BETA

Ηλεκτρονικά παιχνίδια: Τι είναι· και Gaming Πλατφόρμες, ποιες και πόσες υπάρχουν;

Εικόνα Helen

Παιχνίδι, παιγνίδιο ή παίγνιο αποκαλείται η δομημένη δραστηριότητα που διεξάγεται με σκοπό την ψυχαγωγία ή ασκείται σαν εκπαιδευτικό εργαλείο. Τα παιχνίδια υπάρχουν σε διάφορες μορφές: επιτραπέζια, ηλεκτρονική, άυλη, υλική κ.ά.
Κύριοι παράγοντες του παιχνιδιού είναι οι κανόνες, τα επιτεύγματα, η πρόκληση και η αλληλεπίδραση. Τα παιχνίδια, γενικά, υποβάλλουν τον παίκτη σε μια ψυχική ή σωματική διέγερση, ή πολλές φορές και τα δύο. Πολλά παιχνίδια βοηθάνε στην ανάπτυξη πρακτικών δεξιοτήτων, μπορεί να έχουν την μορφή άσκησης ή να έχουν εκπαιδευτικό, προσομοιωτικό ή ψυχολογικό χαρακτήρα. Σύμφωνα με τον Κρις Κρόφορντ, σχεδιαστή βιντεοπαιχνιδιών, δραστηριότητες όπως το παζλ και η πασιέντζα ανήκουν περισσότερο στην κατηγορία των γρίφων και όχι των παιχνιδιών, επειδή ένα παιχνίδι προϋποθέτει αλληλεπίδραση δύο ή περισσότερων παικτών.

Το παιχνίδι, σε διάφορες μορφές του είναι σχεδόν τόσο παλιό όσο ο άνθρωπος, ενώ φυσικά συναντιέται και σε άλλα είδη, με προεξέχοντα τα θηλαστικά που, μέσω του παιχνιδιού, μαθαίνουν να αμύνονται και να παλεύουν. Σίγουρα το παιχνίδι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν μια παγκόσμια γλώσσα όχι μόνο για τα παιδιά, μα και για ενήλικες. Μια άποψη που είχα διαβάσει, είναι πως κάποιος θα μπορούσε να πει ότι το παιχνίδι είναι η παρακινούμενη από τον εαυτό εξάσκηση των ικανοτήτων εκείνων που είναι απαραίτητες για την ζωή» (P.Gray), μα νομίζω πως από αυτήν την άποψη, λείπει ο τονισμός στην χαρά και στην διασκέδαση που μπορεί να επιφερει το παιχνίδι.
Η εικόνα ενός παιδιού μα και ενός ενήλικα που έχει γίνει ένα με την καρέκλα του και έχει τα μάτια καρφωμένα στο ηλεκτρονικό του παιχνίδι είναι, στην εποχή μας, ιδιαίτερα οικεία. Αυτό οφείλεται φυσικά στην βελτίωση της τεχνολογίας σε πολλούς τομείς και στην μεγάλη άνθιση και ποικιλία των ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

 

Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια

Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, αποτελούν φυσικά μια εξέλιξη των παιχνιδιών σε φυσικό χώρο, χωρίς βέβαια να μπορούν να τα υποκαταστήσουν σε πολλά πράγματα.
Παρ' όλα αυτά, είναι διασκεδαστικά και αναπτύσσουν την δημιουργικότητα και την φαντασία, ενώ βοηθούν το παιδί (μα και τους ενήλικες) να εξοικειώνεται με την τεχνολογία.
Παράλληλα, ιδιαίτερα σε πιο μικρές ηλικίες, αυξάνουν την αυτοπεποίθηση, αφού δίνουν την δυνατότητα του ελέγχου, ενώ συγχρόνως αναπτύσσουν την ικανότητα απομνημόνευσης του παιδιού. Μάλιστα, τα παιχνίδια που ενσωματώνουν διαφορετικές γλώσσες, αναδεικνύουν τις ομοιότητες και τις διαφορές μεταξύ των πολιτισμών, δηλαδή αποτελούν χρήσιμα εκπαιδευτικά εργαλεία και μεθόδους.
Τα πρώτα ηλεκτρονικά παιχνίδια εμφανίστηκαν στην δεκαετία του ’60 και η διάδοσή τους στις βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες άρχισε στα τέλη της δεκαετίας του ’70, αρχικά στα ειδικά καταστήματα ηλεκτρονικών παιχνιδιών και μετά στα σπίτια. Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, η κυριαρχία της εικόνας στα μέσα ενημέρωσης, ο αυξανόμενος φόβος των γονέων για την ασφάλεια των παιδιών στους δρόμους των μεγάλων πόλεων και η σταδιακή επικράτηση του μοναχικού παιχνιδιού, συνετέλεσαν στην γρήγορη εξάπλωσή τους.

INFO: Με τον όρο βιντεοπαιχνίδι (αγγλικά: video game, παλαιότερα: ηλεκτρονικό παιχνίδι) εννοείται οποιοδήποτε παιχνίδι πραγματοποιείται με την χρήση κάποιας ηλεκτρονικής συσκευής. Αυτή μπορεί να είναι ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής, μια κονσόλα βιντεοπαιχνιδιών, ένα κινητό τηλέφωνο και άλλα.
Όλα τα ηλεκτρονικά παιχνίδια έχουν μια μορφή εισόδου δεδομένων από τον χρήστη: πληκτρολόγιο, ποντίκι, joystick, gamepad, οθόνη αφής κ.α., και μια μορφή εξόδου που ικανοποιεί τις αισθήσεις του παίχτη: οθόνη υπολογιστή ή τηλεόραση, ηχεία και απτική τεχνολογία, μεταξύ άλλων.

Ποια είναι, όμως, τα χαρακτηριστικά εκείνα που κάνουν τα ηλεκτρονικά παιχνίδια τόσο ελκυστικά;

Ο ρεαλισμός και τα εξελιγμένα γραφικά τους.
Οι κλιμακούμενες βαθμίδες δυσκολίας. Για παράδειγμα, ο παίκτης ξεκινά από ένα βασικό επίπεδο και σταδιακά πρέπει να χρησιμοποιήσει σύνθετες στρατηγικές, να πάρει πιο δύσκολες αποφάσεις κ.ά. Αυτό αποτελεί μια αυξανόμενη πρόκληση, που παράγει κλιμακούμενη διέγερση.

 

Γνωστοί τύποι ηλεκτρονικών παιχνιδιών:

    - Παιχνίδια - αθλητικά σπορ: Για παράδειγμα, ο παίκτης έχει την ευκαιρία να παίξει ποδόσφαιρο ή να μπει στην θέση ενός διάσημου ποδοσφαιριστή.
    - Παιχνίδια που σκοπός του παίκτη είναι να πυροβολήσει όσο γίνεται περισσότερους στόχους, για να κερδίσει περισσότερους πόντους ή χρήματα.
    - Παιχνίδια στον πραγματικό χρόνο: Παιχνίδια στρατηγικής που εξελίσσονται σε γρήγορο ρυθμό. Συχνά παίζονται με άλλους παίκτες online.
   -  Παιχνίδια προσομοίωσης: Παιχνίδια απομίμησης της πραγματικότητας.
   -  Παιχνίδια περιπέτειας: Παιχνίδια που ακολουθούν μια ιστορία και περιλαμβάνουν προβλήματα για επίλυση και γρίφους.
   - Παιχνίδια υπόδυσης ρόλων: Ο παίκτης αναλαμβάνει ένα χαρακτήρα (π.χ. πολεμιστής, μάγος) και, καθώς εξελίσσεται η ιστορία, προστίθενται νέα στοιχεία και δεξιότητες ή εργαλεία, όπλα, κ.ά. στον χαρακτήρα.
   - Παιχνίδια λογικής

 

Παιδιά και ηλεκτρονικά / δικτυακά παιχνίδια

Όσον αφορά τα παιδιά, όπως λέει η δρ. Λίζα Τσαλική (επίκουρος καθηγήτρια στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών), απευθυνόμενη στους γονείς:

Δεν είναι λύση να απαγορεύσετε στο παιδί σας να παίζει με το αγαπημένο του ηλεκτρονικό, επειδή φοβάστε ότι θα εθιστεί ή ότι δεν είναι κατάλληλο για την ηλικία του. Πάνω σε όλα τα παιχνίδια, τόσο για ηλεκτρονικό υπολογιστή όσο και για κονσόλες, υπάρχει ειδική ένδειξη σχετικά με την ηλικία για την οποία είναι κατάλληλα.
Αφότου επιλέξετε το κατάλληλο για την ηλικία του παιχνίδι, θα πρέπει επιπλέον να:

- Ελέγχετε την χρονική διάρκεια που παίζει το παιδί, η οποία καλό είναι να μην ξεπερνά τις 2 ώρες την ημέρα.
- Ζητήσετε την γνώμη και τις συμβουλές ειδικών και άλλων γονέων γύρω από τα ενδεδειγμένα παιχνίδια. Υπάρχουν αξιόπιστες πηγές στο Διαδίκτυο, όπως περιοδικά και άλλα μέσα ενημέρωσης.
- Βρείτε παιχνίδια που απαιτούν στρατηγική και ικανότητες επίλυσης προβλημάτων. Υπάρχουν πλέον πολλά με έντονα ψυχαγωγικό αλλά και με εκπαιδευτικό χαρακτήρα.
- Αναζητήσετε παιχνίδια που απαιτούν την συμμετοχή τουλάχιστον δύο παικτών, ώστε να ενθαρρύνετε την συνεργασία και να κάνετε το παιχνίδι μια κοινωνική δραστηριότητα.
- Μπείτε στην διαδικασία να μάθετε κι εσείς να παίζετε παιχνίδια, ώστε να μπορείτε να κάνετε μια προεπισκόπηση του παιχνιδιού ή να το παίξετε πριν από το παιδί.
- Ελέγχετε την συμπεριφορά του παιδιού. Αν παρατηρήσετε ότι γίνεται πιο επιθετικό, συζητήστε μαζί του και εξηγήστε του πως η βία που απεικονίζεται στο παιχνίδι είναι διαφορετική από την βία που εκδηλώνεται στον πραγματικό κόσμο.
- Ενθαρρύνετε το παιδί να ασχοληθεί και με άλλες δραστηριότητες.

Ίσως η χρήση ενος Parental Control, μπορεί να είναι χρήσιμη.

Όσον αφορά τα δικτυακά παιχνίδια, μια ανάλυση δίνει ο δρ. Μακρής Ευάγγελος, M.Sc Κλινικός Ψυχολόγος, Υπ. διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου, μέλος ελληνικής εταιρείας Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο: Διαδικτυακά παιχνίδια: Τι είναι και πώς επιδρούν σε παιδιά και έφηβους.

 

Η βιομηχανία των ηλεκτρονικών / δικτυακών παιχνιδιών

Όπως και να έχει, κονσόλες, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, κινητά, pda, είναι οι κύριες συσκευές που μπορεί κάποιος να απολαύσει ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι πλέον. Στα πιο καινούρια παιχνίδια  μπορούμε να δούμε εντυπωσιακά χρώματα ,υπέροχους φωτισμούς και σκιάσεις σε πολύ υψηλές αναλύσεις και με δεκάδες περιφερειακά να προσφέροντα ειδικά για τους gamers.
Από τότε που κάποιοι νέοι προγραμματιστές του MIT φτιάξανε το «Spacewar!», πριν από 50 χρόνια, ο κόσμος των ηλεκτρονικών παιχνιδιών έχει εξελιχθεί σε μία βιομηχανία δισεκατομμυρίων δολαρίων. «Από της πρώιμες κιόλας μέρες του υπολογιστή, αυτοί οι άνθρωποι επιδιώξανε τα γραφικά και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια,» λέει ο Μπράϊαν Μπλάου, διευθυντής έρευνας τεχνολογίας καταναλωτών της Gartner.
Και αυτή η βιομηχανία ανθεί, αφού τα Video-games, πουλάνε σαν αχνιστά φραντζολάκια. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως σήμερα, η αγορά των παιχνιδιών κατακλύζεται από καρχαρίες και όπως ήταν επόμενο, ακολουθώντας τα χνάρια της μουσικής και του ανεξάρτητου κινηματογράφου, μια νέα γενιά παιχνιδιών εμφανίστηκε, τα οποία διαγράφουν μια συνεχόμενη τροχιά ανόδου και επιτυχίας. Μιλάμε βέβαια για τα Indie Games. Αυτά είναι παιχνίδια που προέρχονται από ανεξάρτητα studios, ανθρώπους ή ακόμη και ζευγάρια και έχουν δώσει εξαιρετικούς τίτλους παιχνιδιών.

 

Και τα Indie Games

Μέσα σε όλο αυτό λοιπόν, το κέρδος είναι μεγάλο, οι εταιρείες και τα studio πληθαίνουν συνεχώς, με αποτέλεσμα έναν καταιγισμό από ηλεκτρονικά παιχνίδια. Βέβαια, πίσω από τα καλοσχεδιασμένα μοντέλα χαρακτήρων που βλέπετε στην οθόνη του υπολογιστή ή της κονσόλας σας κρύβονται εκατομμύρια που έχουν ξοδευτεί τόσο στην ανάπτυξη ενός παιχνιδιού, όσο και στην προώθησή του. Εκατομμύρια που φυσικά, στις περισσότερες περιπτώσεις, επιστρέφουν υπερδιπλάσια στις εταιρείες διανομής, υπερκοστολογώντας όμως το παιχνίδι - πράγμα αρνητικό για τον τελικό καταναλωτή.
Ωστόσο, αν θέλαμε να διαχωρίσουμε τα Indie Games, από αυτά των μεγάλων εταιρειών, θα τα συνοψίζαμε ως εξής:

- Δεν σε κοροϊδεύουν με το να υπόσχονται περισσότερα από όσα σου δίνουν
- Δεν κοστίζουν μία περιουσία, μερικές φορές μάλιστα είναι και δωρεάν
- Βλέπεις και νιώθεις τον κόπο, τα όνειρα και τις προσδοκίες των δημιουργών καθώς παίζεις
- Μερικές φορές οι εμπειρίες είναι τόσο δυνατές, που σου μένουν για μία ζωή
- Πρέπει να δώσεις επιτέλους ένα μήνυμα στις εταιρίες: Πληρώνω ό,τι αξίζει, όσο αξίζει!

 

Οι πλατφόρμες

Πλέον, οι διάφορες πλατφόρμες, από τις οποίες μπορούμε ν' αγοράσουμε ή νοικιάσουμε ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι είναι σε εξέλιξη. Έρχονται να συμβάλλουν σαν μια desktop εφαρμογή, προκειμένου να μπορέσουμε να παίξουμε πιο εύκολα τα παιχνίδια που έχουμε αποκτήσει από τα ηλεκτρονικά τους καταστήματα.
Όλες βέβαια, έχουν και ορισμένα δωρεάν, ενώ προσφέρουν μια κατηγοριοποίηση και άλλα πιο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Κατά κύριο λόγο, διαθέτουν τίτλους με πληρωμή και ελάχιστους δωρεάν. Φυσικά, συνεπάγεται πως έχετε ήδη ή θα δημιουργήσετε τον προσωπικό σας λογαριασμό, στην κάθε μια από αυτές, καθώς είναι αναγκαίος για την διαχείριση των παιχνιδιών σας. Θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψιν σας, πως οι σελίδες αυτών των πλατφορμών, δέχονται καθημερινά ανελέητες επιθέσεις και, φυσικά, το ίδιο ισχύει και για τους λογαριασμούς των χρηστών. Έτσι, θα πρέπει να διασφαλίσετε τους λογαριασμούς σας με ισχυρούς κωδικούς (passwords) και με όποια άλλα εργαλεία σας δίνει η κάθε πλατφόρμα.
Οι σημαντικότερες εξ' αυτών είναι οι ακόλουθες και όλες διαθέσιμες για Linux, Windows, OSX:

 

 

GOG (Good Old Games)

To GOG (Good Old Games) είναι μια ιστοσελίδα που έχει μια μεγαλη συλλογή από σπουδαία retro παιχνίδια που αφήσανε εποχή, με πολύ σημαντικό στοιχείο πως όλα είναι DRM-free. Εκεί μέσα φιγουράρουν απίστευτοι τίτλοι που θα ενθουσιάσουν κάθε είδους gamer. Ακολουθώντας τα πετυχημένα βήματα του Steam στο linux, ανακοίνωσε το GOG Galaxy, μια πλατφόρμα από την οποία ο χρήστης έχει την δυνατότητα να κατεβάσει και να παίξει εύκολα τους τίτλους που επιθυμεί.
Θα βρείτε τίτλους διαμάντια και κάμποσους δωρεάν.

>>> περισσότερα: #GoG.

Itch.io

Η Itch.io, είναι μια νέα πλατφόρμα παιχνιδιών η οποία συγκεντρώνει παιχνίδια από ανεξάρτητους παραγωγούς, αυτά που έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε indie games. Ακολουθώντας τα χνάρια της σύγχρονης εποχής, δημιουργήθηκε και μια desktop εφαρμογή. Αξίζει να σημειωθεί πως έχει μεταφραστεί σε 30 γλώσσες ήδη, ανάμεσά τους και τα ελληνικά (μπράβο στα παιδιά που έκαναν την δουλειά, αν θέλουν μας λένε και ποιοι είναι). Η εφαρμογή είναι καλοστημένη, ελαφριά, όμορφη και χρηστική. Σας δίνει την δυνατότητα να κατεβάσετε και εγκαταστήσετε τα παιχνίδια της επιλογής σας και να τα παίξετε άμεσα από το desktop σας.

>>> περισσότερα: #itch-io.

Desura / Desurium

To Desurium, είναι μια παιχνιδοπλατφόρμα Ανοιχτού Κώδικα, με Indie Games που μπορείτε τα παίξετε ή να τ’ αγοράσετε και μάλιστα μέσα από μια εφαρμογή που τρέχει και στο desktop σας μα και δικτυακά από τον browser σας. Πρόκειται για την Ανοιχτού Κώδικα έκδοση της πλατφόρμας Desura η οποία ήταν δημοφιλέστατη σε χρήστες Windows.

>>> περισσότερα: #desurium και #desura.

Steam

Η πλατφόρμα της Valve, το Steam, δεν χρειάζεται συστάσεις. Η desktop εφαρμογή υπάρχει στους Διαχειριστές Πακέτων πολλών Linux διανομών, ενώ φυσικά είναι διαθέσιμη και από την σελίδα του Steam.
Κάποια που ίσως χρειαστείτε επιπλέον, είναι αυτά:

Το chat του Steam στο Pidgin
Steam Skin Manager

Lutris

To Lutris είναι κάτι διαφορετικό και πιο συγκεκριμένα, μια open gaming πλατφόρμα για Linux που σας βοηθάει να εγκαταστήσετε και να διαχειριστείτε τα παιχνίδια σας σ' ένα ενιαίο περιβάλλον εργασίας, έχοντας ως στόχο να υποστηρίξει κάθε παιχνίδι που τρέχει σε Linux, τόσο native, όσο και αυτά των Windows (μέσω wine), μα ακόμα και παιχνίδια παλιότερων εκδόσεων από παιχνιδομηχανές (emulator ROMs χρησιμοποιώντας την TOSEC database), ως ακόμα και browser games, δίνοντας επίσης και την επιλογή να τρέξουμε τα Steam και Desura παιχνίδια μας ή ακόμα και αυτά του Humble Bundle και του GOG. Υποστηρίζει ακόμα και Joystick με δυνατότητα διαμόρφωσής του, με keyboard mapping χαρακτηριστικά. Έχετε δηλαδή, σε μια εφαρμογή συγκεντρωμένα όλα σας τα παιχνίδια, μπορώντας να τα τρέξετε και τα διαχειριστείτε. Η βασική του λειτουργία δεν απέχει από αυτήν του Steam, με την συνεργασία της desktop εφαρμογής και της ιστοσελίδας, ενώ φυσικά θα πρέπει να δημιουργήσετε και τον προσωπικό σας λογαριασμό.

>>> περισσότερα και οδηγίες εγκατάστασης.

 


Αυτές είναι και ανάλογα τα δικά σας γούστα μπορείτε να τις εγκαταστήσετε όλες ή όσες νομίζετε πως ταιριάζουν περισσότερο στις gaming απαιτήσεις σας. Είναι προφανές πως όσο πιο καλό το hardware (πχ: ssd δίσκο, hdmi σύνδεση με την οθόνη κλπ), τόσο καλύτερα για το τελικό αποτέλεσμα, ενώ φυσικά, θα ήταν καλύτερο, όσον αφορά το gaming, να ενεργοποιήσετε τους ιδιοταγείς drivers (τουλάχιστον για πιο απαιτητικά παιχνίδια).

Aν θέλετε να το προχωρήσετε περισσότερο, δείτε: Δημιουργήστε ένα πλήρες Gaming-Center σε έναν υπολογιστή σας.

 • Σχόλια

4 Comments:

 1. Εικόνα Apogoiteymenos
  Apogoiteymenos (χωρίς επαλήθευση)Απρ 06, 2016 15:50 ΜΜ

  Mhn xinete pliges !
  EImai o dysthxismenos katohos mia kartas amd thn opoia thn phra kata lathos giati htan oc modelo me poly ipsiloys xronismoys kai eixa tin entypwsh oti htan nvidia (viastika)
  To apotelesma einai apogoiteysh ! H sygkrish me ta windows den ginete kan !
  Pws na sygkrineis ta windows poy pezeis AAA+ titloys full analysh full detail me to linux poy me ola low prepei na piaseis arketa xamili analysh othonis gia na pexeis fysiologika.
  -Ta pragmata einai xalia kai pio xalia apo xalia
  Thymamai me mia paliokarta nvidia apto ebay twn 30euro prin 4 xronia epeza se ubuntu perivalon (unity,compiz) titloys anetotata kai twra oyte to killing floor den pezw se 1080p

  Oso gia pexnidia san to witcher 2 oyte logos etsi ? prepei na exw para poly xamili analysh othonis.

  Giati toso pisw to linux sta games?

 2. Εικόνα Χάρης
  Χάρης (χωρίς επαλήθευση)Απρ 15, 2016 11:55 ΠΜ

  Απογοητευμένε, αν δεις σε ορισμένα videos του ΥΤ τις επιδόσεις πολύ δύσκολων παιχνιδιών σε Linux ας πούμε με τον επεξεργαστή της AMD A10 7700K (Kaveri). Πρόκειται για μια CPU 4 cores στα 3,4 GHz με ενσωματωμένο το ATI Randeon R7. Στο επόμενο video το Metro Last Light πάει σχετικά καλά, είναι από τα πιο απαιτητικά παιχνίδια.

  Κοίτα τώρα, η πίκρα είναι πως μιλάμε για πολύ καλά GPU, αλλά ο AMD K10 μαζί με την μητρική, θα έρθει κοντά 200 Ε, όχι απαγορευτικά δηλαδή, ρίχνεις μια καλή ψήκτρα και είναι εντάξει. Τα FPS games είναι τα πιο δύσκολα, το Witcher 2 θα παίζεται πιστεύω: Witcher 2 Ubuntu vs. Windows

 3. Εικόνα Back to basics
  Back to basics (χωρίς επαλήθευση)Απρ 14, 2016 20:45 ΜΜ

  Το gaming έχει καταντήσει σαν το φαγητό από τα Goody's ή χειρότερα από τα McDonalds. Για όσους σιχάθηκαν την φάση αυτή ανακαλύψτε την μαγεία: http://www.emuparadise.me/

 4. Εικόνα Χάρης
  Χάρης (χωρίς επαλήθευση)Απρ 28, 2016 12:56 ΜΜ

  Ξώφαλτσο, βγαίνει το DOOM 4 ή DOOM 2016 όπως ονομάζεται, αυτό τον μήνα, τα δυσάρεστα νέα είναι πως δεν βγαίνει για Linux ούτε Mac OS X. Μόνο για Win, PS4, και Xbox. Μην βάλετε μαύρη πλερέζα, από τα trailers νομίζω πως χάνει σε σενάριο, μυστικά, γρίφους και βασικά είναι μπαμ μπουμ και deathmatch. Το περιβάλλον είναι κάτι σε μια βάση που την κατέλαβαν οι Κθούλου. Τώρα ξέρω πως οι φίλοι των DOOM θα σπεύσουν, φυσικό είναι, και πως μελλοντικά (πρόβλεψη μου) είναι να έρχεται πρώτα σε Mac OS X, και μετά σε Linux μέσω Steam, (μπορεί να περάσει και χρόνος λέω τώρα, μπας και βγάλουν κάνα φράγκο). Εγώ ξέρετε πως αν δεν δω καλό σενάριο, μυστικά, διακόπτες, ασανσέρ, καλές και έξυπνες πίστες, καλά τέρατα και Sci Fi εξωγήινους, δεν πέφτω. Δεν αρκούν μόνο τα καλά γραφικά KAI όταν το DOOM 3 ήταν ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ, τότε ο πήχης είναι ψηλότερα για το DOOM 4. Για trailer πάτε σε YT.

Scroll to Top