BETA

Καλά και Τεχνολογικά Σκλαβούγεννα [ho-ho-ho]

Εικόνα Maria

Η Γαλάτεια ήταν πάντοτε ένας κοινωνικά ευαισθητοποιημένος άνθρωπος. Έτσι, σοκαρίστηκε πολύ όταν είδε τον άστεγο στην είσοδο του κτιρίου απέναντι από την ΜΚΟ που εργαζόταν.
Φυσικά, αυτό δεν μπορούσε να το αφήσει έτσι. Αμέσως, άνοιξε την τσάντα της, άρπαξε το iphone5 της, και τον τράβηξε μια φωτογραφία. Ήταν απολύτως βέβαιη πως με το status της, θα του πηγαίναν κάποιοι φαγητό αυτές τις χρονιάρες μέρες. Αυτό ήταν και το πρώτο που έκανε μόλις μπήκε στο γραφείο της. Άνοιξε το MacAir της και δημοσίευσε την φωτογραφία αναστενάζοντας βαριά.
Η Γαλάτεια, σαν παιδί αστικής οικογένειας, ήξερε από δυσκολίες. Αυτός άλλωστε και ο λόγος που δούλευε και στην συγκεκριμένη ΜΚΟ. Για να βοηθήσει τους φτωχούς σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μα πώς γίνεται να υπάρχει φτώχεια την σημερινή εποχή;

αναρωτήθηκε, ανοίγοντας την σελίδα του δικτυακού καταστήματος ώστε να επιλέξει Χριστουγεννιάτικα δώρα για τους φίλους της...


Την απάντηση σε αυτό, την δίνει το πιο κάτω ντοκιμαντέρ. Καταπιάνεται με την Apple, η οποία αποτελεί και ένα από τα «πετράδια του καπιταλιστικού στέμματος».
Δεν είναι μόνο η Apple βέβαια. Το ίδιο ισχύει σε κάθε προϊόν της πολυεθνικής βιομηχανίας.

Δημοσιογράφοι του BBC έφεραν στο φως τις συνθήκες εργασίας στα κινέζικα εργοστάσια της Apple, εκεί που παρασκευάζονται τα περιβόητα iphones. Ρεπόρτερς του καναλιού, κατάφεραν να διεισδύσουν σε εγκαταστάσεις που ελέγχονταν από την εταιρεία Pegatron η οποία είχε προσλάβει εκατοντάδες ανθρώπους προκειμένου να ετοιμάσουν το iphone 6.

 

Οι τακτικές της εταιρείας

H μισθωμένη από την Apple Foxconn, είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της σύγχρονης δουλείας. Θα την περιγράφαμε ως την φάμπρικα που αυτοκτονούν οι εργαζόμενοι για να παρασκευαστούν το iphone και άλλα gadgets της σύγχρονης τεχνολογίας. Ίσως αρκετοί δεν γνωρίζουν πως πλέον στα εργοστάσια της Foxconn, έχουν τοποθετηθεί δίχτυα, προκειμένου να μην σκοτώνονται οι υπάλληλοι που αποπειρώνται αυτοκτονίες.

Ίσως αυτό που είναι σήμερα η Apple, να το χρωστάει στους δεκάδες νεκρούς και τελειωμένους από την ζωή ανθρώπους στην Κίνα.

Η Apple είναι αυτή που είναι, και εκφράζει πλήρως όλο αυτό το ακραίο καπιταλιστικό δόγμα το οποίο δημιουργεί κρίσεις και πρόσφυγες. Η ύπαρξή της είναι άμεσα δεμένη με τον καταναλωτισμό και το life-styling, το iSlave, εκφυλίζοντας την τεχνολογία.
Τα logos των εταιρειών, τα branding, δεν είναι σύμβολο μεγαλοπρέπειας, αλλά ωμά καπιταλιστικά σύμβολα δημιουργημένα με αίμα ανθρώπων που υπάρχουν μόνο σαν σκιές και σαν σκλάβοι στις πολυεθνικές φάμπρικες, εκεί που η ζωή δεν έχει την παραμικρή αξία έναντι του «πολυτίμου» δολαρίου / ευρώ. Κοιτώντας το σήμερα και το τι συμβαίνει με την Apple, είναι προφανές νομίζω.

H τεχνολογία θα μπορούσε να είχε εξαλείψει την φτώχεια.

Αντ' αυτού, χρυσοπληρώνουμε τα προϊόντα της Apple, με αντίκρισμα τις ζωές μικρών παιδιών και εργαζόμενους που κοιμούνται όρθιοι μην αντέχοντας τις βάρδιες. Αλλά βλέπετε, πάνω από όλα πρέπει να βγει το δυνατόν πιο γρήγορα στην παραγωγή το εκάστοτε καινούριο γυαλιστερό iphone προκειμένου να αυξηθούν κι άλλο τα υπερκέρδη της εταιρείας. Εταιρείες που χωρίζουν το ανθρώπινο είδος σε τρεις κατηγορίες:

ή καταναλωτής ή σκλάβος ή περιττός

Και στα πλαίσια αυτά, με την νομιμότητα που τους δίνει ο καπιταλισμός, κάνουν ανθρώπινη δουλεία, δουλεμπόριο, δημιουργούν επεμβάσεις σε κράτη, πάντα και μόνο για το συμφέρον των αφεντικών και μη λογαριάζοντας καμία ανθρώπινη αξία.

 

Panorama: Η Γυαλιστερή Χριστουγεννιάτικη Apple και η Εγκληματική Συμπεριφορά της σε Εργαζόμενους ΚΑΙ Παιδιά

Οι τρεις ρεπόρτερς του BBC, μετά από την φρικιαστική εμπειρία τους, έφτιαξαν το ντοκιμαντέρ «Panorama» προκειμένου να δείξουν, με ντοκουμέντα, τις υποσχέσεις της Apple· υποσχέσεις που η εταιρεία δεν κράτησε. Να βγάλουν προς τα έξω όλα όσα βίωσαν ως... εργαζόμενοι.
Α, ναι, να πούμε εδώ πως οι δημοσιογράφοι του BBC, το κρυφό βίντεο κατάφεραν να το τραβήξουν μπαίνοντας στο εργοστάσιο «μεταμφιεσμένοι» σε εργάτες.

Αλήθεια, χρειάζεται να πούμε ότι αυτά που είδαν ήταν άκρως σοκαριστικά;

Εργάτες κοιμόταν όρθιοι στην γραμμή παραγωγής, μετά από 18 συνεχόμενες ώρες δουλειάς!

 

I am too tired, too sleepy. I can’t stand this any longer.

δηλαδή:

Είμαι πολύ κουρασμένος, νυστάζω.
Δεν το αντέχω πια όλο αυτό.

ψελλίζει ένας εργαζόμενος στα πλάνα του βίντεο που τραβήχτηκε κρυφά.
 

Όπως λέει χαρακτηριστικά η ομάδα των δημοσιογράφων του BBC, που έκανε το αποκλειστικό ρεπορτάζ:

There’s «virtually no one awake» in the iPhone testing area.

ελληνιστί:

Δεν υπάρχει «σχεδόν κανείς ξύπνιος» στον χώρο όπου ετοιμάζονταν το iphone 6.

 

Η εγκληματική συμπεριφορά όμως της Apple απέναντι στους εργαζόμενους δεν σταματάει στο εργοστάσιο, μα ούτε και στους ενήλικες εργαζόμενους.

 

Μικρά παιδιά το τίμημα των iphone

Στην ιστορία φρίκης, ρόλο κλειδί παίζουν μικρά παιδιά στην Ινδονησία που διακινδυνεύουν την ζωή τους κορώνα-γράμματα. Βλέπετε, η πηγή από την οποία προέρχονται τα υλικά, για την παρασκευή των τηλεφώνων, είναι στην Ινδονησία.
Η έρευνα των ρεπόρτερς οδήγησε στην Ινδονησία, όπου και παράγεται το μετάλλευμα το οποίο χρησιμοποιούν στα τηλέφωνα.
Η έρευνα των δημοσιογράφων οδήγησε στην Ινδονησία, όπου και παράγεται το μετάλλευμα το οποίο χρησιμοποιούν στα τηλέφωνα. Η διαδικασία εύρεσης του μεταλλεύματος είναι άκρως επικίνδυνη. Μικρά παιδιά σκάβουν σε λάκκους μέσα σε ορυχεία, με κίνδυνο ανά πάσα στιγμή να προκληθεί κατολίσθηση.
Όταν ο δημοσιογράφος ρωτάει ένα από τα παιδιά πώς αισθάνεται, το παιδάκι με απόλυτη συναίσθηση του κινδύνου που διατρέχει, και με τον φόβο ζωγραιφισμένο στο προσωπάκι του, απαντάει:

My feelings; I'm worried.
Worried about landslides.

δηλαδή:

Πώς αισθάνομαι; Φοβάμαι· κινδυνεύω από τις κατολισθήσεις.

 

Το ντοκιμαντέρ βέβαια είναι περσινό αλλά το παρουσιάζουμε σαν υπενθύμιση, εν' όψει της γυαλιστερής χριστουγεννιάτικης Apple και γενικότερα του καταναλωτισμού.
Παρότι το ντοκιμαντέρ είναι με αγγλικούς υπότιτλους, νομίζω πως ακόμα και να μην ξέρει κανείς γρι αγγλικά, τα φρικιαστικά πλάνα δίνουν την πλήρη εικόνα.


    Τώρα, κατάλαβες γιατί υπάρχουν οι φτωχοί και οι σκλάβοι στον πλανήτη;

Επειδή πρέπει εσύ, ο δυτικός καταναλωτής, να έχεις το νέο γυαλιστερό iphone.
Επειδή σε έχουν πείσει πως αν έχεις κάτι τέτοιο, θα είσαι ξεχωριστός/ή.
Το πως αυτό βγαίνει σε βιομηχανική παραγωγή και αμέτρητα εκατομμύρια κομμάτια, για άλλα τόσα αμέτρητα εκατομμύρια «μοναδικούς και ξεχωριστούς», μάλλον διαφεύγει. Άλλωστε, είναι τόσο ισχυρή η διαφημιστική προπαγάνδα και η δημιουργία ψευδών αναγκών, που όλα αυτά ούτε που περνάνε από το μυαλό του «μοναδικού και ξεχωριστού, τυχερού» καταναλωτή.
Δείτε στο βίντεο πώς αποθανατίζουν οι φωτογράφοι την συσκευή. Κοιτάξτε γύρω σας, τόσο μέσα στα δικτυακά παράθυρα, όσο και στα άλλα του σπιτιού σας. Μια τεράστια διαφημιστική ταμπέλα και μια λίστα επιβεβλημένων αναγκών. Όλα δημιουργημένα έτσι, ούτως ώστε να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες της αίσθησης, του εγώ, και της ανταγωνιστικότητας στον μικρόκοσμο του καθενός.
Δεν είναι μόνο γελοίο όλο αυτό. Είναι απόκοσμο και απάνθρωπο. Προφανώς, τον έμμεσο ηθικό αυτουργό όλων αυτών θα τον αναγνωρίσουμε στην επόμενη selfie στην αντανάκλαση της βιτρίνας κάποιου καταστήματος.
 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το video είναι στην αρχή του άρθρου.

 • Σχόλια

2 Comments:

 1. Εικόνα K-fIreCE
  K-fIreCE (χωρίς επαλήθευση)Δεκ 17, 2015 21:25 ΜΜ

  Το βίντεο δεν εμφανίζεται κάπου. Κοιτάξτε το ή αν δεν το βλέπω εγώ να το επισημάνετε για να φαίνεται πιο εύκολα.

  Συμφωνώ ότι πολλοί παίρνουν iphone γιατί έτσι τους έχουν πείσει αλλά μία μικρή μερίδα των καταναλωτών το παίρνει γιατί είναι αλεξίσφαιρο από την NSA από την έκδοση 8.χ. Σε αυτήν την περίπτωση τη θα προτείνατε αντί για iphone? Σημ. δεν έχω iphone σε περίπτωση που το σκεφτείτε.

 2. Εικόνα K-fIreCE
  K-fIreCE (χωρίς επαλήθευση)Δεκ 17, 2015 21:26 ΜΜ

  Γράψτε λάθος για το βίντεο. Αυτό που έμοιαζε με εικόνα στην αρχή ήταν τελικά το βίντεο.

Scroll to Top