BETA

Η Ευρώπη, η Apple, ο Καστανάς και η Φορολογία

Εικόνα Maria

Η Apple, σαν εταιρεία είναι μια από τις κορωνίδες του καπιταλισμού. Εργασιακά πρότυπα που οι προσχηματικές νομοθεσίες δεν τα αφήνουν να εκδηλώσουν το απολύτως φασιστικό τους προφίλ, διαφημιστική προπαγάνδα με την δύναμη της εξαπάτησης, υπερκοστολόγηση προϊόντων και υπηρεσιών, υπερκερδία, άμεσα υπεύθυνη για τους θανάτους εκατοντάδων ανθρώπων, δημιουργημένη με κλεμμένες ιδέες και τόσες εξαγορασμένες πατέντες που φτάνουν στην παράνοια. Εδώ που τα λέμε, ούτε λίγο ούτε πολύ η Apple προσπαθεί να αποδείξει πως η ιδέα των smart-phones είναι δική της, το chating, η προβολή φωτογραφιών και πολλά άλλα. Οι ιδέες και το πνεύμα του ψυχωτικού και γεννημένου απατεώνα Steve Jobs έχουν ριζώσει για τα καλά στις δομές της εταιρείας, μέσα φυσικά από τις στρατιωτικοποιημένες εγκρίσεις
Ευρισκόμενοι σε μια εποχή που τα προσχήματα έχουν πέσει και οι άνθρωποι θα πρέπει να μάθουν να ζουν σε ένα καθεστώς εργασιακού σκλάβου καταναλωτή, η Apple λάμπει σαν διαμάντι (ψεύτικο και κάλπικο φυσικά, σαν την ίδια). Όταν ο εταιρικός πλούτος μια χούφτας πολυεθνικών είναι μεγαλύτερος από αυτόν των περισσοτέρων κρατών και κατά συνέπεια θα μπορούσαν να αγοράσουν ολόκληρες χώρες, είναι μια απόδειξη του πόσο στραβά πάει ο κόσμος και του εφιαλτικού μέλλοντος που ξεδιπλώνεται μπροστά μας.

Το iSlaves είναι το κυρίαρχο δόγμα της, η εκμετάλλευση παιδιών σκλάβων και η εξάντληση μέχρι θανάτου των σκλάβων της είναι γεγονότα που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν, μα και από την άλλη κανένας δεν μπορεί να τα σταματήσει. Οι πολυεθνικές άλλωστε ορίζουν τον κόσμο.
Έτσι, στις γυαλιστερές βιτρίνες των καταστημάτων της, τα εγκλήματα και οι εξαπατήσεις κρύβονται στην θέα των φανταχτερών gadget της και το moto είναι απροκάλυπτο:

Αντιμετωπίστε τους πελάτες σαν βασιλιάδες + Μεταχειριστείτε τους προμηθευτές σαν σκλάβους = ΚΕΡΔΟΣ.

Σε μια παγκόσμια κοινωνία που οι τύχες των ανθρώπων ορίζονται από διεθνή ταμεία και οικονομικές ενώσεις, που σαν οικονομικός εγκληματίας δαχτυλοδείχνεται ο καστανάς και τα Panama Papers (όπως και τόσα άλλα), αποτελούν απλά ένα συμβάν ατιμωρησίας και κοινωνικής αδιαφορίας (επιχειρηματικοί κολοσσοί των ΗΠΑ, όπως οι Apple, Google, General Electric, κρύβουν σήμερα σε φορολογικούς παραδείσους 1,4 τρισεκατομμύριο δολάρια, ενώ την ίδια στιγμή λαμβάνουν κρατική οικονομική στήριξη τρισεκατομμυρίων δολαρίων), είναι γεγονός πως οι 50 μεγαλύτερες εταιρείες των ΗΠΑ (πολυεθνικές δηλαδή), κουρελιάζουν συστηματικά εδώ και χρόνια τόσο το αμερικανικό, όσο και το παγκόσμιο φορολογικό σύστημα.

Βέβαια, ακόμα δεν γίνεται να εξαγοραστούν χώρες από τις εταιρείες, μα αυτό δεν σημαίνει πως δεν εξαγοράζονται οι πολιτικοί των χωρών και όλοι όσοι καθορίζουν τις εξουσίες. Μέσα σε μια Ευρώπη που το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού φτωχοποιείται, η Apple σαν φορολογία, πληρώνει λιγότερα και από τον καστανά.
Από το georgakopoulos.org, μεταφέρουμε την είδηση:

Τα πράγματα έχουν πάνω-κάτω, κάπως απλοποιημένα, αλλά περίπου, ως εξής:

Η Γαλλία βάζει φόρο στα κέρδη των επιχειρήσεων 33,3%.
H Ιρλανδία βάζει φόρο στα κέρδη των επιχειρήσεων 12,5%.

Η Ιρλανδία, όμως, αγαπάει την Apple, που έχει χιλιάδες υπαλλήλους στην χώρα, και θέλει να την καλοπιάσει, να την δελεάσει να μείνει, να προσλάβει κι άλλους. Οπότε της κάνει έκπτωση. Το 2014 η Apple πληρώνει φόρο 0,005% στην Ιρλανδία.

Τώρα, δώστε προσοχή. Έρχεται το ζουμί:

Η Apple Γαλλίας δεν κατασκευάζει iPhones, τα εισάγει. Συγκεκριμένα, αγοράζει το iPhone από την Apple Ιρλανδίας σε τιμή πολύ κοντινή με την τιμή λιανικής. Ας πούμε 695 ευρώ το ένα. Το πουλάει στους Γάλλους καταναλωτές στην τιμή λιανικής, ας πούμε 700 ευρώ το ένα. Έτσι, η Apple Γαλλίας εμφανίζει ελάχιστο κέρδος. Για το οποίο πληρώνει φόρο 33,3%.

Όλες οι αντιπροσωπείες της Apple στις χώρες της Ευρώπης αγοράζουν iPhones από την Apple Ιρλανδίας σε πολύ υψηλές τιμές. Όλες εμφανίζουν πολύ μικρά κέρδη. Και πληρώνουν μικρά ποσά σε φόρους.

Όλα τα κέρδη (ως και 40% ανά iPhone), μετατοπίζονται, έτσι, στην Apple Ιρλανδίας. Η οποία, εντελώς νόμιμα σύμφωνα με την Ιρλανδική νομοθεσία, εκμεταλλευόμενη την φοροαπαλλαγή, πληρώνει φόρο 0,005% επί των κερδών το 2014.

Γι' αυτό έριξε το πρόστιμο η Κομισιόν. Επειδή δεν μπορεί μια από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. να λειτουργεί ως φορολογικός παράδεισος, εις βάρος των άλλων. Κι είναι ενδιαφέρον το ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να καταπολεμήσει αυτήν την πρακτική των πολυεθνικών (είναι πολύ συνηθισμένη) χρησιμοποιώντας την αφορμή του ανταγωνισμού. Δεν ξέρω αν θα πιάσει, αλλά από την άλλη δεν υπάρχουν και προφανείς εναλλακτικές.

Παρεμπιπτόντως, η Apple δεν χρησιμοποίησε αυτό το κόλπο μόνο για τις πωλήσεις της στην Ευρώπη. Τα 2/3 των παγκόσμιων κερδών της διοχετεύονταν στην Ιρλανδία με αυτόν τον τρόπο. Επιπλέον αξιοσημείωτο: Η Κομισιόν διατάσσει την Apple να αποδώσει φόρο 13 δισεκατομμύρια στην Ιρλανδία. Δηλαδή τους φόρους που δεν εισέπρατταν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες από την δραστηριότητα των κατά τόπους παραρτημάτων, τους οποίους ως τώρα τους τσέπωνε η Apple, η Ευρωπαϊκή Ένωση διατάσσει να τους εισπράξει η Ιρλανδία. Επειδή δεν υπάρχει άλλος δικαιότερος τρόπος (κι' αυτή δεν τους θέλει).


Σίγουρα η Ευρωπαϊκή Ένωση το κάνει για τους δικούς της λόγους, οικονομικής και στρατηγικής υπεροχής, μα η είδηση είναι αυτή, όταν εσύ ζεις στο δόγμα της ενοχής και του οφειλέτη.

Τελικά, ξέρετε κάτι; Αν κάποιες πολυεθνικές (τεχνολογικές στην περίπτωσή μας), έκλειναν αύριο, ο κόσμος θα ήταν και πολύ καλύτερος και τίποτε απολύτως δεν θα μας έλειπε.
 

 • Σχόλια

9 Comments:

 1. Εικόνα mike
  mike (χωρίς επαλήθευση)Αυγ 31, 2016 22:28 ΜΜ

  μπορείς να μου λύσεις μια απορία; κάτι είχα διαβάσει ότι η Apple είχε μεταφέρει την έδρα της σε κάποια χώρα της Ευρώπης (δεν θυμάμαι ποια) ούτως ώστε να γλυτώσει από την υψηλή φορολογία.Κι ερωτώ πως γίνεται αυτό ανεκτό από την κυβέρνηση των ΗΠΑ; δεν φοροδιαφέυγει; δεν καταλαβαίνω γιατί τόση απληστία πια.Αν δεν τηρεί τους νόμους του κράτους να κλήσει η εταιρεία μα δεν είναι και σε κάτι χρήσιμη.Μόνο στο να κατακλέβει τον κόσμο και ιδέες παρουσιάζοντας τις ως «καινοτομίες» και να σφυρίζει αδιάφορα

 2. Εικόνα Maria
  MariaΑυγ 31, 2016 23:11 ΜΜ

  mike, την χώρα και τι έγινε τα αναφέρει πιο πάνω και στα λινκς που δίνονται.
  Δεν είναι θέμα ανεκτού από τις ΗΠΑ, επιθετική στρατηγική είναι. Το χρήμα στις ΗΠΑ αποθηκεύεται ούτως ή άλλως.

 3. Εικόνα Χάρης
  Χάρης (χωρίς επαλήθευση)Αυγ 31, 2016 23:43 ΜΜ

  Ξέρεις αναρωτιέμαι γιατί όλο αυτό έγινε ξαφνικά. Τόσα χρόνια δεν ήξερε η Κομισιόν τι γινότανε; Μου φαίνεται πως τώρα που η Ιρλανδία είναι χρεωμένη στην ΕΕ, όπως και η Ελλάδα, βρήκαν τρόπο να δώσουν έσοδα στην ιρλανδική πολιτεία για να τα εισπράξουν αμέσως μετά στη ΕΚΤ, λόγω μνημονίων και υποδόσεων. Εκτός αν τσίνησε η Γαλλία πως θίγονται συμφέροντα της, η η όλη φάση αποτελεί αντίποινο (;) για τη μη υλοποίηση της συμφωνίας διατλαντικης συνεργασίας (;) κατά τις βουλήσεις της ΕΕ.

 4. Εικόνα Λουλης
  Λουλης (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 01, 2016 01:34 ΠΜ

  Αν φορολογισουμε τα 500 τρις δολαρια των Ροτσιλντ, ποσα φραγκα θα μαζεψουμε?

 5. Εικόνα Χάρης
  Χάρης (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 01, 2016 11:59 ΠΜ

  Μπορεί να είναι αντεκδίκηση για Φολκς Βάγκεν. Σου λέει, "ε εσείς αμερικάνοι κόψτε τις μαγκιές με τη Φολκς Βάγκεν, γιατί μαγκιές μπορούμε να κάνουμε και εμείς". Η φαντάσου η Ζήμενς να ήταν πέραν του Ατλαντικού. Αμέσως, οι φίλοι γερμανοί θα ξεσκίζονταν να πηγαίναμε δικαστήριο να επιβάλλαμε πρόστιμο, και αφού τα παίρναμε θα έλεγαν "Α, τα πήρατε απ' τα πρόστιμα; Μπράβο! Είδες, σας βοηθήσαμε και εμείς. Οπότε τώρα, φέρτε τα από εδώ που μας χρωστάτε".
  (τώρα γίνομαι κακούλης με τους γερμανούς αλλά έκανα και εγώ τη σκέψη μου).

 6. Εικόνα Γιώργος
  Γιώργος (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 02, 2016 01:05 ΠΜ

  Εύγε !!! Πιο απλά, πιο κατανοητά μα ταυτόχρονα και πιο δεικτικά δε θα μπορούσε να καταγραφεί η όλη πραγματικότητα. Εύγε !!!

 7. Εικόνα Maria
  MariaΣεπ 02, 2016 13:53 ΜΜ

  Σ' ευχαριστούμε πολύ Γιώργο.

 8. Εικόνα kika
  kika (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 02, 2016 18:47 ΜΜ

  Κουβέντα για τους banksters.Η Apple τουλάχιστον παράγει κάτι και το δικαίωμα της αυτό να φορολογείται στην έδρα της το δίνει το κοινοτικό δίκαιο.Η οδηγία περί ΦΠΑ. Το ίδιο ισχύει και για τα lidl (άρα γιατί να πληρώνουμε 24% ΦΠΑ στα προϊόντα που εμπορεύονται) και οι ελληνικές εταιρείες (πολυεθνικές πλέον) που μετέφεραν την έδρα στο Λουξεμβούργο ή στη Βουλγαρία ή σε άλλους φορολογικούς παραδείσους. Η apple να αποδώσει τους φόρους που εισέπραξε στις χώρες από τις οποίες τις εισέπραξε με βάση τις πωλήσεις.

 9. Εικόνα mike
  mike (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 03, 2016 19:00 ΜΜ

  500 τρισεκατομύρια??? εμά ρε φίλε. Και μια ζωή να μαζεύεις χρήματα δεν γίνεται αυτό.Μόνο αν τα κλέψεις αλλά και πάλι δεν βγάζεις τόσα

Scroll to Top