό άρθρο περί αυτού: [ΔΗΕ θα εφαρμόσετε τον νόμο και θα κλείσετε όσους δημιουργούν εκφοβισμό και πανικό;].

Γενικότερα και ειδικότερα το μίσος που προκύπτει από όλα αυτά τα δημοσιεύματα έχει κοινωνικό αντίκτυπο και σε μια μεγάλη δυστυχώς κατηγορία (υπ)ανθρώπων. Αυτό εδώ είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα που όχι μόνο είναι εμετικό, αλλά ακόμα χειρότερα.

Καθώς πρακτικά είναι αδύνατο να ξέρουμε όλα αυτά τα blogs και χρονοβόρο να ασχοληθούμε, ορίστε μερικά ακόμα τυχάρπαστα που έχουν μεγάλη απήχηση στα socials με αναδημοσιεύσεις, από την συγκεκριμένη κατηγορία (υπ)ανθρώπων:

realbomb.gr
iokh.gr
olagossip.gr
expresstime.gr
mikroskopio.gr
defencenet.gr (ακραίο και απολύτως επικίνδυνο με ορολογία μίσους και προπαγάνδας -ορισμένα δείγματα της εγκεφαλικής φασιστομαλάκυνσής του)

Η λίστα προφανώς είναι ακόμα μεγαλύτερη και όποιος/α θέλει μπορεί να συμπληρώσει στα σχόλια άλλες σελίδες, μα με τα πιο πάνω δώσαμε κάποια παραδείγματά που κυριαρχούν και έχουν μεγάλες αναδημοσιεύσεις. Το αν θα έχουν ποτέ τις επιπτώσεις, που αναφέρουν οι νόμοι της αστικής δημοκρατίας, είναι προφανές πως όχι. Ο νόμος κυνηγάει ιστοσελίδες σαν το Indymedia, τον Παστίτσιο, ως ακόμα και εμάς που γράψαμε και δημοσιεύσαμε τα πιο πάνω.
Κλείνοντας, ορισμένα ακόμα σχετικά άρθρα είναι αυτά:

Μιλάς στο Διαδίκτυο για το Πολίτευμα; Πρόσεχε τι λες, αν δεν είσαι λεβέντης
Σάτιρα, Ελευθερία Λόγου, Δικαίωμα στον Χλευασμό
Ψηφιακός Πολιτισμός: Η Ελευθερία να χρησιμοποιείς τον Λόγο
Η Διακήρυξη του Ανοικτού Σεβασμού [Open Respect Manifesto]
Διαδίκτυο, δικαιώματα, ελευθερία και άποψη στο τελευταίο σύνορο?
Ελευθερία Λόγου & Δικαίωμα στην Έκφραση
H προπαγάνδα, το διαδίκτυο και τα ΜΜΕ
Hoax και Εξαπατήσεις στο web
Ειδησιογραφικές Ιστοσελίδες και Κρίση: Από πού έχουν έσοδα μέσω διαφημίσεων;

 

[το άρθρο είναι συνεργατικό με όνομα συντάκτη αυτού που επιμελήθηκε τις εικόνες και την μορφοποίησή του και με γνώση μας τις όποιες συνέπειες δημιουργήσει εις βάρος μας
-osarena]

 • Σχόλια

32 Comments:

 1. Εικόνα AndreasV
  AndreasVΑυγ 19, 2015 22:03 ΜΜ

  Ελένη το άρθρο αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον και φέρνει στην επιφάνεια βαθιές πληγές της… «ελευθερίας» μας. Επέτρεψε μου και μια τοποθέτηση βάση αυτού:
  Την παραποίηση "ειδήσεων" μέσω ψευδών κειμένων, φωτογραφιών και δημοσιεύσεων γενικά με στόχο τον εκφοβισμό (μέσω της ψυχολογικής βίας) ενός χαμηλού έως μέσου IQ αναγνώστη, την είδαμε πολλάκις ΚΑΙ στις πρόσφατες εκλογές.
  Στην τελευταία περίπτωση βέβαια, το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό και ενάντια σε κάθε πρόβλεψη, ακόμα κι από τους επαγγελματίες "μάντεις", στατιστικολόγους (writer included ;) ).
  Φάνηκε για άλλη μια φορά οτι οι δημοσιογράφοι (όχι όλοι - αλλά οι περισσότεροι – και όχι μια μικρή μερίδα όπως θέλουν οι ίδιοι να πιστεύουμ(ν)ε ) εκπροσωπούν τα συμφέροντα του κάθε επιχειρηματία κάτω από τον οποίο εργάζονται.
  Βέβαια οι παραπάνω τύποι/τύπισσες δεν θεωρώ ότι ασκούν δημοσιογραφία. Αν και αυτό πολλές φορές είναι προτέρημα, στην προκειμένη περίπτωση όμως δεν αναφέρεται ως τέτοιο.
  Για να έρθω στην εικόνα του διαδικτύου και δη του Ελληνικού, πρέπει να αναφέρω ότι η δική μου αντίληψη ως αξιολόγηση είναι οτι η εικόνα είναι επιεικώς απογοητευτική και ενίοτε επικίνδυνη.
  Δεν υπάρχει καμιά ευθύνη δυστυχώς… και δεν αναφέρομαι στην αστυνόμευση και την απονομή του νόμου αλλά στην ίδια ευθύνη που πρέπει να έχει αυτός που γράφει και απευθύνεται σε κάποια (μικρή ή μεγάλη) ομάδα ανθρώπων που τους θεωρεί αναγνώστες. Έλλειψη ευθύνης, σεβασμού και πολλές φορές νοημοσύνης από πλευράς των γραφόντων, έχουν καταντήσει ένα μεγάλο μέρος του Ελληνικού Διαδικτύου «Ενημέρωσης» ένα απέραντο βόθρο.
  Ένα δημόσιο αμφιλεγόμενο πρόσωπο που (προσωπικά) παραδέχομαι αρκετές από τις στάσεις του (όχι όλες) είχε αναφέρει πολύ εύστοχα ότι τα ΜΜΕ (Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης) πρέπει να λέγονται ΜΜΣ (Μέσα Μαζικής Συσκοτίσεως). Αυτό το τελευταίο εκφράζει την δική μου άποψη.
  Όλα τα παραπάνω όμως τα αναφέρω ως την απόλυτη συμφωνία μου για το 2ο μέρους του άρθρου.
  Όσο αφορά στο 1ο περί Αστικής Δημοκρατίας, προσκόλλησης στην εξουσία και γενικότερα η όλη επιχειρηματολογία του δεν με βρίσκει σύμφωνο. Μάλλον με βρίσκει σύμφωνο σε ένα ποσοστό, καθώς θεωρώ ότι όλα αυτά που αναφέρονται δεν αποτελούν «ιδίωμα» μιας συγκεκριμένης ιδεολογίας ή «τάξης» (αν και ακόμα η λέξη «τάξη» δεν μ’ αρέσει και δεν νομίζω ότι αντιπροσωπεύει πλέον αυτό που υπάρχει σήμερα στην κοινωνία). Θα το έλεγα πιο εύκολα «κοινωνική διαστρωμάτωση», τεσπα. Όλα αυτά που αναφέρονται στο 1ο μέρος (imo) αφορούν, ή καλύτερα, είναι ιδίωμα της κάθε «θέσης» (κατά Μαρξ – «Θέση – Αντίθεση – Σύνθεση»), οπότε όποιος και να ήταν στην… “Θέση”, θα έπραττε τα αντίστοιχα (με κάποια διαφορά ίσως στο μέτρο)… anyway μεγάλη κουβέντα maybe.
  Thanks for Reading ;)

 2. Εικόνα Helen
  HelenΑυγ 19, 2015 23:33 ΜΜ

  Αν και η εισαγωγή του άρθρου δεν ήταν το δικό μου πεδίο έρευνας, κατά την συζήτηση για την τελική σύνταξη του άρθρου, φάνηκε σωστό να μπει, καθώς σε καμία περίπτωση δεν ήταν το ζητούμενο μας να επισημάνουμε την τιμωρία απ' όπου κι' αν προέρχεται (sic), μα αντιθέτως να αναδείξουμε πως η καταστολή επιβάλλεται από την όποια εξουσία σε αυτούς που πραγματικά την ενοχλούν. Και σίγουρα δεν την ενοχλούν η Τουφεξή ή ο Χίος, κλπ. Μάλλον σαν λοιδορία, καθώς εξ αρχής αποσαφηνίζεται πως: " είναι εντελώς παράλογο το να υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν σε συντεταγμένο κράτος και στη νομιμότητα που απορρέει από αυτό. [...]".
  Άλλωστε η αποκαλούμενη δικαιοσύνη έγινε ακόμα πιο δυσπρόσιτη για τους μη έχοντες, όταν πλέον το μόνο παράβολο μήνυσης ανήλθε (από την αριστεροδεξιά κυβέρνηση στα 100 ευρώ).
  Εξ άλλου η ίδια αυτή δικαιοσύνη είναι η αναφερόμενη συντεχνία που επιδικάζει κατά το δοκούν και υπό συντεταγμένες πολιτικές.
  Ίσως αυτός είναι και ένας από τους λόγους που υπάρχει αυτή η κατάσταση στα ΜΜΕ (συμφωνώ με το ΜΜΣ που αναφέρεις) και κατ' επέκταση και στο διαδίκτυο. Όλες οι πιο πάνω σελίδες είναι δείγμα μιας κατάστασης που διαμορφώνει συνειδήσεις και δίνει έναν copy-paste λόγο στα μη εξελιγμένα δίποδα θηλαστικά του φασιστικού μορφώματος.
  Η λέξη "τάξη" μια χαρά είναι γιατί το θέμα είναι καθαρά ταξικό. Ούτε εθνικό, ούτε φυλετικό, αυτά υπάρχουν μόνο στα αρρωστημένα μη μυαλά. Και σίγουρα δεν περιμένει κανείς από άτομα σαν τα πιο πάνω και όσους τους αναπαράγουν να έχουν αίσθηση ευθύνης. Μάλλον άγνωστες έννοιες τους είναι και ούτε πιστεύω πως έχουν καν συνείδηση.

 3. Εικόνα Χάρης
  Χάρης (χωρίς επαλήθευση)Αυγ 25, 2017 19:25 ΜΜ

  Δεν ξέρω αν το παρατήρησες, αλλά αν παρακολούθησες αναλυτικά τις συνεντεύξεις και τις ομιλίες της επίσκεψης Ομπάμα, θα έβλεπες πως τόνιζε συνεχώς την έννοια δημοκρατία, θέλοντας κατά τη γνώμη μου να υποστηρίξει και τα παρόντα κοινοβουλευτικά μνημονιακά σχήματα, αλλά και να τονίσει πως δημοκρατία εννοείται μόνο διαμέσου αυτού του κοινοβουλευτικού συστήματος.

  Το ρεζουμέ ήταν πως “Μπράβο, καλά πάτε, στηρίζω, και θα κάνω ότι μπορώ, να τους πω εκεί στη Γερμανία να σας ελαφρύνουν το χρέος”.

  Τέλος, είπε και το “Ζήτω η Ελλάδα”, μπράβο του βεβαίως σε αυτό, άντε να παρηγορηθούμε.

  Ακόμα περίπου το “θα πρέπει να είναι τέτοιοι οι μισθοί που να μπορεί ο πολίτης να καταναλώνει”. Συμφωνώ και εδώ, όσον αφορά μια άνεση στον βιοπορισμό του μήνα. Να μην έρχεται η ΔΕΗ και να παθαίνεις καρδιακό λέω. Από την άλλη, μην περιμένουμε κάποια αλλαγή διαμέσου ακόμα και κυβερνήσεων συνασπισμού, όσον αφορά την πολιτική της εξόφλησης του χρέους.

  Το ότι θα πέφτει καταστόλα, θα πέφτει, διότι σου λέει, και ένα εκατομμύριο Έλληνες να βγούμε στη Βουλή και να πούμε “δεν αντέχουμε άλλο, μας κάνατε το βίο αβίωτο”, θα πέσουν τα χημικά, και η δικαιολογία θα είναι “Ένα εκατομμύριο δεν εκπροσωπεί όλον τον λαό, (που είναι έντεκα εκατομμύρια). Ολόκληρος ο λαός, αποφασίζει μόνο διαμέσου των εκλογών. Συνεπώς εσείς είστε ταραξίες, και γυρίστε στα σπίτια σας”.

  Αλλά και το άλλο να κάναμε, πες βγαίναμε πάλι τόσες χιλιάδες με τα πλακάτ, όπως κάνουν στην Αμερική, στα πεζοδρόμια, και να κάναμε κύκλους γύρω γύρω, χωρίς να πειράζαμε κανέναν έτσι; Τι θα λέγανε; ΑΑΑ, δυσφημίζεται η τουριστική εικόνα της πόλης, να διαλυθεί η συγκέντρωση.

  Αφού λοιπόν είναι έτσι τα πράγματα, ρωτώ, γιατί ο λαός δεν μεταχειρίζεται το εργαλείο του συστήματος τις εκλογές δηλαδή, για να ενδυναμώσει το ΚΚ, και το εργατικό κίνημα; Το συμπέρασμά μου είναι πως τουλάχιστον για τώρα, η διστάζει, η δεν θέλει να το κάνει επειδή προτιμά να λειτουργεί με την ατομική ιδιοκτησία και με το ατομικό επιχειρείν. Έως ότου ξεκινήσουν οι τράπεζες τις μαζικές κατασχέσεις.

  Τέλος πάντων, ορισμένες σκέψεις έκανα, μπορεί και να σφάλλω.

 4. Εικόνα Dimis
  Dimis (χωρίς επαλήθευση)Αυγ 20, 2015 00:35 ΠΜ

  Δεν είναι μόνο η ανορθογραφία που έχουν όλα αυτά τα άτομα και τα κεφαλαία που μόνιμα χρησιμοποιούν αλλά τα όσα λένε αν τα παρατηρήσετε είναι μιας συγκεκριμένης μορφής και λεξιλογίου. Όλα αυτά σίγουρα από κάπου υπαγορεύονται και όλα αυτά τα δίποδα όντα που τα αναπαράγουν είναι τόσο ανεγκέφαλα και αμόρφωτα σε κάθε επίπεδο που το μόνο που έχουν είναι μίσος που πηγάζει από την απέχθεια που στο βάθος νοιώθουν για τον ίδιο τους τον εαυτό.
  Και αν μέσα σε αυτούς όλοι έχουμε δει και ανθρώπους που έχουν κάποια μόρφωση είναι ο ίδιος λόγος. Αποτυχημένοι σε σημεία της ζωής τους και βγάζουν το μίσος τους έτσι.

  Και κάτι ακόμα που έχω παρατηρήσει είναι πως όλοι τους είναι για κάποιον ανεξήγητο λόγο ρωσόφιλοι και θαυμαστές του μέγιστου φασίστα Πούτιν που του αποδίδουν μέχρι και θεϊκές ιδιότητες!!!

  Πάντως φοβάμαι πως ξεκινήσατε πόλεμο με αυτό σας το άρθρο και ελπίζω να είσαστε έτοιμοι για τις ύπουλες μεθόδους που θα χρησιμοποιήσουν γιατί αυτές είναι και οι μόνες που γνωρίζουν.

 5. Εικόνα tripalatos
  tripalatos (χωρίς επαλήθευση)Αυγ 20, 2015 02:18 ΠΜ

  Επιτρέψτε μου να εκφράσω μερικές απόψεις και να διατυπώσω ορισμένες απορίες μου...

  Ισχυρίζεστε ότι, «Παρ' όλ' αυτά και παρ' όλο τον πόλεμο στην ανωνυμία και στην ιδιωτικότητα και τα διλήμματα του αν η δικτυακή ανωνυμία αποτελεί δικαίωμα ή κατάχρηση, τα τελευταία χρόνια η επώνυμη αρθρογραφία κερδίζει έδαφος. Οι λόγοι γι' αυτό μπορεί να ποικίλουν, αλλά ένας σημαντικός παράγοντας είναι η μονομερής και επιλεκτική άσκηση της κρατικής νομιμότητας, χωρίς να λείπουν και άλλοι παράγοντες όπως η ατομική προβολή και οι συντεταγμένες σκοπιμότητες.»

  Δεν έχω υπόψη μου κάποια πηγή από την οποία θα μπορούσα κι εγώ να συμπεράνω, όπως το κάνετε εσείς, τα περί αύξησης της επώνυμης αρθρογραφίας... Επειδή τείνω, μάλλον, να διαφωνήσω με το συμπέρασμά σας αυτό, μήπως μπορείτε να παραθέσετε κάποιο δημοσίευμα που κατατείνει σε αυτό; Αν εξαιρέσω την αιτία της προσωπικής προβολής, δεν μπορώ να κατανοήσω τις εννοείτε με τους άλλους δυο λόγους (αύξησης της ενυπόγραφης αρθρογραφίας): τι εννοείτε όταν λέτε «επιλεκτική άσκηση της κρατικής νομιμότητας»; Και ποιες είναι αυτές οι... «συντεταγμένες σκοπιμότητες»...; Στο κατάλογο, εξάλλου, που παραθέτετε για τις αιτίες μιας τέτοιας αύξησης λείπει ένας εξίσου προφανής με τους άλλους: η συνειδητή ευθύνη για την προσωπική άποψη και η έντιμη απόφαση για την υπεράσπιση της άποψης! Γιατί λησμονείτε να τον συμπεριλάβετε...; Μόνον κακόβουλες, υστερόβουλες και μοχθηρές προθέσεις βλέπετε στο ενυπόγραφο κάποιου άρθρου...;

  «Η ακροδεξιά, περιφραγμένη από πατριωτικά και εθνικιστικά, χριστιανικά συνθήματα, προβάλλεται ως μια κατάσταση που βρίσκεται κάτω από το πρίσμα της ηθικής και της κρατικής νομιμότητας.»

  Αυτό το «περιφραγμένη» ακούγεται λες και θέλετε να... λυπηθούμε την ακροδεξιά για την κακή της τύχη! Κατά την ταπεινή μου γνώμη, η άκρα δεξιά είναι αυτό που λέει και κάνει ότι είναι και δεν είναι διόλου... περιφραγμένη, μαντρωμένη ή παγιδευμένη! Όσο για το αν είναι υπό την οριακή προστασία του Κράτους (της κρατικής νομιμότητας, όπως λέτε), ποιος αμφιβάλλει...; Αλλά και η ηθική νομιμοποίηση την οποία απολαμβάνει η άκρα δεξιά είναι επ' αμφιβόλλω: δεν νομίζω ότι υπάρχει κρίσιμη ή σημαντική πλειοψηφία που πριμοδοτεί ηθικά και δημόσια τα ακροδεξιά ήθη! Ο εκφασισμός της κοινωνίας είναι μια διαρκής προσπάθεια Κράτους και Κεφαλαίου και ποτέ δεν μπορεί να είναι πλήρης ή έστω πλειοψηφικός...

  Υποστηρίζετε, επίσης, ότι «Αναμφίβολα σημαντικό παράγοντα για την αύξηση του ακροδεξιού λόγου στο διαδίκτυο, έπαιξαν και οι κοινωνικές καταστάσεις και οι μετακινήσεις πληθυσμών στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου που φυσικά είναι αποτελέσματα μιας ιμπεριαλιστικής και οικονομικής τακτικής του καπιταλισμού.»

  Βάζετε το άλογο μπροστά από το κάρο και λαμβάνετε το αποτέλεσμα ως αίτιο, αλλά ευτυχώς την τελευταία στιγμή «το σώνετε» γράφοντας το τελευταίο τμήμα της πρότασης! Επομένως, συμπερασματικά, «παράγοντας αύξησης του ακροδεξιού λόγου είναι οι πολιτικές επιλογές Κράτους και κεφαλαίου». Δεν ξέρω τι περιλαμβάνετε στον αφηρημένο όρο «κοινωνικές καταστάσεις», πάντως η εξαναγκαστική μετανάστευση δεν είναι ούτε αποτέλεσμα ούτε η αιτία της ανόδου της άκρας δεξιάς: και τα δυο «φαινόμενα» είναι, κατά την άποψή μου, προϊόντα και έργα της συντεχνίας Κράτους και κεφαλαίου και δεν αξίζει τον κόπο να ψάχνουμε ποιο από τα δυο είναι αίτιο ή αποτέλεσμα του άλλου!

  Λέτε παρακάτω ότι, «Βέβαια όλα αυτά διαστρεβλώθηκαν από τον ακροδεξιό λόγο και χρησιμοποιήθηκαν κατά το δοκούν με μια ρητορική μίσους και τα πατριωτικά προσχήματα, τα οποία εν μέρει υπάρχουν και στο σύνταγμα του κράτους, τα οποία θες δεν θες, οφείλεις να τα δεχτείς, αλλιώς παραμονεύουν οι μπάτσοι και οι νόμοι.»
  Σε ποια ακριβώς άρθρα του συντάγματος αναφέρεστε, όπου υπάρχουν ρητορική μίσους και πατριωτικά... προσχήματα; Καθόσον γνωρίζω, κανένα σύνταγμα κανενός Κράτους έχει ανάγκη από προσχήματα: όταν αναφέρετε, για παράδειγμα, στον «πατριωτισμό των Ελλήνων», αυτό δεν είναι... πρόσχημα, δηλαδή κάποια διατύπωση που συγκαλύπτει κάποια άλλη, κρυφή: γνωρίζουμε καλά τι εννοεί το σύνταγμα όταν μιλά για πατριωτισμό και αυτό το γνωρίζει ο συντάκτης του! Επίσης, δεν νομίζω ότι στο σύνταγμα του ελληνικού Κράτους υπάρχει ρητορική μίσους! Ευχαρίστως, πάντως, να μου υποδείξετε σε ποια άρθρα του αναφέρεστε...

  «Το συμπέρασμα είναι ότι μια τέτοια παρουσία δεν μπορεί να είναι παρά το αποτέλεσμα, τουλάχιστον εν μέρει, μιας συνειδητής στρατηγικής υποκινούμενης από πολιτικές οργανώσεις. Αυτό βέβαια είναι αρκετά δύσκολο να αποδειχθεί αφού τα περισσότερα από αυτά τα ιστολόγια είναι απολύτως ανώνυμα.»

  Χρειάζεστε αποδείξεις για να καταγγείλετε τις ακροδεξιές ρητορείες; Ίσως να είναι δύσκολο να αποδειχθεί μια τέτοια διαπλοκή στα ελληνικά δικαστήρια (αν και δεν είμαι τόσο βέβαιος γι' αυτό)... Όχι όμως όταν απευθύνεστε στο κοινό του ιστοτόπου σας: όλοι υποπτευόμαστε τις διασυνδέσεις αυτές και μάλιστα βασίμως!

  Και έρχομαι στο τελευταίο που θα ήθελα να συζητήσουμε, αν και η επίμαχη παράγραφος εμφανίζεται ψηλά στο κείμενο: «Η ηθική και η κρίση πάνε χέρι-χέρι. Η κριτική - ακόμα και η άγρια, σκληρή κριτική - είναι ουσιαστική για να ακονίσουμε την εξεγερσιακή μας ανάλυση και πρακτική, αλλά η κρίση πρέπει να εξαφανιστεί τελείως. Η κρίση κατηγοριοποιεί τους ανθρώπους σε ένοχους και αθώους· και η ενοχή είναι ένα από τα πιο σοβαρά όπλα της καταστολής. Όταν κρίνουμε και καταδικάζουμε τους εαυτούς μας ή κάποιον άλλον, καταστέλλουμε την εξέγερση· αυτός είναι ο σκοπός της ενοχής. (Αυτό δεν σημαίνει ότι “δεν θα έπρεπε να μισούμε” ή να θέλουμε να σκοτώσουμε κάποιον· θα ήταν παράλογο να δημιουργήσουμε μια “ανήθικη” ηθική, αλλά το μίσος μας πρέπει να αναγνωρίζεται σαν προσωπικό πάθος και όχι να ορίζεται από ηθικούς όρους).
  Η ριζοσπαστική κριτική προβάλλει από αληθινές εμπειρίες, πράξεις, πάθη και επιθυμίες και στοχεύει την απελευθερωτική εξεγερσιακή κατάσταση. Η κρίση πηγάζει από αρχές και ιδανικά που βρίσκονται πάνω από εμάς· στοχεύει να μας σκλαβώσει σε αυτά τα ιδανικά.»

  Μπορείτε να μου εξηγήσετε τι εννοείτε ΕΣΕΙΣ όταν γράφετε, διαβάζετε ή ακούτε την λέξη «κρίση»; Σε μια παράγραφο τόσο άσχετη με το σύνολο του άρθρου (και μη μου πείτε ότι η ηθική σχετίζετε με τα πάντα, γιατί αυτό θα ήταν μια αδιέξοδη ταυτολογία!), αίφνης ταυτίζετε την εν γένει «κρίση» με την «Θεία Κρίση» και ενώ... κρίνετε θετικά την «κριτική», καταράστε την «κρίση»: επαινείτε την κριτική, την άσκηση δηλαδή της ικανότητας για κρίση (της κριτικής ικανότητας) και απαρνείστε την κρίση, δηλαδή την ικανότητα να ασκείτε κριτική!!! Ταυτίζετε την κρίση με την (κριτική) καταδίκη, πράγμα απαράδεκτο και αυθαίρετο! Ως άλλη ηθικολόγος μας υποδεικνύετε τι είναι σωστό και τι λάθος και μας λέτε ότι οι ενοχές... καταστέλλουν την εξέγερση!!! Μάλλον έχετε παρεξηγήσει τον Λακάν...!!! Λησμονείτε ότι, σύμφωνα με τους λακανιστές και τους μεταδομιστές, η Εξέγερση είναι ΚΑΙ προσπάθεια διασκέδασης των ενοχών μας επειδή (και για όσον καιρό) ΔΕΝ εξεγειρόμαστε...; Δεν γνωρίζετε ότι υπάρχει ΚΑΙ επαναστατική ενοχή; Και ποια είναι η γνώμη σας για την Ντροπή: ποιοι πρέπει να νοιώθουν ντροπή και ποιοι όχι;

  Δεν ολοκλήρωσα την ανάγνωση του άρθρου σας... Την διέκοψα για να γράψω αυτό το μήνυμα... Επιφυλάσσομαι για τα περαιτέρω...

  Καλό βράδυ!

 6. Εικόνα constantinos
  constantinosΑυγ 20, 2015 09:46 ΠΜ

  Δεν υπάρχει καμία έρευνα αν εννοείς αυτό. Στο διαδίκτυο κινούμαστε χρόνια και καθημερινά, βλέπουμε και βγάζουμε συμπεράσματα. Όχι μόνο αυξήθηκε η επώνυμη αρθογραφία, αλλά και η επώνυμη τοποθέτηση με σχολιασμούς.
  Το «περιφραγμένη» μπορεί ν' ακούγεται σ' εσένα έτσι, αλλά είναι εμφανές τι εννοεί. Κινείται σ' ένα συγκεκριμένο μοτίβο "ρητορικής", απαλλαγμένο από κάθε τι και δοσμένο μόνο με ιδεολογήματα.
  Όταν λέει πως οι μετακινήσεις πληθυσμών λόγω πολέμων και θρησκευτικού φονταμενταλισμού αύξησαν την ρητορική μίσους και τον ανούσιο λόγο των ανθρωποειδών είναι ένα γεγονός. Δεν ξέρω αν και τι παρακολουθεις, αλλά εμείς αυτό βλέπουμε ως αποτέλεσμα της μετανάστευσης, πως αυξήθηκε ο άτοπος λόγος μίσους και τα λογρίδια περί ισλαμοταλιμπάν και "στρατού του ΙΣΙΣ που έρχεται για να επιτεθεί στον ελληνισμό".
  Χθες (19/8) μάλιστα κυκλοφόρησε και εκείνο το πανηλίθιο άρθρο σχετικά με τον τύπο του isis που βολτάρει στην Κω. Για το άλλο δεν θέλει ανάπτυξη, το αναφέρει περί αποτελέσματος ιμπεριαλισμού και οικονομικής τακτικής του καπιταλισμού.
  Δεν ξέρω πως έβγαλες αυτό το συμπέρασμα από τα όσα αναγράφονται για το Σύνταγμα, άλλα ναι το κάνει. Όταν επιβάλλει την θρησκεία ως δεδομένη και ως επιβεβλημένη φορολόγηση, είναι διχαστικό και εν' μέρει δημιουργεί διχασμό. Το δε Σύνταγμα επίσης μιλάει για πατριωτισμό που μπορεί να ερμηνευτεί ποικιλοτρόπως και εμείς διακρίνουμε να έχει εθνικιστική χροιά σε αρκετές παραγράφους του.
  Είναι αυτό που διέκρινες ως "ηθική". Και αυτή η (πλασματική) ηθική όπως αναγράφουμε δημιουργεί κοινωνικές κρίσεις (απαγορεύσεις παραστάσεων, κυκλοφορίας βιβλίων, λόγων μίσους ενάντια στην διαφορετικότητα, απόψεων ενάντια στην θρησκευτική προπαγάνδα, κλπ).
  Η ηθική είναι το πρόσχημα για πολλά. Έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές η έννοια από την πολιτική ηγεσία και τους θρησκευτικούς ταγούς.
  Άλλωστε αν δεν διαχώριζες την πρόταση, θα έβλεπες πως αναφέρει συγκεκριμένα παραδείγματα, καθώς θέλαμε να δώσουμε έμφαση στην καταστολή σε κάθε σημείο (ζωή και διαδίκτυο), με τις προφάσεις αυτές που επικαλούνται.
  Τα δε παραπεμπτικά links που δίνονται σε ένα άρθρο έχουν λόγο ύπαρξης.

  Αυτό που λες εδώ: "Όχι όμως όταν απευθύνεστε στο κοινό του ιστοτόπου σας: όλοι υποπτευόμαστε τις διασυνδέσεις αυτές και μάλιστα βασίμως!", αν θες το εξηγείς λίγο καλύτερα επειδή είναι διφορούμενο και δεν το κατάλαβα. Τι ας πούμε υποπτεύεσαι εσύ σχετικά με τις διασυνδέσεις μας;

 7. Εικόνα tripalatos
  tripalatos (χωρίς επαλήθευση)Αυγ 20, 2015 02:48 ΠΜ

  Όταν διαβάζει κάποιος μια φράση όπως «παρά το πόλεμο εναντίον της ανωνυμίας», εκείνο που αναμένει να διαβάσει στην συνέχεια είναι μια πρόταση κάπως έτσι: «τα τελευταία χρόνια η ανώνυμη αρθρογραφία αυξάνεται»... Διαβάζοντας την πρότασή σας (έτσι όπως την γράφετε), μπορεί κάποιος να σκεφτεί «ε, και λοιπόν; εφόσον η ανωνυμία βάλλεται πανταχόθεν, επόμενο είναι να πληθαίνουν τα ενυπόγραφα άρθρα», ασχέτως της αμφιλεγόμενης αλήθειας της πρότασης αυτής! Αν γράφατε, όμως, αντί για την πρόταση όπως εμφανίζεται στο άρθρο, την φράση που υποδεικνύω («τα τελευταία χρόνια η ανώνυμη αρθρογραφία αυξάνεται»), τότε θα έχανε κάθε λογική συνοχή με αυτήν η δεύτερη και τελευταία πρόταση της παραγράφου... Στ' αλήθεια με έχετε μπερδέψει και δεν ξέρω πώς να σας διαβάσω...!

  Ο ίδιος...

 8. Εικόνα tripalatos
  tripalatos (χωρίς επαλήθευση)Αυγ 20, 2015 15:47 ΜΜ

  Λίγο πριν τη μέση του άρθρου, εμφανίζετε το κείμενο με το οποίο αυτή η Τουφεξή παρουσιάζεται στους αναγνώστες, προσθέτοντας μέσα σε παρένθεση «με την δική της ορθογραφία και την μονοκοπανιά πρόταση». Εκτός από μια λέξη ανορθόγραφη και κανά δυο άλλες από τις οποίες λείπει ο δεύτερος τόνος, δεν βλέπω κάτι μεμπτό στην ορθογραφία! Επίσης, το κείμενο αυτό αποτελείται από κάτι περισσότερες από είκοσι προτάσεις και είκοσι γραμμές: μια πρόταση για κάθε γραμμή! Πού βλέπετε την «μονοκοπανιά πρόταση»; Τέλος, οι σύνδεσμοι που ακολουθούν αμέσως το κείμενο αυτό οδηγούν σε ανύπαρκτες σελίδες!

  Σε τι διαφωνείτε με το μήνυμα που αφορά στο περιστατικό της Λαμίας...;

  Σε δυο σημεία του άρθρου σας δέχεστε (για να μην πω εκλιπαρείτε ή λαχταράτε) τον εγκλεισμό των άθλιων αρθρογράφων σε φυλακή και σε ψυχιατρείο! Πώς το δικαιολογείτε αυτό;

  Νομίζω ότι η κεντρική ιδέα του άρθρου δαινομοποιεί έμμεσα και σαφώς το διαδίκτυο (μαζί με την ανωνυμία του) παρά το υπερασπίζεται!

  @constantinos Εννοώ το εξής: οι αναγνώστες του osarena.gr δεν χρειαζόμαστε αποδείξεις δικονομικής ποιότητας για να πιστέψουν στην διαπλοκή Κράτους και παρακράτους: τις διαπιστώνουμε από την αλληλοσυνάφεια των ενεργειών τους, από δημοσιευμένες (ένθεν κακείθεν) μαρτυρίες και από την ανάλυση των πολιτικών φαινομένων! Η «υποψία για διασυνδέσεις», δηλαδή, δεν στόχευε στο osarena.gr αλλά στην σχέση της άκρας δεξιάς με Κράτος και παρακράτος!
  Δεν θα συμφωνήσω με την άποψή σας περί αύξησης των ενυπόγραφων άρθρων, αλλά ούτε και θα επιμείνω στην διαφωνία μας αυτή αφού ίσως εκπορεύεται από διαφορετικές αναγνώσεις/περιηγήσεις στο διαδίκτυο... Παρότι κι εγώ περιδιαβαίνω το διαδίκτυο για αρκετά χρόνια (από το 1989), δεν εξάγω το ίδιο με εσάς συμπέρασμα... Πιθανον η αύξηση να είναι υπαρκτή σε κάποιο «τμήμα» του ελληνικού διαδικτύου (το οποίο, ίσως, δεν επισκέπτομαι), δεν επιμένω...
  Επιμένετε στα περί «εθνικιστικών υπονοουμένων», τα οποία υπάρχουν στο ελληνικό σύνταγμα, αλλά δεν προσδιορίζετε σε ποιά άρθρα τα εντοπίζετε! Υποδείξτε μου τα άρθρα αυτά και ευχαρίστως να τα συζητήσουμε...
  Άλλο πράγμα η «Ηθική» και το «Ήθος» και άλλο πράγμα η «Κρίση» και η «Κριτική». Διαπλέκονται, αλληλοεπηρεάζονται αλλά δεν ταυτίζονται!!!
  Και για επανεννώσω την πρόταση που εγώ ο ίδιος, όπως λέτε, διαχώρισα: ποια είναι εκείνα τα ιδανικά και οι αρχές που βρίσκονται πάνω από εμάς και από τα οποία πηγάζει η Κρίση; Αν υπάρχουν τέτοια ιδανικά και αρχές που είναι πάνω από εμάς, μήπως τα «πάθη, οι εμπειρίες, οι πράξεις και οι επιθυμίες» είναι, αντίθετα, τόσο χαμηλά ώστε να ποδοπατούνται; Θα βόλευε ένα ενδιάμεσο σύνολο αξιών...; Και σε ποιο ύψος...; Και ποια είναι αυτή η περίφημη «απελευθερωτική εξεγερσιακή κατάσταση» την οποία εσείς, θέλοντας να μας σκλαβώσετε σε αυτήν, βάζετε πάνω απο τους ανθρώπους και την διακρίνετε από τα ψευδή ιδανικά που προβάλλει η Κρίση (κάνω τον συνήγορο του διαβόλου, εδώ, δεν εννοώ το ύφος που εκφράζω);

  Ευχαριστώ για την προσοχή σας!

 9. Εικόνα Maria
  MariaΑυγ 20, 2015 16:13 ΜΜ

  tripalatos, ως φιλόλογος, επίτρεψέ μου να σου πω ότι κάποιος/α που παρουσιάζεται ως δημοσιογράφος, ή μάλλον «λάθος», κάποιος/α που έχει σπουδάσει δημοσιογράφος, είναι απαράδεκτος/η να έχει ορθογραφικά λάθη και δη στο ίνφο της (για να μην αναφέρω τους τόνους, τον λάθος ή / και μη τονισμό τους). Έτσι δεν είναι;
  Δημοσιογράφος, και να μην χωρίζει καν τις προτάσεις;

  Μονοκοπανιά πρόταση όλο το ίνφο της αφού:
  1ον) Τις περισσότερες φορές δεν αφήνει καν κενό μετά από την τελεία.
  2ον) Μία παράγραφος όλο το βιογραφικό της. Στο βιογραφικό / info αφήνουμε παραγράφους. Δεν γίνεται κάποιος που σπούδασε δημοσιογραφία να βάζει σε μία παράγραφο από τις σπουδές και τα χόμπυ της, μέχρι τις συνεργασίες της και τις λοιπές ασχολίες της.

  Όλα αυτά θα δικαιολογούνταν σε ένα σχόλιο, για παράδειγμα, ή σε ανάρτηση (άρθρο κλπ). Βιασύνη λες· λάθη είμαστε, ανθρώπους κάνουμε :D
  Αλλά στο ίνφο σου; Που έναν έλεγχο βρε αδερφέ, αν μη τι άλλο, τον οφείλεις να τον κάνεις.

  ΥΓ: Καλά, για το γεγονός ότι χρησιμοποιεί 3ο πρόσωπο, όταν μιλάει για τον εαυτό της, δεν θα το σχολιάσω.
  [Αν με άκουγες να σου μιλάω για μένα και να σου λέω για παράδειγμα: «Η Μαρία λατρεύει το Linux και αυτό που την προσέλκυσε πρωτίστως στο Ελεύθερο Λογισμικό ήταν η ιδεολογία του περί διαμοιρασμού και Ελευθερίας....»,
  τι γνώμη θα σχημάτιζες για μένα;
  Ότι είμαι ολίγον (;;;) τι ψώνιο;
  ΥΓ2: Ε, δεν το σχολίασα :D]

 10. Εικόνα tripalatos
  tripalatos (χωρίς επαλήθευση)Αυγ 20, 2015 18:03 ΜΜ

  Από τα ανύπαρκτα διαστήματα μετά τις τελείες και την πυκνότητα της παραγράφου-κειμένου παρουσίασής της θα κρίνουμε τις γραμματικές γνώσεις της κυρίας...;;; Σιγά τα ωά! Έσταξε η ουρά του γαϊδάρου, που λέει και η παροιμία! Το info της ίσως δεν είναι... ευπαρουσίαστο, αλλά ούτε ανορθόγραφο είναι σε βαθμό καταγγελίας, ούτε του λείπουν οι τελείες... Υποθέτω ότι η εν λόγω κυρία δεν θα έγραφε με τον ίδιο τρόπο το Επαγγελματικό της Βιογραφικό Σημείωμα! Για το σάιτ που συντηρεί, δεν περίμενα καλύτερο αυτοβιογραφικό σημείωμα...

 11. Εικόνα Χάρης
  Χάρης (χωρίς επαλήθευση)Αυγ 25, 2017 18:54 ΜΜ

  Μόνο αυτό Μαρία; Ούτε τον λόγο ξέρουν να χρησιμοποιούν, είναι εκνευριστικοί έως εξοργιστικοί στις συνεντεύξεις που τυχόν παίρνουν, με το να διακόπτουν και να κάνουν άλλη ερώτηση πριν να πάρουν την απάντηση που υποτίθεται πως ζητούσαν πριν. Αλλά αφού έχουν και ακουστικό στο αυτί και παίρνουν οδηγίες από το κανάλι. Τα καλά άρθρα είναι ελάχιστα, οι καλές συνεντεύξεις και αυτές λίγες.

 12. Εικόνα constantinos
  constantinosΑυγ 20, 2015 20:45 ΜΜ

  Καλά τώρα trollάρεις, όταν λες αυτό;:
  "Σε δυο σημεία του άρθρου σας δέχεστε (για να μην πω εκλιπαρείτε ή λαχταράτε) τον εγκλεισμό των άθλιων αρθρογράφων σε φυλακή και σε ψυχιατρείο! Πώς το δικαιολογείτε αυτό;"
  Σοβαρά τώρα; Αυτό κατάλαβες; Από τον τίτλο του το άρθρο κραυγάζει περί τίνος πρόκειται. Γελοιοποίηση και ανάδειξη της φαυλότητας της αστικής δημοκρατίας και της δικαιοσύνης της.
  Και ναι, επειδη κατ' ανάγκη "δημοσιογραφικά" παρατηρούμε τα πάντα, καθ' ότι αρκετές φορές γινόμαστε γραφικοί και κάνουμε έρευνα η ενοχοποίηση της ανωνυμίας έχει επέλθει από αυτούς που αναφέρει το άρθρο.
  Από την στιγμή που μιλάς σαν τακτικός αναγνώστης όπως λες, θεωρώ πως είναι άτοπο να αναφέρεται κάτι τέτοιο γα το osarena.
  Δηλαδή από την μια μας την λένε πως είμαστε γραφικοί που έχουμε κάνει την ανωνυμία σημαία και από την άλλη πως υπερασπιζόμαστε το αντίθετο.

  Για τα υπόλοιπα τα αφήνω να απαντήσουν οι άλλες συντάκτριες του άρθρου.

 13. Εικόνα tripalatos
  tripalatos (χωρίς επαλήθευση)Αυγ 21, 2015 13:12 ΜΜ

  Καθόλου δεν τρολάρω! Εμμένω σε αυτό που είπα και το οποίο είναι σαφές!
  Και δεν «έμεινα» στον τίτλο του άρθρου... Διάβασα ολόκληρο το κείμενο! Δηλαδή θέλεις να παραβλέψω το περιεχόμενό του, χάριν του τίτλου του; «Στα περισσότερα μέρη του κόσμου, έστω και για τα προσχήματα, αυτό το δίποδο που είναι γεμάτο μίσος, θα ήταν είτε σε φυλακή (όπως ορίζουν τα πιο πάνω άρθρα του νόμου), είτε σε ψυχιατρική πτέρυγα και πολύ καλά φρουρούμενος.» Περισσότερο σαφής δεν μπορείτε να γίνετε!!!!! Επιμένετε, λοιπόν, ότι η πρότασή σας είναι «ποιητική αδεία», από αγανάκτηση, ή ένα σχήμα λόγου...!!! Δικαίωμά σας!

  Η αστική δημοκρατία δεν χρειάζεται γελοιοποίηση αλλά κατάργηση! Αρκετά γελοιοποιείται καθημερινά από μόνη της! Μένει να της δοθεί το τελειωτικό χτύπημα (αυτό είναι σχήμα λόγου)...

  Είμαι τακτικός αναγνώστης αλλά όχι και οπαδός σας: με πόσα διαφωνώ από το σάιτ σας, έχω χάσει το μέτρημα! Και κάθε φορά που έχω την δυνατότητα θα εκφράζω αυτή τη διαφωνία, για όσο μου δίνετε την δυνατότητα, βέβαια...

  Είμαι αρκετά μεγάλος ώστε να γνωρίζω τα τερτίπια του γραπτού και του προφορικού λογου! Καταλήγετε να υπερασπίζεστε το αντίθετο του δικαιώματος στην ανωνυμία, όταν αρνείστε να υπερασπιστείτε το δικαίωμα στην επωνυμία, καταγγέλοντας συλλήβδην την ενυπόγραφη αρθρογραφία, βάζοντάς την στο ίδιο τσουβάλι με την «άθλια» αρθρογραφία! Αυτή η κατάσταση δεν είναι μη αντιστρεπτή, αλλά προς το παρόν αυτήν διαπιστώνω...

  Δεν γνωρίζω ποιοι σας αποκαλούν «γραφικούς», αλλά δεν είμαι από αυτούς! Ανήκω σε εκείνους που ξέρουν ότι είναι εύκολο να ολισθήσει κάποιος στο αντίθετο εκείνου που υπερασπίζεται, όταν δεν ξέρει να το υπερασπιστεί σωστά και δίχως φανατισμούς!

  (Βλέπω κάτι γράφει και ο AndreasV... Πάω να το διαβάσω...).

 14. Εικόνα constantinos
  constantinosΑυγ 21, 2015 20:46 ΜΜ

  Που ακριβώς λέω να κάνεις κάτι τέτοιο;: "Δηλαδή θέλεις να παραβλέψω το περιεχόμενό του, χάριν του τίτλου του;"
  και όχι: 'Σοβαρά τώρα; Αυτό κατάλαβες; Από τον τίτλο του το άρθρο κραυγάζει περί τίνος πρόκειται."
  Που είναι απλό να γίνει αντιληπτό πως εννοείται από ΚΑΙ τον τίτλο του ακόμα και πόσο μάλλον όταν ήδη ξέρουμε πως εχεις διαβάσει το άρθρο συζητάμε ήδη γι' αυτό;

  Μάλλον επειδή δεν εχεις καλή επαφή με την πραγματικότητα. το λες αυτό, καθώς όπως είπες, διαβάζεις συγκεκριμένες σελίδες:
  "Η αστική δημοκρατία δεν χρειάζεται γελοιοποίηση αλλά κατάργηση! Αρκετά γελοιοποιείται καθημερινά από μόνη της! Μένει να της δοθεί το τελειωτικό χτύπημα (αυτό είναι σχήμα λόγου)..."
  Μια χαρά γελοιοποιείται, αλλά και μια χαρά την στηρίζουν. Ξέρεις, σε φάσεις όπως εκλογές, δημοψήφισμα, κλπ.
  Σαφώς και το ζητούμενο είναι η "φωτιά" στον αστικό τρόπο ζωής (χωρίς "σχήμα λόγου"). Πόσοι λες εκεί έξω να το γνωρίζουν ή ακόμα και αν το κάνουν να το αποδεχτούν; Όταν όμως μιλάς εμπεριστατωμένα και σε έναν τομέα που δεν μπορεί αν αμφισβητηθεί;
  Όταν απλά λες και μοιράζεσαι την γνώμη σου εννοώ και όχι πως το παίζεις πεφωτισμένος (το διευκρινίζω ώστε μην το υποθέσεις). Απλά έκατσες και έκανες μια ΕΡΕΥΝΑ για κάτι που ναι μεν γνωρίζανε οι πολλοί, αλλά να... μοιράζεσαι και κάτι σαφές.

  Το πως είσαι "αρκετά μεγάλος", δεν σημαίνει πως είσαι και σοφός, ούτε και συνεπάγεται κάτι, sry μα για εμένα είναι άκυρο.
  Ξαναδιάβασε τι έγραψες: "Καταλήγετε να υπερασπίζεστε το αντίθετο του δικαιώματος στην ανωνυμία, όταν αρνείστε να υπερασπιστείτε το δικαίωμα στην επωνυμία, καταγγέλοντας συλλήβδην την ενυπόγραφη αρθρογραφία, βάζοντάς την στο ίδιο τσουβάλι με την «άθλια» αρθρογραφία! Αυτή η κατάσταση δεν είναι μη αντιστρεπτή, αλλά προς το παρόν αυτήν διαπιστώνω..."
  Και αναρωτιέμαι αν είσαι πράγματι ένα νέο είδος troll ομολογουμένως εξελιγμένου και υψηλού -επιφανειακού- επιπέδου (respect).

 15. Εικόνα Helen
  HelenΑυγ 21, 2015 00:42 ΠΜ

  @tripalatos αν και δεν κατάλαβα σε ποια σημεία είναι η ένστασή σου, θα προσπαθήσω να τοποθετηθώ στα όσα αναφέρεις.
  Θα αντιλαμβάνεσαι υποθέτω κατ' αρχήν πως όταν μιλάμε για φασισμό και φασίζουσα νοοτροπία δεν αναφερόμαστε κατ' ανάγκη στον ψηφοφόρο της ΧΑ. Θα ξέρεις υποθέτω πως αυτά τα άτομα σε κάθε τους φράση, σε κάθε τους λέξη - η μικρονοϊκότητα της κοσμοαντίληψης, η προχειρότητα της σκέψης, η αφοριστικότητα της θεώρησης, η πηχτή ημιμάθεια, η επιφανειακή και τύποις εγγράμματη ψευδο-εμβρίθεια, η αντιεπιστημονική υποκειμενικότητα της ανάγνωσης του όποιου ζητήματος που έχουν δημιουργεί καταστάσεις σαν αυτές που βιώνουμε και είναι η αίτια που οι δρόμοι έχουν γεμίσει αίμα και τα αστυνομικά τμήματα εν' δυνάμει δολοφόνους και οι τριψήφιες γραμμές ρουφιάνους.

  Το αν εσύ θεωρείς πως η επαναστατικότητα πηγάζει από ενοχές, ίσως έχεις δίκιο για κάποιο ποσοστό. όμως έτσι όπως το θέτεις αφήνεις να εννοηθεί πως την επαναστατημένη μάζα την αποτελούν το λούμπεν προλεταριάτο και οι ενοχικές συνειδήσεις ευκατάστατων γόνων, καταδικάζεις και μηδενίζεις με δυο λέξεις, τις επαναστατημένες συνειδήσεις, αφορίζεις τους πολιτικούς κρατούμενους του χώρου και αγνοείς το αντάρτικο πόλης. Που και σε ένα σημείο, μάλλον οι αστοί θα πρέπει να ανησυχούν αν στην "μάζα" αυτή ανήκουν συνειδητοποιημένοι εύποροι πολίτες. Αρχίζοντας από τον Κροπότκιν η λίστα είναι μεγάλη μέχρι σήμερα, ακόμα και όσον αφορά τα εγχώρια.

  Τώρα για το παιχνίδι των λέξεων και το δυιλισμα του κώνωπα με τα: "«Ηθική»/«Ήθος» και «Κρίση»/«Κριτική» δεν θα μπω στην διαδικασία, γιατί δεν βλέπω πουθενά στο κείμενο να υπάρχει τέτοια σύγχυση.

  Όσον αφορά το bio της συγκεκριμένης κυρίας, έγινε υπόδειξη πως εμείς δεν αλλοιώσαμε το παραμικρό. Το πως θα το αντιληφθεί ο καθένας εξαρτάται από την προκατάληψη που έχει όσον αφορά τα όσα διαβάζει πιο πάνω.

  Το δε "sic", έτσι είναι αποδεκτό και καθιερωμένο λογοτεχνικά και δημοσιογραφικά. Αν ετυμολογικά είναι μη ορθό, το θέμα είναι πως εκφράζει κάτι συγκεκριμένο και έτσι γίνεται αντιληπτό.

 16. Εικόνα tripalatos
  tripalatos (χωρίς επαλήθευση)Αυγ 21, 2015 13:44 ΜΜ

  Δηλαδή, «η μικρονοϊκότητα της κοσμοαντίληψης, η προχειρότητα της σκέψης, η αφοριστικότητα της θεώρησης, η πηχτή ημιμάθεια, η επιφανειακή και τύποις εγγράμματη ψευδο-εμβρίθεια, η αντιεπιστημονική υποκειμενικότητα της ανάγνωσης του όποιου ζητήματος» συνιστούν... φασιστική νοοτροπία! Δηλαδή, όποιον διαπιστώσω να έχει τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, να το θεωρήσω φασίστα! Αυτό μου λέτε!

  «Το αν εσύ θεωρείς πως η επαναστατικότητα πηγάζει από ενοχές, ίσως έχεις δίκιο για κάποιο ποσοστό. όμως έτσι όπως το θέτεις αφήνεις να εννοηθεί πως την επαναστατημένη μάζα την αποτελούν το λούμπεν προλεταριάτο και οι ενοχικές συνειδήσεις ευκατάστατων γόνων, καταδικάζεις και μηδενίζεις με δυο λέξεις, τις επαναστατημένες συνειδήσεις, αφορίζεις τους πολιτικούς κρατούμενους του χώρου και αγνοείς το αντάρτικο πόλης.» Όλα αυτά τα εννοώ εγώ...; Μέσα από τα σχόλια μου;;; Μήπως αναφέρεστε σε κάποιον άλλον...;

  Ώστε... διύληση του κώνωπος είναι να ξέρει κάποιος την διαφορά μεταξύ Κρίσης και Ήθους!!!

  «Όσον αφορά το bio της συγκεκριμένης κυρίας, έγινε υπόδειξη πως εμείς δεν αλλοιώσαμε το παραμικρό». Υπαινίχθηκα το αντίθετο;

  «Το πως θα το αντιληφθεί ο καθένας εξαρτάται από την προκατάληψη που έχει όσον αφορά τα όσα διαβάζει πιο πάνω.» Δηλαδή, όταν διαβάζετε κείμενο τρίτου, ξεκινάτε την ανάγνωσή του προκατειλημμένη, ώστε να μπορείτε να το... αντιληφθείτε!

  «έτσι είναι αποδεκτό και καθιερωμένο λογοτεχνικά και δημοσιογραφικά». Δηλαδή, πώς; Πώς εννοείτε την λέξη αυτή όταν την διαβάζετε ή την γράφετε;

  «Αν ετυμολογικά είναι μη ορθό, το θέμα είναι πως εκφράζει κάτι συγκεκριμένο και έτσι γίνεται αντιληπτό». Δεν αναφέρθηκα πουθενά στο έτυμο της λέξης! Η λέξη είναι λατινική και εξαπανέκαθεν σημαίνει «έτσι ακριβώς το βρήκα το κείμενο που παραθέτω εδώ και τα λάθη του, ορθογραφικά, συντακτικά ή άλλα, δεν είναι δικά μου». Τι ακριβώς εκφράζει, λοιπόν, η λέξη αυτή και γίνεται έτσι αντιληπτή; Δεν έχω καταλάβει...

 17. Εικόνα Helen
  HelenΑυγ 21, 2015 18:56 ΜΜ

  Σου απάντησα βάσει αυτών που κατάλαβα πως εννοείς. Στα υπόλοιπα δεν.... Αδυνατώ να σε ακολουθήσω γιατί προφανώς ανήκω και δηλωμένα σε αυτούς που ΔΕΝ τα ξέρουν όλα.
  Ναι, όλα αυτά περί μικρονοϊκότητας της κοσμοαντίληψης ισχύουν για την κατηγορία αυτών που αναφέρει το κείμενο, αν βλέπεις να αναφέρεται και αλλού ας μου υποδείξεις που.
  Στο άλλο που είπες τώρα, δε νομίζω να έχεις δει ποτέ πως έχουμε ή επιδιώκουμε οπαδούς ή fans, αλλά αν το νομίζεις δικαίωμά σου. Ποια είμαι εγώ που θα το αμφισβητήσω.
  Όπως ούτε μέχρι τώρα έχουμε στερήσει το δικαίωμα του λόγου σε κάποιον, όσο και αν είναι αντίθετο στα λεγόμενά μας, ακόμα και υβριστικό. ΑΝ έχεις κάποιο σχετικό συμβάν να το πεις.

  Και σε καμία περίπτωση δεν είναι ανάγκη κανείς να συμφωνεί με τα γραφόμενα κανενός, πόσο μάλλον και με τα δικά μας. Προφανώς για κάποιους μπορεί να λέμε μ@λ@κίες και δικαίωμά τους. Όμως αυτό δεν σημαίνει πως θα σταματήσουμε να λέμε, όσο επιτρέπεται τουλάχιστον.

  Υ.Γ: Εγώ θα συνεχίσω να χρησιμοποιώ το sic, έτσι όπως συνηθίζεται στην βιβλιογραφία, αρθογραφία και δημοσιογραφία και αν έχει πρόβλημα η κυρία Λατινική, ας μου κάνει μήνυση.

 18. Εικόνα tripalatos
  tripalatos (χωρίς επαλήθευση)Αυγ 22, 2015 14:41 ΜΜ

  Εγώ θα συνεχίσω να χρησιμοποιώ το sic, έτσι όπως συνηθίζεται στην βιβλιογραφία, αρθογραφία και δημοσιογραφία. Πώς συνηθίζεται, δηλαδή; Ακόμη δεν έχετε απαντήσει τι σημαίνει το σύμβολο (sic) στις προτάσεις σας... Είναι πραγματική απορία μου! ΔΕΝ ΞΕΡΩ τι εννοείτε, όταν γράφετε sic!

 19. Εικόνα Helen
  HelenΑυγ 22, 2015 20:32 ΜΜ

  Η λέξη sic είναι λατινική, είναι τροπικό επίρρημα και σημαίνει έτσι (ούτως). Χρησιμοποιείται συχνά μέσα σε παρένθεση, όταν μεταφέρεται κείμενο ή λόγος τρίτου για να τονίσει ότι η μεταφορά είναι πιστή.
  Χρησιμοποιείται για ιδιαιτερότητες ή λάθη, γλωσσικά ή νοηματικά, του πρωτοτύπου, προκειμένου να τονιστεί ότι τα λάθη ή οι ιδιαιτερότητες προέρχονται από τον αρχικό συγγραφέα και όχι από αυτόν που τα αναπαράγει. Συχνά χρησιμοποιείται ειρωνικά, όταν πρόκειται για ιδιαιτερότητα που ο αναμεταδίδων θεωρεί λάθος (π.χ. ανορθογραφία), για να επιστήσει την προσοχή του αναγνώστη στο λάθος.

  Για επίταση της ειρωνείας μπορεί να συνοδεύεται και από θαυμαστικό (sic!). Πολλές φορές όμως χρησιμοποιείται χωρίς αξιολογικό χρωματισμό, ιδιαίτερα κατά την αναπαραγωγή λογοτεχνικών κειμένων ή κειμένων με παλαιά ορθογραφία, για να διαλύσει τυχόν αμφιβολίες του αναγνώστη αν πρόκειται για αβλεψία του αντιγράφοντος ή για ιδιαιτερότητα του πρωτοτύπου. Καμιά φορά χρησιμοποιείται λανθασμένα ως σημείο ειρωνείας για απόψεις τρίτου ακόμα κι όταν δεν αφορά πιστή μεταφορά άλλου κειμένου.

  Η λέξη sic χρησιμοποιείται τόσο στα ελληνικά όσο και σε άλλες γλώσσες με παρόμοιο τρόπο.

 20. Εικόνα Ανώνυμος
  Ανώνυμος (χωρίς επαλήθευση)Αυγ 22, 2015 20:36 ΜΜ

  Tripalalos, το sic το χρησιμοποιούμε κατά βάση όταν μεταφέρουμε τα λόγια άλλου, με τα οποία διαφωνούμε.
  Αντίστοιχα, όταν διαφωνούμε με τον προσδιορισμό (για παράδειγμα) που είθισται να δίνεται σε κάτι / κάποιον με τον οποίον διαφωνούμε. Αν, για παράδειγμα, γράψω:
  "Ο νόμος καταδικάζει τους εγκληματίες (sic) hackers..."
  δείχνω ότι διαφωνώ με το γεγονός ότι οι hackers (χάκερ) προσδιορίζονται / θεωρούνται εγκληματίες.

  Η Υπογράφουσα:
  Μαρία (Maria Af) - είμαι σε ξένο wifi, εξ' ου και δεν συνδέομαι με τον λογαριασμό μου.

 21. Εικόνα AndreasV
  AndreasVΑυγ 22, 2015 21:39 ΜΜ

  Πολύ σωστή διευκρίνηση Μαρία για την χρήση του SIC με ένα (imo) πάρα πολύ καλό παράδειγμα.
  Κάποιος ίσως πρέπει να αναθεωρήσει την άποψη του και να δεχθεί οτι ακόμα κι αυτοί που να ξέρουν όλα, διδάσκονται (άρα... δεν τα ξέρουν όλα) ;)

  PS: Μαρία αν είσαι σε Public Network νομίζω οτι μπορείς να μπεις (στην διεύθυνση που βάζουμε τον κωδικό μας) με https για να τσιμπίσεις το Admin Token (το "Handshake" θα γίνει ψευτο-encrypted, αλλά ok!) και μετά θα σε κάνει μόνο του redirection σε http.

 22. Εικόνα Μαρία (Maria Afentouli)
  Μαρία (Maria Af... (χωρίς επαλήθευση)Αυγ 23, 2015 12:27 ΜΜ

  Ανδρέα, προτιμώ, για παν ενδεχόμενο, απλά να γράφω το όνομά μου.

 23. Εικόνα tripalatos
  tripalatos (χωρίς επαλήθευση)Αυγ 20, 2015 16:12 ΜΜ

  Θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή στους τακτικούς και έκτακτους αρθρογράφους του osarena.gr ότι η λατινική λέξη «sic» είναι επίρρημα, σημαίνει «ούτως», «ούτω», «έτσι» και δεν αποτελεί αντίστοιχο του γαλλικού «σικ» («chic») που σημαίνει το επίθετο «κομψός-ή-ό». Το σχήμα ή σύμβολο (sic) παρεμβάλλεται σε μια γραπτή πρόταση όταν ο συντάκτης της μεταφέρει στο δικό του κείμενο τμήμα κειμένου ή λόγου τρίτου προσώπου, για να τονίσει ότι η μεταφορά είναι πιστή. Επίσης χρησιμοποιείται όταν ο συντάκτης της πρότασης θέλει να δηλώσει ότι τυχόν λάθη και άλλες ιδιαιτερότητες που εμφανίζονται στο μεταφερόμενο κείμενο, είναι ευθύνη του αρχικού συντάκτη του κειμένου και όχι του συντάκτη ο οποίος το μεταφέρει στην πρότασή του. Είναι λάθος να χρησιμοποιείται ως σημείο ειρωνίας: μια τέτοια χρήση οφείλεται στην παρεξηγημένη ερμηνεία της λέξης sic από τους αρθρογράφους!

 24. Εικόνα AndreasV
  AndreasVΑυγ 20, 2015 23:30 ΜΜ

  Αγαπητέ @tripalatos: Ενδιαφέρουσα η τοποθέτηση σου και με κάποια επιχειρήματα που κάτι πήγες να πεις αλλά μου τα χάλαγες (στο τέλος, αν και όχι πάντα στο τέλος)... ;)
  Επίτρεψε μου κάποιες διευκρινήσεις και κάποιες απορίες…
  Το να ζητάς σε ποια άρθρα του συντάγματος ακριβώς αναφέρεται ο Συντάκτης η δική μου η (μέσο όρο – ελπίζω) νοημοσύνη δεν το καταλαβαίνει. Δεν καταλαβαίνω δηλαδή τι περιμένεις σαν απάντηση και κατά συνέπεια σε ποιο λογικό συμπέρασμα θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε από την απάντηση το οποίο θα ανέτρεπε (ή το αντίθετο) τον αρχικό συλλογισμό. Για να σου δώσω να καταλάβεις πως το ρωτώ (και να μην το παρεξηγήσεις) θα το πω με ένα παράδειγμα που ανέφερες κι εσύ από το άρθρο 120 (παρ. 4): «H τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Eλλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία» (SIC)
  Έχεις μετρήσει πόσες φορές χρησιμοποιείται η λέξη «Πατριωτισμός» στο Σύνταγμα της Ελλάδας; Ακόμα, έχεις μελετήσει αν πριν ακόμα την πρώτη εμφάνιση της, η λέξη αυτή ορίζεται; Λοιπόν… μια φορά εμφανίζεται μόνο και δεν ορίζεται επίσης πουθενά. Επίσης δεν ορίζεται ούτε η λέξη «βία» αλλά ούτε και η λέξη Ελευθερία ξεκάθαρα (κι ας εμφανίζεται 18… φορές!). Φαντάζομαι ότι κατανοείς που το πάω… ;)
  Βέβαια, θα δεχτώ ότι είσαι λεπτολόγος και ζητάς διευκρίνιση για την έννοια της κρίσης και της κριτικής αλλά (μα την αλήθεια) δεν κατάλαβα που ακριβώς θέλεις να καταλήξεις με αυτό; Όπως σου είπα και στην αρχή δεν καταλαβαίνω που το πας και εξηγούμε πάλι:
  Διαφωνείς με κάποια συγκεκριμένη επιχειρηματολογία ως σύνολο ή στις επιμέρους νοηματικές αλληλουχίες κάποιον προτάσεων; Αυτό δεν το έχω καταλάβει. Κι αν διαφωνείς επί της αρχής ή ακόμα και σε συγκεκριμένα τμήματα, ποια είναι η δική σου θέση; Συγγνώμη αν την ανέφερες αλλά εγώ δεν την κατάλαβα ακόμα. Κάτι πήγες να πεις (στα περί αιτίου και αιτιατού) στο πραγματικά πετυχημένο παράδειγμα με το άρμα και το άλογο, αλλά (θεωρώ) ότι τελικά δεν το ολοκλήρωσες και το άφησες στην μέση. 
  Επίσης να διευκρινίσω την έννοια της Ανωνυμίας διότι θεωρώ ότι δεν την κατάλαβες καλά και αυτό το βρίσκω περίεργο αν αληθεύει ότι ασχολείσαι με το διαδίκτυο από το 1989… (μια ημερομηνία μα την αλήθεια σημαδιακή – τότε που ARPAnet έγινε «παγκόσμιο» αλλά που στην Ελλάδα ξεκίνησε το 1990) και που άρχιζε να μοιάζει λίγο με αυτό που έχουμε σήμερα από το το 1998+. «Ανωνυμία στο διαδίκτυο» δεν σημαίνει ότι δεν γράφω το όνομα μου στα άρθρα μου… Ανωνυμία σημαίνει με απλά λόγια ότι την ώρα που σερφάρω και επισκέπτομαι sites δεν υπάρχει κάποιος τρίτος που παρά την θέληση μου και χωρίς την συγκατάθεση μου και την γνώση μου παρακολουθεί και καταγράφει τις κινήσεις μου. Κατά συνέπεια πολύ καλά αναφέρεται στο άρθρο ότι γίνεται πόλεμος στην ανωνυμία από δεκάδες… φορείς, και εννοεί απλά ότι σχεδόν όποιο sites και να επισκεφτείς αυτό καταγράφεται πλέον και στην πιο αθώα εκδοχή του, σου πλασάρεται αργότερα ως διαφημιστικό… Αυτό πάλι με την σειρά του, έχει την συνέπεια να έχει ξεκινήσει μια μάχη υπέρ αυτής της ανωνυμίας. Δεκάδες πλέον είναι οι εφαρμογές και τα όπλα που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος για να είναι συνειδητά αόρατος – είναι δικαίωμα του. Παρ’ όλο λοιπόν που αυτή την περίοδο γίνεται μια τεράστια προσπάθεια να ΜΗΝ παρακολουθείσαι, υπάρχουν κάποιοι που θέλουν ΠΟΛΥ να αφήνουν ίχνη. Λες και έχουν βάλει ένα τροχιοδεικτικό βλήμα (μην πω που!) για να τους βλέπουμε πάντα…
  Αυτό ήθελε να πει το άρθρο στο σημείο αυτό. Τουλάχιστον αυτό κατάλαβα εγώ από την ανάγνωση του και προσωπικά δεν βλέπω σε καμιά περίπτωση κάποια αντίφαση… ;)
  Φιλικά πάντα…

 25. Εικόνα tripalatos
  tripalatos (χωρίς επαλήθευση)Αυγ 21, 2015 13:19 ΜΜ

  Αγαπητέ @tripalatos: Ενδιαφέρουσα η τοποθέτηση σου και με κάποια επιχειρήματα που κάτι πήγες να πεις αλλά μου τα χάλαγες (στο τέλος, αν και όχι πάντα στο τέλος)... ;)
  Ένα μυστήριο πράγμα, λοιπόν: ποτέ δεν έχω καταφέρει να πείσω κάποιον ή κάποια για το σύνολο των επιχειρημάτων μου! Είτε γράψω μισή είτε εκατό σελίδες, ε, πάντα βρίσκεται κάποιος ενοχλητικός που δεν του αρέσουν αυτά που λέω!!! Συμφωνώ, λοιπόν, μ' εκείνο το γκράφιτι που είδα σε κάποιον τοίχο της Θεσσαλονίκης: «Εκείνοι που κάνουν πως τα ξέρουν όλα, εκνευρίζουν εμάς που τα ξέρουμε»!!!

 26. Εικόνα AndreasV
  AndreasVΑυγ 21, 2015 13:54 ΜΜ

  @tripalatos: Το ερώτημα πάντως παραμένει: Ο/H συγγραφέας του «Εκείνοι που κάνουν πως τα ξέρουν όλα, εκνευρίζουν εμάς που τα ξέρουμε» ανήκει πραγματικά στην ομάδα αυτών που τα ξέρουν όλα ή σε εκείνη αυτών που νομίζουν οτι τα ξέρουν;
  Εύχομαι να βρεις σύντομα την απάντηση... και σε διαβεβαιώ οτι μετά θα είσαι πιο coolz ;)

 27. Εικόνα Χάρης
  Χάρης (χωρίς επαλήθευση)Αυγ 25, 2017 18:45 ΜΜ

  Υπάρχει μια σημαντική λεπτομέρεια, που μας διαφεύγει πολλές φορές. Το διαδίκτυο θεωρείται δημόσιο μέσο. Συνεπώς κάθε ανάρτηση εκλαμβάνεται σαν δημοσίευση, είναι δηλαδή σαν να γράφεις σε εφημερίδα. Οπότε, εδώ σου λέει πως μπορεί να μηνυθείς η να διωχτείς κάλλιστα για ανάρτηση. Η μπορεί, δεν το ξέρω ακριβώς αυτό, να ισχύουν οι νόμοι που ισχύουν για εφημερίδες.

  Αν δηλαδή δημοσιεύσεις κάτι αναληθές, υβριστικό, συκοφαντικό η παρεμφερές, και μηνυθείς, πρέπει για να αποκαταστήσεις την αλήθεια να γράψεις πάλι στο ίδιο ακριβώς μέρος, και με τα ίδια τυπογραφικά στοιχεία, την αποκατάσταση προς τον παθόντα η τον θιγόμενο.

  Μου άρεσε βεβαίως το άρθρο της Έλεν, μα όπως είπα, οι σκέψεις πάνω σε αυτό μπορεί να είναι και αντιφατικές. Αν με τον νόμο που αναφέρει, οποιοσδήποτε δημοσιεύσει κάτι, αναρτήσει δηλαδή, το οποίο προκαλεί αναστάτωση, η διχασμό η έριδες, τότε πως θα αντιμετωπιζόταν η τότε προτροπή του ΚΚΕ “μην πληρώνετε τα χαράτσια”, και “να αντισταθεί ο λαός και να ανατρέψει το καθεστώς των μνημονίων”. Εδώ, θα μπορούσαν να πουν κύριοι προτρέπετε τον λαό σε εξέγερση.

 28. Εικόνα ΚΑΝΝΑΒΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

  καλησπερα εγω ανεβαζa κοινωνικα θεματα στο volcano times δεν εχω ανεβασει κατι ακραιο σε αυτη την σελιδα
  ανεβαζω για κοινωνικα προβληματα και εθελοντισμο ..ετσι κι αλλιως ποτε δεν κρυφτηκα πισω απο την ανωνυμια
  υπογραφω με το ονομα μου ..ο καθενας που υπογραφει ενα αρθρο και βαζει το ονομα του ειναι υπευθυνο για αυτο που ανεβαζει σας ευχαριστω ..

  ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΝΝΑΒΟΣ

 29. Εικόνα Maria
  MariaΟκτ 16, 2015 23:33 ΜΜ

  Δημήτρη, σε καμία περίπτωση δεν δημοσιεύτηκε το άρθρο για να θίξουμε κάποιον προσωπικά από τους συντάκτες της σελίδας.
  Άλλωστε, σελίδα έχουμε και ξέρουμε πως δεν είναι απαραίτητο όποιος συντάκτης γράφει σε μία σελίδα, να ασπάζεται και γενικότερα τις ιδεολογίες της.
  Όπως παράδειγμα εσύ, που γράφεις για κοινωνικά θέματα και εθελοντισμό σε μία σελίδα που γενικά φέρνει την καταστροφολογία.
  Ο λόγος που το βγάλαμε είναι προφανής, για να αποδείξουμε με στοιχεία ότι τα hoax και η ακραία τρομοκράτηση δεν γίνεται έτσι ανεύθυνα να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.

 30. Εικόνα Pragma_linux
  Pragma_linux (χωρίς επαλήθευση)Αυγ 24, 2017 03:43 ΠΜ

  Η Ελένη έγραψε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο, νομίζω εγώ. Κάποιος που διαβάζει βιβλία φιλοσοφίας ή κοινωνιολογίας στα ελληνικά θα καταλάβει ένα ψιλομπλοκάρισμα, ίσως μικροαστοχία ακριβούς ορολογίας εννοιών στην εισαγωγή, αλλά το κορίτσι το είπε σε μια απάντησή της, ότι δεν είναι το πεδίο της. Σίγουρα κάποιος καλοπροαίρετος αναγνώστης παραβλέπει αυτό και πιάνει το νόημα που έχει να κάνει με το αποτέλεσμα αυτής της διαδικτυακής συμπεριφοράς.
  Εμένα το άρθρο μου άρεσε και θεωρώ ότι αποτελεί ενός είδους κατοχυρωμένης διαδικτυακής έκφρασης κατά παρόμοιων συμπεριφορών που χαρακτηρίζουν το διαδίκτυο. Πατάω το εικονίδιο με το βιβλιαράκι στο firefox και το το κάνω print σαν pdf!

 31. Σελίδες

Scroll to Top