BETA

Κάντε Ιδιωτικό Διαμοιρασμό χωρίς ενδιάμεσους servers

Εικόνα constantinos

To διαδίκτυο αναδύθηκε ως ένα μέσο χειραφέτησης, αυτονομίας, διαμοιρασμού και πληροφορίας, μα συγχρόνως - και στην σημερινή μορφή του, με την εξέλιξη που παίρνει - χρησιμοποιείται από κυβερνήσεις και εταιρείες για έλεγχο και χειραγώγηση, ευρισκόμενοι πλέον στο σημείο που η ιδιωτικότητα αντιμετωπίζεται καχύποπτα και μπροστά σε μια μορφή που προτρέπει τους ανθρώπους πως δεν την χρειάζονται καθώς τα πάντα θα πρέπει να γίνουν share. To ιδιωτικό απόρρητο έχει φτάσει στο σημείο να μην θεωρείται ως δεδομένο, αναγκαζόμενος να το ζητήσεις εγγράφως από κρατικές υπηρεσίες. Δεν είναι μακρυά η μέρα - δυο γενιές το πολύ - που οι λέξεις "ιδιωτικότητα" και "προσωπικό απόρρητο" δεν θα υπάρχουν και, ελάχιστα αργότερα, οι αμέσως επόμενες γενιές ούτε που θα μπορούν να τα αντιληφθούν. Αυτό δεν το λέω εγώ, μα πολλοί, ανάμεσά τους και o Snowden. Και για να διευκρινίσουμε, ώστε να ξέρουμε ακριβώς για τι μιλάμε, καθώς την υπερβολή και την συνωμοσιολογία τις χωρίζει μια μικρή κλωστή:

Απόρρητο και ιδιωτικότητα δεν σημαίνει να μην ξέρει κανείς στον κόσμο τι κάνεις. Σημαίνει ότι, θα έχεις επιλέξει εσύ το ποιος θα ξέρει τι κάνεις.

Δεν τίθεται θέμα επιλογής ανάμεσα στην ιδιωτική ζωή και στην κοινωνική ζωή. Υπάρχουν επαρκή εργαλεία για την προστασία της ιδιωτικής σου ζωής χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο, χωρίς να χρειάζεται να παραδώσεις τις προσωπικές σου λεπτομέρειες στις μελλοντικές γενιές των συλλεκτών δεδομένων (data-miners). Και επειδή εκατομμύρια άνθρωποι αρχίζουν να φρικάρουν με την παρακολούθηση - χάρη στον Snowden και τους δημοσιογράφους που δημοσιοποίησαν προσεκτικά τις διαρροές του - υπάρχει πολλή ενέργεια και χρήμα που δαπανάται πλέον για να γίνουν εύχρηστα αυτά τα εργαλεία. Και αυτό σίγουρα είναι καλό, όμως τα κακά νέα είναι ότι τα εργαλεία προστασίας της ιδιωτικής ζωής τείνουν να είναι λίγο πολύπλοκα (clunky). Αυτό συμβαίνει γιατί, μέχρι τον Snowden, σχεδόν ο καθένας που ενδιαφερόταν για την ιδιωτική του ζωή και την τεχνολογία ήταν ήδη αρκετά τεχνολογικά έμπειρος. Όχι επειδή οι nerds χρειάζονται περισσότερη προστασία της ιδιωτικής τους ζωής από οποιονδήποτε άλλον, αλλά επειδή ήταν σε καλύτερη θέση να κατανοήσουν τι είδους παρακολούθηση γινόταν και κατά πόσο αυτή παραβίαζε την ιδιωτική τους ζωή. Αλλά, όπως είπα ήδη, αυτό αλλάζει γρήγορα και τα πράγματα έχουν αρχίσει και συνεχίζουν να βελτιώνονται.
Δεν είναι όμως μόνο αυτό, αλλά είναι και θέμα ηλικίας, επειδή αλλιώς αντιλαμβάνεται το διαδίκτυο η γενιά που γεννήθηκε περίπου όταν άλλαζε ο αιώνας από τον 20ο στον 21ο - η digital native γενιά -, αλλιώς ένας 35άρης ή 40άρης ή και ακόμα πιο μεγάλος που ανακάλυψε το διαδίκτυο και προφανώς αυτοί χρειάζεται να καταβάλλουν περισσότερη προσπάθεια για να τα καταφέρουν με τα “κομπούτερς” και την "τεχνολογία".
Νομίζω, πολύ εύστοχα το θέτει ο Douglas Adams:

    1. Ό,τι υπάρχει στον κόσμο, όταν γεννιόμαστε, είναι το φυσιολογικό και το συνηθισμένο και το δεχόμαστε απλά ως ένα φυσιολογικό κομμάτι του τρόπου που λειτουργεί ο κόσμος.

    2. Ό,τι όμως εφευρέθηκε από την χρονική περίοδο από 15 μέχρι 35 ετών, είναι νέο, συναρπαστικό και επαναστατικό και μπορείς να κάνεις πιθανώς μια καριέρα σε αυτό.

    3. Οτιδήποτε εφευρέθηκε αφού είσαι ήδη πλέον 35 χρονών, είναι (το αντιλαμβάνεσαι ως κάτι) ενάντια στην φυσική τάξη των πραγμάτων.

Το μήνυμα λοιπόν που προσπαθούμε να περάσουμε, είναι αυτό:

Η προστασία της ιδιωτικής σου ζωής παραμένει δική σου ευθύνη.

Όπως λέει και ο Cory Doctorow (συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας, ακτιβιστής, δημοσιογράφος και blogger):

Στην ουσία είσαι ένας “κινούμενος στόχος” και δεν είναι πάντα εύκολο να προστατευθείς (στον βαθμό που εσύ επιλέγεις). Αλλά είναι μια καταπληκτική νοητική άσκηση απέναντι σε όλους αυτούς τους τρόπους που υπάρχουν και θα υπάρξουν, για να θέσουν σε κίνδυνο την ιδιωτική σου ζωή μέσα από την χρήση του διαδικτύου. Και είναι και μια καλή πρακτική σε έναν κόσμο όπου οι ηδονοβλεψίες-δισεκατομμυριούχοι και οι εκτός-ελέγχου-κατάσκοποι θέλουν να μετατρέψουν το διαδίκτυο στην πιο τέλεια συσκευή παρακολούθησης του κόσμου. Αν νομίζεις ότι εξαντλείται η προστασία της ιδιωτικής σου ζωής με το να μην επιτρέψεις στους γονείς σου να δουν το ιστορικό περιήγησης σου στον browser σου, απλά περίμενε μέχρι να αποκτήσει τα προσωπικά σου δεδομένα η κάθε κυβέρνηση και υπηρεσία αστυνόμευσης στον κόσμο.

 

Άσε το share-link και πιάσε το P2P

Μπορεί ν' αλλάξει ο κόσμος μας και η πλάστιγγα να γείρει στον καθημερινό άνθρωπο; Μπορούν να εξαλειφθούν οι κοινωνικές και ταξικές αδικίες;
Μπορεί δηλαδή ν' αλλάξει το σύστημα;
Μπορούμε να δημιουργήσουμε τον κόσμο που θέλουμε, μέσα στον κόσμο που θέλουμε να ξεπεράσουμε; Και πώς μπορούμε ν' αλλάξουμε τον κόσμο, όχι αύριο, μα τώρα;

Αυτά τα ερωτήματα - που δεν θα έπρεπε καν να είναι ερωτήματα και να υφίστανται - που θέτει το Ομότιμο Μανιφέστο, είναι και πάλι - δυστυχώς - πολύπλοκα όχι ν' απαντηθούν, μα να γίνουν γρήγορα και συλλογικά κατανοητά και κτήμα των ανθρώπων. Μιλάμε δηλαδή γι' αυτοργάνωση, αλληλεγγύη, συλλογικότητα και P2P!

Η ομότιμη (P2P) μορφή δικτύωσης αποτελεί μια νέα μορφή πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής οργάνωσης που δημιουργεί έναν νέο δημόσιο χώρο (τα πληροφοριακά Kοινά) ο οποίος πρέπει να προστατευθεί και να επεκταθεί.
Οι αρχές που αναπτύχθηκαν από το κίνημα του ελεύθερου λογισμικού προσφέρονται σαν πρότυπα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και σε άλλες περιοχές της κοινωνικής και παραγωγικής ζωής.
Ό,τι επανασυνδέεται με τις παλαιότερες παραδόσεις και προσπάθειες για μια περισσότερο συλλογική κοινωνική κατάσταση, αλλά αυτήν την φορά καθιστά περιττή την ανάγκη του αυταρχισμού και του συγκεντρωτισμού.

Εμείς, στην περίπτωση αυτού του άρθρου, μιλάμε για καθαρό P2P διαμοιρασμό. Δηλαδή ανάμεσα σε επιλεγμένους ανθρώπους, χωρίς την διαμεσολάβηση κανενός τρίτου server, επιλέγοντας πού, με ποιους ακριβώς ανθρώπους θέλουμε να διαμοιράσουμε κάτι. Υπάρχει πλήθος από εφαρμογές επικοινωνίας που μπορούμε να αποστείλουμε ιδιωτικά αρχεία, μα σχεδόν πάντα θα πρέπει και τα δυο μέρη να έχουν εγκατεστημένη την ίδια εφαρμογή, να έχουν γίνει ανταλλαγές επαφών (id) και ει δυνατόν αυτή η εφαρμογή να δουλεύει σε πολλά λειτουργικά συστήματα μα και σε φορητές συσκευές, καθώς ο κάθε άνθρωπος μπορεί να έχει κάτι διαφορετικό ανάλογα τις περιστάσεις.
Δυστυχώς, είμαστε πλέον μαθημένοι στις κάθε λογής υπηρεσίες και ξεχνάμε το βασικότερο και αυτονόητο:

Την αποκεντρωμένη τεχνολογία, τα P2P δίκτυα που οι περισσότεροι τα γνωρίσαν από τα torrents, η οποία έρχεται να δώσει δραστικές λύσεις στο θέμα της ελευθερίας πρόσβασης, της διάδοσης πληροφοριών και στον τερματισμό της λογοκρισίας.

Τον διαμοιρασμό δηλαδή από χρήστη σε χρήστη, απ' ευθείας και επιλεγμένα, χωρίς να μεσολαβεί τίποτα και κανένας πέρα από τα αμέσως ενδιαφερόμενα πρόσωπα που ανταλλάσσουν τα αρχεία.

Ένα δίκτυο υπολογιστών peer-to-peerP2P) είναι ένα δίκτυο που επιτρέπει σε δύο ή περισσότερους υπολογιστές να μοιράζονται τους πόρους τους ισοδύναμα. Το δίκτυο αυτό χρησιμοποιεί την επεξεργαστική ισχύ, τον αποθηκευτικό χώρο και το εύρος ζώνης (bandwidth) των κόμβων. Όλοι οι κόμβοι του δικτύου έχουν ίσα δικαιώματα. Πληροφορίες που βρίσκονται στον ένα κόμβο, ανάλογα με τα δικαιώματα που καθορίζονται, μπορούν να διαβαστούν από όλους τους άλλους και αντίστροφα.

Και αν δεν το καταλάβατε ακόμα, μιλάμε για το εξής απλό, καθώς είναι κάτι που γνωρίζουν καλά οι περισσότεροι και συν τ' άλλα έχει πλέον πολύ μεγάλο βαθμό ευκολίας:

Διαμοιραστείτε προσωπικά αρχεία μέσω torrents

Συστήματα όπως το Gnutella και το Freenet (μα και το Usenet) αποτελούν παραδείγματα μιας μορφής υπηρεσίας ανταλλαγής αρχείων που λειτουργούν χωρίς την χρήση server, κάνοντας δύσκολο τον εντοπισμό τους, μα οι επιπλέον δυνατότητες που έχουν, η άνθησή τους πριν κάποια χρόνια, σε συνδυασμό με τις νέες τεχνολογίες, είναι ικανές να οδηγήσουν σε μια εντελώς διαφορετική εποχή χωρίς εξαρτήσεις.

Μα και πάλι αυτά, είναι κάπως πολύπλοκα, αν δεν αποκτήσει εμπειρία κάποιος δουλεύοντάς τα και μάλλον υπερβολικά όταν μιλάμε για διαμοιρασμό προσωπικών αρχείων ανάμεσα σε συγκεκριμένους ανθρώπους.
Η λύση είναι πιο απλή και είναι τα torrents. Η ανταλλαγή δηλαδή αρχείων με συγκεκριμένους ανθρώπους, με χρήση torrents. Σχεδόν όλες οι Linux διανομές έχουν από default μια Torrent εφαρμογή και αυτή συνήθως είναι το Transmission, ενώ είναι μια από τις πρώτες εφαρμογές που θα κατεβάσει ένας χρήστης Windows.
Σχεδόν άπαντες ξέρουν να δουλεύουν μια torrent εφαρμογή για να κατεβάσουν αρχεία, συνεπώς τι πιο απλό από το να δημιουργήσετε ένα torrent με τα αρχεία που επιθυμείτε να διαμοιραστείτε με συγκεκριμένους ανθρώπους, χωρίς να μεσολαβεί κάποιος άλλος, χωρίς να το γνωρίζει κανείς και χωρίς να αφήσετε ισχυρά δικτυακά ίχνη;

Κυκλοφορεί ο μύθος πως είναι δύσκολο να δημιουργηθεί ένα torrent αρχείο, κάτι που πλέον δεν ισχύει καθόλου - βασικά, ποτέ δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολο - αλλά γίνεται με ελάχιστα κλικ και ίσως πιο μετά, για την λήψη από τους υπόλοιπους, μια αύξηση της ταχύτητας διαμοιρασμού. Όλα γίνονται με λίγα κλικ.
Στο παράδειγμά μας, θα χρησιμοποιήσουμε τον Transmission που είναι και η δημοφιλέστερη εφαρμογή του είδους. Αντίστοιχα γίνεται και στις περισσότερες.

Ανοίγοντας το Transmission, από την εργαλειοθήκη στο επάνω μέρος, πάμε:

Αρχείο > Νέο

Θ' ανοίξει ένα νέο παραθυράκι, απ' όπου θα επιλέξουμε το πού θέλουμε να αποθηκευτεί στον δίσκο μας το torrent αρχείο που θα δημιουργήσουμε [από προεπιλογή είναι στον φάκελο: Λήψεις (Downloads)], ποιο / ποια αρχείο/α θέλουμε να διαμοιραστούμε προκειμένου να τα επιλέξουμε και τέλος, αν θέλουμε να προσθέσουμε μια σημείωση προς τους παραλήπτες, καθώς και κάτι σημαντικό, το αν αυτό το αρχείο torrent θα είναι ιδιωτικό ή δημόσιο:

Όπως βλέπετε, υπάρχουν δυο επιλογές:

Ή να επιλέξουμε έναν ολόκληρο φάκελο που μέσα του θα περιλαμβάνει τα προς τον ιδιωτικό διαμοιρασμό αρχεία
Ή να επιλέξουμε ένα μονό και συγκεκριμένο αρχείο

Επιλέγοντας αυτό που θέλουμε (στο παράδειγμά μας επιλέξαμε μονό αρχείο), ανοίγει το σύνηθες παράθυρο περιήγησης στους φακέλους του συστήματός μας, ώστε να διαλέξουμε αυτό που θέλουμε:

Πατώντας το κουμπάκι "Άνοιγμα""ΟΚ" ή όπως το λέει η κάθε εφαρμογή), θα δούμε τ' όνομα του επιλεγμένου αρχείου, στην συγκεκριμένη επιλογή του προηγούμενου παραθύρου:

Τώρα, αρκεί να πατήσετε το κουμπάκι: "Νέο", στο κάτω μέρος, θα δείτε και την μπάρα προόδου δημιουργίας του torrent σας που μόλις τελειώσει, θα σας δώσει και το μήνυμα επιβεβαίωσης:

Αν μεταβείτε στον φάκελο που επιλέξατε προηγουμένως να αποθηκευτεί το torrent αρχείο σας, θα το δείτε εκεί, με την ονομασία που είχε το αρχείο που φτιάξατε:

Κάνοντας κλικ επάνω του, θα σας ανοίξει στο Transmission (ή όποια torrent εφαρμογή έχετε):

Τώρα, το μόνο που χρειάζεται, είναι να στείλετε αυτό το torrent αρχείο στους ανθρώπους που θέλετε να το διαμοιράσετε.

Κάποιοι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψιν σας:

- Κατά την διάρκεια του διαμοιρασμού, θα πρέπει ο υπολογιστής που φιλοξενεί το συγκεκριμένο αρχείο να είναι on-line.
- Αυτό το αρχείο (το αρχικό) να μην μετακινηθεί και διαγραφεί, μέχρι να ολοκληρωθεί ο διαμοιρασμός με τους ανθρώπους που επιθυμείτε.

Ίσως χρειαστεί να πειράξετε και λίγο τις default ρυθμίσεις για την ταχύτητα μετάδοσης ή ακόμα και να ορίσετε προσαρμοζόμενες ημέρες και ώρες λήψης. Τίποτε το δύσκολο:

Φυσικά κατά την διάρκεια της λήψης, μπορείτε να βλέπετε πόσοι και ποιοι είναι συνδεδεμένοι, ώστε να είσαστε και με έναν ακόμα τρόπο βέβαιοι πως το λαμβάνουν μόνο οι συγκεκριμένοι άνθρωποι που θέλετε.

Φυσικά, ανάλογα την σοβαρότητα, μπορούν να γίνουν ακόμα πολλά, όπως κρυπτογράφηση ή και στεγανογράφηση του αρχικού αρχείου, μα εκεί πάμε σε άλλα και λίγο πέρα από τον σκοπό του άρθρου που δεν είναι άλλος από το να δείξει πόσο πιο εύκολα, απλά και ιδιωτικά μπορεί να γίνει διαμοιρασμός με ανθρώπους που επιθυμούμε, χωρίς κανείς άλλος να ξέρει κάτι.

Όπως βλέπετε, η δύναμη βρίσκεται στα χέρια μας και δεν είμαστε κατ' ανάγκη εξαρτημένοι από υπηρεσίες. Το θέμα είναι αυτό να λάβει μαζικές διαστάσεις και να γίνει συνείδηση όλο και περισσοτέρων ανθρώπων που χρησιμοποιούν καθημερινά το διαδίκτυο. Οι εφαρμογές P2P επικοινωνίας υπάρχουν και έχουμε παρουσιάσει αρκετές στο osarena. Το ίδιο μπορεί να συμβεί ακόμα και με το ίδιο το διαδίκτυο χάρη στα Mesh Networks. Το ίδιο και με τις ιστοσελίδες, χωρίς φόβους και λογοκρισία.
Τα πάντα βασικά είναι στο χέρι μας. Ακόμα και οι P2P κοινωνίες...

  • Σχόλια

0 Comments:

Scroll to Top