BETA

Η κατακλυσμική Αποκάλυψη των Apps [όχι, δεν εγκαθιστώ την app σου]

Εικόνα Helen

Όταν ακούτε τον όρο: "αποκαλυπτικό", το μυαλό σας πιθανότατα να πηγαίνει σε ζόμπι και σε παρηκμασμένες κοινωνίες μετά από κάποια παγκόσμια καταστροφή / μόλυνση / διακοπή ενέργειας, κλπ. Θυμάμαι όταν πριν κάπου 4 χρόνια, άρχισε όλη αυτή η παρουσίαση άρθρων και εφαρμογών σχετικά με την ιδιωτικότητα στο osarena, αρκετές φορές κατηγορηθήκαμε σαν "γραφικοί', αλλά υπήρξαν και φορές που νοιώθαμε έτσι, υπό την έννοια πως επαναλαμβάναμε σχεδόν εμμονικά, ένα ζήτημα το οποίο το θεωρούσαμε απολύτως σοβαρό και συνάρτηση άλλων κοινωνικών καταστάσεων. Φυσικά δεν αναφέραμε πρώτοι κάτι τέτοιο, καθώς αυτές οι ανησυχίες υπήρχαν χρόνια πριν σε πολλούς υποψιασμένους ανθρώπους και χρήστες του διαδικτύου. Μην ξεχνάμε άλλωστε και τον ακτιβιστικό χαρακτήρα του Κινήματος Ελεύθερου Λογισμικού (GNU) που συχνά-πυκνά υπενθυμίζει ο Stallman. Έχοντας σε αυτό το θέμα, μια βάση δεδομένων που όχι μόνο είναι μοναδική στα δεδομένα του ελληνόφωνου διαδικτύου, μα και του παγκόσμιου, μας χαροποιεί όταν βλέπουμε πιο μεγάλου βεληνεκούς κινητοποιήσεις για όλα αυτά. Έχοντας αναφερθεί εκτενώς στην μανία των apps και των direct downloads και έχοντας τονίσει όχι μόνο της επιπτώσεις αυτού, αλλά και το άσκοπο, είδαμε μια καμπάνια που μας κίνησε το ενδιαφέρον, από τον τίτλο ακόμα που είναι:

No, I don't want to install your app.

δηλαδή:

Όχι, δεν θέλω να εγκαταστήσω την εφαρμογή σου.

Αρχίζοντας, αναφέρει το εξής:

Βρισκόμαστε στο μέσο ενός παγκόσμιου κατακλυσμιαίου ορυμαγδού από σκατένιες εφαρμογές, κάτι που έχω ονομάσει "Η Μεγάλη Αποκάλυψη". Έχω κουραστεί να πηγαίνω στις mobile εκδοχές ιστοσελίδων που συνεχώς σε πρήζουν ώστε να εγκαταστήσεις περισσότερες εφαρμογές.

Συνεχίζοντας, αναφέρει κάτι που είναι απολύτως σωστό και συγχρόνως αποδεικνύει ότι ακόμα και αν χρησιμοποιούν το διαδίκτυο αμέτρητα εκατομμύρια άνθρωποι καθημερινά στον πλανήτη, δεν έχουν καταλάβει κάποια βασικά πράγματα περί της λειτουργίας του και ίσως αυτό να είναι από τα σημεία που εκμεταλλεύονται διάφορες εταιρείες με τις δωρεάν εφαρμογές (apps) που πλασάρουν.
Όλ' αυτά τα αναλύει καλύτερα σε αυτή την - ας πούμε - καμπάνια, στέκοντας στα εξής στοιχεία:

The high cost of free apps [το υψηλό κόστος των δωρεάν εφαρμογών]
Why installing superfluous apps is a shitty idea for consumers [γιατί είναι ηλίθια ιδέα το να εγκαθιστά ο χρήστης περιττές εφαρμογές]

Ας τα δούμε ένα-ένα, καθώς είναι βέβαιο πως αρκετοί θα αντιληφθούν κάποια πράγματα που δεν είχαν καθόλου σκεφτεί μέχρι τώρα:

 

Το υψηλό κόστος των δωρεάν εφαρμογών

Εδώ αναφέρει κάτι που έχουμε θίξει δεκάδες φορές στο παρελθόν:

Οι περισσότερες εταιρείες που σου ζητούν να εγκαταστήσεις εφαρμογές, το κάνουν σαν μια εναλλακτική ανάμεσα σε mobile και web. Αν σκεφτείς το επιχειρηματικό μοντέλο της εταιρείας, θα καταλάβεις γιατί το παραπάνω είναι μια ηλίθια ιδέα για τους περισσότερους χρήστες:

Αν αυτές οι εταιρείες δεν είχαν οικονομικά κίνητρα για να αναπτύξουν τις εφαρμογές τους, δεν θα το έκαναν. Οι εφαρμογές κοστίζουν δεκάδες εκατομμυρίων δολαρίων για να κατασκευαστούν και να διατηρηθούν. Δεν σου κάνουν καμία χάρη με το να κατασκευάσουν μια εφαρμογή. Οι εταιρείες δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα. Θα σου πάρουν χρήματα με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

Και με ποιο τρόπο; Με διάφορους, χωρίς να συνεπάγεται πως πάντοτε θα βάζεις το χέρι στη τσέπη. Για παράδειγμα:

Μια app, μπορεί να διαβάσει το ημερολόγιό σου, να έχει πρόσβαση στις επαφές σου ή ακόμα να εντοπίσει την τοποθεσία σου. Μετά μπορούν να δώσουν αυτές τις πληροφορίες σε διαφημιστές, χωρίς καν να σε ενημερώσουν.

Το 2013, είχε υπάρξει μια περίπτωση που έτυχε μεγάλης δημοσιότητας καθώς πρωτοστατούσε το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Καταναλωτή (FTC) που είχε κινηθεί εναντίον μιας πολύ γνωστής εταιρείας επειδή αυτή διακινούσε τα δεδομένα των χρηστών, ακόμα και όταν οι χρήστες είχαν επιλέξει να μην μοιράζονται τις πληροφορίες τους με την εφαρμογή [η σχετική δημοσίευση του FTC]. Βέβαια, όπως όλοι ξέρουμε, πλέον υπάρχουν αμέτρητες flashlight apps που μπορούν να μοιραστούν τα προσωπικά μας δεδομένα με μια σειρά από διαφημιστικά δίκτυα, συμπεριλαμβανομένης της Google AdMob, iAd και JumpTap, κλπ.

Εδώ ακριβώς, θα πρέπει ν' αναρωτηθούμε κάτι σημαντικό και ιδιαίτερα, όσοι χρησιμοποιούν τέτοιες apps:

Αυτές οι apps, έχουν κάποια ιδιαίτερη λειτουργικότητα που να μην προσφέρει ήδη το αντίστοιχο mobile website;

Η απάντηση είναι πως στο 99,9% των περιπτώσεων, όχι. Και εδώ προκύπτει αυτό που αναφέραμε στην αρχή, ασχέτως της καθημερινής τριβής στο διαδίκτυο:

Όποιος πιστεύει το αντίθετο απλώς δεν καταλαβαίνει πώς λειτουργεί το διαδίκτυο. Για παράδειγμα, αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις την συσκευή σου για να στείλεις ένα μήνυμα στο Facebook, αυτό το μήνυμα θα χρησιμοποιήσει τα ίδια internet protocols για να επικοινωνήσει με τους ίδιους ακριβώς servers που θα έκανε και ο web browser σου.
Πιο απλά, ο πελάτης / client (το κινητό ή το τάμπλετ μας) και ο server (πχ, το Facebook) δεν ενδιαφέρονται για το ποια εφαρμογή στέλνει τα δεδομένα γιατί είναι απλά δεδομένα που χρησιμοποιούν την ίδια σύνδεση στο διαδίκτυο. Ούτε είναι γρηγορότερο, καθώς δεν κάνει τίποτα διαφορετικό. Οι εταιρείες θέλουν να εγκαθιστάμε εφαρμογές επειδή μέσω αυτών μπορούν να ζητήσουν περισσότερες άδειες από όσες μπορούν να ζητήσουν από τον web broswer μας κάτι που τους δίνει μεγαλύτερη πρόσβαση στα δεδομένα μας τα οποία πωλούν.

Και εδώ, περνάμε στο δεύτερο σκέλος που αναφέραμε:

Γιατί είναι ηλίθιο το να εγκαθιστά ο χρήστης περιττές εφαρμογές

Κατ' αρχάς είναι θέμα πρακτικότητας και καλύτερης εμπειρίας με την συσκευή μας. Νομίζω δεν χρειάζεται ιδιαίτερη αντίληψη για να καταλάβει κάποιος πως οι εφαρμογές τραβούν μνήμη, χρησιμοποιούν χώρο στο δίσκο και καταναλώνουν CPU εις βάρος άλλων εφαρμογών αλλά και του λειτουργικού συστήματος. Πατώντας μετάβαση από την μια app στην άλλη, το λειτουργικό πρέπει να καταναλώσει CPU και μνήμη για να καθαρίσει την εφαρμογή που μόλις κλείσαμε. Κάθε φορά που μπαίνουμε (booting) στο τηλέφωνο ή τάμπλετ μας, το λειτουργικό σύστημα πρέπει να κάνει index σε όλες τις εφαρμογές που έχουμε. Όσες περισσότερες εφαρμογές, τόσο περισσότερος χρόνος χρειάζεται για να τις κάνει index άρα το τηλέφωνο ή τάμπλετ αργεί να φορτώσει και να ανταποκριθεί.

Σύμφωνα με μια έρευνα του Tech Crunch, ο μέσος χρήστης εγκαθιστά περίπου 41 εφαρμογές. Οι εφαρμογές αυτές όπως ξέρουμε και βλέπουμε, δεν αποθηκεύονται με αλφαβητική σειρά στο Android ή στο iOS (και όχι μόνο), επομένως εάν χρειάζεται να εντοπίσουμε μια συγκεκριμένη εφαρμογή, πρέπει να περάσουμε από σελίδες γεμάτες από μικρούλικα εικονίδια. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο δημιουργός αυτής της "καμπάνιας":

Μοιάζει σαν να γυρίζουμε την γλώσσα μας πίσω στα ιερογλυφικά.

Ένα άλλο σημείο που δεν λαμβάνεται υπόψη από τους περισσότερους, κυρίως λόγω άγνοιας, είναι πως οι εφαρμογές πρέπει να είναι συμβατές με έναν μεγάλο αριθμό συσκευών, ίσως και λειτουργικών συστημάτων, οπότε σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από τους πόρους τους οποίους θα διαθέσει μια εταιρεία ώστε να εξασφαλίσει ότι η εφαρμογή που θα εγκαταστήσουμε στις συσκευές μας δεν θα έχει προβλήματα.
Σε κάποιο παλιότερο άρθρο, αναφέραμε την πλασματικότητα των ψηφοφοριών της κάθε εφαρμογής και στα διάφορα App-Stores, σίγουρα θα έχετε δει χρήστες ν' αναφέρουν ακόμα και για κορυφαίες (σε ψήφους) εφαρμογές πως κολλάνε, είτε πως έχουν στοιχειώδη προβλήματα. Εδώ δηλαδή, έχουμε ένα πραγματικό και συνηθισμένο φαινόμενο που αντιμετωπίζουν καθημερινά προγραμματιστές και developers, καθώς με περιορισμένους πόρους στην διάθεσή τους για να κατασκευάσουν εφαρμογές, καλούνται να τις κάνουν να δουλεύουν απροβλημάτιστα σε άπειρες συσκευές που κυκλοφορούν (και θα κυκλοφορήσουν).
Από την άλλη, ας μην ξεχνάμε πως δεκάδες εκατομμύρια χρήστες βασίζονται σε web εφαρμογές κάθε μέρα, οπότε τα τυχόν σφάλματα διορθώνονται συνήθως πολύ πιο γρήγορα από ό,τι στις λιγότερο συνηθισμένες εφαρμογές.

Είναι προφανές πως με τα πιο πάνω δεν αναφερόμαστε σε εξειδικευμένες εφαρμογές, ακόμα "ψυχαγωγικές" που υπάρχει ανάγκη (πχ: QR-code readers, εγγραφή ήχου, παιχνίδια, κλπ) αλλά δεν υπάρχει κανένα πλεονέκτημα για τους χρήστες με το να εγκαθιστούν ηλίθιες εφαρμογές που απλά αντιγράφουν την λειτουργία web, όπως είναι οι εφαρμογές που προσφέρονται στην πλειοψηφία των mobile websites. Και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο δημιουργός της "καμπάνιας":

Εκτός αν θέλεις να αντλούν οι εταιρείες τα στοιχεία σου για να σου προβάλλουν περισσότερες στοχευμένες διαφημίσεις, κάτι που δεν μπορώ να αποκλείσω ως πιθανότητα μιας και μερικοί άνθρωποι είναι ηλίθιοι.

Κλείνοντας αναφέρει το εξής απλό:

Ακόμη δεν έχω (και δεν πρόκειται να αποκτήσω) τις εφαρμογές των Facebook και Twitter στο τηλέφωνό μου. Δεν χρειάζομαι, ούτε και θέλω «push notifications» που το μόνο που κάνουν είναι να αναγκάζουν τους χρήστες να τσεκάρουν το Facebook και το Twitter όλο και συχνότερα μόνο και μόνο για να σου πετάνε περισσότερες διαφημίσεις. Η mobile εκδοχή μιας ιστοσελίδας λειτουργεί μια χαρά – συμπεριλαμβανομένου και του messenger.
Κάντε απεγκατάσταση της εφαρμογής του Facebook και αρχίστε να χρησιμοποιείτε το mobile site: m.facebook.com. Ή, ακόμα καλύτερα, διαγράψτε τελείως τον λογαριασμό σας.

>>> η σελίδα του No, I don't want to install your app.
η βασική επιμέλεια της μετάφρασης, έγινε από το kollectnews.org.

  • Σχόλια

0 Comments:

Scroll to Top