BETA

Κυβερνοέγκλημα: Είναι -όπως λένε- το πιο επικερδές ή όχι;

Εικόνα constantinos

Η επικράτηση του καπιταλισμού και ολοκλήρου του "φιλελεύθερου" δόγματος βασίστηκε, για την επικράτησή του, στην χειραγώγηση της μάζας. Αυτό επιτεύχθηκε με αρκετούς τρόπους, αυτούς του marketing και της διαφήμισης που οδήγησε στον υπερκαταναλωτισμό, μαζί με την προπαγάνδα, καθώς και με την δημιουργία φοβικού κλίματος στις κοινωνίες. Η δημιουργία και η κατασκευή εχθρών -εσωτερικών ή εξωτερικών- βρίσκεται στις απαρχές της καπιταλιστικής προπαγάνδας. Αυτό άλλωστε το κλίμα μπορεί να δημιουργήσει ευκολότερα τον μαζικό έλεγχο, την επιβολή μέτρων καταστολής, την ανοχή για "αμυντικές δαπάνες" και συγχρόνως έχει την δύναμη να διασπάει την συνοχή του κοινωνικού ιστού.
Ακόμα και να μην υπάρχει κανένας κίνδυνος, κανένας εχθρός, το ίδιο το σύστημα θα τους κατασκευάσει καθώς είναι θεμέλιος λίθος για τον έλεγχο της κοινωνίας. Με τον κίνδυνο δίπλα τους, οι άνθρωποι θα δεχτούν να κάνουν παραχωρήσεις εις βάρος της ελευθερίας και των στοιχειωδών δικαιωμάτων τους. Και μέσω της προπαγάνδας η επιβολή της επιθυμητής κανονικότητας διασπείρεται πολύ εύκολα, συμβάλλοντας σε αυτό -όπως πάντα- και οι πρόθυμοι ηλίθιοι. Αυτό, την εποχή που ο έντυπος τύπος, τηλεόραση και ραδιόφωνο, μονοπωλούσαν τις πηγές ενημέρωσης, ήταν κάτι εύκολο και το αποτέλεσμά του το βιώνουμε στις σημερινές κοινωνίες. Το διαδίκτυο άλλαξε αρκετά την κατάσταση σε αυτό, κάνοντας ακόμα περισσότερους ανθρώπους να αμφισβητήσουν την δοθείσα κανονικότητα στο σύνολό της ή σε μέρη της και έτσι ο καλπασμός των καθεστωτικών μέσων και σε αυτό υπήρξε επιθετικά, εδώ οι πρόθυμοι ηλίθιοι και οι "αφυπνισμένοι" που βλέπουν παντού εχθρούς και συνωμοσίες, είναι πιο εύκολο να βρεθούν και να συμβάλλουν στην διασπορά παραπληροφόρησης και στην συνέχιση του φοβικού κλίματος.
Οι φοβικές ειδήσεις που ξεκινούν από συγκεκριμένες πήγες και για συγκεκριμένους λόγους, διαχέονται τάχιστα σε ένα ήδη φοβισμένο κοινό που συγχρόνως -σε μια τραγική πλειοψηφία- είναι τεχνολογικά αγράμματο και κοινωνικά αναλφάβητο. Ποτέ, μα ποτέ σε καμία από τις ειδήσεις που δίνονται από τα διάφορα συμβατικά και δικτυακά μέσα δεν υπάρχει δημοσιογραφική αντικειμενικότητα. Οι ειδήσεις που δίνονται προέρχονται από γραφεία τύπου των κυβερνήσεων, κομμάτων και εταιρειών. Για συγκεκριμένους πάντα λόγους που εξυπηρετούν και συγκεκριμένα συμφέροντα..
Αυτήν την στιγμή, ένας από τους στόχους είναι η στοιχειώδης ελευθερία και επιφανειακή ανωνυμία που δίνει το διαδίκτυο στην εναλλακτική πληροφόρηση και ενημέρωση. Αν στο τεχνολογικά αναλφάβητο κοινό με τον απαίδευτο νου, σερβίρεις μια σειρά από δικτυακούς κινδύνους που απειλούν τα χρήματα και την ασφάλειά του, αυτό θα τσιμπήσει και θα δεχτεί ως εξιλεωτικά τα όποια μέτρα εις βάρος της ελευθερίας λόγου και της ανωνυμίας παρθούν. Όπως δέχτηκε τους μπάτσους σε κάθε γωνία να φυλάνε τις τράπεζες και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, καταστέλλοντας όποιον υψώσει φωνή αντίθεσης, έτσι ακριβώς θα τους δεχτούν και στο διαδίκτυο. Βασικά ήδη τους δέχονται.
Έχουμε γράψει δεκάδες άρθρα για όλα αυτά, για την ψεύτικη προπαγάνδα η οποία εξαπολύεται για τους δικτυακούς "κινδύνους"  (πχ), με τους τρομοκράτες hackers (sic) που ειλικρινά δεν έχουμε κάτι περισσότερο να προσθέσουμε, πέρα από το ξερατό που μας προκαλούν όλες αυτές οι άθλιες δημοσιεύσεις.
Θα σταθούμε όμως σε μια τέτοια που κυκλοφορεί κατά κόρον το τελευταίο διάστημα (τρέχουσα ημερομηνία 4/5/15) η οποία φέρει την εξής "συνταρακτική" είδηση:

Το cyber crime είναι περισσότερο επικερδές από το εμπόριο ναρκωτικών!

Μπορείτε να το εξακριβώσετε με μια αναζήτηση στο διαδίκτυο.
Αυτά που αναφέρει το εν' λόγω "άρθρο", είναι τα εξής:

Σαν πηγή (χωρίς να δίνουν link), επικαλούνται το Τtripwire (.ripwire.com), την σελίδα μιας ιδιωτικής εταιρείας που εμπορεύεται ηλεκτρονικά πρότυπα ασφαλείας και η οποία -παράλληλα- προσπαθεί να είναι ένας από τους βασικούς παίκτες σε αυτόν τον άκρως επικερδή και εμπορεύσιμο χώρο.
Δεν μπήκαμε καθόλου στην διαδικασία να ψάξουμε στο Τtripwire προκειμένου να επαληθεύσουμε αν όντως έχει δημοσιεύσει κάτι τέτοιο. Θα ήταν σα να ψάχναμε αν το CNN ή το Μega, Skai κλπ, μετέδωσαν μια αλήθεια. Ψάξαμε όμως αυτά που έκαναν την λογική μας να βαράει κόκκινα στην κλίμακα του bullshit.

Μα υπάρχουν τόσοι πολλοί κακοί τεχνογνώστες εκεί έξω και τόσο πολλοί αδαείς και απροστάτευτοι με μεγάλα πορτοφόλια ώστε να είναι τόσο επικερδές το cyber-crime που να ξεπερνάει όλες τις πτυχές αυτού που ονομάζεται "οργανωμένο έγκλημα";

Και αυτόν τον συλλογισμό τον έκαναν άνθρωποι που ασχολούνται με τους υπολογιστές και το (τότε) διαδίκτυο από την δεκαετία του 1990. Άνθρωποι πολιτικοποιημένοι, γνώστες του διαδικτύου που έχουν την ικανότητα να φιλτράρουν τα όσα διαβάζουν.

Το cyber crime είναι περισσότερο επικερδές από το εμπόριο ναρκωτικών...

Εντυπωσιακά εκφοβιστικός ο τίτλος και μόνο, έτσι; Και οι δυο ουσιαστικές λέξεις είναι αυτές που ηχούν έντονα στα αυτιά του μέσου μικροαστού:

κυβερνοέγκλημα και ναρκωτικά

Σε μια εποχή που ο κόσμος αγωνίζεται για την απελευθέρωση των ουσιών, προκειμένου να μην γίνεται όλο αυτό το αλισβερίσι, η ενοχοποίηση και εγκλεισμός ανθρώπων για μικροποσότητες προσωπικής χρήσης (αυτό φυσικά ισχύει μόνο για εμάς και ΟΧΙ για αυτούς που ορίζουν την προπαγάνδα και επηρεάζουν την δικαιοσύνη [τυχαία παραδείγματα: - 1 -, - 2 -, - 3 -]), κάποιοι εξακολουθούν να αναμασούν αυτό το οποίο κάνει κακό σε απλούς ανθρώπους, ακόμα και εξαρτημένους, ενώ αντίθετα βοηθάει κραυγαλέα στην ανέλιξη μπάτσων, δικαστών, δικηγόρων και ενός ολόκληρου παρασκηνιακού κυκλώματος που διαιωνίζει αυτήν την κατάσταση.

Πιο κάτω μεταφέρω, σχετικές δημοσιεύσεις από καθεστωτικά μέσα και ένα γράφημα με αναλογία του ΑΕΠ:

 

Συγκρατήστε τώρα και αυτό, δεν το λέμε εμείς άλλωστε, από καθεστωτικά είναι, έστω και αν αποτελεί μόνο ένα μέρος της αλήθειας:

Προφανώς δεν είμαστε η σελίδα που θα κάνουμε τέτοιου είδους ανάλυση, αλλά νομιζω οι απαντήσεις και καταρρίψεις είναι εμφανείς. Σε όλο αυτό το πράγμα όπως είναι ευνόητο μετέχει αναγκαστικά το ίδιο το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οι τράπεζες και οι θυγατρικές τους δηλαδή, όπως και τα χρηματιστήρια που με την σειρά τους "λογοδοτούν" στο κράτος. Ή -για την ακρίβεια- στα κυβερνητικά κλιμάκια, στην πολιτική εξουσία.,
Ας δούμε όμως τι λένε συγκριτικά με την αρχική δημοσίευση, πως δηλαδή το cyber-crime είναι πιο "επικερδές" (και ας είναι τόσο ελλειπής χωρίς κανένα απολύτως στοιχείο, έστω και τεχνητά δημιουργημένο, έτσι δηλαδή όπως γίνονται οι στατιστικές) και με τα υπόλοιπα γνωστά εμπόρια που και στο μυαλό ενός πιθήκου είναι αντιληπτό πως αποτελούν πηγές πλούτου:

Όμως, δεν είναι μόνο αυτό. Έτσι τουλάχιστον λέει η συνέχεια της δημοσίευσης που παρουσιάζει μια μόνο πτυχή της όλης πραγματικότητας για όλα αυτά:

Δεν χρειαζεται καμία παραπάνω ανάλυση, έτσι; Είναι σαφέστατο και απλούστατα διατυπωμένο.

Το διεθνές οργανωμένο έγκλημα είναι μια τεράστια επιχείρηση, αξίας 2,1 τρισ. δολαρίων τον χρόνο, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Ναρκωτικών και Εγκλήματος του ΟΗΕ (UNODC).

Και σίγουρα το πιο πάνω νούμερο τίθεται προς αμφισβήτηση, καθώς ο πραγματικός αριθμός είναι ακόμα πιο μεγάλος. Παρ' όλ' αυτά, ακόμα και έτσι, με αυτές τις μετρήσεις, το ποσό αυτό ισοδυναμεί με το 3,5% του παγκόσμιου ΑΕΠ του 2009, είναι έξι φορές μεγαλύτερο από τον προϋπολογισμό για την διεθνή αναπτυξιακή βοήθεια φέτος (2015) και αντιστοιχεί στο 7% των παγκόσμιων εξαγωγών - εμπορίου.
Συνεχίζοντας, το καθεστωτικό μέσο, στοχοποιώντας (όπως όλοι την κάνναβη), μας λέει κάτι ενδιαφέρον στην πρώτη παράγραφο:

Μια έρευνα (στα ελληνικά: PDF), καλά τεκμηριωμένη στα στοιχεία, μας λέει πως:

Οι ναρκωτικές και ψυχοτροπικές ουσίες αποτελούν τα πλέον κερδοφόρα «προϊόντα», γιατί – εκτός της υψηλής ζήτησής τους στην αγορά και του μεγάλου ρίσκου διάθεσής τους – το κόστος παραγωγής τους είναι πολύ χαμηλό. Το εμπόριο ναρκωτικών, από τον παραγωγό στον τελικό χρήστη/καταναλωτή, αποδίδει κέρδος της τάξης του 3000-4000% και υπολείπεται, ίσως, μόνο του εμπορίου όπλων και των οργάνων του ανθρώπινου σώματος που και αυτό το τελευταίο αρχίζει να αποκτά εκρηκτικές διαστάσεις, χωρίς όμως να έχουν γίνει ακόμη εμπεριστατωμένες έρευνες.
Το γεγονός αυτό καθιστά τα ναρκωτικά ένα από τα πιο «πολύτιμα» εμπορεύματα στον κόσμο. Τα έσοδα του εγκλήματος που σχετίζεται με τα ναρκωτικά είναι μακρο-οικονομικών διαστάσεων. Τα κέρδη των ναρκωτικών διαστρεβλώνουν τις αδύναμες οικονομίες και συχνά διαφθείρουν τις πολιτειακές αρχές δίωξης του εγκλήματος.

Ή μήπως είμαστε λάθος όλοι; Ρίχνοντας μια ματιά γύρω μας, στις γεμάτες πτώματα θάλασσες, μήπως έχει υπάρξει ανατροπή σε αυτό;

Συνεχίζοντας σε αυτό, μας λέει -έστω και αναφορικά- πως:

Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ισχύουν οι ίδιοι χρηματοπιστωτικοί παράγοντες γα την διακίνηση και αυτών των χρημάτων, όπως και των ναρκωτικών. Σε κάποιες περιπτώσεις -όπως σε αυτήν της διακίνησης ανθρώπων- φαίνεται και το "μεγαλείο" του καπιταλισμού. Φαίνεται το γιατί υπάρχει τόση ανοχή σε αυτό το ανθρώπινο εμπόριο. Οι λόγοι είναι αρχέγονοι και περικλείονται μόλις σε μια λέξη:

σκλάβοι

Όσον αφορά την σύγχρονη εποχή μας, την απάντηση την δίνουν τα ίδια μέσα και μάλιστα με bold γράμματα:

Και για να μην αμφισβητηθεί ως γενικολογία η αναγκαία ανάμειξη και ουσιαστική στήριξη του χρηματοοικονομικού συστήματος σε αυτό το τσουβάλι που έχουν χώσει τα πάντα και ονομάζεται "οργανωμένο έγκλημα", ας δούμε τι αναφέρουν (μερικώς και γενικώς πάντα) τα καθεστωτικά μέσα:

"Συμβάλλουν" και στην οικονομία της χώρας επίσης:

 

Και επειδή δεν υπάρχει λόγος να το αναλύσουμε άλλο, όποιος θέλει -ακόμα και αν βρίσκεται σε μια άλλη κανονικότητα- από τις πιο πάνω πληροφορίες (από καθεστωτικά μέσα, επαναλαμβάνω), μπορεί να βγάλει εύκολα τα συμπεράσματά του (και να "πέσει από τα σύννεφα"), ας κλείσουμε με μια άλλη δημοσίευση, από καθεστωτική σελίδα, η οποία έχει ένα άρθρο με τίτλο:

Και τα κατατάσσει ως εξής:

Δεν ζούμε σε έναν αγγελικά πλασμένο κόσμο. Αν ξεχάσεις για παράδειγμα την τσάντα σου στο κάθισμα του αυτοκινήτου με ανοιχτό παράθυρο, ή σε κάποιο παγκάκι, σε δημόσιο χώρο, το πιο πιθανό είναι πως κάποιος θα το πάρει. και εδώ είναι το θέμα που πρέπει να το αντιληφθούμε άπαντες. Κανείς δεν είναι θύτης. Τόσο αυτός που το ξέχασε, όσο και ο άλλος που το έκλεψε είναι θύματα. Θύματα αυτού που ονομάζουμε "σύστημα". Θύματα των ταξικών διαφορών που δημιουργεί το καπιταλιστικό θαύμα" και αναγκάζει κάποιους να ζουν στην ανέχεια, αναγκαζόμενοι να κλέψουν για την επιβίωση, από αυτούς που ζουν στο όριο. Επειδή, αυτές οι δυο "τάξεις", είμαστε και κινούμαστε στους ίδιους χώρους. Οι άλλοι που είναι οι στυλοβάτες του συστήματος (από μεγαλοεπιχειρηματίες, μέχρι τα σκουπίδια του life-styling, νομοθετική, πολιτική εξουσία κλπ), είναι σαν να διασταυρωνόμαστε σε παράλληλα σύμπαντα, μόνο όταν υπάρχει ανάγκη όλη αυτή η χαμερπής ελίτ με τα ανόητα σκυλιά της να συναναστραφεί με την πλέμπα, εμάς δηλαδή.
Και τέλος, ακούγοντας απλά την λογική -για να μείνουμε στο λεγάμενο "κυβερνοέγκλημα", ας αναρωτηθούμε:

Ποιοι είναι αυτοί που έχουν την πιο ισχυρή τεχνογνωσία, μέσα και σκοπιμότητες γα να την κάνουν;

Η απάντηση είναι εύλογη:

Αυτοί που έχουν ανάγκη να δημιουργήσουν εχθρούς για να δημιουργήσουν φοβίες. Αυτοί που θα επικαλεστούν το "εθνικό συμφέρον" και "εθνική ασφάλεια", προκειμένου να πάρουν κατασταλτικά μέτρα για την προστασία των πολιτών.
Η NSA και η κάθε τοπική υπηρεσία "Ηλεκτρονικής Δίωξης" ή όπως αλλιώς λέγεται στην κάθε χώρα (πχ).
Αυτοί που προστατεύουν όχι πολίτες, αλλά τις εταιρείες, όπως οι μπάτσοι στις πλατείες τις τράπεζες. Το ξέρετε για παράδειγμα, πως η "Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος". απασχολεί σε μόνιμη βάση πόρους και προσωπικό, προκειμένου να ελέγχει μην γίνει υποκλοπή σήματος σε εταιρεία που παρέχει δορυφορικό πρόγραμμα;
Πάντα έτσι γινόταν και έτσι θα συνεχίσει να γίνεται. Με χρήματα, ιδρώτα, ακόμα και αίμα δικά μας, θα προστατεύονται αυτοί που λυμαίνονται κάθε δημόσιο αγαθό κάνοντάς πελάτες ή ευγνώμονες ζητιάνους. Το λεγόμενο "εθνικό συμφέρον" δεν είναι τίποτε λιγότερο ή περισσότερο από το συμφέρον μιας οικονομικής και εξουσιαστικής ολιγαρχίας που έχουν την δύναμη να επιβάλουν και την από πάνω προς τα κάτω νομοθεσία (πχ).
Ποιοι άραγε είναι πιο εύκολο να δημιουργήσουν έναν οποιοδήποτε ιό, πέρα από αυτούς που έχουν την τεχνογνωσία, χρήμα και μέσα για να το κάνουν -καθώς αυτό είναι και το συμφέρον τους; Για κάντε μια έρευνα και δείτε τον τζίρο εταιρειών που πουλάνε "λογισμικά ασφαλείας και προστασίας". Θα εκπλαγείτε με τα νούμερα (τα οποία φυσικά πηγαίνουν σε κάποια αφεντικά).

Ας αναδιπλωθούμε λοιπόν και ας σκεφτόμαστε την κάθε πτυχή πριν αποδεχτούμε την κάθε είδηση. Η πλειονότητα των ιστοσελίδων που υπάρχουν στο διαδίκτυο σχετικά με την ασφάλεια, ψαρεύουν δημιουργημένες ειδήσεις, με την ίδια ακριβώς λογική και επίπεδο πηγών, όπως -για παράδειγμα- της espresso ή των 'πρωινάδικων/μεσημεράδικων των καναλιών.

Υπάρχουν πολλά -ίσως τα περισσότερα- σ’ αυτόν τον κόσμο που δεν είναι αυτό που δείχνουν. Πάρτε για παράδειγμα το Διαδίκτυο. Για όλους όσους το παρακολουθούνε από γεννησιμιού του (τα «τεχνοφρικιά», όπως τους αποκαλούσαν τότε), το Διαδίκτυο ήταν και είναι ό,τι καλύτερο έχει συμβεί στον πολιτισμό του ανθρώπου. Είναι ο μοναδικά δυναμικός ιστός πανανθρώπινης επικοινωνίας, οικονομικής συναλλαγής και καταχώρισης πληροφορίας, η υπέρτατη εγκυκλοπαίδεια της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Έκτοτε, ο κόσμος όλος έχει αποδυθεί στο παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι, όπου ποικίλες εταιρείες «αντιβιοτικών» μας πωλούν προγράμματα που κυνηγούν τους ιούς και οι κατασκευάστριες λειτουργικών συστημάτων -όπως η Microsoft- σπεύδουν να κλείνουν την όποια «μπουκαπόρτα» είχαν ξεχάσει ανοιχτή. Το μόνιμο πρόβλημα όλων μας είναι ότι και τα «αντιβιοτικά» και τα «μπαλώματα» δρουν αφού πρώτα ανιχνευθεί μια διάρρηξη, εντοπισθεί η «μπουκαπόρτα» μέσω της οποίας έγινε και βρεθεί το αντίδοτο. Το μεσοδιάστημα μεταξύ της ανίχνευσης και της αντιμετώπισης της διάρρηξης ονομάζεται «Hμέρα Μηδέν» (Zero Day) και είναι ακριβώς το χρονικό διάστημα κατά το οποίο... όλα τα κακά μπορεί να συμβούν.

Δεν γνωρίζω πού θα καταλήξει η όλη αναζήτηση λύσεων για τον έλεγχο των «ιών του πολέμου». Ελπίζω μόνο ο συνιδρυτής του Διαδικτύου, Βιντ Σερφ, να μην χρειαστεί να επαναλάβει τα λόγια του πατέρα της ατομικής βόμβας, Ρόμπερτ Οπενχάιμερ:

Τώρα έγινα ο Θάνατος, ο καταστροφέας των κόσμων.

  • Σχόλια

0 Comments:

Scroll to Top