BETA

Jim Zemlin του Linux Foundation: Open Source & Linux = Ασφάλεια [Interview]

Εικόνα Maria

detail

Σε μια συνέντευξη που έδωσε ο Jim Zemlin, Διευθύνων Σύμβουλος του Linux Foundation, στο VentureBeat, μίλησε για τις προοπτικές και το μέλλον του λειτουργικού συστήματος Ανοικτού Κώδικα μέσα στο 2014. Όπως ήταν φυσικό, η συζήτηση περιστράφηκε και γύρω από το επίμαχο θέμα της κυβερνητικής κατασκοπείας και τις «κερκόπορτες».
Τις πίσω πόρτες, τα αισχρά αυτά παράθυρα (όπως θέλετε πείτε τα) μέσα από τα οποία παρακολουθείται η προσωπική μας ζωή όταν είμαστε online και που μία μεγάλη μερίδα του κοινού μόλις πρόσφατα ανακάλυψε ότι υπάρχουν στις περισσότερες από τις υπηρεσίες που χρησιμοποιούμε καθημερινώς.

Ο Zemlin εξήγησε πώς και γιατί το GNU/Linux παραμένει η πιο ασφαλής επιλογή για τους χρήστες που τους ενδιαφέρει η ιδιωτικότητά τους.
Ανέλυσε και τους λόγους που το GNU/Linux θα γίνει το λειτουργικό σύστημα που θα προτιμούν όλοι και θα είναι η κινητήρια δύναμη των αυτοκινήτων, των κινητών τηλεφώνων, των τηλεοράσεων και όλων των ανερχόμενων συσκευών.

linux-interview

-Η ασφάλεια και η προστασία της ιδιωτικής ζωής ήταν το φλέγον ζήτημα του τρέχοντος έτους. Ένα θέμα που «έπαιξε» σε όλα τα μέσα ενημέρωσης, μηδενός εξαιρουμένου. Υπήρξαν ακόμα και φήμες ότι ο Linus (Torvalds, ο δημιουργός του Linux) δέχτηκε να αφήσει κερκόπορτα για την κυβέρνηση στο Linux.

Αν υπήρχε κάποια κερκόπορτα στο Linux, θα το γνωρίζατε. Όλος ο κόσμος μπορεί να δει την κάθε γραμμή του κώδικα του Linux. Αυτός είναι, άλλωστε, ένας από τους λόγους που το Linux είναι πιο ασφαλές από άλλα λειτουργικά συστήματα. Το ίδιο ισχύει βέβαια και για το λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα στο σύνολό του˙ είναι ασφαλέστερο από τα κλειστά λογισμικά. Η διαφάνεια του κώδικα είναι αυτή που διασφαλίζει την ασφάλειά του. Και για την ιστορία: Δεν τον πλησίασε κανείς από την κυβέρνηση.

-Μέχρι ποιου σημείου δεσμεύεται το Linux Foundation ότι θα διασφαλίσει την ιδιωτική ζωή και την ελευθερία των χρηστών του Linux από την παρακολούθηση/εποπτεία;

Η ασφάλεια και η ελευθερία των χρηστών είναι πάγια δέσμευση για εμάς. Βλέπετε, είναι πολύ δύσκολο να εισχωρήσει κάτι μέσα στον πυρήνα που θα παραβίαζε την ιδιωτική ζωή και την ελευθερία. Αν μη τι άλλο, είναι κάτι που δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο από τους χιλιάδες προγραμματιστές. Η φύση του Linux είναι τέτοια, που το «αστυνομεύουν» οι ίδιοι του οι χρήστες.

-Πιστεύετε πως, όλο αυτό το θέμα που προέκυψε το τρέχον έτος με την επιτήρηση και την ανάγκη για προστασία της ιδιωτικής ζωής /ασφάλειας, θα ωθήσει και άλλους χρήστες στο Linux;

Παντού στον κόσμο, ακούω ανθρώπους να λένε,

Αν θέλουμε να διασφαλίσουμε την ιδιωτική μας ζωή, κρίνεται αναγκαία η χρήση Ανοιχτού Κώδικα.

Οπότε ναι, νομίζω ότι το όλο θέμα που προέκυψε, θα φέρει ακόμα περισσότερους ανθρώπους κοντά στο Linux. Πιστεύω ακόμα ότι οι περισσότεροι χρήστες οδηγούνται στο Linux για πολλούς και διαφορετικούς λόγους, πέρα από την αυτοπεποίθηση και την εμπιστοσύνη που τους παρέχει η ίδια η φύση της πλατφόρμας. Η διαφάνεια του κώδικα και το γεγονός ότι έχουν την ευχέρεια να αναπτύσσουν τα στοιχεία σύνθεσής του, τους δίνει την δυνατότητα να αποκτούν συνεχή κατάρτιση και να είναι ενημερωμένοι˙ μια επιλογή που μόνο ευφορία τους προσφέρει. Η Valve με τα video games και το έργο της στο λειτουργικό σύστημα SteamOS φέρνει όλο και περισσότερους χρήστες στο Linux, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την αυξανόμενη κυριαρχία του Android και ένα σωρό άλλων συσκευών που τρέχουν Linux˙ από τηλεοράσεις μέχρι αυτοκίνητα.

-Έχετε κάποια άποψη αναφορικά με το Ubuntu Edge στα τηλέφωνα; Την επόμενη διετία 2014-2015, θα έχουν πέραση τα τηλέφωνα Linux/Ubuntu στην αγορά;

Μου αρέσει να βλέπω εν δυνάμει νέα ενδιαφέροντα προϊόντα να μπαίνουν στην αγορά, ειδικά όταν είναι βασίζονται στο Linux. Είναι δύσκολο να προβλέψουμε ποιο προϊόν θα κάνει την μεγάλη επιτυχία κάθε χρόνο, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για την αγορά κινητής τηλεφωνίας. Δεν νομίζω βέβαια ότι χρειάζεται και μεγάλη φαντασία για να προβλέψει κάποιος ότι τα τηλέφωνα που βασίζονται στο Linux θα κυριαρχήσουν. Μεταξύ άλλων, τα Android, Tizen, Ubuntu, Firefox είναι η απόδειξη ότι το Linux μπορεί να προωθήσει την καινοτομία στην αγορά κινητής τηλεφωνίας, την δημιουργία νέων εμπειριών στους χρήστες αλλά και ευκαιρίες για τους προγραμματιστές και τους κατασκευαστές πρωτότυπου εξοπλισμού. Αυτό που θα είναι ιδιαιτέρως συναρπαστικό και θα πρέπει να παρατηρήσουμε μέσα στο επόμενο έτος, είναι πώς το Linux και το open source εν γένει, θα βοηθήσει να συνδεθούν όλες αυτές οι συσκευές και οι υπηρεσίες.

-Ποια είναι η πιο εντυπωσιακή περίπτωση χρήσης που έχετε δει μέχρι τώρα και αφορά το Linux που είναι ενσωματωμένο στα συστήματα αυτοκινήτων;

Μακράν καλύτερα είναι τα συστήματα ηλεκτρονικής ψυχαγωγίας που βρίσκονται ενσωματωμένα στα αυτοκίνητα Cadillac, Tesla, Toyota, Jaguar, Land Rover αλλά και άλλα. Για παράδειγμα, το Tesla Model S, που το 2013 κέρδισε το βραβείο Motor Trend Car of the Year, διαθέτει υπολογιστή με επίπεδη οθόνη 17ιντσών και τρέχει Linux.
Πρόκειται για κάτι πραγματικά αξιόλογο. Αλλά και το 2014, το βραβείο Motor Trend Car of the Year το κέρδισε η λιμουζίνα CTS της Cadillac η οποία παρεμπιπτόντως και αυτή χρησιμοποιεί το Linux στο ενσωματωμένο της σύστημα ηλεκτρονικής ψυχαγωγίας. Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων έχουν την δυνατότητα να καινοτομούν και να διαφοροποιούνται ανάλογα με τα συστήματα που χρησιμοποιούν Linux. Στην αγορά των αυτοκινήτων, την επιτυχία του Linux μπορεί κανείς να την δει και στα τελευταία νούμερα της IHS Automotive, η οποία τον Δεκέμβριο του 2013 ανέφερε ότι οι πωλήσεις των αυτοκινήτων που τρέχουν Linux αναμένεται να αυξηθούν σε 53,7 εκατομμύρια μονάδες το 2020, ξεπερνώντας Microsoft και Blackberry QNX στην παγκόσμια αγορά της αυτοκινητοβιομηχανίας.
Το Linux Foundation έχει ρίξει πολλή δουλειά σε αυτόν τον τομέα, μαζί με την ομάδα εργασίας Automotive Grade Linux. Με το να δημιουργούμε ένα ουδέτερο, υποστηρικτικό περιβάλλον μεταξύ της κοινότητας του πυρήνα Linux, των άλλων κοινοτήτων Ανοιχτού Κώδικα και της αυτοκινητοβιομηχανίας, μπορούμε να βοηθήσουμε στην προώθηση των τεχνολογιών Linux σε μερικές από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων και της Nissan, της Jaguar, της Land Rover, της Toyota αλλά και άλλων.

-Πώς αναπτύσσεται το Linux μέσα σε αυτήν την «σκληροπυρηνική» αγορά των προγραμματιστών, ιδιαίτερα όσον αφορά τους καταναλωτές και τους gamers;

Η φετινή χρονιά υπήρξε σημείο καμπής για το Linux και σίγουρα για τους παίκτες. Η Valve, η εταιρεία παιχνιδιών πίσω από την διαδικτυακή πλατφόρμα Steam για Linux, χτίζει και τρέχει ολόκληρο τον πηγαίο της κώδικα αλλά και τα animation (κινούμενα σχέδια) σε Linux. Ο Newell Gabe Διευθύνων Σύμβουλος της Valve, στο φετινό Συνέδριο του LinuxCon, επισήμανε ότι το τρέχον έτος 198 παιχνίδια τους τρέχουν Linux και τόνισε πως με την καθιέρωση της Steam που βασίζεται στο Linux, θα αυξάνεται όλο και περισσότερο ο αριθμός των παιχνιδιών που θα τρέχουν Linux.
Αυτή είναι η αρχή μιας νέας τάσης για το Linux και για το gaming (παιχνίδια). Οι καταναλωτές χρησιμοποιούν Linux κάθε μέρα. Είναι το λογισμικό πάνω στο οποίο τρέχει και η ίδια μας η ζωή. Εταιρείες όπως η Google, το Facebook και το Twitter είναι χτισμένες σε Linux και σε λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα. Στο συνέδριό μας, το LinuxCon που διεξήχθη τον Οκτώβριο στην Ευρώπη, ο Chris Aniszczyk του Twitter είπε στο κοινό:

Εννοείται πως το Twitter τρέχει Linux. Γιατί να προτιμήσουμε κάτι άλλο;

Το Linux πλέον είναι η κινητήρια δύναμη 1,3 εκατομμυρίων τηλεφώνων Android που ενεργοποιούνται σε καθημερινή βάση αλλά και τουλάχιστον 600.000 νέων τηλεοράσεων που πωλούνται κάθε μέρα. Νέες συσκευές και αυτοκίνητα κατασκευάζονται με το Linux. Σημαντικά συστήματα μεταφορών χρησιμοποιούν το εν λόγω λειτουργικό σύστημα.
Το πολύ δημοφιλές GoPro χρησιμοποιεί Linux και open source. Θα μπορούσα να αναφέρω έναν μακρύ κατάλογο που δεν θα είχε τέλος. Το Linux και το open source μπαίνουν ολοένα και πιο πολύ στην καθημερινή ζωή των καταναλωτών. Η Samsung χρησιμοποιεί τον πυρήνα του Linux και τα προϊόντα της βασίζονται σε Linux˙ και μιλάμε για όλες τις συσκευές της, από τηλεοράσεις και τηλέφωνα μέχρι οικιακές συσκευές και όχι μόνο. Μείνετε συντονισμένοι˙ θα δείτε ακόμα περισσότερα που θα μαρτυρούν τον ενισχυόμενο ρόλο του Linux και του λογισμικού Ανοικτού Κώδικα στην καθημερινότητά μας.

-Κατά την γνώμη σας, ποιες είναι οι μεγαλύτερες ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν στο Ελεύθερο και open-source λογισμικό μέσα στο 2014;

Έχουμε μιλήσει για το gaming και τις συσκευές που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι καθημερινά. Αλλά οι περισσότερες ευκαιρίες θα δοθούν στον τομέα των επιχειρήσεων. Η άνοδος του cloud computing δημιουργεί νέες προκλήσεις για τους προγραμματιστές αλλά και νέες ευκαιρίες για ανάπτυξη. Προσπαθήστε να βρείτε έστω και ένα public cloud (δημόσιο σύννεφο) που δεν τρέχει Linux. Το 2014 θα είναι η υλοποίηση της υπόσχεσης που εδώ και χρόνια περιμένουμε˙ το λογισμικό ορίζει το networking (την δικτύωση).
Οι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται πόσο σημαντικό ρόλο θα παίξει το λογισμικό στον σχεδιασμό και στην οροθέτηση της δικτύωσης και της δυναμικής της λειτουργίας του (δια)δικτύου. Σκεφτείτε το λίγο. Δισεκατομμύρια δολάρια δαπανώνται στις αιφνίδιες μεταστροφές του hardware, στα routers (δρομολογητές), στα firewalls και ούτω καθεξής. Όλα αυτά βασίζονται στο λογισμικό. Και το πιο σημαντικό είναι πως βασίζονται στο λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα. Νομίζω ότι θα δούμε projects, όπως το OpenDaylight, να κάνουν θραύση το 2014. Φυσικά, όλα αυτά είναι μέρος μιας ευρύτερης τάσης προς την συνεργατική ανάπτυξη, η οποία θα πρέπει να ενδιαφέρει όλους μας. Είχα προβλέψει ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία σχεδόν όλο το λογισμικό υποδομής θα οικοδομηθεί συνεργατικά. Το 2014, οι προγραμματιστές θα πρέπει να μάθουν πώς να χτίζουν το λογισμικό από κοινού και πώς να συνεργάζονται και να συνεισφέρουν σε projects Ανοιχτού Κώδικα.
Οι ευκαιρίες τους για σταδιοδρομία θα είναι άπειρες, αν κατανοήσουν τις αρχές της συνεργατικής ανάπτυξης και του open source. Είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για να συμμετέχετε στο Linux. Έχει γίνει η de facto πλατφόρμα πάνω στην οποία τρέχει όλη μας η ζωή, από τα έξυπνα ρολόγια μέχρι τις τηλεοράσεις στα αυτοκίνητα˙ το ξέρετε.

[Πηγή]

  • Σχόλια

0 Comments:

Scroll to Top