BETA

Interview με τον Georg Greve

Εικόνα Maria

Πιο κάτω, ακολουθεί μια συνέντευξη που πήρε ο Jos Poortvliet από τον Georg Greve, συγγραφέα του βιβλίου: Ο Γενναίος Κόσμος του GNU, εν' όψι του Παγκόσμιου Συνεδρίου του openSUSE, τ' οποίο διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη. Στο συνέδριο openSUSE θα φιλοξενήσουμε ως κεντρικό ομιλητή τον Georg Grece, ο οποίος θα ανοίξει το συνέδριο την Παρασκευή το πρωί. Θα μας μιλήσει σχετικά με την "Ελευθερία στον κόσμο που Georg Greveζούμε, πόσο σημαντικές είναι οι κοινότητες και το Ελεύθερο λογισμικό". Επειδή ακούγεται κάπως περίεργα, τον ρωτήσαμε να μας πει λίγα πράγματα για τον εαυτό του και για το τι θα μιλήσει.

Προσωπική ζωή

Καταφέραμε να τον βρούμε πριν το ταξίδι του στο Αμβούργο για τις διακοπές με την οικογένειά του και συγκεκριμένα κατά τις ετοιμασίες πριν φύγει το επόμενο πρωί. Ο Georg γεννήθηκε το 1973 σε ένα μικρό νησί στο Helgoland, έξω από τις βόρειες ακτές της Γερμανίας και έζησε τα πρώτα 8 χρόνια της ζωής του στην κοινότητα πριν μετακομίσει στην πόλη. Εκεί σπούδασε βιοφυσική και εντάχθηκε στο Ελεύθερο Λογισμικό το 1993. Πέντε χρόνια μετά έγινε Ευρωπαίος ομιλητής για το έργο GNU, έγραψε το διάσημο άρθρο "Ο Γενναίος Κόσμος του GNU" και το 2001 ξεκίνησε το Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού Ευρώπης (Free Software Foundation Europe). Από το 2009 είναι CEO της εταιρίας Kolab Systems AG και ζει με τη γυναίκα του και τους δυο γιούς του στην Ζυρίχη της Ελβετίας Τον ρωτήσαμε τι θα μοιραστεί μαζί μας στο συνέδριο του openSUSE.

Είμαι βέβαιος ότι όλοι γνωρίζουν τα τρέχοντα γεγονότα αναφορικά με τα όσα διέρρευσαν για το πρόγραμμα Prism. Βλέποντας όλα όσα ξεδιπλώνονται μπροστά μας, θα λέγαμε πως έχουν άκρως ενδιαφέρον από διάφορες οπτικές γωνίες, για την κοινωνία στο σύνολό της. Είναι φοβερό που οι άνθρωποι βλέπετε τι συμβαίνει, νοιάζεστε και εκνευρίζεστε. Αλλά την ίδια στιγμή, δεν είναι περίεργο ότι εκνευρίζεστε τώρα, ενώ τα περισσότερα από αυτά είναι γνωστά εδώ και αρκετό διάστημα; Αν ο κόσμος πραγματικά νοιαζόταν γι αυτό το θέμα της παρακολούθησης, θα μπορούσε να έχει ενημερωθεί για όλα αυτά από δημόσιες πηγές στο παρελθόν. Όχι με τόση λεπτομέρεια και σε τέτοιο βάθος ή τόσο δραματοποιημένα και έντονα, αλλά η ουσία είναι πως δεν ήταν ποτέ κρυφό ότι μας παρακολουθούν. Το γεγονός ότι η Αμερική βάζει το δικό της συμφέρον πάνω από ο,τιδήποτε άλλο και δε ντρέπεται να χρησιμοποιήσει τη δύναμή της, τη γνώση και τον στρατό της προς ίδιον όφελος και, το πιο σημαντικό, για το συμφέρον των εταιρειών της, ε, δεν είναι ακριβώς είδηση. Έτσι έχουν τα πράγματα εδώ και αρκετό καιρό και η Αμερικάνοι ήταν αρκετά ειλικρινείς επί του θέματος. Είμαι σίγουρος ότι οι περισσότεροι αναμένουν τις τρέχουσες εξελίξεις σχετικά με το Prism.

Jos: Τουλάχιστον οι άνθρωποι είναι θυμωμένοι με αυτό...

Georg: Οι άνθρωποι είναι σοκαρισμένοι. Αλλά λίγο καθυστερημένα, κάτι χρόνια μετά θυμήθηκαν να σοκαριστούν. Είναι καλό που είναι θυμωμένοι αλλά πρέπει να ρωτήσουμε την σωστή ερώτηση: γιατί είναι χειρότερο να δώσετε τα δεδομένα σας στην κυβέρνηση (που μπορεί να τα χρησιμοποιήσει χάρη των αρχών) από το να τα δίνετε στις αρχές κατευθείαν; Και αρκετοί άνθρωποι δίνουν τα δεδομένα τους πρόθυμα. Ακόμα και οι δημόσιος τομέας έχει επηρεαστεί˙ μόλις την προηγούμενη εβδομάδα η Σουηδική κυβέρνηση έκοψε την χρήση των εφαρμογών της Google στην Σουηδία. Είδαν ότι δεν μπορούν να εγγυηθούν ότι τα δεδομένα μπορούν να μείνουν προσωπικά. Μήπως και αυτό το ακούτε πρώτη φορά; Μήπως απορείτε; Ίσως θα υπάρξει κάποια επανεξέταση της υπερβολικής προθυμίας μας να δοκιμάσουμε νέα πράγματα (κάτι που είναι καλό βέβαια), αλλά το μήνυμα θα έφτανε τόσο μακριά; Οι άνθρωποι θα συνειδητοποιήσουν ότι το πρόβλημα δεν είναι η συμπεριφορά των ΗΠΑ;

Jos: Δεν πρέπει να είμαστε θυμωμένοι με τις ΗΠΑ;

Georg: Οι ΗΠΑ είναι κυρίαρχο (sovereign) κράτος και μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν, χωρίς να τους σταματήσει κανείς. Η πραγματική ερώτηση είναι σχετικά με τον έλεγχο των δεδομένων μας. Και αυτός ο έλεγχος (ή η έλλειψή του) είναι αποτέλεσμα του λογισμικού που τα διαχειρίζεται.

Jos: Δηλαδή να ελέγχουμε τα δεδομένα...

Georg: χρειάζεται να ελέγχουμε το λογισμικό, ναι. Αυτό είναι το νόημά μας, είμαστε κοινότητα Ανοικτού Λογισμικού: δημιουργούμε τα εργαλεία για να ελέγχουμε τα δεδομένα μας, μόνοι μας ή θα επιτρέψουμε κάποιον που εμπιστευόμαστε να ασκήσει αυτό τον έλεγχο; Αυτό που πρέπει να μάθουμε είναι ότι το θέμα δεν είναι μόνο να φτιάξουμε τα καλύτερα εργαλεία στον κόσμο και να τα διαθέσουμε προς χρήση. Από αυτό θα έχουμε ελάχιστα οφέλη. Έχουν χαθεί στο παρελθόν καλές τεχνολογίες. Χρειάζεται να εξελίξουμε ένα επαγγελματικό οικοσύστημα γύρω από αυτές τις τεχνολογίες ώστε αυτό που φτιάχνουμε και φτάνει στους χρήστες, να είναι διαθέσιμο και προσβάσιμο από όλους˙ και πάνω από όλα ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ προς χρήση. Χρειάζεται να στοχεύσουμε και να αγγίξουμε αυτό το μέρος της κοινωνίας που είναι άνθρωποι που δεν μπορούν να το κάνουν μόνοι τους, που δεν είναι geeks. Οι geeks μπορούν σίγουρα να προστατευτούν μόνοι τους. Αλλά αν μείνουν ικανοποιημένοι μόνον με αυτό, τότε αναστέλλουν την ικανότητα να προστατεύσουν τον εαυτό τους από το 98% των υπολοίπων ανθρώπων, που δεν έχουν τις δεξιότητες και τις γνώσεις για να το κάνουν.

"Jos: Το μήνυμά σας είναι ότι πρέπει να επικοινωνούμε περισσότερο σχετικά με το λογισμικό μας;

Georg: Πρέπει να βγούμε προς τα έξω, να γίνουμε περισσότερο επαγγελματίες. Να αναπτυχθούμε με τρόπο ώστε να διαδώσουμε αυτήν την τεχνολογία στον κόσμο, δίνοντας μια μεγαλύτερη εικόνα. Μερικές εταιρείες το κάνουν επιτυχημένα αυτό, αλλά όχι επαρκώς. Πρέπει να το κάνουμε αυτό πιο επαγγελματικά και επίσης να εμφυσήσουμε σε μερικές κοινότητες Ελεύθερου Λογισμικού τον σημαντικό ρόλο που παίζουν οι εταιρείες στην προσφορά της ελευθερίας στους χρήστες. Στο τέλος βελτιωνόμαστε ως οικοσύστημα που παρέχουμε ελευθερία στους ανθρώπους με όλους τους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της οικονομίας, ώστε να έχουν την οικονομική δυνατότητα να ελέγχουν τα προσωπικά τους δεδομένα. Στην τελική, το όλο ζήτημα έχει να κάνει με τη δημιουργία του κόσμου˙ να συνεργαστούμε με άλλους ώστε να φτιάξουμε έναν κόσμο στον οποίον θα θέλαμε να ζούμε. Μάθετε περισσότερα στο oSC!

Σε αυτό το σημείο τα δίδυμα αποφάσισαν να… εκτροχιάσουν τη συνομιλία μας, έχοντας ανακαλύψει ένα νέο και καινοτόμο τρόπο για να ταξιδέψουν σε άγνωστα πεδία και να εντρυφήσουν σ’ αυτά. Το να φτιάξεις έναν κόσμο καλύτερο και ταυτόχρονα να έχεις στο μυαλό σου τη φροντίδα των παιδιών, σίγουρα δεν είναι κάτι εύκολο. Αλλά ο Georg εργάζεται πάνω σε αυτό. Αποφάσισε να ενταχθεί στην Kolab, καθώς το «Groupware είναι ο τελικός πυλώνας του Ελεύθερου Λογισμικού που πρέπει, πρωτίστως, να καταστεί πανταχού παρών προτού το Ελεύθερο και Ανοιχτό μπορέσει να γίνει μια απτή επιλογή για τις επιχειρήσεις στην εταιρική επιφάνεια εργασίας (desktop)». Θα έχουμε τη δυνατότητα να ακούσουμε πώς αυτό μπορεί να συμβεί, σε λίγες ημέρες: Την 18η Ιουλίου, αρχίζουν οι εγγραφές και το opening party, στην Θεσσαλονίκη! Αν δεν έχετε ήδη εγγραφεί, κάντε το όσο το δυνατόν συντομότερα. Φυσικά, έχουμε σχέδια και για live streaming, κοινώς ζωντανή αναμετάδοση, όσο το δυνατόν περισσότερων συνεδριών. Στα σχέδιά μας ακόμα είναι να μπορέσουμε να καταστήσουμε διαθέσιμες αυτές τις συνεδρίες και μετά την εκδήλωση, ώστε να μπορούμε να σας τις διανείμουμε. Αλλά, φυσικά, δεν είναι το ίδιο με το να καταφέρετε να παρευρεθείτε εκεί, με σάρκα και οστά. Έτσι λοιπόν, αν μπορείτε, πάρτε τα μηχανήματά σας και ελάτε μαζί μας να συμμετάσχετε στο oSC!

Η original αγγλόφωνη συνέντευξη.

  • Σχόλια

0 Comments:

Scroll to Top