BETA

Το Ίδρυμα Mozilla δεν αισθάνεται και πολύ καλά τελευταία

Εικόνα Soulrain

Δε χρειάζεται να γραφτούν πολλά για την αξία του Mozilla Foundation. Μετρώντας περισσότερα από δέκα χρόνια ζωής, έχει αποδείξει έμπρακτα ότι ενδιαφέρεται για την ελευθερία του Διαδικτύου και των χρηστών. Με δύο κλικ στην αρχική του σελίδα, θα δείτε τη φράση

    "Χτίζουμε ένα Παγκόσμιο Κίνημα για να Προστατεύσουμε το Ελεύθερο και Ανοιχτό Διαδίκτυο"

Αν πάτε και παραμέσα, θα διαπιστώσετε ότι δεν πουλάει φούμαρα. Γενικά, δεν πούλησε ποτέ τίποτα. Δείτε κι αυτό και σκεφτείτε έπειτα ποιος από τους υπόλοιπους "μεγάλους" browsers προσφέρει κάτι τέτοιο από προεπιλογή. Παρόλες όμως τις αγαθές του προθέσεις, δεν είναι και λίγες οι φορές που κάποιες επιλογές κατεύθυνσής του έχουν χαρακτηριστεί ότι είναι σαν να πυροβολεί τα πόδια του. Στο σημείο αυτό οφείλω να ενημερώσω τους αναγνώστες ότι αρκετά από τα παρακάτω γραφόμενα αποτελούν προσωπικές απόψεις.

Έτσι λοιπόν, ενώ είχε χάσει αρκετό έδαφος στη μάχη των browsers και δε διαφαινόταν ιδιαίτερη πιθανότητα ανάκαμψης, αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του στο χώρο των smartphones. Σε λάθος χρονική περίοδο. Με λάθος τρόπο. Γνωρίζουμε ότι στο χώρο αυτό κυριαρχούν αδιαμφισβήτητα δύο πλατφόρμες που μοιράζονται τη μερίδα του λέοντος. Έχοντας μάλιστα πίσω τους δύο εταιρείες τεράστιες, τόσο σε brand name όσο και σε οικονομικό μέγεθος, φαντάζουν ακλόνητες. Με δεδομένο επίσης ότι εκεί έχουν προσκρούσει από μεγάλα πλοία, όπως η Microsoft και η BlackBerry, μέχρι καραβάκια (βλέπε Jolla), θα έπρεπε να το σκεφτούν καλύτερα οι επίδοξοι νεοεισελθόντες. Η Mozilla τόλμησε, ας της το αναγνωρίσουμε αυτό. Όμως δεν είχε κάτι άλλο, πέρα από θάρρος. Από την πρώτη στιγμή της εμφάνισής τους, τα smartphones με το Firefox OS ξεκίνησαν με μειονέκτημα. Γυμνά από δυνατότητες και χωρίς επαρκές οικοσύστημα εφαρμογών για να τα στηρίξει, δεν ήταν λίγοι αυτοί που θεωρούσαν ότι ήταν χαμένα από χέρι. Ειρήσθω εν παρόδω, το αυτό πιστεύω και για το μελλοντικό Ubuntu Phone και, ειλικρινά, δε θα με πείραζε καθόλου να διαψευστώ. Δε θα διαφωνήσω ότι ορισμένους πιθανότατα τους κάλυπτε μια συσκευή με την αλεπού, δυστυχώς όμως αυτό δε φτάνει "εκεί έξω".
Μπορεί να μη μας αρέσει αλλά είναι γεγονός ότι η πλειοψηφία των κινητοφόρων ενδιαφέρεται περισσότερο για την απόδοση της συσκευής και το αν θα μπορεί να χρησιμοποιεί τις αγαπημένες της εφαρμογές και λιγότερο για τις λεπτομέρειες (ιδιωτικότητα, προστασία δεδομένων, σεβασμός προς το χρήστη-καταναλωτή κλπ). Σ' αυτό προστέθηκε και το γεγονός ότι δεν υπήρξε ξεκάθαρη στόχευση ως προς το αγοραστικό κοινό. Ναι, οι συσκευές που προσέφερε η Mozilla ήταν χαμηλού κόστους, δεν επέλεξε όμως μόνο αγορές χαμηλών δυνατοτήτων.

Μια άποψη που με βρίσκει σύμφωνο είναι ότι, με δεδομένες τις προσφερόμενες τιμές, θα έπρεπε να επιχειρήσει να αναπτυχθεί εξ ολοκλήρου σε χώρες του Τρίτου Κόσμου και αδύναμες οικονομικά περιοχές, όπου δε θα μπορούσαν να τη χτυπήσουν εύκολα οι αντίπαλοι, λόγω υψηλότερου κόστους. Θα ήταν και μια καλή ευκαιρία να μεταδοθούν όλα αυτά που πρεσβεύει το Ίδρυμα Mozilla. Εδώ μπορεί να αντιτάξει κάποιος ότι όντως στόχευσε σε αυτό το πεδίο. Να το δεχτώ, από θέμα τιμής. Όταν όμως βασίζεις το προϊόν σου σε web εφαρμογές και τεχνολογίες, ενώ υποθετικά προσπαθείς να το πλασάρεις σε περιοχές όπου η ύπαρξη στοιχειώδους διαδικτυακής σύνδεσης είναι αμφισβητίσημη, τότε μάλλον κάτι δεν έχεις υπολογίσει σωστά. Πόσο πιθανό είναι για παράδειγμα να γνωρίζει ένας κάτοικος του Σουδάν τι είναι αυτή η JavaScript και τη διαφορά μεταξύ native και web-based software;

Πλέον όμως, ό,τι και να πούμε θα αποτελεί υπόθεση εργασίας. Κι αυτό γιατί, όπως ανακοινώθηκε και επίσημα την περασμένη Τρίτη, σταματούν τόσο οι πωλήσεις όσο και η ανάπτυξη των smartphones με Firefox OS.

    "Το Firefox OS απέδειξε την ευελιξία του Διαδικτύου, κλιμακούμενο από low-end smartphones μέχρι τηλεοράσεις HD. Ωστόσο, δεν ήμασταν σε θέση να προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήσης και έτσι θα σταματήσουμε να προσφέρουμε smartphones με Firefox OS δια μέσου των παρόχων"
 

Λυπηρό αλλά όχι απροσδόκητο. Αυτό που ξένισε στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι η Mozilla έμοιαζε αναποφάσιστη ακόμα και ως προς τον τρόπο και το χρόνο που θα κάνει την ανακοίνωση. Τα νέα διέρρευσαν ως φήμες από πηγές εκ Κίνας αρκετές μέρες πριν επισημοποιηθούν κι έτσι χάθηκε η ευκαιρία να μεταδοθεί το όποιο σωστό μήνυμα σχετικά με την απόφαση αυτή. Το ευχάριστο της υπόθεσης (υπάρχει και τέτοιο) είναι ότι δε σταματά η ανάπτυξη του ίδιου του Firefox OS και των πρωτοποριακών τεχνολογιών στις οποίες πατάει αλλά θα αλλάξει μορφή, μετατρεπόμενο σε διαδικτυακή πλατφόρμα διασύνδεσης συσκευών. Not bad.

Τα μαντάτα όμως δε σταματούν εδώ. Υπάρχει κι άλλο μέτωπο ανοιχτό και αυτό είναι το πουλάκι Thunderbird. Αυτό κι αν είχε να αντιμετωπίσει ανταγωνισμό. Δε θα λέγαμε ότι είναι κακός mail client, εντούτοις δε βρίσκεται και πολύ ψηλά στην προτίμηση του -εκτός FLOSS- κόσμου. Λίγο τα παράπονα των χρηστών, λίγο το ότι η Mozilla έχει ουσιαστικά εγκαταλείψει την ανάπτυξή του από το 2012, οπότε και πέρασε σε χέρια εθελοντών προγραμματιστών, δεν ήθελε πολύ για να συμβεί το μοιραίο. Οι περισσότεροι γνωρίζουμε ότι το Thunderbird υστερούσε σε ρυθμό ανάπτυξης. Αυτό συνέβαινε γιατί -πιθανότατα και εξαιτίας κάποιων οικονομικών δυσκολιών- δεν επαρκούσε το ανθρώπινο δυναμικό (η κατάρα των non-profit) κι επίσης οι προγραμματιστές του ήταν αναγκασμένοι εδώ και αρκετό καιρό να κυνηγούν τις αλλαγές στον Firefox, όπου και βασίζεται, μην έχοντας έτσι την ελευθερία να προσθέσουν νέα χαρακτηριστικά.

Όλο αυτό οδήγησε σε μια κατάσταση κατά την οποία το ένα project παράσερνε το άλλο. Eίτε θα έπρεπε να επιβραδύνει ο Firefox, είτε να επιταχύνει σημαντικά το Thunderbird. Αναλογιζόμενοι τη σύγκριση μεταξύ τους, το "κουτσό άλογο" είναι σαφώς το Thunderbird. Δυνατότητα άμεσης επίλυσης του προβλήματος δεν υπάρχει κι έτσι τα πράγματα δείχνουν ότι θα κοπεί ο Γόρδιος δεσμός. Τις τελευταίες μέρες υπάρχει έντονη συζήτηση επί του θέματος, ενώ αρκετοί στο εσωτερικό της Mozilla (ενδεικτικά εδώ) θεωρούν ότι χρειάζεται να επέλθει απεμπλοκή των δύο projects. Αν και ακόμα είναι πολύ νωρίς και δεν υπάρχει κάποια απόφαση, κατά πως φαίνεται θα αποσυνδεθεί η ανάπτυξη του Thunderbird από τις υποδομές της Mozilla. Επαναλαμβάνω, δεν είναι βέβαιο απλά αυτό προκύπτει από τις μέχρι στιγμής αναφορές. Αυτό που μπορεί να συζητηθεί σε μεγαλύτερη έκταση είναι το αν θα παραμείνει το Thunderbird υπό την προστασία του Mozilla Foundation αλλά με την ανάπτυξή του να προέρχεται από εξωτερική πηγή ή θα μεταφερθεί εξ ολοκλήρου σε κάποιον άλλο ανάδοχο, όπως το Apache Foundation. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που βεβαιώνουν όλες οι πλευρές είναι ότι, ανεξαρτήτως της τελικής απόφασης, θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να εξασφαλιστεί το Thunderbird, τόσο νομικά όσο και οικονομικά.

Ας δούμε πώς θα κυλήσουν τα πράγματα και θα επανέλθουμε με νέα ενημέρωση. Και μην ξεχνάτε: αν χρησιμοποιείτε κάποιο FLOSS και είστε ικανοποιημένοι, όσοι/ες έχετε τη δυνατότητα, κάντε μια δωρεά. Δεν έχουν όλοι οι προγραμματιστές την τύχη να στηρίζονται από εταιρείες γι' αυτά που μας προσφέρουν κι ένα μικρό ποσό μπορεί να φτάσει πολύ μακριά. Άλλωστε, όλοι επιθυμούμε να σέβονται τον κόπο μας, έτσι δεν είναι;

  • Σχόλια

1 Comments:

  1. Εικόνα diskoloskairos
    diskoloskairos (χωρίς επαλήθευση)Δεκ 12, 2015 12:41 ΜΜ

    Ας ενισχύσουμε όλοι το ίδρυμα Mozilla Foundation με ένα donate, ακόμα και με 1 ευρώ.

Scroll to Top