BETA

Athens Wireless Metropolitan Network, το δικό μας δίκτυο!

Εικόνα Amalia

yagi

Το Athens Wireless Metropolitan Network (AWMN) αριθμεί ήδη 1000 μέλη. Χτισμένο επάνω σ’ ένα δίκτυο από κεραίες ταράτσας, έχει καταφέρει να κάνει τα Δεδομένα να "ταξιδεύουν" 30 φορές γρηγορότερα απ' ότι στο παρεχόμενο από τις εταιρείες Internet.

Αυτή η off the grid κοινότητα, έχει γίνει τόσο δημοφιλής στην Αθήνα και τα κοντινά νησιά, που δημιούργησε την δική της Craigslist για αγγελίες ακόμα blog και δικό της εσωτερικό search engine.

"Είναι ένα εντελώς άλλο δίκτυο"

λέει ο χρήστης του AWMN Joseph Bonicioli.

"Είναι το δικό μας δίκτυο και συγχρόνως ένα γήπεδο για να παίζουμε".

Το AWMN ξεκίνησε το 2002 σε απάντηση των φτωχών υπηρεσιών Internet που προσέφερε τότε ο ΟΤΕ και άλλες υπηρεσίες τηλεπικοινωνίας. Τα τελευταία χρόνια προχώρησε και σε μια άλλη χρήση, αυτή των "δικτύων  mesh για τους πολίτες", θέλοντας να διατηρήσει τις δημοκρατικές αρχές στο Internet.

MN1

Από την στιγμή που το Internet απόκτησε μια απανταχού παρουσία στην καθημερινή μας ζωή, οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο θέλουν να αποκτήσουν τον έλεγχό του. Το 2011 για παράδειγμα, όταν ο πρώην Πρόεδρος της Αιγύπτου Hosni Mubarak, ανακάλυψε ότι οι διαδηλωτές οργανόνωνταν μέσω του Facebook, διέταξε τους παρόχους υπηρεσιών Internet να κλείσουν, αρνούμενος την πρόσβαση των πολιτών στο Web για μέρες! Ένα παρόμοιο περιστατικό συνέβηκε στο San Francisco, όταν η πολιτεία έκλεισε προσωρινά  μια υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας, με σκοπό να παρεμποδίσει μια διαδήλωση!

Απόκτησε δε νέα σημασία μετά τις αποκαλύψεις του Edward Snowden για την National Security Agency και τα προγράμματα μαζικής παρακολούθησης (επιβεβαιωμένα παρακολουθούνται οι μισές Ιντερνετικές Επικοινωνίες ημερησίως). Η NSA αποκτά τον έλεγχο μέσων των Παρόχων Υπηρεσιών Διαδικτύου και την εγκατάσταση splitters στο Δίκτυο τους. Από την άλλη τα ιδιωτικά Δίκτυα ανά τον κόσμο, αρνούνται κάθε ανάμιξη των μυστικών Υπηρεσιών.

"Όταν τρέχεις το δικό σου δίκτυο, κανείς δεν μπορεί να σε κλείσει" - Bonicioli

Το συγκεκριμένο είδος δικτύου (DIY mesh) χρησιμοποιείται για να παρέχει Internet σε περιοχές όπου οι εταιρείες Τηλεπικοινωνιών αδυνατούν ή δεν θέλουν να φτάσουν. Ένα παράδειγμα είναι ένα αντίστοιχο δίκτυο που στήθηκε στο Red Hook του Brooklyn όταν ο τυφώνας Sandy, έριξε την πρόσβαση στα δίκτυα των μεγάλων Internet service providers. Παρόμοια περίπτωση είναι το Guifi στην Ισπανία, το μεγαλύτερο δίκτυο mesh στον κόσμο με 21.000 μέλη.

"Δημιουργούμε την Υποδομή για τον όποιο θέλει να ελέγχει το Δίκτυο του"

 • Σχόλια

6 Comments:

 1. Εικόνα Γιαννης
  Γιαννης (χωρίς επαλήθευση)Αυγ 22, 2013 21:35 ΜΜ

  Δηλαδη πως συνδεομαστε σε αυτο το δικτυο γιατι στην σελιδα του δεν ειναι τοσο ξεκαθαρο... Πρεπει μονο να βαλουμε και εμεις κεραια στην ταρατσα?

 2. Εικόνα Γιαννης
  Γιαννης (χωρίς επαλήθευση)Αυγ 22, 2013 22:00 ΜΜ

  Ακυρο το παραπανω σχολιο τα βρηκα οτι χρειαζεται..

 3. Εικόνα Amalia
  AmaliaΑυγ 23, 2013 12:26 ΜΜ

  ;)

 4. Εικόνα Γιώργος Λογιστής
  Γιώργος Λογιστής (χωρίς επαλήθευση)Αυγ 29, 2013 14:45 ΜΜ

  Ελιτίστικο γκρουπάκι για λίγους. Δεν έχω πρόβλημα με την ύπαρξή τους, αλλά όποιος θελήσει να το ψάξει, θα δει ότι το FAQ τους είναι παραπλανητικό. Φίλος δικηγόρος μού είπε ότι ένα τέτοιο FAQ στην Αμερική θα το είχε περιλάβει μια δικηγορική φίρμα, θα είχε βρει 100 άμεσα και έμεσα θιγόμενους, και θα είχε κλείσει η υπόθεση σε 15 μέρες. Απλά λέω ότι κάποιος πρέπει να ξαναγράψει το FAQ από την αρχή. Φρομ σκρατς.

 5. Εικόνα Κούκος
  Κούκος (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 11, 2014 21:22 ΜΜ

  Η ασχετοσύνη σου υπερνικά τη βλακεία σου ή το αντίστροφο???

 6. Εικόνα AWMNιτης
  AWMNιτης (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 08, 2014 13:12 ΜΜ

  Το FAQ στο site είναι κενό.
  Αλλά έχει ενδιαφέρον η προσέγγισή σου.Αν έχεις την καλοσύνη να επεκταθείς λίγο να δόυμε τι μπορούμε να διορθώσουμε.
  Και τελικά πως βγαλες το συμέρασμα περί ελιτισμού;

Scroll to Top