BETA

Η Microsoft ανακαινίζει το Skype για Linux, θα τσιμπήσεις;

Εικόνα constantinos

Oι καθημερινοί τομείς και χρήσεις της τεχνολογίας είναι τόσο πολλές· και αυτός είναι ο λόγος που βλέπουμε το κραταιό ολιγοπώλιο της τεχνολογίας (Microsoft, Facebook, Apple, Google) να υπάρχουν σε κάθε σημείο της ηλεκτρονικής πραγματικότητάς μας. Ένα από αυτά είναι και ο τομέας της επικοινωνίας που αποτέλεσε έναν από τους σημαντικότερους λόγους της ώθησης του διαδικτύου. Σήμερα είναι πλέον ρουτίνα οι τηλεδιασκέψεις και η διαδραστική επικοινωνία ανάμεσα στους ομιλούντες [Τι είναι η Δικτυακή Τηλεφωνία -VOIP κλήσεις].
Αν και δεν ήταν το πρώτο που εμφανίστηκε, το Skype κατάφερε να επικρατήσει σαν το λογισμικό επικοινωνίας από την δεκαετία του 2000, τότε που ακόμα η Microsoft σχεδόν μονοπωλούσε τα πάντα στο οικιακό και εταιρικό desktop. Το Skype από την αρχή της δημιουργίας του ήταν λογισμικό κλειστού κώδικα, αλλά βασιζόταν στην p2p τεχνική χωρίς ενδιάμεσους servers. Κάποια στιγμή δημιουργήθηκε μια έκδοση και για Linux η οποία όμως διέφερε σε αρκετά σημεία από την αντίστοιχη των Windows, έχοντας επάνω της τα αναγκαία για την επικοινωνία με αποτέλεσμα να είναι πολύ πιο ελαφρύ και χρηστικό.

Μετά την εξαγορά του από την Microsoft το 2011, τα πράγματα φάνηκαν να αλλάζουν σε αρκετά σημεία, με το Skype να τρέχει πλέον σε servers της Microsoft (που κατά ειρωνεία τρέχουν Linux) και λίγους μόνο μήνες μετά από την εξαγορά του, το θέμα του Prism Skype ξέσπασε σαν θύελλα. Ό,τι και αν έκανε η Microsoft για να το κουκουλώσει, στάθηκε αδύνατον και έτσι μαθεύτηκε, σε μια σειρά από διαφάνειες που διέρρευσαν, ότι η NSA έχει θέσει σε εφαρμογή μία μέθοδο για υποκλοπές στις συνομιλίες που πραγματοποιούνται μέσω του δημοφιλούς προγράμματος της Microsoft.
Σύμφωνα με την διαφάνεια, οι πράκτορες της NSA ακούνε ή παρακολουθούνε (κοινώς, καταγράφουν) όλες τις συνομιλίες μας στο Skype, κάθε φορά που το ένα άκρο της κλήσης είναι ένα συμβατικό τηλέφωνο και για κάθε συνδυασμό ήχου, βίντεο, chat και μεταφορά αρχείων, το μόνο που χρειάζεται η Skype είναι οι χρήστες της να συνδεθούν απλά και μόνον με τον υπολογιστή τους.
Αυτό φυσικά δεν σταμάτησε ποτέ, ενώ από τον Μάρτη του 2016 η καταγραφή των συνομιλιών (σας) γίνεται «νόμιμα» και... θεσμοθετημένα.
Τα περισσότερα από αυτά τα έχουμε ήδη αναφέρει σε παλιότερο άρθρο [Ολίγη Skype-ολογία και όλα όσα χρειάζονται για τη νέα του έκδοση], άρα ας μην τα επαναλαμβάνουμε.

Η αλήθεια είναι πως η Microsoft σκάλισε πολύ το Skype και ιδιαιτέρα την έκδοση για Windows και με προσπάθειες καλλωπισμού της έκδοσης για Linux (αν δεν κάνω λάθος ίδια είναι και του OSX), κάνοντάς τα (ως συνήθως) μαντάρα, με αποτέλεσμα δυο διαφορετικές εκδόσεις του Skype να μην έχουν πλήρη συμβατότητα μεταξύ τους και κατά συνέπεια να μην μπορεί να γίνει σωστά η επικοινωνία.
Το ενδιαφέρον (ίσως και «συνωμοσιολογικό») της υπόθεσης όμως, είναι πως αυτό το bug (;), συνεχίζεται για πολύ καιρό, κάτι που σίγουρα δεν δικαιολογείται από μια εταιρεία τέτοιου μεγέθους. Όπως και να το δείτε (συνωμοσιολογικό ή εν γένει αδυναμία της Microsoft), το τελικό αποτέλεσμα είναι το ίδιο.
Συγχρόνως είναι βέβαιο πως έχουν ήδη παρατηρήσει τι συμβαίνει με την είσοδο και αυξημένη αποδοχή λογισμικών επικοινωνίας ανοιχτού κώδικα, όπως το Tox και το Ring, μα και άλλων βελτιωμένων και πιο χρηστικών εφαρμογών που ακόμα και στις κλήσεις με προπληρωμένο χρόνο είναι πολύ πιο συμφέρουσες από το Skype.

Έτσι, αποφάσισε να προχωρήσει στην αναβάθμιση της έκδοσης του Skype για Linux, αφ' ενός για την επίλυση με το πρόβλημα της συμβατότητας των εκδόσεων και αφετέρου με αρκετά προβλέψιμο τρόπο, επικεντρώνοντας στο eye-candy.

Όπως αναφέρει η ομάδα ανάπτυξης του Skype της MS, ήδη διατίθεται μια alpha έκδοση (κάτι που σημαίνει πως είναι πολύ δοκιμαστική) η οποία λύνει το πρόβλημα συμβατότητας με τις νέες εκδόσεις του Skype για Windows (αλλά όχι με τις προηγούμενες εκδόσεις του Skype για Linux [4.3.0.37]), ενώ η ανακοίνωση αναφέρει, επίσης, ότι μπορούν τώρα να γίνουν one-to-one και ομαδικές φωνητικές κλήσεις από Chromebook ή Chrome για Linux, χρησιμοποιώντας το web.skype.com (την δικτυακή εφαρμογή του Skype δηλαδή).

Αυτή η Skype for Linux alpha έκδοση χρησιμοποιεί ένα διαδραστικό περιβάλλον εργασίας, υποστηρίζει την κοινή χρήση αρχείων, φωτογραφιών και βίντεο, και έρχεται με μια νέα σειρά emoticons.
Η έκδοση αυτή διατίθεται προς δοκιμή και η MS ζητάει να συνδράμετε (σαν χρήστες) με αναφορές σφαλμάτων, επιδόσεων κλπ.

Πώς είναι εμφανισιακά η έκδοση:

Το αρχικό παράθυρο σύνδεσης δεν έχει κάτι διαφορετικό:

Η εμφάνιση των επαφών έχει αλλάξει εντελώς, ενώ από το πεδίο αναζήτησης μπορείτε να εντοπίσετε τις επαφές σας που θέλετε:

Με δεξί κλικ σε κάποια επαφή, υπάρχουν οι συνηθισμένες και αναμενόμενες επιλογές και από εκεί μπορείτε να επιλέξετε και τα άτομα που επιθυμείτε να συνομιλήσετε:

 

Προστέθηκε επίσης και η δυνατότητα διαμοιρασμού της συνομιλίας με link, καθώς και η πρόσκληση άλλων ατόμων με mail:

Οι δε ρυθμίσεις και προτιμήσεις είναι μάλλον φτωχές, ενώ (ανενεργή από default), υπάρχει και η επιλογή για δημοσίευση αν παρακολουθείτε κάποιο Youtube βιντεο:

 

Όσον αφορά τις ενδείξεις και επιλογές στο εικονίδιό του στο πάνελ, απλά δεν υπάρχουν:

Μάλιστα, η δυνατότητα για αλλαγή status (απών, μην ενοχλείτε κλπ) ήταν ανύπαρκτη.

Βασικά, η Microsoft, αυτό που έχει κάνει είναι να χρησιμοποιήσει «κουστουμαρισμένη» την web version του, κάτι που ήδη έχουν προλάβει να κάνουν άλλοι [- 1 -] και [- 2 -].

Η έκδοση είναι διαθέσιμη με έτοιμα (64b) deb πακέτα (Debian, Mint, Ubuntu και παράγωγες διανομές), και rpm (Fedora, openSUSE, PCLinuxOS κλπ) και μπορεί να εγκατασταθεί χωρίς πρόβλημα ακόμα και αν έχετε ήδη εγκατεστημένη την προηγούμενη έκδοση.
Διπλό κλικ λοιπόν επάνω του μόλις κατέβει, ώστε να ξεκινήσει η εγκατάσταση.

[DOWNLOAD Skype for Linux alpha]

Για Arch Linux, Manjaro και παράγωγες διανομές, είναι διαθέσιμη μέσω AUR.

Μετά την εγκατάσταση, θα το βρείτε κανονικά στο μενού σας:

Για το αν μπορεί να επιτευχθεί κρυπτογράφηση για διασφάλιση των δεδομένων σας σε αυτήν την έκδοση και αν γενικότερα θα δουλεύει αυτό, δεν το γνωρίζω.


 

Το έχουμε γράψει αναρίθμητες φορές σε πολλές εκατοντάδες άρθρα πως είμαστε αντίθετοι στην χρήση κλειστού λογισμικού και απεχθανόμαστε ό,τι έχει να κάνει με την Microsoft.   Άλλωστε, στο θέμα της επικοινωνίας οι προτάσεις ανοιχτού κώδικα που υπάρχουν όχι μόνο είναι πιο ασφαλείς και με σεβασμό στην ιδιωτικότητα, μα και πολύ πιο εύχρηστες με αυξημένα χαρακτηριστικά που είναι ουσιαστικά και πρακτικά.
Συγχρόνως όμως, αντιλαμβανόμαστε πως υπάρχει και μια κατηγορία ανθρώπων που ίσως για αρκετούς λογούς (πχ επαγγελματικούς) δεν μπορεί να αποδεσμευτεί από το Skype ολικά και, έτσι, θεωρήσαμε σωστό να μεταφέρουμε την είδηση, λαμβάνοντας υπόψιν πως ίσως έχουν προβλήματα στην επικοινωνία τους· ενώ συγχρόνως προσπαθήσαμε να προλάβουμε τις ανακρίβειες που συνήθως γράφονται σε τέτοιες περιπτώσεις.
Το μόνο βέβαιο είναι πως ποιοτικά, τεχνικά, εμφανισιακά και σε θέμα χαρακτηριστικών και δυνατοτήτων, τα TOX και Ring είναι κλάσεις ανώτερα.

>>> περισσότερα: #skype.

 • Σχόλια

8 Comments:

 1. Εικόνα mike
  mike (χωρίς επαλήθευση)Ιουλ 14, 2016 23:28 ΜΜ

  Ευχαριστούμε αλλά να βάλει την εφαρμογή της εκεί που ξέρει.Δεν έχουμε αναγκη την Microsoft αυτή μας έχει ανάγκη

 2. Εικόνα Makis
  Makis (χωρίς επαλήθευση)Ιουλ 15, 2016 10:08 ΠΜ

  Το emoji αυτό που μπορώ να το βρω;

 3. Εικόνα Maria
  MariaΙουλ 17, 2016 20:16 ΜΜ

  Makis, λες για το emoji που δείχνει ότι ξεμπερδεύω με τα Windows γιατί λάτρεψα το Linux;
  Αυτό όπως και ένα σωρό άλλα μπορείς να τα βρεις και να τα κατεβάσεις από το Φόρουμ μας: http://forum.osarena.net/
  Με το που πας να βάλεις ένα σχόλιο, και γενικότερα ένα post (ποστ), θα δεις στον text editor (στον κειμενογράφο), εκεί στην γραμμή εργαλείων, μια χαμογελαστή φατσούλα. Κλικ εκεί στο βελάκι, για να δεις όλα τα emots που έχουμε στο φόρουμ - τα οποία μπορείς να τα συμπεριλάβεις στα ποστ σου αλλά και να τα κατεβάσεις (download).
  Δεν έχεις παρά να πας σε αυτό που θέλεις > δεξί κλικ πάνω του > Αποθήκευση εικόνας ως
  Αυτό ήταν, το κατέβασες στον υπολογιστή σου και το κάνεις ό,τι θες.

  ΥΓ1: Για να βάλεις βέβαια κάποιο ποστ στο φόρουμ, θα πρέπει να είσαι εγγεγραμμένος χρήστης (αν δεν είσαι ήδη, κάνεις εγγραφή).

  ΥΓ2: Πάντως, αυτά τα δύο emots - που έχουμε βάλει στο άρθρο - μπορείς να τα κατεβάσεις και από δω (δεξί κλικ πάνω του > Αποθήκευση εικόνας ως).

 4. Εικόνα ok
  ok (χωρίς επαλήθευση)Ιουλ 15, 2016 10:22 ΠΜ

  την εννοια του ολιγοπωλειου δεν την αποδιδετε σωστα ωρε παιδια (δευτερη φορα το λεω). πλιζ γραφτε καπως αλλιως αυτο που θελετε να πειτε γιατι μου δινει καπως την αισθηση οτι υποβαθμιζεται το κατα τα άλλα ωραιο αυτο κειμενο. πχ θα ηταν πολυ καλυτερα να εγραφες , οι νταβατζηδες της τεχνολογιας ή το τραστ της τεχνολογιας ή εστω το μονοπωλειακου χαρακτηρα ολιγοπωλειο
  επισης ευχαριστουμε για την ενημερωση

 5. Εικόνα Supercolor
  Supercolor (χωρίς επαλήθευση)Ιουλ 15, 2016 20:00 ΜΜ

  Βρε παιδια εχει εκδοση μονο για 64 bit ??

 6. Εικόνα Aχαρνεύς
  Aχαρνεύς (χωρίς επαλήθευση)Ιουλ 16, 2016 11:17 ΠΜ

  ΔΕΝ είχα , ΔΕΝ έχω και ΔΕΝ πρόκειται να αποκτήσω ποτέ skype .
  Το μοναδικό τέτοιου είδους μαραφέτι επικοινωνίας που έχω , είναι το viber το οποίο πολύ μου αρέσει και παπαλα .
  Αυτά .

 7. Εικόνα Anima Mundi
  Anima Mundi (χωρίς επαλήθευση)Ιουλ 17, 2016 00:45 ΠΜ

  Εχω την εντυπωση οτι ειναι μια απ τα ιδια. Στο FAQ τους λενε οτι δεν αποθηκευουν δεδομενα στους χρστες κατω των 13. Στους αλλους ολα χυμα. Και τα δεδομενα κρατιουνται οσο χρειαστει λεει. Ετσι γενικα και αοριστα.

 8. Εικόνα Χάρης
  Χάρης (χωρίς επαλήθευση)Ιουλ 17, 2016 11:19 ΠΜ

  Δεν χρησιμοποίησα, και ούτε πρόκειται να βάλω ποτέ μου Skype. Έχω όμως δύο γνωστούς που το χρησιμοποιούνε για γκομενικούς σκοπούς, και επειδή έχουνε Windows, ίσως το Skype για Linux είναι ένα ακόμα "+" για όσους θέλουν να κάνουν την μετάβαση σε κανένα Ubuntu. Είναι καλό που υπάρχουν τα εναλλακτικά προγράμματα, και αν με ρωτήσουν ποτέ για Linux, θα τους τα προτείνω σαν πρώτη λύση αντί του Skype. Μάλλον η Μ/Σ στόχευε περισσότερο στο OSX, και ξώφαλτσα έβγαλε και την Linux έκδοση, όχι πως τους έπιασε η ευαισθησία δηλαδή.

  Πιστεύω πως οι καταγραφές στο Skype, θα δικαιολογούνται στο στυλ "επειδή οι χρήστες κλείνουνε γκομενικά ραντεβού μέσω Skype, αν τύχει βιασμός η ληστεία, να μπορέσει μετά η αστυνομία να ανακαλύψει τον βιαστή σου πιο εύκολα, αν έχει το log της βιντεοδιάσκεψης".

  Οπότε σου λέει, εμείς για να σε προστατεύουμε τα παρακολουθούμε.

Scroll to Top