BETA

Biopunk: Ο Επιστημονικά Εγγράμματος Μπορεί να Παράγει Επιστήμη

Εικόνα Maria

Biopunk

H τεχνολογία δεν είναι ουδέτερη, ό,τι φέρει μέσα της την ιδεολογία των επικρατέστερων μορφών κυριαρχίας και εκμετάλλευσης για λογαριασμό των οποίων δημιουργείται. Αν κάτι τέτοιο δεν ήταν προφανές σε προηγούμενα τεχνολογικά επιτεύγματα, η ανάπτυξη της βιοτεχνολογίας το κάνει σαφές. Η βιοτεχνολογία ταιριάζει τέλεια σε μια τέτοια κυβερνητική θέαση του σύμπαντος. Η επιστήμη της γενετικής έχει κάνει με τη ζωή, αυτό που η ατομική και υποατομική φυσική έκανε με το σύμπαν – την έσπασε σε μικρά κομματάκια, σε bits ανταλλασσομένων πληροφοριών. Και όπως ακριβώς στην «νέα» φυσική, το υλικό σύμπαν όπως το εκλαμβάνουμε παύει να έχει σημασία, εκτός ως ένα όχημα για την αλληλεπίδραση των κβάντα, έτσι και για την προοπτική των γενετιστών, η ατομική ύπαρξη, το ον και οι σχέσεις του με το περιβάλλον δεν έχουν καμία σημασία γι αυτούς. Το πολύ που του αναγνωρίζουν είναι ως όχημα της γενετικής πληροφορίας, η οποία θα πρέπει να ιδωθεί ως η ουσία της ζωής, υποσκάπτοντας κάθε έννοια ατομικότητας, ζωτικότητας, ελευθερίας των σχέσεων και ολιστικής συνοχής.
Στην πραγματικότητα, αυτό που κάνει μια τέτοια προοπτική είναι να ψηφιοποιεί τη ζωή. Η ύπαρξή μας δεν νοείται πλέον σαν μια συνοχή του σώματος, του μυαλού, των παθών, των επιθυμιών, των δράσεων κι επιλογών μας, της θέλησης και των σχέσεων σε έναν μοναδικό χορό μέσα στον κόσμο, αλλά μάλλον σαν μια διαδοχή ανταλλαγής βιο-πληροφοριών που δύνανται να προσαρμοστούν μέσα από την χειραγώγηση των ειδικών.
Το κοινωνικό πλαίσιο για μια τέτοια προοπτική είχε αρχίσει να σχηματίζεται ήδη πριν την «ανακάλυψη» του DNA που επέφερε το ακριβές υλικό για τα bits πληροφορίας. Η καπιταλιστική ανάπτυξη, ιδιαίτερα στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, μετέτρεψε τον πολίτη (ήδη κομμάτι του συμπλέγματος του έθνους-κράτους) σε παραγωγό-καταναλωτή, βασικά αναλώσιμο, που μπορεί να αντικατασταθεί με κάθε άλλον, μετασχηματίζοντας την κοσμοθεώρηση της κοινωνικής τάξης. Η συνοχή του υποκειμένου είχε ήδη υποβαθμιστεί, ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες της κοινωνικής μηχανής.

Δεν χωρά αμφιβολία πως ως μια σύγχρονη τεχνολογία εξουσίας που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια, με ταχείς ρυθμούς, είναι και η βιοτεχνολογία. Αποτελώντας μέρος των αποκαλούμενων τεχνολογιών εξουσίας και συνδεόμενη άμεσα με τους τομείς επιτήρησης κι ελέγχου, προσθέτει ακόμα ένα είδος καταστολής, την βιο-καταστολή.
Και φυσικά, εκτός όλων αυτών, τίθεται και το ερώτημα για το bio-hacking, τ' οποίο πλέον μπορεί να γίνει από το σπίτι με έναν στοιχειώδη εξοπλισμό. Ένας biohacker είναι ένας χομπίστας (ερασιτέχνης) biopunk που πειραματίζεται με το DNA και με άλλες πτυχές της γενετικής.
Η Biopunk (μία ετεροσυνθετική λέξη που προέρχεται από τις έννοιες “βιοτεχνολογία” και “πανκ”) είναι μια κίνηση τεχνολογικής εξέλιξης (technoprogressive) που υποστηρίζει την Ανοιχτή Πρόσβαση στις Γενετικές Πληροφορίες.
Η αντίστοιχη επιστήμη φαντασίας biopunk εστιάζει στον τομέα της βιοτεχνολογίας και στους ανατρεπτικούς.
Έναν biohacker (ή “χάκερ wetware”), λοιπόν, θα μπορούσαμε εν ολίγοις να τον παρομοιάσουμε με έναν χάκερ υπολογιστών που έχει ως χόμπι του να δημιουργεί και να τροποποιεί το λογισμικό ή το υλικό του υπολογιστή. Με τη διαφορά ότι το χόμπι του biohacker είναι να τροποποιεί το DNA και να επεμβαίνει σε όλες τις πτυχές της γενετικής [δείτε περισσότερα].

Ελεύθερα Τα Γενετικά Δεδομένα Μας

είναι το σύνθημα της biopunk. Δε νομίζουμε πως χρειάζονται περισσότερες αναφορές, καθώς υλικό θα βρείτε:

και συμπληρωματικά:

>>>αναλυτικότερα:

Bioshock_plasmid_injection

Ίσως όμως το καλύτερο θα ήταν να δούμε το Μανιφέστο της BioPunk κουλτούρας, όπως αυτό γράφτηκε από κάποιον Meredith L. Patterson, τον Γενάρη του 2010, ώστε ο καθένας να διαμορφώσει άποψη:

Το Μανιφέστο της BioPunk:

Η επιστημονική παιδεία είναι αναγκαία για την λειτουργία της κοινωνίας στην σύγχρονη εποχή. Η επιστημονική παιδεία δεν είναι επιστήμη της εκπαίδευσης. Όταν κάποιος είναι επιστημονικά εκπαιδευμένος, μπορεί να κατανοήσει την επιστήμη. Ο επιστημονικά εγγράμματος, όμως, μπορεί να παράγει επιστήμη. Η επιστημονική παιδεία δίνει την δυνατότητα, σε όλους όσους την διαθέτουν, να συμβάλλουν ενεργά στην φροντίδα της υγείας τους, στην ποιότητα των τροφίμων τους, του νερού που πίνουν και του αέρα που αναπνέουν, στις αλληλεπιδράσεις τους με τα άλλα ανθρώπινα όντα και με το σύνθετο σύνολο συναισθημάτων του κόσμου που τους περιβάλλει.

Η κοινωνία έχει σημειώσει εντυπωσιακή πρόοδο τα τελευταία εκατό χρόνια προς την κατεύθυνση της προώθησης της εκπαίδευσης αλλά, την ίδια στιγμή, η επιστήμη γίνεται όλο και λιγότερο ίδιον των πολιτών. Στον εικοστό αιώνα, ποιοι είναι ισοδύναμοι με τον Βενιαμίν Φραγκλίνο, τον Dr Edward Jenner, την Marie Curie ή τον Thomas Edison; Ίσως ο Steve Wozniak, ο Bill Hewlett, ο Dave Packard ή ο Linus Torvalds˙ αλλά το πεδίο της εργασίας τους είναι πολύ πιο περιορισμένο από εκείνο των φυσικών φιλοσόφων που προηγήθηκαν.
Η επιστήμη των πολιτών έχει πληγεί από μια ανησυχητική μείωση στην πολυμορφία˙ και είναι αυτή η ποικιλομορφία που διεκδικούν οι biohackers. Απορρίπτουμε την δημοφιλή αντίληψη ότι η επιστήμη παράγεται μόνο στα πανεπιστημιακά εργαστήρια των εκατομμυρίων δολαρίων είτε στα κυβερνητικά ή εταιρικά εργαστήρια. Διεκδικούμε το αυτονόητο και ισχυριζόμαστε ότι το δικαίωμα της ελευθερίας της έρευνας, το να μπορεί δηλαδή ο οιοσδήποτε να ερευνά και να ψάχνει ερμηνείες -χωρίς να τον κατευθύνουν κάποιοι άλλοι-, είναι θεμελιώδες δικαίωμά του που κανείς δεν μπορεί να του το στερήσει, όπως δεν μπορεί κανείς να του στερήσει και το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης ή του ελεύθερου θρησκεύματος. Δεν έχουμε καμία διαμάχη με τους «μεγάλους» επιστήμονες. Εμείς απλώς θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι και οι «μικροί» επιστήμονες ήταν και θα είναι πάντα εξίσου απαραίτητοι για την ανάπτυξη της ανθρώπινης γνώσης. Και αρνούμαστε να τους βλέπουμε να παραγκωνίζονται.

Η έρευνα προϋποθέτει εργαλεία˙ και η ελεύθερη έρευνα προϋποθέτει να μην παρεμποδίζεται η πρόσβαση στα εργαλεία.
Ως μηχανικοί, αναπτύσσουμε εργαστηριακό εξοπλισμό χαμηλού κόστους και πρωτόκολλα off-the-shelf που να είναι προσιτά στον μέσο πολίτη.
Ως πολιτικοί παράγοντες, υποστηρίζουμε τα ανοιχτά αρχεία εργασιών, την ανοιχτή συνεργασία καθώς και την δωρεάν πρόσβαση σε κάθε δημόσια χρηματοδοτούμενη έρευνα. Είμαστε αντίθετοι με τους νόμους που ποινικοποιούν την κατοχή ερευνητικού εξοπλισμού ή τις έρευνες των ιδιωτών.

Ίσως να φαίνεται περίεργο το γεγονός ότι οι επιστήμονες και οι μηχανικοί επιδιώκουν να συμμετάσχουν στον πολιτικό κόσμο˙ οι biohackers όμως, κατ’ ανάγκη,The_biopunk_biogear_logo ανέλαβαν αυτήν την δέσμευση. Οι νομοθέτες που επιθυμούν να περιορίσουν την ελεύθερη έρευνα, το κάνουν από άγνοια και φόβο˙ το χειρότερο δίδυμο που για την επιστημονική έρευνα είναι, αντίστοιχα, η λεία και το αρπακτικό ζώο. Αν μπορέσουμε να υπερισχύσουμε του πρότερου, θα άρουμε το δεύτερο. Σαν biohackers, είναι ευθύνη μας να ενεργούμε ως απεσταλμένοι της επιστήμης, δημιουργώντας νέους επιστήμονες όπου συναντάμε πρόσφορο έδαφος. Στόχος μας είναι με το που θα βρίσκουμε κάποιον επιστημονικά εγγράμματο, να «βγάζουμε» τον επιστήμονα που κρύβει μέσα του. Πρέπει να ανακοινώνουμε και να μεταδίδουμε όχι μόνο την αξία της έρευνάς μας αλλά και την αξία της μεθοδολογίας και των κινήτρων μας, αν θέλουμε να διώξουμε μια για πάντα την άγνοια και τον φόβο και να τα καταχωνιάσουμε εκεί που τους πρέπει˙ στο σκοτάδι.

Εμείς οι biopunks αφοσιωθήκαμε στο να παρέχουμε τα εργαλείων της επιστημονικής έρευνας στα χέρια οιουδήποτε τα ζητήσει. Χτίζουμε την υποδομή της μεθοδολογίας, της επικοινωνίας, του αυτοματισμού και της διάθεσης της γνώσης στο κοινό.

Εμείς οι Biopunks πειραματιζόμαστε. Έχουμε ερωτήσεις και δεν βλέπουμε γιατί θα πρέπει να περιμένουμε από κάποιον άλλον να απαντήσει στα ερωτήματά μας. Οπλισμένοι με την περιέργεια και την επιστημονική μέθοδο, διατυπώνουμε κάποιες υποθέσεις και τις δοκιμάζουμε προκειμένου να βρούμε απαντήσεις στα ερωτήματα που μας κρατούν ξύπνιους τα βράδυα. Δημοσιεύουμε τα πρωτόκολλά μας και τα σχέδια του εξοπλισμού μας και μοιραζόμαστε την εμπειρία μας, έτσι ώστε οι συνάδελφοί μας biopunks να μπορούν να μάθουν από τις μεθόδους μας και να έχουν την δυνατότητα να τις εξελίξουν. Επαναλαμβάνουμε τα πειράματα που έκαναν οι συνάδελφοί μας biopunks ώστε να είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε ανεπιφύλακτα την ισχύ τους. Για να παραφράσουμε τον Eric Hughes,

Διαθέτουμε την δουλειά μας δωρεάν σε όλο τον κόσμο και μπορεί ελεύθερα να την χρησιμοποιήσει ο οποιοσδήποτε το επιθυμεί. Δεν μας νοιάζει και πολύ, αν δεν εγκρίνετε την θεματολογία της έρευνάς μας.
Χτίζουμε πάνω στο έργο των Cypherpunks που ήταν προγενέστεροι ημών για να διασφαλίσουμε ότι η διάσπαρτη ερευνητική κοινότητα δεν θα σταματήσει την λειτουργία της.

Οι Biopunks εκφράζουν την λύπη τους για τους περιορισμούς στην ανεξάρτητη έρευνα, καθώς είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα η κατανόηση του κόσμου γύρω μας. Η περιέργεια δεν γνωρίζει έθνη, φύλο, ηλικία ή κοινωνικοοικονομικά όρια. Δυστυχώς, όμως, η ευκαιρία να ικανοποιήσει ο κάθε ένας την περιέργειά του, πολύ συχνά μετατρέπεται σε οικονομική ευκαιρία˙ και στόχος μας είναι να σπάσουμε αυτό το φράγμα. Ένα δεκατριάχρονο παιδί στο Λος Άντζελες έχει ακριβώς το ίδιο δικαίωμα να διερευνήσει τον κόσμο, όπως και ένας καθηγητής πανεπιστημίου.

Οι biopunks συμμετέχουν ενεργά στο να γίνει ο κόσμος ένα μέρος που ο καθένας μπορεί να καταλάβει. Ελάτε να ερευνήσουμε μαζί.

  • Σχόλια

0 Comments:

Scroll to Top