BETA

InvestiGateIX: Μια διανομή για Ιδιωτικότητα σε Έρευνες και Αντιπληροφόρηση

Εικόνα constantinos

Η αλήθεια είναι πως τον τελευταίο χρόνο, προσπαθούμε να ενημερωνόμαστε για κάθε λογισμικό που κυκλοφορεί και αφορά την ιδιωτικότητα σε κάθε τομέα. Φυσικά αυτό το κάνουμε απόλυτα υποψιασμένοι και πλέον δίνοντας βάση και στο αν υφίσταται πραγματική ανάγκη για την χρήση αυτών των ειδικευμένων λογισμικών. Πολύ πρόσφατα έπεσε στην αντίληψή μας μια Linux διανομή με την ονομασία InvestiGateIX και όπως είναι ευνόητο, από τ' όνομά της, μας κίνησε το ενδιαφέρον. Ακόμα πιο ενδιαφέρον βρήκαμε πως η διανομή αυτή είχε σχεδόν μηδενικές αναφορές στο διαδίκτυο, ενώ δεν υπήρχε καν στην βάση του Distrowatch. Όπως εξακριβώσαμε, η διανομή είναι πολύ νέα και ίσως αυτός να είναι ένας από τους λόγους και άλλος ένας πως, από την σελίδα της, δίνει την εντύπωση ότι απευθύνεται σε περιορισμένο κοινό.
Ας την δούμε όμως καλύτερα.

Τι είναι η διανομή InvestiGateIX

Είναι μια διανομή που βασίζεται στο Debian και, όπως αναφέρει, σκοπός της είναι να βοηθήσει ανθρώπους που ασχολούνται με την αντιπληροφόρηση και την ερευνητική δημοσιογραφία δίνοντας την δυνατότητα ασφαλών κρυπτογραφημένων εγγράφων με γρήγορη αναζήτηση και εύρεση αυτών σε μεγάλο όγκο αρχείων. Αυτό σημαίνει την διατήρηση των αρχείων σε ασφαλή χώρο και όχι στις cloud υπηρεσίες, όπου θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι υπάρχουν κερκόπορτες για την NSA και άλλες υπηρεσίες "ασφαλείας".
Σκοπός δηλαδή είναι η όποια δικτυακή έρευνα και δημιουργία αρχείων, να μην αφήσει ηλεκτρονικά ίχνη. Την αποθήκευση την επιτυγχάνει, προσθέτοντας ο χρήστης ένα usb-stick και τα πάντα μεταφέρονται σε αυτό που εξ' αρχής θα κρυπτογραφηθεί. Έτσι φυσικά προστατεύει τόσο από παρακολουθήσεις, όσο και από κακόβουλους χάκερς.

Το live CD ενσωματώνει εργαλεία κρυπτογράφησης, OCR λογισμικό αναγνώρισης κειμένου για την μετατροπή σαρωμένων έγγραφων PDF ή εικόνες σε επεξεργάσιμο κείμενο και μια ισχυρή σημασιολογική μηχανή αναζήτησης με πολλαπλά φίλτρα καθιστώντας εύκολο τον γρήγορο εντοπισμό εγγράφων.
Περιλαμβάνει ολόκληρη την σουίτα του LibreOffice, τον επεξεργαστή κειμένου gedit, έναν διαχειριστή συμπιεσμένων αρχείων, μια εφαρμογή αναζήτησης στην επιφάνεια εργασίας, τον Empathy Instant Messager για chat και φωνητικές κλήσεις, ένα λεξικό, το Braserο για "κάψιμο" cd/dvd και τον Ιceweasel σαν browser, ενώ εντύπωση μου έκανε η απουσία MediaPlayer, που μάλλον ωφελείται στο μεγάλο μέγεθος του LibreOffce (όπως και κάθε σουίτας γραφείου φυσικά) που δεν αφήνει επιπλέον κενό χώρο στο live cd, κάτι που θα λυνόταν αν αντί για cd ήταν dvd.

Δοκιμάζοντας την κρυπτογράφηση του usb-stick από την συντόμευση που έχει στην επιφάνεια εργασίας, αυτή έγινε εύκολα, κάνοντας χρήση του LUKS (Linux Unified πλήκτρο Setup) που όπως είδα πρόκειται για την εφαρμογή Privatix, την οποία κάποτε ανέπτυσσε ο δημιουργός της διανομής, μα στην πορεία σταμάτησε την ανάπτυξή της και -όπως φαίνεται- κάνει εδώ χρήση μέρους του κώδικά της.

Το roadmap για το InvestiGateIX περιλαμβάνει "αντικατάσταση" της μνήμης RAM αφού κλείσει, απενεργοποιώντας τα αρχεία καταγραφής και μπλοκάρισμα της κίνησης του δικτύου για τα προγράμματα που ενημερώνονται αυτόματα, όπως το LibreOffice για παράδειγμα.

Σαν σύνολο η διανομή πρόκειται για ένα live λειτουργικό σύστημα με μια σουίτα εφαρμογών γραφείου ώστε να γίνεται εύκολα κρυπτογράφηση σε μια εξωτερική συσκευή, αν οι ανάγκες σας είναι κάτι τέτοιο. Δεν θα την χαρακτήριζα άσχημη, μα όσο ξέρω έχουμε δει και παρουσιάσει αρκετά καλύτερα και πιο πλήρη λογισμικά. Συνιστάται να έχετε ένα ελάχιστο 2GB μνήμης RAM για να είσαστε σε θέση να αναζητήσετε χιλιάδες αρχεία χωρίς επιβάρυνση του συστήματος, ενώ μπορείτε να την τρέξετε live από δισκάκι ή usd-stick, μα ακόμα και να την εγκαταστήσετε στον δίσκο σας μόνη η παράλληλα με άλλη διανομή/λειτουργικό σύστημα.
Αφού κατέβει, μπορείτε να το “κάψετε”, είτε σε ένα DVD είτε σε ένα USB flash drive, εκκινώντας τον υπολογιστή σας από αυτό.

Κατεβάστε το InvestiGateIX: [DOWNLOAD]
>>> η ιστοσελίδα του InvestiGateIX.

  • Σχόλια

0 Comments:

Scroll to Top