BETA

Ο Πόλεμος Πάει Παντού - After The Software Wars

Εικόνα conmarap

war /wôr/

A state of armed conflict between different nations or states or different groups within a nation or state

Ο πόλεμος ορίζεται ως την ένοπλη δράση μεταξύ εθνών ή ομάδων μέσα σε ένα έθνος ή πολιτεία από το Wikipedia, όμως, η ιστορία μας έχει αποδείξει ότι η έννοια του πολέμου είναι πολύ πιο ευρεία από μόνο αυτό. Η Ελλάδα περνάει και αυτή ένα είδος πολέμου αν και αυτό μπορεί να μην είναι επίσημο. Βέβαια, πέρα από "απλά αυτό," ο πόλεμος έχει μια πιο βαθειά σημασία και, όπως κάθε ιός έτσι και αυτό, εδώ και αιώνες έχει γίνει η μεγαλύτερη αρρώστια της ανθρωπότητας.

Τι οδηγεί όμως τον άνθρωπο στον πόλεμο;

Αυτό το ερώτημα είναι εύκολο να απαντηθεί. Φυσικά υπάρχουν δύο είδη πολέμου, ο αμυντικός και ο επιθετικός. Ο πρώτος είναι κατανοητός, ο δεύτερος όμως πολλές φορές ξεκινά χάρη δύναμης και πλούτου: "Power, money and sex" όπως, λέει και το πασίγνωστο απόφθεγμα. Ένας πρώην μηχανικός της Microsoft μιλάει στο osarena σχετικά με αυτό που αποκαλείται "software wars" (Ο πόλεμος των λογισμικών).

Ο άνθρωπος αυτός ξεκίνησε να δουλεύει στην Microsoft το 1993 όταν είχε πρωτοδημοσιοποιηθεί το Windows 3.1. Αν και η δουλειά του απέδιδε πολλά χρήματα, ελεύθερο λογισμικό και σχεδόν καθόλου ελεύθερο χρόνο, αποφάσισε να ανοίξει τους ορίζοντές του καθώς ήταν, μέν, επαγγελματίας στον προγραμματισμό, οι μόνες τεχνολογίες που γνώριζε ήταν της Microsoft. Κοιτώντας γύρω του βρέθηκε μπροστά στο Linux. Ο άνθρωπος αυτός ονομάζεται Keith Curtis (Κίθ Κουρτις) και μιλά στο osarena για το ντοκιμαντέρ "Software War" και πολλά ακόμα. Όταν ο Keith άφησε τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν όταν ήταν 20 χρονών και πήγε να δουλέψει ως προγραμματιστής στην Microsoft, δεν φανταζόταν ποτέ ότι μια μέρα θα αφήσει την φωλιά του για να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους κριτικούς της εταιρίας και η στρατηγική φωνή του κινήματος του ελεύθερου λογισμικού που όλο και μεγαλώνει, όπως γράφει και ο ίδιος στον ιστότοπό του.

Το όνομά μου είναι Κωνσταντίνος και σας στέλνω αυτό το e-mail σχετικά με τη συμβολή στον επερχόμενο "Software Wars" («πόλεμο» των λογισμικών). Είμαι ένας από τους συντάκτες που σχετίζονται με την ιστοσελίδα (osarena). Το osarena γράφει για το Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα και μάλιστα, συνέβαλε στο παρελθόν σε ελληνική τηλεοπτική εκπομπή σχετικά με το ίδιο θέμα. Όλοι μας είμαστε χρήστες του ΕΛΛΑΚ και έχουμε μεγάλη γνώση στον τομέα αυτό. Ξέρω ότι κάποιοι άνθρωποι έχουν περισσότερη δύναμη και θέλω να μιλήσω για το Android της Google, αν αυτό δεν είναι εναντίον της πολιτική σας! (Δεδομένου ότι η Google αρνήθηκε να δώσει συνέντευξη). Ζω στις ΗΠΑ και έχω κι εγώ δημιουργήσει ένα λειτουργικό σύστημα και web πρόγραμμα περιήγησης ανοιχτού κώδικα, βασισμένο σε Linux. Θα είναι τιμή μου αν είστε διατεθειμένοι να συμβάλλετε με οποιονδήποτε τρόπο, ακόμη κι αν εμείς μπορεί να μην είμαστε τόσο γνωστοί όσο ίσως κάποιοι άλλοι με τους οποίους συνομιλείτε.

Πού είναι η έδρα σας; Το να μιλήσουμε για το Android δεν είναι εναντίον οποιασδήποτε πολιτικής μας. Ωστόσο, ως επί το πλείστον αυτό που μας λείπει τώρα είναι επιστήμες της ζωής, πράγματα όπως η γλώσσα Python για τα παιδιά, οι νανοσωλήνες, ισχυρό AI, και ένα κομμάτι της ρομποτικής. Μήπως εσείς έχετε γνώση σχετικά με αυτά; Θα το εκτιμούσα αν δημοσιεύατε έναν σύνδεσμο (link) στην ιστοσελίδα σας. Νομίζω ότι πολλοί από τους αναγνώστες σας θα το απολαύσουν

Ζω στη Νέα Υόρκη, αλλά οι περισσότεροι από εμάς βρίσκονται στο εξωτερικό. Στην ομάδα μας έχουμε ανθρώπους που μπορούν να μιλήσουν για το Android και κάποιους άλλους για την προστασία της ιδιωτικής ζωής σχετικά με το Internet και πώς το ιδιόκτητο λογισμικό θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και την ταυτότητά μας, συμπεριλαμβανομένου και εμού σε αυτή την ομάδα. Έχω, επίσης, γνώση πάνω στην Python, δεδομένου ότι τα περισσότερα από τα projects μου είναι γραμμένα στη γλώσσα αυτή. Μερικοί από εμάς έχουν επίσης αρκετές γνώσεις για ρομποτική και AI (κυρίως μέσω της ανάπτυξης παιχνιδιών). Θα καταφέρω να γράψω ένα άρθρο για την εκστρατεία (campaign) αυτή και θα προσπαθήσω να ενημερώσω τους αναγνώστες μας όσο το δυνατόν καλύτερα.

Έχετε αρνητικά πράγματα να πείτε για το Android; Αυτό θα μπορούσε να είναι άκρως ενδιαφέρον ;-) Σκόπευα ούτως ή άλλως να ενημερώσω το βιβλίο μου και να προσθέσω λίγα λόγια για το Android. Είμαστε όλοι στη δυτική ακτή (HΠΑ), αλλά μπορεί να κάνουμε γυρίσματα στη Νέα Υόρκη. Θα το πω στην ομάδα μου, για να σας έχει υπόψην. Θα εκτιμούσα ένα άρθρο! Δεν μπορώ να σκεφτώ καν για περισσότερα γυρίσματα μέχρις ότου (ελπίζω) συγκεντρωθούν τα χρήματα. Ενημερώστε με για όποιες περαιτέρω πληροφορίες χρειάζεστε.

Ναι! Έχω πολλά αρνητικά πράγματα για το Android και γενικότερα για τα Λειτουργικά Συστήματα των κινητών όπως είναι τα: Windows Phone, iOS κλπ (αλλά δεν ξέρω αν εσείς θα θέλετε να επεκταθείτε σε αυτό). Ειδικά όσον αφορά τον τομέα της προστασίας της ιδιωτικής ζωής και της εμπορευματοποίησης / εμπορίας των προσωπικών δεδομένων. Σας ευχαριστώ που δε μας ξεχνάτε και αν τελικά δεν καταφέρετε να έρθετε στη Νέα Υόρκη, θα χαρούμε να γράψουμε μια σύντομη έκθεση με ό,τι γνωρίζουμε, έτσι ώστε και εσείς να μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε αυτό το υλικό.

Θα μας ενδιέφερε ιδιαιτέρως ό,τι αρνητικό έχετε να προσάψετε στα Android και iOS. Το Windows Phone είναι, ήδη, πολύ άσχετο. Ευχαριστούμε και για την προσφορά σας να γράψετε για αυτά τα θέματα. Δουλεύω σκληρά προσπαθώντας να κρατήσω τη δυναμική μου, που όπως φαίνεται βρίσκεται σε στασιμότητα. Υπάρχουν τόσες πολλές ειδήσεις σε εξέλιξη στη βιομηχανία, αλλά μια ταινία είναι καλή, διότι μπορεί να εξηγήσει και να θέσει εκατομμύρια λεπτομέρειες σε ένα πλαίσιο και, επίσης, να επισημάνει αυτό που λείπει.

Θέλετε να μου πείτε ποιο ήταν το κίνητρό σας; Τι σας έκανε να θέλετε να να βοηθήσετε τους ανθρώπους να καταλάβουν τι είδους "πόλεμος" είναι αυτός; Έχετε κάποια προσωπική εμπειρία, ή έχετε δει «κάτι» με τα μάτια σας; Χμμ ... Αυτές είναι όλες οι ερωτήσεις που μπορώ να σκεφτώ προς το παρόν. Αν υπάρχει κάτι άλλο που θέλετε να πείτε ή να επισημάνετε, πολύ ευχαρίστως να σας ακούσουμε.

Συνάντησα για πρώτη φορά τον Bill Gates στην ηλικία των είκοσι. Βρισκόταν στην αυλή του σπιτιού του στην Ουάσιγκτον, μπροστά στη λίμνη, με μια diet coca στο χέρι, έχοντας έναν... όμορφο λεκέ από κέτσαπ στο πουκάμισο που δεν είχα το θάρρος να επισημάνω, και απάντησε στις ερωτήσεις μου, σε σειρά, σαν σοφός. Ως οικότροφος σε καλοκαίρινο κολέγιο, είχα προγραμματίσει για μια πιθανή συνάντηση και τον πλησίασα με ερωτήσεις που ενδιέφεραν εμένα, αλλά σίγουρα θα ήταν άγνωστα σε υπόλοιπους ανθρώπους μη εξοικειωμένους με τους υπολογιστές και τον προγραμματισμό (τον ρώτησα σχετικά με την απόδοση του Microsoft Exchange’s

database storage engine σε σύγκριση με το one inside Microsoft SQL Server και σχετικά με (τότε)πρόσφατα ανακοινωθείσα τεχνολογία ομαδοποίησης NetWare που ονομάζεται SST Level 3). Οι απαντήσεις του έδειξαν ότι ήταν ένας από τους κορυφαίους εμπειρογνώμονες λογισμικού στον πλανήτη και με έπεισε ότι θα ήταν φρόνιμο να ξεκινήσω την καριέρα μου στη Microsoft. Γράφοντας λογισμικό είναι μια τέχνη, όπως η ξυλουργική. Ενώ μπορείτε να διαβάσετε βιβλία για γλώσσες προγραμματισμού και αλγορίθμων λογισμικού, δεν μπορείτε να μάθετε τις αμέτρητες λεπτομέρειες ενός σκάφους από ένα βιβλίο. Θα πρέπει να συνεργαστείς με ειδικούς επιστήμονες για προβλήματα του πραγματικού κόσμου. Πριν από το ελεύθερο λογισμικό, θα έπρεπε να ενταχθείς σε μια εταιρεία όπως η Microsoft. Μπήκα στην Microsoft το 1993, όταν είχε ξεκινήσει ήδη την ανάπτυξη της. Είχε κυκλοφορήσει πρόσφατα τα Windows 3.1 και τα Windows NT επιβάλλοντας πλέον στην αγορά το λογισμικό της. Εργάστηκα ως προγραμματιστής για 11 χρόνια σε μια ποικιλία από διαφορετικές ομάδες - στις βάσεις δεδομένων, Windows, Office, MSN, mobility, και την έρευνα. Και μια μέρα με "χτύπησε", έτσι ξαφνικά, όπως όταν λες και αποφασίζεις: "θα σταματήσω το κάπνισμα". Είχα μόλις ξεκινήσει επανω σε έναν client and server side of the Microsoft Spot watch και ενώ περιείχε εξελιγμένες τεχνολογίες, δεν ανέμενα πως θα βγει στην αγορά. Είχα αποκτήσει πολλές γνώσεις αλλά κατανοητές μόνο στον κόσμο της Microsoft. Είχα κάνει αξιοπρεπή χρήματα, αλλά δεν είχa χρόνο να το απολαύσω. Αν και το αφεντικό μου ήταν ευχαριστημένος μαζί μου, είχα χάσει το κίνητρο για να συνεχισω να κάνω το ίδιο πράγμα που είχα κάνει για πάνω από μια δεκαετία. Όταν κοίταξα γύρω από την εταιρεία είδα πολλά αρχαία codebases και ασύμφορα ventures. Όπως πολλοί από τους συναδέλφους μου, ήμουν μόνο αόριστα εξοικειωμένος με το ελεύθερο λογισμικό, όταν έφυγα και τυχαία αποφάσισα να δω παραέξω αυτό το πράγμα που ονομάζεται Linux. Στη Microsoft, είχα όλο το λογισμικό που ήθελα δωρεάν και πάντα πίστευα πως το ελεύθερο λογισμικό θα είναι πιο πίσω από το ιδιόκτητο λογισμικό. Για 15 χρόνια είχα θέσει ως προτεραιότητα να μάθω για πολλές πτυχές των τεχνολογιών της Microsoft και το γραφείο μου περιέχονται σειρές βιβλίων για τα πάντα από Undocumented Windows to Inside SQL Server. Όταν έτρεχα Windows ένιωθα άνετα ως ο Neo στο Matrix, χωρίς τις σφαίρες και το δέρμα και έτσι ενώ ήθελα να δω κάποια πράγματα πιο πέρα, δεν ήθελα με αυτό το μικρό πείραμα να χαλάσω κεντρικό υπολογιστικό περιβάλλον μου. Κάθε τεχνική απόφαση ήταν μεγάλη για μένα:

Ποια έκδοση του Linux θα πρέπει να χρησιμοποιήσω; Πρέπει να πάρω ένα επιπλέον μηχάνημα ή μπορώ να δοκιμάσω dual-boot; Μπορώ πραγματικά να το εμπιστευτώ ώστε να συνυπάρχει στον ίδιο σκληρό δίσκο με Windows;

Πήρα μερικές συμβουλές και την διαβεβαίωση από έναν υπάλληλο της Microsoft που είχε δοκιμάσει πρόσφατα το Linux και με βάση αυτό και τη βοήθεια του Google, προχώρησα με την εγκατάσταση του Red Hat Fedora Core 3. Η διαδικασία εγκατάστασηςμε τον γραφικό εγκαταστάτη που υπηρχε και έτρεξε υποδειγματικά σε όλη τη διαδρομή προς την ολοκλήρωση, την αλλαγή μεγέθους στο NTFS

partition -h οποία θεωρείται ένα μικρό θαύμα, dual boot setup, και πραγματικά έκανε boot, και μου επίτρεψε μου να σερφάρω στο Web. Δεν είχα ιδέα τι θα κάνω στη συνέχεια, αλλά το γεγονός ότι όλα αυτά λειτούργησαν μου είπε περισσότερα για τις δυνατότητες του Linux από οτιδήποτε είχα διαβάσει μέχρι τώρα. Δεν μπορεί από σύμπτωση, να κατασκευαστεί ένα αεροπλάνο που πετά στην πραγματικότητα. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο για το Linux ήταν η δύναμη του για όλα. Ήρθε με τόνους των εφαρμογών: Firefox, OpenOffice, GIMP, Audacity, Mono, MySQL, και πολλά άλλα για μένα ώστε να τα ανακαλύψω. Το UI του ήταν απλό, αποκρίσιμο, προσεγμένο και προσαρμόσιμο. Η εγκατάσταση του Apache web server πήρε μόλις λίγα δευτερόλεπτα και μου έδωσε πρόσβαση στον τεράστιο κόσμο της PHP. Η εγκατάσταση του WordPress blog μου πήρε 15 λεπτά την πρώτη φορά, αλλά ήξερα ότι όταν μάθαινα πιο καλά τα πράγματα, θα μπορούσα να το κάνω σε ένα! Κάθε σύγκριση με τα Windows ήταν ένα θλιβερό ανέκδοτο. Έως τα μέσα του 2005, ήμουν ερωτευμένος με τους υπολογιστές και πάλι! Έχω περάσει τρία χρόνια με επιμελή έρευνα για τα βασικά θέματα αυτού του βιβλίου, μιλώντας σε εκατοντάδες προγραμματιστές, παρακολούθησα πολλά συνέδρια, ανάγνωση πηγαίου κώδικα, περιοδικά, ιστοσελίδες και βιβλία. Αυτό το βιβλίο δεν είναι πραγματικά για το θάνατο της Microsoft όσο είναι όσο είναι σχετικά με το ιδιόκτητο μοντέλο ανάπτυξης της Microsoft που έχει εισχωρήσει ακόμη μολύνει το computing. Δεν τρέφω μηδενική εκτίμηση η πικρία για την Microsoft (I now believe they are toast). Μου άρεσε να δουλεύω εκεί, έμαθα πάρα πολλά πράγματα και απολαμβάνα το προνόμιο να εργάζομαι παράλληλα με πολλά λαμπρά μυαλά. Όπως πολλά πράγματα στη ζωή, ήταν διασκεδαστικό, για όσο διήρκεσε. Μπορείτε να δείτε περισσότερα στη σχετική σειρά με τα videos στο YouTube: youtube.com/keithcu2 Το κίνητρό μου για να γίνει αυτό προήλθε από το βιβλίο: After the Software Wars. Κάποιος με έπεισε να το κάνει ταινία.

Η ιστοσελίδα του:

Keith Curtis Το Soundtrack του βιβλίου που επίσης είναι ενδιαφέρον:

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:η πρώτη εικόνα είναι χιουμοριστική (Software Wars Remastered) από τον SittingDuckBE)

 • Σχόλια

4 Comments:

 1. Εικόνα Giwrgos Zafeirhs

  Το βιβλιο του θα βγει και σε ταινια? Αν ναι ποτε προβλεπεται...
  Εξερετικη δουλεια απο τον Ανθρωπο...

 2. Εικόνα Θανάσης
  Θανάσης (χωρίς επαλήθευση)Ιαν 09, 2013 00:55 ΠΜ

  Διάβασα το βιβλίο του σε 2 μέρες!

  Οι 280 από τις 300 σελίδες είναι εξαιρετικές, δηλαδή όσο αναφέρεται σε αυτό που γνωρίζει καλύτερα, τους υπολογιστές. Οι τελευταίες 20 περιέχουν κραυγαλέες παρανοήσεις του τι εστί «ελεύθερη αγορά», του ρόλου του κράτους και του Πλούτου των Εθνών του Άνταμ Σμιθ (μαζί με διάσπαρτες αναφορές σε έννοιες της μαρζιναλιστικής σχολής, του Μίλτον Φρήντμαν, της Αιν Ραντ και του Φρίντριχ Χάγιεκ).

  Ακόμη κι έτσι όμως, είναι 93% διαμάντι!

 3. Εικόνα Θανάσης
  Θανάσης (χωρίς επαλήθευση)Ιαν 09, 2013 01:06 ΠΜ

  Α, και να σε ευχαριστήσω Κωνσταντίνε που μας ενημέρωσες για την δουλειά του ανθρώπου. Πολύ καίριο άρθρο.

 4. Εικόνα Spiros_G
  Spiros_GΙαν 09, 2013 04:34 ΠΜ

  Τώρα το είδα κι εγώ! Εξαιρετική συνέντευξη και άρθρο. Το λινκ για όποιον θέλει αν συνεισφέρει http://www.indiegogo.com/SoftwareWars/
  Ο κος Stallman δεν δίνει συνέντευξη για τους γνωστούς λόγους... RMS είναι αυτός· τι να κάνουμε...
  υγ: Ελπίζω να δω και κάποιον δικό μας στο documentary :)

Scroll to Top