BETA

Η παρακολούθηση των Windows 10 ανάγκασε χρήστη να κάνει την μετάβαση σε Linux Mint

Εικόνα Maria

Ενοχλημένος από τα χαρακτηριστικά των Windows 10, που κάνουν καταφανή την τηλεμετρία και την κατασκοπεία στα Windows 10, ο χρήστης ChessusCr του Voat αποφάσισε να κάνει την μετάβαση. Έβαλε λοιπόν Linux Mint για να έχει το κεφάλι του ήσυχο.

Info: Η Τηλεμετρία είναι η επιστήμη που επιτρέπει την συλλογή δεδομένων εξ αποστάσεως.
Συνήθως πρόκειται για επιστημονικά δεδομένα. Ένα παράδειγμα τηλεμετρικού δικτύου είναι ένα σεισμολογικό δίκτυο.
Με τον όρο τηλεμετρία εννοείται συνήθως η ασύρματη μετάδοση δεδομένων με χρήση πομποδεκτών μεγάλης ή μικρής εμβέλειας, τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων κλπ, αλλά και η καλωδιακή μετάδοση δεδομένων κυρίως σήμερα μέσω δικτύων όπως το ίντερνετ ή μέσω τηλεφωνικού δικτύου.

Μεγάλες εταιρείες λογισμικού έχουν εισάγει την τηλεμετρία στα λειτουργικά συστήματα και τις εφαρμογές που εκτελούνται στους υπολογιστές με σκοπό την φανέρωση του τρόπου χρήσης των υπολογιστών. Αποτέλεσμα της τηλεμετρίας της Microsoft ήταν η κατάργηση του «μενού έναρξης» στα Windows 8.

Μετά αφού εγκατέστησε το Linux Mint στον υπολογιστή του, ανέλυσε την κίνηση δεδομένων των Windows 10 και διαπίστωσε ότι το πολύ-διαφημιζόμενο λειτουργικό σύστημα της Microsoft συνεχίζει να πραγματοποιεί κλήσεις στο Redmond, την έδρα της Microsoft, ακόμη και με όλες τις επιλογές τηλεμετρίας απενεργοποιημένες (θυμηθείτε πώς τα καλόπαιδα εκεί στο Redmond δίνουν τα κλειδιά ασφαλείας του, ούτως ειπείν πρόσβαση στα δεδομένα των πελατών τους – όπου πελάτες, όλοι όσοι χρησιμοποιούν Windows, οκ;).

Με ορόσημο την... προσφορά της για την δωρεάν αναβάθμιση σε Windows 10, η Microsoft πέτυχε 200 εκατομμύρια εγκαταστάσεις.

Ωστόσο, τα Windows 10 είναι πονοκέφαλος, τουλάχιστον για τους χρήστες που ανησυχούν για την ιδιωτικότητά τους (καλά, για αυτούς τους «δεν έχω τίποτε να κρύψω», μπορούν ανετότατα να εκμεταλλευτούν τις απίστευτες δυνατότητές τους :clap- των Windows 10 ντε· μα ξέρετε τι καλούδια και τι... καινοτομίες προσφέρουν;).

Οι χρήστες όμως μπορεί να μην γνωρίζουν πολλά πράγματα από τεχνολογία, μαθαίνουν όμως και ψάχνονται γιατί (πολύ απλά) χαζοί δεν είναι. Αμυνόμενοι στην τηλεμετρία των Windows 10, λοιπόν, οι χρήστες έχουν βρει τρόπους να απενεργοποιήσουν όλα τα εν λόγω χαρακτηριστικά τηλεμετρίας που στέλνουν τα δεδομένα τους στους servers της Microsoft.

 

Και όμως· τα Windows 10 απλά δεν θα σταματάνε ποτέ να μιλάνε – τα λένε όλα, με κάθε κλικ μας, στα κέντρα δεδομένων της Microsoft!

Βλέποντάς το αυτό, ένας χρήστης που νοιαζόταν για την ιδιωτική του ζωή και δεν γούσταρε το κάθε κλικ του να παρακολουθείται, σάστισε τόσο με τα χαρακτηριστικά κατασκοπείας των Windows 10, που έκανε την μετάβαση σε Linux Mint. Αφού έβαλε λοιπόν Λίνουξ, ο χρήστης ChessusCrust αποφάσισε να δοκιμάσει μέχρι ποιου σημείου φτάνει η παραβίαση της ιδιωτικής ζωής όσων την πατάνε και χρησιμοποιούν Windows 10 και δημοσίευσε τα αποτελέσματα online (στο διαδίκτυο).

Όπως γράφει ο ChessusCrust,

I wanted to better understand Windows 10, but internet search results for a decent windows 10 traffic analysis leave a lot to be desired. As such, I decided to do my own investigating on what, exactly, Windows 10 is doing traffic-wise, and post the results.

δηλαδή:

Ήθελα να κατανοήσω καλύτερα τα Windows 10 αλλά ψάχνοντας στο διαδίκτυο για μία αξιοπρεπή ανάλυση της κίνησης δεδομένων των Windows 10, όσα άρθρα διάβασα, άφηναν πολλά κενά και πολλά ζητήματα ακάλυπτα.
Έτσι λοιπόν, αποφάσισα να κάνω τη δική μου έρευνα για το τι, ακριβώς, παίζει με την κίνηση δεδομένων στα Windows 10 και να δημοσιεύσω τα αποτελέσματα.

Για την εκτέλεση αυτής της ανάλυσης, αποφάσισε να τρέξει μια καθαρή εγκατάσταση των Windows 10 και να αναλύσει την κίνηση δεδομένων των Windows 10, χωρίς την χρήση των χαρακτηριστικών παρακολούθησης (tracking).

Αφού εγκατέστησε το Linux Mint και τα Windows 10 Enterprise σε Virtualbox (ένα πρόγραμμα virtualization / δημιουργίας εικονικού περιβάλλοντος, το οποίο μας δίνει την δυνατότητα να δοκιμάσουμε διάφορα λειτουργικά συστήματα χωρίς να κάνουμε κάποια αλλαγή στο τρέχον λειτουργικό μας σύστημα), ο ChessusCrust απενεργοποίησε όλες τις επιλογές παρακολούθησης.

Το επόμενο βήμα του ήταν να ρυθμίσει το DD-WRT ρούτερ του να σταματήσει να λειτουργεί και να καταγράφει όλες τις προσπάθειες σύνδεσης μέσω iptables (ισχυρό firewall του Linux, λογισμικό που θεωρείται ίσως το καλύτερο τείχος προστασίας που κυκλοφορεί γενικά) από το λειτουργικό σύστημα των Windows 10.

Ο ChessusCrust άφησε το λειτουργικό σύστημα να τρέχει μόνο του για περίπου 8 ώρες. Στην συνέχεια, χρησιμοποίησε την (γλώσσα προγραμματισμού ή μάλλον για να είμαστε ακριβείς μια scripting language) Perl για να τραβήξει τα δεδομένα και τα ώθησε σε μια βάση δεδομένων MySQL.

Info:Η MySQL είναι ένα σύστημα διαχείρισης σχεσιακών βάσεων ανοικτού κώδικα, που χρησιμοποιεί την Structured Query Language (SQL), την πιο γνωστή γλώσσα για την προσθήκη, την πρόσβαση και την επεξεργασία δεδομένων σε μία Βάση Δεδομένων.

Τα αποτελέσματα ήταν πολύ περίεργα.

Αυτό που ανακάλυψε ο ChessusCrust ήταν ότι έγιναν περίπου 5508 προσπάθειες σύνδεσης από το αχρησιμοποίητο και με καθαρή εγκατάσταση λειτουργικό σύστημα των Windows 10. Από αυτές, οι 3.967 απόπειρες σύνδεσης έγιναν σε 51 διαφορετικές διευθύνσεις IP της Microsoft.

 

[Πηγή]


 

Ένα έχω να πω μόνο:
Κλείνοντας τα «Παράθυρα», ανοίγεις την Πόρτα στην Ελευθερία.

Και άντε, εμένα αφήστε με, μπορεί να πει κάποιος «μα τι μας λέει τώρα».
Δεν θέλετε όμως να ακούσετε τι λένε οι χρήστες;

 

 • Σχόλια

7 Comments:

 1. Εικόνα Χάρης
  Χάρης (χωρίς επαλήθευση)Απρ 20, 2016 09:31 ΠΜ

  Είχα δοκιμάσει σε κάποια στιγμή να βάλω τα 8 όχι τα 10, σε ένα μηχάνημα. Λοιπόν, τα 8 στην εγκατάσταση σε κάποια στιγμή στο λένε τα ίδια σε μια οθόνη πως θα σε παρακολουθούνε. Σου λένε ξεκάθαρα θα σε κάνουμε tracing για τους λόγους αυτούς, λένε κάποιες δικαιολογίες όπως να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μας, η το λειτουργικό, η για να φτιάξει πιο καλά η βάση δεδομένων και να εξυπηρετείσαι. Έχει το κουμπί αποδέχομαι, και απορρίπτω.

  Αν πεις απορρίπτω σταματάει η εγκατάσταση. Μπορείς βέβαια (αν θυμάμαι καλά, να αποτσεκάρεις κάποια κουτάκια που λένε "μην στέλνεις αυτές τις πληροφορίες, η εκείνες", αλλά (πάλι δεν θυμάμαι καλά σας λέω), δεν τα είχε όλα προς αποτσεκάρισμα. Εκεί, είναι η πρώτη φάση που σε πιάνουν τα διαόλια σου. Στη συνέχεια πέφτει το metro screen με Facebook, Twitter, Amazon, χρηματιστήριο και παρόμοια.

  Και λες, για κάτσε ρε φίλε, γιατί μου προβάλλεις εμένα το twitter, με ρώτησες αν θέλω εγώ το Fb, το Twitter, την Άμαζον και το Stock Market; Ωραία, στην εγκατάσταση πες, τι θέλεις κύριε στο Μετρό; Αυτό, εκείνο. Γιατί μου τα επιβάλλεις;

  Μετά, όλα τα τεχνικά σημεία για επιδιόρθωση τυχόν σφαλμάτων κρύβονται. Κρύβεται η διαδικτυακή διακίνηση, κρύβονται τα settings δικτύου, κρύβονται τα σημεία που ο τεχνικός ή ο προχωρημένος χρήστης θα ψάξει να διορθώσει και να παραμετροποιήσει. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Νομίζεις πως πρόκειται για κάτι που προορίζεται ρε παιδί μου κάτι σαν για οθόνες αφής σε πολυκαταστήματα, κάτι τέτοιο.

  Στο Ubuntu, αποτσεκάρεις δύο πράγματα, τις online αναζητήσεις στο Dash, και θέτεις OFF το tracing στην ιδιωτικότητα, και είναι εντάξει. Είναι πολύ πιο τίμιο αυτό.

 2. Εικόνα DarkGoth
  DarkGothΑπρ 20, 2016 14:18 ΜΜ

  Μετά, όλα τα τεχνικά σημεία για επιδιόρθωση τυχόν σφαλμάτων κρύβονται. Κρύβεται η διαδικτυακή διακίνηση, κρύβονται τα settings δικτύου, κρύβονται τα σημεία που ο τεχνικός ή ο προχωρημένος χρήστης θα ψάξει να διορθώσει και να παραμετροποιήσει. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Νομίζεις πως πρόκειται για κάτι που προορίζεται ρε παιδί μου κάτι σαν για οθόνες αφής σε πολυκαταστήματα, κάτι τέτοιο

  και λιγα λες. εμενα ξερεις τι με θυμιζουν τετοια παρανοικα απλοποιημενα «λειτουργικα», σε σημειο που να μοιαζουν «λοβοτομημενα»? αυτα τα παιδικα παιχνιδακια κομπιουτερ που μοιαζουν με λαπτοπ, του τυπου «my first computer», που εχουν μεσα παιχνιδακια τυπου, τετρις, πακμαν, και τετοια.

  Και λες, για κάτσε ρε φίλε, γιατί μου προβάλλεις εμένα το twitter, με ρώτησες αν θέλω εγώ το Fb, το Twitter, την Άμαζον και το Stock Market; Ωραία, στην εγκατάσταση πες, τι θέλεις κύριε στο Μετρό; Αυτό, εκείνο. Γιατί μου τα επιβάλλεις;

  το κανουν για λογους «μαρκετινκ». οτι δηλαδη δηθεν ολες αυτες οι μαλακιες δινουν «υπεραξια» στο προιον. υπαρχει και συγκεκριμενη αγγλικη ορολογια για αυτην ακριβως την ψευτικη «υπεραξια» που τωρα με διαφευγει. και γι'αυτο ακριβως γουσταρω το debian και τον ncurses installer του. μπορεις να ρυθμισεις κυριολεκτικα τα παντα σε δαυτον. βαζεις μονο αυτα που θελεις, και τελος. μπορεις να εχεις ενα τελειως γυμνο debian, με μονο οτι εχεις επιλεξει (ακομα και χωρις γραφικο αν τη βρισκεις ετσι)

 3. Εικόνα Χάρης
  Χάρης (χωρίς επαλήθευση)Απρ 21, 2016 10:10 ΠΜ

  Δεν ξέρω αν θυμάσαι πως στις πρώτες διανομές Linux, όπως εκείνη του Mandrake, ίσως και άλλες, όπως SUSE, ρώταγε αναλυτικά τι θέλεις να εγκαταστήσεις και τι όχι. Νομίζω σου είχε κάποιες γενικές επιλογές, απλός χρήστης, προχωρημένος, και προγραμματιστής, αλλά τα είχε όλα σε κουτάκια που τσεκάριζες η αποτσεκάριζες, για παράδειγμα κάποιος μπορεί να μην ήθελε το Samba η το Python. Αυτό, επειδή εκείνη την εποχή οι σκληροί δίσκοι ήταν και μικρής χωρητικότητας. Αργότερα που μεγάλωσαν οι δίσκοι, ίσως το σκέφτηκαν αλλιώς "μη βάζουμε σε μπελά τον απλό χρήστη που ίσως δεν ξέρει".

  Όσον αφορά τα Win, θα σου πω μια περίπτωση γνωστού μου που είχε τα XP για αρκετά χρόνια. Ήτανε μακετίστας, καμία σχέση με πληροφορική. Αφού είχε κάνει μια αναβάθμιση, του είχα βάλει τα Win 7. Με την πρώτη γνωριμία, με ρώταγε "που είναι τα settings του δικτύου, που είναι το εικονίδιο του traffic, και άλλα περί ρυθμίσεων" του απάντησα πως "τα έχουνε πιο πολύ κρυμμένα, ίσως επειδή στοχεύουν στον αδαή χρήστη και δεν θέλουν να τον μπερδεύουν". Η απάντηση του ήταν, "θα σου πω μια γνώμη σαν χρήστης, από ότι καταλαβαίνω, κάθε επόμενη έκδοση των Windows απευθύνεται ολοένα σε πιο χαζούς".

  Του πρότεινα σε μια στιγμή να του βάλω Ubuntu. Να σου πω που κόλλησε. Δούλευε με το Photoshop, και με κάτι 3d σχεδιασμός κατοικίας. Του είπα δες το GIMP, το δούλεψε, μου είπε το βρίσκω πιο καλό, εξελληνισμένο, αλλά δεν έχει καλό ελληνικό manual για να μάθω αυτά που θέλω. Και οι σχεδιασμοί 3d προγράμματα σε Linux είναι στα αγγλικά, και εκείνος δεν ήξερε αγγλικά. Στα υπόλοιπα δεν κόλλαγε, αφού το Libre Office είναι καλύτερο από Μ/Σ, και εντάξει VLC ήταν το ίδιο, κάτι utilities για DVD τα έβρισκε.

  Μπορείς να πεις εδώ, πως από μικρό, και από άσχετο μαθαίνεις μιαν αλήθεια.

 4. Εικόνα DarkGoth
  DarkGothΑπρ 20, 2016 13:51 ΜΜ

  Μετά αφού εγκατέστησε το Linux Mint στον υπολογιστή του, ανέλυσε την κίνηση δεδομένων των Windows 10 και διαπίστωσε ότι το πολύ-διαφημιζόμενο λειτουργικό σύστημα της Microsoft συνεχίζει να πραγματοποιεί κλήσεις στο Redmond, την έδρα της Microsoft, ακόμη και με όλες τις επιλογές τηλεμετρίας απενεργοποιημένες

  τωρα πεφτω απο τα συννεφα. οχι δεν το περιμενα αυτο. νομιζα οτι οντως απενεργοποιουνται, οταν αποεπιλεγεις τα κουτακια (ειρωνικο αστειακι προς τους παντζουροφιλους και τους μικρομαλακους :D :P ). αυτο με θυμιζει την ψευτικη «απεγκατασταση» που εχουν πολλα σκουπιδακια στα παντζουρια. που ειναι απλα μια ψευτικη καταχωρηση του προγραμματος, και οταν την πατας το μονο που γινεται ειναι να τρεξει ενα απλουστατο χαζοσκριπτακι, που απλα διαγραφει μονο την ψευτικη καταχωρηση, προσπαθωντας να σε «πεισει» οτι «απεγκατασταθηκε».

  και το ακομα πιο εξοργιστικο στο ολο θεμα ειναι οτι πολλοι εξακολουθουν να αρνουνται οτι γινεται ολη αυτη η ξεδιαντροπη κατασκοπεια. σε μια αλλη χαβαλεδοσελιδα που μπαινω, που 2-3 ατομα εξακολουθουν να λενε οτι ο ξεδιαντροπος κατασκοπος (το 10), οτι παρολα αυτα ειναι καλυτερο απο το λινουκς, και οτι εγω ειμαι ο υπερβολικος με «μανια καταδιωξης», και οτι αν δεν θελω να στελνονται δεδομενα, μπορω απλα να «απενεργοποιησω» τις επιλογες κατασκοπιας. τρολλ (ειχαμε και ενα αποτυχημενο απλ τρολλ πριν λιγο καιρο)? τσιρακια της μικρομαλακιας? αμοιβαδες που «δεν εχουν κατι να κρυψουν»? δυστυχως δεν μπορω να καταλαβω σε ποια κατηγορια μονοκυτταρων κυανοβακτηριων ανηκουν.

  παιζει να υπαρχουν και ατομα που το ξερουν, που δεν το εγκρινουν, αλλα παρολα αυτα το υπομενουν, γιατι δεν μπορουν να αλλαξουν λειτουργικο? (εχουν π.χ. ενα προγραμμα που δεν υπαρχει σε λινουκς, η, ειναι μεγαλυτεροι σε ηλικια, και δεν εχουν το χρονο και την ορεξη, να μαθουν ενα αλλο λειτουργικο συστημα). βεβαια και παλι δεν υπαρχει δικαιολογια. αφου δεν το θελεις, αλλαξε λειτουργικο, η, χρησιμοποιησε τον κατασκοπο τελειως απροσωπα. μην αποθηκευεις τιποτα προσωπικο, μην κανεις συγκεκριμενοποιημενες προσωπικες αναζητησεις, μην χρησιμοποιεις αλλα προγραμματα που ξεχωριζουν απο τη «μαζα» (οχι δηλαδη περιεργα τσατ οπως το pidgin, οχι εξομοιωτες, κλπ), μην μπαινεις σε «προσωπικες σελιδες» (το μπλογκ σου, η, καποιο cloud drive), ωστε να μην εχουν τιποτα αξιολογο να σε «ξεχωρισουν» και να σε «εκμεταλλευτουν» για μαρκετινιστικα κολπακια (π.χ. «στοχευμενη διαφημιση»)

 5. Εικόνα Geo
  Geo (χωρίς επαλήθευση)Απρ 24, 2016 23:35 ΜΜ

  Εδώ το Keystorke logger των Windows 10 το βάζουν πίσω απ'τη δικαιολογία της "βελτίωσης εμπειρίας".
  Θα ήθελα να ξέρω αν τα προγράμματα τύπου "Disable Win 10 Tracking", με αρκετές επιλογές το καθένα, έχουν αποτέλεσμα. Έχει δοκιμάσει κανείς?
  Πολύ θα ήθελα ο τύπος που κάνει τη δοκιμή παραπάνω, να αναλύσει τα δεδομένα και με τέτοιο προγραμματάκι.

 6. Εικόνα DarkGoth
  DarkGothΑπρ 25, 2016 03:23 ΠΜ

  δεν το εχω ελεγξει αλλα ενα παντζουρι 8 που εχω στον εξομοιωτη, απλα για να δω τι μαλακια ειναι (ειναι μαλακια), δουλευει αρκετα συχνα το δικτυο (εχω απενεργοποιησει τα updates γιατι δεν ειναι «ενεργοποιημενο» και δεν κατεβαζει updates, οποτε ο updater απλα πιανει ολοκληρη τη μνημη χωρις να κανει τιποτα). δεν εχω ριξει καμια tcpdump (το περιφημο wireshark παιρνει ακριβως το output της tcpdump αν τη δωσεις σε verbose mode, και το παρουσιαζει πιο «human readable») να δω τι ακριβως κανει και τι στελνει και πως, αλλα ειμαι σιγουρος οτι ειναι τα ηλιθια κατασκοπακια. ολα αυτα τα κουμπακια και οι ρυθμισεις «απενεργοποιησης» ειμαι σιγουρος οτι ειναι ψευτικα, απλα για το θεαθηναι.

 7. Εικόνα Ανώνυμος
  Ανώνυμος (χωρίς επαλήθευση)Αυγ 22, 2016 19:58 ΜΜ

  Εγω νευρίασα με το CNBC που κατηγορει την Ελλαδα και τους Ελληνες και λεω ετσι ειστε; Φάτε ενα format τα win10 και εβαλα win7 παλι

Scroll to Top