BETA

Η Πειρατεία μειώνει τα ποσοστά του Linux;

Εικόνα Helen

Δεν νομίζω να υπάρχει άνθρωπος που να μην γνωρίζει ή να αμφιβάλλει πως τα Windows αποτελούν την βασική αφορμή για το φαινόμενο της πειρατείας λογισμικού. Κατ' αρχάς, μόνο μυστικό δεν είναι ότι τα ίδια τα Windows αποτελούν το πρώτο μεγαλύτερο λογισμικό που είναι πειρατικό. Μπορεί η Microsoft να μην είναι χαρούμενη γι' αυτό, μα έτσι είναι τα πράγματα. Το μονοπώλιο που δεκαετίες πριν εφάρμοσε με συμφωνίες και δεσμεύσεις "κάτω από το τραπέζι", επιβάλλοντας τα Windows σαν το λειτουργικό σύστημα του πλανήτη, ήταν αναμενόμενο να είχε αυτά τα αποτελέσματα. Θεωρώ αδιανόητο να μην το είχαν αντιληφθεί από αρκετά νωρίς.
Αυτά υποστηρίζει και μια νέα έρευνα που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα και έγινε από τον πανεπιστημιακό ερευνητή Arne Rogde Gramstad, για το πανεπιστήμιο του Όσλο.

Παρουσιάζοντας αυτά σε ένα έγγραφο με τίτλο: “Software Piracy and Linux Adoption”, ο Gramstad εξετάζει την σχέση μεταξύ των τοπικών ποσοστών πειρατείας λογισμικού (με βάση τα δεδομένα της BSA) και την χρήση του Linux ως λειτουργικό σύστημα desktop, με ταυτόχρονο έλεγχο για ενδεχομένους παρεμβατικούς παράγοντες όπως το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν ανά κεφαλή και τις τοπικές προσπάθειες για την καταπολέμηση της πειρατείας.
Αυτό οδηγεί σε ένα μοντέλο, το οποίο προβλέπει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα χρησιμοποιούσαν το Linux αν πειρατεία λογισμικού, σε γενικές γραμμές, ήταν λιγότερο διαδεδομένη στην χώρα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Gramstad (σε ερωτήσεις που του έγιναν από το Torrent-Freak):

Θεωρώ ότι μια αύξηση στο ποσοστό πειρατείας κατά 1% σε μια χώρα, αναμένεται να μειώσει το ποσοστό των χρηστών του Linux κατά περίπου 0,5%. Αν και υπάρχει κάποιο επίπεδο αβεβαιότητας σχετικά με την ακριβή εκτίμηση, η κατεύθυνση είναι αρνητική με ένα υψηλό επίπεδο στατιστικής βεβαιότητας. Αυτό σημαίνει, ότι αν η πειρατεία εξαφανιζόταν ολοκληρωτικά, ο αριθμός των χρηστών του Linux θα αυξανόταν κατά 50%. Αν και αυτό είναι ένας εντυπωσιακός αριθμός, η σχετική επίδραση θα είναι μέτρια. Στις περισσότερες χώρες το Linux χρησιμοποιείται από περίπου 1% των χρηστών (σαν οικιακό desktop), το οποίο θα αυξηθεί σε 1,5%.

Αυτό όμως, φέρνει στην επιφάνεια ένα ενδιαφέρον ζήτημα - όπως αφήνει να εννοηθεί - ότι δηλαδή, η δεσπόζουσα θέση της Microsoft στην πραγματικότητα ενισχύεται μέσα από την πειρατεία.
Νομίζω, ότι τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν πως υπάρχουν έξοδα για την πειρατεία λογισμικού, εκτός από τις απώλειες σε εταιρικά κέρδη.
Για τα λειτουργικά συστήματα, η πειρατεία έχει συμβάλει στην δεσπόζουσα θέση των Windows, η οποία στην πραγματικότητα έχει υπονομεύσει τον ανταγωνισμό, ανάμεσα στις εναλλακτικές λύσεις ανοικτού κώδικα, όπως το Linux.

Σίγουρα απαιτείται περισσότερη έρευνα για να δούμε πώς και άλλοι εξωτερικοί παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν την σχέση μεταξύ της πειρατείας και στην υιοθέτηση του Linux, αλλά ο Gramstad είναι πεπεισμένος ότι η κατεύθυνση των αποτελεσμάτων είναι σταθερή.
Ενώ είναι αμφίβολο ότι η Microsoft πρόκειται να ενθαρρύνει την πειρατεία, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η επίδραση της πειρατείας λογισμικού δεν είναι πάντα τόσο εύκολη, όσο θα νόμιζε κανείς.

 • Σχόλια

2 Comments:

 1. Εικόνα Χάρης
  Χάρης (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 25, 2016 14:57 ΜΜ

  "Αυτό σημαίνει, ότι αν η πειρατεία εξαφανιζόταν ολοκληρωτικά, ο αριθμός των χρηστών του Linux θα αυξανόταν κατά 50%".

  Σωστό το βρίσκω ;-)

  "Αν και αυτό είναι ένας εντυπωσιακός αριθμός, η σχετική επίδραση θα είναι μέτρια. Στις περισσότερες χώρες το Linux χρησιμοποιείται από περίπου 1% των χρηστών (σαν οικιακό desktop), το οποίο θα αυξηθεί σε 1,5%".

  Εδώ είναι το λάθος, διότι το 50% αύξηση αναφέρεται (στο άρθρο) επί του ποσοστού των ήδη χρηστών linux, αλλά πρέπει να αναφέρεται επί όλων των χρηστών Η/Υ που κάνουν χρήση πειρατικού Λ/Σ. Άρα η αύξηση θα είναι μεγάλη τουλάχιστον στους οικιακούς χρήστες. Μπορεί κανείς να εξαιρέσει από το ποσοστό αυτό, χρήστες ιδιωτικών οργανισμών που είναι δεσμευμένες με συμφωνίες ήδη, και μια μερίδα παιχνιδάδων, που έχουν κάποια κονσόλα.

  Τι γίνεται όμως σήμερα; Σήμερα και λόγω κρίσης, όλοι ψάχνουν το τσάμπα. Parts hardware από φίλους, συντήρηση και αποσφαλμάτωση, επισκευές από γνωστούς και φίλους πάλι. Ακόμα και αν τα Win έγιναν φθηνά, προκειμένου να γλυτώσει ο άλλος ακόμα και ένα 50ευρο, πόσο έχουν πάει, θα ρωτήσει αν υπάρχει εναλλακτική λύση (πιστεύω, τώρα δεν ξέρω, ανάλογα οι νοοτροπίες) ;-)

  Θεωρώ πως όσο η ΜΣ στενεύει την πολιτική της όσον αφορά μη νόμιμες εγκαταστάσεις των Win, το ποσοστό διαφυγής προς Linux διανομές θα αυξάνει. Με λίγα λόγια, αν κάθε τρεις και λίγο ελέγχει για το serial no μέσω του update, και αν δεν βρει νόμιμο αντίγραφο, το μαυρίζει, τότε ο χρήστης θα πει, λοιπόν "αν είναι να μου το μαυρίζει κάθε τρεις και λίγο, άστο, θα το πετάξω και θα βάλω κάτι άλλο".

 2. Εικόνα Χάρης
  Χάρης (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 26, 2016 20:09 ΜΜ

  "Για τα λειτουργικά συστήματα, η πειρατεία έχει συμβάλει στην δεσπόζουσα θέση των Windows, η οποία στην πραγματικότητα έχει υπονομεύσει τον ανταγωνισμό, ανάμεσα στις εναλλακτικές λύσεις ανοικτού κώδικα, όπως το Linux".

  Ακριβώς.

  "Ενώ είναι αμφίβολο ότι η Microsoft πρόκειται να ενθαρρύνει την πειρατεία, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η επίδραση της πειρατείας λογισμικού δεν είναι πάντα τόσο εύκολη, όσο θα νόμιζε κανείς".

  Ουσιαστικά ούτε την ενθαρρύνει, ούτε και την σταματά. Φαίνεται πως τελευταία προσπαθεί με τεχνικές όπως έλεγχο διαμέσου των updates να επιβεβαιώσει το νόμιμο, και να κλειδώνει την μη νόμιμη κόπια, ενώ παράλληλα με προσφορές όπως αντικατάσταση των XP με τα 10 με πολύ μικρό αντίτιμο, να ανεβάσει τις πωλήσεις. Υπάρχουν όμως σημαία αποτυχίας των 10, όπως το interface, η παρακολούθηση, οι ασυμβατότητες, οι υψηλές απαιτήσεις σε hardware.

  "Νομίζω, ότι τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν πως υπάρχουν έξοδα για την πειρατεία λογισμικού, εκτός από τις απώλειες σε εταιρικά κέρδη".

  Χμμ...απώλειες σε εταιρικά κέρδη, οι απώλειες αυτές προέρχονται από τους home users, και όχι από τις εταιρίες, γιατί οι εταιρίες δεν θα ρισκάρουν να έχουν πειρατικό λογισμικό στα γραφεία τους. Από την άλλη, οι home users με πειρατικό, δεν ξέρεις αν θα εγκαθιστούσαν τα Win αν υπήρχε η άλλη εναλλακτική λύση (διανομές linux), και αν υπήρχαν οργανωμένες διώξεις στο πειρατικό. Σε αυτή την περίπτωση δεν θα λογίζονταν ως υποψήφιοι πελάτες της ΜΣ, και η τελευταία δεν θα έχανε σε κέρδη. Πιστεύετε πως αν ξεκινούσε κυνήγι μαγισσών στους home, δεν θα πήγαινε σύννεφο το format, και στη συνέχεια θα είχαμε εγκαταστάσεις linux; Η θα έδιναν 50άευρα για Win ;-P

Scroll to Top