BETA

To laptop του Linus Torvalds

Εικόνα Maria

 

Έχοντας δει το λάπτοπ του Τεράστιου Richard Stallman, το Lemote Yeeloong, αλλά και πώς κάνει το computing του, μήπως είναι ώρα να δούμε και ποιο είναι το λάπτοπ που χρησιμοποιεί ο Λίνους για τον προγραμματισμό;

Η αλήθεια είναι πως γνωρίζουμε πολλά για τον Linus. Έχει μιλήσει για το πρώτο του PC, ένα Sinclair QL. Και το Linux τέθηκε σε λειτουργία λίγο μετά τον Ιανουάριο του 1991 όταν ο Linus αγόρασε το καινούριο του κομπιούτερ και έγραψε ένα device driver (πρόγραμμα-οδηγό) συσκευής για το QL ώστε να μπορέσει να μεταφέρει ό,τι του χρειαζόταν - από τον QL - στον καινούριο του υπολογιστή. Η πρώτη προσέγγιση του πυρήνα του Linux γράφτηκε αποκλειστικά και μόνο για την διερεύνηση της λειτουργίας του τσιπ 80386, του υπολογιστή του Torvalds, που χρησιμοποιούσε τον compiler GCC του GNU και το πιθανότερο ήταν πως δεν θα υποστήριζε τίποτε άλλο εκτός από σκληρούς δίσκους AT.

Γνωρίζουμε ακόμα πως το Fedora είναι η διανομή Linux στην οποία έχει αδυναμία ο Linus Torvalds. Σε πολλές συνεντεύξεις, ο Linus έχει αποκαλύψει ότι ο ίδιος προτιμά το Fedora στα μηχανήματά του.
Ξέρουμε ακόμα ότι αντιπαθεί το Debian, που το αποκαλεί μία «άσκηση χωρίς νόημα» καθώς η ουσία μιας διανομής έγκειται στο να μπορεί να απλοποιεί τα πράγματα και να είναι εύκολο να την εγκαταστήσει κάποιος.
Σε συνέντευξή του, έχει μιλήσει και για το Ubuntu Linux (που, ως γνωστόν, είναι μια διανομή Linux βασισμένη στο Debian) λέγοντας:

Πάντα είχα κάποια προβλήματα [με το Ubuntu]. Δεν είναι πολύ φιλικό στους προγραμματιστές που αναπτύσσουν τον πυρήνα· και, έτσι, το παράτησα. Δεν τρέχει όμως και κάτι, μιας και προφανώς δεν είμαι εγώ το κοινό στο οποίο απευθύνονται.

[Linus Torvalds: Ούτε Debian ούτε Ubuntu]

 

Dell XPS 13 Developer Edition: Το λάπτοπ του Linus Torvalds

Για το λάπτοπ του όμως, που είναι εργαλείο σημαντικό αφού το παίρνει όταν βρίσκεται εκτός (όταν ταξιδεύει) για να συνεχίζει την μεταγλώττιση του πυρήνα, ξέρουμε τίποτε; Ε, λοιπόν, τώρα πλέον ξέρουμε.

Πριν  κατασταλάξει στο λάπτοπ που θα πάρει, ο Linus Torvalds είχε βάλει μια ανάρτηση στο Google+ και ζήτησε την συμβολή των χρηστών για την αγορά ενός καινούριου λάπτοπ, στην οποία σκόπευε να προχωρήσει, θέλοντας να αντικαταστήσει το παλιό του, ένα Sony Vaio Pro 11 – όταν λέμε παλιό, εννοούμε τριών ετών. Ο Λίνους, βέβαια, είχε ήδη κάποια κατά νου. Ήταν μεταξύ του Asus UX305UA, του Lenovo X1 Carbon, του Dell XPS 13 και του Lenovo Yoga 900.

Οι προδιαγραφές που ζητάει σε ένα λάπτοπ είναι, πρώτα και κύρια, να έχει αυθεντικό πυρήνα i5 ή i7 (real Core i5 or i7) αφού θα χρησιμοποιεί αυτό το λάπτοπ για την κατασκευή του πυρήνα του Linux. Στην ανάρτησή του σημείωνε πως δεν χρησιμοποιεί το laptop ως αντικαταστάτη του επιτραπέζιου υπολογιστή (του desktop δηλαδή).
Το laptop το χρησιμοποιεί στα ταξίδια. Ως εκ τούτου, θα έπρεπε να είναι αρκετά μικρό και ελαφρύ – με βάρος γύρω στο 1 κιλό.
Ζητούμενό του είναι να έχει μια καλή οθόνη, και πληκτρολόγιο (καμία σχέση με tablet κοινώς), χωρίς να τον νοιάζει η οθόνη αφής.
Το ενδιαφέρον είναι πως ο Torvalds δεν δίνει και τόσο σημασία στην διάρκεια της μπαταρίας. Λέει πως δεν χρειάζεται να κρατάει όλη την ημέρα μιας και όλο και κάπου θα υπάρχει πρίζα για να το φορτίσει. Εντάξει, δεν είπαμε να τον αφήνει γρήγορα από μπαταρία και να κλείνει, μα από την στιγμή που του κρατάει μια-δυο ώρες, είναι μια χαρά.

Όσον αφορά την μνήμη RAM, χρειάζεται 8GB και για τον δίσκο SSD, ζητάει μνήμη 256GB:

I'm ok with 8GB/256GB of RAM/SSD. I've lived with 4GB when on the road for several years, I don't want to do that any more, but I also don't need huge amounts of RAM. I compile the kernel, I don't run big VM's or other odd things.

ούτως ειπείν:

Από μνήμη αρκούμαι με 8GB / 256GB RAM / SSD. Έχω περάσει αρκετά χρόνια, κάνοντας ταξίδια, με λάπτοπ 4GB. Πλέον, δεν υπάρχει λόγος να έχω τόσο μικρή μνήμη.

Ούτε όμως και χρειάζομαι πολύ μεγάλη RAM. Κάνω μεταγλώττιση τον πυρήνα (compile the kernel), δεν τρέχω μεγάλες Virtual Machines ή κάτι άλλο περίεργο.

 

Και τελικά, πριν από δυο μέρες (11 Σεπτεμβρίου 2016) αναρτώντας νέο post στο Google plus, ο Torvalds αποκάλυψε ότι αγόρασε ένα καινούριο λάπτοπ Dell XPS 13 Developer Edition. Το Dell XPS 13 φαίνεται πως είναι ένα «πολύ σταθερό μηχάνημα», όπως είπε χαρακτηριστικά, αρκεί να... αντικαταστήσεις το wireless module, με αυτό της Intel:

Anyway, there we go. So far the XPS13 looks like a very solid machine, as long as you get the intel wireless module to go with it (and it looks like the next generation should come with good wireless by default).

ελληνιστί:

Μέχρι στιγμής, το XPS 13 φαίνεται να είναι ένα πολύ σταθερό μηχάνημα, αν δηλαδή αντικαταστήσετε την ασύρματη μοντούλα με κάποια της Intel, και σας δουλέψει (και θα έπρεπε η Dell να βγάζει, από προεπιλογή, πλέον στην αγορά καλές ασύρματες μοντούλες).

 

Στην ουσία, δηλαδή, τα σούρνει, και δη στα ίσια, στην Broadcomm που δεν δούλευε η μοντούλα της για την ασύρματη σύνδεση. Και αυτό, όπως τονίζει, ισχύει και για χρήστες Windows οι οποίοι διαμαρτύρονται για το πόσο χάλια είναι η ασύρματη μοντούλα της Broadcom· τόσο, που αναγκάζονται να την αντικαστήσουν:

The first one was the standard XPS13 that I opened up and replaced the wireless in. It wasn't too painful, but it was a bit annoying to have to do it. The Broadcom wireless really wasn't an option - you can google for it and see even the Windows users complaining about it. But I had a time limit for Daniela going off to school, and I could get a standard XPS13 and a new intel 8260 wireless module right away. And it also acted as my "let's test this out and see" machine.

ελληνιστί:

Το πρώτο (λάπτοπ XPS13) που δοκίμασα ήταν το standard XPS13 που άνοιξα και αντικατέστησα την ασύρματη μοντούλα. Δεν ήταν και τόσο μεγάλος κόπος, αλλά δεν παύει να είναι ενοχλητικό και μόνο ότι χρειάζεται να μπει κάποιος σε μια τέτοια διαδικασία. Το ασύρματο της Broadcom δεν αποτελεί καν επιλογή - μπορείτε να το google-άρετε και θα δείτε πόσοι χρήστες, ακόμα και των Windows, διαμαρτύρονται για αυτό.
Το θέμα όμως ήταν πως έπρεπε να βρεθεί λύση άμεσα γιατί το χρειαζόταν η κόρη μου Daniela για το κολλέγιο (η Daniela Yolanda είναι η μεσαία κόρη του Λίνους, η μικρότερη είναι η Αμάντα / Celeste Amanda και η Patricia Miranda είναι η μεγαλύτερη από τις τρεις) και, ως εκ τούτου, του έβαλα αμέσως μια άλλη, καινούρια ασύρματη μοντούλα intel 8260. Έτσι, το λάπτοπ της κόρης μου στάθηκε και η ευκαιρία μου να τεστάρω το εν λόγω μηχάνημα.

 

Τα χώνει και στην Dell, λέγοντάς της στα ίσια (στην ανάρτησή του) ότι πρέπει επιτέλους να απαλλαγεί από το κατ' όνομα ασύρματο «Dell Wireless», αφού στην ουσία πρόκειται για φτηνοδουλειά της εταιρείας Broadcom:

The XPS13 always comes up, but Dell continues to destroy that laptop with the stupid "Dell Wireless", which is just a nasty OEM Broadcom solution.

δηλαδή:

Είναι πάντα και το XPS13, αλλά η Dell συνεχίζει να καταστρέφει αυτό το λάπτοπ με την ηλίθια ασύρματη δικτύωση «Dell Wireless», η οποία είναι απλά μια φτηνιάρικη λύση της εταιρείας Broadcom.

 

Και τελικά, επέλεξε το Dell XPS 13 Developer Edition, το οποίο έρχεται με προεγκατεστημένο (λειτουργικό) το Ubuntu.

Έτσι, πριν από δυο μέρες, ο Torvalds ανακοίνωσε, όπως είπαμε, ότι έχει βρει το καινούριο του λάπτοπ, με τις προδιαγραφές που ζητούσε. Το Dell XPS 13 Developer Edition μάλιστα, δεν χρειάστηκε κάποια χειρουργική επέμβαση, συν του ότι είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένος από την οθόνη του που είναι πολύ φωτεινή:

The one I have now is the "Developer Edition" version that didn't need any surgery to just work.

Anyway, the good news is that there really were a lot of fairly reasonable machines out there now, and the XPS13 was by no means the only possible choice.

δηλαδή:

Αυτό που πήρα εγώ τώρα είναι η έκδοση «Developer Edition» και δεν χρειάστηκε καμία επέμβαση για να δουλέψει.

Εν πάση περιπτώσει, τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλά καλά μηχανήματα πλέον στην αγορά, και σίγουρα θα μπορούσα να επιλέξω κάποιο άλλο λάπτοπ, αντί για το XPS13 που πήρα.

 

Στην ανάρτησή του ο Λίνους απαντάει σε όσους τον ρωτάνε κάτι για το λάπτοπ. Έτσι, συγκρίνοντας το προηγούμενο λάπτοπ του, της Sony, με το καινούριο, λέει πως

I tend to have more problems with some touchpads than with the keyboard, but the XPS13 touchpad works very well for me. That may be a personal preference thing, but it seems to be both smooth and responsive.

ελληνιστί:

Παρότι είμαι δύσκολος με το touchpad (η επιφάνεια αφής του λάπτοπ που χρησιμοποιείται αντί για κάποιο USB ποντίκι) και συνήθως έχω θέμα, το συγκεκριμένο δουλεύει μια χαρά και ανταποκρίνεται αμέσως.

 

Για το πληκτρολόγιο αναφέρει πως

the keyboard seems fine. I'm not actually horribly picky about keyboards as long as it's not some overly strange layout, and I tend to get used to most things. And the XPS13 keyboard seems to be very similar to the Sony Vaio I used to use.

(Except there's no flex to it like my old Sony, so it feels much more solid. But the Sony was lighter, so the solidity comes at a price).

δηλαδή:

Παρότι δεν έχω θέμα γενικά με το πληκτρολόγιο και συνηθίζω εύκολα σε καινούριο – αρκεί βέβαια να μην έχει καμιά παράξενη διάταξη, βρήκα το πληκτρολόγιο του XPS13 παρόμοιο με αυτό του Sony Vaio που χρησιμοποιούσα μέχρι πρότινος.
Με την διαφορά ότι δεν είναι τόσο «εύκαμπτο» σαν της Sony, και ως εκ τούτου το αισθάνομαι πιο σταθερό. Βέβαια, της Sony το πληκτρολόγιο το αισθανόμουν πιο ελαφρύ [κοινώς, χρειαζόταν πιο απαλό άγγιγμα]. Η σταθερότητα, λοιπόν, έχει και το τίμημά της.

 

Σημείωση: Στα σχόλια από κάτω τον ρωτάνε αν επέλεξε να βάλει Fedora στον υπολογιστή, αντικαθιστώντας το Ubuntu. [Χρησιμοποιώ πληθυντικό αριθμό - «ρωτάνε» - καθώς δεν είναι μόνον ένας ο χρήστης που έκανε την... πιπεράτη ερώτηση: Fedora or Ubuntu?.]

Μέχρι αυτήν την στιγμή που δημοσιεύεται το άρθρο, ο Λίνους δεν έχει ακόμα απαντήσει.
Και είναι η μοναδική ερώτηση στην οποία δεν έχει απαντήσει – όχι ακόμα τουλάχιστον.

[Βέβαια, είδαμε πιο πάνω, την γνώμη του για το Ubuntu, οπότε...]

 • Σχόλια

5 Comments:

 1. Εικόνα Χάρης
  Χάρης (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 15, 2016 01:40 ΠΜ

  Με γεια του. Η ερώτηση μου είναι πάνω στον επεξεργαστή, επειδή λέει θέλει να είναι Intel i5, i7, αυτό επειδή θα αναπτύσσει χ86 διανομή; Τι γίνεται με την έκδοση χ86-64 της διανομής για AMD επεξεργαστές; Προφανώς την αναλαμβάνει άλλη ομάδα.

  Τα modem της Broadcom ήταν προβληματικά ανέκαθεν από πλευράς υποστήριξης, μου είχε τύχει ένα τέτοιο σε desktop σύστημα, και έψαχνα οδηγούς για Win 7. Πηγαίνοντας στην ιστοσελίδα της εταιρίας τότε, διαπίστωσα πως ήταν καθαρά εταιρική, και έψαχνα για το τμήμα drivers και συσκευών modems και δεν το έβρισκα. Σε παρέπεμπε σε άλλα μέρη για download, αρκετά από τα οποία ήταν επί πληρωμή, η με τους γνωστούς ενοχλητικούς installers.

  Το πληκτρολόγιο, στα μοντέρνα laptops ευτυχώς τα πλήκτρα είναι ενσωματωμένα στο πλαστικό, έτσι αν σου χυθεί καφές είναι μικρότερη η πιθανότητα για ζημιά, αντίθετα στα παλιότερα laptops, ο καφές μπορεί να πάει μέσα. Επίσης ξεκολλάνε εύκολα πλήκτρα και δεν ξαναμπαίνουν. Θα πρέπει να αλλάξεις πληκτρολόγιο, η να πατάς τα λαστιχάκια που μένουν στην θέση του κουμπιού.

  Η μάρκα Dell είναι αξιόπιστη. Η λεπτότητα του laptop δεν μου αρέσει γιατί θα έχει πρόβλημα θερμότητας. Το ότι ο Linus αποδέχεται την χρήση των SSD, δίνει βαρύτητα στην αποδοχή του νέου μέσου.

  Δεν με χαλάει καθόλου πως δεν θα βάλει Ubuntu. Το Ubuntu προορίζεται για τον απλό χρήστη, ενώ το Fedora είναι μια χρυσή τομή ανάμεσα στο ελεύθερο λογισμικό, και στην εγκατάσταση προεραιτικού ιδιοταγούς (οδηγοί κυρίως). Δηλαδή δεν βάζει την Trisquel που θα έβαζε ο Stallman.

  Μάλλον το GNOME θα βάλει σαν επιφάνεια εργασίας. Θα συμφωνήσω.

 2. Εικόνα Ο γνωστός του ξάδερφου του μπατζανάκη του γνωστού.
  Ο γνωστός του ξ... (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 20, 2016 10:52 ΠΜ

  Όταν λέμε AMD64 αναφερόμαστε στο σετ εντολών 64bit που καθιέρωσε η AMD αλλά χρησιμοποιεί και η Intel. Γι' αυτό πλέον αναφερόμαστε σε αρχιτεκτονική x86-64. Δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε Intel / AMD.
  Η διαφορά έχει να κάνει με άλλες αρχιτεκτονικές, π.χ. ARM. κλπ.
  Ο Linus δεν είπε ότι θέλει να είναι i7 επειδή θέλει να δουλεύει σε intel x86, αλλά επειδή έχει ανάγκη δυνατό επεξεργαστή για να κάνει γρήγορα compile όταν είναι εκτός και απότι είπε το κάνει αρκετά...
  Ελπίζω να κάλυψα λίγο, την ερωτησή σου!

 3. Εικόνα Χάρης
  Χάρης (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 15, 2016 02:09 ΠΜ

  O Sinclair QL ήταν ο διάδοχος του ZX Spectrum. Θεωρούνταν πολύ μπροστά για την εποχή. Ξεπέρναγε τον Spectrum επειδή δεν είχε πλήκτρα γομολάστιχες αλλά κανονικά. Νομίζω πως στα πλήκτρα του δεν υπήρχαν επάνω τυπωμένες εντολές που έβγαιναν με SHIFT. Ο Spectrum είχε τυπωμένες όλες τις εντολές της BASIC στα πλήκτρα. FOR, NEXT, IF, LET, INPUT, και άλλες. Ο QL έπαιρνε εξωτερική μονάδα δισκέτας, είχε 640 kb μνήμης (φοβερό για την εποχή), είχε το QDOS και τον 68008 της Motorola στα 8 MHz (πολύ καλά για τότε).

  Όμως ο μικρουπολογιστής αυτός παρότι μοντέρνος και καινοτόμος, απέτυχε. Αίτια, ήταν ακριβή τιμή, η καθιέρωση του Spectrum, και ο ανταγωνισμός από τους Amstrad CPC με ενσωματωμένη δισκέτα, CP/M Λ/Σ και περισσότερα προγράμματα. Καλύτερο πληκτρολόγιο.

  Εδώ ο θείος Clive, (ένας συμπαθητικός άγγλος μπαρμπούλης), την πάτησε, από τον θείο Άλαν (έναν άλλον επίσης συμπαθέστατο), που αποδείχτηκε πιο έξυπνος και ευέλικτος.

  Έτσι, το δόγμα πως στον κόσμο της πληροφορικής, ο trendy σχεδιασμός της συσκευής δεν εξασφαλίζει πάντοτε την επιτυχία, συνεχίζεται μέχρι σήμερα (βλέπε i-φόνι).

 4. Εικόνα Cyrus Monk
  Cyrus Monk (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 15, 2016 12:03 ΜΜ

  Ὤπα, μεσιὲ Χάρη, μιᾶς καὶ ὁ QL βρισκόταν στὸν καιρό του στὸ ἐπίκεντρο τῶν κομπιουτερικῶν ἐπιθυμιῶν μου, ἐπίτρεψέ μου νὰ κάνω μερικὲς ἐπισημάνσεις/παρατηρήσεις/διορθώσεις. Ὁ σὲρ Κλάιβ κυκλοφόρησε τὸ συγκεκριμένο 32μπιτο μοντέλο (πρωτοποριακὸ γιὰ τὴν ἐποχή του, ἀφοῦ μόνο ἡ Lisa τῆς Apple νομίζω εἶχε 16μπιτο ἐπεξεργαστὴ Motorola) μὲ 8μπιτο data bus κάποιους μῆνες πρὶν τὰ CPC τοῦ Σούγκαρ (Amstrad), ἀκόμα καὶ πρὶν ἀπὸ τὸν CPC 64 μὲ τὸ ἐνσωματωμένο κασετόφωνο.
  Ἄλλα «πρωτοποριακὰ» στοιχεῖα του ἦταν τὸ by default microdrive ποὺ ἐνσωμάτωνε (μιὰ ἐπινόηση ποὺ κυμαινόταν ἀνάμεσα στὴν τότε κυρίαρχη κασέτα καὶ στὶς random access συσκευὲς π.χ. δισκέτας. Τὸ floppy drive ἦταν προαιρετικὸ καὶ πουλιόταν ξεχωριστά.), καθὼς καὶ ἡ σχετικὰ προχωρημένη ἔκδοση τῆς BASIC ποὺ τὸν συνόδευε.
  Τὸ CP/M πρωτοεμφανίστηκε στὴν ἁνθοῦσα ἀγορὰ τῶν home ὺπολογιστῶν μὲ τὴν κυκλοφορία τοῦ μοντέλου PCW τῆς Amstrad (πληκτρολόγιο, μονόχρωμη ὀθόνη καὶ ἐκτυπωτής σὲ ἕνα πακέτο μὲ κύρια λειτουργία τὴν ἐπεξεργασία κειμένου) κάπου ἕνα χρόνο μετά (τὸ 1985).
  Τὸ παιχνίδι τὸ ἔχασε ὁ QL κυρίως γιατὶ ἦταν πολὺ μπροστὰ γιὰ τὴν ἐποχή του καὶ τὶς τότε ἀνάγκες τῆς home ἀγορᾶς.

 5. Εικόνα Χάρης
  Χάρης (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 16, 2016 00:07 ΠΜ

  Να σου πω τι πιστεύω, νομίζω πως ένα βασικό σημείο για το οποίο ο QL έχασε, ήταν το microdrive, όσο και αν σου φαίνεται παράξενο. Τα microdrives αυτά, έπαιρναν catridges που προφανώς προμήθευε μόνο η Sinclair, και ήταν πανάκριβα σαν αναλώσιμα, μην σου πω αν είχαν μέσα καμιά extended BASIC η καμία Pascal. Αντίθετα, ο ανταγωνισμός, που βασιζόταν στην κασέτα, στην δισκέτα, που ήταν και πολύ πιο διαδεδομένες και εύκολα ανευρέσιμες αλλά και φτηνές, έστρεψε το κοινό προς τα εκεί. Ή απλά το έκανε να περιμένει, έως ότου έσκασε ο Amstrad με την κασέτα / δισκέτα.

  Ο οποίος έκανε θραύση, γιατί ο Sugar έδινε και προγράμματα όπως Word Processor. Μάλιστα, στην Ελλάδα αναπτύχθηκαν γρήγορα προγράμματα ΠΡΟΠΟ για Amstrad. Αυτό έστρεψε τα ΠΡΟΠΟτζίδικα και πολλούς ιδιώτες σε αυτόν. Ήταν προγράμματα που μπορούσες να υπολογίζεις σύστημα ΠΡΟΠΟ με αρκετές διπλές και τριπλές, με όσο το δυνατόν λιγότερα λεφτά. Οπότε καταλαβαίνεις.

  Άλλο σημείο, ήταν πως ο Amstrad ερχόταν πακέτο με οθόνη και εκτυπωτάκι, πέραν το οτι το QWERTY πληκτρολόγιο ήταν πολύ βολικό στην πληκτρολόγηση. Γενικά, επειδή οι micros τότε ήταν όλοι ακριβοί, οι νέοι έκαναν μεγάλη έρευνα πριν πάρουν μηχάνημα. Θραύση έκανε επίσης ο Commodore 64, που είχε νομίζω και τη μεγαλύτερη γκάμα software. Άλλη περίπτωση που απέτυχε η δεν πέτυχε όσο ήθελε, ήταν ο Atari ST, του οποίου μεγάλος ανταγωνιστής ήταν η Amiga. H Amiga ήταν η ναυαρχίδα των παιχνιδάδων, με μεγάλη τιμή. Λίγοι την είχαν.

  Όσο για το Λ/Σ, το CP/M ήταν ένα λειτουργικό με μεγάλες προσδοκίες, με στόχο να επικρατήσει. Τελικά επικράτησε το DOS.

Scroll to Top