BETA

10 Χρόνια WordPress [infographic]

Εικόνα apache

wordpress1

Το WordPress είναι ένα σύγχρονο σύστημα διαδικτυακών δημοσιεύσεων και διαχείρισης περιεχομένου· μ’ άλλα λόγια, ένα μέσο για να φτιάξετε έναν ιστότοπο (site) ή ιστολόγιο (blog) ωραία και απλά και να δημοσιεύετε κάθε είδους περιεχόμενο: άρθρα, σκέψεις, φωτογραφίες, βίντεο, πληροφορίες για προϊόντα και υπηρεσίες – ό,τι θέλετε! Το WordPress διατίθεται δωρεάν και είναι ελεύθερο λογισμικό ανοιχτού κώδικα.
χει πολλές δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένων μιας αρχιτεκτονικής για πρόσθετες λειτουργίες, και ενός συστήματος προτύπων. Το WordPress χρησιμοποιείται σε περισσότερα από το 14% των 1.000.000 μεγαλύτερων ιστότοπων.
Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά την 27η Μαΐου 2003, από τον Matt Mullenweg, ως παραλλαγή του b2/cafelog. Από τον Φεβρουάριο του 2011, η έκδοση 3.0 έχει ληφθεί περισσότερες από 32,5 εκατομμύρια φορές.
Το b2/cafelog, πιο γνωστό απλά ως b2 ή cafelog, ήταν ο πρόγονος του WordPress. Το b2/cafelog εκτιμάται ότι χρησιμοποιούνταν σε περίπου 2.000 ιστολόγια μέχρι τον Μάιο του 2003. Ήταν γραμμένο σε PHP, για χρήση με την MySQL, από τον Michel Valdrighi, ο οποίος είναι τώρα από τους προγραμματιστές που συνεισφέρουν στο WordPress. Παρότι το WordPress είναι επίσημα ο διάδοχός του, ένα ακόμα έργο, το b2evolution, είναι επίσης σε ενεργή ανάπτυξη. Το WordPress πρωτοεμφανίστηκε το 2003 ως μια κοινή προσπάθεια του Matt Mullenweg και του Mike Little να δημιουργήσουν μια παραλλαγή (fork) του b2. Το όνομα WordPress το πρότεινε η Christine Selleck, μια φίλη του Mullenweg.
Το 2004, οι όροι της άδειας χρήσης του ανταγωνιστικού λογισμικού Movable Type άλλαξαν από την Six Apart, και πολλοί από τους χρήστες του, με αρκετή επιρροή, μετέβηκαν στο WordPress. Μέχρι τον Οκτώβριο του 2009, η Αναφορά μεριδίου αγοράς για τα Συστήματα διαχείρισης περιεχομένου Ανοικτού Κώδικα του 2009 είχε συμπεράνει ότι το WordPress ήταν το δυνατότερο όνομα στα συστήματα διαχείρισης περιεχομένου ανοικτού κώδικα.
Στις 10 Ιουλίου του 2007, μετά από μια συζήτηση στο φόρουμ ιδεών του WordPress και μια δημοσίευση του Mark Ghosh στο ιστολόγιό του Weblog Tools Collection, ο Matt Mullenweg ανακοίνωσε ότι το επίσημο ευρετήριο οπτικών θεμάτων του WordPress στη διεύθυνση themes.wordpress.net. δεν θα φιλοξενούσε πλέον θέματα τα οποία θα περιείχαν διαφημιστικούς συνδέσμους. Παρότι αυτή η κίνηση γνώρισε κριτική από σχεδιαστές και χρήστες τέτοιων θεμάτων, ευοδώθηκε από τους χρήστες του WordPress οι οποίοι θεωρούσαν αυτά τα θέματα ως spam. Το επίσημο ευρετήριο οπτικών θεμάτων του WordPress σταμάτησε να δέχεται καινούρια θέματα, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων χωρίς διαφημιστικούς συνδέσμους, σχεδόν αμέσως μετά από αυτή την ανακοίνωση. Υπάρχουν ακόμα διαθέσιμα τέτοια θέματα από άλλες πηγές, καθώς και ελεύθερα ή δωρεάν θέματα στα οποία τρίτοι έχουν προσθέσει διαφημιστικούς συνδέσμους.
Την 18η Ιουλίου του 2008, άνοιξε το καινούριο ευρετήριο οπτικών θεμάτων στο wordpress.org/extend/themes. Έμοιαζε οπτικά με το ευρετήριο πρόσθετων λειτουργιών, και κάθε οπτικό θέμα που υποβάλλεται, εξετάζεται πρώτα αυτόματα από ένα λογισμικό, και μετά από έναν άνθρωπο.
Την 12η Δεκεμβρίου του 2008, περισσότερα από 200 οπτικά θέματα αφαιρέθηκαν από το ευρετήριο οπτικών θεμάτων του WordPress καθώς δεν ήταν συμβατά με την απαίτηση για χρήση της άδειας GPL. Σήμερα, επιτρέπεται η αναφορά στο όνομα του δημιουργού του κάθε θέματος μέσα στις σελίδες του θέματος, αλλά η επίσημη πολιτική δεν επιτρέπει χορηγίες ή συνδέσμους προς ιστότοπους οι οποίοι διανέμους οπτικά θέματα ασύμβατα με την GPL. Τα ασύμβατα με GPL θέματα φιλοξενούνται πλέον σε άλλα ευρετήρια οπτικών θεμάτων.
Όταν ο κόσμος ακούει τον όρο WordPress, συχνά το συνδέει με blog. Το WordPress ξεκίνησε ως μια πλατφόρμα για blogs, αλλά από τότε έχει εξελιχθεί σε μια πλήρη πλατφόρμα CMS. Πλέον δεν περιορίζεται για συγκεκριμένη χρήση, και τώρα είναι από τους καλύτερους τρό πους να διαχειρίζεστε το περιεχόμενο του website σας. Το εκπληκτικό με το WordPress είναι η ευκολία στην χρήση. Δεν χρειάζεται να είστε ειδικοί στους υπολογιστές για να καταλάβετε πως λειτουργεί το WordPress, η αλλαγή περιεχομένου ή της όψη του website σας είναι δυνατόν να γίνει απλά με λίγα clicks.
Δεν χρειάζεται να μάθετε HTML, PHP, Javascripts ή να αγοράσετε ακριβά προγράμματα επεξεργασίας του web και να αφιερώσετε χρόνο να μάθετε την χρήση τους. Αν γνωρίζετε την χρήση ενός επεξεργαστή κειμένου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το WordPress!
Θα σας καθοδηγήσουμε καθ’ όλη στην διάρκεια της εγκατάστασης και την παραμετροποίησης του WordPress website σας. Θα σας βοηθήσουμε να βρείτε το theme template για να εφαρμόσετε στο δικό σας WordPress σύστημα διαχείρισης περιεχομένου. Υπάρχουν, κυριολεκτικά, εκατοντάδες theme διαθέσιμα για χρήση. Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν βρείτε κάποιο theme που να σας αρέσει, μπορούμε να τροποποιήσουμε κάποιο theme στα μέτρα σας. Με αυτό τον τρόπο θα πάρετε αυτό που ψάχνετε.
Τα WordPress Plugins βοηθούν να προστεθούν λειτουργίες στο website σας που δεν συμπεριλαμβάνονται με την βασική έκδοση του WordPress. Εάν χρειαστείτε κάτι που δεν μπορεί να κάνει το WordPress, θα μπορέσουμε να βρούμε το plugin το οποίο θα σας επιτρέψει να κάνετε αυτό που το website χρειάζεται.

>>> Δείτε ένα ιφογράφημα, με την ιστορία και την εξέλιξη της πλατφόρμας WordPress (δημιουργημένο από την marketpress.com):

WordPress_10_years_anniversary_Infographic_by_marketpressCOM
WordPress
(oι βασικές πληροφορίες για το wordpress, είναι από την wikipedia).

  • Σχόλια

0 Comments:

Scroll to Top