BETA

Η Microsoft διαθέτει τον SQL-Server της και για Linux [και κάποιες ερμηνείες αυτού]

Εικόνα Evi

Το Cloud, αποτελεί το χρυσωρυχείο του διαδικτύου αυτήν την στιγμή και που για την επικράτηση και την μεγαλύτερη επιρροή, "σφάζονται" οι πολυεθνικές. Μπορεί στην δική μας καθημερινότητα, να μην συνειδητοποιούμε την μεγάλη χρήση των cloud υπηρεσιών που γίνονται καθημερινά, όμως αυτό αποτελεί ένα αναπόσπαστο και σημαντικό κομμάτι της τεχνολογίας, μα και υποδομών. Το Cloud Computing δεν ήταν καθόλου νέο σαν ιδέα, μα εξελίχθηκε εντελώς διαφορετικά την τελευταία δεκαετία με την αλματώδη εξέλιξη της τεχνολογίας. Μάλιστα, κοιτάζοντας την εξέλιξή του, η αλήθεια είναι πως προωθήθηκε έντονα από εταιρείες κολοσσούς της τεχνολογίας, όπως η Google, Microsoft, Amazon κλπ [δείτε σχετικά: Τι πραγματικά είναι το Cloud Computing].

Φανταστείτε το σύνολο του Cloud σαν μια πυραμίδα. Στην βάση της βρίσκουμε τις υπηρεσίες που είναι γνωστές ως Infrastructure as a Service (IaaS), που έχει να κάνει κυρίως με την υπόδομή πχ. εικονικούς σέρβερ. Στο επόμενο σκαλοπάτι βρίσκεται η υπηρεσία Platform as a Service (PaaS), που έχει να κάνει με την πλατφόρμα πάνω στην οποία θα δουλέψει η επιχείρηση. Στο τελευταίο σκαλοπάτι στην κορυφή βρίσκεται η υπηρεσία Software as a Service (SaaS), που αφορά την χρήση συγκεκριμένων εφαρμογών μέσα στο Cloud όπως το Google Apps ή MS Office 365 κλπ. Οι εφαρμογές που μπορούν ν' αναπτυχθούν πάνω στο cloud είναι σαφώς άπειρες και, φυσικά, υπάρχει πάντα η δυνατότητα να κοπούν και ραφτούν στα μέτρα του ενδιαφερόμενου [δείτε σχετικά: Πτήση εν αιθρία προς το Cloud].

Η μέχρι τώρα κατάσταση, έχει δείξει πως μπήκαν αρκετοί παίκτες, μικροί και μεγάλοι, στον χώρο του Cloud που τελικά αποδείχθηκε αδηφάγος και ένας τομέας με αμείλικτο και σκληρό ανταγωνισμό που ελέγχεται και χειραγωγείται από μεγαθήρια, όπως η Microsft, Google, Amazon κλπ, μα και με κάποιες προτάσεις Ανοιχτού Κώδικα, να δείχνουν δυνατά τα δόντια τους απέναντι σε αυτόν τον εταιρικό ανταγωνισμό [περισσότερα: #cloud].

Ρεαλιστικά, αυτός που μοιάζει να καίγεται ιδιαίτερα για την επικράτηση στο cloud είναι η Microsoft. Έχοντας ήδη αποτύχει στον χώρο των φορητών συσκευών και με το μέλλον των υπαρχόντων desktops (συνεπώς και των Windows), να είναι αβέβαιο και συνεχώς μεταβαλλόμενο με όλο και μεγαλύτερες προσεγγίσεις στο web, οι επενδύσεις που έχει κάνει εδώ και χρόνια στο cloud είναι σημαντικές και συνεπώς ενδιαφέρεται καίρια, ώστε να κρατήσει τους μεγάλους πελάτες που έχει, προσελκύοντας ακόμα περισσότερους, αλλά και να δημιουργήσει πρότυπα.

Είναι αλήθεια, πως μετά την αλλαγή του CEO της, με τον ερχομό του Satya Nadella, η Microsoft προσπαθεί να δείξει ένα διαφορετικό πρόσωπο, αναγνωρίζοντας την ισχύουσα πραγματικότητα. Αυτό φυσικά, δεν αλλάζει το γεγονός πως πρόκειται για μια πολυεθνική με μετόχους που το ζητούμενό τους είναι τα περισσότερα κέρδη.
Και η πραγματικότητα στην υποδομή της τεχνολογίας, ονομάζεται LINUX.

Συνεπώς, δεν θα έπρεπε να αποτελέσουν την παραμικρή έκπληξη, οι διάφορες κινήσεις του τμήματος δημοσίων σχέσεων και promotion της MS. H Microsoft, πάντα αυτή ήταν, με τους πολέμους κάτω από το τραπέζι, τους εκφοβισμούς, τις εξαγορές, τις νομικές αγωγές για υποτιθέμενες πολύ ειδικευμένες και μπερδεμένες πατέντες (που τις υπερασπίζεται σθεναρά), τις εξαγορασμένες δημοσιεύσεις και "διαρροές" στον τύπο, το SecureBoot και αρκετά άλλα.

Η Microsoft, θα πρέπει πλέον να προσαρμοστεί σε αυτήν την πραγματικότητα, καθώς είναι ήδη δεδομένο πως έχουν ήδη έχουν υπολογίσει τις απώλειες κέρδους, εξ' αίτιας του Τorvarlds και του Linux).
Έτσι, διαβάσαμε αρκετά γραφικά, όπως τα υποτιθέμενα "Ανοιχτού Κώδικα Windows" και την αστείρευτη @@ρολογία που συνόδευσε όλο αυτό, ενώ είχε προηγηθεί εκείνο το ανεκδιήγητο πως η Microsoft "αγαπάει" το OpenSource και το Linux (epic).

Και ενώ φυσικά η αγάπη της ξεχείλιζε από παντού, εμμέσως πλην σαφώς, με το Secure-Boot, καταδίκαζε το οικιακό και μικρό εταιρικό Linux desktop.
Η MS, πράγματι συνεισφέρει στον κώδικα του Linux και αυτό επειδή το έχει ανάγκη, επειδή είναι η ισχύουσα πραγματικότητα, ο πυλώνας της τεχνολογίας και του διαδικτύου.
Οι διάφορες κινήσεις που έκανε, όπως για παράδειγμα το άνοιγμα μέρος του κώδικα του .NET, μα και την διάθεση του Visual Studio στο Linux, είναι προϊόντα μιας συγκεκριμένης στρατηγικής [δείτε αναλυτικότερα: Η αλλαγή πλεύσης της Microsoft και οι διάφορες ερμηνείες της].

Και ενώ λοιπόν, ήδη χρησιμοποιεί Linux servers για το Skype που εξαγόρασε, όπως είπαμε, ένας από τους βασικούς της στόχους είναι το cloud και σε αυτό που αποκαλείται Software as a Service (SaaS, λογισμικό ως υπηρεσία. Σκεφτείτε κάτι σαν τις web applications). Παρόλο που αυτό, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν επηρεάζει άμεσα εμάς ως χρήστες, εντούτοις έχει σημασία για τις εμπορικές εταιρείες διότι εκεί παίζεται και πάντα παιζόταν το χοντρό χρήμα. Τι κοινό έχουν το cloud και το SaaS; Χρειάζονται “φιλοξενία” (hosting) σε τρίτα μηχανήματα, γνωστά και ως servers. Και ποιος αλωνίζει στο χώρο των servers; Σωστά μαντέψατε ξεφτέρια, το Linux. Είναι αδιαμφισβήτητη η επικράτησή του και για τα επόμενα - αρκετά - χρόνια δεν διαφαίνεται κάποια άλλη προοπτική.

Έτσι, μάλλον δεν θα πρέπει να αποτελεί καμία έκπληξη και η πρόσφατη (7/3/16) ανακοίνωσή της (blogs.microsoft.com/blog/2016/03/07/announcing-sql-server-on-linux), πως κάνει διαθέσιμο τον SQL server της και για Linux. Και εδώ έχουμε κάτι πιο διαφορετικό και μεγάλο, αφού αυτή θα είναι η πρώτη φορά που η Microsoft δίνει το λογισμικό των βάσεων δεδομένων σε μία πλατφόρμα διαφορετική από των Windows.
Πιο συγκεκριμένα, ο SQL Server for Linux της Microsoft παρουσιάστηκε σε μία έκδοση, όπου έγινε γνωστό πως περιέχει όλα τα στοιχεία βάσεων δεδομένων του SQL Server 2016 και αυτό επειδή προφανώς, έχει έρθει αντιμέτωπη με την πραγματικότητα και πρέπει να ακούσει τι ζητάνε οι πελάτες της. Έτσι, προσπαθεί προκειμένου να επικρατήσει το προϊόν της και να έχει κέρδη, δίνει στα πληροφοριακά τμήματα επιχειρήσεων και οργανισμών την δυνατότητα να τρέχουν βάσεις δεδομένων, τόσο σε περιβάλλον Windows, όσο και σε περιβάλλον Linux.

Σύμφωνα με τα όσα λέγονται, η κυκλοφορία του SQL Server for Linux τοποθετείται χρονικά στο μέσον του 2017. Να θυμίσουμε επίσης πως η MS, βρίσκεται κοντά στην εξαγορά της εταιρείας Xamarin η οποία εξειδικεύεται σε δημιουργία λογισμικού που μπορεί να τρέξει τόσο σε Windows, όσο σε Linux και OSX.
Είναι λοιπόν παραπάνω από κραυγαλέο, πως η Microsoft, κάνει μια επιθετική στρατηγική κίνηση, αντιμετωπίζοντας παράλληλα την πραγματικότητα και φυσικά ο απώτερος σκοπός της είναι το κέρδος και φυσικά το καπέλωμα. Το αν θα έχει απήχηση αυτή της η κίνηση στους υπάρχοντες χρήστες Linux servers που ήδη υπάρχουν πανίσχυρα και δοκιμασμένα εργαλεία, δεν το ξέρω, μα το μόνο βέβαιο είναι πως η Micorosft θα το επιδιώξει.

Όπως και να έχει, σίγουρα από κάποια γωνιά ο Linus Torvalds, θα έχει λυθεί στα γέλια, ενθυμούμενος την περιβόητη φράση του - που πλέον την βλέπει να γίνεται πραγματική:

Αν η Microsoft φτιάξει ποτέ εφαρμογές για το Linux, θα σημαίνει ότι κέρδισα.

 

[το άρθρο είναι συνεργατικό]

 • Σχόλια

4 Comments:

 1. Εικόνα Χάρης
  Χάρης (χωρίς επαλήθευση)Mar 10, 2016 12:16 ΜΜ

  Χλωμή την βλέπω την κατάσταση ;-P Και εννοώ τούτο, ας υποθέσουμε πως εσύ έχεις μια μικρή η μεγάλη επιχείρηση, και χρησιμοποιείς linux server(s) με την MySQL. Για ποιόν λόγο θα έπρεπε να αλλάξεις, και να έρθεις σε MS SQL Server, και ενώ πρώτα δεν πλήρωνες, και είχες την ελευθερία για αλλαγές, προσθήκες, υποστήριξη, να έρθεις σε ένα κλειστό και επί πληρωμή λογισμικό βάσης δεδομένων εξυπηρετητή; Για να πληρώνεις την MS;

  Πες για την περισσότερη (;) υποστήριξη.
  Θα είναι περισσότερη υποστήριξη, από αυτήν που έχεις ήδη από μια MySQL; Δηλαδή αν είσαι γραμμένος στο πρόγραμμα υποστήριξης καμιάς Red Hat, SuSE, και των λοιπών, γιατί να κάνεις κάποια αλλαγή; Ήδη υποστηρίζεσαι, και πολύ καλά μάλιστα.

  Άντε να δεχτώ πως ο κύριος λόγος είναι μια συμβατότητα με MS SQL υπηρεσίες τις οποίες χρησιμοποιούν και επιχειρηματικοί σου συνεργάτες. Για να είσαι πιο συμβατός με άλλους τους οποίους συνεργάζεσαι ήδη.

  Η επειδή μπορείς πιο εύκολα να βρεις admins και προσωπικό εξειδικευμένο σε SQL Server λόγω των εκπαιδευτηρίων και ΙΕΚ που έχει στήσει η MS ανά τον κόσμο. Κοίτα, η ΜΣ, βλέπει μια αγορά, και προσπαθεί να πάρει ένα κομμάτι της πίτας.

  Το αντίδοτο είναι να στηθούν linux πιστοποιήσεις και εκπαιδευτήρια, μέσω διαφόρων πιέσεων προς κάτι Ε.Ε και λοιπούς. Δηλαδή, ανάλογα με MOUS advanced certification, SQL Server certification, ECDL, να εκδίδονται επίσης MySQL certifications, Libre Office Certs, LCDL.

 2. Εικόνα Χάρης
  Χάρης (χωρίς επαλήθευση)Mar 10, 2016 12:28 ΜΜ

  Και ερωτώ, μιας και ανέφερα την Ε.Ε. Γιατί η Ε.Ε δεν σκίζεται με καμιά καμπάνια προώθησης του ανοικτού λογισμικού, όπως σκίζεται για την αντικαπνιστική, τις ανεμογεννήτριες, τα φωτοβολταικά, και τα παντζούρια με τα διπλά τζάμια, η τα καταλυτικά αυτοκίνητα;

  Και γιατί οι δικοί μας εδώ δεν ξεσκίζονται ανάλογα, ενώ λυσσάξανε για τα τσιγάρα, τα κουφώματα αλουμινίου και την απόσυρση Ι.Χ;

  Γιατί στην Γερμανία ενώ είχαν ξεκινήσει πιλοτικά οι δήμαρχοι την εφαρμογή του ανοικτού, κάπου το κίνημα αυτό σταμάτησε; Και γιατί δεν θεσπίζουν το LCDL ανάλογο με ECDL; Τελικά κάπου πέφτουν οι μάσκες και αποκαλύπτονται τα συμφέροντα. Είχα διαβάσει μια νόταμ (έτσι λέγεται, α όχι ντιρεκτίβα λέγεται), της Ε.Ε για το ανοικτό. Πολύ μπλα μπλα, και γενικολογίες, αλλά στην πράξη τι γίνεται;

 3. Εικόνα Theodore

  Φίλε Χάρη,

  1. Η MS διαθέτει ΔΩΡΕΑΝ τον SQL Server 2014 (αλλά και τις προηγούμενες εκδόσεις του) για βάσεις δεδομένων μεγέθους έως 10GB.
  2. Καλώς ή κακώς, η πλειονότητα των εμπορικών & λογιστικών εφαρμογών (95%>) που χρησιμοποιούν βάσεις δεδομένων στο desktop είναι γραμμένες για την πλατφόρμα των windows όπου κυρίαρχη είναι η ΔΩΡΕΑΝ λύση της Microsoft.
  3. Πολλές από τις εφαρμογές αυτές θα μπορούσαν να τρέξουν μέσω wine σε linux desktop... Αλλά μάντεψε... Δε μπορούν, διότι η βάση δεδομένων δεν παίζει σε linux.
  4. Το .NET / Mono σε συνδυασμό με τον SQL Server for Linux θα μπορούσαν (;) να δώσουν μια επιπλέον ώθηση στο linux desktop.

 4. Εικόνα Χάρης
  Χάρης (χωρίς επαλήθευση)Mar 11, 2016 12:18 ΜΜ

  Υπάρχει ένα εκτενές άρθρο με την σύγκριση MySQL και MS SQL Server στο σύνδεσμο:

  https://dev.mysql.com/tech-resources/articles/move_from_microsoft_SQL_Server.html

  Όπου εξηγούνται τα υπέρ και τα κατά, για όσους θέλουν να διαβάσουν περισσότερες λεπτομέρειες. Είχα και εγώ ένα άρθρο μεταφρασμένο στο:

  http://osarena.net/latest-articles/mysql-to-dimofiles-rdbms-aniktou-kodika.html

  Αυτό που θα έλεγα, όσον αφορά το δωρεάν, είναι πως πρέπει σε ένα παραμύθι να ψάχνουμε, διότι κάπου μπορεί να βρίσκεται ο δράκος ;-) Τι εννοώ, εννοώ τις κρυφές χρεώσεις, αλλά και την τυχόν σύνδεση στο άρμα της MS και του κλειστού κώδικα. Για παράδειγμα θα αναφέρω πως όταν αγοράζει κάποιος Mac, μπορεί να βρίσκει μια εξαιρετική προσφορά, αλλά προσδένεται στην Apple, στις εφαρμογές για Mac OSX, και στα ανταλλακτικά του υπολογιστή που είναι ακριβά. Παρομοίως και με εταιρίες όπως η Cisco, με το IOS, το (εξαιρετικό κατά τα άλλα), λειτουργικό της για routers και switches, ένα unix-οειδές είναι, το οποίο μπορεί στον router που αγοράζεις να σου λέει δωρεάν το IOS, αλλά μετά οι αναβαθμίσεις είναι επί πληρωμή.
  Παίζει το θέμα της υποστήριξης, της πλατφόρμας Windows στους clients, γενικά πολλά παίζουν. Βέβαια γνώμες λέμε τώρα, και εγώ μια γνώμη λέω.

Scroll to Top