BETA

Το Κρυμμένο Easter Egg στον κώδικα της ταινίας Ex Machina

Εικόνα Maria

Το Ex Machina (Από Μηχανής) είναι έντονο ψυχολογικό θρίλερ, που εξελίσσεται μέσα από ένα ερωτικό τρίγωνο μεταξύ δυο ανδρών και μιας πανέμορφης γυναίκας-ρομπότ. Το φίλμ εξερευνά την φύση της συνείδησης, των συναισθημάτων, της σεξουαλικότητας, της αλήθειας και του ψέματος. Η ταινία επιστημονικής φαντασίας εστιάζει σε έναν δισεκατομμυριούχο προγραμματιστή που προσκαλεί ένα νεαρό υπάλληλό του στην απομακρυσμένη έπαυλή του, με σκοπό να συμμετάσχει σε ένα τεστ σχετικά με την νέα του εφεύρεση: ένα γυναικείο ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης, που αποδεικνύεται πολύ πιο έξυπνο και σαγηνευτικό απ' όσο θα μπορούσαν να φανταστούν οι δυο άνδρες.

Αντιπαραθέσεις πάνω στα όρια της ανθρώπινης συνείδησης, τις ελεύθερες ή προκαθορισμένες επιλογές μας, το τίμημα της τεχνολογικής προόδου και την διαρκή αντιπαράθεση των δύο φύλων για την μεταξύ τους εξουσία εκτυλίσσονται προβλέψιμα μεν, απόλυτα πειστικά δε, σε ένα κλειστοφοβικό sci-fi θρίλερ που διασκευάζει κομψά τον προμηθεϊκό μύθο του δόκτορα Φρανκενστάιν.

There is nothing more human than the will to survive.

που σημαίνει:

Δεν θπάρχει τίποτε πιο ανθρώπινο από την επιθυμία για επιβίωση.

Αυτό είναι το tagline της ταινίας και του trailer. Πράγματι, πού σταματά η Τεχνητή Νοημοσύνη και πού αρχίζει η ανθρώπινη σκέψη; Ερωτήματα που τέθηκαν (πιο έξυπνα είναι η αλήθεια) και στο αριστούργημα «Her» του Spike Jonze, δημιουργούνται και εδώ. Χωρίς να μας δίνει κάποια πρωτότυπη απάντηση, ο Garland μπλέκει διάφορα θέματα μεταξύ τους (ανθρώπινη συνείδηση, ελεύθερες ή προκαθορισμένες επιλογές, ολοένα και αυξανόμενη τεχνολογική πρόοδος, διαρκής αντιπαράθεση των δύο φύλων για την μεταξύ τους εξουσία), δίνoντάς μας σίγουρα food for thought.

Αυτό είναι το tagline της ταινίας και του trailer. Πράγματι, πού σταματά η τεχνητή νοημοσύνη και πού αρχίζει η ανθρώπινη σκέψη; Ερωτήματα που τέθηκαν (πιο έξυπνα είναι η αλήθεια) και στο αριστούργημα «Her» του Spike Jonze, δημιουργούνται και εδώ. Χωρίς να μας δίνει κάποια πρωτότυπη απάντηση, ο Garland μπλέκει διάφορα θέματα μεταξύ τους (ανθρώπινη συνείδηση, ελεύθερες ή προκαθορισμένες επιλογές, ολοένα και αυξανόμενη τεχνολογική πρόοδος, διαρκής αντιπαράθεση των δύο φύλων για την μεταξύ τους εξουσία) χωρίς απόλυτη επιτυχία, αλλά το αργό αυτό sci – fi θριλεράκι του μας δίνει σίγουρα food for thought.

Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη και σεναριογράφο Alex Garland (Άλεξ Γκάρλαντ):

Η ταινία αφορά σε τρεις ανθρώπους που «χτυπιούνται» μεταξύ τους. Έχει να κάνει με τον τρόπο που ο ένας δοκιμάζει τον άλλον, το πώς νικά ο ένας τον άλλον σε διανοητικό επίπεδο και το πώς διαμορφώνονται συμμαχίες. Οι άνθρωποι κάνουν σαν τρελοί για την Τεχνητή Νοημοσύνη και γενικά τρέμουν τις δυνατότητες των υπολογιστών. Εγώ το προσεγγίζω από την πλευρά του ρομπότ περισσότερο. Έχει περισσότερες και καλύτερες πιθανότητες για το μέλλον απ’ ό,τι εμείς, οι άνθρωποι.

Η ταινία λειτουργεί σε δύο επίπεδα. Πρόκειται για ένα ψυχολογικό θρίλερ που χρησιμοποιεί τους χαρακτήρες για τη διερεύνηση θεμελιωδών ανθρώπινων και ψυχολογικών θεμάτων.
Με τον Γκάρλαντ να δείχνει σεβασμό κι εμπιστοσύνη σε όλο το συνεργείο και τους συντελεστές, οι ηθοποιοί ξεκίνησαν το ταξίδι τους στο δαιδαλώδες μυαλό ενός ρομπότ. Μέσα σε περιβάλλον απόλυτης ηρεμίας και αφιερώνοντας απεριόριστο χρόνο για συζήτηση με τους ηθοποιούς για το κατά πόσο είναι καλό ή κακό να εφεύρει κανείς μια μηχανή που σκέφτεται σαν εμάς, αλλά που ποτέ δεν αρρωσταίνει, ξεκίνησαν τα γυρίσματα στη Νορβηγία.  
Για τον Όσκαρ Άιζακ, που υποδύεται τον Νέιθαν, τον ιδιοφυή, ανίκητο (διανοητικά και σωματικά) αλλά συνάμα και ιδιόρρυθμο δισεκατομμυριούχο που θέλει να διευρύνει τα όρια της τεχνολογίας και των δυνατοτήτων της, η ταινία αποτελεί μια αλληγορία για την ανθρώπινης ύπαρξης. «Πραγματικά εμβαθύνει στο τι θα πει να είσαι άνθρωπος, να σκέφτεσαι και να έχεις συνείδηση. Μπορείς ποτέ να ξέρεις τι σκέφτεται, στην πραγματικότητα, ο άνθρωπος που είναι απέναντί σου; Ή, ακόμα, αν σκέφτεται όπως εσύ;»
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Κέιλεμπ, ο ευαίσθητος, αλλά και πανέξυπνος ήρωας που υποδύεται ο Ντόνολ Γκλίσον παίρνει, ουσιαστικά, εν αγνοία του, μέρος σε ένα Πείραμα Τούρινγκ, όπου ένας άνθρωπος αλληλεπιδρά με έναν υπολογιστή. Αν ο άνθρωπος δεν ξέρει πως αλληλεπιδρά με ένα κομπιούτερ, κι επομένως θεωρήσει πως είναι άνθρωπος, τότε το πείραμα θεωρείται επιτυχές. Το Πείραμα είναι ύπουλα απλό και εκτελείται με τρόπο που ο άνθρωπος που συμμετέχει δεν ξέρει αν οι απαντήσεις προέρχονται ή όχι από υπολογιστή. Αν, δηλαδή, ο υπολογιστής όντως σκέφτεται ή προσποιείται πως σκέφτεται.
Η Αλίσια Βικάντερ υποδύεται, ως χορεύτρια που είναι, άψογα το ρομπότ που πρέπει να καταφέρει να θεωρηθεί άνθρωπος. Οι κινήσεις της, ο ρυθμός της, όλα πάνω της την καθιστούν μαγνητική, αφού άλλωστε σκοπός της είναι να κάνει το ρομπότ αντικείμενο ερωτικής επιθυμίας. Μολονότι απαρτίζεται από μεταλλικά μέρη (προφανή μάλιστα), έχει στοιχεία ανθρώπινα και γι’ αυτό και μπορεί κανείς να της συμπεριφερθεί σαν να είναι όντως άνθρωπος. Το ερώτημα είναι αν αυτή η ωραιοποιημένη εκδοχή του Φρανκενστάιν μπορεί να έχει συνείδηση ή όχι.
Αυτή η παράξενη τριάδα εκτός από διανοητική πάλη, συμμετέχει και σε ένα ερωτικό (?) τρίγωνο που αναπτύσσεται σε ένα πανέμορφο, αριστοκρατικό σπίτι που στην πορεία της ταινίας γίνεται απόλυτα κλειστοφοβικό και τρομακτικό, καθώς η αλήθεια και το ψέμα καθίστανται διάφανα και δυσδιάκριτα.

>>> ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ Ex Machina [2015]

Το Easter egg της ταινίας Ex Machina (Από Μηχανής)

Δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε τον Alex Garland, τον σκηνοθέτη και σεναριογράφο της Ex Machina ότι αγνοούσε κάποιες λεπτομέρειες. Αρκεί να ρίξει κάποιος μια ματιά στην σελίδα του κώδικα της ταινίας, και θα δει το Easter egg.

Info: «Easter egg» είναι ένα εσκεμμένο εσωτερικό «αστείο», κάποιο κρυμμένο μήνυμα ή χαρακτηριστικό ενός έργου στο οποίο «κρύβουμε» αυτό το «μήνυμα». Είθισται κάτι τέτοιο να κάνουμε σε προγράμματα ηλεκτρονικού υπολογιστή, σε ηλεκτρονικά παιχνίδια (video games), ταινίες, βιβλία ή σταυρόλεξα (για τα Easter eggs, δείτε περισσότερα εδώ).

Πριν από μία εβδομάδα (τρέχουσα ημερομηνία 23 Μαΐου 2015), ο redditor (χρήστης του Reddit) Infintie_3ntropy, δήλωσε ενοχλημένος όταν κάποιος κώδικας που εμφανίστηκε στην οθόνη δεν είχε καμία σχέση με την πραγματική ταινία. Αλλά μόλις ο κώδικας έτρεξε σε Python2.7, εμφανίστηκε ο αριθμός ISBN (ISBN είναι ο Διεθνής μοναδικός αριθμός του κάθε βιβλίου) του «Embodiment and the Inner Life: Cognition and Consciousness in the Space of Possible Minds» που έγραψε ο Murray Shanahan -καθηγητής της γνωστικής ρομποτικής στο Imperial College- το οποίο πωλείται από την Amazon έναντι 62,70 δολαρίων. Το βιβλίο υφαίνει μια σειρά θεμάτων· από την φιλοσοφία του νου και την γνωστική ψυχολογία μέχρι την νευροεπιστήμη, σε μια προσπάθεια να διαμορφώσει μία ενιαία θεωρία του νου και την θέση του στην Φύση. Μια θεωρία, σύμφωνα με την οποία δίνεται η θέση που πρέπει να αναγνωρίζεται στην συνείδηση, στην γνώση και στην ενσωμάτωση/πραγμάτωση.

Όταν λοιπόν τρέχεις, σε Python2.7, τον κώδικα:

#BlueBook code decryption

 import sys

 def sieve(n):
               x = [1] * n
               x[1] = 0

   for i in range(2,n/2):
               j = 2 * i
     while j < n:
              x[j]=0
               j = j+i

   return x  def prime(n,x):
                 i = 1
                 j = 1
  
while j <= n:
          if x[i] == 1:
                j = j + 1
                 i = i + 1
   return i - 1
         x=sieve(10000)

 code = [1206,301,384,5]
            key =[1,1,2,2,]  sys.stdout.write("".join(chr(i) for i in [73,83,66,78,32,61,32]))
 for i in range (0,4):
         sys.stdout.write(str(prime(code[i],x)-key[i]))

print

το αποτέλεσμα είναι αυτό:

ISBN = 9780199226559

Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος της ταινίας Ex Machina Άλεξ Γκάρλαντ παραδέχεται ότι ήταν τα γραπτά του Shanahan που τον ενέπνευσαν να γράψει το σενάριο της ταινίας.

Στο νήμα του redditor Infintie_3ntropy, θα δείτε -μέχρι στιγμής- 500 σχόλια. Πολλοί θεωρούν, το εν λόγω Easter egg, έξυπνη ιδέα και αναρωτιούνται τι μπορεί να σημαίνει.
Όπως πάντα, αυτά που οι παραγωγοί ταινιών κρύβουν σε κοινή θέα, συνεχίζουν να εκπλήσσουν. Το ίδιο βέβαια και η ευρηματικότητα των ανθρώπων στο διαδίκτυο.

Αυτό είναι ένα screenshot (στιγμιότυπο) του πηγαίου κώδικα:

 

Πηγή

 

  • Σχόλια

0 Comments:

Scroll to Top