BETA

Η καταιγίδα που έρχεται· η μεγαλύτερη διαρροή αρχείων ever [Panama Papers]

Εικόνα Maria

Εδώ και σχεδόν μια ημέρα (τρέχουσα ημερομηνία 4/4/16), την παγκόσμια ειδησεογραφία την απασχολεί, μια διαρροή εγγράφων η οποία έχει ονομαστεί ως «The Panama Papers».
Δεν ξέρουμε τι επιπτώσεις θα έχουν, αν θα έχουν και αν θα επιφέρουν την οποιαδήποτε άμεση αλλαγή στο υπάρχον σύστημα, μάλλον δεν θα γίνει τίποτα· όμως, από όποια πλευρά και αν το δεις, το θέμα είναι σημαντικό.
Είναι μια διαρροή εγγράφων, η οποία δεν συνέβη από «hackers, τρομοκράτες, εξτρεμιστές (sic) και άλλα αντιεξουσιαστικά στοιχεία», μα αντιθέτως προήλθε εκ' των έσω.
Από ανθρώπους που υπηρετούσαν το σύστημα, που πιστεύανε σε αυτό, μα που κάποια στιγμή όμως τους αηδίασε ή τους αγανάκτησε και αντιδράσανε.
Αυτό είναι αρκετά παράξενο, καθώς τέτοιες πράξεις δημιουργούν μια σειρά από εξελίξεις. Αν και η αλήθεια είναι πως οι εξελίξεις αυτές μπορεί να μην έχουν κάποιο μεσοπρόθεσμο κοινωνικό αντίκτυπο, μπορούν να προκαλέσουν τριγμούς και μια σειρά ανακατατάξεων σε βάθος χρόνου.

Αν και μέχρι τώρα, παρόμοιες περιπτώσεις, έχουν δείξει πως δεν συμβαίνει τίποτα απολύτως στην δομή του συστήματος, παρά μόνο σε πρόσωπα που το πλαισιώνουν, εν' τούτοις, σε μια όλο και πιο ταξική κοινωνία, δημιουργούν τους σπόρους της αμφισβήτησης και στους καθημερινούς ανθρώπους που πιστεύουν πως το σύστημα μπορεί ν' αλλάξει εκ' των έσω. Βέβαια, ο σπόρος θα χρειαστεί χρόνο για να καρπίσει, μα παρ' όλα αυτά αλλάζει σταδιακά τα δεδομένα της βάσης.
Οι άνθρωποι οι οποίοι προβαίνουν σε αυτές τις αποκαλύψεις και διαρροές, ονομάζονται πληροφοριοδότες ή whistleblowers. Αυτοί οι άνθρωποι, μπορεί να παραμείνουν για πάντα στο σκοτάδι και να μην γίνουν ποτέ γνωστοί ή μπορεί να αποκαλυφθούν, γνωστοποιώντας τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει, ακόμα και δημόσια. Αν και πιο γνωστές είναι οι πιο πρόσφατες περιπτώσεις των Bradley Manning (Chelsea Manning) και του Edward Snowden, στο παρελθόν έχουν υπάρξει και άλλες περιπτώσεις, από πληροφοριοδότες σαν τις/τους: Jesselyn Radack, Τhomas Drake, William Binney, Mark Klein, Sibel Edmonds, Susan Lindauer, Anthony Shaffer, Joe Banister, Julian Assange (Wikileaks) και άλλες/ους.

Μια τέτοια whistleblowing περίπτωση, φαίνεται να είναι και τα «Panama Papers» καθώς, όπως λέγεται, αποτελεί την μεγαλύτερη διαρροή αρχείων στην ιστορία της δημοσιογραφίας που μόλις βγήκε στον αέρα.

Ο τίτλος θα μπορούσε να είναι κάτι τέτοιο:

Καλώς ήλθατε στον μυστικό κόσμο των offshore εταιρειών (υπεράκτιων / εξωχώριων εταιρειών). Στόχος σας είναι να περιηγηθείτε σε αυτό το παράλληλο σύμπαν και να κρύψετε τα μετρητά σας. Μην ανησυχείτε! Δικηγόροι, συμβουλευτικές εταιρείες και τραπεζίτες είναι εκεί για να σας βοηθήσουν.

Η μεγαλύτερη διαρροή αρχείων 2.6 terabyte, της εταιρείας-φάντασμα του Παναμά αποκαλύπτει» πως μια παγκόσμια βιομηχανία με σημαντικές τράπεζες, δικηγορικά γραφεία και εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων διαχειρίζεται κρυφά τις περιουσίες των πολιτικών, των αξιωματούχων της ΦΙΦΑ (FIFA, της Διεθνούς Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας), των απατεώνων και λαθρεμπόρων ναρκωτικών, των διασημοτήτων και των επαγγελματιών αθλητών.

Όπως είπε ο Έντουαρντ Σνόουντεν, στο Twitter,

Biggest leak in the history of data journalism just went live.

δηλαδή:

Η μεγαλύτερη διαρροή αρχείων στην ιστορία της δημοσιογραφίας, μόλις βγήκε στον αέρα.

Ο λόγος για τα αρχεία «The Panama Papers» της offshore εταιρείας δικηγόρων η οποία ακούει στο όνομα Mossack Fonseca.

Info: Υπεράκτια εταιρεία (αγγλιστί, offshore) ονομάζεται η οικονομική οντότητα που θεωρείται πως δημιουργήθηκε για έναν συγκεκριμένο σκοπό, συνήθως βραχυπρόθεσμο και δεν διαπνέεται από την γενικά παραδεκτή αρχή του συνεχούς της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Συνήθως ο όρος αναφέρεται με σκοπό να υποδειχθούν οι επιχειρήσεις που ιδρύονται σε οικονομικά κέντρα με ένα πολύ χαμηλό επίπεδο φόρων, που συνήθως βρίσκονται κυρίως σε νησιά και συχνά παρομοιάζονται ως «φορολογικοί παράδεισοι».
Αυτές οι εταιρείες ιδρύονται προκειμένου ο ιδιοκτήτης ή ο δικαιούχος να πετύχει το μικρότερο δυνατό κόστος φορολόγησης των διεθνών δραστηριοτήτων του.

Πολλές εταιρείες ιδρύουνε τέτοιες υπεράκτιες εταιρείες που τους εξυπηρετούν στην μείωση καταβολής φόρων στο κράτος για διάφορα έσοδα που αποκομίζουν.
Η offshore πολλές φορές ιδρύεται και για να καλύψουνε κάποιοι τα έσοδα από παράνομες δραστηριότητες και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Μπορεί, για παράδειγμα, κάποιοι να κάνουν διακίνηση ναρκωτικών, να αποκομίζουν έσοδα και να τα δικαιολογούν από την δραστηριότητα της offshore εταιρείας τους που βρίσκεται σε κάποιο άλλο κράτος (σε έναν «φορολογικό παράδεισο»).

Η περί ου ο λόγος δικηγορική εταιρεία (εταιρεία παροχής νομικών υπηρεσιών), η Mossack Fonseca, είναι η 4η μεγαλύτερη στον κόσμο συμβουλευτική εταιρεία οffshore εταιρειών, εδρεύει στον Παναμά και έχει υποκαταστήματα σε πάνω από 35 μέρη ανά τον κόσμο, μεταξύ αυτών στο Χονγκ Κονγκ, στο Μαϊάμι και στην Ζυρίχη. Μάλιστα, ο ένας εκ των ιδιοκτητών, ο Jurgen Mossack, είναι γιος πρώην αξιωματικού των Waffen-SS του Αδόλφου Χίτλερ, ο οποίος αφού πολέμησε με την εγκληματική οργάνωση, το έσκασε για τη Λατινική Αμερική για να κάνει μια νέα ζωή εκεί.

Είναι, όπως καταλαβαίνετε, μια από τις κορυφαίες εταιρείες δημιουργίας εικονικών εταιρειών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να κρύψουν την κυριότητα περιουσιακών στοιχείων. Μάλιστα, η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών-Δημοσιογράφων (ICIJ), της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung υπόσχεται πως μέσα στον Μάιο θα δημοσιεύσει και τον πλήρη κατάλογο των εταιρειών και των ατόμων που εμπλέκονται.

Η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών-Δημοσιογράφων (ICIJ) άλλωστε, μαζί με 100 ακόμη δημοσιογραφικά μέσα, έφεραν στο φως εχθές (Κυριακή 03/04/2016) τα εν λόγω ευρήματα μετά από πολυετή έρευνα.

Πρόκειται για 11.5 εκατομμύρια αρχεία, τα λεγόμενα «The Panama Papers», τα οποία αποκαλύπτουν πόσο απίστευτα μεγάλη είναι η παγκόσμια διαφθορά και τα οικονομικά εγκλήματα που διαπράττονται μέσω των φορολογικών παραδείσων – των οffshore εταιρειών δηλαδή.
Μιλάμε για την μεγαλύτερη μαζική διαρροή (όπως τονίζει και ο Σνόουντεν) που εκθέτει τουλάχιστον 12 νυν και πρώην ηγέτες κρατών του κόσμου, 140 πολιτικούς και υψηλόβαθμους αξιωματούχους χωρών, πλήθος επιχειρηματιών, διασημοτήτων αλλά και ιδρυμάτων και εταιρειών.
Μιλάμε για πάνω από 214.000 οffshore εταιρείες που συνδέονται με ανθρώπους σε περισσότερες από 200 χώρες και περιοχές του πλανήτη.
Στην λίστα συμπεριλαμβάνονται πολιτικοί, κρατικοί αξιωματούχοι, επιχειρηματίες, γνωστοί για την δράση τους εγκληματίες, διασημότητες (sic) αλλά και πασίγνωστοι αθλητές.
Τα αρχεία περιλαμβάνουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, οικονομικά έγγραφα, διαβατήρια και αρχεία εταιρειών, στα οποία αποκαλύπτονται οι μυστικοί κάτοχοι των τραπεζικών λογαριασμών και ιδιοκτήτες των εταιρειών σε 21 υπεράκτιες δικαιοδοσίες, από την Νεβάδα μέχρι τη Σιγκαπούρη και τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους.

Δάκτυλοι της Mossack Fonseca δραστηριοποιούνται στο εμπόριο διαμαντιών στην Αφρική, την διεθνή αγορά τέχνης και άλλες επιχειρήσεις που ευδοκιμούν κάτω από άκρα μυστικότητα. Η εταιρεία έχει εξυπηρετήσει τόσους βασιλείς στην Μέση Ανατολή, που μπορεί να γεμίσει παλάτι. Συγκεκριμένα, βοήθησε δύο βασιλείς, τον Μοχάμεντ τον 6ο από το Μαρόκο και τον Βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας, να αποκτήσουν υπερπολυτελή σκάφη.

 

Η καταιγίδα που έρχεται;

Αυτά τα 11,5 εκατομμύρια αρχεία δείχνουν πώς μια παγκόσμια βιομηχανία δικηγορικών γραφείων και μεγάλων τραπεζών πουλά οικονομικό απόρρητο.

Ο Γκάμπριελ Ζούκμαν, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και συγγραφέας του βιβλίου «Ο κρυφός πλούτος των εθνών: Η μάστιγα των φορολογικών παραδείσων», που ενημερώθηκε για τις αποκαλύψεις από τους συνεργαζόμενους δημοσιογραφικούς οργανισμούς, είπε ότι η αποκάλυψη των εγγράφων θα πρέπει να οδηγήσει τις κυβερνήσεις να αναζητήσουν «συμπαγής κυρώσεις» σε δικαιοδοσίες και θεσμούς που πλασσάρουν την μυστικότητα των οffshore εταιρειών.

Όπως επισήμανε ο Ζούκμαν:

Τα ευρήματα αυτά δείχνουν πόσο βαθιά ριζωμένες, επιζήμιες και εγκληματικές πρακτικές βρίσκονται στις οffshore εταιρείες.

 

Τράπεζες

Από το 1970, περισσότερες από 500 τράπεζες και θυγατρικές αυτών, συνεργάζονται με την Mossack Fonseca για να... εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους.

Τι εννοούν εξυπηρέτηση; Μα το να «διαχειρίζονται» τις οffshore εταιρείες τους, φυσικά. Η UBS έχει δημιουργήσει περισσότερες από 1.100 offshore μέσω της Mossack Fonseca και η HSBC και οι θυγατρικές της πάνω από 2.300.

Τα αρχεία που διέρρευσαν καλύπτουν μια περίοδο σχεδόν 40 ετών, από το 1977 μέχρι το τέλος του 2015.

Για πρώτη φορά, δίνεται η δυνατότητα μιας πραγματικής θεώρησης του κόσμου των οffshore εταιρειών, προσφέροντας στοιχεία για το πώς το μαύρο χρήμα κυκλοφορεί εντός του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος, για την χρηματοδότηση του εγκλήματος και για την αφαίμαξη των εθνικών θησαυροφυλακίων και των κρατικών φόρων.

Οι περισσότερες από τις υπηρεσίες που προσφέρει η βιομηχανία των οffshore εταιρειών είναι νόμιμες αν χρησιμοποιούνται στο πνεύμα του νόμου.

Τα έγγραφα όμως δείχνουν πως δεν είναι λίγες οι φορές που οι τράπεζες και οι νομικές εταιρείες, μαζί με άλλους «παίκτες» των οffshore εταιρειών, δεν τα καταφέρνουν να ακολουθήσουν τις νόμιμες προϋποθέσεις που εξασφαλίζουν ότι οι πελάτες τους δεν εμπλέκονται σε εγκληματικές επιχειρήσεις, φοροαποφυγή ή πολιτική διαφθορά.
Τα Papers τα οποία διέρρευσαν αποκαλύπτουν ενδιάμεσους που προστατεύουν τους εαυτούς τους αλλά και τους πελάτες τους οι οποίοι αποκρύπτουν ύποπτες συναλλαγές ή ύποπτο χειρισμό των επίσημων κρατών αρχείων.

Τα έγγραφα δείχνουν ξεκάθαρα ότι μεγάλες τράπεζες είναι οι καθοδηγητές πίσω από την δημιουργία ενός δικτύου εταιρειών το οποίο είναι δύσκολο να εντοπιστεί στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, στον Παναμά και σε άλλους φορολογικούς παραδείσους.

Στα αρχεία παρουσιάζονται κάπου 15.600 εταιρίες-θυρίδες που έστησαν οι τράπεζες για πελάτες οι οποίοι θέλουν να διατηρήσουν κρυφές τις οικονομικές τους συναλλαγές. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται και εκατοντάδες εταιρείες που ίδρυσαν οι διεθνής γίγαντες UBS και HSBC.

Τα αρχεία αποκαλύπτουν ένα μοτίβο συγκεκαλυμμένων ελιγμών από τράπεζες, επιχειρήσεις και άτομα που συνδέονται με τον Ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν.

[θυμηθείτε: 11 Πράγματα που μπορούν να συμβούν όταν επιτρέπετε στη χώρα σας να γίνει υπόδουλη στους τραπεζίτες].

 

Πολιτικοί

Τα «The Panama Papers» αποκαλύπτουν οffshore εταιρείες τις οποίες ελέγχουν... γιααα μαντέψτε· ααακριβώς, πολιτικοί.
Έτσι, έχουμε οffshore εταιρείες υπό τον έλεγχο των πρωθυπουργών της Ισλανδίας (ο Σίγκμουντουρ Νταβίντ Γκουνλάουγκσον, οκτώ μήνες αφού μπήκε στην Βουλή, πούλησε το μερίδιό του στην γυναίκα του για ένα δολάριο), του Πακιστάν, του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας και των παιδιών του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν.

Για τον πρωθυπουργό της Ισλανδίας, Sigmundur David Gunnlaugsson, να σημειώσουμε πως τα αρχεία δείχνουν ότι αυτός και η γυναίκα του κρυφά διαθέτουν οffshore εταιρία η οποία διαχειρίζεται εκατομμύρια δολάρια σε ομόλογα ισλανδικής τράπεζας κατά την διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης της χώρας.

Στα έγγραφα περιλαμβάνονται επίσης αποδείξεις για χρήματα καταδικασμένου για ξέπλυμα χρήματος που ισχυρίζεται ότι χρησιμοποίησε 50.000 δολάρια από παράνομες χρηματοδοτήσεις του κόμματος για να πληρώσει τους ληστές του Watergate και 29 δισεκατομμυριούχοι που εμφανίζονται στην λίστα των 500 πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη του περιοδικού Forbes.

Στα αρχεία που διέρρευσαν, αποδεικνύεται πως συνεργάτες και φιλικά πρόσωπα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν μετέφεραν πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια μέσω τραπεζών και εταιρειών-φαντασμάτων.

Στα στοιχεία περιλαμβάνονται μυστικές offshore εταιρείες που συνδέονται με τις οικογένειες και συνεργάτες των Χόσνι Μουμπάρακ, Μοαμάρ Καντάφι και Μπασάρ-αλ-Άσαντ.

Τα αρχεία, που δόθηκαν στο φως της δημοσιότητας, αποκαλύπτουν offshore οι οποίες συνδέονται και με την οικογένεια του πρωθυπουργού της Κίνας Σι Τσινπίνγκ αλλά και με τον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο.
Λεπτομέρειες για συμφωνίες οffshore εταιρειών υπάρχουν και για τον πατέρα του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον που έχει αναλάβει ηγετική θέση στην προώθηση της μεταρρύθμισης κατά των φορολογικών παραδείσων (θυμηθείτε: Άντε WhatsUpηδήξου Κάμερον).

Οι ηγέτες σε όλο τον κόσμο, που έχουν ενσωματώσει πλατφόρμες κατά της διαφθοράς, εμφανίζονται στα έγγραφα τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας. Αποκαλύπτονται οffshore εταιρίες οι οποίες συνδέονται με την οικογένεια του ηγέτη της Κίνας Xi Jinping που έχει υποσχεθεί ότι θα πολεμήσει τους «στρατούς της διαφθοράς», όπως και του Ουκρανού προέδρου Petro Proshenko ο οποίος έθεσε τον εαυτό του ως μεταρρυθμιστή σε μια χώρα που συνταράσσεται από σκάνδαλα διαφθοράς.

Τα έγγραφα δείχνουν ότι οffshore εταιρείες, οι οποίες σχετίζονται με το δίκτυο αυτό, διακινούσαν ποσά στις συναλλαγές τους που έφταναν τα 200 εκατομμύρια δολάρια την φορά. Οι συνεργάτες του Πούτιν συγκάλυπταν πληρωμές, άλλαζαν αναδρομικά την ημερομηνία εγγράφων και απέκτησαν κρυφή επιρροή στα μέσα ενημέρωσης της Ρωσίας και τις αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως αποκαλύπτεται στα έγγραφα που διέρρευσαν.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δεν απάντησε σε ερωτήσεις που αφορούσαν αυτές τις κατηγορίες· αντίθετα, την 28η Μαρτίου, κατηγόρησε δημόσια το Διεθνές Κονσόρσιουμ Ερευνητών Δημοσιογράφων και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που αυτό ελέγχει, ότι ετοίμαζαν μια παραπλανητική «επίθεση πληροφοριών» με στόχο τον Πούτιν και τους συνεργάτες του.

Στην Βραζιλία η Mossack Fonseca έγινε στόχος έρευνας για υπόθεση ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Η έρευνα των αρχών, με την κωδική ονομασία «Operation Car Wash», οδήγησε σε διώξεις πολιτικών αλλά και σε διενέργεια έρευνας εναντίον του πρώην προέδρου Λούλα Ντα Σίλβα.

Στα Papers (έγγραφα) φιγουράρει και το όνομα του νυν προέδρου της Αργεντινής Μαουρίσιο Μάκρι που ήταν διευθυντής και αντιπρόεδρος μιας εταιρείας στις Μπαχάμες - η οποία συνδεόταν με την Mossack Fonseca - όταν ακόμη ήταν δήμαρχος του Μπουένος Άιρες. Βέβαια, η απάντηση που δόθηκε από το περιβάλλον ήταν πως δεν έχει μερίδιο ο ίδιος, μα πρόκειται για οικογενειακή επιχείρηση.

Η λίστα είναι κυριολεκτικά ατελείωτη, συμπεριλαμβανομένων και 33 και πλέον ατόμων αλλά και εταιρειών που βρίσκονται στην μαύρη λίστα των ΗΠΑ καθώς υπάρχουν στοιχεία ότι έχουν εμπλακεί σε παρανομίες για επιχειρηματικές δραστηριότητες με αρχηγούς καρτέλ ναρκωτικών στο Μεξικό, με τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Χεζμπολάχ ή χώρες όπως η Βόρεια Κορέα και το Ιράν, που οι ΗΠΑ θεωρούν εχθρικές.

 

Διασημότητες

Σύμφωνα με τα έγγραφα, ο αστέρας του κινηματογράφου Τσάκι Τσαν, έχει, όχι μία αλλά έξι εταιρείες οι οποίες ιδρύθηκαν μέσω της δικηγορικής εταιρείας Mossack Fonseca.

Όπως συμβαίνει με πολλούς πελάτες της Mossack Fonseca δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ο Τσάκι Τσάν χρησιμοποίησε τις εταιρίες αυτές για παράνομες πράξεις. Το να είσαι ιδιοκτήτης μιας οffshore εταιρείας, δεν είναι παράνομο. Μάλιστα, για κάποιες διεθνείς συναλλαγές εταιρειών είναι μια λογική επιλογή.

Ωστόσο τα έγγραφα από την Mossack Fonseca υποδεικνύουν ότι πελάτες της εταιρείας είναι ψευτοεπενδυτικά σχήματα, έμποροι ναρκωτικών, φοροδιαφεύγοντες και τουλάχιστον ένας καταδικασμένος και φυλακισμένος για σεξουαλικό έγκλημα ο οποίος είναι αμερικάνος επιχειρηματίας που καταδικάστηκε ότι ταξίδευε στην Ρωσία για να κάνει σεξ με ανήλικα ορφανά και ο οποίος φαίνεται να υπογράφει έγγραφα της οffshore εταιρίας ενώ βρισκόταν σε φυλακή του New Jersey.

Τα έγγραφα καίνε και τον καλύτερο ποδοσφαιριστή του κόσμου, Λίονελ Μέσι. Τα αρχεία δείχνουν ότι εκείνος και ο πατέρας του ήταν ιδιοκτήτες μιας εταιρείας με βάση των Παναμά. Άλλωστε, εδώ και καιρό, ο Μέσι βρίσκεται στο στόχαστρο των ισπανικών αρχών για φοροδιαφυγή.

Και φυσικά, δεν είναι μόνον ο Μέσι, μα αρκετοί της FIFA που χρησιμοποιούσαν offshore εταιρείες για να κάνουν τις «δουλειές» τους.

Στα έγγραφα υπάρχουν λεπτομέρειες για μεγάλα σκάνδαλα που ξεκινούν από τις πιο «κακόφημες» εταιρείες στοιχημάτων και την κλοπή χρυσού, μέχρι το σκάνδαλο δωροδοκίας της FIFA.

Τα έγγραφα δείχνουν ότι η δικηγορική εταιρεία που έχει ο Juan Pedro Damiani, μέλος της επιτροπής δεοντολογίας της FIFA, φαίνεται πως είχε επαγγελματικές σχέσεις με τρία άτομα τα οποία εμπλέκονται στο σκάνδαλο της FIFA, με τον πρώην αντιπρόεδρό της, τον Εουχένιο Φιγκερέδο και το «ντουετάκι» πατέρα-γιου Hugo Jinkis και Mariano Jinkis, οι οποίοι έπαιζαν στοιχήματα και εμπλέκονται σε σκάνδαλα δωροδοκίας για να αποκτήσουν τα δικαιώματα εκπομπής των ποδοσφαιρικών διοργανώσεων της λατινικής Αμερικής. Τα έγγραφα δείχνουν πως η δικηγορική εταιρεία του Damiani στην Ουρουγουάη εκπροσωπούσε μια οffshore εταιρεία η οποία σχετιζόταν με τους Jinkis και άλλες επτά που σχετίζονται με τον Φιγκερέδο.

Ύστερα από τις αποκαλύψεις της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών-Δημοσιογράφων ICIJ, η επιτροπή δεοντολογίας της FIFA, ξεκίνησε μια προκαταρκτική διαδικασία ελέγχου της δικηγορικής εταιρεία του Damiani και του Figueredo.

Aξιωματούχος της επιτροπής δεοντολογίας ανέφερε πως ο Damiani παραδέχθηκε την σχέση της εταιρείας του με τον Φιγκερέδο στις 18 Μαρτίου, την αμέσως επόμενη μέρα αφού η επιτροπή είχε κάνει διευκρινιστικές ερωτήσεις για την σχέση του (του Damiani) με τον Φιγκερέδο.

 

Mossack Fonseca εστί... «προστάτης»

Η Mossack Fonseca βέβαια, γενικώς, προστατεύει τους πελάτες της, ασχέτως αν πρόκειται για αναγνωρίσιμα πρόσωπα είτε για μη αναγνωρίσιμα.

Για παράδειγμα, στα έγγραφα που διέρρευσαν, φαίνεται πως στην Νεβάδα η εταιρεία προσπάθησε να προστατέψει τα συμφέροντα των πελατών της από περιφερειακό δικαστήριο της Αμερικής, αφαιρώντας έγγραφα από το παράρτημά της στο Λας Βέγκας, βάζοντας τους υπεύθυνους πληροφορικής να «σκουπίσουν» τα μηνύματα από τα κινητά τηλέφωνα και τους υπολογιστές.

Στα Papers (έγγραφα) αποκαλύπτεται ακόμα πως η εταιρεία (ε ναι, η Mossack Fonseca), παραποιεί ημερομηνίες σε έγγραφα πελατών της προκειμένου να κερδίσουν κάποια οικονομική δικαστική διαμάχη.

 

Η απάντηση της εταιρείας

Η Mossack Fonseca απάντησε (εγγράφως) στο Διεθνές Κονσόρτσιουμ Ερευνητών Δημοσιογράφων, λέγοντας ότι:

We do not foster or promote illegal acts. Your allegations that we provide shareholders with structures supposedly designed to hide the identity of the real owners are completely unsupported and false.

που σημαίνει:

Δεν παραποιούμε ούτε προμοτάρουμε παράνομες διαδικασίες. Οι ισχυρισμοί σας ότι παρέχουμε στους μετόχους μας δομές που υποτίθεται ότι σχεδιάστηκαν για να κρύψουν την ταυτότητα των πραγματικών ιδιοκτητών, είναι απολύτως αβάσιμοι.

 

Η απάντησή τους, όσον αφορά την κατηγορία της παραποίησης ημερομηνίας στα έγγραφα, ήταν ότι:

The backdating of documents is a well-founded and accepted practice that is common in our industry and its aim is not to cover up or hide unlawful acts.

δηλαδή:

Πρόκειται για μια αποδεκτή τακτική και κοινότοπη στον κλάδο μας και στόχος της δεν είναι να καλύψει ή να κρύψει παράνομες πράξεις.

 

Στην ερώτηση αν μπορεί να δώσει συγκεκριμένες πληροφορίες για πελάτες της, απάντησε πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει λόγω της πολιτικής απορρήτου της εταιρείας.

Ο συνιδρυτής της Mossack Fonseca, ο Ramon Fonseca, σε μια συνέντευξή του στην τηλεόραση του Παναμά, ισχυρίστηκε ότι η εταιρεία του δεν φέρει καμία ευθύνη για τους πελάτες της και τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται τις οffshore εταιρείες τους. Παρομοίασε την εταιρεία με μια αυτοκινητοβιομηχανία που η ευθύνη της τελειώνει μόλις το αυτοκίνητο κατασκευαστεί.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Ramon Fonseca,

Blaming Mossack Fonseca for what people do with their companies would be like blaming a carmaker “if the car was used in a robbery.

ελληνιστί:

Το να κατηγορήσει κανείς την εταιρεία για το πώς οι πελάτες της διαχειρίζονται τις οffshore υς, είναι σαν να κατηγορεί κάποιος την αυτοκινητοβιομηχανία, αν το αμάξι που κατασκεύασε χρησιμοποιηθεί σε μια ληστεία.

 

Πηγές [1] - [2] - [3]

- Δεν περιέχουν στοιχεία για τις ΗΠΑ κάτι που δείχνει πως είναι μάλλον αποσπασματικά, σταγόνα ενός ωκεανού πλούτου.
- Περιέχουν στοιχεία για συνολικά 21 με 32 τρισεκατομμύρια δολάρια ιδιωτικού πλούτου που διέφυγε την φορολόγηση.

Μια στιγμή όμως…. το παγκόσμιο χρέος αυτήν την στιγμή είναι περίπου 60 τρισεκατομμύρια!

Ναι, καλά καταλάβατε:
Τα Panama Papers περιέχουν στοιχεία για «κρυμμένο» πλούτο που αντιστοιχεί περίπου στο μισό χρέος όλων των χωρών του πλανήτη!

Όλο αυτό, το θεωρούμε σημαντικό και διαφορετικό, για τους εξής λόγους:

1. Έχει ήδη προηγηθεί η περίπτωση του Snowden.
2. Εκτός από τα ΜΜΕ, υπάρχει πλέον, δυναμικά το διαδίκτυο ως πρωτεύουσα πηγή πληροφόρησης. Αυτό σημαίνει πως οι αναλύσεις, δεν θα είναι μονόπλευρες, αλλά σίγουρα θα χρειάζεται καλό φιλτράρισμα για να διαχωριστεί η ουσία.
3. Θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει ένα κοινωνικό πείραμα, αφού έχουμε μια ξεκάθαρη περίπτωση που δείχνει πως κανένας καθημερινός άνθρωπος δεν είναι εχθρός στο σύστημα, μα αντιθέτως το σύστημα (και όσες/οι το εκπροσωπούν και στηρίζουν), είναι ο εχθρός τους. 

 • Σχόλια

8 Comments:

 1. Εικόνα ok
  ok (χωρίς επαλήθευση)Απρ 05, 2016 14:12 ΜΜ

  αμερικανους και γερμανους πολιτικους δεν εχει μεχρι στιγμης. λετε να αθωοι; :)

 2. Εικόνα Soulrain
  SoulrainΑπρ 05, 2016 17:47 ΜΜ

  Μερικές παρατηρήσεις γι' αυτά που γράφεις στο τέλος:

  2. Οι αναλύσεις δε θα είναι μονόπλευρες. Θα είναι όμως δίπλευρες, όπως τείνουν να γίνουν τα πάντα. Από τη μία θα είναι οι «υπέρ offshore» κι από την άλλη οι «κατά offshore». Και οι δύο πλευρές όμως, κατά 99% θα είναι biased, οπότε όποιος θέλει πραγματικά αντικειμενική ανάλυση, ας πάρει τηλεσκόπιο (ούτε καν κυάλι).

  3. Κοινωνικό πείραμα μωρέ Μαρία; Δηλαδή ο κόσμος δεν ήξερε ότι υπάρχουν κρυμμένα λεφτά και, τώρα που το έμαθε, θα πέσει το σύστημα; Ενώ, στο Ελλαδιστάν τουλάχιστον, μιλάμε για τη «νόμιμη μίζα» και είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεις άνθρωπο που να πιστεύει ότι μπορεί να υπάρξει οποιουδήποτε είδους καθαρή συναλλαγή; Aς αναλογιστούμε όλοι πόσες και πόσες αποκαλύψεις έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες, για οποιοδήποτε θέμα. Τα ζώα μου αργά. Βλέπετε εσείς το σύστημα να απειλείται; Εγώ δεν το βλέπω.

  Υ.Γ. Για τον έναν στους χίλιους που θα είναι αθώος, ας αναφερθεί ότι μια offshore μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με απόλυτα νόμιμο τρόπο. Επίσης, ένας από τους λόγους χρήσης τους είναι ακριβώς το ότι είναι υπερβολικά δύσκολο εώς αδύνατο σε ορισμένες περιπτώσεις να βρεθεί ο πραγματικός δικαιούχος. Οπότε, για μένα, όλη αυτή η συζήτηση (όχι του άρθρου, γενικά), είναι για να 'χουμε να λέμε. Ούτε θα τιμωρηθεί κανένας σοβαρά, ούτε θα επιστρέψουν λεφτάκια.

 3. Εικόνα Χάρης
  Χάρης (χωρίς επαλήθευση)Απρ 06, 2016 19:11 ΜΜ

  Soulrain παρακολουθείς Μενέλαο στο vmedia; Λοιπόν εγώ δεν χάνω εκπομπή του. Στην προτελευταία

  https://www.youtube.com/watch?v=wd0BitAEZTY

  έριξε μια ατάκα που με έστειλε.

  Άμα λέει, θέλεις να δεις ποιοι είναι όλοι αυτοί οι διαπλεκόμενοι που κρύβονται πίσω από όλα αυτά τα sites και τις οφσορ, πάρε έναν υπολογιστή δώσε whois και θα τα βρεις όλα, και που βρίσκονται οι servers, και σε ποιες χώρες, και όλους αυτούς που τους έχουνε.

  ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ααααα ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ δεν μπορώ άλλο, χα χα χα χα χα, δώσε λέει whois στο τέρμιναλ για να βρεις τους διαπλεκόμενους ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ξεράθηκα. Καλά, φανταστικός ο Μενέλαος! Υπ' όψη ότι σε μερικά πιάνει ε; Βλέπεις ονόματα δηλαδή στο whois και το που.

 4. Εικόνα Ιωαννης Τικκης
  Ιωαννης Τικκης (χωρίς επαλήθευση)Απρ 05, 2016 22:54 ΜΜ

  Μερικες παρατηρησεις:

  1) Ο Πουτιν κατηγορει ευθεως για αυτη την διαρροη, την CIA. Επισης το αντι-σιωνιστικο site του Henry Makow κατηγορει την CIA-Illuminati και λεει οτι ο σκοπος τους ειναι να δυσφημισουν τους αντιπαλους τους.
  2) Γιατι δεν καταργουν τους φορολογικους παραδεισους αλλα προτιμουν να δημοσιευουν λιστες? Δεν ειναι υποκριτικο? Συμφωνα με την μελετη της Oxfam ο διαφυγομενος φορος απο τους φορολογικους παραδεισους ειναι αρκετος για να εξαλειψει 2 φορες την παγκοσμια φτωχεια.

 5. Εικόνα asinoro
  asinoro (χωρίς επαλήθευση)Απρ 06, 2016 00:25 ΠΜ

  Με λίγα λόγια από ότι καταλαβαίνω μας προετοιμάζουν για την κατάρρευση του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος αφού αναφέρονται πλέον και επίσημα τράπεζες βεληνεκούς HSBC, UBS και έπονται. Άρα κατάρρευση των οικονομιών και των πολιτικών συστημάτων και ως εκ τούτου τον ερχομό του τρίτου παγκοσμίου πολέμου και την επαλήθευση γραφών και πρωτοκόλλων! Τελικά μάλλον ο Frank Fenner αρχίζει δυστυχώς και δικαιώνεται.
  http://plirophoria.blogspot.gr/2016/01/frank-fenner.html

 6. Εικόνα Κώστας

  Victims of the future έπρεπε να είναι ο τίτλος, όχι victims of ofshores ;)

 7. Εικόνα ονομάμου
  ονομάμου (χωρίς επαλήθευση)Απρ 11, 2016 03:07 ΠΜ

  Αν μείνει κάποιος στα νούμερα θα γλυτώσει από τα "νούμερα" που έχουν ανοίξει το στόμα διάπλατα;

  214.000 οφσόρ εταιρίες που η 4η (;!) στο κόσμο(;!) εταιρία δημιούργησε σε διάστημα 40 χρόνων.
  Όταν οι οφσόρ είναι κατά κανόνα και κατά συνήθεια "εταιρίες ειδικού σκοπού" και ο κάθε ένας που τις χρησιμοποιεί θα χρειαστεί από δέκα και πάνω στον επιχειρηματικό του βίο όσα βγαίνουν είναι κλάσμα αμελητέο της πραγματικής κατάστασης των οφσόρ.
  Μία ίσον καμία και πολλές ίσον πάρα πολλές: φανταστείτε πως κάποιος που θέλει να κάνει ανώνυμη μεταφορά κεφαλαίων φτιάχνει μία οφσόρ που εξαγοράζει μία γνωστή φίρμα. Αφού δεν θέλει να μαθευτεί ποιος ελέγχει την φίρμα τότε την επόμενη αγορά θα την κάνει με μία άλλη οφσόρ αφού δεν θα θέλει να βοά η αγορά πως όποιος αγόρασε τα "ρούχα", αγόρασε και τα "παπούτσια" για παράδειγμα. Το εφοπλιστικό κεφάλαιο φτιάχνει ένα τεράστιο δίχτυ από εταιρίες κάθε είδους για να "αυτονομήσει" την ιδιοκτησία ενός καραβιού και να εξαλείψει την πιθανότητα ντόμινου από μία ζημιά. Μόνο τσίπηδες πολιτικοί θα είχαν μία οφσόρ για τις μεταφορές "χορηγιών". Για φαντάσου εμβάσματα εταιρειών όπλων από τότε έως τότε και έπειτα εμβάσματα από εταιρίες κατασκευής συρμών του τρένου. Ποιος υπουργός Αμύνης πήγε στο συγκοινωνιών;
  Τέλος οι τράπεζες έδειξαν τον μέσο όρο περισσότερο από 30 οφσόρ ανά υποκατάστημα τους. (15.600 οφσορ διά 500 υποκαταστήματα) Αυτό δείχνει πως μέσα σε 40 χρόνια το κάθε υποκατάστημα δεν είχε ούτε έναν πελάτη για κάθε έτος που να χρειαζόταν μία οφσόρ. Πόσο γελοίο να γίνει για να καταλάβουμε πως το θέμα έχει πιάσει μία τρίχα από τα μαλλιά της μεταφοράς κεφαλαίων;

  Το ερώτημα είναι: τα terabytes πως διακινήθηκαν; Γιατί ηλεκτρονικά ψιλοαποκλείεται αφού θέλουν πολύ πάνω από 24 ώρες συνεχή ροή για να μεταφερθούν με ταχύτητες 100Mbs που δεν υπάρχουν έτσι ή αλλιώς.
  Τα δισκάκια μεταξύ 3 και έως 10 τεμαχίων δεν χρειάζονται και "φυσική παρουσία" για την απόκτησή τους που οι δημοσιογράφοι έχουν από την αρχή πει πως η "πηγή" είχε απορρίψει;

 8. Εικόνα kostas
  kostas (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 05, 2016 09:32 ΠΜ

  ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!

Scroll to Top