BETA

#irunmarathon: Η νέα εποχή των τζάμπα social διαφημίσεων

Εικόνα Helen

Νομίζω πως όλοι θα συμφωνήσουμε στα εξής: Αν θέλεις να απειλήσεις, εκμεταλλευτείς,ευαισθητοποιήσεις τον κόσμο για κάτι, χρησιμοποιείς παιδιά. Αν θες να διαφημίσεις κάτι που να κάνει αίσθηση, χρησιμοποιείς παιδιά. Αν θες να δημιουργήσεις φοβικό κλίμα στην κοινωνία, το κάνεις επικαλούμενος τα παιδιά. Το μόνο βέβαιο πάντως είναι πως η χρήση των παιδιών φέρνει έσοδα και αποτελέσματα.
Και αυτό που ίσως δεν ξέρουμε οι περισσότεροι, μα το γνωρίζει καλά το "αόρατο χέρι της αγοράς" είναι πως η φιλανθρωπία επίσης αποφέρει κέρδη.
Και πόσο μάλλον αν στην φιλανθρωπία εμπλέκεις και παιδιά. Bonus!


Όπα, όπα, όχι αυτά τα παιδιά, πάρτες πίσω αυτές τις φώτο

Μια άλλη αλήθεια (εκτός αυτής των πιο πάνω φωτογραφιών που είναι από τα παιδιά που δεν φέρνουν κέρδη), είναι πως όταν βλέπετε οι εταιρείες κάθε είδους να έχουν ανακαλύψει το διαδίκτυο και την δυναμική του για την προώθηση και την προπαγάνδα τους, τα πράγματα είναι δυσοίωνα όσον αφορά τις μελλοντικές ελευθερίες του διαδικτύου, καθώς θα έρθει η ώρα που οι εταιρείες θα το θεωρήσουν απόλυτα δικό τους κτήμα.
Λίγες ημέρες πριν, τον Οκτώβρη του 2015, ένας βουλευτής και πρώην δημοσιογράφος, εμφανώς τεχνολογικά αναλφάβητος, αλλά έχοντας αντιληφθεί την δυναμική που έχει το διαδίκτυο και τα social-media, ζητούσε να επιβληθεί φορολόγηση στο Facebook στην ελλάδα. Το μόνο βέβαιο πάντως είναι ότι άπαντες έχουν αντιληφθεί πως το διαδίκτυο και τα social-media έχουν μια δυναμική που αν συνδυαστεί σωστά, μπορεί να αποβεί κερδοφόρα. Προσθέστε τώρα και τα παιδιά σε αυτό (όχι τα πιο πάνω, μα τα άλλα, τα λευκά) και μπορείτε να έχετε ένα φοβερό αποτέλεσμα.
Για παράδειγμα, με έναν συνδυασμό των δυο παραπάνω (παιδιών και social-media), θα μπορούσες να κάνεις μια χάρμα διαφήμιση πολλών χιλιάδων ευρώ, ξοδεύοντας μόνο τόσα όσα παίρνει ένας συνταξιούχος τον μήνα! Λαμπρό; Επιχειρηματικότατο; Gamato;

Κάπως έτσι λοιπόν, σκέφτηκε και η Εθνική Τράπεζα (το "εθνική" κατ' όνομα μόνο βέβαια, όπως και κάθε τι "εθνικό" άλλωστε) η οποία ξεκίνησε μια καμπάνια με την ονομασία #irunmarathon που, όπως λέει, πρόκειται για έναν μαραθώνιο ώστε να μαζευτούν χρήματα που θα τα διαθέσει (η τράπεζα) στο Κέντρο Ειδικής Φροντίδας Παιδιών του Ναυτικού Νοσοκομείου Πειραιά.
Πιο συγκεκριμένα - λέει - πως θα δώσει 0,5 ευρώ για κάθε tweet και share που έχει αυτό το hashtag:

Ωραία, θα πουν αρκετοί, είναι κάτι για καλό σκοπό, άρα πού το πρόβλημα;

Εκτός του "προβλήματος" με τις πιο πάνω εικόνες που φανερώνει την απροκάλυπτη υποκρισία, υπάρχει και κάτι άλλο:

Η ΕΤΕ λέει ψέματα και με αυτόν τον τρόπο κατάφερε να κάνει σχεδόν τζάμπα μια διαφήμιση που, υπό άλλες συνθήκες, θα χρειαζόταν να ξοδέψει αρκετές χιλιάδες ευρώ.

Και γιατί λέει ψέματα;

Με μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα runmarathon.gr που δημιούργησε γι' αυτόν τον σκοπό (τα μόνα της έξοδα δηλαδή), και μια ματιά στους όρους συμμετοχής αυτής της καμπάνιας με τον συνολικό τίτλο: "“SHARE YOUR LOVE FOR I-RUN”", μπορεί κανείς στην δεύτερη παράγραφο να ξεχωρίσει τις πιο κάτω γραμμές:

[...] Ρητά επίσης αναφέρεται ότι η ενέργεια θα ολοκληρωθεί και θα λήξει οριστικά όταν το σύνολο των αναρτήσεων που θα συγκεντρωθούν στο εικονικό ψηφιακό μωσαϊκό κοινωνικής προσφοράς θα φτάσει στον συνολικό αριθμό των 10.000 αναρτήσεων, όπως αυτές θα παρουσιαστούν στο microsite i-runmarathon.gr, ανεξάρτητα από την ορισμένη, πιο πάνω ημερομηνία λήξης του Προγράμματος (δηλαδή και νωρίτερα της 8ης Νοεμβρίου 2015).
 

[...] Το ύψος του τελικού ποσού που θα διαθέσει η Τράπεζα στον ως άνω Οργανισμό στο πλαίσιο του Προγράμματος εναπόκειται στην διακριτική ευχέρεια και στην απόλυτη κρίση της Τράπεζας. Ως εκ τούτου, ο συμμετέχων στο Πρόγραμμα, ο ως άνω Οργανισμός ή/και οποιοσδήποτε τρίτος δεν αποκτούν οποιαδήποτε αξίωση έναντι της Τράπεζας για την καταβολή οποιουδήποτε ποσού στον ως άνω Οργανισμό ή σε οποιονδήποτε τρίτο.

Με απλά μαθηματικά δηλαδή, 10.000 αναρτήσεις διά 0.50€, μας κάνει 5.000€.
Να θυμίσουμε πάντως, πως η ΕTE είναι ήδη χορηγός του μαραθωνίου (άρα ο ανάλογος προϋπολογισμός υπάρχει) και η  αντίστοιχη καμπάνια έγινε πέρυσι (2014) για το "Χαμόγελο του Παιδιού" (που λίγο νωρίτερα ξέβραζε ρατσισμό για το θέμα της μικρής Μαρίας, του ξανθού 4χρονου κοριτσιού με τους Ρομά).

Και από την άλλη, αναρωτιόμαστε, αν η ΕΤΕ ήθελε να κάνει δωρεά 5.000 ευρώ που γι' αυτήν είναι ψίχουλα και σίγουρα δεν το κάνει χωρίς αντισταθμιστικούς παράγοντες, γιατί να δημιουργηθεί τόσος ντόρος; Για να δείξει ανθρώπινο πρόσωπο πριν τις κατασχέσεις; Τι;
Άραγε, πόσα χρήματα φορολογουμένων με παιδιά χρειάστηκε η Εθνική Τράπεζα για κεφαλαιοποίηση;
Και τέλος πάντων, ειλικρινά πιστεύετε πως θα καθόταν κάποιος να μετρήσει τα hashtags, tweets και shares;
To πως η φάτσα σας και το link του social (πχ facebook) profile σας που είναι φάτσα-κάρτα σε αυτό το "μωσαϊκό" στην σελίδα τους δεν το λάβατε υπόψιν σας; Αναρωτιόμαστε για τον αριθμό των δεδομένων που θα συγκεντρωθούν από αυτή την "αγαθοεργία" των προθύμων ηλιθίων...

Σε όσους/ες αντιτάξουν επιχειρηματολογία  "περί καλού σκοπού" και λοιπά, να τους θυμίσουμε πως μπροστά στις δράσεις αλληλεγγύης και στα όσα κάνουν αυτές οι ομάδες, τα της κάθε ΕΤΕ είναι ασημαντότητες.
Για την Αλληλεγγύη μιλάμε, την είδατε πουθενά να γίνεται viral, όπως το hashtag της τράπεζας;

Τα παιδιά, τα παιδιά όλου του κόσμου, θα έπρεπε να παίζουν και να μαθαίνουν, όχι να πνίγονται και και να λιώνουν σε νοσοκομεία.

 Λέμε λοιπόν όχι στο marketing της (κάθε) "Εθνικής Τράπεζας". Ή, όπως το θέτει πιο απλά το Kollect.org:

 • Σχόλια

9 Comments:

 1. Εικόνα iosif
  iosif (χωρίς επαλήθευση)Νοε 05, 2015 12:58 ΜΜ

  "Με απλά μαθηματικά δηλαδή, 10.000 αναρτήσεις διά 0.50€, μας κάνει 5.000€."
  απλά μαθηματικά..

 2. Εικόνα akounadis
  akounadisΝοε 05, 2015 15:00 ΜΜ

  @iosif
  Στην επιστήμη των μαθηματικών τα "απλά μαθηματικά" αναφέρονται ως "νοεροί υπολογισμοί". Πράξεις που μπορούν να υπολογιστούν μόνο με το μυαλό.

  Τώρα για την Εθνική Τράπεζα (Πρώην Ελλάδος) καλά πάει όλο αυτό που έστησε παρατηρώντας απ' το πρωί στο fb.
  Νοερά κολακεύονται αθώα μικρά μυαλουδάκια και ενήλικες να μεστώνουν πριν την ώρα τους για χάρη της ανθρωπιάς - ανθρωπισμού.

 3. Εικόνα giwrgos loco
  giwrgos loco (χωρίς επαλήθευση)Νοε 05, 2015 13:39 ΜΜ

  ela re vlaka berdeftike adi gia (epi) eipe (dia) toso stokos eisai kai esy ?

 4. Εικόνα Gianna
  GiannaΝοε 05, 2015 13:39 ΜΜ

  Φιλανθρωπία με hastag από μια κοινωνία προβάτων που θα συνεχίσει να κάνει viral "φιλανθρωπίες" εταιρειών. Αυτό δε συμβαίνει πάντα; Άσε που η τράπεζα έχει και πιο σοβαρά να ασχοληθεί τώρα μετά την φυγή από την Finansbank, για να "κουρέψει" τα δάνεια του Αλαφούζου και σία και με το νομικό της τμήμα να έχει τόσο τρέξιμο για τους επικείμενους πλειστηριασμούς.
  @iosif Εσύ από όλα στάθηκες στο δια; Τι είσαι; Πιστός υπάλληλος της Εθνικής;
  Και ναι έτσι είναι: 10.000 αναρτήσεις διά 0.50€ που αντιστοιχεί στην κάθε μια ανάρτηση ισούται με 5.000. Γιατί να εκληφθεί σαν μαθηματικό σύμβολο; Στην καθομιλούμενη αυτή την έκφραση δεν χρησιμοποιούμε;

 5. Εικόνα bobos
  bobos (χωρίς επαλήθευση)Νοε 05, 2015 15:13 ΜΜ

  10.000/0.50 μας κανει 5.000??? Μηπως δεν τα μαθατε καλα τα μαθηματικα? lol

 6. Εικόνα Gastone
  GastoneΝοε 05, 2015 16:38 ΜΜ

  Tο θέμα σας λοιπόν είναι στο αν αποδόθηκε σωστά η λέξη "δια" που μπορεί να εκληφθεί σαν αναλογία, όπως είπε και η κοπελιά πιο πάνω το χρησιμοποιούμε στην καθομιλούμενη (5000 ευρώ δια 0,5 ευρώ που αντιστοιχεί στο κάθε like) είτε και σαν μαθηματική πράξη και όχι απλή (με την έννοια "λαϊκή" όπως είπε και ο φίλος πριν) σε ένα αυστηρά και με μαθηματικούς όρους κείμενο.
  Και στο φινάλε μπορεί να είναι απλά ένα συντακτικό λάθος που δεν αλλοιώνει τίποτα σε ένα κατά τα άλλα άρτιο κείμενο και το μοναδικό όσων κυκλοφορούν που αναφέρει την κάθε πτυχή της τραπεζικής "φιλανθρωπίας". Ίσως και από την πίεση του χρόνου να δημοσιευτεί αφού έχουμε μια είδηση που παίζει την ίδια στιγμή.

  Λοιπόν ξέρετε τι καταλαβαίνω και που αυτό ξέρουν και όσοι ΔΕΝ μένουν Ελλάδα;
  Πως σας αξίζουν να τρώτε μνημόνια, δακρυγόνα και φόρους για όλη σας την ζωή μέχρι και την 10000η γενιά των απογόνων σας.
  Δεν είσαστε απλά ηλίθιοι μερικοί, αλλά πραγματιστικά πρόθυμοι και χρήσιμοι ηλίθιοι των όσων σας επιβάλλουν τα πιο πάνω.

  Το θέμα λοιπόν είναι η ΕΤΕ, η "φιλανθρωπία" της και όλη η ηλιθιότητα και εξαπάτηση με αυτό.
  Συμφωνείτε ή να παίξουμε τόμοπλα καλύτερα που είναι και πιο εύκολο αντιληπτικά;

 7. Εικόνα jim
  jim (χωρίς επαλήθευση)Νοε 11, 2015 15:20 ΜΜ

  εσυ πρεπει να εισαι ο Αινσταιν στα μαθηματικα......

 8. Εικόνα bobos
  bobos (χωρίς επαλήθευση)Νοε 05, 2015 20:49 ΜΜ

  Ειστε λιγο αδυνατοι στα μαθηματικα. Πρεπει να σας κανω μαθηματα διαφορικου λογισμου.

 9. Εικόνα maesrin
  maesrin (χωρίς επαλήθευση)Νοε 08, 2015 19:53 ΜΜ

  Hi Helen,

  Ωραίο το άρθρο σου.
  Δυστυχώς η υποτιθέμενη φιλανθρωπία τους είναι απλά ένα φτηνό εργαλείο marketing που τους αποφέρει έυκολα και γρήγορα έσοδα, όπως πολύ ωραία περιέγραψες.
  Δεν πρέπει να περιμένουμε και πολλά από τις τράπεζες , είναι καπιταλιστικά όργανα και δουλεύουν για να κερδοφορούν τα αφεντικά τους. Δεν κάνουν τπτ για την ψυχή της μάνας τους.

  Regards

Scroll to Top