BETA

Κλείνοντας τα "Παράθυρα", ανοίγεις την Πόρτα στην Ελευθερία

Εικόνα Helen

Για μια ακόμα φορά, λόγω της άφιξης των Windows 10, το Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού (Free Software Foundation), ξεκίνησε την καμπάνια:

Κλείστε τα παράθυρα και ανοίξτε τις πόρτες (για την ελευθερία) - Close Windows Open doors

 

Γιατί;

O στόχος της καμπάνιας είναι ρεαλιστικός και όχι ουτοπιστικά κραυγαλέος, καθώς αρχής εξ' αρχής ξεκαθαρίζει, πως πρακτικά είναι αδύνατο να μπορέσεις να πείσεις όλους τους ανθρώπους να σταματήσουν την χρήση των Windows (των 10 στην προκειμένη), ακόμα και αν τους εξηγείς πως τους παρακολουθούν και χάνουν το δικαίωμά τους στην ιδιωτικότητα, πάντα θα υπάρχουν και αυτοί που δεν νοιάζονται, μα αρχίζοντας ο καθένας μας από τον δικό του κύκλο, οικογένεια, συγγενείς, φίλους, γνωστούς, ώστε να δημιουργηθεί μια παγκόσμια "αλυσίδα", για αυτόν ακριβώς τον σκοπό.
Η Microsoft βρίσκεται σε μια κατάσταση που ήταν αδύνατο να φανταστεί πως θα φτάσει, όταν ακόμα και μετά από εξαγορές και απόκτηση τρίτων πατεντών, φαίνεται να έχει αποτύχει στην διαμορφωθείσα κατάσταση της τεχνολογίας, μιας κατάστασης που και η ίδια είναι βασικός υπαίτιος. Δεν είναι μόνο η παταγώδης αποτυχία των WindowsPhone και η μείωση του ενδιαφέροντος για τα οικιακά και εταιρικά Windows (χωρίς αυτό να σημαίνει πως έχει χάσει την πρωτοκαθεδρία της που όμως πλέον έχει συνεχώς μειωμένα ποσοστά), αλλά και η έλλειψη εισαγωγής καινοτομιών και πρωτοποριακών ιδεών που σαπίζουν στα labs της. Βέβαια, προσπαθώντας να αποκτήσει κυρίαρχη θέση στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων, έχει εισάγει καινοτομίες μιας μορφής "τεχνητής νοημοσύνης" που όμως είναι ακόμα σε νηπιακό επίπεδο και μάλλον για να προσπαθήσει να κρατήσει τους hard gamers στο δικό της λειτουργικό σύστημα και εμπορικές υπηρεσίες. Βλέπετε, το παράδοξο της υπόθεσης είναι πως την έχουν στριμώξει στο καναβάτσο, μα όχι το Linux. Τουλάχιστον όχι όπως το φαντάζονταν οι περισσότεροι. Απέναντί της έχει μεν το Linux, αλλά μέσα από ιδιοταγή λογισμικά και εταιρείες σαν την Google. Φυσικά, δεν θεωρείται "αγνό" Linux ούτε το Android, ούτε το ChromeOS, ασχέτως του τι λένε αρκετοί.

 

Η Microsoft σήμερα

Το τελευταίο διάστημα η Mcrosoft επιχειρεί να παρουσιάσει ένα διαφορετικό πρόσωπο. Ενώ από την μια μεριά απολύει κόσμο, από την άλλη προσπαθεί να παρουσιάσει ένα προφίλ, πιο "open", πιο κοινοτικό, ελπίζοντας πως θα αυξηθεί ο αριθμός των τρίτων developers που θα συνεισφέρουν αμισθί. Κατά την διάρκεια της αναμονής των Windows 10, άφησε να διαρρεύσουν ψευδείς φήμες, τόσο για δωρεάν Windows σε όλους, όσο και πως θα μεταβεί σε Ανοιχτό Κώδικα. Έμμισθα δημοσιεύματα και πρόθυμοι ηλίθιοι ανήγαγαν αυτά σε όλο το διαδίκτυο, δημιουργώντας ένα διαφορετικό και πιο φιλικό προφίλ για την Microsoft και τα Windows.
Φυσικά όλα αυτά ήταν ηλιθιότητες, κάτι που πλέον έχει ήδη αποδειχτεί αδιαμφισβήτητα.
- Για να μην τα επαναλαμβάνουμε, δείτε:

Η αλλαγή πλεύσης της Microsoft και οι διάφορες ερμηνείες της
Θα μπορούσαν τα Windows, να γίνουν Ανοιχτού Κώδικα αύριο;

Και - φυσικά - έστω και εκ' των ύστερων κανείς δεν έγραψε κάτι, μα συνέχιζαν ν' αναλώνονται σε θριαμβολογίες για το εμπορικό λειτουργικό της Microsoft, μιλώντας για τις "καινοτομίες" των Windows 10, παραλείποντας - φυσικά - να αναφέρουν πως δεν υπάρχει καμία απολύτως καινοτομία, καθώς η Microsoft εισήγαγε στοιχεία που υπήρχαν επί χρόνια στο Linux, μα και γενικότερα στο Unix "οικοσύστημα".
- Δείτε:

Windows 10: Το πάθος για το Linux είναι δυνατότερο από όλα τα λογισμικά.

Αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι πως όταν η Microsoft (μα και το άτυπο - έστω και ανταγωνιστικό - τραστ), μιλάει για "καινοτομίες" και "ασφάλεια", εννοεί αυτό ακριβώς:

Το ταξίδι μόλις άρχισε. Τα καλά νέα είναι ότι σήμερα γνωρίζουμε τα πάντα για τους πάντες. Θα χρησιμοποιούμε όλες αυτές τις πληροφορίες για να βγάζουμε φοβερά, απίστευτα πολλά λεφτά. Και θα διαμοιράζονται μεταξύ των κυβερνήσεων. Το ευχόμουν ότι θα σας άρεσε.

Η Microsoft είναι μια παντοδύναμη και πανίσχυρη πολυεθνική εταιρεία, ας μην γελιόμαστε. Ελέγχει ολοφάνερα τους κατασκευαστές και κρατάει στα χέρια της αναρίθμητες πατέντες. Μπορεί να εξαγοράσει μυαλά, συνειδήσεις, κυβερνήσεις, χώρες ολόκληρες. Το έχει κάνει και συνεχίζει να το κάνει. Οι καπιταλιστικές αυτοκρατορίες έτσι χτίζονται. Με εξαγορές και καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Για να γίνει ένας πλούσιος, βασική προϋπόθεση του καπιταλισμού, είναι να γίνουν άλλοι 20-30 φτωχοί/φτωχότεροι/εξαθλιωμένοι. Ο ανθρωπισμός και η φύση, δεν έχουν σημασία και λόγο ύπαρξης στα γραφεία των πολυεθνικών. Το μόνο που ενδιαφέρει είναι το περισσότερο κέρδος και τίποτε άλλο. Στις αποφάσεις και πράξεις τους δεν υπάρχει δισταγμός ούτε "ανθρωπιά". H Μicrosoft είναι ένας από τους πιο μεγάλους στυλοβάτες του σύγχρονου καπιταλισμού άλλωστε και το θέμα είναι πόση ανοχή και αντοχή θα υπάρχει ακόμα σε αυτό.
- Δείτε:

ΤΑ Linux παντού, τα Windows, εσείς, εμείς και ο Καπιταλιστής

 

Η ρεαλιστική καμπάνια του FSF

Λίγο πολύ αυτό λέει και το FSF με την καμπάνια του:

Δεν μπορούμε να επιτεθούμε ολομέτωπα και να συντρίψουμε τον γίγαντα. Έχουμε τα όπλα, μα όχι την ίδια δύναμη. Απέναντί μας έχουμε πολλά, ως ακόμα και τους νόμους που προστατεύουν το άδικο των πολυεθνικών.
Μπορούμε όμως να του ροκανίζουμε τα πόδια. Σιγά-σιγά, γενιά με γενιά. Κάποια στιγμή θα πέσει. Κι' αν πέσει, ποιος ξέρει; Ίσως να τον οδηγήσουμε και σε κατάρρευση, μπορώντας οι άνθρωποι να απεξαρτηθούν και να νοιώσουν την ελευθερία.

Και τέλος πάντων, στην περίπτωση που δεν μπορέσετε να τους πείσετε για GNU-Linux, "μυήστε" τους στα εναλλακτικά προγράμματα ελεύθερου και ανοικτού κώδικα για windows (κάνοντας κλικ στο σχετικό tag: #windows, θα βρείτε μια ολόκληρη σειρά από εφαρμογές, παιχνίδια και άλλα για Windows, ενώ σχετικό thread υπάρχει και στο forum: Εναλλακτικές εφαρμογές windows - linux.
Μα και σελίδες, όπως το AlternativeTo που σας βοηθάει να βρείτε εναλλακτικό λογισμικό για κάθε εφαρμογή που τρέχει σε windows, σε linux, σε mac ή είναι on-line, είτε το AwesomeCow, μια ειδικευμένη μηχανή αναζήτησης, ιδιαίτερα αν βρισκόσαστε στην διαδικασία μετάβασης σε Linux και ψάχνετε εναλλακτικά λογισμικά που είχατε στα Windows, για το Linux, μα και για όποια άλλη περίπτωση θέλετε να βρείτε κάποιο εναλλακτικό λογισμικό και αρκετές ακόμα λύσεις.

Βοήθησε έναν φίλο

Ο εφικτός στόχος της καμπάνιας, είναι να μεταλαμπαδεύσεις σ' έναν φίλο, τις γνώσεις σου και την πραγματικότητα για το λογισμικό, την τεχνολογία, την ιδιωτικότητα, βοηθώντας τον να καταλάβει τόσο αυτά, όσο και τις πραγματικές του ανάγκες, προκειμένου "να κλείσει τα παράθυρα και ν' ανοίξει την Πόρτα της Ελευθερίας".

Οι προτάσεις του FSF:

- To FSF, προτείνει μια λίστα διανομών, καθαρά GNU, Ελεύθερου Κώδικα δηλαδή, όπως τις:

Dragora
Blag
gNewSense
Parabola
Trsquel
Uluto
Musix

και άλλες [δείτε την λίστα στην σχετική σελίδα του FSF].
Εμείς, πιο ρεαλιστικά, θα λέγαμε μια οποιαδήποτε Linux διανομή κι' ας μην είναι σύμφωνα με τα πρότυπα του GΝU.

Επίσης, το FSF, δίνει και μια λίστα φορητών υπολογιστών που έχουν πιστοποιηθεί από το πρόγραμμα προστασίας της ελευθερίας του FSF και την λίστα h-node, με την βάση δεδομένων, με φιλικό προς το ελεύθερο λογισμικό hardware.

 

Υλικό της καμπάνιας:

- Η σχετική σελίδα της καμπάνιας Close windows, Open doors που μπορεί να την στηρίξει ο καθένας μας δικτυακά: Close windows, Open doors.

- Το infographic για την καμπάνια (που υπάρχει σε διάφορες γλώσσες):

- Το βίντεο που κυκλοφορεί γι' αυτόν τον σκοπό:

Να θυμίσουμε, πως το FSF, έχει δώσει και μια λίστα λογισμικού Ελεύθερου Κώδικα, ικανού να παρεμποδίσει και να δυσκολέψει σε μεγάλο βαθμό την επιτήρηση της NSA και άλλων υπηρεσιών. Των δεδομένων που εταιρείες όπως η Microsoft, εκμεταλλεύονται ασύστολα και τα διαθέτουν προς κάθε χρήση σε τέτοιες υπηρεσίες με backdoors και άλλους τρόπους [δείτε την λίστα].

>>> η κεντρική ιστοσελίδα του Free Software Foundation (FSF).

  • Σχόλια

0 Comments:

Scroll to Top