BETA

Κάρτα Πολίτη και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση: Τι είναι αυτά;

Εικόνα Helen

Τους τελευταίους μήνες έχει ανακάμψει στην δημοσιότητα η λεγόμενη ως "Κάρτα του Πολίτη" και μάλλον είναι κάμποσα gigabytes όλα όσα έχουν γραφεί σχετικά με αυτό το θέμα. Παρόλα αυτά όμως, τα όσα έχουν γραφεί και εξακολουθούν να γράφονται και να λέγονται, ελάχιστοι είναι οι άνθρωποι που έχουν καταλάβει κάτι.
Αφενός, είναι ένα θέμα, το οποίο προσπαθούν να εξηγήσουν πολιτικοί και δημοσιογράφοι και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις οι πρώτοι να είναι άνθρωποι μιας κάποιας ηλικίας που ίσως και να αδυνατούν να κατανοήσουν τι σημαίνει ηλεκτρονικός υπολογιστής και διαδίκτυο. Οι δεύτεροι πάλι, είναι στο σύνολό τους αναξιόπιστοι και συν τα άλλα, η σχέση τους με τα ηλεκτρονικά μέσα αρχίζει και τελειώνει σε facebook, twitter και στα blogs τους τα οποία λίγο-πολύ αναπαραγάγουν το ίδιο περιεχόμενο, ανάλογα με την πολιτική τους σκοπιμότητα και συμφέροντα. Και τέλος πάντων, για να μην κατηγορηθούμε ως αφοριστικοί, ας πούμε πως είναι απλά αναρμόδιοι.
Αν πάλι, προσπαθήσετε να το ψάξετε στο διαδίκτυο προκειμένου να σχηματίσετε μια γνώμη περί αυτών, είναι βέβαιο πως θα απογοητευτείτε. Ή μάλλον όχι. Και αυτό είναι αφοριστικό. Το πιο ακριβές είναι πως ναι, θα βρείτε πολύ σχετικό υλικό, το οποίο και θα σας καλύψει, ανάλογα του τι πιστεύετε για τα πράγματα και ανάλογα της κοσμοθεωρίας σας.

Γιατί το λέω αυτό;

Επειδή, αν βάλετε ως όρο αναζήτησης το: "κάρτα του πολίτη", κάπου σε ένα ποσοστό 80 με 85%, θα σας επιστρέψει αποτελέσματα περί "χαράγματος", "αντίχριστου", "666", "προφητείες" γερόντων (ναι, του Παΐσου), διαμαρτυρίες παπάδων και χριστιανόπληκτων ομάδων.
Σε ένα ποσοστό 15 με 17%, θα βρείτε σχετικές δημοσιεύσεις που είναι απλά κυβερνητικές ανακοινώσεις (οι οποίες παρουσιάζονται σαν ειδήσεις) και συνεντεύξεις υπουργών, ενώ στο υπόλοιπο, θα ανακαλύψετε τους "ειδικούς ασφαλείας" που παρουσιάζουν ένα ψεκασμένο βίντεο με έναν γερμανό (ναι, "ειδικό ασφαλείας") που λέει πως οι hackers (cute) θα μπορούν να σπάσουν αυτήν την ηλεκτρονική κάρτα.
Και τέλος, σε κάποιο σημείο θα πάρει το μάτι σας και τις σχετικές δημοσιεύσεις από το open.gov που δεν τις λες και διαφωτιστικές.
Να, για παράδειγμα, τόσο με τον βασικό όρο, όσο και με κάμποσους ακόμα για περισσότερες διευκρινήσεις:

 

Χρησιμοποιήσαμε την μηχανή της Google, σε ένα καθαρό σύστημα, χωρίς προηγούμενο ιστορικό και λαμβάνοντας σαν δεδομένο πως η Google κατά την πληκτρολόγηση, σερβίρει και τις πιο δημοφιλείς σχετικές αναζητήσεις, είναι προφανές στο πού κινείται όλη αυτή η... "πληροφόρηση":

Αν αφήναμε στην άκρη τις γραφικότητες περί "θηρίου της αποκάλυψης", τις ξύλινες μπουρδολογίες πολιτικών και δημοσιογράφων και τις παρεμβάσεις των τυχάρπαστων "ειδικών ασφαλείας", τι μας μένει;
Ας δούμε λοιπόν αυτά, μα καλό είναι πιο πριν να υπενθυμίσουμε ορισμένα γεγονότα τα οποία παίζουν τον ρόλο τους στην κατανόηση αυτού.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το άρθρο είναι συνεργατικό, εξ' ου και η διακύμανση του λόγου και τελικά, η πολιτικοποίηση του.

Επιστημονική φαντασία;

Δεν θυμάμαι τώρα τον τίτλο ούτε και την ακριβή πλοκή, μα σε ένα βιβλίο επιστημονικής φαντασίας που είχα διαβάσει κάποτε, μίλαγε για έναν corporation κόσμο αποτελούμενο από κάστες και όχλο (με τον δεύτερο να κατοικεί στις παρυφές των φουτουριστικών πόλεων, κάπως σαν τις σημερινές φαβέλες στην Βραζιλία και σε εκατοντάδες άλλες χώρες και να αποτελεί την εργατική δύναμη προς όφελος των καστών).
Όλοι οι άνθρωποι είχαν ενσωματωμένο ένα τσιπ, το οποίο περιείχε όλες τις πληροφορίες, τον γενετικό τους κώδικα, το ιατρικό ιστορικό τους, και κάθε άλλη πληροφορία, ενώ συγχρόνως χρησιμοποιείτο και ως ένα σύστημα πληρωμών και πίστωσης μονάδων (χρήματος).
Μέσω αυτού, η άρχουσα τάξη, μπορούσε και είχε έλεγχο στις γεννήσεις και στην αξιοποίηση των εργατών/ριων ανάλογα το dna τους, ενώ συγχρόνως είχε την δυνατότητα να "τερματίσει" το τσιπ, κάτι που θα σημαίνει και τον αποκλεισμό του ατόμου από τα πάντα και κατά συνέπεια και τον φυσικό θάνατό του.
Όλος ο πληθυσμός μέχρι και τις πιο χαμηλές κάστες, ήταν υποχρεωμένος να καταβάλει το 100% των μονάδων του (χρήματος), στις εταιρείες - κράτος, για την στέγασή του, την απόκτηση φαγητού / νερού και άλλων βιώσιμων πόρων και αναγκών για τον άνθρωπο. Χωρίς την ύπαρξη του τσιπ δηλαδή, ήταν αδύνατη η επιβίωση.

Εμείς βέβαια εδώ, δεν μιλάμε για επιστημονική φαντασία, ούτε για σενάρια, μα είναι γεγονός πως το ατομικό μικροτσίπ δεν αποτελεί καθόλου επιστημονική φαντασία. Ούτε θα μπορούσαμε να είμαστε επικριτικοί. Από μόνη της μια τέτοια τεχνολογία θα βελτιστοποιούσε την ποιότητα ζωής, θα παρείχε σωτήριες ιατρικές πληροφορίες σε περίπτωση ανάγκης, θα μείωνε το κράτος και τις εξαρτήσεις, μέχρι ακόμα και που θα μπορούσε να επιφέρει και ένα είδος κοινωνικής / οικονομικής δικαιοσύνης (μα όχι απαραίτητα και ισότητας).
Όλα αυτά βέβαια σε κοινωνίες που δεν θα ήταν σαν αυτές του βιβλίου που αναφέραμε. Εταιρικές δηλαδή, μα ούτε καν και κρατικές. Θα ήταν υπέροχο σε ευτοπικές κοινωνίες κατοικούμενες από έλλογους ανθρώπους μέσα σε πλαίσια δικαιοσύνης και ισότητας ταυτόχρονα.
Το γεγονός όμως είναι πως, όχι μόνο δεν βρισκόμαστε σε τέτοιες κοινωνίες, μα το αύριο (κυριολεκτικά) που έρχεται είναι πολύ άσχημο και πολύ δυσοίωνο κάτω από την απόλυτη δικτατορία του νεοφιλελευθερισμού. Οι άνθρωποι είναι μόνο καταναλωτικές μονάδες και τα προσωπικά δεδομένα είναι κυριολεκτικά ο χρυσός της ψηφιακής εποχής.
Είναι όμως και κάτι ακόμα περισσότερο τα personal data. Είναι αυτά τα οποία θα καθορίζουν πολιτικές, στρατηγικές και οικονομίες. Τον ίδιο τον τρόπο ζωής δηλαδή, ως και το δικαίωμα αποκλεισμού από αυτήν.

- Και επειδη τα όρια ανάμεσα στις υποθέσεις περί θεωριών συνωμοσίας και γραφικότητας είναι στενά, ας δούμε κατ' αρχάς τι θα είναι αυτή η Κάρτα του Πολίτη. Παραβλέπουμε το να σχολιάσουμε το αν αυτή θα γίνει αποδεκτή λόγω αντιδράσεων και μπλα-μπλα. Είναι βέβαιο πως όχι μόνο θα γίνει αποδεκτή, μα και πολύ εύκολα επίσης.
Οι λόγοι για αυτό συνοψίζονται στα εξής:

1. Θα καταστεί νομοθετικά και ρυθμιστικά αναγκαία η απόκτησή της κάποια στιγμή και σύντομα.
2. Η κατάσταση με τα capital-controls αύξησε κατακόρυφα την χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών.
3. Η ύπαρξη του διαδικτύου και η διαμορφωθείσα κατάσταση με τα e-shops και cloud είναι πλέον δεδομένη, καθημερινή και οικεία σε όλο και μεγαλύτερο πληθυσμιακό κομμάτι.
4. Το κλίμα προπαγάνδας, καταστολής και φόβου, που υπάρχει, έχει δημιουργήσει πολύ μειωμένα κοινωνικά αντανακλαστικά αντίδρασης.

Επομένως. ας δούμε τι θα περιέχει σε πρώτη φάση, αυτή η κάρτα. Την λέμε κάρτα, επειδή τέτοια ακριβώς θα είναι. Ιδίου μεγέθους και κατασκευής με τις συνήθεις τραπεζικές κάρτες που όμοια με αυτές, θα έχει ένα τσιπ, στο οποίο θα συμπιέζονται οι προσωπικές πληροφορίες. Δεν θα ενσωματώνονται δηλαδή, στον ανθρώπινο εγκέφαλο σε έμβρυα και οπουδήποτε αλλού, όπως αναφέρουν διάφορα εν τω χριστώ blogs και εκπρόσωποι της εκκλησίας. Αν και αυτό "τεχνικά" είναι κάτι εφαρμόσιμο (για παράδειγμα τα chips στα κατοικίδια), δεν θα μας εμφυτεύσουν κάποιο τέτοιο chip. Ας πούμε όχι ακόμα τουλάχιστον, ώστε να ικανοποιηθούν όλες οι πλευρές και να συνεχίσουμε. :)

[ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Με το πορτοκαλί χρώμα έχουμε κάνει ορισμένες σημειώσεις που θα αναλύσουμε στην συνέχεια]

Τι στοιχεία θα περιλαμβάνει η Κάρτα του Πολίτη;

Ασχέτως του τι λέγεται, θα πρέπει να αρχίσουμε από τα όσα αναφέρει το "Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης", στην σελίδα της δημόσιας διαβούλευσης. Βέβαια αυτός ο όρος ("δημόσια διαβούλευση") είναι πλασματικός και παραπλανητικός, μα όπως και να έχει, η αρχή πρέπει να γίνει από εκεί. Όσον αφορά λοιπόν, τους σκοπούς και του πλαισίου χρήσης της Κάρτας Πολίτη, αναφέρονται τα εξής:

Η Κάρτα Πολίτη θα αξιοποιείται για τη φυσική ταυτοποίηση των πολιτών αντικαθιστώντας το υπάρχον Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας. Ο πολίτης θα έχει μόνον ένα έντυπο, την Κάρτα Πολίτη, η οποία θα χρησιμοποιείται σε όλο το εύρος της καθημερινής ζωής του και θα οδηγήσει στη σταδιακή αντικατάσταση πληθώρας προσωπικών εγγράφων και πιστοποιητικών στις συναλλαγές του με το Δημόσιο.

Η Κάρτα Πολίτη θα αποτελέσει το βασικό μέσο για την ταχεία ηλεκτρονική διεκπεραίωση υποθέσεων και συναλλαγών των πολιτών με το Δημόσιο Τομέα,. Θα αποτελεί την ψηφιακή ταυτότητα των πολιτών στο Διαδίκτυο,  επιτρέποντας την ψηφιακή αυθεντικοποίησή τους, με σκοπό την πρόσβαση όσων πολιτών το επιθυμούν  σε σημαντικό εύρος ηλεκτρονικών υπηρεσιών που παρέχονται ή θα αναπτυχθούν από τη Δημόσια Διοίκηση.

Η Κάρτα Πολίτη, για τους πολίτες που το επιθυμούν, θα παρέχει και τη δυνατότητα δημιουργίας ψηφιακής υπογραφής εγγράφων στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας. Με τον τρόπο αυτό, θα μπορεί να υποστηριχθεί το πρώτο βήμα στο μακρύ δρόμο της μετάβασης στην ψηφιακή, φιλική στο περιβάλλον, Δημόσια Διοίκηση

Παράλληλα, οι δυνατότητες που προσφέρει η Κάρτα Πολίτη θα μπορούν να αξιοποιηθούν και από επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, με σκοπό την εκ μέρους τους επέκταση υφιστάμενων και την ανάπτυξη νέων καινοτομικών υπηρεσιών που θα αποσκοπούν στη βελτίωση της ζωής των πολιτών. Τέτοιες δράσεις εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνουν την ασφαλή πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες, την ανάπτυξη και παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών κ.λπ.

Για να έχουμε όμως και μαι πιο συνολική εικόνα, ας δούμε και τα τεχνικά χαρακτηριστικά που αναφέρονται από το υπουργείο που αξίζει να σημειωθεί πως φοβούμενο την... θεϊκή οργή διά στόματος των ποιμεναρχών, φρόντισε να βάλει και την διευκρίνιση περί απουσίας barcode. Του 666, ξέρετε... :

Σύμφωνα με το σχεδιασμό που βρίσκεται σε εξέλιξη, η Κάρτα Πολίτη θα έχει τη μορφή και τις διαστάσεις καρτών που χρησιμοποιούμε ήδη στην καθημερινότητά μας, όπως η κάρτα ανάληψης μετρητών, ενώ στην επιφάνειά της θα αποτυπώνονται τα συνήθη στοιχεία ταυτοποίησης του κατόχου της και η φωτογραφία του. Παράλληλα, θα φέρει πλινθίο, μέσω του οποίου θα προσφέρεται, για όποιον πολίτη το επιθυμεί, η δυνατότητα ψηφιακής αυθεντικοποίησης κατά τη χρήση ηλεκτρονικών υπηρεσιών στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και η δυνατότητα παραγωγής ψηφιακής υπογραφής εγγράφων ενώ σε καμία φάση της προετοιμασίας δεν εντοπίζεται οποιαδήποτε  ανάγκη χρήσης γραμμωτού κώδικα (barcode) και για αυτό το λόγο δεν θα περιλαμβάνεται.

Η Κάρτα Πολίτη θα διαθέτει υψηλού επιπέδου χαρακτηριστικά ασφάλειας, σύμφωνα με διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα. Ιδιαίτερη προσοχή και μέριμνα θα δοθεί στην ασφάλεια και την προστασία των προσωπικών δεδομένων του κατόχου, τόσο όσον αφορά την τήρηση και χρήση των στοιχείων, όσο και τις συναλλαγές του με τη Διοίκηση ή ιδιωτικούς φορείς. Για το σκοπό αυτό, οι τεχνικές προδιαγραφές της Κάρτας Πολίτη, καθώς και οι διαδικασίες έκδοσης και διαχείρισής της, θα είναι σύμφωνες με τα διεθνή επιστημονικά πρότυπα και θα υιοθετούν καλές πρακτικές ασφαλείας, ενώ, μόλις οριστικοποιηθούν, θα τεθούν σε διαβούλευση μαζί με το προσχέδιο νόμου για την Κάρτα Πολίτη.

Τα στοιχεία που θα αποτυπωθούν στην Κάρτα και η χρήση της θα είναι σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων αλλά και με διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας όσον αφορά τα ταξιδιωτικά έγγραφα. Τα στοιχεία αυτά θα αποτελέσουν αντικείμενο ειδικής διαβούλευσης με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Δεν αποτελεί επιλογή μας η φόρτωση πληθώρας στοιχείων στο εσωτερικό της Κάρτας. Αντίθετα, σχεδιαστικό μας στόχο αποτελεί η ανάπτυξη μίας Κάρτας, η οποία θα περιέχει τα ελάχιστα απαιτούμενα στοιχεία και αυτά σε μορφή που θα προστατεύονται με απόλυτο και επιστημονικά άρτιο τρόπο τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών. Καθώς μάλιστα φαίνεται ότι έχουν δημιουργηθεί και καλλιεργηθεί εσφαλμένες εντυπώσεις για το περιεχόμενο της Κάρτας, επισημαίνουμε ότι δεν είναι σε καμία περίπτωση στις προθέσεις μας να περιληφθούν στην Κάρτα δεδομένα υγείας ή άλλα ευαίσθητα δεδομένα και στοιχεία.

Όπως θα δείτε στην σχετική σελίδα του opengov, η διαβούλευση αυτή έχει αναρτηθεί από το 2010. Όλος δε ο σχεδιασμός για αυτήν την κάρτα πάει περισσότερο από δέκα (10) χρόνια πίσω και έχουν δαπανηθεί ποσά (δημόσιο χρήμα) για την σχετική έρευνα. Ήταν κάτι που θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει από το 2011, μα μάλλον έμενε στις καλένδες για πολιτικούς λόγους από την προηγούμενη (ακροδεξιά) κυβέρνηση.
Κάτι που μάλλον λόγω των καταστάσεων και συμφωνιών αναγκάζεται να εφαρμόσει η παρούσα (ό,τι να 'ναι) κυβέρνηση.

Προφανώς, δεν υπήρξε κανένας ευφυής νους στις διάφορες κυβερνήσεις που να το σκέφτηκε αυτό, μα είναι κάτι που συμβαίνει σε πολλές χώρες της ευρώπης και όχι μόνο.
Για παράδειγμα, στην Γερμανία, η κάρτα άρχισε να εκδίδεται από την 1η Νοεμβρίου 2010 και εκεί εν' μέσω μεγάλων αντιδράσεων, καθώς, σύμφωνα με ορισμένες απόψεις, ξύπνησε αρνητικές μνήμες στους Γερμανούς και πολλοί μίλησαν για εποχές Στάζι και Γκεστάπο.
Στην Ρουμανία, η καθιέρωση της Κάρτας του Πολίτη αναβλήθηκε για τρία χρόνια κυρίως λόγω έλλειψης κονδυλίων αλλά και εξαιτίας των αντιδράσεων που προκλήθηκαν.
Στην Ρωσία η χρήση της κάρτας από το 2012 ξεκίνησε σαν προαιρετική, όπως και σε πολλές χώρες της Ε.Ε. (Αυστρία, Βέλγιο, Φινλανδία, Λιθουανία, Σουηδία και Ιταλία).
Στην Βρετανία, πάλι, τα πράγματα πήραν μια άλλη τροπή (προφανώς για λόγους σκοπιμοτήτων και ψηφοθηρίας από τους πολιτικούς), μα δραστικό ρόλο έπαιξε η δημιουργία της οργάνωσης NO2ID η οποία αντέδρασε σθεναρά στην υιοθέτησης της ηλεκτρονικής ταυτότητας. Άλλωστε, το σχετικό νομοσχέδιο πέρασε από σαράντα κύματα πριν επικυρωθεί καθώς στην χώρα υπάρχει μεγάλη παράδοση μη χρήσης ταυτοτήτων. Τελικά όταν το 2010 αναδείχθηκε νέα κυβέρνηση στην χώρα (συμμαχία Συντηρητικών και Φιλελευθέρων [ανέκαθεν αυτό τα δυο είδη είχαν κοινές ρίζες]), κατάργησε το όλο πρόγραμμα και υποσχέθηκε να καταστρέψει τις βάσεις δεδομένων που είχαν δημιουργηθεί. Μάλιστα, το 2011, έγινε δημόσια καταστροφή 500 σκληρών δίσκων οι οποίοι περιείχαν τα δεδομένα πολιτών που μέχρι τότε είχαν βγάλει την αρχική κάρτα-ταυτότητα (αν και λέγεται πως ήταν ανούσια, καθώς τα στοιχεία αυτά είχαν γίνει backup, μα και είχαν ήδη αποκτηθεί από τράπεζες, ασφαλιστικές και άλλες εταιρείες της χώρας).

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, πως η συζήτηση για την καθιέρωση αυτής της κάρτας, είναι η ίδια ακριβώς που γινόταν (και γίνεται) για τα βιομετρικά διαβατήρια (που επίσης αποτελούν αποδεικτικό ταυτότητας). Τα τελευταία έχουν γίνει υποχρεωτικά στην ευρωπαϊκή ένωση, περιέχουν ψηφιακή φωτογραφία και αποτυπώματα και υποτίθεται ότι είναι ένας τρόπος για την ασφαλή και νόμιμη διασυνοριακή μετακίνηση των πολιτών, την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και βέβαια της τρομοκρατίας. Όμως όπως φαίνεται, τα βιομετρικά διαβατήρια επιβλήθηκαν στους ευρωπαίους μετά από μεγάλες πιέσεις των ΗΠΑ, που θέλουν να ελέγχουν τις διεθνείς μετακινήσεις στο όνομα της αντιτρομοκρατικής πολιτικής τους. Μα και αυτό είναι πάλι κάτι που ούτως ή άλλως θα το έκανε και η ίδια η ΕΕ, λαμβανόμενων των καταστάσεων τα τελευταια χρόνια.

Αναλυτικότερα, τα αποθηκευμένα δεδομένα θα περιέχουν:

Αυτά που έχουν καταστεί σαφή από την αρχή, είναι τα εξής:

- αριθμός δημοτολογίου
- αριθμός φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ)
- αριθμός μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (ΑΜΚΑ)
- ειδικός εκλογικός αριθμός

Ακόμα, θα συνοδεύεται από σειριακό αριθμό και κωδικό πρόσβασης που θα επιτρέπουν στους πολίτες την πρόσβαση σε δικτυακές υπηρεσίες, όπως ο ιατρικός φάκελος και τα στοιχεία περιουσίας, ενώ ο στόχος είναι σταδιακά να γίνει εργαλείο πρόσβασης και σε άλλα μητρώα και υπηρεσίες.

    Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου
Η κυβέρνηση -σύμφωνα και με την επιστολή Βαρουφάκη για τις 7 μεταρρυθμίσεις προς την ΕΕ- σκοπεύει να θεσμοθετήσει την απαγόρευση στις υπηρεσίες του Δημοσίου να ζητούν από πολίτες έγγραφα που βεβαιώνουν πληροφορίες τις οποίες το κράτος ήδη κατέχει.

Για να επιτευχθεί όμως η πρόθεση της κυβέρνησης χρειάζεται η διαλειτουργικότητα των εθνικών μητρώων στοιχείων πολιτών, δηλαδή η ηλεκτρονική διασύνδεση όλων των βάσεων δεδομένων που διατηρούν τα υπουργεία, η δημιουργία του κατάλληλου νομικού πλαισίου, η δημιουργία και ετοιμότητα των απαραίτητων υποστηρικτικών υποδομών και η επιλογή τεχνικών προδιαγραφών που θα είναι σύμφωνες με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, ώστε να εξασφαλίζεται η διαλειτουργικότητα της κάρτας στο πλαίσιο της ΕΕ.

[από το ethnos.gr -     8/3/2015]

Ωστόσο, διαβάζοντας τα πιο πάνω από την σελίδα του open.gov και λαμβάνοντας υπόψη τις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών (της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης) συν την υπάρχουσα και την προς υλοποίηση ψηφιοποίηση, είναι προφανές πως θα περιέχει τα πάντα, κάνοντας και την φυσική ταυτοποίηση του ατόμου. Ουσιαστικά ο πολίτης θα χρησιμοποιεί την κάρτα αυτή σε όλο το εύρος της καθημερινότητάς του και σταδιακά θα αντικαταστήσει πληθώρα προσωπικών εγγράφων και πιστοποιητικών που σήμερα χρειάζεται να συλλέξει από διάφορες υπηρεσίες προκειμένου να κάνει τις συναλλαγές του με το Δημόσιο.
Είναι επίσης, προφανές, πως δεδομένης της κατάστασης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και της εν γένει οικονομίας (capital-controls, τραπεζοκρατία, μνημόνια, φοροδιαφυγή) - έχει άλλωστε δηλωθεί - πως μέσω αυτής της κάρτας θα ελέγχεται και η φοροδιαφυγή. Συνεπώς θα υπάρχει πρόσβαση στα στοιχεία και από τις τράπεζες.
Κοιτάζοντας τα σημειωμένα με πορτοκολί χρώμα από τα όσα αναφέρονται στην σελίδα του open.gov, αυτό ξεκαθαρίζεται:

Παράλληλα, οι δυνατότητες που προσφέρει η Κάρτα Πολίτη θα μπορούν να αξιοποιηθούν και από επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα [...]

Τι σημαίνει αυτό και πώς θα εφαρμοστεί; Εν κατακλείδι, η πολιτική απάντηση σε ένα τέτοιο ερώτημα θα ήταν:

Χαίρομαι που κάνατε αυτήν την ερώτηση, ας προχωρήσουμε στην επόμενη.

Μέσα από ένα οικείο καθημερινό παράδειγμα:

Όπως καταλαβαίνετε, εδώ έχουμε θεματάκι... Βασικά θεματάρα έχουμε, και από πού να αρχίσεις και να τελειώσεις; Λοιπόν, ας πάρουμε ως δεδομένο τα όσα ισχύουν και έχουν συμβεί. Καταρχάς, τι νοείται ως "Προσωπικά Δεδομένα";
Πριν όμως, να δώσουμε έναν ορισμό, ας αναφέρουμε μια απλή καθημερινή ιστορία που μάλλον έχετε βιώσει οι περισσότερες/οι που διαβάζετε το παρόν:

Ενώ υπάρχει η κατάσταση με τα capital-controls, έχω - με πολύ μεγάλο κόπο και στερήσεις - καταφέρει να συγκεντρώσω ένα ποσόν της τάξης των 500€ στον τραπεζικό λογαριασμό μου (το 99% των μισθοδοσιών και πληρωμών διεξάγεται έτσι εδώ και πολλά χρόνια). Αυτό, προσπαθούσα να το συγκεντρώσω επί μήνες με σκοπό να αναβαθμίσω τον υπολογιστή μου και γενικότερα το hardware, την εποχή της πληροφορίας, επικοινωνίας και αναγκαίας ψηφιοποίησης υπηρεσιών του δημοσίου, καθώς το υπάρχον είναι απαρχαιωμένο και δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες.
Κάνω την δικτυακή μου έρευνα και βλέπω πως για πολλούς λόγους με συμφέρει να τα πάρω από την εταιρεία "Πίνακας ΕΠΕ", η οποία διατηρεί δίκτυο καταστημάτων σε όλη την χώρα. Για να μειώσω τα έξοδα λόγω απόστασης (πχ, αν βρίσκομαι στην επαρχία), πάω να τα παραλάβω από το πιο κοντινό μου κατάστημα της αλυσίδας.

Τα διαλέγω και μεταβαίνω στο ταμείο να πληρώσω με την χρεωστική μου κάρτα. Αν και εγώ διατηρώ λογαριασμό στην τράπεζα "Μαφία", το κατάστημα συνεργάζεται με την τράπεζα "Γκάγκστερ", με την οποία συμπτωματικά είμαστε αντίδικοι (όπως νομίζω, και ο περισσότερος πληθυσμός της χώρας). Παρεμπιπτόντως, συνεργάζεται και με τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας που χρησιμοποιώ.
Δίνοντας λοιπόν την κάρτα μου, η ταμίας κάνει επιβεβαίωση των στοιχείων μου (ονοματεπώνυμο, στοιχεία ταυτότητας, διεύθυνση, τηλέφωνα, ΑΦΜ). Άρα η αντίδικός μου τράπεζα "Γκάγκστερ", είχε στοιχεία για εμένα τα οποία και ποτέ δεν της είχα δώσει (πχ, λόγω μετακόμισης), όπως τηλέφωνο οικίας για παράδειγμα. Επιπλέον, είχε κάτι που θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει εναντίον μου (λόγω κατανάλωσης).
Δεδομένο πως αυτά τα ίδια στοιχεία έχει και ο πάροχος και η εφορία βέβαια, τα οποία με κάθε συναλλαγή και κίνηση επικαιροποιούνται και βέβαια και η "Πίνακας ΕΠΕ".

Συνεπώς, το ίδιο θα συμβαίνει και όταν πηγαίνω και ψωνίζω στο super-market και πληρώνω με την χρεωστική κάρτα. Όλοι τους μπορούν να γνωρίζουν το τι αγόρασα, πότε και πόσο στοίχισε. Συν το super-market.
Αναμφίβολα, το αυτό θα συμβαίνει και στο φαρμακείο που θα πάω να πάρω φάρμακα λόγω ενός προβλήματος υγείας μου. Εξάλλου, σε αυτήν την περίπτωση, ασχέτως του τρόπου πληρωμής, τα πάντα καταγράφονται λόγω του εθνικού συνταγολογίου.

Αν δεν έχετε αντιληφθεί την αλυσίδα, ας θυμίσουμε αυτά, άλλωστε όλες/οι τα ξέρουμε και βιώνουμε:

Συνεργασίες με εταιρείες έρευνας αγοράς, διαφημιστικές, "εισπρακτικές, εταιρείες παραγωγής, φαρμακοβιομηχανίες και όλα όσα παρεμβάλλονται, συν το πως η βάση (δεδομένων) αυτή θα είναι προσβάσιμη από κάθε δημόσια υπηρεσία (όταν ο/η πολίτης κάνει χρήση τους) και έχετε μια εικόνα για το ποιοι θα ξέρουν μέχρι και τι φάγατε πέρυσι το καλοκαίρι. Βέβαια, οι ανταλλαγές αυτές των βάσεων δεδομένων γίνονται με "εμπιστευτικότητα, ανώνυμα, χρήση μόνο των αναγκαίων" κλπ-κλπ. Άσχετα αν τα έχει μέχρι και "Η κουτσή Μαρία ΕΠΕ".

Τέλος πάντων, είναι χαζό να τα αναφέρουμε, άλλωστε όλα αυτά γίνονται. Νομίμως επιβεβλημένα και φυσικά για ηθικούς λόγους. Ξέρετε τώρα: "φοροδιαφυγή, τρομοκρατία, μεταναστευτικό". Ναι, και το μεταναστευτικό, καθώς μην ξεχνάμε πως υπάρχει σε εφαρμογή και η "Κάρτα Μετανάστη", η οποία δεν είναι κάτι διαφορετικό από την "Κάρτα του Πολίτη".
Όπως και να έχει, δεδομένης της τραπεζοκρατίας, της παραβίασης του απορρήτου με προσχήματα κατά της τρομοκρατίας, δεν υπάρχει καμία θεωρία συνωμοσίας όταν λέγεται κάτι τέτοιο. Είναι γεγονός, συμβαίνει.
Μέχρι και ο τελευταίος πιγκουίνος λογιστής στην Γροιλανδία που κατέχει κάτι από οικονομικά, γνωρίζει πως το υπάρχον μονεταριστικό χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι αποτυχημένο και πλέον εφευρίσκει δεκανίκια.
Ως και η κυρα Μαριγώ στην Άνω Τραχανοπλαγιά, έχει αντιληφθεί πως όλα είναι λάθος, πως το οικονομικό σύστημα που ζούμε, είναι ψεύτικο. Κάτι που φυσικά, αδυνατεί να παραδεχτεί ένας φιλελές (οι κοινωνικές διαφορές και αντιλήψεις που αναφέραμε πιο πάνω).
Σε αυτήν λοιπόν την εποχή, που όλες και όλοι γνωρίζουμε πως ό,τι παρουσιάζεται ως κοινωνικά ωφέλιμο και αναγκαίο, αποτελείται από βιομηχανίες του ψεύδους.
Και ασχέτως των διαφορών των κοινωνικών αντιλήψεων, νομίζω πως άπαντες αναγνωρίζουν ότι το (υπάρχον) σύστημα νοσεί επικίνδυνα και στην σήψη του μολύνει τους πάντες και τα πάντα.

Βάσει αυτών λοιπόν - αυτή είναι η υπάρχουσα κατάσταση - είναι προφανές πως κάτι που θα έκανε πράξη την πραγματική ωφελιμότητα της τεχνολογίας, θα χρησιμοποιηθεί ως ένα Πανοπτικό σύστημα επιτήρησης και ελέγχου.
Και πώς να μην είναι, όταν βάσει αυτών των δεδομένων, θα χαράσσονται οι στρατηγικές επιλογές των πολυεθνικών, οι οποίες ούτως ή άλλως έχουν στην κατοχή τους ανθρώπινα κοινά, όπως γη και ύδωρ, σαν υλικά προς κατανάλωση. Όταν η ανθρώπινη υγεία, η εκπαίδευση η διατροφή, ο τρόπος ζωής, θα καθορίζονται από τμήματα marketing οργανωμένων τραστ;

Αν και δεν νομίζουμε να είναι πλέον αναγκαίο να το δούμε, συν τα άλλα, στην σελίδα του υπουργείου αναφέρει:

[..] θα είναι σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων αλλά και με διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας όσον αφορά τα ταξιδιωτικά έγγραφα.

Όσον αφορά αυτό λοιπόν και εδώ τα πράγματα είναι κάτι που ακόμα και η Πυθία θα τα παρατούσε:

- Όσον αφορά την εσωτερική νομοθεσία, σαν απαρχή έχουμε τον νόμο 2472/1997 περί προσωπικών δεδομένων. Ο οποίος όμως, σκοντάφτει σε πολλά, όπως μπορείτε να δείτε.
- Από την άλλη πάλι, έχουμε τη νέα νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα προσωπικά δεδομένα
- Μα πάνω από όλα, υπάρχουν οι διακρατικές συμφωνίες. Η TTIP για παράδειγμα. Είναι κάτι παραπάνω από σαφές άλλωστε.

Συνεπώς;

To παρελθόν:

Και επειδή, όπως αναφέραμε και είναι ευνόητο, μια ματιά στο πρόσφατο παρελθόν, δείχνει την σχετική αντίληψη, την νοοτροπία και τελικά την πραγματικότητα για το πώς νοούνται τα "προσωπικά δεδομένα" εδώ στην ελλάδα συγκεκριμένα, ας θυμηθούμε μερικά χαρακτηριστικά:

Μα πώς ξέρουν τα στοιχεία μου; Εγώ δεν τους τα έδωσα ποτέ!
Έχουν διαρρεύσει στοιχεία εκατομμυρίων πολιτών; Πέφτουμε από τα σύννεφα.
ΟΤΕ, Cosmote και Προσωπικά Δεδομένα.
Μητρώο 11, παραβιάσεις απορρήτου και ΕΕΤΤ

Και αυτά είναι μερικά, για να μην το πάμε πολύ πίσω, σε παρακολουθήσεις κλπ-κλπ...

Ασφάλεια;

Κλείνοντας, ας δούμε και τα όσα λέγονται για τα θέματα ασφαλείας:

Όπως λέγεται από το υπουργείο, θα χρησιμοποιήσει κωδικό πρόσβασης προκειμένου να ταυτοποιείται ηλεκτρονικά ο κάτοχος της έξυπνης κάρτας. Η κάρτα ουσιαστικά θα εμπεριέχει την ψηφιακή υπογραφή του κατόχου και, με την χρήση της, θα γίνεται η ψηφιακή αυθεντικοποίηση του πολίτη στο διαδίκτυο για ηλεκτρονική διεκπεραίωση συναλλαγών με το κράτος. Αυτό είναι δηλαδή ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Η κάρτα αναμένεται να χρησιμοποιεί διάφορα ηλεκτρονικά κλειδιά που θα αναγνωρίζουν τον χρήστη στα ηλεκτρονικά αρχεία των κρατικών φορέων, προκειμένου καμία δημόσια υπηρεσία να μη ζητά πληροφορίες που ήδη κατέχει άλλη δημόσια υπηρεσία.

όπως έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός, το 2015.

Ήδη, έχουν συνδεθεί ηλεκτρονικά Δημοτολόγιο, Ληξιαρχείο, Σύστημα Ταυτοτήτων, Εφορία και άλλες υπηρεσίες για την Κάρτα του Πολίτη.

Είναι προφανές πως ένας κωδικός πρόσβασης είναι ευάλωτος, ωστόσο όπως είναι ευνόητο, τα στάδια ταυτοποίησης θα είναι περισσότερα του ενός (κάτι σαν το e-banking ίσως). Σίγουρα θα πρέπει να υπάρχουν όροι κατά την δημιουργία του ώστε να είναι ισχυρός και βέβαια αναλυτικές και κατανοητές πληροφορίες.
Είναι παραπάνω από ευνόητο, πως εδώ ρόλο παίζει ο παράγοντας άνθρωπος και όπως όλες και όλοι ξέρουμε, για να σπάσει ένα τέτοιο σύστημα - που ναι, δεν είναι ασφαλές ούτε φυσικά, ούτε ηλεκτρονικά -, θα πρέπει να ισχύουν μια σειρά στοχευμένες και προμελετημένες κινήσεις συν συγκυρίες.

H είδηση η οποία αναπαράγεται για τους δυο τύπους γερμανούς Karsten Nohl και Fabian Braunlein, πως βρήκαν μια νέα ευπάθεια στα τερματικά πληρωμών που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από hackers (sic) για να κλέψουν χρήματα και στην προκειμένη - όπως λένε - τον κωδικό PIN των θυμάτων και την μαγνητική ταινία από την πιστωτική κάρτα τους, είναι απλά ανόητη. Όχι πως δεν μπορεί να συμβεί, μα χρειάζεται μια σειρά από πολύπλοκες διαδικασίες τόσο ηλεκτρονικές, όσο και φυσικές και συγκεκριμένες περιστάσεις (πχ, "εργαστηριακές"). Kαι τέλος πάντων, ώρα να σταματήσει αυτή η χαζομάρα πως το τραπεζικό και κρατικό σύστημα κινδυνεύει από τους hackers Μήτσο, John, Αλί Μπαμπά κλπ.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως ό,τι συμβαίνει και στον καπιταλισμό, συμβαίνει και στον ψηφιακό κόσμο˙ οι πλούσιοι χωριστά από τους μη έχοντες. Και φυσικά, αυτό που στερούνται οι μη έχοντες δεν είναι ο υπολογιστής. Οι μη έχοντες στερούνται δύναμης, την οποία η ψηφιοποίηση δεν κατανέμει ισομερώς. Αντί για το δυαδικό των καπιταλιστών και των προλετάριων, μια παγκόσμια αγορά αναδύεται. Μια αγορά στην οποία κάθε άτομο θα πρέπει να αξιολογείται και να κατατάσσεται ασταμάτητα. Η ψηφιακή τεχνολογία μπορεί να επιβάλλει τις διαφορές ισχύος πιο διεξοδικά και αποτελεσματικά από οποιοδήποτε σύστημα.
Συνεπώς, την επεξεργαστική ισχύ, την τεχνογνωσία και τις εργατοώρες για κάτι τέτοιο θα μπορούσε να την έχει κάποιος που τα έχει και μπορεί να τα αναβαθμίσει στο πολλαπλάσιο. Πολύ μεγάλες εταιρείες και κρατικές υπηρεσίες δηλαδή.
Ας σταματήσει λοιπόν αυτή η ηλιθιότητα και η εσκεμμένη προπαγάνδα για τους hackers και πως όλα γίνονται για να προστατευτούμε από αυτούς. Γελάνε και οι κατσαρίδες.


Επίλογος:

Εν κατακλείδι, αν δεν ήταν τόσο τραγικό, θα ήταν προϊόν άφθονου γέλιου, λαμβάνοντας υπόψη, πως ενώ προχωράει η ψηφιοποίηση και η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και σταδιακά επιβάλλεται, η πρόσβαση στο διαδίκτυο δυσχεραίνεται και φορολογείται! Μάλλον επειδή κανείς δεν είναι στο διαδίκτυο και καπνίζει και πίνει καφέ, όπως δηλώσανε πρόσφατα επιφανή κυβερνητικά στελέχη.

Το αν αυτή η ψηφιοποίηση, θα επιφέρει ισότητα και δικαιοσύνη, όπως συν των άλλων ισχυρίζονται;
Εσείς τι λέτε; Η ηλεκτρονική συναλλαγή υπήρχε πολλά χρόνια πριν. Θα μπορούσε σε περιπτώσεις σαν αυτές που επικαλούνται οι σωτήρες να ελεγχθεί. Πολύ εύκολα.
Δηλαδή πιστεύει κάποιος πως η "Κάρτα του Πολίτη", θα είναι ίδια και θα τυγχάνει ίσης μεταχείρισης με αυτές του Μπάμπη τους Σουγιά (Υποαπασχολήσεις ΕΠΕ) και του εφοπλιστή / μεγαλοεργολάβου / μεγαλοεπιχειρηματία / καναλάρχη Βαρδινογιώργου για παράδειγμα;
Ή, του / της πολιτικού; Ή των σογιών / φίλων τους; Το πιστεύετε; Σοβαρά;

Τέλος και σημαντικότερο, είναι σαφές πως στο καπιταλιστικό σύστημα, το έργο της μηχανογράφησης των μαζών ανακεφαλαιώνει και επεκτείνει την ενοποίηση της ανθρωπότητας υπό τον καπιταλισμό. Κανένα έργο ενοποίησης δεν έχει επεκταθεί ποτέ τόσο ευρέως αλλά ούτε και έχει διεισδύσει τόσο βαθιά όσο ο καπιταλισμός˙ και η ψηφιακή τεχνολογία θα γεμίσει σύντομα από αυτόν.

#/personal-data

 • Σχόλια

4 Comments:

 1. Εικόνα Jesus
  Jesus (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 22, 2016 21:37 ΜΜ

  Ηλεκτρονικη διακυβερνηση δεν σημαινει να εχουμε ολοι μια καρτα αλλα να σταματησουμε να χρησιμοποιουμε χαρτι στις συναλλαγες μας με τις δημοσιες και ιδιωτικες υπηρεσιες. Περισσοτερα εδω:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Paperless_office

  Κατα την αποψη μου η καρτα ειναι περιττη.

 2. Εικόνα gogok54
  gogok54Μάιος 23, 2016 19:12 ΜΜ

  ευγε πολυ καλο και κατατοπιστηκο

 3. Εικόνα Panagiotis
  Panagiotis (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 24, 2016 04:57 ΠΜ

  Η κάρτα πολίτη > ειναι μια κάρτα που ηδη υπάρχει σε μερικες χωρες και χρησιμοποιειται επιτυχως για την παταξη της γραφειοκρατιας.Ειδικά για την Ελλάδα , η κάρτα αυτη ειναι ακρως απαραιτητη διοτι θα βοηθησει τη χωρα ωστε να ελαχιστοποιησει τα εξοδα της στον τομεα της γραφειοκρατιας.
  Σημειωστε οτι, όταν λέω εξοδα διαχειρισης και γραφειοκρατιας, δεν εννοω μονο τα χαρτια και τις εργατωρες που απαιτουνται για εργασιες που μεχρι σημερα γινονται χωρις την καρτα πολιτη, αλλά και αλλες παραπλευρες οικονομικες (και όχι μονο) απωλειες που εμμεσα πλην σαφως κοστιζουν στη χωρα όπως : μετακινησεις των πολιτων που προτινως απαιτουνταν τωρα δεν θα υφιστανται, καταναλωση χρονου και χρηματος απο πλευρας πολιτων για να παραβρεθουν με φυσικη παρουσια και να υπογραψουν σε υπουργεια, που πλεον δεν θα υφισταται, καταναλωση ενεργειας και καυσιμων για τις μετακινησεις, την επιβαρυνση του περιβαλλοντος, την επιβαρυνη και συμφόρηση του κυκλοφοριακου κλπ.
  Αν αναλογιστουμε ποσες χιλιαδες φυσικες συναλλαγες ημερησιως θα καταργησει η κάρτα πολιτη , και θα τις μετατρεψει σε απλες ηλεκτρονικες, ειναι ευκολο να συμπερανουμε και το μεγεθος της αποσβεσης και της οικονομικης επενδυσης που σηματοδοτει η κάρτα.
  Πρεπει ωστοσο να τονισω, οτι η κάρτα θα εχει ουσιαστικο αποτελεσμα στην κοινωνια, μονον εφοσον αντικαταστησει το υπαρχων και αναχρονιστικο Δελτιο Ταυτοτητας (το οποιο υφισταται απο την βαρβαρη εποχη των Ναζι και πλεον πρεπει να καταργηθει) .
  Αλλωστε η Καρτα Πολιτη δεν χρησιμοποιειται μονο για ταυτοποιηση (όπως υποτιθεται γινεται με την ταυτότητα) και ετσι, δεν είναι απλά μια ταυτοτητα.Ειναι ενα τεχνολογικο πολυεργαλειο, που θα χρησιμοιποιηθει ώστε η χωρα να περάσει σε μια νεα συγχρονη και ανθρωπινη εποχη.
  Αν δεν το αντικαταστησει, τουλάχιστον , θα πρεπει να εκδιδεται και να λειτουργει αυτονομα και ξεχωριστα απο το σημερινο δελτιο, (να μην ειναι απαραιτητο το δελτιο ταυτοτητας για να εκδωθει η καρτα αλλά αν εκδιδεται απευθειας όπως γινεται με την ταυτοτητα) .
  Αν η κάρτα εξαρταται απο την ταυτότητα, τοτε σιγουρα θα καταρευσει ως ιδεα, και θα γυρισει ως μπουμερανκ στο κρατος.
  Ο πολιτης θα επαναπαυθει στη χρηση της σημερινης ταυτοτητας, (αφου θα υποχρεουται να εχει αυτην πρωτα) και ετσι δεν θα εκδιδει την καρτα πολιτη.Ετσι το κράτος θα δαπανησει μεγαλα ποσα και εργατωρες για να υλοποιησει ενα τοσο δυσκολο προγραμμα, το οποιο στο τελος , δεν θα χρησιμοποιει κανενας.
  Δικαιη λοιπον η επιλογη του υπουργειου να καταστησει την κάρτα ως αντικαταστατη του δελτίου (αλλωστε δικαιη και η ονομασια αφου η καρτα δεν ειναι μονο για ταυτοποιηση).
  Και για να σεβαστω και όσους δεν την δεχονται, μπορω να πω λοιπον, οτι μπορω να το δεχτω, να λειτουργει η κάρτα προαιρετικα, και παραλληλα με το δελτιο αλλά πάντα αυτονομα.Σε αντικατασταση δηλαδη της ταυτότητας.Και πιστευω οτι με αυτον τον τρόπο, ακομα και όσοι ειναι διστακτικοι, σε λιγο καιρο θα την προτιμησουν για τις ευκολιες της και οι αντιρησεις θα αποδειχτουν οτι ειναι χωρις υποβαθρο.

 4. Εικόνα Ανώνυμος
  Ανώνυμος (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 25, 2016 11:48 ΠΜ

  Ας μην κοιτάζουμε το δάχτυλο όταν μας δείχνουν το δάσος.
  Όλα αυτά που φοβόμαστε ότι θα γίνουν με αυτή την κάρτα μπορούν να γίνουν και χωρίς αυτήν. Ήδη πολλά από αυτά είναι ήδη πραγματικότητα. Το αν τα στοιχεία μου είναι σε πολλές διασυνδεδεμένες βάσεις δεδομένων δεν κάνει ουσιαστική διαφορά από το να ήταν σε μία και μοναδική «υπερβάση» στην οποία θα έχουν πρόσβαση οι ίδιοι που έχουν και τώρα.
  Εξάλλου, πολύ άνετα θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τη φυσική κάρτα με ένα PIN και ένα δαχτυλικό αποτύπωμα.
  Το μόνο που θα αλλάξει μία τέτοια κάρτα θα είναι ότι θα κουβαλάμε ΟΡΙΣΜΕΝΑ από τα στοιχεία αυτά πάνω μας.
  Αν τους πιέσουμε πολύ να μην βγάλουν την κάρτα, τότε αυτοί θα μπορούν να κάνουν όλα τα υπόλοιπα και να αφήσουν τη φυσική υλοποίησή της ως προαιρετική. Δηλαδή, όποιος δεν την έχει θα είναι ΕΞΙΣΟΥ φακελωμένος με τους άλλους, αλλά με περισσότερη ταλαιπωρία.
  Αντιθέτως, μπορούμε να τους αφήσουμε να κάνουν την κάρτα, αλλά να απαιτήσουμε να έχουμε και εμείς πρόσβαση στα στοιχεία μας. Και μάλιστα να μπορούμε να σβήσουμε από την «υπερβάση» δεδομένα όπως ιστορικό αγορών και τέτοια, αλλά και να μπορούμε να περιορίσουμε την πρόσβαση σε κάποια άλλα (π.χ. να ελέγχουμε ποιοι θα μπορούν να δουν ιατρικά & φαρμακευτικά δεδομένα).

  Ως κοινωνικά όντα είναι αδύνατον να μην παρακολουθούμαστε. Αν δεν κάνει τη δουλειά μηχανή, θα την κάνει άνθρωπος (π.χ. όπως στη χούντα ή όπως στην ανατολική γερμανία). Τουλάχιστον η μηχανή δεν θα κάνει εσκεμμένα λάθη. Θα σε κατηγορήσει για αντικαθεστωτικό μόνο αν πραγματικά είσαι και όχι επειδή της έφαγες τη γκόμενα!

  Αν κυκλοφορώ με σούπερ μίνι φούστα δεν έχω το δικαίωμα να θυμώνω με τον τρόπο που με κοιτάζουν οι άλλοι. Αλλά πρέπει τουλάχιστον να έχω το δικαίωμα να κοιταχτώ στον καθρέφτη προηγουμένως!

Scroll to Top