BETA

KDEConnect: Σύζευξη συσκευών Android σε υπολογιστή

Εικόνα constantinos

Οι μεταφορές αρχείων, η αλληλεπίδραση και η εμφάνιση ειδοποιήσεων σε υπολογιστή, ήταν από τα πρώτα που απασχόλησαν με την εμφάνιση των φορητών συσκευών. Οι συζεύξεις μέσω δικτύου / bluetooth υπήρξε, όπως ήταν λογικό, η βάση για μια σειρά εφαρμογών που εμφανίστηκαν στην συνέχεια, με άλλες να εξαφανίζονται και άλλες να συγκεντρώνουν μια μεγάλη αποδοχή από τους χρήστες. Κάποιες εξ' αυτών, όπως το AirDroid για παράδειγμα, προσέφερε πιο ολοκληρωμένες λύσεις διαχείρισης και αλληλεπίδρασης, με μια ομολογουμένως πολύ καλή εφαρμογή η οποία όμως αποκτά πρόσβαση στα πάντα στις συσκευές μας, τρέχει σε τρίτους servers ενώ δεν την λες και ελαφριά εφαρμογή που ασχέτως του τι ισχυρίζονται, τραβάει και αρκετή μπαταρία και παρουσιάζει συχνά διάφορα bugs. Mια αντίστοιχη δουλειά όμως, κάνει και το Pushbullet που είναι ανοιχτού κώδικα, παρέχοντας σχεδόν τα ίδια με το Airdroid αλλά με μια πιο λιτή εφαρμογή. Τάσο λιτή, που αν και είναι πολύ εύκολη στην χρήση της, ίσως και να μην φανεί εύχρηστη σε πολλούς.

Και κάπου εδώ κάνει την εμφάνισή του το KDEConnect. Μια πολύ καλή εφαρμογή από την ομάδα ανάπτυξης του KDE, μέσω της οποίας, με ένα app-indicator επιτυγχάναμε σύζευξη και αλληλεπίδραση ανάμεσα στις συσκευές μας Android και στον υπολογιστή μας. Επειδή όμως, έχει κάπου δυο χρόνια να ενημερωθεί, ένας προγραμματιστής με το όνομα Steeven Lopes, το έκανε fork, δημιουργώντας μια νέα και πιο βελτιωμένη έκδοση.
Το πως είναι δημιουργημένο για το KDE desktop δεν χρειάζεται να σας προβληματίζει, αφού θα δουλέψει σε οποιαδήποτε διανομή Linux, ασχέτως του γραφικού περιβάλλοντος. Μιλάμε για ένα πραγματικό διαμάντι που αν και βρισκόμαστε ακόμα στο μέσον του Γενάρη, εύκολα θα λέγαμε πως το KDEConnect θα έμπαινε στην λίστα των κορυφαίων λογισμικών της χρονιάς (2017).

Βασικά χαρακτηριστικά του KDE Connect:

- Αποστολή και λήψη (ακόμα και πολλαπλών) αρχείων -τα αρχεία προς την συσκευή, θα τα βρείτε στον φάκελο kdeconnect της συσκευής, ενώ αυτά προς τον υπολογιστή σον φάκελο «Λήψεις» (Downloads)
- Επιτρέπει την χρήση της συσκευής Android ως τηλεχειριστήριο για Linux media players
- Διαμοιρασμό πληκτρολογίου ανάμεσα σε συσκευή και desktop
- Δυνατότητα χρήσης της οθόνης του τηλεφώνου σας ως επιφάνεια αφής (touchpad) του υπολογιστή σας
- Εμφάνιση ειδοποιήσεων από την συσκευή (κλήσεις, μηνύματα κλπ) στο desktop σας (αυτό, αν θέλετε, μπορείτε να το συνδυάσετε με το Recent Notifications για να μην χάνετε καμία ειδοποίηση)
- Χαρακτηριστικό για εντοπισμό της συσκευής
- Κάνει χρήση TLS sockets κρυπτογράφησης

Από τις ρυθμίσεις του, μπορείτε να επιλέξετε ποια plugins θέλετε να ενεργοποιήσετε ή απενεργοποιήσετε από τα default (για παράδειγμα, ίσως να θέλατε να κάνετε ενεργό αυτό για την λήψη ειδοποιήσεων και στις συσκευές σας):

 

Θα πρέπει να λάβετε υπόψιν πως η εμφάνιση των ρυθμίσεων ίσως δεν είναι τόσο τέλεια αισθητικά σε άλλα γραφικά περιβάλλοντα εκτός του KDE (στα screenshots πιο πάνω είναι σε ΜΑΤΕ). Ακόμα, κανονικά θα πρέπει η πρόσβαση στις ρυθμίσεις του να γίνεται από το indicator στο πάνελ σας, μα αυτό ίσως να μην δουλέψει σε όλα τα περιβάλλοντα. Όπως και να έχει, θα τις βρείτε στο μενού σας:

Επίσης, επί του παρόντος, δεν υποστηρίζεται η λειτουργία απάντησης σε sms από το desktop, ενώ θα δουλέψει από Android 4.3 και πάνω.

- Μερικά screenshots από την επιφάνεια εργασίας με το KDEConnect σε λειτουργία:


 

 

Όπως είναι ευνόητο, θα πρέπει να το εγκαταστήσετε τόσο στον (Linux) υπολογιστή, όσο και στην (Android) συσκευή σας. Στην δεύτερη, το περιβάλλον είναι πλήρως εξελληνισμένο και η διαχείριση παραπάνω από εύκολη:

 

Ένα review του θα δείτε στο πιο κάτω βίντεο, μα σημειώστε πως η τελική εμφάνιση θα διαφέρει ανάλογα το γραφικό σας περιβάλλον και το θέμα εμφάνισης που έχετε:

Εγκατάσταση του KDE Connect:

1. Πρώτα θα το εγκαταστήσετε στην/στις συσκευή/ες σας:

[DOWNLOAD KDE Connect] -via Gplay

[DOWNLOAD KDE Connect] -via Fdroid

2. Κατόπιν θα το κατεβάσετε, ανάλογα την διανομή σας:

- Σε Ubuntu (16.04), Mint 18 και παράγωγες διανομές, καλύτερα να το προσθέσετε μέσω του αποθετηρίου του. Για συντομία, δώστε μια-μια, τις ακόλουθες εντολές στο τερματικό / κονσόλα σας, πατώντας Enter μετά την κάθε εντολή και εισάγοντας τον κωδικό σας μόλις ζητηθεί:

sudo add-apt-repository ppa:varlesh-l/indicator-kdeconnect
sudo apt update
sudo apt install indicator-kdeconnect kdeconnect

Εναλλακτικά, μπορείτε να κατεβάσετε τα deb πακέτα του (indicator-kdeconnect και kdeconnect), εγκαθιστώντας τα με διπλό κλικ επάνω στο καθένα:

[DOWNLOAD KDEConnect] -deb

- Για Arch και παράγωγες διανομές, θα το βρείτε στο AUR: [INSTALL]

- Σε Fedora, δώστε μια-μια, τις ακόλουθες εντολές στο τερματικό / κονσόλα σας, πατώντας Enter μετά την κάθε εντολή και εισάγοντας τον κωδικό σας μόλις ζητηθεί:

sudo dnf config-manager --add-repo http://download.opensuse.org/repositories/home:/Bajoja/Fedora_25/home:Ba...
sudo dnf install kdeconnectd indicator-kdeconnect -y

- Για openSUSE: [INSTALL]

- Για Debian και παράγωγες διανομές: [DOWNLOAD]

- Για άλλες διανομές, μπορείτε να κατεβάσετε το source πακέτο και να κάνετε copy-paste τις εντολές που περιέχονται στο «install» αρχείο του: [DOWNLOAD]

Μετά την εγκατάσταση:

1. Αφού το εγκαταστήσετε, συνδέστε την συσκευή (smart-phone / tablet) που θέλετε, στο ίδιο δίκτυο που είναι και ο υπολογιστής σας.

2. Μετά, τρέξτε την εφαρμογή (KDEConnect Indicator) στον υπολογιστή σας κι αμέσως στην συσκευή σας.

3. Αμέσως η συσκευή σας θα εντοπίσει τον υπολογιστή που θα τον επιλέξετε και μετά θα πατήσετε το κουμπί για «Σύζευξη».
Αυτό, θα σας δώσει ένα μήνυμα στο υπολογιστή και το μόνο που χρειάζεται είναι να εγκρίνετε την σύνδεση (Request pairing):

Αμέσως θα γίνει πράσινο το εικονίδιο της συσκευής στο system-tray σας, εμφανίζοντας και όλες τις επιλογές. Μπορείτε να συνδέσετε συγχρόνως περισσότερες συσκευές και, αν θέλετε, να έχουν σύζευξη και ανάμεσά τους:

   

Αν και έχει περιθώρια βελτίωσης και ειδικά όσον αφορά την προσθήκη χαρακτηριστικών, αρκετά από τα οποία θα γίνουν σε προσεχείς αναβαθμίσεις, πρόκειται για καταπληκτική εφαρμογή που θα δουλέψει απροβλημάτιστα και θα κάνει στο ακέραιο αυτό για το οποίο δημιουργήθηκε. Προσωπικά την θεωρώ ως την καλύτερη από όσους τρόπους και apps έχω δοκιμάσει τόσα χρόνια.

>>> το blog του Albert Vaca, του δημιουργού της ανανεωμένης έκδοσης και τα σχετικά με την εφαρμογή.

[το είδαμε στο webup8]

  • Σχόλια

20 Comments:

  1. Εικόνα Θανάσης
    Θανάσης (χωρίς επαλήθευση)Ιαν 18, 2017 00:46 ΠΜ

    Πραγματικά τα "σπάει" το KDE connect... Ανοίγεις σελίδες από τον browser του κινητού και τις στέλνεις κατευθείαν στο PC και δε συμμαζεύετε....αποστολή αρχείων, ασύρματο ποντίκι, πληκτρολόγιο όλα από το κινητό ;-)
    Πλήρες................................!!!!!!!!! Δοκιμάστε το θα σας αφήσει με το στόμα ανοιχτό.

  2. Εικόνα sudo monkey
    sudo monkey (χωρίς επαλήθευση)Ιαν 18, 2017 13:42 ΜΜ

    Ειδα μολις σημερα την εφαρμογη καθως εψαχνα στο πλει στορ και το σχολιο σου κωσταντινε και μπηκα οσαρενα για να ρωτησω για την εφαρμογη και βλεπω αυτο το αρθρο χαχαχα... παρολα αυτα απ οτι καταλαβαινω το εχχεις χρησιμοποιησει οποτε να σ κανω μια ερωτηση τι πορους χρησιμοποιει στο κινητο; ευχαριστω

  3. Εικόνα sudo monkey
    sudo monkey (χωρίς επαλήθευση)Ιαν 18, 2017 16:32 ΜΜ

    Επιπλεον, γιατι χρειαζεται προσβαση σε επαφες και μηνυματα και καλα για τις ειδοποιησεις; υπαρχει ο κωδικας του καπου να τον δουμε και εμεις;

  4. Εικόνα Soulrain
    SoulrainΙαν 18, 2017 17:20 ΜΜ

    Καμιά φορά φαίνονται ύποπτα τα δικαιώματα που ζητούν οι εφαρμογές και καλά κάνεις και ρωτάς. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, εφόσον παρέχει τη δυνατότητα ανάγνωσης και απάντησης μηνυμάτων, χρειάζεται πρόσβαση στις επαφές για να σου δείχνει ποιος έστειλε τι και φυσικά στα μηνύματα για να βλέπεις το περιεχόμενο. Τον κώδικα μπορείς να τον δεις εδώ και εδώ για Android και Plasma αντίστοιχα, ενώ για το indicator είναι εδώ.

  5. Εικόνα Diros
    Diros (χωρίς επαλήθευση)Ιαν 20, 2017 23:02 ΜΜ

    πραγματικά πολύ καλή εφαρμογή, (την είχα δοκιμάσει σε Ubuntu παλιότερα) όμως σε opensuse με gnome δεν λέει να μου κάνει την χάρη να δουλέψει, δεν εμφανίζεται καν στο μενού!!

  6. Εικόνα asdf
    asdf (χωρίς επαλήθευση)Ιαν 21, 2017 04:22 ΠΜ

    Το εγκατεστησα απο τα repos του opensuse που δινει το αθρο, σε Fedora 25 με Gnome (X.Org), και δουλευει κανονικα. Το μονο που χρειαστηκε να κανω ειναι να ανοιξω στο firewall τα ports που χρειαζεται.

  7. Εικόνα Diros
    Diros (χωρίς επαλήθευση)Ιαν 21, 2017 21:46 ΜΜ

    Γενικά από ότι το έψαξα δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα, σε μένα όμως δεν λειτουργεί, ούτε σε xorg ουτε σε Wayland. Δεν ήξερα όμως πως μπορείς να εγκαταστήσεις σε fedora από opensuse repo.

  8. Εικόνα Savvas
    Savvas (χωρίς επαλήθευση)Ιαν 21, 2017 09:14 ΠΜ

    Στο μιντ υπάρχουν στα αποθετήριά του τα πακέτα 'kdeconnect' και 'kdeconnect-plasma', οπότε μπορεί να μη χρειάζεται να προστεθεί επιπλέον αποθετήριο. Επίσης μετά την εγκατάσταση στο μενού εμφανίζεται το 'KDE Connect' αντί 'KDE Indicator/Settings'.

  9. Εικόνα alexzwit
    alexzwit (χωρίς επαλήθευση)Ιαν 23, 2017 10:15 ΠΜ

    Καλημέρα σας.
    Δοκίμασα να κάνω εγκατάσταση του kdeconnect μέσω εντολών όπως προτείνει ο constantinos,αλλά όταν δίνω στο τερματικό την τελευταία(sudo apt install indicator-kdeconnect kdeconnect) μου βγάζει E: Αδυναμία εντοπισμού του πακέτου indicator-kdeconnect.
    Δοκίμασα μέσω αποθετηρίου,όπως προτείνει ο Savvas,αλλά και πάλι τίποτα.
    Καμιά ιδέα κανείς;
    Τα χαρακτιρηστικά του συστήματος μου είναι:
    DISTRIB_ID=LinuxMint
    DISTRIB_RELEASE=17
    DISTRIB_CODENAME=qiana
    DISTRIB_DESCRIPTION="Linux Mint 17 Qiana"
    NAME="Ubuntu"
    VERSION="14.04.5 LTS, Trusty Tahr"
    ID=ubuntu
    ID_LIKE=debian
    PRETTY_NAME="Ubuntu 14.04.5 LTS"
    VERSION_ID="14.04"
    Ευχαριστώ για την όποια βοήθεια.

  10. Εικόνα Savvas
    Savvas (χωρίς επαλήθευση)Ιαν 23, 2017 11:53 ΠΜ

    Καλημέρα. Ποιά αποθετήρια χρησιμοποιείς; Απ' ότι θυμάμαι το kdeconnect συμπεριλαμβάνεται στο kubuntu-backports

  11. Εικόνα alexzwit
    alexzwit (χωρίς επαλήθευση)Ιαν 23, 2017 12:04 ΜΜ

    Καλημέρα Savvas, ευχαριστώ για την γρήγορη απάντηση.
    Τα αποθετήρια που υπάρχουν στις πηγές λογισμικού είναι:
    http://packages.linumint,com
    και
    http://archive.ubuntu.com/ubuntu
    Δεν ξέρω αν είναι η απάντηση σε αυτο που ρώτησες,αν όχι ζητώ συγνώμη,
    είμαι αρκετά άσχετος.
    Ευχαριστώ.

  12. Εικόνα constantinos
    constantinosΙαν 23, 2017 13:58 ΜΜ

    Κατέβασε τα deb πακέτα και δες αν εγκατασταθούν. Αν όχι, τι σου λέει πως λείπει;

  13. Εικόνα alexzwit
    alexzwit (χωρίς επαλήθευση)Ιαν 23, 2017 14:16 ΜΜ

    Καλησπέρα constantinosΙαν.
    Ελπίζω να μην σε εκνευρίσω με την απάντηση μου,
    αλλά απο πού να το κατεβάσω; Πατάω στο :
    Εναλλακτικά, μπορείτε να κατεβάσετε τα deb πακέτα του (indicator-kdeconnect και kdeconnect), εγκαθιστώντας τα με διπλό κλικ επάνω στο καθένα:
    [DOWNLOAD KDEConnect] -deb
    και στην σελίδα που με μεταφέρει δεν μου βγάζει κάποιο κουμπί download,παρά μόνο
    2 αρχεία:
    indicator-kdeconnect - 0.5ubuntu16.04
    και
    kdeconnect - 1.0.3ubuntu16.04
    Όταν πατάω επάνω το μόνο που κάνει είναι ανάπτυξη σύμπτυξη
    των αρχείων που περιέχει.

  14. Εικόνα constantinos
    constantinosΙαν 23, 2017 14:55 ΜΜ

    Πατάς το βελάκι δίπλα στο καθένα και στην ανάπτυξή του θα δεις τα deb πακέτα. Κλικ επάνω του (προφανώς 64b σύστημα θα έχεις), άρα στο: «amd64.deb» και θα κατέβει.

  15. Εικόνα alexzwit
    alexzwit (χωρίς επαλήθευση)Ιαν 23, 2017 15:25 ΜΜ

    Ευχαριστώ πολύ.
    Κατέβασα το πακέτο(το i386,έχω 32 bit),έκανα εγκατάσταση και μου
    έβγαλε εικονήδιο στο μενού.Όταν το πατάω όμως μου βγάζει το μήνυμα:
    cannot connect to KDE Connect DBus service
    Έκανα κάτι λάθος,ή υπάρχει κάτι που δεν έκανα;

  16. Εικόνα alexzwit
    alexzwit (χωρίς επαλήθευση)Ιαν 23, 2017 19:08 ΜΜ

    Οκ λοιπόν ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας constantinos και
    Savvas.Τελικά έβγαλα άκρη δίνοντας τις παρακάτω εντολές:
    sudo add-apt-repository ppa:vikoadi/ppa
    sudo apt update
    sudo apt install kdeconnect
    sudo apt install indicator-kdeconnect
    που βρήκα σε αυτήν την σελίδα:
    http://www.makeuseof.com/tag/kde-connect-sync-android-linux/
    Και πάλι σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.
    Καλό βράδυ.

  17. Εικόνα sudo monkey
    sudo monkey (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 02, 2017 15:44 ΜΜ

    μια ερωτηση,θελω να δοκιμασω το kde connect σε ενα μηχανημα με lmde2, ξερει κανεις τι πρεπει να κανω για να προσθεσω το αποθετηριο γιατι απο το τερματικο μου βγαζει adding ppa is not supported. ευχαριστω.

  18. Εικόνα constantinos
    constantinosΦεβ 02, 2017 17:08 ΜΜ

    Δεν θα σου εγκατασταθεί μέσω αποθετηρίου στο LMDE.
    Δοκίμασε με το deb πακέτο του, από το link του άρθρου.

  19. Εικόνα sudo monkey
    sudo monkey (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 03, 2017 17:32 ΜΜ

    Α ωραια σε ευχαριστω. Τα πακετα ομως απ οτι βλεπω χρειαζονται εξαρτησεις. Απο το synaptic τα βαζω γιατι με αναζητηση για kde-cli-tools που χρειαζεται το kde-connect μου βγαζει μονο το kxmlkipicmd και για το indicator που θελει libgtk3.0 δεν μπορω αν καταλαβω ποιο πακετο χρειαζεται. Μηπως μπορεις να με βοηθησεις;

  20. Εικόνα constantinos
    constantinosΦεβ 04, 2017 14:14 ΜΜ

    Με κλικ στο deb πακέτο σου λέει ποιες εξαρτήσεις χρειάζονται. Αυτές, τις ψάχνεις μια-μια στον διαχειριστή λογισμικού και τις εγκαθιστάς.Αν τυχόν δεν υπάρχουν, κάνεις αναζήτηση στο διαδίκτυο για το deb πακέτο τους.

Scroll to Top