BETA

Συζητώντας με τον Simon Ser του Symbiose Project [Interview with Simon Ser of Symbiose Project]

Εικόνα constantinos

[box type=info]The original English follows the Greek translation[/box] To Symbiose, πρόκειται για ένα on-line λειτουργικό σύστημα, τ' οποίο έχει ένα Interface ίδιο με αυτό του Gnome-Shell, ενώ συγχρόνως διαθέτει μια λίστα με εφαρμογές, δυνατότητες παραμετροποίησης και είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πρότζεκτ που έχουμε δει επάνω σε αυτόν τον τομέα.

[δείτε την παρουσίαση του: Symbiose: Ενα on-line GnomeShell λειτουργικό σύστημα]

Καθώς μας κίνησε το ενδιαφέρον, ζητήσαμε από τον δημιουργό του, τον Simon Ser, να μας πει ορισμένα περισσότερα για όλο αυτό: -Πώς θα περιέγραφες εσύ το Symbiose?

Είναι ένας χώρος που είναι προσβάσιμος από όλο το διαδίκτυο και όπου μπορείτε να βάλετε τα δεδομένα που θέλετε (έγγραφα, μουσική, αρχεία και ούτω καθεξής). Ως εκ τούτου, έχει γίνει πολύ χρήσιμος αφού οι χρήστες δεν είναι υποχρεωμένοι πλέον να χρησιμοποιούν κάποιο USB stick, κάθε φορά που θέλουν να χειρίζονται πολλαπλές εκδόσεις του ίδιου αρχείου... Γι αυτό η Google, το Dropbox και άλλες εταιρείες έχουν δημιουργήσει κάποιες υπηρεσίες ώστε να μπορούν οι χρήστες να αποθηκεύουν τα αρχεία τους στους servers (διακομιστές) τους. Αυτές οι υπηρεσίες, όμως, δεν είναι τέλειες. Στην πραγματικότητα, τα αρχεία που φορτώνονται (uploaded) ανήκουν πλέον στην εταιρεία και δεν είστε εσείς ο κάτοχος των δεδομένων σας. Επιπλέον, κατά κάποιον τρόπο, σας περιορίζουν δεδομένου ότι δεν μπορείτε να κάνετε τα πάντα με τον ίδιο τρόπο που θα τα κάνατε αν ήσασταν στον υπολογιστή σας (δεν μπορείτε για παράδειγμα να κάνετε χρήση των αγαπημένων σας εφαρμογών από όπου και αν βρίσκεστε, να έχετε την ίδια παραμετροποίηση στην επιφάνεια εργασίας του κάθε υπολογιστή που χρησιμοποιείτε...). Symbiose προσπαθεί να καλύψει αυτή την ανάγκη και προσφέρει ένα web interface (μια διαδικτυακή διεπαφή) στο οποίο μπορείτε να κάνετε τα πάντα, όπως ακριβώς στον υπολογιστή σας. Κατά το άνοιγμα ενός web browser, δεν έχετε παρά να πάτε στην ιστοσελίδα Symbiose και την ίδια στιγμή μπορείτε να ξεκινήσετε να εργάζεστε από οποιονδήποτε υπολογιστή σε όλο τον κόσμο. Είτε έχετε Google Drive είτε Dropbox είτε έναν server FTP, δεν έχει καμία διαφορά, αφού με το Symbiose μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όλα σας τα αρχεία. Όσον αφορά την προστασία της ιδιωτικής σας ζωής, το project είναι Ανοιχτού Κώδικα. Ως εκ τούτου, μπορείτε να το κατεβάσετε και να το εγκαταστήσετε στον δικό σας server ή στον υπολογιστή σας. Επί τη ευκαιρία, να πω πως το Symbiose μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για πολλούς άλλους σκοπούς. Για παράδειγμα, αυτήν τη στιγμή, μια γαλλική εταιρεία αναπτύσσει ένα λογισμικό για να διαχειρίζεται πολλούς servers από το Symbiose. Περαιτέρω, το WebOS έχει χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο ενός ρομπότ Raspberry Pi που ουσιασικά είναι ένας μικρο-υπολογιστής Linux, ενσωματωμένος σε ένα ρομπότ.

-Έχει το όνομα του πρόζεκτ που ήταν να ξεκινήσει η Nokia. Έχει στοιχεία και ιδέες από αυτό;

Όχι, δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ του έργου μου και της Nokia. Ούτε που το ήξερα το συγκεκριμένο...

-Πώς σου προέκυψε η όλη ιδέα;

Αρχικά, το ξεκίνησα για την πλάκα μου˙ γιατί με ευχαριστούσε αυτό που έκανα. Ανακάλυψα κάποιο άλλο WebOS που προσπαθούσε να μιμηθεί το Ubuntu και γοητεύτηκα. Το εν λόγω WebOS, όμως, δεν ήταν καλά κωδικοποιημένο, γι αυτό αποφάσισα να χτίσω ένα νέο. Πρόσθεσα νέα χαρακτηριστικά, το βελτίωσα και… έτοιμο!

-Έχει ένα οικείο desktop, το οποίο είναι GnomeShell-ish, με χρήση Html-5. Σωστά;

Ναι. Αλλά υπάρχουν και άλλες interfaces, όπως το GNOME Panel, το Windoze (που μοιάζει με τα Windows), το CLI και το Stunning (που είναι σχέδιο interface για κινητά τηλέφωνα και tablets). Μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε αυτά από την εφαρμογή «Cameleon interface switcher» ή από το παράθυρο σύνδεσης (login) χρήστη.

-Προφανώς χρησιμοποιείς Linux, έτσι?

Φυσικά! Χρησιμοποιώ Ubuntu με GNOME Shell στον υπολογιστή μου και Arch με Awesome WM στο laptop μου. Λατρεύω τη φιλοσοφία του Linux.

-Γιατί το στυλ από το περιβάλλον του GS και όχι κάποιο άλλο;

Έπρεπε να βρω ένα νέο UI (περιβάλλον) για το Symbiose μιας και το GNOME Panel έχει αντικατασταθεί από άλλες διεπαφές (interfaces). Δεν ήθελα να μιμηθώ το Unity γιατί το θεώρησα απωθητικό. Έτσι, επέλεξα το GNOME Shell το οποίο είναι, κατά τη γνώμη μου, μακράν πιο όμορφο. Να τονίσω ότι το να αναπαράγω αυτό το περιβάλλον με web τεχνολογίες ήταν μια μεγάλη πρόκληση˙ και μου αρέσουν τέτοιου είδους προκλήσεις.

-Θα λέγαμε πως τρέχει από τον browser ή στον browser?

Και τα δύο. Το Symbiose τρέχει από τον browser, γιατί ορισμένες ενέργειες πραγματοποιούνται στον server (παραδείγματος χάριν το άνοιγμα ενός αρχείου, το login και ούτω καθεξής). Το Symbiose τρέχει και μέσα στον browser, διότι όλες οι εφαρμογές είναι γραμμένες σε JavaScript, μια γλώσσα που η εκτέλεσή της είναι client-side. Το να ανοίξεις ένα παράθυρο και να το σύρεις, το να υπολογίσεις μια μαθηματική παράσταση στην εφαρμογή Calculator, το να εκκινήσεις δυναμικά τα παράθυρα κατά το άνοιγμα του Shell, όλες αυτές οι ενέργειες εκτελούνται μέσα στον browser. Το Symbiose, βέβαια, στοχεύει στην εκτέλεση όσο το δυνατόν λιγότερων λειτουργιών server ώστε να μειώνει τον φόρτο του διακομιστή (server).

-Η local version, δίνει ένα μεγάλο βήμα για την ιδιωτικότητα. Στη πράξη, πρόκειται για μια διανομή Linux, κάπως διαμορφωμένη. Σωστά; Σε ποια διανομή βασίζεται αυτή;

Προς το παρόν, δεν υπάρχει διαθέσιμη καμία local version (τοπική έκδοση). Δεν θα ήταν και πολύ χρήσιμο μιας και το Symbiose είναι σε beta, έτσι υπάρχουν ακόμα πολλά σφάλματα (bugs), όπως επίσης λείπουν και κάποιες βασικές εφαρμογές και χαρακτηριστικά. Το σημαντικό, όμως, είναι πως ο καθένας μπορεί να εγκαταστήσει το Symbiose σε δικό του server (ή σε υπολογιστή που έχει εγκατεστημένο το Apache) για να το χρησιμοποιήσει ως ένα ιδιωτικό cloud. Αν εγκαταστήσετε το Symbiose στον server σας και το πρωτόκολλο SSL, τότε τα περισσότερα από τα ζητήματα που εγείρονται ως προς την διαφύλαξη των προσωπικών σας δεδομένων, θα μπορούσαμε να πούμε πως έχουν επιλυθεί. Στο μέλλον, θα ήταν ενδιαφέρον να δημιουργηθεί ένα λειτουργικό σύστημα βασισμένο στο Symbiose. Μακάρι να μπορούσα να κάνω port το Symbiose στο λειτουργικό σύστημα του Firefox για να το πετύχω αυτό αλλά, επί του παρόντος, δεν μπορώ (ακόμα δεν ξέρω πώς να το κάνω :().

-Σίγουρα τα προτερήματα για εγκατάσταση εφαρμογών στην local version είναι πιο πολλά από ό,τι στην web. Σκέφτεσαι στη δεύτερη να ενσωματώσεις και web-apps εφαρμογών (πχ αυτή του LibreOffice, κλπ)?

Όπως είπα, δεν υπάρχουν local εφαρμογές αυτήν τη στιγμή. Τώρα, όσον αφορά το πότε θα υπάρξουν κάποιες: αφ’ ενός μεν οι native (μητρικές) εφαρμογές είναι πολύ πιο γρήγορες. Αφ’ ετέρου δε οι web εφαρμογές, με έναν web browser, είναι διαθέσιμες παντού˙ σε οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα. Το LibreOffice δεν είναι μια εφαρμογή web, είναι γραμμένο σε C++ και δεν μπορεί να εκτελεσθεί από έναν web browser. Ο μόνος τρόπος να γίνει αυτό είναι με προσομοίωση του LibreOffice (ή κάποιας άλλης native εφαρμογής) στον server και να γίνεται συνεχής ροή κάποιου τύπου βίντεο της εφαρμογής στον web browser. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν έχει ιδιαίτερα βελτιστοποιηθεί, συν του ότι είναι μια μέθοδος που απαιτεί υψηλές επιδόσεις του server και χρησιμοποιεί πολύ μεγάλο εύρος ζώνης (bandwidth).

-Με παραξένεψε λίγο, βλέπεις είμαστε λίγο ευαισθητοποιημένοι με την ιδιωτικότητα, όταν είδα προεγκατεστημένο το Dropbox. Προφανώς επειδή είναι το δημοφιλέστερο, μα περίμενα να δω, κάτι πιο ενδιαφέρον και open source, όπως για παράδειγμα το owncloud. Πώς το βλέπεις, ως ιδέα;

Προφανώς, θα ήταν ευχής έργο να μπορούσε το Symbiose να υποστηρίζει το OwnCloud. Ήδη μιλάμε με προγραμματιστές του owncloud και θα προσπαθήσουμε να βρούμε κάποια λύση για να αποκτήσουν οι χρήστες πρόσβαση στα owncloud αρχεία από το Symbiose. Προφανώς, αυτό θα είναι λίγο περίπλοκο και αυτό γιατί το ownCloud δεν έχει API REST. Το Dropbox όπως και το Google Drive έρχονται προ-εγκατεστημένα, επειδή και τα δύο έχουν καλά τεκμηριωμένο API. Έτσι, όποιος επιθυμεί, μπορεί να γράψει κάποια βιβλιοθήκη (library) ή να χρησιμοποιήσει μία από τις υπάρχουσες ώστε να διαχειρίζεται τα αρχεία που έχει αποθηκεύσει σε αυτές τις υπηρεσίες. Αυτό ήταν σχετικά εύκολο να γίνει, γι αυτό και έρχονται προεγκατεστημένα. Δεν θέλω να αναγκάσω τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν τη μία ή την άλλη υπηρεσία. Όσο περισσότερες υπηρεσίες καταφέρω να υποστηρίζονται, τόσο το καλύτερο για το Symbiose.

-Σε πόσο διάστημα από τώρα, ρισκάρεις να υποθέσεις πως τα web λειτουργικά συστήματα θα είναι ρουτίνα της καθημερινότητάς μας;

Πραγματικά δεν ξέρω. Θεωρώ το Firefox OS ως ένα από τα λειτουργικά συστήματα που υπάρχουν στο διαδίκτυο. Πιστεύω, μάλιστα, ότι γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλές. Το Chrome OS θα έρχεται από προεπιλογή με ορισμένους φορητούς υπολογιστές και μπορεί να θεωρηθεί ως ένα web-based λειτουργικό σύστημα (που βασίζεται στο διαδίκτυο). Κακόγουστες εφαρμογές metro των Windows 8 αναπτύσονται με JavaScript. Οι περισσότερες από τις εφαρμογές που χρησιμοποιείτε καθημερινά έχουν μια ισοδύναμη web-based εφαρμογή: το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (mail reader), η σουίτα Γραφείου (Office Suite), ο επεξεργαστής κειμένου... Ακόμη και κάποια παιχνίδια προγραμματίζονται σε JavaScript. Και αυτό είναι πραγματικά απίστευτο! Θεωρώ ότι υπάρχει μία αντικειμενική δυναμική σε αυτές τις τεχνολογίες. Άλλωστε, πιστεύω ακράδαντα πως το μέλλον των δικτυακών τεχνολογιών δεν είναι απλά οι ιστοσελίδες.

-Το πρότζεκτ έχει βρει ανταπόκριση με ενεργή συμμετοχή στην ανάπτυξη και αποσφαλμάτωση;

Λοιπόν, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, κάποιοι προγραμματιστές έχουν ήδη συμμετάσχει στην ανάπτυξη του project, αλλά όχι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το λογότυπο του έργου, η αριθμομηχανή, το media player και κάποιες εντολές bash (wget και unzip), ουσιαστικά, έγιναν από άλλους ανθρώπους και όχι από μένα. Οι περισσότερες από τις μεταφράσεις έχουν γίνει από την κοινότητα. Αλλά, αυτό ήταν όλο.

-Σε τι έχει άμεση ανάγκη αυτή την στιγμή;

Προγραμματιστές, προγραμματιστές, προγραμματιστές! Όπως προείπα, υπάρχουν πολλά νέα χαρακτηριστικά που θέλουμε να τεθούν σε εφαρμογή. Νέες εφαρμογές, όπως εφαρμογή για ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, για κλήση μηνυμάτων και βίντεο, για μία πλήρη σουίτα γραφείου αλλά και άλλες πολλές. Χρειάζονται απαραιτήτως και mobile interface (όπως το Stunning), port στο λειτουργικό σύστημα Firefox OS, η ολοκλήρωση της υποστήριξης του OwnCloud, ένα χαρακτηριστικό screencast (κάτι σαν στο Google Docs, με το οποίο πολλοί χρήστες επεξεργάζονται ταυτόχρονα το ίδιο αρχείο, αλλά στο σύνολο του webos) και πολλές μεταφράσεις. Υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να κάνουμε! Εάν έχετε και άλλες προτάσεις ή ιδέες, δεν έχετε παρά να με ενημερώσετε. ;-) Η παραμικρή βοήθεια είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτη˙ σας χρειαζόμαστε!

H ιστοσελίδα του Symbiose. ch1

THE INTERVIEW:

-How would you describe the Symbiose?

It is a space which is accessible from anywhere on the Internet and where you can put your data on (e.g. documents, music, files, and so on) it has become very useful: people no more need to use any USB stick, to handle multiple versions of the same file... That's why Google, Dropbox and other firms have created some services to store users' files on their servers. But these services aren't perfect. Indeed, uploaded files belong to the firm and you are not the owner of your data. Moreover it's a little bit limited as you can't do everything the same way you would on your computer (e.g. use your favorite apps everywhere, keep the same desktop customization on every computer you work on...). Symbiose tries to meet this need and offers a web interface on which you can do everything just like on your computer. When opening a web browser, go to Symbiose's website and you can start working from any computer in the world. Have you got Google Drive, Dropbox or a FTP server, it doesn't matter, you can use all files from these directly with Symbiose. Concerning your privacy , the project is open-sourced, thus you can download it and install it on your own server or computer. By the way, Symbiose can be used for a large number of other purposes. For example, a French company is currently developing a software to manage a large number of servers from Symbiose. The webos has also been used to control a Raspberry Pi robot, a very little Linux-powered computer, on a robot.

-Symbiose is the name of the project Nokia planned to start. Does it have any elements and ideas coming from that one?

No, there is no link between my project and Nokia's. I didn't know that one...

-How did you come up with the whole idea?

At the beginning, it was just for fun. I discovered another webos which tried to imitate Ubuntu, and I was fascinated. This webos was not well-coded, so I decided to build a new one. I've added new features, I've improved it and there it was!

-It has a familiar desktop, which is GnomeShell-ish, using Html-5; right?

Yes. But there are also other user interfaces such as GNOME Panel, Windoze (which is Windows-like), CLI and Stunning (a draft of an interface for mobile phones & tablets). You can have access to them from "Cameleon interface switcher" app or the login window.

-Obviously, you use Linux; is that so?

Of course! I use Ubuntu with GNOME Shell on my PC and Arch with Awesome WM on my laptop. I love Linux's philosophy.

-Why did you choose the style of the GS environment instead of something else?

I had to find a new UI for Symbiose because GNOME Panel has been replaced by other interfaces. I didn't want to imitate Unity because I found it ugly, so I chose GNOME Shell which is, according to me, more beautiful by far. It was also a great challenge to reproduce this UI with web technologies (I like challenges of that sort).

-Would you say that Symbiose runs from the browser or in the browser?

Both. Symbiose runs from the browser, because some operations are done on the server (e.g. opening a file, login and so on). Symbiose runs in the browser too because all apps are written in JavaScript, a language which is executed client-side. Opening and dragging a window, calculating a math expression in the Calculator app, animating windows when opening the Shell , all of these operations are executed in the browser. Symbiose aims at executing fewer server operations to reduce server load.

-The local version, takes a big step towards privacy. In practice, this is a Linux distribution, kinda formatted; right? What distribution is it based on?

For the moment, there is no local version available. It wouldn't be very useful: Symbiose is in beta, so there are many bugs and some main apps & features are missing. But anyone can install Symbiose on his own server (or computer with Apache installed) to use it as a private cloud. With Symbiose on your server and SSL installed most of privacy issues will be fixed. In the future, it could be interesting to create a Symbiose-based OS. I wish I could port Symbiose to Firefox OS to do this, but I can't at the moment (I don't know how to do this yet :( ).

-There are more advantages to installing applications that are under a local version control instead of a web version; that is for sure. Do you consider integrating web-apps into the web version? (eg that of LibreOffice, etc?)

As I said, there are no local apps at the moment. But, for when there will be some: on the one hand, native apps are much faster. On the other hand, web apps are available everywhere with a web browser, on any operating system. Libreoffice is not a web app, it's written in C++ and cannot be executed by a web browser. The only way to do this is to emulate Libreoffice (or another native app) on the server and stream a kind of video of the app to the web browser. That's not very optimized and that's a method which requires high performance for the server and uses much bandwidth.

-I felt a little bit surprised when I saw Dropbox comes preinstalled. You see, we are a little sensitive to privacy. Apparently, Dropbox comes preinstalled because it’s the most popular; but I expected to see something more interesting and open source, such as ownCloud. How do you see it?

Obviously, having Owncloud support in Symbiose would be a very good point. I'm currently talking to owncloud developers and I'll try to find a solution to access owncloud files from Symbiose. Apparently, that will be a little bit complicated because Owncloud doesn't have a REST API. Dropbox as well as Google Drive comes preinstalled because both have a well-documented API so I could write a library or use an existing one to manage files on these services. That was relatively easy to do, that's why it comes preinstalled. I don't want to force people to use one or another service. The more services will be supported, the better Symbiose will be.

-How long until web operating systems will be our daily routine? Would you like to hazard a guess?

I really don't know. I consider Firefox OS as a web operating system, and that one is becoming more and more popular. Chrome OS will be shipped by default with some laptops and can be considered as a web-based OS. Ugly metro apps in Windows 8 are developed with JavaScript. Most of apps you use everyday have a web-based equivalent: e-mail reader, office suite, text editor... Even some games are being developed in JavaScript. That's just incredible! I think there is a real potential with these technologies, and I truly believe the future of web technologies is not just websites.

-Have people been responding to the project by actively participating in its development and debugging?

Well, some developers already have participated in the project's development, but not for a long time. The project's logo, the calculator, the media player and some bash commands (wget and unzip) were made by other people than me. Most of translations were made by the community. But that's all.

-Symbiose is in dire need of…? (Maybe you would like to complete the sentence :D) I mean, what is in dire need?

Developers, developers, developers! There are plenty of new features to implement as I said. New apps, like an e- mail client, a messaging and video call app, a complete office app and others, but a mobile interface (Stunning) too, a port to Firefox OS, Owncloud integration, a screencast feature (a little bit like in Google Docs when multiple users are editing the same file, but on the whole webos) and lots of translations. There is a lot to do! If you have more ideas, notify me. ;-) Everyone's help is very welcomed, we need you!

Symbiose web page.

[μετάφραση και επιμέλεια του άρθρου, από Maria Af.]

  • Σχόλια

0 Comments:

Scroll to Top