BETA

Amazon: apt-get install customers & slaves [ή καταναλωτής ή σκλάβος ή περιττός]

Εικόνα Helen

amazon Όλοι μας ζούμε και κινούμαστε σε μια πραγματικότητα, την οποία αποδεχόμαστε, πιστεύοντάς την ως τη μόνη λύση, ακόμα και αν βλέπουμε πως το μόνο που κάνει είναι να προκαλεί ανισότητες και δυστυχίες, με μια εξουσιαστική οικονομική ελίτ η οποία αντιστοιχεί στο σχεδόν 1% του παγκόσμιου πληθυσμού, να ελέγχει την οικονομία και συνεπώς τις ζωές κάθε έμβιου όντος στον πλανήτη. Βέβαια, όλο αυτό έχει μια πυραμοειδή μορφή που οδηγεί σε αυτό το 1% και συνοπτικά, εντελώς "αθώα", ονομάζεται: καπιταλισμός ή καπιταλιστικό σύστημα. Αυτό το σύστημα, δεν έχει σύνορα, δεν κάνει διαχωρισμούς ανάμεσα σε διαδίκτυο και μη διαδίκτυο, ούτε καν στον ίδιο τον χωρόχρονο. Ο μόνος και απώτερος σκοπός είναι το κέρδος και η εξεύρεση τρόπων και λύσεων για αύξηση αυτού με το λιγότερο κόστος. Το παρακάτω άρθρο/ντοκουμέντο, μιλάει για την εταιρεία Amazon, ένα γνήσιο τέκνο αυτού του συστήματος, μα στην ουσία μπορεί ο καθένας να δει και να καταλάβει πώς λειτουργεί γενικότερα αυτό το σύστημα, τ' οποίο πολύ γλυκά τα ΜΜΕ, πολιτικοί και άλλου του σιναφιού, ονομάζουν: αγορά/αγορές. Δεν θα κάνουμε αναφορές, αν και όσο θυμάμαι έχει γραφεί κάτι σχετικό σε κάποιο από τα editorials, πρέπει να γίνει κατανοητό στον καθέναν, πως ο καπιταλισμός, δεν ήρθε χθες, δεν είναι δημιούργημα καν του 20ου αιώνα, μα ακόμα πιο παλιός, ακόμα και αν δεν υπήρχε ως όρος, μπορεί κάποιος να τον συναντήσει σε λέξεις, όπως: φεουδαρχία, μοναρχία, κλπ. Ο καπιταλισμός/κέρδος/χρήμα, είναι συνυφασμένος με όρους και πρακτικές όπως: εκμετάλλευση, δουλεία, καταπίεση, απαλοιφή ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πολέμους, φόνους, βια... Για να υπάρξει παραγωγή σε οτιδήποτε χρειάζεται να μεσολαβήσει ο άνθρωπος, ο εργάτης, τα εργατικά χέρια, όπως συνηθίζουν να τα λένε οι απανταχού φιλελεύθεροι και καπιταλίστες. Τα "hands" (σκέτο), όπως τα ονομάζει η Amazon. Και για να αποφέρει μεγάλο κέρδος η παραγωγή, χρειάζεται όσο το δυνατόν λιγότερο κόστος. Αυτό, για να υπάρξει, σημαίνει φτηνά εργατικά χέρια ή ακόμα καλύτερα: τζάμπα εργατικά χέρια και βέβαια σε κάθε περίπτωση αναλώσιμα. Ας μη το τραβήξουμε, είναι πασίγνωστο άλλωστε. Πίσω από κάθε πόλεμο, κάθε διαμάχη, κάθε χρονικό με σκλαβοπάζαρα, το ζητούμενο πάντα ήταν και θα είναι το κέρδος. Των λίγων το κέρδος. Στο όνομα πατρίδων, θρησκειών και άλλων μεγάλων λόγων, πάντα από πίσω βρίσκεται το κέρδος. Σκοπός και αυτοσκοπός. -Ας περάσουμε στο προκείμενο τώρα, όπου θα δείτε στην πράξη, όλα τα παραπάνω και πολλά ακόμα: Για την Amazon, τα έχουμε πει ξανά στο παρελθόν και από τους τίτλους των άρθρων ακόμα, μπορεί κάποιος να καταλάβει αρκετά:

Να θυμίσουμε πως η Amazon, αποτελεί και έναν από τους καλούς εταίρους της Canonical (Ubuntu) που χωρίς ίχνος της όποιας μπηχτής ή κάτι σχετικού, όχι απλά δείχνει, μα έχει δρομολογήσει τα πράγματα, σε μια διαφορετική κατάσταση από αυτή του Linux οικοσυστήματος η οποία κάλλιστα μπορεί να θεωρηθεί επικίνδυνη αμεσομελλοντικά. Κλείνοντας την παρένθεση με την Canonical και την Amazon και για να επικεντρωθούμε στο άρθρο, μιλήσαμε πιο πριν για το μέγιστο κέρδος, με το ελάχιστο κόστος. Αν αυτό το κόστος όμως ήταν μηδενικό; Αν αναρωτιέστε πώς μπορεί να γίνει αυτό, ορισμένες εταιρείες σε κάποιους τομείς, το έχουν επιτύχει. Μια από αυτές είναι και η Amazon Europe Holding Technologies SCS, με έδρα το Λουξεμβούργο. Και μιλάμε για ποσόν της τάξης του 1,9 δισεκατομμυρίου ευρώ (στοιχεία του 2011), χωρίς να απασχολήσει ούτε έναν υπάλληλο. Η Amazon Europe Holding Technologies SCS, είναι θυγατρική της πολυεθνικής Amazon (η οποία έχει έδρα τις ΗΠΑ) και αποτελεί την χρηματοπιστωτική δεξαμενή διαθεσίμων της εταιρείας. Την μπάγκα δηλαδή, το χρηματοκιβώτιο. Το Λουξεμβούργο ως έδρα δεν είναι τυχαίος προορισμός, άλλωστε κοιτώντας κάποιος όλη την αλυσίδα των θυγατρικών, όπου η μια κατέχει μετοχές της άλλης, θα δει πως οι βασικές βρίσκονται σε φορολογικούς παραδείσους (για τις εταιρείες).

Ein Volk, Ein Firm, Ein Gewinn

amazonwarehouse-640x250Parade of the SS Guard, the Nazi elite, at a Party rally in Nurmberg in the late 1930s.

Σε πλήρη στοίχιση τα ράφια της Amazon και οι στρατιώτες του 3ου ράιχ

-Ας τα πάρουμε από την αρχή όμως: Αφεντικό της Amazon, είναι ο αμερικάνος Jeff Bezos. Καπιταλιστής και της ίδιας συνομοταξίας με τους Bill Gates, Steve Jobs, κλπ, ενώ σύμφωνα με το Forbes που λατρεύει κάτι τέτοιους τύπους βρίσκεται μέσα στην 20αδα των πιο πλούσιων ανθρώπων του πλανήτη. Αμερικάνικο όνειρο και τέτοια, ξέρετε...  Αυτό μάλιστα το... όνειρο το έχει συνοψίσει σε μια πρόταση την οποία μπορεί να δει κάποιος παντού και με μεγάλη συχνότητα σε κάθε εργασιακό χώρο της Amazon (όμοια με τις σβάστικες, κάποτε στην ναζιστική γερμανία):

Work Hard, Have Fun, Make History [ Δούλεψε σκληρά, διασκέδασε, γράψε ιστορία]

Μάλλον όμως, κάποιοι αχάριστοι σκλάβοι -sorry, εργαζόμενοι- δεν το εκτίμησαν και έτσι άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες για απάνθρωπες συνθήκες και εργασιακά στρατόπεδα της Amazon, απάνθρωπες συνθήκες και άλλα τέτοια. Ο Μπέζος βέβαια, είναι ένα πολύ αγαπημένο "παιδί" των αμερικάνικων ΜΜΕ που του πλέκουν εγκώμια, είναι και λαλίστατος άλλωστε, μα ίσως να μην ήταν αρκετό και έτσι μόλις πέρυσι (2013), εξαγόρασε την μεγάλη αμερικάνικη εφημερίδα Ουάσιγκτον Ποστ, ξοδεύοντας μόλις το 1% της δηλωθείσας περιουσίας του, περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ. Τόσα μάλλον έκρινε πως αρκούν για να επισκιάσουν την εργασιακή δουλεία που υπάρχει πίσω από το σήμα με το χαμόγελο της Amazon. Screenshot-4 Άλλωστε τα νέα είχαν ήδη κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο (δείτε το άρθρο πιο πάνω, περί Amazon και ναζισμού), αν και πιστεύω πως, δυστυχώς, ένας από τους λόγους που κυκλοφορήσαν αυτό το διάστημα, ενώ προηγουμένως ήταν καλά θαμμένα, πρέπει να ήταν η εξαγορά της εταιρεία ρομποτικής Kiva System, λίγο νωρίτερα (μέσα στο 2012) η οποία έχει μια ειδίκευση στην κατασκευή μικρών τροχοφόρων ρομπότ για τις αποθήκες της. Αυτά θα έχουν την δυνατότητα, να εισχωρήσουν κάτω από μια ραφιέρα για να μετακινήσουν φορτία βάρους, όπως αναφέρεται, από 150 μέχρι 1300 κιλά. Η επένδυση αυτή, στοίχισε στην Amazon 775 εκατομμύρια δολάρια και ως απώτερο στόχο έχει την συντόμευση της παραγγελίας κατά 20 λεπτά της ώρας η διάρκεια ανάμεσα στην εντολή του αγοραστή και στην αποστολή του εμπορεύματος. Αααααα, ο κ. Μπέζος είναι πάνω απ' όλα οραματιστής. Αυτό που θέλει και έχουν λατρέψει οι απανταχού φιλελέδες, (ανάμεσα στα άλλα "καλά" που λέει), είναι:

να προτείνει και να πουλάει οποιοδήποτε εμπόρευμα, με παράδοση οπουδήποτε στον κόσμο την ίδια ημέρα της παραγγελίας

Ο πελάτης, ο καταναλωτής, ο customer μάλλον (η Amazon σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιεί μόνο αγγλικά). Ο customer βέβαια που έχει money. Δεν υπάρχει άνθρωπος. Μόνο ο customer και η Amazon κάνει τα πάντα για να την λατρεύουν οι customers της και να σπαταλούν και το τελευταίο ευρώ/δολάριο/γιεν του με το ίδιο χαμόγελο που τους "χαρίζει" και αυτή στα κουτάκια που τους στέλνει αυτά που αγοράσανε. Η Amazon είναι γενναιόδωρη. Με τα χρήματα που ρίχνει στους servers της και μόνο, μια χώρα της αφρικής δεν θα γνώριζε ποτέ ξανά πείνα στο μέλλον. Αμύθητα ποσά ώστε ν' αυξάνει αδιάκοπα τη δυναμικότητά της όσον αφορά το αλγοριθμικό λογισμικό, προκειμένου να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα του συστήματος εφοδιασμού της και τις δυνατότητες του εμπορικού ιστοτόπου της. Ένας ιστότοπος, εμπορικό κέντρο που έχει τα πάντα και συνεχώς γιγαντώνεται και κάθε μέρα, κάθε λεπτό προτείνει όλο και περισσότερα καινούργια προϊόντα στους ήδη υπάρχοντες πελάτες, χάρη σε μια σύνθετη διασταύρωση των προσωπικών δεδομένων με τις καταναλωτικές συνήθειές τους. Και, για να μην υπάρχουν από πουθενά απώλειες, οι υπολογιστικοί πόροι που πλεονάζουν εκμισθώνονται σε επιχειρήσεις μέσω μιας ειδικής υπηρεσίας, της Amazon Web Services.

Αν δεν έχεις money και συνεπώς δεν είσαι customer;

Μην είσαι κουτό. Η Amazon είναι φιλάνθρωπη. Σου δίνει την ευκαιρία, να γίνεις slave, ουπς... sorry, να γίνεις ένα περιστασιακό hand για να εξυπηρετείς τους 152 εκατομμύρια customers:

Ο κόσμος των Hands -Oι eachers, οι stowers, οι pickers και οι packers

[gallery ids="106411,106412,106410,106407,106406,106405"]

Ο χώρος ήταν απογυμνωμένος και ακόμα πιο κρύος, έτσι όπως ξεπρόβαλε το τεράστιο κτίσμα της αποθήκης από μακρυά. Τα πάντα, χιλιόμετρα πριν, φώναζαν: "μείνε μακρυά". Συρματοπλέγματα και επίπεδη έκταση για πιο καλή ορατότητα παρακολούθησης. Ίδιο ακριβώς σαν τα στρατόπεδα, κάτι που το επιβεβαιώσαμε μόλις φτάσαμε στην πύλη...

μας είπε ο Μ.Κ, ένας ελληνικής καταγωγής, μετανάστης στην γερμανία, για την πρώτη φορά που πήγαινε να δουλέψει ως περιστασιακός εργαζόμενος στην αποθήκη της Amazon, Μπαντ Χέρσφελντ στην γερμανία.

Η αποθήκη της Amazon, στο Μπαντ Χέρσφελντ -Έσση Γερμανία Η αποθήκη της Amazon, στο Μπαντ Χέρσφελντ -Έσση Γερμανία

 

Οι φρουροί, γιατί τέτοιοι ήταν, με κάθε βεβαιότητα ήταν οπλισμένοι, κάποια γκλομπ διακρίνονταν κάτω από τα στρατιωτικού τύπου τζάκετ τους. Δεν ήταν απλά υπάλληλοι security. Σε καμία περίπτωση. Αυτοί οι τύποι ήταν μεγαλόσωμοι και εμφανώς εκπαιδευμένοι σε στρατιωτικές, πολεμικές τέχνες. Μας έβαλαν σε γραμμές και μας οδήγησαν σε ένα κτίσμα, όπου θα παίρναμε τις κάρτες εργασίας και τα υπόλοιπα διαδικαστικά, όπου δεν υπήρχε θέρμανση, καρέκλες, ή οτιδήποτε. Ακόμα και τα χαρτιά μας ήταν στοίβες στο πάτωμα. Ούτε καν ένας υπολογιστής!

λέει, συνεχίζοντας την αφήγηση με την εμπειρία του. Είναι Νοέμβρης του 2012 και στην εβδομαδιαία συνέλευση των εργαζομένων της Amazon στο Μπαντ Χέρσφελντ, όπου αυτή την φορά υπάρχουν και δημοσιογράφοι, η Ίρμγκαρντ Σουλτς, μια εργάτρια στον εφοδιασμό των αποθηκών, με αποφασιστικότητα και δυνατή φωνή, είπε μόλις μια πρόταση που ήταν αρκετή προκειμένου να αντικατοπτρίσει την κοινωνική φιλοσοφία της πολυεθνικής των διαδικτυακών πωλήσεων, που προσφέρει στον customer αγορές με μερικά κλικ και μπορεί να του παραδώσει εντός σαράντα οκτώ ωρών μια κουνουπιέρα, τα άπαντα του Μαρσέλ Προυστ ή μια μηχανή για το γκαζόν.

Στην Ιαπωνία, πριν από λίγο καιρό, η Amazon έβαλε κατσίκες να βόσκουν γύρω από μια αποθήκη. Η επιχείρηση τις μάρκαρε με την ίδια κάρτα που φοράμε κι εμείς στον λαιμό μας. Με ακριβώς τα ίδια στοιχεία: όνομα, φωτογραφία, γραμμωτό κώδικα.

goats-amazon1goats-amazon

ΙΝFO: Στις εγκαταστάσεις που στεγάζονται οι δικτυακές υποδομές της Ιαπωνικής Amazon, έχουν προσληφθεί… γίδες για το κούρεμα του γκαζόν. Και λέω “έχουν προσληφθεί” επειδή, όπως όλοι οι διαπιστευμένοι υπάλληλοι της εταιρείας που είναι εφοδιασμένοι με την κάρτα πρόσβασής τους, έτσι και κάθε μία από τις εγκεκριμένες, πιστοποιημένες, ταυτοποιημένες και διαβαθμισμένες γίδες της Amazon έχει τη δική της ταυτότητα (ναι, της έχουν τραβήξει και την φωτογραφία της). Και η Google έχει κάνει κάτι ανάλογο, αφού από το 2009 έχουν αμολήσει κι αυτοί γύρω στα 200 γίδια για να διατηρείται φρεσκοκουρεμένο το γκαζόν στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Καλιφόρνια.

Oι αποθήκες εφοδιασμού της Amazon, σε όποια χώρα και αν εγκαθίστανται, έχουν παρόμοια αρχιτεκτονική και οργάνωση εργασιών. Πολύ κοντά σε κόμβους αυτοκινητοδρόμων, σε ζώνες όπου τα ποσοστά ανεργίας ξεπερνούν τον εθνικό μέσο όρο και οι επιλογές αυτές γίνονται αφού προηγουμένως έχει μελετηθεί καλά το τοπικό επίπεδο της κοινωνίας. Μια σειρά από λαμαρινένια παραλληλεπίπεδα εκτείνονται σε επιφάνειες συχνά μεγαλύτερες από εκατό στρέμματα, μια έκταση σχεδόν τόση όσα 15 γήπεδα ποδοσφαίρου. Κάτω από αυτές τις λαμαρίνες είναι η πραγματική αλήθεια και αντιφατικότητα του καπιταλισμού. Σχεδόν κάθε τρία λεπτά, ο όμιλος Amazon γεμίζει με δέματα ένα εμπορευματοκιβώτιο. Μόνο στις ΗΠΑ, πουλούσε έως και τριακόσια αντικείμενα ανά δευτερόλεπτο κατά τη διάρκεια των εορτών (στοιχεία Δεκέμβρη 2012). Εκτός όμως τα κτίσματα και τον περιβάλλοντα χώρο ο οποίος αποψιλώνεται και γεμίζει συρματοπλέγματα και κάμερες "ασφαλείας", είναι κοινή και η υπόλοιπη "στρατηγική": 1. Όλοι οι εργαζόμενοι θεωρούνται πιθανοί κλέφτες και έτσι, υπόκεινται σε σχολαστικούς ελέγχους που επιβλέπονται από φρουρούς. Κάτω από ανιχνευτές μετάλλου πριν από το σχόλασμα ή το διάλειμμά τους, δημιουργούνται μεγάλες ουρές αναμονής, περιορίζοντας όπως είναι επόμενο και πάρα πολύ τον χρόνο του διαλείμματος και καθυστερώντας τους για αρκετές ώρες από την λήξη της βάρδιας τους. Μηχανήματα με χτύπημα κάρτας μετά τα σημεία ελέγχου ασφαλείας, δεν υπάρχουν σε καμία από τις εγκαταστάσεις. Ο χρόνος αυτός υπολογίζεται το ελάχιστο κάπου σαράντα λεπτά την εβδομάδα, μα όσες αγωγές και αν έχουν γίνει από συνδικάτα εργαζομένων, δεν ειχαν ποτέ καμία τύχη. Ποτέ ως τώρα δεν έχει εκδικαστεί η παραμικρή υπόθεση σχετικά. 2. Οι εργαζόμενοι σε αυτά τα κτίσματα που κανένα τους δεν έχει κλιματισμό, καμία εποχή του χρόνου, χωρίζονται σε ομάδες με αυτόνομες αρμοδιότητες η μια από την άλλη, σε όλη αυτή την αλυσίδα παραγωγής. Όλοι, όπως αναφέραμε, αποκαλούνται Hands και χωρίζονται στις εξής "ειδικότητες":

 • -Οι Εchers (υποδοχείς) που αδειάζουν τις ξύλινες παλέτες από τα φορτηγά και καταχωρούν τα εμπορεύματα.
 • -Οι Stowers (τακτοποιητές) που στη συνέχεια τοποθετούν τα αντικείμενα στα ράφια.
 • -Οι Ρickers (συλλέκτες) οι οποίοι συλλέγουν τα αντικείμενα που πρέπει να αποσταλούν στους πελότες από τα ράφια.
 • -Οι Ρackers (συσκευαστές) που συσκευάζουν αυτά τα προϊόντα ώστε να αποσταλούν στους πελάτες.

3. Καθώς η Amazon πουλάει από τρόφιμα, μέχρι έπιπλα και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κάποιος, είναι αδύνατο να υπάρξει μια κατανεμημένη αποθήκευση. Έτσι η διαχείριση των αποθεμάτων της Amazon γίνεται μηχανογραφικά, σύμφωνα με τη λογική της χαοτικής αποθήκευσης (chaotic storage). Τα αντικείμενα τοποθετούνται με τυχαίο τρόπο στα ράφια καθώς αυτή η χαοτική διευθέτηση, διαθέτει το πλεονέκτημα της μεγαλύτερης ευελιξίας έναντι του παραδοσιακού τρόπου αποθήκευσης. Δεν έχει κανένα νόημα η πρόβλεψη πρόσθετων χώρων για κάθε τύπο αντικειμένου σε περιπτώσεις μεταβολών της προσφοράς/ζήτησης, από την στιγμή που όλα στοιβάζονται στην τύχη. Κάθε σειρά ραφιών διαθέτει πολλά επίπεδα και κάθε επίπεδο πολλές θυρίδες. Αυτά τα κουτιά αποθήκευσης ονομάζονται bins, και μέσα σε αυτά υπάρχουν γραπτά του Αντόνιο Γκράμσι, μαζί με ανδρικά εσώρουχα, λούτρινα αρκουδάκια, σάλτσες για ψητά ή το Μετρόπολις του Φριτς Λανγκ. Η τοποθέτηση των αντικειμένων από τους stowers, γίνεται σε όποιο σημείο των αχανών ραφιών μπορούν, δημιουργώντας ένα παζάρι αταξίας με μόνο ευρετήριο έναν Wi-Fi σαρωτή γραμμωτών κωδικών. Προκειμένου να τιθασευτεί η ιλιγγιώδης χωροταξία των ατελείωτων χιλιομέτρων με τα ράφια, εν μέσω αυτής της απίστευτης επισώρευσης εμπορευμάτων, η πλέον σύγχρονη τεχνολογία καθοδηγεί, ελέγχει και καταμετρά την παραγωγικότητα εργαζομένων που εκτελούν εξουθενωτικές επαναληπτικές εργασίες. Αμέσως μόλις ένα εμπόρευμα βγει από το ράφι, στην οθόνη του σαρωτή ο χρόνος εμφανίζεται να μετράει αντίστροφα, δίνοντας την εντολή στον εργαζόμενο να παραλάβει το επόμενο. Η επιλογή καθορίζεται από υπολογιστή, ώστε να διανυθεί η μικρότερη δυνατή διαδρομή. Όταν το καροτσάκι τους γεμίσει, οι pickers το πηγαίνουν στους packers, οι οποίοι εργάζονται στατικά, δουλεύοντας σε αλυσίδα, συσκευάζουν τα προϊόντα πριν σπρώξουν τα δέματα σε τεράστιους ιμάντες που ελέγχονται από υπολογιστή.

Το χαμόγελο πάνω στα δέματα δεν είναι δικό μας

λέει ο Hans Bruma, 38 ετών, stower από το 2003. Εναλλάσσοντας την ανεργία με εποχιακή απασχόληση στην Amazon επί επτά χρόνια, από το 2010 δεσμεύεται με συμβάσεις μικρής διάρκειας, καθώς η διεύθυνση αρνείται να τον μονιμοποιήσει. Όπως και σε κάθε άλλο εργαζόμενο της εταιρείας στον κόσμο, η σύμβαση εργασίας του απαγορεύει αυστηρά να εκφράζεται σχετικά με τη δουλειά του στην οικογένειά του, στους φίλους του ή σε δημοσιογράφους. Συνεχίζοντας λέει:

Η σιωπή που μας επιβάλλουν, δεν είναι για να προστατεύσουν εταιρικά μυστικά, στα οποία άλλωστε δεν έχουμε πρόσβαση. Είναι για να αποσιωπήσουν τις απίστευτα επώδυνες συνθήκες δουλειάς μας.

Στο τέλος του χρόνου, κατά την περίοδο αιχμής που ονομάζεται Q-4 (τέταρτο τρίμηνο), σχηματίζονται νυχτερινές ομάδες εργασίας και κάθε αποθήκη καταφεύγει σε μαζικές προσλήψεις εποχιακού εργατικού δυναμικού ώστε να ολοκληρώσει τις αποστολές των εορταστικών παραγγελιών. Όπως αναφέρει ο Haner Reman, ένας από τους εξειδικευμένους αντιπροσώπους που αποσπάστηκαν από τη Ver.di το 2010, προκειμένου να βάλουν μπροστά μια συνδικαλιστική πρωτοβουλία στην εταιρεία και να βοηθήσουν στην ανάπτυξή της:

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ο αριθμός των εργαζομένων ανεβαίνει ξαφνικά από τους τρεις χιλιάδες και για τις δύο αποθήκες, σε πάνω από οκτώ χιλιάδες. Προσωρινοί εργαζόμενοι από όλη την Ευρώπη καταφθάνουν στο Μπαντ Χέρσφελντ και στεγάζονται κάτω από άθλιες συνθήκες. Εδώ, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις χιλιάδες προσωρινές συμβάσεις, η Amazon προσέλαβε κινέζες γραμματείς. Πέρυσι εργάζονταν σε μια τεράστια άδεια αίθουσα, χωρίς έπιπλα και στοίβαζαν τις συμβάσεις ακόμη και στο πάτωμα, τη μία πάνω στην άλλη. Ήταν σουρεαλιστικό.

[gallery ids="106461,106462,106463"]

Διεθνής στρατολόγηση:

Αυτό είναι κάτι για το οποίο είναι ιδιαιτέρως περήφανη η εταιρεία και φροντίζει να το αναδεικνύει. Ισπανοί, Έλληνες, Πολωνοί, Ουκρανοί, Πορτογάλοι άνεργοι καταφθάνουν με πούλμαν από τις τέσσερις άκρες της Ευρώπης, συστημένοι από γραφεία εύρεσης προσωρινής εργασίας. Όπως χαρακτηριστικά, αναφέρει ο Bruma:

Κατά τη διάρκεια μιας γιορτής, οργανωμένης από την εταιρεία, μου ζητήθηκε να αναρτήσω τις σημαίες όλων των εθνικοτήτων που βρίσκονταν εκεί και υπήρχαν σαράντα τέσσερις. Περισσότεροι ήταν οι Ισπανοί. Ανάμεσά τους βρίσκονταν άνθρωποι με αξιόλογα πτυχία, ένας ιστορικός, κοινωνιολόγοι, οδοντίατροι, δικηγόροι, γιατροί που όλοι τους βρίσκονται στην ανεργία κι' έτσι έρχονται εδώ για μια προσωρινή εργασία.

Ο γερμανικής καταγωγής Dober Faltin, πρώην υπάλληλος πληροφορικής που απολύθηκε ξαφνικά το 2010, αναγκάστηκε να δεχθεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη προσωρινός εργάτης picker στο Μπαντ Χέρσφελντ, εξηγεί την πραγματικότητα των Q-4:

Καταμεσής του χειμώνα, στεγάστηκα επί τρεις μήνες μαζί με πέντε ξένους σε ένα εξοχικό σπιτάκι, που κανονικά χρησιμοποιείται από παραθεριστές και έτσι δεν διέθετε θέρμανση. Δεν έχω κρυώσει έτσι ποτέ στη ζωή μου. Ήμασταν όλοι μας ενήλικοι και έτσι αναγκαζόμασταν να κοιμόμαστε εκ' περιτροπής στο παιδικό κρεβάτι.

Προκειμένου να τιμήσει το επίγραμμα: "Work Hard, Have Fun, Make History", χρησιμοποιεί μια εξαιρετικά αυστηρή τεχνική μάνατζμεντ, τα 5-S που έλκει την καταγωγή της από τα ιαπωνικά εργοστάσια κατασκευής αυτοκινήτων μα και από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των ναζί. Έτσι, διοργανώνει πατερναλιστικές εκδηλώσεις, τόσο εντός ωρών εργασίας όσο και εκτός, όπου οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να μετέχουν και με χαμόγελο. Το εξηγεί καλύτερα η κ. Rudolf, εργαζόμενη στα κοντέινερ της Amazon και μια από τις μετέχουσες στις απεργίες για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων τους:

Κατά τη διάρκεια του “Q 4”, οι διευθυντές βάζουν ασταμάτητα μουσική σε υψηλή ένταση για να μας ξεσηκώνουν. Μια μέρα, κατά τη διάρκεια των γιορτών, μας είχαν βάλει hard-rock σε πολύ μεγάλη ένταση, για να μας κάνουν να δουλέψουμε πιο γρήγορα. Ήταν τόσο δυνατά που είχα πονοκέφαλο, μου προκαλούσε ταχυπαλμίες. Όταν ζήτησα από τον προϊστάμενο να χαμηλώσει την ένταση, με περιγέλασε επειδή είμαι πάνω από τα πενήντα, λέγοντάς μου ότι εδώ είναι νεανική επιχείρηση. Εγώ ήμουν μεγαλύτερη και μου ζητούσαν να έχω την ίδια παραγωγικότητα στο “picking” με έναν εικοσιπεντάχρονο νεαρό. Μετά όμως από τον θάνατο του συζύγου μου, δεν είχα άλλη επιλογή, έπρεπε να δεχτώ αυτήν τη δουλειά.

Οι συνθήκες:

Προφανώς, δεν είναι λίγοι αυτοί που θα φαντάζονται σύγχρονα στο εσωτερικό τους κτίσματα, με κλιματισμό, χώρους ξεκούρασης, σύγχρονες ανέσεις και άλλα τέτοια που θα ταίριαζαν στο προφίλ ενός κολοσσού. Η αλήθεια, όπως την αναφέρει μια πρώην υπάλληλος:

Στον τρίτο όροφο της αποθήκης FRA-1 δεν υπάρχει ούτε ένα παράθυρο, ούτε και κλιματισμός. Το καλοκαίρι, η θερμοκρασία ξεπερνά τους 40 βαθμούς και έτσι οι αδιαθεσίες είναι ένα καθημερινό φαινόμενο. Μια μέρα, και αυτό θα το θυμάμαι σε όλη μου τη ζωή, ενώ τοποθετούσα εμπορεύματα στους μεταλλικούς κλωβούς, βρήκα μια κοπέλα να κάνει εμετό πεσμένη στο πάτωμα. Το πρόσωπό της ήταν μελανιασμένο. Πραγματικά πίστεψα πως θα πέθαινε. Καθώς δεν είχαμε φορείο, ο προϊστάμενος μας ζήτησε να ψάξουμε να βρούμε μια ξύλινη παλέτα, πάνω στην οποία την ξαπλώσαμε για να τη μεταφέρουμε μέχρι το ασθενοφόρο.

Ένα γνωστό συμβάν που διέρρευσε, παρά τις προσπάθειες και στη συνέχεια την υποβάθμιση του γεγονότος από τα ΜΜΕ ήταν αυτό στην γαλλία το 2011, όταν ένα κύμα παγετού έπληξε την περιοχή του Μοντελιμάρ, υποχρεώνοντάς τους να δουλεύουν με βαριά μπουφάν, γάντια και σκούφους, ώσπου κάποιοι από αυτούς ξεκίνησαν απεργία και κατάφεραν να ανοίξει η θέρμανση. Παρόμοια συμβάντα έχουν αναφερθεί στον Τύπο των Ηνωμένων Πολιτειών μα και σε κάθε σημείο που υπάρχουν εγκαταστάσεις της Amazon. Λιποθυμίες, αδιαθεσίες, δάχτυλα κομμένα στον ιμάντα, σύνδρομα εξουθένωσης, είναι τα συνήθη εργατικά ατυχήματα στην Amazon. Ωστόσο, ο Τύπος δεν ασχολείται με αυτά, μα προτιμά να σχολιάζει εγκωμιαστικά τις χρηματιστηριακές επιδόσεις της πολυεθνικής, τις εκκεντρικότητες του ιδρυτή της ή την κατασκευή νέων εφοδιαστικών αποθηκών.

Αυτά τα χέρια είναι καθαρά:

Κι' όμως, αυτή η φράση δεν ανήκει στον γνωστό φασίστα που πήγε το μυαλό σας. Είναι μια από τις αγαπημένες εκφράσεις του Bezzos και αναμφίβολα, έχει κάνει πολλές πρόβες για να την επιτύχει: Ήταν καλοκαίρι του 2000 και μόλις είχαν πραγματοποιηθεί τα εγκαίνια της πρώτης γερμανικής αποθήκης της εταιρείας στο Μπαντ Χέρσφελντ όταν προσγείωσε το ελικόπτερό του στο πάρκινγκ των υπαλλήλων, προκειμένου να αφήσει το αποτύπωμα των βουτηγμένων σε μπογιά χεριών του πάνω σε μια αναμνηστική πλάκα. Όπως θυμάται ο κ. Sults, ένας από τους πρώτους υπάλληλους της εταιρείας στην γερμανία:

Ο J. Bezos, μας έδειξε τα χέρια του, λέγοντας από το μικρόφωνο ότι όλοι μας ήμασταν “hands”, όπως κι εκείνος, και ότι ήμασταν οι συνεργάτες του, καθότι έχουμε δικαίωμα απόκτησης μετοχών μετά από πολλά χρόνια στην επιχείρηση. Τότε, μας είχε εξηγήσει πως είμαστε μια μεγάλη οικογένεια. Στη συνέχεια, τηλεφωνούσε ορισμένες φορές, με την φωνή του να ακούγεται από τα μεγάφωνα της αποθήκης, για να μας μιλήσει, να μας παρακινήσει. Και αυτό λειτουργούσε. Ήμασταν περήφανοι για την Amazon, καθώς αποτελούσε για εμάς το αμερικανικό όνειρο. Σύντομα όμως μετατράπηκε σε εφιάλτη.

Η Ver.di και η απεργία:

1023_Amazon_Germany_630x4202013-10-29T122937Z_1_CBRE99S0YPH00_RTROPTP_3_OUKBS-UK-AMAZON-GERMANY-STRIKE_contentfullwidth Έχει ήδη γίνει εμφανές πως η προπαγάνδα των πολυεθνικών με μπόλικη δόση αμερικάνικου ονείρου, έχει περάσει στους εργαζόμενους. Είναι αστείο, μα οι άνθρωποι που δεν έχουν κανένα δικαίωμα, έχουν την αίσθηση πως είναι και αυτοί μέτοχοι της εταιρείας και πως κάνουν καριέρα και όχι δουλειά! Βέβαια όλο αυτό, αντιμετωπίζοντας την πραγματικότητα δεν μπορεί να κρατήσει πολύ, άλλωστε δεν είναι μόνο η Amazon, έτσι δουλεύει το σύστημα σε οποιαδήποτε αλυσίδα παραγωγής των πολυεθνικών. Σίγουρα οι εποχές των σιδηρών συνδικάτων τελείωσαν μαζί με τον Λεχ Βαλέσα και αυτό επειδή τις δεκαετίες που ακολούθησαν, ο καταναλωτισμός δημιούργησε τον υπερ-καταναλωτισμό, έχοντας ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι να απολέσουν ελευθερίες, όσο και μην το αντιλαμβάνονταν. Ωστόσο, όλη αυτή η καταπίεση στους εργασιακούς χώρους δημιούργησε αντιδράσεις και διεκδικήσεις. Το Ver.di, είναι ένα από τα πιο δυναμικά συνδικάτα στην γερμανία και έχει επιτύχει συλλογικές συμβάσεις με πολλές πολυεθνικές (όλες τους έχουν "καταφύγιο" στην γερμανία), παρόμοιας τακτικής εκμετάλλευσης εργαζομένων. Οι κινητοποιήσεις στην Amazon έχουν αρχίσει από το 2010, αφ' ενός λόγω της εξάλειψης των εργασιακών δικαιωμάτων, του αυξημένου χρόνου εργασίας και του μειωμένου μισθολογίου και αφ' ετέρου λόγω όλων εκείνων των φημών που ήθελαν την Amazon να επενδύει σε ρομποτικές τεχνολογίες, ώστε να λιγοστέψει το ανθρώπινο δυναμικό, κάτι που όπως είδαμε έκανε το 2012. Έτσι, οι πρώτες συνδικαλιστικές αντιδράσεις άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους στις αποθήκες της εταιρείας: Μικρά χρωματιστά αυτοκόλλητα κατά χιλιάδες κάνουν την εμφάνισή τους σε όλα τα σημεία των γερμανικών αποθηκών. Σε καθένα από αυτά, μια ανώνυμη ερώτηση επισημαίνει μια καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων, μια αδικία ή μια παρέκκλιση. Τα παραδείγματα πάντοτε επιλέγονται από τους ίδιους τους εργαζόμενους, οι οποίοι βάζουν τους οικείους τους να τα γράφουν, ώστε να μην μπορεί να αναγνωριστεί ο γραφικός χαρακτήρας τους. Αυτά τα αυτοκόλλητα, που τοποθετούνται κατά χιλιάδες στους χώρους εργασίας χωρίς να προκαλούν ζημιές, σκορπίζουν τον πανικό στους προϊσταμένους και στους γραβατοφόρους της εταιρείας. Κατά την διάρκεια της πιο πάνω συνέλευσης, όπου αναφέρθηκε αυτό με τις κατσίκες, ο G.Reiman συνδικαλιστής με πάνω από δέκα χρόνια στην ΙΚΕΑ και με γερή κατάρτιση στο Εργατικό και το Ασφαλιστικό Δίκαιο, είναι και αυτός που ξεκίνησε αυτή την αποστολή για λογαριασμό της Ver.di το 2010 και ενώ περιμένει την άφιξη της πρωινής ομάδας εργασίας για την δεύτερη συνέλευση, λέει:

Ήταν πολύ δύσκολα όταν είχα πρωτοέρθει. Οι εργαζόμενοι τρομοκρατούνταν στην ιδέα να μας μιλήσουν ή να δεχτούν να πάρουν τα φυλλάδιά μας.

Όπως εξηγεί ακόμα:

Η αποπολιτικοποίηση και η απουσία συνδικαλιστικής παιδείας ήταν πάρα πολύ έντονη στο μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων της Amazon και έτσι αναγκαστικά προσαρμοστήκαμε και σταδιακά φτάσαμε σε αποτελέσματα, χάρη σε δράσεις που οργανώθηκαν από έναν σκληρό πυρήνα.

Έτσι μέσα από αυτές τις ανοιχτές συζητήσεις των εβδομαδιαίων συνελεύσεων που γίνονται, προέκυψαν άμεσα διεκδικήσεις από το Μπαντ Χέρσφελντ και τη Λειψία, όπου επίσης υπάρχει μια από τις οχτώ συνολικά αποθήκες της Amazon στην γερμανία, ενώ ήδη βρίσκεται στην διαδικασία κατασκευής της 9ης. Όπως εξηγεί ο Reiman:

Στην Λειψία, κανείς δεν πληρώνεται με το ημερομίσθιο του κλάδου που διαπραγματεύθηκε η Ver.di για τις διανομές. Ενώ οι συλλογικές συμβάσεις των ανατολικών κρατιδίων προβλέπουν ως ελάχιστο ωρομίσθιο τα 10,66 ευρώ, η Amazon εφαρμόζει τη δική της πολιτική, αμείβοντας με 9,30 ευρώ την ώρα. Στο Μπαντ Χέρσφελντ, επίσης υπάρχει απόκλιση μεταξύ του κλαδικού ωρομισθίου που είναι τα 12,18 ευρώ και της αμοιβής που προσφέρει η αποθήκη που είναι τα 9,83 ευρώ.

Δυόμισι χρόνια μετά τις πρώτες συνελεύσεις της Ver.di, κάπου εξακόσιοι εργαζόμενοι τακτικά κρατούν απεργιακά πανό, απαιτώντας την εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης (Tarifvertrag) του κλάδου. Σε τέτοιο βαθμό, ώστε οι συνδικαλιστές και οι υποστηρικτές τους φορούν πλέον ανοιχτά, ακόμη και στη δουλειά, ένα μικρό κόκκινο βραχιόλι με την επιγραφή:

Work Hard, Have Fun, Make Tarifvertrag [Δούλεψε σκληρά, Διασκέδασε, Κάνε Συλλογική σύμβαση]

Από την άλλη η εταιρεία, φροντίζει να εκμεταλλευτεί το ανθρώπινο δυναμικό, την ανάγκη αυτών που δεν έχουν τίποτα, με τις πέντε νέες μονάδες που σύντομα θα εγκατασταθούν σε Πολωνία και Δημοκρατία της Τσεχίας, οι οποίες σαφέστατα θα αποτελέσουν απειλή μισθολογικού ντάμπινγκ για τους γερμανούς εργαζομένους. Η κ. Rudolf, λέει χαρακτηριστικά για την ύπαρξη του συνδικάτου:

Η εικόνα του συνδικάτου έχει αλλάξει έντονα. Οι άνθρωποι φοβούνται όλο και λιγότερο να συνδικαλιστούν και πλέον το κάνουν σχεδόν ανακλαστικά όταν δέχονται κάποια ταπείνωση. Θέλουν να ανταπαντήσουν για να υπερασπίσουν τα δικαιώματα και την αξιοπρέπειά τους.

Όμως, τα πράγματα έχουν συνέχεια, τουλάχιστον όσον αφορά τις αποκαλύψεις του Reiman, ο οποίος συνεχίζοντας είπε:

Οι μετρήσεις, οι οποίες αποτελούν προσωπικά δεδομένα, αποστέλλονται ηλεκτρονικά κάθε μέρα από τις γερμανικές αποθήκες στο Σιάτλ, στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου και αποθηκεύονται. Είναι ολωσδιόλου παράνομο.

Πρώην στέλεχος της Amazon στη Γαλλία, που έχει παρακολουθήσει τις εσωτερικές εκπαιδεύσεις της εταιρείας στο Λουξεμβούργο, ο κ. Ben Siamti επιβεβαιώνει την ύπαρξη αυτής της πρακτικής που αγνοούν οι εργάτες:

Όλα τα δεδομένα σχετικά με την παραγωγικότητά τους καταγράφονται, συλλέγονται ηλεκτρονικά μέσα σε δευτερόλεπτα και στην συνέχεια αποστέλλονται στο Σιάτλ.

Οι υπάλληλοι ωθούνται στον ανταγωνισμό, αλλά και η εταιρεία, με την ιδιόλεκτό της, τους προτρέπει να... "αναφέρουν παρεκκλίσεις". Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Siamti:

Αυτό μπορεί να σημαίνει ένα κιβώτιο που μπλοκάρει μια είσοδο, μπορεί όμως να σημαίνει και έναν συνάδελφο που κουβεντιάζει. Και άρα πρέπει να τον καταγγείλεις. Θεωρείται προσόν για να εξελιχθείς και να γίνεις lead, επιστάτης.

Συνεχίζοντας, αναφέρει και ένα περιστατικό που αντικατοπτρίζει όλο αυτό:

Κάποια μέρα, σε έναν συνάδελφο που με ρωτούσε για την περιουσία του Τζεφ Μπέζος, απάντησα ότι όλο αυτό μου προκαλούσε τάση προς εμετό. Με κατήγγειλε και με ανακάλεσαν στην τάξη επειδή άσκησα κριτική στο “πνεύμα της Amazon”(!!!). Η ατμόσφαιρα εργασίας είναι δηλητηριώδης. Όλοι παρακολουθούνται, ενώ οι προσωρινοί εργαζόμενοι αντιμετωπίζονται λες και είναι κρέας, κάτι που δεν μπορούσα να υποφέρω. Γνωρίζω καλά τον βιομηχανικό κόσμο, ιδίως εκείνον του αυτοκινήτου. Όμως, με μεγάλη διαφορά, η εμπειρία μου στην Amazon αποτελεί την πλέον βίαιη στην καριέρα μου ως μηχανικού.

Υποστηρικτής των απεργιών που διοργανώνονται από τη Ver.di, ο Γερμανός δημοσιογράφος Ginder Valraf, παρακολουθεί προσεκτικά την αστραφτερή ανάπτυξη της Amazon. Από την Κολονία, αφηγείται πώς ο ίδιος επιχείρησε να αναμετρηθεί με τον κολοσσό του διαδικτυακού εμπορίου:

Όταν ανακάλυψα τις συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων της, κάλεσα αμέσως σε μποϊκοτάζ και ζήτησα από τον εκδότη μου να αποσύρει τα βιβλία μου από τον διαδικτυακό τόπο της. Αυτό του δημιουργούσε πρόβλημα καθώς η Amazon αντιπροσωπεύει το 15% των πωλήσεών του. Αφού πρώτα διαπραγματεύθηκε την εγκατάλειψη της ιδέας, τελικά ο εκδοτικός οίκος ευθυγραμμίστηκε με την αξίωσή μου. Πλέον, όμως, η Amazon εφοδιάζεται από προμηθευτές χονδρικής προκειμένου να συνεχίσει να πουλά τα βιβλία μου. Και αυτό, δυστυχώς, δεν μπορώ να το εμποδίσω. Έτσι, μου ασκείται κριτική από ανθρώπους που μου λένε:

Ωραία αυτά που λες, αλλά τα βιβλία σου εξακολουθούν να πωλούνται από την Amazon.

Στην πραγματικότητα, δεν μπορούμε να αγωνιστούμε ατομικά εναντίον αυτής της επιχείρησης. Είναι μια πολυεθνική οργανωμένη σύμφωνα με μια σαφώς καθορισμένη ιδεολογία. Το σύστημά της δεν μας θέτει την απλή, ουδέτερη ερώτηση αν θέλουμε ή όχι να καταναλώσουμε στον διαδικτυακό τόπο της· μας θέτει πολιτικές ερωτήσεις. Εκείνες που αφορούν το είδος της κοινωνίας που επιλέγουμε.

Δεν είναι μόνο οι αποθήκες στην γερμανία:

Το θέμα έχει πάρει διαστάσεις. Αλλού είναι πιο έντονες και πιο γνωστές, αλλού όχι. Στην γαλλία, την 10η Ιουνίου 2013, περίπου εκατό υπάλληλοι της αποθήκης του Saran βρίσκονταν επίσης σε απεργία μετά το κάλεσμα της γαλλικής Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών (CGT). Όλοι τους κλητεύθηκαν ατομικά την επομένη. Όπως καταθέτει στη μαρτυρία του ο Κλεμάν Ζαμέν, μέλος της CGT:

Επειδή είμαι συνδικαλιστής, υποβλήθηκα σε αυθαίρετους σωματικούς ελέγχους κατά τη διάρκεια του χρόνου εργασίας μου. Τους αρνήθηκα και τότε μου ζήτησαν να καθίσω σε μια καρέκλα, υποτίθεται για όση ώρα θα έκανε να φτάσει η αστυνομία. Παρέμεινα για έξι ώρες καθισμένος μπροστά σε όλο τον κόσμο και η αστυνομία δεν ήρθε ποτέ. Προσπάθησαν να μου κάνουν το ίδιο κόλπο την επομένη και τη μεθεπομένη.

Εχθρικοί απέναντι στους συνδικαλιστές, τα στελέχη της Amazon ασχολούνται και αυτά με την ταπείνωσή τους. Πρόσφατα, σε ένα εσωτερικής κυκλοφορίας βίντεο-παρωδία που καταφέραμε να παρακολουθήσουμε, δύο στελέχη του τμήματος ανθρώπινων πόρων του Σαράν που κινηματογραφήθηκαν μεταμφιεσμένοι σε συνδικαλιστές, κυματίζοντας μια σημαία της CGT. Όπως εκμυστηρεύεται ο Μοχάμεντ, εργάτης στο Σαράν:

Οι ρυθμοί είναι εξουθενωτικοί. Και σε αντάλλαγμα τι μας προτείνουν; “Have fun”, να “διασκεδάζουμε”. Δηλαδή, να παίζουμε τόμπολα κατά την διάρκεια των διαλειμμάτων, να μας μοιράζουν σοκολάτες, καραμέλες και άλλα τέτοια. Εγώ όμως δεν μπορώ να συνηθίσω την ιδέα να πηγαίνω να ξεφορτώνω καμιόνια ντυμένος κλόουν. Στο μεταξύ, η παραγωγικότητά μας βεβαίως καταγράφεται ηλεκτρονικά. Μας ζητούν να είμαστε “top performers”, κορυφαίοι δηλαδή στις επιδόσεις μας, να ξεπερνάμε τον εαυτό μας, να σπάμε αδιάκοπα τα ρεκόρ παραγωγικότητάς μας. Μετά τον Ιούνιο του 2013, οι διευθυντές μας βάζουν μέχρι και να κάνουμε ομαδικά ζέσταμα και διατάσεις πριν πάμε στα πόστα μας.

Πράγματι, οι υπάλληλοι συχνά καλούνται να χτυπήσουν κάρτα μεταμφιεσμένοι σε μάγους ή μπασκετμπολίστες, ανάλογα με τη θεματική που έχουν επιλέξει οι διευθυντές. Το ανήκουστο είναι πως ο εσωτερικός κανονισμός επιβάλλει να βρίσκεται σε συνεχή άνοδο η προσωπική παραγωγικότητα. Η καταγραφή των επιδόσεων των εργαζομένων σε πραγματικό χρόνο επιτρέπει στους επιστάτες να τους εντοπίζουν ανά πάσα στιγμή στον χώρο των αποθηκών, να έχουν στη διάθεσή τους τις καμπύλες και το ιστορικό των επιδόσεών τους, αλλά και να τους ωθούν σε ανταγωνισμό. Το είδος του ανταγωνισμού αυτού το αναφέραμε πιο πριν. Δεν υπάρχει καμία απολύτως νύξη σε άμιλλα και αλληλεγγύη.

Καλύτερα και από την Apple: "Foxconn" παντού:

H Foxconn, είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της σύγχρονης δουλείας. Ίσως αυτό που είναι σήμερα η Apple, να το χρωστάει στους δεκάδες νεκρούς και τελειωμένους από την ζωή ανθρώπους στην κίνα. Δεν θα το αναλύσουμε αυτό, ρίξτε μια ματιά σε αυτό το άρθρο και μια αναζήτηση στο osarena και στο web, θα βρείτε πολλά σχετικά με την Foxconn. Η Amazon, τα ΙΚΕΑ, μα και άλλες πολυεθνικές, έχουν εν μέρει καταφέρει να δημιουργήσουν όλες τις ανάλογες συνθήκες οι οποίες οδηγούν σε επίπεδο Foxconn. Σε αυτό συμβάλλουν κυβερνήσεις μαριονέτες και νομοθετικές/δικαστικές αρχές πιόνια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα πάντα η γερμανία, την οποία επέλεξε η Amazon ως γέφυρα για την επέκτασή της στην ευρώπη και η περιβόητη Amazon Strasse, η λεωφόρος που οδηγεί στις εγκαταστάσεις της, την οποία ο τοπικός δήμος χρηματοδότησε με πάνω από 7 εκατομμύρια ευρώ. Πλησιάζοντας κάποιος το πρώτο που ξεχωρίζει είναι ένας μεγάλος γκρίζος τοίχος, ίδιος με αυτούς των φυλακών. Όσο πλησιάζει και μπαίνοντας στο εσωτερικό, συνειδητοποιεί πως δεν είναι σαν φυλακή, μα είναι σχεδιασμένο ως φυλακή. amazon1str5 Αυτό όμως δεν εμποδίζει τους πολιτικούς μαριονέτες, όχι μόνο να υπερασπίζονται την εταιρεία, μα και να της χορηγούν επιδοτήσεις, όχι λίγες φορές με κοινοτικά κονδύλια, μιλώντας για θέσεις εργασίας και άλλα τέτοια πύρινα. Σίγουρα και όλοι αυτοί καταλαβαίνουν και γνωρίζουν πως η Amazon επενδύει σε ρομποτικές τεχνολογίες και συνεπώς η ύπαρξη θέσεων εργασίας ως πρόσχημα, σύντομα δεν θα υφίσταται, μα είναι και προφανείς οι λόγοι που το κάνουν. Ένα παράδειγμα ακόμα: Με την δημιουργία της τρίτης γαλλικής αποθήκης στο Σαλόν-σιρ-Σον, την οποία προώθησε και υπερασπίστηκε ο τότε Γάλλος υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης (Αρνό Μοντεμπούρ), επωφελήθηκε από τις κρατικές επιχορηγήσεις. Πέρα από τις επιδοτήσεις του κράτους και της περιφέρειας Σον-ε-Λουάρ, το περιφερειακό συμβούλιο της Βουργουνδίας, με πρόεδρο τον σοσιαλιστή Φρανσουά Πατριά, κατέβαλε 1,125 εκατομμύριο ευρώ στην Amazon για την πρόσληψη διακοσίων πενήντα υπαλλήλων με σύμβαση αορίστου χρόνου. Κανείς όμως δεν αναφέρει πως όσο αυτοί και η εταιρεία καυχιούνται για την δημιουργία επισφαλών και αόρατων θέσεων εργασίας, αυτές (οι θέσεις εργασίας), θα εξαφανίσουν πολλές περισσότερες από τις τοπικές εμπορικές επιχειρήσεις, εξασφαλίζοντάς της έτσι παράλληλα και στρατιές φθηνών και εξαθλιωμένων hands. Αυτό εξηγεί και το γιατί ανάμεσα στους εργαζόμενους της Amazon, θα συναντήσει ανθρώπους που κάποιος μέσος αστός, θα ονόμαζε περιθωριακούς, με τατουάζ, σκουλαρίκια, τρύπες στην μύτη, πανκς κάθε χρώματος και φυλής. Αααα, σε αυτά η Amazon δεν είναι ρατσιστική. Ίσα-ίσα, όσο πιο πολύ εξαθλιωμένος είσαι και όσο πιο χαμηλό το βιοτικό σου επίπεδο, τόσο καλύτερα.

Φορολογία; Οι εργαζόμενοι μόνο, όχι η Amazon:

Φυσικά εκτός από τα φθηνά hands, για να συρρεύσει το κέρδος, θα πρέπει να υπάρχουν και άλλες τακτικές. Και αυτές φυσικά ο καπιταλισμός τις έχει προβλέψει, μα και αν χρειαστεί τις εφευρίσκει. Αυτό μπορεί να το δει ο καθένας στις αποδείξεις αποστολής της Amazon. Είτε αγοραστεί ένα εσώρουχο στην ελλάδα, είτε ένα βιβλίο στην ισπανία ή κονσέρβες στην γαλλία, η παραγγελία θα τιμολογηθεί στο Λουξεμβούργο, από την θυγατρική της επιχείρηση Amazon EU. Αριθμώντας μόλις 235 υπαλλήλους, πραγματοποίησε κύκλο εργασιών σχεδόν 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά, χάρη σε ευφυείς λογιστικούς χειρισμούς, παρουσίασε κέρδη μόλις 20,4 εκατομμυρίων δολαρίων (στοιχεία 2012). Ελέγχοντας τις εθνικές αποκλίσεις των εγκατεστημένων στην Ευρώπη εταιρικών δομών που εκτελούν την πραγματική δουλειά της πολυεθνικής όπως εφοδιασμό, μάρκετινγκ, σχέσεις με τους προμηθευτές κλπ, τα κέρδη συγκεντρώνονται στην Amazon Europe Holding Technologies SCS που αναφέραμε στην αρχή και το αξιοσημείωτο εδώ είναι πως μετοχές αυτής της εταιρείας κατέχουν μόνο τρία νομικά πρόσωπα με έδρα την Πολιτεία του Ντελαγουέαρ που αποτελεί τον καλύτερο φορολογικό παράδεισο στις ΗΠΑ. Mε αυτόν τον σύνθετο μηχανισμό φοροαποφυγής, μπορεί η Amazon (και όχι μόνο) να αποφεύγει τη φορολόγηση στις χώρες όπου έχει εγκατασταθεί και από τις οποίες απορροφά κολοσσιαία ποσά. Από τότε που το διευθυντικό στέλεχός της Άντριου Σέσιλ παρουσίασε έναν πίνακα σε Βρετανούς βουλευτές, μέλη της επιτροπής Οικονομικών, έγινε γνωστός και ο γαλλικός κύκλος εργασιών που φθάνει τα 889 εκατομμύρια ευρώ (στοιχεία 2011). Έτσι ήταν αυτονόητο πως οι γαλλικές θυγατρικές δηλώνουν στην Εφορία αισθητά χαμηλότερα ποσά, σε τέτοιο βαθμό ώστε έχουν γίνει το αντικείμενο μιας φορολογικής αναπροσαρμογής ύψους 198 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό βέβαια, δεν έχει καμία σημασία για καμία κυβέρνηση, καθώς όλες είναι δραστήριες στους τρόπους φορολόγησης των πολιτών και στο κουκούλωμα των φοροαπαλλαγών για τις πολυεθνικές. Σχεδόν πάντα, άλλωστε, υπάρχει ίδιον όφελος. Από μεγάλο, μέχρι μικροπολιτικό. Ένα από αυτά που έχε κάνει σημαία η γαλλική κυβέρνηση το 2012 ήταν οι χίλιες θέσεις εργασίας στις αποθήκες της Anazon, γαλλική θυγατρική της εφοδιαστικής Amazon, που διαχειρίζεται τις αποθήκες και απασχολεί πάνω από χίλιους υπαλλήλους, οι οποίες απέφεραν κύκλο εργασιών ύψους 75 εκατομμυρίων και κέρδη 3,2 εκατομμυρίων (το αν αυτά τα κέρδη έμειναν στην οικονομία της χώρας, είναι άλλη υπόθεση που φυσικά δεν αναφέρεται). ch1 Aν και όλα τα πιο πάνω ήταν γνωστά και σίγουρα υπάρχουν πολλά ακόμα, δυστυχώς και πάλι έγιναν γνωστά μέσω του πολιτικού συστήματος, κάτι που σημαίνει πως δεν πρόκειται ν' αλλάξει τίποτε απολύτως και γίνεται απλά ένα ακόμα πολιτικό παιχνίδι σκοπιμοτήτων. Το θέμα ανέδειξε η γαλλίδα βουλευτής των Πρασίνων (Europe Ecologie — Les Verts) που κατέθεσε επερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας Μισέλ Σαπέν για τις συνθήκες εργασίας στις αποθήκες της Amazon. Όλα τα παραπάνω, δείχνουν καταφανώς πόσο έχει αλλοτριώσει αυτό το σύστημα την κριτική σκέψη και τις ανάγκες των ανθρωπων και βασίζονται σε σχετικές δημοσιεύσεις της Le Monde diplomatique. To Θέμα είναι πως έτσι ακριβώς λειτουργεί ο καπιταλισμός και τα μέσα του. Οι άνθρωποι αγωνίζονται για μια θέση εργασίας, ικανοί ακόμα και να σκοτώσουν γι' αυτή. Αγωνίζονται για την επιβίωση ναι, μα όχι για ν' αλλάξουν το σύστημα. Και η ιστορία θα επαναλαμβάνεται κάποιες γενιές αργότερα σε άλλα μήκη και πλάτη του πλανήτη, καθώς για την επιβίωση του συστήματος θα πρέπει να γίνεται η "ανακατανομή του πλούτου". Δεν θα χρειαστεί να περάσουν πολλές δεκαετίες ώστε ο κόσμος όλος, το δικαίωμα στον αέρα, το δικαίωμα στην γέννηση και την ύπαρξη θα ανήκει και θα ελέγχεται από τις εταιρείες. Η ύπαρξη θα χωρίζεται στις εξής κατηγορίες:

ή καταναλωτής ή σκλάβος ή περιττός

Σε αυτό το μεγάλο συνεργατικό άρθρο που έγινε με τον Κωνσταντίνο και την Μαρία, ακολουθεί και ένα δεύτερο με αληθινές ιστορίες εργαζομένων στα στρατόπεδα της Amazon.

 • Σχόλια

3 Comments:

 1. Εικόνα sokel
  sokel (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 02, 2014 22:35 ΜΜ

  διαβάζοντας για την Amazon που πήγε το αισχρό μυαλό μου αντικαταστήστε την λέξη amazon και στην θέση της βάλτε όποια εταιρία θέλετε στην Ελλάδα....
  Με εντολή Σαμαρά...

 2. Εικόνα Haris
  HarisΦεβ 03, 2014 11:40 ΠΜ

  Με λίγα λόγια θα ισχύει η εντολή που είχαν δώσει στη Σιγκούρνι Γουήβερ στο διαστημόλοιο Νοστρόμο. "Εκτελέστε πάση θυσία την αποστολή. Πλήρωμα αναλώσιμο".

 3. Εικόνα eldiabolo
  eldiabolo (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 03, 2014 01:26 ΠΜ

  παραγωγικότητα....
  http://www.youtube.com/watch?v=veztNJQyRJg

Scroll to Top