BETA

5 Συσκευές Τεχνολογίας που μπορούν να ελεγχθούν μέσω του εγκεφάλου [X-OSArena Files]

Εικόνα Maria

[box color=blue]Η τεχνολογία η οποία έχουμε στα σπίτια μας και στους εργασιακούς χώρους, σαφώς και είναι προηγμένη, όμως σίγουρα, δεν είναι και η υπάρχουσα. Αυτό από την μια είναι λογικό, καθώς συνεχώς εξελίσσεται, μα από την άλλη υπάρχουν τομείς της τεχνολογίας οι οποίοι για πολλούς λόγους είναι απρόσιτοι στον καθημερινό άνθρωπο. Σίγουρα τεχνικοί κυρίως οι λόγοι, θέμα ειδικευμένων γνώσεων και πολλά ακόμα. Το μόνο βέβαιο, είναι πως και η τεχνολογία επίσης, είναι ένα εμπορεύσιμο προϊόν και κακά τα ψέματα, σε μεγάλο μέρος της "επιβάλλεται".
Στο όνομα της έρευνας, της επιστήμης, της ιατρικής, η τεχνολογία εξελίσσεται ραγδαία, μα και εκεί όμως η τεχνολογία έχει πλευρές, όπου και πάλι οι κερδισμένοι είναι αυτοί που κατέχουν την ανώτερη, καθώς αυτοί θα έχουν και τον έλεγχο.
Οι τεχνολογίες οι οποίες σχετίζονται άμεσα με τον ανθρώπινο εγκέφαλο είναι υπαρκτές και μπορούν να χρησιμοποιηθούν η και ήδη χρησιμοποιούνται.
-Δείτε κάποια δείγματα αυτού:

Στο τέλος, αναφέρουμε κάποια σχετικά με τον ανθρώπινο εγκέφαλο, ώστε να γίνει πιο κατανοητό το άρθρο.[/box]
Υπάρχει, άραγε, κάτι που ένας ανθρώπινος εγκέφαλος δεν μπορεί να κάνει;
Δεν μπορεί να μην θαυμάζετε την ικανότητα που έχει ο εγκέφαλος να ελέγχει τις, παντός είδους, εξωτερικές δυνάμεις.
Στον κόσμο του Διαδικτύου και των κινητών τηλεφώνων υψηλής τεχνολογίας, η ανάγκη να θυμόμαστε διάφορα πράγματα φαίνεται να έχει χάσει τη σημασία της.
Το βλέπουμε και από την καθημερινότητά μας.
Για παράδειγμα, παρά το γεγονός ότι -χωρίς να θέλω να φανεί ότι κομπάζω- φημίζομαι για τη μνήμη μου, ακόμα και το εβδομαδιαίο πρόγραμμα του σχολείου, το έχω περάσει στο κινητό μου τηλέφωνο.
Ανασφάλεια? Εφησυχασμός?

Brain control2

Η περιήγηση στο Διαδίκτυο για βασικές μας αμφιβολίες ή επιφυλάξεις, που τυχόν έχουμε πάνω σε καίρια θέματα, έχει γίνει καθημερινή ρουτίνα και είναι… must της ημερήσιας διάταξης.
Η ανάγκη του να θυμόμαστε / απομνημονεύουμε τα τηλεφωνικά νούμερα -ακόμα και των πολύ οικείων μας προσώπων- δεν υφίσταται πλέον.
Έχετε ένα κινητό και το χρησιμοποιείτε για να κάνετε τα τηλεφωνήματά σας. Φαίνεται απλό.
Από τότε που τα κινητά τηλέφωνα ήρθαν στο προσκήνιο, ο άνθρωπος σταμάτησε πλέον την απομνημόνευση των τηλεφωνικών αριθμών, δεδομένου ότι δεν θεωρείται πλέον απαραίτητη. Πολλοί, δεν θυμούνται καν το σταθερό τηλέφωνο του σπιτιού τους.
Και ενώ μεν, η τεχνολογία είναι περίτρανη απόδειξη της ευφυΐας του ανθρώπινου εγκεφάλου, αφ’ ετέρου δε, θα πρέπει να αποδεχθούμε ότι έχει καταργήσει κάποιες από τις συνήθεις πρακτικές του εγκεφάλου μας.
Θα μπορούσαμε πολύ απλά να το θέσουμε ως εξής: προσβάλλουμε το μυαλό μας με το να μην το χρησιμοποιούμε αρκετά.
Για να αποδείξουμε αυτά που ο εγκέφαλός μας μπορεί να κάνει, φτιάξαμε μια λίστα με συσκευές τεχνολογίας που δημιουργήθηκαν από τον άνθρωπο και που ο εγκέφαλός μας μπορεί να τις ελέγξει.

1. Emotiv EPOC – Το μυαλό Κυριαρχεί της Ύλης:

Επειδή είμαστε στον κόσμο των υπολογιστών, ας ξεκινήσουμε με τον υπολογιστή. Ενώ οι υπολογιστές έχουν κάνει το έργο μας πιο εύκολο, το Emotiv EPOC μας διευκολύνει ακόμα περισσότερο.
Το Emotiv EPOC είναι μια επαναστατική προσωπική διεπαφή για την αλληλεπίδραση μεταξύ του ανθρώπου και του υπολογιστή του. Χρησιμοποιεί αισθητήρες για να ανιχνεύει τις σκέψεις των χρηστών, τα συναισθήματα και τις εκφράσεις τους και να τα συντονίζει σε ηλεκτρικά σήματα που παράγονται από τον εγκέφαλο.
Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις στην νευρο-τεχνολογία, το Emotiv παρουσιάζει ένα επαναστατικό interface (= περιβάλλον εργασίας, διεπαφή) για προσωπική αλληλεπίδραση ανθρώπου-υπολογιστή. Είναι ένα υψηλής ανάλυσης, multi-channel (πολυκαναλικό), ασύρματο neuroheadset. Το EPOC συνδέεται ασύρματα με υπολογιστές που τρέχουν Windows, Linux, ή OS X.
Σας δίνει την ευκαιρία να βιώσετε την εμπειρία της φαντασίωσης ότι ελέγχετε και επηρεάζετε το εικονικό περιβάλλον με το μυαλό σας. Δίνει ακόμη πρόσβαση σε εφαρμογές και παιχνίδια που αναπτύχθηκαν ειδικά για το EPOC.
Μπορείτε να το κάνετε χωρίς το πληκτρολόγιο και το ποντίκι σας, καθώς δεν χρειάζεστε κανένα από τα δύο, προκειμένου να δουλέψει στο σύστημά σας.
Με δυο λόγια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το μυαλό σας για να ελέγξετε τον υπολογιστή σας.
Και δεν περιορίζεται μόνον για χρήση σε υπολογιστή. Λειτουργεί σε όλες τις ηλεκτρικές εφαρμογές.
Ως εκ τούτου, θα μπορούσε να είναι μεγάλη βοήθεια για τους ανθρώπους που βρίσκονται καθηλωμένοι σε αναπηρικές καρέκλες.
Ιστοσελίδα

2. BrainDriver - Τέρμα στην ανεγκέφαλη οδήγηση:

Στα αρχικά του στάδια, το project (έργο) BrainDriver είχε ως στόχο μια μεγάλη καινοτομία˙ και μόνον να το σκεφτεί κανείς, θα ήταν μια τεράστια τεχνολογική εξέλιξη να κάνει την εμφάνισή του ένα αυτοκίνητο χωρίς… οδηγό!
Ακόμα και έτσι όμως, με τη σημερινή μορφή του το project, σας βοηθάει τουλάχιστον με το να μην χρησιμοποιείτε τα χέρια σας πια. Ο εγκέφαλός σας θα ελέγχει τις κινήσεις του αυτοκινήτου σας και, ως εκ τούτου, από τώρα και στο εξής, μπορεί κανείς να ισχυρίζεται πως βρίσκεται ο «εγκέφαλος πίσω από τους τροχούς».
Ιστοσελίδα

3. Δεν Χρειάζεται πλέον να Τεντώνεστε για να φτάνετε τους Διακόπτες - Εξοικονόμηση Ενέργειας;

Μια άλλη ενδιαφέρουσα καινοτομία ελέγχει τα φώτα με τη σκέψη που προέρχεται από το μυαλό σας.
Τώρα πλέον, δεν είναι ανάγκη να σηκωθείτε για να ανάψετε ή να σβήσετε τα φώτα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να διαθέσετε λίγο χρόνο για να το σκεφτείτε˙ και μάλιστα, χωρίς να… εμπλακείτε σε καμμία σωματική κίνηση.

Brain control1head_set2

4. Προσθετικά Άκρα (Prosthetic Limbs) - Τα Τεχνητά Μέλη είναι πιο... ρεαλιστικά:

Μια εκπληκτική ανακάλυψη που αφορά τα τεχνητά μέλη. Με τα προσθετικά άκρα, οι άνθρωποι απλώς έχουν την αίσθηση των άκρων τους. Για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τα προσθετικά άκρα είναι μια μεγάλη ευλογία. Ο βραχίονας επιτρέπει το άτομο να τον ελέγχει, μέσα από τις σκέψεις που διεγείρονται από το μυαλό του.
>>> Δείτε σχετικά με το πως δουλεύουν.

5. Έλεγχος του iPhone μας – Η Αφή και η Φωνή μοιάζουν υπερβολικά μεγάλη προσπάθεια:

Ακόμα μια ενδιαφέρουσα δημιουργία στον κόσμο της τεχνολογίας είναι η λειτουργία του iPhone με τη χρήση του εγκεφάλου σας. Τώρα, δεν έχετε πλέον παρά να αγγίξετε ή να μιλήσετε και, από κει και πέρα, αφήνετε το τηλέφωνο να εντοπίσει τις ανάγκες σας. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να επιθέσετε/προσηλώσετε τις σκέψεις σας απευθείας στο iPhone σας και εσείς, απλά, αφήστε το να λειτουργεί.
>>> Δείτε σχετικά, στην σελίδα της Apple.

Έχουμε εισέλθει σε μια νέα εποχή με τις εν λόγω εξελίξεις στον τομέα της τεχνολογίας.
Πίσω από όλη αυτήν την τεχνολογική πρόοδο, αυτό που σαφώς αποδεικνύεται, είναι πως το ανθρώπινο μυαλό μπορεί να κάνει τα πάντα και η δύναμή του είναι κυριολεκτικά απεριόριστη.
Κάθε νέα εφεύρεση έρχεται για να αποδείξει, για ακόμα μία φορά, τις ικανότητες του εγκεφάλου που «εργάστηκαν» για την επίτευξή της.

Ηθικόν δίδαγμα:

Βεβαίως, τέτοιου είδους τεχνολογικές καινοτομίες, είναι σαν ένα νόμισμα που έχει δύο όψεις.
Μπορούν να γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης προκειμένου κάποιοι να βρουν νέους τρόπους για να διαβάζουν την ανθρώπινη σκέψη και να γίνουν -και επίσημα πλέον- οι hackers στο μυαλό μας!
[box]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΕΓΚΕΦΑΛΟ:

 

Brain control

Ο εγκέφαλος αποτελεί το σπουδαιότερο και μεγαλύτερο τμήμα του κεντρικού νευρικού συστήματος. Βρίσκεται εντός του εγκεφαλικού κρανίου και περιβάλλεται από τρεις προστατευτικούς υμένες, τις μήνιγγες. Αποτελείται από δύο ημισφαίρια τα οποία χωρίζονται μεταξύ τους από την επιμήκη σχισμή. Από την κάτω επιφάνεια του εγκεφάλου εκφύονται οι εγκεφαλικές συζυγίες ή νεύρα και ξεκινά ο νωτιαίος μυελός. Η βάση του εγκεφαλικού κρανίου έρχεται σε σχέση με την κάτω επιφάνεια του εγκεφάλου και διαθέτει αντίστοιχα τρήματα για την δίοδο των εγκεφαλικών νεύρων και του νωτιαίου μυελού. Από τα τρήματα αυτά περνούν επίσης τα διάφορα αγγεία για την αιμάτωση του εγκεφάλου. Oι άνω και οι πλάγιες επιφάνειες του εγκεφάλου αποτελούν τον εγκεφαλικό φλοιό και έρχονται σε σχέση με τον θόλο του κρανίου.
Οι δυνατότητες και η δυναμική του ανθρώπινου μυαλού, είναι πολύ πιο εντυπωσιακές απ’ ό,τι μπορούσαμε και ίσως μπορούμε και σήμερα να φανταστούμε.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές έρευνες σε σχέση με τη δυναμική του ανθρώπινου μυαλού, από Ψυχολόγους, Εκπαιδευτικούς, Βιοχημικούς, Φυσικούς και Μαθηματικούς. Όλες οι έρευνες έχουν καταλήξει στο ίδιο κοινό συμπέρασμα: Οι δυνατότητες του ανθρώπινου μυαλού είναι απεριόριστες. Σίγουρα με την συνεχή έρευνα σε σχέση με τον τρόπο που το ανθρώπινο μυαλό εργάζεται, πολλά νέα και καταπληκτικά στοιχεία θα εμφανίζονται μπροστά μας συνεχώς.
Με την Αξονική Τομογραφία τις τελευταίες δεκαετίες είχαμε τη δυνατότητα να δούμε ανατομικές λεπτομέρειες του εγκεφάλου. Τα τελευταία είκοσι περίπου χρόνια μπήκε στην καθημερινή πράξη η Μαγνητική Τομογραφία, η οποία μας δίνει λεπτομερέστερες εικόνες του εγκεφάλου, χωρίς τη χρήση ιοντίζουσας ακτινοβολίας. Επιπλέον, αποκτήσαμε την δυνατότητα να βλέπουμε την κατάσταση των αγγείων του εγκεφάλου χωρίς τις επεμβατικές αγγειογραφικές εξετάσεις και την χρήση καθετήρων.
Τα τελευταία χρόνια μπήκε στην κλινική καθημερινή πράξη της Απεικόνισης με Μαγνητικό Τομογράφο η λεγόμενη Λειτουργική Μαγνητική Τομογραφία (functional MRIfMRI).
Με αυτήν την μέθοδο μπορούμε να εντοπίσουμε ακριβώς την περιοχή η οποία εκτελεί συγκεκριμένη λειτουργία (π.χ., ποια περιοχή κινεί το χέρι, το πόδι, την γλώσσα ή ποια περιοχή είναι υπεύθυνη για την ομιλία, την όραση). Κατά την μελέτη αυτών των στοιχειωδών λειτουργιών, σιγά σιγά η μελέτη επεκτάθηκε και σε πιο πολύπλοκες-σύνθετες λειτουργίες (π.χ., σκέψη, αισθήματα κ.λπ. ).
Για παράδειγμα, όταν ένας άνθρωπος κινεί τα δάχτυλα του χεριού, βλέπουμε την αντίστοιχη περιοχή του εγκεφάλου.
Όταν είπαμε σε έναν άνθρωπο χωρίς χέρι (ακρωτηριασμένο) να σκεφτεί, να φανταστεί ότι κινεί το χέρι, πάλι είδαμε την περιοχή αυτή. Όταν το επαναλάβαμε σε άλλον άνθρωπο, να φανταστεί ότι κινεί το χέρι του, χωρίς να το κινεί, είδαμε την αντίστοιχη περιοχή του εγκεφάλου. Αυτό στοιχειωδώς μας δίνει μια πρώτη απεικόνιση της σκέψης ή πιο απλά μπορούμε να δούμε ποιο από τα δύο χέρια σκέφτηκε/φαντάστηκε ότι κινεί κάποιος βλέποντας τις εικόνες σε λειτουργική Μαγνητική Τομογραφία.

Όσοι ασχολούνται με τον εγκέφαλο, δηλαδή οι νευροεπιστήμονες, έχουν κάθε λόγο να τα εξερευνούν όλα αυτά, διότι όσο καλύτερα γνωρίζουν τον εγκέφαλο, τόσο καλύτερα μπορούν να τον διορθώσουν, ειδικά σε περιπτώσεις που ακόμα ελλιπώς γνωρίζουμε (π.χ., σχιζοφρένεια-κατάθλιψη-επιληψία). Από την άλλη, η αίσθηση ότι κάποιος μπορεί να «διαβάσει» τη σκέψη μας, έστω και στοιχειωδώς προς το παρόν, ή τα αισθήματά μας, μας τρομάζει και μας παραπέμπει σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας.
Η μελέτη σε βάθος του εγκεφάλου δεν συνεπάγεται και χειραγώγηση αυτού, η ελευθερία βούλησης-σκέψης δεν περιορίζεται. Επιπλέον, ο σκεπτόμενος και ενημερωμένος εγκέφαλος, δηλαδή ο ενήμερος άνθρωπος-πολίτης, αντανακλαστικά αναπτύσσει και τις άμυνές του.[/box]

υλικό σχετικά με τον ανθρώπινο εγκέφαλο, από: wikipedia και από το mediadiatrofi.gr, (από άρθρο του Παναγιώτη Τούλα -νευροακτινολόγου).
το πρώτο μέρος από αντίστοιχο άρθρο, στο sudobits.

 • Σχόλια

3 Comments:

 1. Εικόνα matthew
  matthew (χωρίς επαλήθευση)Απρ 06, 2013 19:44 ΜΜ

  Για συσκευές που ελέγχουν τον εγκέφαλο, έχουμε τίποτα; :P

 2. Εικόνα Maria
  MariaΑπρ 06, 2013 20:18 ΜΜ

  Όχι που δεν θα 'χαμε! (για το osarena μιλάμε....) ;)
  Κάποια, εντελώς τυχαία, που μου έρχονται στο μυαλό (αλλά με μια αναζήτηση, θα βρεις και άλλα):

  http://osarena.net/news/hacking-ston-anthropino-egkefalo-ke-omos-ne.html

  http://osarena.net/opinions/x-osarena-files-ipologistes-pou-diavazoun-ti-skeps.html

  http://osarena.net/opinions/sigchonefsi-anthropou-michanis-monadikotita-enantion-anthropotitas-x-osarena-files.html

  http://osarena.net/opinions/matrix-pedagogy-pedagogiki-matrix-x-osarena-files.html

  http://osarena.net/opinions/project-google-glass-erchonte-i-foreti-ipologistes-x-osarena-files.html

  http://osarena.net/opinions/pirinokinitos-anametadotis-gia-cyborg-entoma.html

  http://osarena.net/opinions/viotechnologia-i-efnidia-epanastatiki-proodos-xekina-apo-to-spiti.html

 3. Εικόνα dda
  dda (χωρίς επαλήθευση)Ιουν 06, 2014 14:58 ΜΜ

  [Σχετικα με την ανατομια του εγκεφαλου] 9μηνες δεν ειναι πολυ λιγο χρονικο διαστημα για να δημιουργηθουν ολ'αυτα τα εγκεφαλικα συστηματα ενα προς ενα΄΄΄΄΄΄

Scroll to Top