BETA

Καφεμαντεία, αυγομαντεία και άλλες «μαντείες» στην εποχή της τεχνολογίας

Εικόνα Helen

Η άποψη που επικρατεί για τις προλήψεις και τις δεισιδαιμονίες είναι πως αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ζωής του ανθρώπου και επίσης λέγεται ότι σχεδόν όλοι οι άνθρωποι είναι προληπτικοί, παρότι δεν το παραδέχονται. Μάλιστα, παρουσιάζονται ως παρεκκλίσεις από το θρησκευτικό συναίσθημα με την «λογική» πως οι άνθρωποι δημιουργούν ανύπαρκτες υποχρεώσεις και φοβούνται πράγματα που δεν πρέπει να φοβούνται ή να πιστεύουν ότι ορισμένα σημεία, κάποιες χειρονομίες, φυλαχτά ή και λόγια είναι ικανά να τους προφυλάξουν από κάθε κακό.

Πρακτικά, οι προλήψεις αυτές δεν έχουν ουσιαστικές διαφορές από τις θρησκείες οι οποίες κουβαλάνε μια σειρά από προλήψεις, δεισιδαιμονίες και απόκρυφες τελετές, με λόγια, ψαλμωδίες και φυλαχτά επίσης. Ίσως, το μόνο βέβαιο είναι πως η κάθε πρόληψη αποτελεί και επιβίωση παλιότερων δοξασιών. Άραγε, πόσο απέχουν οι φοβίες των πρώτων ανθρώπων από το κυνήγι και το κάψιμο των μαγισσών του μεσαίωνα;
Ή, ακόμα χειρότερα, τι διαφορά υπάρχει από τις «έξτρα» λειτουργίες όπου για παράδειγμα, οι ιερείς «ευλογούν» αυγά για τις νιόπαντρες και εγκύους;

Πόσα άραγε, να κατάφεραν ο εκπρόσωποι του Διαφωτισμού και οι Ουμανιστές, όταν έθεσαν στο κέντρο την λογική και τον άνθρωπο, που με το πνεύμα του ισχυριζόταν ότι επικράτησε στα φοβερά στοιχεία της φύσης, διώχνοντας τις δεισιδαιμονίες και τις προκαταλήψεις και απομακρύνοντας τον φόβο του αγνώστου, κατευνάζοντας τις μεταφυσικές ανησυχίες;
Είναι δυνατόν να ισχυριζόμαστε πως η επιστήμη και η λογική μας απάλλαξαν από τον φόβο όταν οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα φοβούνται ως ακόμα την ίδια την φύση και τα φαινόμενά της ή και το σκοτάδι; Και αυτό είναι αντιφατικό αφού οι πρώτοι άνθρωποι ζούσαν μέσα στην φύση και ήταν εναρμονισμένοι με τα φαινόμενά της, ενώ αντίθετα ο σύγχρονος άνθρωπος την φοβάται.

Προφανώς οι πρώτες ανιμιστικές λατρείες υποκινήθηκαν μάλλον από περιέργεια και όχι από φόβο για το άγνωστο, αφήνοντας ανοιχτό και τον δρόμο της φαντασίας, η οποία πράγματι απελευθερώνει όχι μόνο από τον φόβο, μα και από την ρουτίνα και την βαρεμάρα, την σχολαστική επανάληψη και στεγνή κατηγοριοποίηση της επιστήμης.
Ευρισκόμενοι πλέον στον 21ο αιώνα της τεχνολογίας και της επιστήμης, βλέπουμε πως η λογική τελικά δεν νίκησε τον φόβο, αλλά, μέσα από την ορθότητα που επέβαλε, μας αναισθητοποίησε, μας έκανε να σκεφτόμαστε και να αντιδρούμε μηχανιστικά, να κλείνουμε τους συναισθηματικούς μας διακόπτες, για να μην φοβηθούμε, να μην πληγωθούμε, να μην νιώθουμε την απώλεια.
Το κυρίαρχο σημείο σε όλα αυτά είναι ο φόβος και επάνω σε αυτόν πάτησε κάθε δεισιδαιμονία και κάθε θρησκεία καθώς οι βάσεις τους είναι κοινές. Δεν υπάρχει ζώο (και ο άνθρωπος ζώο είναι) που να μην νοιώθει φόβο, καθώς αυτό είναι κοινό χαρακτηριστικό όλων (των ζώων). Και ξέρουμε ότι μπορεί να λειτουργεί αποτελεσματικά για κάθε εξουσία στον έλεγχο και στην καταστολή, σε εποχές που η επιστήμη και η τεχνολογική πρόοδος είναι τα ύψιστα αγαθά.

Άρα, η λογική όχι μόνο δεν τον εξάλειψε, αλλά τον τροφοδοτεί, όταν χρειάζεται, ως όπλο επιβολής. Η κυριαρχία είναι πολύ λογική όταν σπείρει τον φόβο. Επί πλέον, μπορεί μία σειρά από λογικούς συλλογισμούς να τον τροφοδοτήσουν και μάλιστα ο νόμος με το προσωπείο της λογικής να τον επιβάλλει.
Με όλα αυτά λοιπόν βλέπουμε γιατί υπάρχει τόση δύναμη και κυριαρχία από τις θρησκείες που είναι και νομοθετικά ισχυρές, μα και των αντιπάλων πλευρών της που εντελώς χοντρικά και συμπυκνωμένα ας τις αναφέρουμε σαν «μαγείες» και προλήψεις.
Ουσιαστικά αυτές οι δυο πλευρές (θρησκεία και «μάγοι / μάντεις») είναι οι δυο πλευρές του ιδίου νομίσματος επιζητώντας περισσότερη πελατεία η κάθε μια για τον εαυτό της. Δεν θα κάτσουμε να κάνουμε ανάλυση, καθώς δεν είναι αυτή η δουλειά και το περιεχόμενο της σελίδας, μα ορισμένα είδη «μαντείας» που υπάρχουν ακόμα και σήμερα, κάνοντας πλούσιους πάρα πολλούς απατεώνες/-ισσες, είναι τα εξής:

Καφεμαντεία
Χειρομαντεία
Χαρτομαντεία
Αυγομαντεία
Βελονομαντεία
Ονοματομαντεία
Ονειρομαντεία
Νεκρομαντεία
Πυρομαντεία
Ορνιθομαντεία
Τοπομαντεία
Τυρομαντεία
Υδρομαντεία
Πυρομαντεία
Ραβδομαντεία

και πάρα πολλά ακόμα που είναι αδύνατο να τα σκεφτεί κάποιος λογικός άνθρωπος, ενώ στην πρώτη θέση βρίσκονται φυσικά οι «προβλέψεις» των ζωωδίων (ναι, υπάρχουν και desktop εφαρμογές). Αυτού του είδους οι «μάντεις» υπάρχουν παντού. Σε ΜΜΕ, σε διαφημίσεις και οπουδήποτε αλλού και όπως είναι εύλογο, για να υπάρχουν, συνεπάγεται πως βρίσκονται άνθρωποι που τα αποδέχονται και είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν τον κάθε απατεώνα ούτως ώστε να «μάθουν τα μελλούμενα».

Και στην προκειμένη, δεν χρειάζεται να είμαστε μάντεις για να καταλάβουμε το γιατί υπάρχουν και ανθούν όλοι αυτοί οι απατεώνες/-ισσες. Υπάρχουν με τον ίδιο τρόπο ακριβώς που υπάρχει και το κάθε τι άλλο που καταδυναστεύει την ζωή, όπως η εξουσία, οι μπάτσοι, το άνισο δικαστικό και νομοθετικό σύστημα. Επειδή τους το επιτρέπει αυτή η σάπια και γ@μημένη αστική τάξη.

Και γιατί όλα αυτά;

Μα επειδή συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο από τα όσα θα ήταν αναμενόμενα και λογικά (;) σε μια εποχή τεχνολογίας και πληροφορίας. Αντί δηλαδή να εξαλειφθούν, αυτές γιγαντωθήκαν χρησιμοποιώντας την τεχνολογία και (όπως πάντα) τα ΜΜΕ για την διαφήμιση και διάδοσή τους:

Το δε GooglePlay βρίθει από apps του είδους με τις καφετζούδες να έχουν τα πρωτεία, ενώ οι apps «μαντείας» προχωράνε ακόμα παραπέρα και σε άλλα είδη:

 

Ενώ συν τα άλλα, καθώς απευθύνονται σε ηλίθιους ανθρώπους (και ψηφοφόρους παρεμπιπτόντως), δίνουν και πιο αναλυτικές οδηγίες μέσω βίντεο how-to:

Και φυσικά, αν τους δώσετε περισσότερα προσωπικά στοιχεία, κάνοντας σύνδεση μέσω social λογαριασμών, «κερδίζετε» ακόμα περισσότερα:

Προσπαθήσαμε να δούμε τι λένε οι χρήστες για αυτά και πονέσανε τα μυαλά και τα μάτια μας και έτσι - αν αυτό είναι δυνατόν - επιλέξαμε τα πιο... «σοβαρά» σχόλια. Απολαύστε μερικά δείγματα:

 

Να δούμε και κάποιες «προβλέψεις» που προμοτάρονται;

Μα και τις... απόκρυφες συμβουλές για επιτυχημένες «προβλέψεις»;:

Έχει νόημα να το συνεχίσουμε; Προφανώς και όχι.

Όμως, πώς το αντιμετωπίζει αυτό η ενημερωτική (χαχαχαχα) πλευρά στο διαδίκτυο, επειδή για τα κανάλια / εφημερίδες / έντυπα το ξέρουμε και άλλωστε ο Σκαι τις προάλλες έδωσε τα ρέστα του. Να τι δίνει μια απλή αναζήτηση (εφαρμογές για «διάβασμα» του φλιτζανιού) στο Google-search:

 

Δεν είναι εύκολο να ξεριζωθεί η πίστη στις προλήψεις, που μας κυβερνούν από τότε που δημιουργήθηκε ο άνθρωπος. Δεν είναι όμως λογικό να πιστεύουμε τυφλά σε προκαταλήψεις και να κανονίζουν την ζωή μας, για παράδειγμα από έναν παπά που θα συναντήσουμε το πρωί στο δρόμο μας, από μια μαύρη γάτα, από το φυλακτό κάποιας τσιγγάνας, από τα κατακάθια του καφέ στο φλυτζάνι ή από τον τρόπο που θα πέσουν τα χαρτιά της τράπουλας.
Η τεχνοκρατική επιστήμη και η συστημική σκέψη αντιμετωπίζουν τον άνθρωπο σαν άτομο, που όμως υπόκειται σε ένα πολυσύνθετο πλέγμα αλληλο-εξαρτήσεων με τα άλλα άτομα, τα περιβάλλοντα και τον ίδιο τον εαυτό του. Κάθε σχέση παρουσιάζεται ως μια σύνθετη, αλληλοτροφοδοτούμενη διαδικασία, που μόνο η επιστήμη μπορεί να εξετάσει. Θέλησαν έτσι να «στριμώξουν» στην λογική όσα η ανθρωπότητα για αιώνες εμπιστευόταν στην φύση και στην μεταφυσική. Η ανθρωπότητα όμως δεν ξεπέρασε το κυνηγετικό στάδιο, απλά τώρα κυνηγάμε ο ένας τον άλλον… Κάποια στιγμή μοιάζει να δόθηκε μια τεράστια μάχη: από τη μια η τεχνολογία και οι επιστήμονες, που εκφράζουν την λογική και από την άλλη οι δρυΐδες, οι μάγοι κλπ, εκφραστές του άρρητου, αυτό που ήταν πέρα από τα ανθρώπινα όρια.

Όπως και να έχει, αυτά είναι υπαρκτά. Οι απατεώνες τη σήμερον ημέρα προστατεύονται και νομικά, μα και από τις δυνάμεις του οικονομικού «φιλελευθερισμού», καθώς όλα αυτά νοούνται σαν επιχειρηματικές δυνατότητες και... innovations.
Αυτό όμως που μπορείτε να παρατηρήσετε - και δεν αποτελεί καθόλου παράδοξο - είναι πως όλοι αυτοί οι τσαρλατάνοι, κυριαρχούν πρωτίστως σε κοινωνικά αναλφάβητες χώρες, όπου το θρησκευτικό στοιχείο είναι ιδιαίτερα έντονο, θεσμοθετημένο και με πρόσβαση στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Δεν εκπλήσσει όμως, καθώς όπως είπαμε, είναι οι δυο πλευρές του ιδίου νομίσματος.

Αναμείνατε λοιπόν, σε λίγο καιρό θα βγάλουμε και εμείς την δική μας app για Linuxoμαντεία. Θα μας στέλνετε screenshot του desktop σας με μια εφαρμογή διαβασμένη από προγραμματιστή του Linux kernel και τραβηγμένο με αλγόριθμο που δουλεύει μόνο σε ώρα Γκρίνουιτς και μαζί με κατάθεση του ποσού των 66,6 ευρώ και εμείς με τις Linuxoμάντισσές μας που τις έχει χρήσει ο Stallman, θα σας στέλνουμε την πρόβλεψη για το μέλλον σας. Εγγυόμαστε 100% επιτυχία. Εμπιστευτείτε μας.

[κάποια στοιχεία στον πρόλογο προέρχονται από το συντροφικό anarchypress]

 • Σχόλια

12 Comments:

 1. Εικόνα debianass
  debianass (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 16, 2017 13:56 ΜΜ

  Ωραίο άρθρο αλλά πιστεύω ότι θα έπρεπε να αναφέρεται και στον τεχνοσαμανισμό http://www.psychonaut.com/blog/31655-technoshamanism.html :D

 2. Εικόνα μιχάλης
  μιχάλης (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 16, 2017 14:24 ΜΜ

  Όπα Έλενα!!! ararchypress βλέπω στο τέλος!!! θα του ρίξω μια ματιά για να δω τι άρθρα μελετάτε και από που αντλείτε όλες αυτές τις πληροφορίες .

 3. Εικόνα DarkGoth
  DarkGothΦεβ 16, 2017 19:37 ΜΜ

  Αναμείνατε λοιπόν, σε λίγο καιρό θα βγάλουμε και εμείς την δική μας app για Linuxoμαντεία. Θα μας στέλνετε screenshot του desktop σας με μια εφαρμογή διαβασμένη από προγραμματιστή του Linux kernel και τραβηγμένο με αλγόριθμο που δουλεύει μόνο σε ώρα Γκρίνουιτς και μαζί με κατάθεση του ποσού των 66,6 ευρώ και εμείς με τις Linuxoμάντισσές μας που τις έχει χρήσει ο Stallman, θα σας στέλνουμε την πρόβλεψη για το μέλλον σας. Εγγυόμαστε 100% επιτυχία. Εμπιστευτείτε μας.

  θελω καποιος να με διαβασει το desktop μου, και να με πει το μελλον μου, και το ριζικο μου. θα "ασημωσω" με λεφτα απο μονοπολη, γιατι δεν εχω μια αυτη τη στιγμη:...

  http://osarena.net/sites/default/files/files/2016/11/17/gnomeshell-gothi...

 4. Εικόνα Χάρης
  Χάρης (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 17, 2017 10:58 ΠΜ

  Σαν λινουξομάντης έχω να σου πω τα παρακάτω: Η επιφάνεια εργασίας σου φανερώνει πως η ζωή σου είχε μεγάλες αντιξοότητες και ήταν μαύρη μπούρμπουλη.

  Στα παιδικά σου χρόνια (όπως φανερώνει το αλεπουδάκι του GIMP), ήθελες να βρεις την χαρά διαμέσου του παιχνιδιού, όμως σου έβγαιναν δυσάρεστες εκπλήξεις που δεν τις περίμενες. Τα εικονίδια στο launch μας δείχνουν πως έχεις συγγραφικό ταλέντο, αλλά και μουσικό, που μπορείς να αξιοποιήσεις. Η μουσική που ακούς είναι underground και ακολουθεί υπόγεια διαδρομή όπως λέει ο Νιόνιος.

  Η κουλτούρα σου είναι βαθιά, και είσαι πολύ ψαγμένος και φιλοσοφημένος, καθώς επίσης και αντιδραστικός με αναρχική αντίληψη. Διαβάζεις πολύ, συγγράφεις, και θέλεις να έχεις μουσικά ακούσματα. Όμως υπάρχει μια διάχυτη απαισιοδοξία στα πιστεύω, βλέπεις δηλαδή πως στο Σύμπαν πολλά θα καταλήξουν μέσα στις μαύρες τρύπες.

  Παρακολουθείς αρκετές θεατρικές παραστάσεις σε θέατρα όπως Βαφείο, Θέατρο Βαγόνι, Θέατρο Κάτω από τη Γέφυρα, και το στυλ σου στο ντύσιμο είναι αναρχικό με μαύρο φούτερ και παλιά ρούχα μπλου τζιν και παπούτσια. Μπορεί να είσαι συλλέκτης γραμματοσήμων, ενώ το περιστέρι φανερώνει πως είσαι ελευθεριακός και ειρηνιστής. Η ταπετσαρία δείχνει πως εκτιμάς το κλασσικό, και τις κλασσικές αξίες.

  Το τέρμιναλ λέει πως είσαι ψαγμένος και θέλεις να μαθαίνεις δύσκολα πράγματα, ενώ ο system monitor μας λέει πως δίνεις βάρος στην κατανομή πόρων και διεργασιών στη ζωή σου, προσπαθώντας να κρατήσεις ισορροπίες.

  Το μέλλον σου είναι δυστυχώς δύσκολο και θα αντιμετωπίσεις πολλές αναποδιές κλεισμένος στον εαυτό σου, καθώς βλέπω στην μπάρα εναλλαγής desktops του GNOME, θα κλείνεσαι στον δικό σου φανταστικό, ευαίσθητο, ιδεαλιστικό κόσμο (γυναίκα στο αστρικό περιβάλλον του εικονιδίου), και οι γύρω σου δεν θα σε καταλαβαίνουν πιστεύοντας πως είσαι σε εφτασφράγιστο κιτάπι.

  Δυστυχώς θα έχεις πρόβλημα υλικών πόρων, (μπορεί ακόμα και να σου κόψουν το ρεύμα και να μείνεις ξαφνικά στα σκοτεινά), κατανομής εργασιών (system monitor), στο μέλλον σου. Θα αισθάνεσαι πως δεν υπάρχουν ελπίδες, και θα εξακολουθείς να πορεύεσαι "σε ένα κατώι μυστικό" με τυχόν συντρόφους σου, όπως λέει η Μπέλλου.

  Θα πρέπει να το πάρεις απόφαση, και να συνεχίσεις ακάθεκτος στα πιστεύω σου χωρίς να παρεκκλίνεις. Προσοχή όμως, γιατί είσαι επιρρεπής στις ουσίες, έτσι να μην καπνίζεις πολύ, η να μην πίνεις. Να μην ξεκινήσεις τον μπάφο, γιατί αν το κάνεις μπορεί να καπνίζεις πολλούς μπάφους και να ξεφύγεις από τον έλεγχο.

  Ινδάλματα σου είναι η Μαλβίνα, ορισμένες μοιραίες γυναίκες από παλιές ασπρόμαυρες ταινίες όπως η Γκρέτα Γκάρμπο, η Ίγκριτ Μπέργκμαν, συγκροτήματα που ακούς είναι metal όπως Accept, ζωγράφοι που σου αρέσουν είναι Βαν Γκονγκ.
  Τα games που παίζεις είναι σε σκοτεινό περιβάλλον όπως Doom 3, και adventures μυστηρίου και σκοτεινής ατμόσφαιρας.
  Εποχή σου είναι ο Χειμώνας με βαριά συννεφιά σε παλιά πόλη με κλασσικά σπίτια, η Sci Fi city με ελάχιστους κατοίκους.

 5. Εικόνα DarkGoth
  DarkGothΦεβ 17, 2017 16:33 ΜΜ

  ΛΟΛ!!!... χαχαχαχα!!!... εγραψες (και κυριολεκτικα, και μεταφορικα) :D :D :D... ολοκληρη αναλυση ακομα και για τα εικονιδια. μιας που ειπα εικονιδια, το εικονιδιο του gimp, αλεπουδι ειναι, η, σκυλακι; γιατι εμενα με μοιαζει σαν σκυλακι πιο πολυ... νομιζω...

  οσο για τον μπαφο, πιειτε μπαφο αφοβα, κανει καλο, οπως μας λενε και τα πλοκαμια του καρχαρια:...

  https://www.youtube.com/watch?v=3FwkadVa15U

  :D :D :D

 6. Εικόνα spaceman555
  spaceman555 (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 17, 2017 01:11 ΠΜ

  Μάντεις και τις χαρτορίχτρες μας απασχολούν εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Είναι κλασσικοι απατεώνες οι οποίοι τόσα χρόνια εχουν πάρει εκατομμύρια απο άτομα χαμηλής νοημοσύνης. Εσεις πιάνετε κάτι χαζοεφαρμογές που στοχεύουν σε συγκεκριμένο εξίσου ηλίθιο κοινό και προσπαθείτε να το κάνετε να φαίνεται σοβαρό "τεχνολογικό" φαινόμενο και major problem. Αφού μας εισάγετε στο άρθρο με παραδείγματα απο τέτοιες χαζοεφαρμογές φτάνουμε στο σημείο που εξηγείτε γιατί συμβαίνει αυτο. Το συμπέρασμα σας είναι οτι η "αστική τάξη" και οι "δυνάμεις" του νεοφιλελευθερισμού προστατεύουν τους απατεώνες. Φτάνετε στο σημείο να λέτε οτι αυτές οι εφαρμογές θεωρούνται και...innovations! . Το αρθρο δεν εχει να κανει κατι με τεχνολογία. Ηταν απλά ένα ακόμα κράξιμο στο "φιλελευθερισμο" χωρίς επιχειρήματα. (πχ γιατί η αστική ταξη προστατευει κατι χαζοapps?). Πρωτού κράξετε τους άλλους αναλογιστείτε τι κάνετε εσείς : Πλαγιαρισμός , strawman fallacy , δημοσιογραφία των "leftist buzzwords", άρθρα-κράξιμο με πρόσχημα την τεχνολογία ,αλλα χωρις πραγματικό τεχνολογικό ενδιαφέρων. Δεν παρατηρώ πολλές διαφόρές απο αυτούς που έχουν χαρτομαντικά apps. Αυτοί απευθύνονται σε συντηρητικούς προκατειλημμένους δεισιδαίμονες ,ενω εσείς σε όσους πιστεύουν οτι λέξεις οπως "αστική τάξη" σημαίνουν κάτι.

 7. Εικόνα debianass
  debianass (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 17, 2017 13:46 ΜΜ

  Λέξεις όπως "αστική τάξη" σημαίνει κάτι για όσους βιώνουν την αδυσώπητη πραγματικότητα. Για όσους βιώνουν την πραγματικότητα των media προφανώς δε σημαίνει τίποτα αφού δεν αναφέρονται σε διαφημίσεις, τηλεπαιχνίδια και πρωινάδικα.
  Κι αν το διαδίκτυο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το ξεσκέπασμα της απάτης, για τη διάδοση διαρροών και την οικειοποίηση της γνώσης από όσους δεν είχαν πρόσβαση σ'αυτήν μέχρι σήμερα, εξίσου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάδοση της ηλιθιότητας, της υποταγής και της εν λευκώ συναίνεσης σε υποτιθέμενες αυθεντίες.

 8. Εικόνα Χάρης
  Χάρης (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 17, 2017 16:13 ΜΜ

  Μην το αποκλείσεις πως η σύγχρονη νεοφιλελεύθερη τάξη πραγμάτων δεν χρειάζεται διαδικασίες όπως η αστρολογία. Όπως βλέπεις στα συστημικά ΜΜΕ, πρωινάδικα, μεσημεριανάδικα, έχουν πάντα αστρολόγους. Και βεβαίως όποιος έχει και αστρολόγο βεντέτα, ανεβάζει την τηλεθέαση. Τι προωθείται δηλαδή; Μόδα, αστρολογία, μαγειρική, φτηνά αστικά σήριαλ, χαζομάρα και προπαγάνδα. Η αστρολογία είναι κάτι το null. Δεν ξεκινά από πουθενά, δεν πηγαίνει πουθενά. Βολεύει δηλαδή το σύστημα ο άλλος να πιστεύει πως την καθημερινότητα του την καθορίζουν η Αφροδίτη, ο Κρόνος, ο Ερμής, και τα ζώδια.

  Υπάρχουν πολλά αστρολογικά προγράμματα για PC, πολλά από αυτά είναι πανάκριβα. Αυτό που κάνουν είναι πως χρησιμοποιούν ημερολογιακά data, και μαθηματικούς υπολογισμούς για να δουν τις θέσεις των πλανητών στο ηλιακό σύστημα σε οποιαδήποτε παρελθοντική η μελλοντική ημερομηνία. Έτσι, σου βγάζουν τον λεγόμενο ωροσκόπο σου, και εσύ πληρώνεις τα sites η τους αστρολόγους γι' αυτό. Είναι μια αγορά με ένα άλφα κέρδος. Τα προγράμματα από μαθηματική άποψη είναι σωστά, αυτό που είναι φαντασία είναι οι προβλέψεις.

 9. Εικόνα debianass
  debianass (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 17, 2017 17:12 ΜΜ

  Κι όμως, ένας από τους καθηγητές μου στο λύκειο, και συγκεκριμένα εκείνος που μου κέντρισε το ενδιαφέρον για την πληροφορική, είχε ασχοληθεί με τους βιορυθμούς κι είχε γράψει τις πρώτες εφαρμογές σε basic. Ο ίδιος βέβαια σαν επιστήμονας δεν πίστευε σε τέτοιες μαλακίες, πίστευε όμως στο χρήμα που του απέφεραν κι ήταν πολύ περισσότερο από το μισθό του καθηγητή. Το χρήμα και ο κεντρικός ρόλος του σε μια κοινωνία σχετίζεται άμεσα με τις ταξικές ανισότητες. Σε μια αταξική κοινωνία για παράδειγμα, ο επιστήμονας αυτός θα είχε ασχοληθεί με κάτι κοινωνικά ωφέλιμο. Στην ταξική κοινωνία είναι αδιάφορη η ωφελιμότητά του. Εκείνο που έχει σημασία είναι η κερδοφορία του. Κι αυτό δείχνει αρκετά για τη σχέση των απατεώνων με το καπιταλιστικό περιβάλλον.

 10. Εικόνα Helen
  HelenΦεβ 17, 2017 23:21 ΜΜ

  Το «καταναλωτική τάξη», θα το καταλάβαινες καλύτερα; Ή, ίσως το «τάξη που επιβάλλει την κανονικότητα»;

  Άραγε τι άλλο θα μπορούσα, για τα υπόλοιπα που αναφέρεις, αν κάποιος ακόμα να καταλάβει πως πολιτική, τεχνολογία, κοινωνία, είναι ένα πλέον. Μια αλυσίδα. Χειραγωγούν. Διαμορφώνουν συνειδήσεις και πολλά άλλα. Hallooooo...

 11. Εικόνα Pragma_linux
  Pragma_linux (χωρίς επαλήθευση)Mar 01, 2017 21:50 ΜΜ

  Το φαινόμενο το έχω συναντήσει και σε άλλες χώρες, των βαλκανίων και πιο ψηλά. Η προσωπική μου άποψη γι' αυτό όπως και ένα σωρό άλλες αιρέσεις και θρησκευτικές επινοήσεις (εξωγήινοι, κ.λ.π) είναι ότι έχει άμεση σχέση με τη μιζέρια και την απελπισία που βιώνουν οι άνθρωποι. Όσο χειρότερα πάει η οικονομία και βυθιζόμαστε σε οικονομική και κρίση αξιών, τόσο θα τρέχουν οι άνθρωποι σε καφετζούδες και σωτήρες κάθε είδους. Και μιλάμε κάθε είδους σάλτσα εκμετάλευσης της ανθρώπινης αδυναμίας.
  Έχω πάρα πολλά προσωπικά παραδείγματα από εξωτερικό και Ελλάδα που μπορώ να περιγράψω. Αλλά νομίζω δεν αξίζει τον κόπο και υπάρχουν και τα προσωπικά δεδομένα των εμπλεκομένων που δε μπορώ να θείξω. Βεβαίως , βεβαίως.
  Από εδώ Ελλάδα πλάκα έχει όταν κάποιοι γνωστοί Σαλονικιοί ψάρωσαν άγρια ένα διάσημο μέντιουμ και τα παραδέχτηκε όλα με το Νι και με Το Σίγμα....Είχε φάει κάνα 5χίλιαρο από μια ξαδέρφη τους. Μάλλον θα το θυμάται καιρό το χουνέρι που έπαθε το "διάμεσο"...

 12. Εικόνα Giorgos Proxeiros (...)
  Giorgos Proxeir... (χωρίς επαλήθευση)Mar 27, 2018 22:03 ΜΜ

  Το πρωτο πειραμα του Μιλγκραμ εγινε πριν 60 τοσα χρονια και εδειξε (το δευτερο μη εμφανες συμπερασμα) οτι ψυχιατροι και ψυχολογοι (του Γειλ παρακαλω) ειχαν μαυρα μεσανυχτα.
  Το πειραμα ξαναγινε το 2009 σε διαφορες χωρες, με ακριβως τα ιδια αποτελεσματα (με τα σκηπτρα να τα κραταει η Ονλανδια με 90% πολιτισμενα προβατοειδη).
  Μετα απ αυτα ( κοιτα Στανφορντ κλπ) το μονο που θα μουκανε εντυπωση θα ηταν η διαπιστωση οτι "ο ανθρωπος ειναι λογικο ον". @@ @@ @@@ ειναι. (τουλαχιστον μερικοι το ξερουν και μπορουν να φρεναρουν λιγες λαμακιες τους)
  Σ ευχαριστουμε για το αρθρο.
  Κουραγιο παιδια!

Scroll to Top